Τρίτη 28 Απριλίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ Ε-PONTOS
Για 87η χρονιά αναβίωσε το ταφικό έθιμο στο Ελληνικό Τίμησαν οι Πόντιοι χθες το πρωί -Κυριακή του Θωμά- τα αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν φύγει από τη ζωή.
Τους τίμησαν με τον δικό τους, μοναδικό τρόπο, που τους τιμούν τα τελευταία 87 χρόνια, τηρώντας πιστά το ταφικό ποντιακό έθιμο.
Αφού έγινε η δοξολογία πρώτα στην εκκλησία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σουρμένων στο Ελληνικό, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της περιοχής, ακολούθησε πομπή προς το νεκροταφείο Σουρμένων, όπου ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση για όλους τους απανταχού αδελφούς Ποντίους.
Παρόντες ήταν Πόντιοι από τα Σούρμενα Ελληνικού, από άλλες περιοχές της Αττικής αλλά και από τα χωριά Τετράλοφος Κοζάνης και Αριδαία, έξω από τη Θεσσαλονίκη.
Στη χώρα μας βρέθηκαν -ειδικά για τη χθεσινή μέρα- Πόντιοι από την πόλη Βαϊμπλιγκέν στη Γερμανία.
Ακολούθησε τρισάγιο στους τάφους τού Κων. Π. Κωνσταντινίδη, του πρώτου ιερέα που ήρθε στα Σούρμενα από τον Πόντο, του Χρ. Μπαϊρακτάρη, γνωστού παίκτη ποντιακής λύρας, του Κώστα Κορτζίδη, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος της κοινότητας Ελληνικού (1975 - 1981) και δήμαρχος Ελληνικού (1982 - 1998), όπως και σε τάφους πολλών άλλων Ποντίων.
Οι συγγενείς -σύμφωνα με το ταφικό ποντιακό έθιμο- είχαν τοποθετήσει στον τάφο του αγαπημένου τους προσώπου κόκκινα αβγά, τσίπουρο και παραδοσιακούς ποντιακούς μεζέδες και κερνούσαν τον κόσμο.
«Μ' αυτόν τον τρόπο θέλουμε να δείξουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα ότι δεν τους έχουμε ξεχάσει, ότι μπορεί να έχουν φύγει από τη ζωή αλλά βρίσκονται κάπου άλλου, σε μια άλλη διάσταση, γιατί θάνατος δεν σημαίνει τέλος.
Είναι στην καρδιά μας και την ψυχή μας», είπε στην «Ε» η 46χρονη Αναστασία Μουμουλίδου, κάτοικος Κορυδαλλού, εκπαιδευτικός και μητέρα 4 παιδιών. «Βιώνουμε 87 χρόνια τώρα με το ταφικό μας έθιμο, είναι η μέρα που η ζωή νικά τον θάνατο.
Η αναβίωση του εθίμου μας αποτελεί ουσιαστική πράξη ελπίδας και αφοσίωσης», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων Γιώργος Σαραφίδης στον χαιρετισμό που απηύθυνε.
Για πρώτη φόρα φέτος ο Πανασιολογιότατος Πατέρας Σεραφείμ, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά, έφερε μαζί του από τη Βέροια πιστό αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμέλα, ενώ την Τετάρτη εγκαινιάστηκε το Σπουδαστήριο Ποντιακού Λόγου και Τέχνης Σουρμένων όπου θα διδάσκεται και η ποντιακή γλώσσα.
Πηγή "Ελευθεροτυπία" 27-04-2009 Η Γενοκτονία συνεχίζεται... Η κατάθεση στεφάνου από τον Ομπάμα και από τους άλλους ηγέτες που επισκέπτονται την Άγκυρα στο μνημείο του σφαγέα Μουσταφά Κεμάλ, εκλαμβάνεται και χρησιμοποιείται από την Άγκυρα ως πράξη νομιμοποίησης των πεπραγμένων των Νεοτούρκων και των Κεμαλικών επί των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής.Aκριβώς γι' αυτό η γενοκτονία συνεχίζεται...
Τελικά, ούτε η κατανόηση που έδειξε ο Μπάρακ Ομπάμα, οι ΗΠΑ και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία, ούτε η αλλαγή στάσης, πρακτικής και νοοπτροπίας που μας έδειξε σε ορισμένους τομείς η διοίκηση Ερντογάν κατέστησαν δυνατή την ουσιαστική αλλαγή στην γειτονική χώρα.
Η Τουρκία, που στήθηκε ουσιαστικά πάνω στα κόκκαλα των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων της Ανατολής, λαοί που σφαγιάστηκαν με σχέδιο, ενσυνείδητα και συστηματικά από τους Νεοτούρκους και τους Κεμαλικούς για να φτιαχτεί ένα εθνικά ομοιογενές κράτος, συνέχισε τη γενοκτονία και τον εθνοκάθαρση ακόμα και μετά την ίδρυση του κράτους αυτού, το 1923.
