Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

Η άσπρη λέξη της ημέρας - Μ.Α.Τ.

Σήμερα ξεκινά η τελευταία εβδομάδα λέξεων για το 2008.
Η άσπρη λέξη είχε προγραμματίσει για αυτή την εβδομάδα λέξεις εορταστικές όπως μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες κ.τ.λ.
Λόγω των γεγονότων και της διάθεσής μας η συγγραφή των παραπάνω λέξεων στάθηκε αδύνατη.
Έτσι τελειώνουμε τη χρονιά με λέξεις που σταχυολογήσαμε από τα μηνύματά σας τις τελευταίες μέρες.
Όπως διαβάζουμε σε συνέντευξη του απόστρατου υπαρχηγού της Αστυνομίας Πόλεων Ηλία Ψυχογιού στην Ελευθεροτυπία (1/8/2004), η «συνταγή» προέκυψε λίγο μετά τη Μεταπολίτευση: «Όταν ήρθε ο Καραμανλής από το εξωτερικό, εμείς δεν είχαμε ειδικά σώματα για ν' αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις.
Φώναξε τότε τον υπουργό και του είπε "φτιάξτε τα".
Καθίσαμε στο Υπουργείο μια ομάδα αξιωματικών και τα σχεδιάσαμε.
Δεν υπήρχε πρότυπον, τίποτα.
Το βασικό, τους έλεγα εγώ, είναι να φτιάξουμε μια δύναμη που θα απασχολείται αποκλειστικά (ή σχεδόν αποκλειστικά) με το θέμα αυτό.
Να υπάρχουν 100 άνδρες και, όταν χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε κάποια συνάθροιση, να καλούμε αυτούς κι όχι άλλους.
Φτιάξαμε έτσι μια ωραία οργάνωση των ΜΑΤ.
Πήραμε διάφορα όργανα: ασπίδες, δακρυγόνα κτλ.
Πήραμε προσφορές για θωρακισμένα από διάφορα κράτη και τελικά επιλέξαμε να αγοράσουμε "αύρες" από το Βέλγιο.
Συγκροτήθηκαν έτσι τα ΜΑΤ (Μονάδες Αποκαταστάσεως Τάξεως).
Η ιδέα της ονομασίας τους ανήκε στο μετέπειτα υπουργό Αναστάσιο Μπάλκο.
Για τη συγκρότηση των μονάδων δε χρειάστηκε να ψηφιστεί ειδικός νόμος.
Αρκούσε μια απλή υπουργική απόφαση.
Η δύναμή τους ήταν 150 αστυνομικοί στην Αθήνα.
Μια δεύτερη μονάδα ΜΑΤ φτιάχτηκε στη Θεσσαλονίκη, ενώ αντίστοιχο σώμα οργανώθηκε κι από τη Χωροφυλακή».
Θέμα της εβδομάδας:
Μπαρουτοκαπνισμένες γιορτές
Δείτε όλο το αρχείο λέξεων αλλά και άλλα ενδιαφέροντα θέματα στη διεύθυνση http://www.asprilexi.com/

Θα σας δείξω εγώ είπε και σημάδεψε

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ«Τον είδα να στοχεύει προς τα παιδιά» Δύο ακόμα μάρτυρες διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του ειδικού φρουρού που σκότωσε τον Αλέξη. Έτοιμοι να καταθέσουν ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μίνα Μουστάκα
«Είδα τον αστυνομικό να στοχεύει προς την πλευρά των παιδιών» δηλώνουν δύο αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Oι μάρτυρες προτίθενται να καταθέσουν ενόρκως όσα έζησαν το μοιραίο βράδυ στον ανακριτή, θέλοντας να βοηθήσουν στη διερεύνηση αυτής της τόσο σοβαρής υπόθεσης.
Και οι δύο αυτόπτες, ο 30χρονος εμποροϋπάλληλος Κώστας Λίλας και ο 33χρονος ιδιωτικός υπάλληλος Βαγγέλης Ζέρβας, μιλώντας στα «ΝΕΑ» περιγράφουν με τον ίδιο τρόπο τα πραγματικά περιστατικά που «καίνε» - όπως όλα δείχνουν- τον κατηγορούμενο αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος αρνείται ότι σημάδεψε προς το μέρος των παιδιών αποδίδοντας σε εποστρακισμό της σφαίρας τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Οι νέες μαρτυρίες προέρχονται από ανθρώπους που δεν είχαν καμία σχέση με την παρέα του 15χρονου θύματος, που ούτως ή άλλως δεν το γνώριζαν από πριν.