Τις δεκαετίες που ακολούθησαν εξολοθρεύτηκαν οι εναπομείνατες Έλληνες, ενώ σε όλους τους υπόλουπους χριστιανικούς πληθυσμούς εφαρμόστηκε κλίμα τρομοκρατίας, που ισοδυναμεί συνέχιση της γενοκτονίας σε πολιτισμικό και συνειδησιακό επίπεδο.
Μετά τις προχθεσινές δηλώσεις Ομπάμα και την αποδοκιμασία τους από το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών και από το σύνολο της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων χθες από την πολιτεία της Χαβάης, που είναι η 41η πολιτεία των ΗΠΑ που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους, η Τουρκία, νοιώθοντας προφανώς ότι ο κλοιός σφίγγει και ότι πλησιάζει η στιγμή που η διεθνής κοινότητα θα τη θέση προ των ευθυνών της, αρπάχτηκε από τους τελευταίους Αρμενίους που γλύτωσαν τη γενοκτονία και κατοικούν σε χωριό της Κασταμονής.
Τη στιγμή που είναι σε όλους γνωστές οι σφαγές των Αρμενίων του 1915 και η οργανωμένη και συστηματική κρατική και κοινωνική τρομοκρατία που ασκήθηκε στους επιζήσαντες -η λέξη Αρμένιος και Ρωμιός ήταν και σε ορισμένες περιπτώσεις συνεχίζει να είναι συνώνυμη της βρισιάς- το τουρκικό κράτος υποχρέωσε μερικούς από τους επιζήσαντες Αρμένιους να ομολογήσουν το μεγαλείο του τουκρικού κράτους και να ...καταδικάσουν όλους εκείνους που μιλούν για γενοκτονία.
Με βάση δημοσίευμα της Χουρριέτ, ναι, εκείνης της εφημερίδας που λειτούργησε ως το σπίρτο που έβαλε φωτιά στην πυριτιδαποθήκη του φυλεκτικού εθνικισμού των εγκάθετων που έκαναν τα εγκλήματα και της βαρβαρότητες εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης στις 6/7 Σεπτεμβρίου 1955, ο 53χρονος Αρμένιος Ahmet Kazeroğlu, που κατοικεί στη συνοικία Tütenli, της κωμόπολης Taşköprü (Πομπιηούπολης) του νομού Κασταμονής, εντελώς "αυθόρμητα" δήλωσε σε συντάκτη της εφημερίδας τα εξής:-Άλλαξε το όνομά του πριν από πέντε χρόνια από Asadur σε Αχμέτ και έγινε μουσουλμάνος πριν από πέντε χρρόνια.-Το τουρκικό κράτος είναι ένα κράτος δίκαιο και ευεργετικό για όλους τους πολίτες του.-Φοιτεί στην τελευταία τάξη του ανοιχτού λυκείου και δεν έχει διαβάσει σε κανένα βιβλίο ότι έγινε γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων.-Ο ίδιος πιστεύει ότι τα περί γενοκτονίας των Αρμενίων είναι απλώς κουτσομπολιό (dedikodu).-Επί τριακόσια χρόνια οι Αρμένιοι που εγκαταστάθηκαν στο Τάσκιοπρου ζούσαν σαν αδέλφια με τους Τούρκους και δεν υπήρχε ποτέ καμία διαφωνία ή διαφορά μεταξύ τους.Αξιολογώντας τη δήλωση του Ομπάμα, ο οποίος, αναφερόμενος στη γενοκτονία των Αρμενίων χρησιμοποίησε την αρμενική φράση Meds Yeghern, που σημαίνει "μεγάλη καταστροφή", ο Ahmet Kazeroğlu είπε:"Ο Ομπάμα, που έχει κάνει και στο παρελθόν ανάλογες δηλώσεις, είναι ένας νέος και άπειρος ηγέτης.
Το κάψιμο της τουρκικής σημαίας χθες στην Αρμενία θεωρώ ότι είναι μια ενέργεια που ενθαρύνθηκε από τη δήλωση Ομπάμα.
Το κάψιμο της σημαίας ενός κράτος ισοδυναμεί με το κάψιμο του ίδιου του κράτους".
Ένας άλλος Αρμένιος της ίδια συνοικίας, ο 61χρονος Karabet Çam, που έφυγε από το Τάσκιοπρου σε ηλικία 42 χρονών και πήγε στην Κωνσταντινούπολη για να εργαστεί και επέστρεψε στη γενέτειρά του ως συνταξιούχος, δήλωσε στη Χουρριέτ ότι δεν άκουσε απολύτως τίποτε από τους προγόνους του περί γενοκτονίας.
Ο Καραμπέτ μεταξύ αλλων είπε:"
Αν δεν ζούσαν οι πρόγονοί μας επί αιώνες σαν αδέλφια με τους Τούρκους, γιατί να επιστρέψω στο χωριό μου να ζήσω το υπόλοιπο της ζωής μου;"Ο 68χρονος Namık Özçelik, που έγινε μουσουλμάνος πριν από πέντε χρόνια, δήλωσε:"Ο Θεός να φυλάει και να προστατεύει το κράτος μας".