Ωστόσο όσα εκείνοι επωνύμως λένε, συμπίπτουν απόλυτα με τις περιγραφές των γεγονότων από τους φίλους του Αλέξη Γρηγορόπουλου, οι οποίοι βρέθηκαν στο επίκεντρο της σκηνής της δολοφονίας.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣΑνοικτή συζήτηση του Ινστιτούτου «Ίων Δραγούμης»
Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εθνικών και Κοινωνικών Μελετών «Ίων Δραγούμης», σας προσκαλούν στην ανοικτή συζήτηση που θα διεξαχθεί στην αίθουσα «Ίων Δραγούμης» (Φιλελλήνων 7, 3ος όροφος), με θέμα:
«Έθνος - Κράτος - Πολιτισμός: η Έξοδος από την Κρίση» την Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2008 και ώρα 19:00.
Στην συζήτηση, την οποία θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Παπαδόπουλος, συμμετέχουν κατ’ αλφαβητική σειρά οι:
Αλέξανδρος Βέλιος (δημοσιογράφος), Γιάννης Γλέζος (μουσικοσυνθέτης), Χρήστος Γούδης (καθηγητής Πανεπιστημίου), Σάββας Καλεντερίδης (αντισυνταγματάρχης ε.α., συγγραφέας-εκδότης), Θεοδόσης Πελεγρίνης (καθηγητής Πανεπιστημίου), Πέτρος Τατούλης (βουλευτής, τ. Υπουργός Πολιτισμού).
Είσοδος ελεύθερη. Ο Πρόεδρος
καθηγητής Χρήστος Γούδης Ο Γενικός Διευθυντής
Βαγγέλης Παπαδόπουλος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ infognomonpolitics ΙΡΑΝ: Περιμένοντας την κίνηση του «Μεγάλου Σατανά» Το καθεστώς δεν ξέρει πώς να αντιδράσει στην αναμενόμενη πρωτοβουλία του νέου προέδρου των ΗΠΑ
ΤΕΧΕΡΑΝΗ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Το ιρανικό καθεστώς βρίσκεται σε δύσκολη θέση γιατί δεν ξέρει πώς να αντιδράσει σε ενδεχόμενη αμερικανική πρωτοβουλία η οποία θα μπορούσε να υποσκάψει τα θεμέλια της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Εναν μήνα μετά την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, η ελπίδα για ομαλοποίηση στις σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και στις ΗΠΑ μοιάζει να σβήνει.
«Παραδοσιακά, υπάρχει μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στις προεκλογικές υποσχέσεις και στην πολιτική του εκάστοτε ενοίκου του Λευκού Οίκου» δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουτσέχρ Μοτακί.
Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Δημοκρατικός υποψήφιος δήλωνε έτοιμος να ανοίξει διάλογο «χωρίς προϋποθέσεις» με το Ιράν, χώρα με την οποία η Ουάσιγκτον δεν έχει διπλωματικές σχέσεις από...το 1979.
Με το που εξελέγη όμως ο Ομπάμα μετρίασε τις ελπίδες δηλώνοντας ότι ο εμπλουτισμός ουρανίου από το Ιράν είναι «απαράδεκτος».
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ υποψιάζονται ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης έχει στρατιωτικούς σκοπούς.
Οι σχέσεις με τον «Μεγάλο Σατανά» αποτελούν ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα ανάμεσα στα διάφορα κέντρα εξουσίας της Τεχεράνης.