Αυτή είναι η αυθόρμητη μαρτυρία των εναπομεινάντων Αρμενίων στην Τουρκία.
Τα συμπεράσματα δικά σας...
Αναδημοσίευση από Pontiaka Themata Εκδήλωση στην Αθήνα για την 94η επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων Από την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη
Με τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδας και της Αρμενίας ξεκίνησε η κεντρική πολιτική εκδήλωση για την 94η επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα.
Την εναρκτήρια ομιλία της εκδήλωσης έκανε ο Ταβίτ Μπεντροσιάν, λέγοντας ότι η 24η Απριλίου είναι μέρα ορόσημο για την Αρμενία, που τιμά τους 1,5 εκατ. Αρμένιους που σκοτώθηκαν από τους νεότουρκους.
Ο κ. Μπεντροσιάν κατήγγειλε επίσης την Ελληνική Αστυνομία για τη στάση που τήρησε κατά την πορεία που έκανε η αρμενική κοινότητα της Ελλάδας την Παρασκευή προς την πρεσβεία της Τουρκίας και έκανε λόγο για «άνωθεν εντολές».
Στη συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή τόνισε ότι ακόμη και στις μέρες μας τίποτα δεν είναι δεδομένο και θα πρέπει συνεχώς να αγωνιζόμαστε για την Ειρήνη και την Ελευθερία.
Είπε ακόμη ότι η μνήμη, το χρέος και η εγρήγορση είναι οι τρεις κίονες που στηρίζουν τον αγώνα του αρμενικού λαού.
Ο κ. Παύλοπουλος απαντώντας στις καταγγελίες του κ. Μπεντροσιάν ζήτησε συγνώμη για τη στάση της αστυνομίας λέγοντας ότι «θέλω να ζητήσω συγνώμη για τα επεισόδια.
Αυτός ο τόπος με όλες τις κυβερνήσεις του ήταν και θα παραμείνει δίπλα στον αγώνα του αρμενικού λαού. Δεν δόθηκε καμιά άνωθεν εντολή, ήταν μια ατυχής στιγμή για την οποία απολογούμαι δημόσια».
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αναστάσιος Νεράντζης στο χαιρετισμό του τόνισε ότι η παγκόσμια κοινότητα δεν πίστεψε από την αρχή την γενοκτονία των Αρμενίων, καθώς έπεσε θύμα της προπαγάνδας της Τουρκίας και εξέφρασε τη συμπαράσταση των Ελλήνων στον λαό της Αρμενίας.Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος εκπροσώπησε και τον πρόεδρο του κόμματος Γιώργο Παπανδρέου.
Ο κ. Μπεγλίτης στην ομιλία του είπε ότι οι Αρμένιοι πρέπει να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη της γενοκτονίας, επισημαίνοντας ότι όλοι λαοί πρέπει να επαγρυπνούν.
Είπε ακόμη ότι Ελλάδα και Αρμενία συνδέονται με δεσμούς μνήμης για τραγικές περιόδους, καθώς έπεσαν θύματα της ίδιας βαρβαρότητας.Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν για τη Ν.Δ. ο βουλευτής Πάνος Παναγιωτόπουλος, για το ΚΚΕ η βουλευτής Λίλα Καφαντάρη και για το ΛΑΟΣ ο γενικός γραμματέας του κόμματος Απόστολος Παπαμίχος, ενώ δεν μπόρεσε να παραβρεθεί ο Φώτης Κουβέλης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης χαιρέτισαν ο πρεσβευτής της Αρμενίας στην Αθήνα Βαχράμ Καζογιάν και η Άννυ Απκαριάν εκπροσωπώντας την αρμενική νεολαία.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός Ιωάννης Γρίβας, βουλευτές, εκπρόσωποι του Διπλωματικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, της Εκκλησίας, και της Αυτοδιοίκησης.
Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή βίντεο και αρμενικά παραδοσιακά τραγούδια, ενώ ακολούθησε πορεία προς την πλατεία Συντάγματος και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αναδημοσίευση από Pontiaka Themata Τίμησαν την 94η επέτειο γενοκτονίας των Αρμενίων στη Θεσσαλονίκη Εκδηλώσεις για την 94η επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων έγιναν χθες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης στο "Ι. Βελλίδης" ενώπιον περίπου πεντακοσίων ατόμων την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Κώστας Γκιουλέκας.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών μίλησε με πολύ θερμά λόγια αναφορικά με τον πολυετή αγώνα των Αρμενίων για την αναγνώριση της γενοκτονίας και δήλωσε πως η ελληνική πολιτεία θα είναι πάντα αρωγός σ’ αυτή τους την προσπάθεια.
Προηγήθηκαν χαιρετισμοί του δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, του νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και εκπροσώπων της αρμενικής κοινότητας.
Ακολούθησε συναυλία της ορχήστρας "Δημήτρης Μητρόπουλος" από το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και σιωπηρή πορεία έως το μνημείο του Γ’ Σώματος Στρατού.
Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι της ελληνικής και αρμένικης Εκκλησίας, οι βουλευτές Απόστολος Τζιτζικώστας, Θόδωρος Καράογλου και Γιάννης Μαγκριώτης και ο ευρωβουλευτής Μαργαρίτης Σχοινάς.Πηγή: Εφημερίδα "Μακεδονία" 27-04-2009 ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ 1ο Παιδικό - Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών ΧορώνΚυριακή 3 Μαΐου 2009, 11:00 π.μ.
Γήπεδο "Φίλιππος Αμοιρίδης" - Ξάνθη
ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
Λ.ΝΙΚΗΣ 1
Τ.Κ. 54624
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ: 2310227822 FAX: 2310227213
info@poe.org.gr «Άμαστρις» Διαβάστε στο πρώτο τεύχος του περιοδικού «Άμαστρις», που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 24 Απριλίου:• Χαιρετισμός του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου• «Γώγος Πετρίδης: 25 χρόνια χωρίς τον Πατριάρχη».
Για πρώτη φορά η ζωή και το έργο του μεγαλύτερου λυράρη όλων των εποχών, από τη γέννηση μέχρι το θάνατό του, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό…• «Γώγος Πετρίδης:
O Πατριάρχης της λύρας του Πόντου».
Μουσικολογική μελέτη του Παύλου Ι. Τσακαλίδη, με θέμα τις καινοτομίες που εισήγαγε ο Γώγος στην ποντιακή μουσική…•
«Δυο λέξεις στη μνήμη των 25 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου Γώγου».
O φίλος και συνεργάτης του Γώγου στις ραδιοφωνικές εκπομπές της Ευξείνου Λέσχης Μιχάλης Καραβέλας θυμάται και αναπολεί…•
«Φόρος Τιμής».
Ο γνωστός από τις εκπομπές του στο ραδιόφωνο των Ακριτών του Πόντου Νίκος Σωματαρίδης σε ένα λογοτεχνικό κείμενο για το Γώγο με μεταφυσικές προεκτάσεις…•
«Η νέα γενιά των Ποντίων λυράρηδων για το Γώγο».
Δέκα από τους πιο γνωστούς λυράρηδες της νέας γενιάς καταθέτουν την άποψή τους για το Γώγο…• Συνέντευξη: Αντέμ Μπέσκιοϊλου.
Ο δημοφιλής στην Ελλάδα, όσο και στην Τουρκία, ποντιόφωνος καλλιτέχνης από τα Σούρμενα της Τραπεζούντας σε μια συνέντευξη-ποταμό με θέμα τις προοπτικές της ποντιακής γλώσσας και της ποντιακής μουσικής στις δύο χώρες….• «Μάθημα Ιστορίας στο Μουσείο». Ένα εξαιρετικά κατατοπιστικό κείμενο για την πολυθεματική έκθεση «Πόντος-Δικαίωμα στη μνήμη» του καθηγητή Κώστα Φωτιάδη από τη Χαραλαμπία Σιδηροπούλου, μια νέα συμπατριώτισσά μας, που διαπρέπει στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου…• «Ο παπάς με το ένα ράσο». Ο γνωστός Πόντιος συγγραφέας Γιώργος Ανδρεάδης αφηγείται την ιστορία του Παπανικόλα, του θρυλικού «παπά των φτωχών» της Καλαμαριάς…• «Γενικά για τους ποντιακούς χορούς». Ο ερευνητής και χοροδιδάσκαλος Νίκος Ζουρνατζίδης σε ένα κείμενο που φιλοδοξεί να προκαλέσει ένα γόνιμο διάλογο γύρω από την κατάσταση του ποντιακού χορού…• «Η προσωπικότητα και το έργο του Γεωργίου Θ. Κανδηλάπτου-Κάνεως». Γνωριμία με έναν από τους σημαντικότερους Πόντιους συγγραφείς της πρώτης προσφυγικής γενιάς μέσα από το άρθρο της Επίκουρης Καθηγήτριας Κοινωνιολογίας του Δ.Π.Θ. Μαρίας Βεργέτη…• Ονομαστικόν Αρχείον Αγροτών Προσφύγων (σε συνέχειες). Για πρώτη φορά όλα τα ονόματα των αρχηγικών των προσφυγικών οικογενειών από τον Πόντο, το χωριό από το οποίο κατάγονταν και ο τόπος που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα…• Από τις μνήμες της πρώτης προσφυγικής γενιάς: Ιεροκλής Χρ. Γωνιάδης (σε συνέχειες). Οι αναμνήσεις ενός δεκαεπτάχρονου παιδιού από τη Σάντα της Τραπεζούντας, όπως τις κατέγραψε το 1971 σε αδημοσίευτο χειρόγραφο του…• Από τις μνήμες της πρώτης προσφυγικής γενιάς: Θεόφιλος Χαλκίδης (σε συνέχειες). Οι συγκλονιστικές αναμνήσεις ενός Πόντιου εξόριστου στα τουρκικά «τάγματα εργασίας», όπως τις κατέγραψε το 1971…• «Το ποροζάν’, ο δάσκαλον και η λιθαρέα». Ένα σπαρταριστό διήγημα του Γιώργου Σιαπανίδη στην ποντιακή διάλεκτο…• Η σελίδα του Αλέξη Παρχαρίδη.