Πώς θα απαντήσουν στην κίνηση που αναμένεται να κάνει ο Ομπάμα αφού αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου;
Διαβάστε όλο το άρθρο και πολλά ακόμα εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS
«Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ» ΑΝΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ…
Έτσι σκέφτηκαν τα Ποντιακά Σωματεία του Νομού, όπως αυτά απαριθμούνται και υπογράφουν τα ψηφίσματα και κατόπιν σχετικών πρωτοβουλιών της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, σε συνεργασία με όλα τα υπογράφοντα Σωματεία ανεξαιρέτως, καθώς και με τo Σ.Πο.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, πέτυχαν σε κλίμα σύμπνοιας και ομόνοιας να εκφράσουν με ιδιαίτερη δυναμική την ομόφωνη απόφαση τους, όπως αυτή διατυπώνεται στα δύο ψηφίσματα, για τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούν σήμερα τον Ποντιακό Ελληνισμό:
Την ανάγκη αλλαγής του διοικητικού κατεστημένου του Ιδρύματος Παναγίας Σουμελά και την απελευθέρωσή του από τον σφιχτό εναγκαλισμό και ποδηγέτηση από το Σωματείο Παναγία Σουμελά και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, με τη δημοκρατική συμμετοχή όλων των Ποντιακών Σωματείων της χώρας, καθώς επίσης την ανάδειξη του προβλήματος της Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων, με τη επίτευξη συντονισμένης, ταυτόχρονης, Παμποντιακής Δεντροφύτευσης και Αιμοδοσίας, δίνοντας έτσι ένα ηχηρότατο κοινωνικό μήνυμα που πραγματικά μπορεί να ευαισθητοποιήσει όχι μόνο τους Ποντίους, αλλά ακόμη και ολόκληρη την Παγκόσμια Κοινότητα, ώστε να ενσκήψει στο πρόβλημα και να υιοθετήσει πολιτικές επίλυσης του.
Το εγχείρημα αυτό μόλις ξεκίνησε, από εδώ, από την Ημαθία, και για την επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων είναι απαραίτητη η στήριξη και υπογραφή αυτών των ψηφισμάτων τόσο από τα υπόλοιπα Σωματεία της Ελλάδας, όσο και από το σύνολο των Ποντιακών Σωματείων του κόσμου.
Η δυνατότητα αυτή υπάρχει, αξιοποιώντας τη σημερινή ψηφιακή τεχνολογία, αλλά και τις δομές οργάνωσης του Ποντιακού χώρου μέσω των Ομοσπονδιών ανά τον κόσμο (με μέριμνα καταρχήν της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος), που καλούνται στη φάση αυτή να παίξουν τον πολύ σημαντικό ρόλο τους στη συλλογή των υπογραφών από τα πρωτοβάθμια σωματεία, αλλά και άσκησης πίεσης στην πολιτική εξουσία για να υιοθετήσει ανάλογες πολιτικές θέσεις και κυρίως να δρομολογήσει τις αναγκαίες νομοθετικές λύσεις.Λάζαρος ΚουμπουλίδηςΈφορος Δημοσίων ΣχέσεωνΕυξείνου Λέσχης Βέροιας ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΞΕΙΝΟ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ Η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας ΚΑΛΕΙ και πάλι τα μέλη της, τις φίλες και φίλους αιμοδότες να δώσουν το χαμόγελο με μία φιάλη αίμα, σε όσους τις ημέρες των εορτών το έχουν ΖΩΤΙΚΗ ανάγκη για να γιορτάσουν μαζί μας. Για κατάθεση στην Τράπεζα Αίματος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, οι αιμοδότες μπορούν να προσέρχονται όλη την περίοδο των εορτών στο Νοσοκομείο Βέροιας, καθημερινά το πρωί 8.30-1.30 και 6-8 το απόγευμα, αλλά και ΟΛΕΣ τις αργίες πρωινά 10.00-13.00 (κατά προτίμηση η προσέλευση να γίνεται τις πρωινές ώρες - πληροφορίες τηλ. Αιμοδοσίας 2331029600). Υπενθυμίζουμε για την αποφυγή ταλαιπωρίας, ότι είναι καλύτερα η προσέλευση τους να γίνεται όσο το δυνατό νωρίτερα από τη λήξη του ωραρίου για την έγκαιρη αιμοληψία τους, καθώς και να έχουν πάρει πρωινό ή γεύμα, όπως επίσης να είναι ξεκούραστοι και να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και να μην λαμβάνουν φάρμακα. ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΝ ΔΕΝ ΘΑ ΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΜΙΑ ΦΙΑΛΗ ΚΡΑΣΙ…… ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΦΙΑΛΗ ΑΙΜΑ…
ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ
Λ. ΠΟΡΦΥΡΑ 1
Τ.Κ. 59100
ΒΕΡΟΙΑ
Τηλ. 2331028356 Fax 2331072060
eflever@otenet.gr ΙΕΡΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΜΕΡΙΚΗΣΜονή και Πολιτιστικό Κέντρο: 253 Marshall Hill Rd West Milford, NJ 07480PO BOX 5232 Astoria, NY 11105-5232Τηλ: (718) 728-3500Φαξ: (718) 281-0763
info@panagiasoumela.org ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ "Γ.Κ.ΦΩΤΙΑΔΗΣ" Το Πολιτιστικό Καλλιτεχνικό Σωματείο "Εταιρία Θεάτρου Γ.Κ. Φωτιάδης" οργανώνει τον ετήσιο χορό του συλλόγου στην ταβέρνα "Παρακάθ" (Νέστου 4, Πολίχνη - απέναντι από το στρατόπεδο Καρατάσου) την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008 για μια αξέχαστη ποντιακή βραδιά.
Ώρα προσέλευσης: 9.30 μ.μ.
Τιμή Πρόσκλησης: 22 ευρώ
Η πρόσκληση περιλαμβάνει πλήρες μενού και απεριόριστο ποτό.
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ "Γ.Κ.ΦΩΤΙΑΔΗΣ"
Γ. ΠΑΣΑΛΙΔΗ 19, ΚΑΤΩ ΤΟΥΜΠΑ
Τ.Κ. 54453
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τηλ.2310942477, 6972825882

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ MUSIC VILLAGE
Αγαπητοί φίλοι της μουσικής,θα χαρούμε πολύ να σας δούμε σήμερα, στη συναυλία αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής με τον Αμερικανό, διεθνή κοντραμπασίστα και συνθέτη, CHRIS DAHLGREN (berlin) και τον Θύμιο Ατζακά στο ούτι και την κιθάρα.
Μαζί τους θα εμφανιστεί, σε ελάχιστα αντιληπτό χρόνο, ο Φλώρος Φλωρίδης...
Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί απόψε, στην Πριγκηπέσσα, Φιλικής Εταιρίας 5, Θεσσαλονίκη, ώρα 21:30, με εισητήριο 10€.
Chris Dahlgren
Ο Chris Dahlgren γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1961.
Αποφοίτησε απ’το τμήμα τζαζ του College-Conservatory of Music in Cincinnati (1986) και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές σύνθεσης στη σύγχρονη και πειραματική μουσική, στο Wesleyan University (2003).
Έχει σπουδάσει σύνθεση με τους Anthony Braxton, Alvin Lucier και LaMonte Young και κοντραμπάσο με τους Dave Holland, Barry Green και Francois Rabbath.Ήδη από τη περίοδο των σπουδών του στο CCM, o Chris ήταν σταθερός κοντραμπασίστας στο διάσημο jazz club ‘Blue Wisp’, στο Cincinnati, όπου είχε την ευκαιρία να παίζει με μεγάλους μουσικούς που περιοδεύανε. Από τότε, ξεκίνησε να ερμηνεύει και να περιοδεύει με κορυφαίους αυτοσχεδιαστές, όπως οι Anthony Braxton, Charles Tolliver and Art Lande. Το 1993, ο Chris επέστρεψε στη Νέα Υόρκη όπου και εργάστηκε σε παραστάσεις και ηχογραφήσεις για 11 χρόνια. Από το 2004 ζει στο Βερολίνο όπου, παράλληλα με τη καλλιτεχνική του δραστηριότητα, διδάσκει τζαζ σύνθεση και κοντραμπάσο στη Μουσική Ακαδημία του Βερολίνου (Hanns Eisler HfM). Από το 1986 μέχρι σήμερα έχει εκδόσει προσωπικούς δίσκους με τις εταιρίες Koch Jazz, CIMP, Not Two, Between-the-Lines, Leo, Krysdahlark και Drimila Records. Έχει περιοδεύσει σε Ηνωμένες Πολιτείες, Λατινική Αμερική, Ευρώπη και Ασία, σαν σολίστας ή με ensemble. Από το 2003 είναι τακτικό μέλος των σεξτέτων και κουιντέτων του Antony Braxton. Παρόλο που στο παρελθόν ο αυτοσχεδιασμός έπαιξε κεντρικό ρόλο στην σύνθεση και αντίληψη της μουσικής του, σήμερα ο Chris ενσωματώνει και νέες μεθόδους με σκοπό τον συγκερασμό μεταξύ του αυτοσχεδιασμού/τυχαίου και της περίτεχνα δομημένης παρτιτούρας. Έχει βραβευτεί, για έργα μουσικής δωματίου μέχρι και συμφωνικής ορχήστρας, από τα ιδρύματα National Endowment for the Arts, Ohio Arts Council και Headlands Arts Center (USA). ______________________________________________________________________________________Θύμιος Θύμιος Ατζακάς
O Θύμιος Ατζακάς γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1971.