Ο γνωστός Πόντιος τραγουδιστής επιλέγει κάθε μήνα δέκα από τα ωραιότερα παραδοσιακά ποντιακά δίστιχα…• Εν τύποις: μια σελίδα για το ποντιακό (και όχι μόνο) βιβλίο.Για εγγραφές συνδρομητών, ενημέρωση για τα σημεία διάθεσης του περιοδικού και οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με το 6979743428. ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΑΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ "Ο ΠΟΝΤΟΣ" Με γλέντι και διαγωνισμό τσουγκρίσματος αυγών γιόρτασαν τη δεύτερη μέρα του Πάσχα οι κάτοικοι του Μεσαίου Θεσσαλονίκης.
Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογου Μεσαίου "Ο Πόντος" διοργάνωσε το διαγωνισμό τσουγκρίσματος, στον οποίο αναδείχθηκαν νικητές ο Γεώργιος Μουρατίδης, ο Ιωάννης Λιθοξόπουλος και ο Χρήστος Μαρμαρίδης. Νωρίτερα, τα μέλη του συλλόγου μοίρασαν πόρτα πόρτα τα κόκκινα αυγά σε όλες τις οικογένειες του Μεσαίου, με τη συνοδεία της ποντιακής λύρας.
Στην αρχή της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε και το παραδοσιακό έθιμο του καψίματος του Ιούδα, ενώ το "παρών" έδωσαν πολιτικοί, κοινωνικοί και πολιτιστικοί φορείς της Θεσσαλονίκης.
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΑΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ "Ο ΠΟΝΤΟΣ"
T.K. 54500
ΜΕΣΑΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
Τηλ. 2310786410, 6977797804

Οι δηλώσεις Μπάσμπουγ και η επιδείνωση των σχέσεων ΑΚΡ - Στρατού

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR Το Παρόν της Κυριακής - 19/4/2009
Παρά την ανταπόκριση που δέχεται η Άγκυρα από μερίδα της διεθνούς κοινότητας, είναι ηλίου φαεινότερον ότι διανύει μια εξαιρετικά περίπλοκη περίοδο στην εσωτερική πολιτική σκηνή.
Απόδειξη αυτής της δύσκολης κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, είναι η επανεμφάνιση των τριβών στις σχέσεις μεταξύ του στρατεύματος και της κυβέρνησης.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

29 Απριλίου 2009 Το Σπίτι της Κύπρου και οι Εκδόσεις Καστανιώτη σας προσκαλούν την Τετάρτη 29 Απριλίου 2009 στις 8.00 μ.μ. στην παρουσίαση της βιογραφίας του ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝ Η ΑΛΗΘΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: ΜΕΝΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑΣ, συγγραφέας ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΣ, δημοσιογράφος ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, ζωγράφος ΠΕΤΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ, ζωγραφος Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο ίδιος ο συγγραφέας5 Μαΐου 2009 Oι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του ΔHMHTPH A. ΦATOYPOY IXNOΣ XPONOY - Aφηγήσεις για τη νεώτερη ελληνική αρχιτεκτονική την Tρίτη 5 Mαΐου 2009 και ώρα 7 μ.μ. στο Mουσείο Mπενάκη, Kεντρικό Kτήριο. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ, ομότιμος καθηγητής E.M.Π. ΠANAΓIΩTHΣ TOYPNIKIΩTHΣ, καθηγητής E.M.Π. ΛOHΣ ΠAΠAΔOΠOYΛOΣ, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ZHΣHΣ KOTIΩNHΣ, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας NIKOΣ KAΛOΓHPOY, καθηγητής A.Π.Θ. ΠANOΣ ΔPAΓΩNAΣ, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

Ο ράφτης του Ποσειδώνα Μυθιστόρημα Ιωάννα Φραγκιά ΕΛΛHNIKH ΛOΓOTEXNIA / ΠEZOΓPAΦIA Φωτογραφία εξωφύλλου: Tony Locke Χαρτόδετο ISBN: 978-960-03-4905-4σελ. 464 27 Απριλίου 2009 Τιμή: € 20,00