Σπούδασε κλασσική κιθάρα με τους Κώστα Κοτσιώλη, Hubert Käppel και Carlo Marchione, ενώ ούτι και τροπική μουσική διδάχθηκε δίπλα στους Ziad Radjab, Βehnam Manadjedi και Ross Daly. Eίναι απόφοιτος του Νέου Ωδείου Θεσσαλονίκης, της Μουσικής Ακαδημίας της Κολωνίας και της Ακαδημίας Μουσικής και Θεάτρου της Λειψίας. Μέχρι το 1996 βραβεύτηκε ως κιθαριστής σε τέσσερις διεθνείς διαγωνισμούς και έδωσε ρεσιτάλ σε πολλά φεστιβάλ κιθάρας. Από το 1998 ως το 2004 έζησε στο Βερολίνο. Την τελευταία δεκαπενταετία κύρια ενασχόληση του είναι η ερμηνεία και η εξερεύνηση του ουτιού και άλλων λαουτοειδών, η συγγραφή μουσικής και ο αυτοσχεδιασμός, ενώ παράλληλα εμφανίζεται και ως εκτελεστής κιθάρας στο ρεπερτόριο της παλιάς και νέας μουσικής.Μέχρι σήμερα έχει ερμηνεύσει σε διεθνή φεστιβάλ και επιμελήθηκε ή έλαβε μέρος σε πολλά projects (Ελλάδα, Κύπρος, Ρουμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Aγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Γερμανία, Ελβετία, Μαρόκκο, Κιργκιζστάν και Συρία), ενώ ηχογράφησε η μαγνητοσκόπησε για την ελληνική ραδιοτηλεόραση, το WDR, την Deutsche Welle, το MDR, το Arte και το BBC.Εμφανίστηκε και ηχογράφησε με πολλούς αναγνωρισμένους μουσικούς όπως οι: Βijan Chemirani, Madjid Bekkas, Εfren Lopez, Ahmet Misirli, Βehnam Manahenji, Chris Dahlgren, Moises Torres, Ara Malikian, Gareth Lube, Hayden Chisholm, Kemal Dinc, Taner Akyol, Σωκράτης Σινόπουλος, Αντώνης Ανισέγκος, Κώστας Θεοδώρου, Σωκράτης Μάλαμας, Θανάσης Παπακωσταντίνου, Μαρία Θωίδου κ.α., ενώ παράλληλα έχει ιδρύσει μουσικά σχήματα όπως το Armos Ensemble, το Tropos Quartett Berlin, και, μαζί με τον Αντώνη Ανισέγκο, το ΣΩΜΑ.Aπό το 2005 διδάσκει ούτι και συντονίζει μουσικά σύνολα στον τομέα ελληνικής παραδοσιακής μουσικής του τμήματος Μουσικής Τέχνης και Επιστήμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και παράλληλα είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας του πανεπιστημίου Αιγαίου (Μυτιλήνη).Από το 2006 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της διεθνούς διοργάνωσης ‘Μουσικό Χωριό’ (http://www.music-village.gr/) που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου.Τέλος, είναι ενεργός στον χώρο της ψηφιακής παραγωγής ήχου και ψηφιακής αναπαραγωγής πολιτισμικών γεγονότων.