Tο Παιδί του Oκτώβρη Μυθιστόρημα Φιλίπ Μπεσόν ΞENH ΛOΓOTEXNIA / ΣYΓΓPAΦEIΣ AΠ' OΛO TON KOΣMO Μετάφραση:Γιάννης Στρίγγος Σύνθεση εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης Χαρτόδετο ISBN: 978-960-03-4910-8 σελ. 176 27 Απριλίου 2009 Τιμή: € 12,00 Χείλη σαν βελούδο Μυθιστόρημα Σάρα Ουότερς ΞENH ΛOΓOTEXNIA / ΣYΓΓPAΦEIΣ AΠ' OΛO TON KOΣMO Μετάφραση:Αύγουστος Κορτώ Σύνθεση εξωφύλλου: Αντώνης ΑγγελάκηςΦωτογραφία εξωφύλλου: © Jeff Cottenden Χαρτόδετο ISBN: 978-960-03-4879-8 σελ. 480 27 Απριλίου 2009 Τιμή: € 22,00Το όπλο του σπιτιού Μυθιστόρημα Ναντίν Γκόρντιμερ ΞENH ΛOΓOTEXNIA / ΣYΓΓPAΦEIΣ AΠ' OΛO TON KOΣMO Μετάφραση:Θοδωρής Τσαπακίδης Σύνθεση εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης
Φωτογραφία: Lothar Baumgarten, «Culture-Nature» (λεπτομέρεια) Χαρτόδετο ISBN: 978-960-03-2753-3 σελ. 384 27 Απριλίου 2009, Επανέκδοση Τιμή: € 18,00
Το πιο γλυκό όνειρο Μυθιστόρημα Ντόρις Λέσινγκ ΞENH ΛOΓOTEXNIA / ΣYΓΓPAΦEIΣ AΠ' OΛO TON KOΣMO Μετάφραση:Τόνια Κοβαλένκο Σύνθεση εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης
Φωτογραφία εξωφύλλου: © Hulton Archive Χαρτόδετο ISBN: 978-960-03-4884-2 27 Απριλίου 2009 Τιμή: € 20,00
Αγρυπνία για το σκοτεινό τρυγόνι στην εκκλησία του προφήτη Ελισσαίου Μάνος Ελευθερίου ΠΟIHΣH - ΠΟΙΗΤΙΚΗ - ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ Χαρτόδετο ISBN: 960-03-3154-5 σελ. 40 27 Απριλίου 2009, Επανέκδοση Τιμή: € 10,00 Ανθολογία Γαλλικής Ποίησης Από τον Μπωντλαίρ ως τις μέρες μας Χριστόφορος Λιοντάκης ΠΟIHΣH - ΠΟΙΗΤΙΚΗ - ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ Επιμέλεια: Χριστόφορος Λιοντάκης Σύνθεση εξωφύλλου: egreenE. ΠAΓKAΛOY Σκληρό εξώφυλλο ISBN: 978-960-03-4929-0 27 Απριλίου 2009, Επανέκδοση Τιμή: € 30,00 Σίλβιο Μπερλουσκόνι Βίος και Πολιτεία Δημήτρης A. Δεληολάνης ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ - ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ Σύνθεση εξωφύλλου: egreenE. ΠAΓKAΛOY ΧαρτόδετοISBN: 978-960-03-4877-4 σελ. 320 27 Απριλίου 2009 Τιμή: € 20,00

ΜΟΥΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ 2009 - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Φέτος θα φιλοξενηθούν 55 διεθνείς καλλιτέχνες και παιδαγωγοί. Μεταξύ αυτών, πολλοί θα φιλοξενηθούν για πρώτη φορά, όπως οι:
Petar Ralchef (ακορντεόν, Boυλγαρία) Νedyalko Nedyalkov (καβάλι, Βουλγαρία) Haig Yazdjan (ούτι) Παντελής Στόικος (τρομπέτα) Σαβίνα Γιαννάτου (φωνητικός αυτοσχεδιασμός) Μάνια Παπαδημητρίου / Κώστας Βόμβολος (μουσική και θέατρο) Φλώρος Φλωρίδης / Γιώργος Δημητριάδης (ελεύθερος αυτοσχεδιαμός) Μιχάλης Σιγανίδης (μουσικό κολάζ)Isak Immanuel (επιτελεστικές τέχνες, ΗΠΑ) Δανάη Στεφάνου / Αλέξης Πορφυριάδης (γραφική παρτιτούρα, συντονισμός Τierkreis του Stockhausen) Στέλιος Πελασγός (προφορική αφήγηση, παραμύθι)Δημήτρης Σαρρής (αυτοσχέδια όργανα) Παναγιώτης Κανελλόπουλος (μουσικοπαιδαγωγικά)Σίμος Παπάνας (μπαρόκ βιολί, μουσική δωματίου) Χαρά Σειρά (βιόλα, μουσική δωματίου)Μαρία Αστεριάδου (πιάνο, μουσική δωματίου) Δώρα Μπάκα / Θοδωρής Κίτσος (τραγούδι και ιστορικά νυκτά έγχορδα, παλιά μουσική) Βλαδίμηρος Συμεωνίδης (μουσική διεύθυνση)Θεόφιλος Σωτηριάδης (σαξόφωνο, μουσική δωματίου) Σάββας Παυλίδης (μουσική τεχνολογία)Ροδούλα Γκουλιαμπέρη (το σώμα του μουσικού) Χρήστος Τζιτζιμίκας (ηπειρώτικο τραγούδι)Γιασεμή και Νίκος Σαραγούδας (μικρασιάτικο τραγούδι) Θεοδώρα Αθανασίου (ρεμπέτικο τραγούδι) Μάρθα Μαυροειδή (πολυφωνικό βαλκανικό τραγούδι) και πολλοί άλλοι ήδη γνώριμοι.
Επίσης, όπως κάθε χρόνο, θα πραγματοποιούνται καθημερινά συναυλίες, performances και αυθόρμητα μουσικά δρώμενα σε κάθε γωνιά του Αγίου Λαυρεντίου. Μεταξύ αυτών, φέτος θα ακούσουμε και μία μουσική παράσταση των Τάνια Τσανακλίδου, Μάρθα Φριντζήλα, Τάκη Φαραζή και Παναγιώτη Τσεβά.
ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ & MASTERCLASS
1η ΠΕΡΙΟΔΟΣ (13 - 19 Ιουλίου)
ΜΟΥΣΙΚΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ / ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Ενάντια στη Μέθοδο: Εξερευνήσεις της Παιδαγωγικής Λειτουργίας του Αυτοσχεδιασμού Παναγιώτης Κανελλόπουλος
Η Φωνή ως Μέσο Έκφρασης και Επικοινωνίας στην Εκπαιδευτική Διαδικασία Μαρία ΘωίδουΕργαστήριο Ενορχήστρωσης / Project: Αφιέρωμα στο Παιδικό Τραγούδι Θόδωρος Κοτεπάνος Δημιουργικές εξερευνήσεις στο μουσικό χωριό: μουσικο - εικαστικές δράσεις για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών Ομάδα Τόπος (Μαρία Χατζηνικολάου, Τάνια Κολέτσιου, Κατερίνα Χαραλάμπους)
ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ PERFORMING ARTSH Τέχνη του Παραμυθά/ΡαψωδούΣτέλιος Πελασγός
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Εργαστήριο Σύγχρονης Μουσικής και Λειτουργίας Συνόλου dissonArt ensemble«Μουσική Σύνθεση Χωρίς Νότες»: πρακτικό εργαστήριο για τις ανοικτές συνθετικές φόρμες, τις γραφιστικές παρτιτούρες και τις παρτιτούρες δράσης Δανάη Στεφάνου, Αλέξης Πορφυριάδης
Η Ηλεκτρική και η Ακουστική κιθάρα: «ζωντανές» εφαρμογές looping στα μουσικά σύνολα Μπάμπης Παπαδόπουλος
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
«Χορδίζοντας το περιβάλλον»: Εργαστήριο κατασκευής και χρήσης Αυτοσχέδιων Μουσικών Οργάνων Δημήτρης Σαρρής
ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΩΜΑΤΙΟΥ
Μουσική Δωματίου για Tοξωτά Έγχορδα Σίμος Παπάνας (βιολί), Χαρά Σειρά (βιόλα)
Η Πιανιστική Τέχνη στα Έργα Μουσικής Δωματίου Μαρία Αστεριάδου
ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Εργαστήριο Διεύθυνσης Οργανικών και Φωνητικών Συνόλων Βλαδίμηρος Συμεωνίδης
TO ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ
Η συμβολή της παράδοσης στο παρόν – βασικές τεχνικές Shiatsu και Do-in Αλέξανδρος Πουλέκας
2η ΠΕΡΙΟΔΟΣ (18 - 24 Αυγούστου)
ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟ
H Mουσική στη Θεατρική Πράξη Μάνια Παπαδημητρίου, Κώστας Βόμβολος
ΧΟΡΟΣ ΚΑΙ PERFORMING
ARTS"IN-BodySiteSound"Εργαστήριο/project για τη performance του χορού Yuko Kaseki (χορός), Isak Immanuel (επιτελεστικές τέχνες)
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Εργαστήριο Ελεύθερου Φωνητικού Αυτοσχεδιασμού Σαββίνα Γιαννάτου Εργαστήριο Ελεύθερης Αυτοσχεδιαζόμενης Μουσικής για Μικρά Οργανικά Σύνολα Αντώνης Ανισέγκος (πιάνο), Φλώρος Φλωρίδης (σαξόφωνο), Γιώργος Δημητριάδης (τύμπανα) Master Class Σαξοφώνου:
Τεχνικές και αισθητικές εφαρμογές του οργάνου στα μουσικά σύνολα σύγχρονης μουσικής Hayden ChisholmΜουσικό Κολάζ και Ποίηση: «στενές επαφές» με το μουσικό έργο του Μιχάλη Σιγανίδη Μιχάλης Σιγανίδης
ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Ήχος και Μουσική Τεχνολογία για Μουσικούς Σάββας Παυλίδης
ΠΑΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ
Μπαρόκ Βιολί, Φλάουτο με Ράμφος και Μπαρόκ Φλάουτο Τραβέρσο, Τσέμπαλο: Οργανικά - Φωνητικά Σύνολα αναγεννησιακής και μπαρόκ μουσικής και ιστορική ερμηνεία για Τραγουδιστές Σίμος Παπάνας, Δημήτρης Κούντουρας, Μάρκελλος Χρυσικόπουλος"Per Cantare Sonar": Tραγούδια της Αναγέννησης και του Μπαρόκ με Συνοδεία Λαούτου και Μπαρόκ Κιθάρας Θεοδώρα Μπάκα, Θοδωρής ΚίτσοςΜaster class: Βιόλα ντα Γκάμπα, Μπαρόκ Τσέλλο, viols consort Nima ben David«Η Άνθιση του Bel Canto»: Εργαστήριο για την τραγουδιστική ερμηνεία των G.H. Haendel και W.A. Mozart Νίκος Σπανός
ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΩΜΑΤΙΟΥ
Κιθάρα και Πνευστά Όργανα στη Μουσική Δωματίου,από το 19ο αιώνα ως σήμεραΘεόφιλος Σωτηριάδης, Κώστας Μακρυγιαννάκης
ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ
Εργαστήριο για τη Βιωματική Διδασκαλία της Αρμονίας Ρυθμού/ΚίνησηςΚώστας Αναστασιάδης To Σώμα του Μουσικού: «Η Βραδύτητα ως Μέσο Επικοινωνίας με το Σώμα»Ροδούλα Γκουλιαμπέρη
ΠΕΡΙΟΔΟΣ (26 Aυγούστου - 1 Σεπτεμβρίου)
ΛΑΙΚΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
Η Τέχνη της Στεριανής Ζυγιάς: «Μακάμικα Τραγούδια και Σκοποί Ξηρομέρου και Ηπείρου» Χρήστος Τζιτζιμίκας (τραγούδι), Μάνος Αχαλινωτόπουλος (κλαρίνο), Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί), Χρήστος Ζώτος (λαούτο) Μικρασιάτικο Τραγούδι και Οργανική Συνοδεία (Αφιέρωμα στη Γιασεμή και τον Νίκο Σαραγούδα) Γιασεμή Σαραγούδα, Νίκος ΣαραγούδαςΡεμπέτικο της Πρώιμης και Προπολεμικής Περιόδου και Προσφυγικό Λαϊκό Τραγούδι Δημήτρης Μυστακίδης (κιθάρα τραγούδι), Θεοδώρα Αθανασίου (τραγούδι)
ΑΣΤΙΚΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
Οθωμανική Οργανική Μουσική και Yayli Tanbur Eυγένιος Βούλγαρης Ούτι, Συριακό Μακάμ και Ταξίμ Haig Yazdjian
ΛΑΙΚΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Masterclass/Εργαστήριο: Το Θρακιώτικο Καβάλ Nedyalko NedyalkovMasterclass/Εργαστήριο: Παραδοσιακές και Σύγχρονες Τεχνικές του Ακορντεόν στη Βαλκανική Μουσική Petar RalchevMasterclass/Εργαστήριο:Ύφος, Τεχνικές και Ρεπερτόριο στα Χάλκινα Πνευστά Μακεδονίας Θράκης Παντελής Στόικος Πολυφωνικό Τραγούδι Bαλκανίων Mάρθα ΜαυροειδήΡυθμοί και Κρουστά Όργανα στις Βαλκανικές Μουσικές Παραδόσεις του Ελλαδικού Χώρου Λουκάς Μεταξάς
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν άμεσα την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής (www.music-village.gr) διότι οι δυνατότητες φιλοξενίας στον Άγιο Λαυρέντιο είναι περιορισμένες.
Επιπλέον, τα εργαστήρια θα έχουν προκαθορισμένο αριθμό συμμετοχών, οπότε η σειρά προτεραιότητας συμμετοχών και κρατήσεων στα δωμάτια θα τηρηθεί αυστηρά.
Αναλυτικές πληροφορίες για τις εναλλακτικές και το κόστος διαμονής θα βρείτε στην ιστοσελίδα, στον σύνδεσμο «διαμονή».
Επίσης, σχετικές πληροφορίες θα δίνονται στην τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας της διοργάνωσης (6973 57 84 22).

Αναγγελία βιβλιοπαρουσίασης Αλέκας Βλάσση-Θεοδωρικάκου

Δευτέρα 18/05/09 - Παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος της συγγραφέως μας Αλεξάνδρας Βλάσση-Θεοδωρικάκου "Οι τελευταίες ρίζες": αίθουσα "Πλειάδες" Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κορυδαλλού, ώρα 20:00.Εμπειρία Εκδοτική / Εκδόσεις ΟΞΥ
Θεμιστοκλέους 80
10681
Εξάρχεια, Αθήνα
τηλ. 210.5226609, 210.5227702
fax. 210.5227768