Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ CD ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΜΟΥΔΑΤΣΟΥ ΚΑΙ ΝΙΚΟΥ ΛΙΑΝΕΡΙ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΗΧΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ CD ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΜΟΥΔΑΤΣΟΥ ΚΑΙ ΝΙΚΟΥ ΛΙΑΝΕΡΙ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Με πολλούς φίλους, και περισσότερους ήχους πραγματοποιήθηκε στο πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου την Παρασκευή 11 Απριλίου 2014 η παρουσίαση του νέου cd των Κωστή Μουδάτσου και Νίκο Λιανέρη.
Οπως αναφέρει ο Κωστής Μουδάτσος... Η ορμή και θύελλα είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή μακριά από τις βιομηχανίες της ψευτοοικονόμας και της ψευτοκαψούρας!
μόνοι μας κάνουμε αυτό που νοιώθομε και πιστεύομε στους λαϊκούς ανθρώπους
αυτοί μας βοηθούν, αυτοί μας εμπνέουν και γι αυτούς γράφουμε 
τραγούδια.
Ο Νίκος Λιανέρης είναι ένας άνθρωπος επαναστατικος ένα  ανήσυχο δημιουργικό πλάσμα που πάντρεψε ήχους στους στίχους του Κωστή Μουδάτσου και μαζί κατάφεραν να σπείρουν φιλική ορμή στα πάθη τους αλλά να μην περάσουν σαν θύελλα απο δίπλα μας.
Με τον Νίκο Λιανιέρη γνωριστήκαμε σε παρέες που οργάνωνε ο Μιχάλης Σαριδάκης στις Σίσες Μυλοποτάμου. Ο Νίκος μου έδωσε την εντύπωση ενός χαρακτήρα γεμάτου αντιθέσεις που κοχλάζουν μέσα του. Οι ιδέες , η γήινη ζωτικότητα, η αγάπη στο ελληνικό πνεύμα  και  στα ιδανικά της κρητικής, περήφανης  ράτσας, του χαρίζουν  ανατρεπτική διάθεση και υψηλό αίσθημα ελευθερίας.  Ξεκινήσαμε κουβεντιάζοντας για την αναγέννηση ποιητικών και μουσικών θεμάτων αλλά και των συνηθειών του κοινού. Μας ενδιαφέρουν  εκείνοι που μάχονται για την ζωή κόντρα στις δυσκολίες. Μας κεντρίζουν την περιέργεια  οι ελεύθεροι άνθρωποι που διαθέτουν το ένστικτο για ζωή και κοφτερό μυαλό. Αυτοί μπορούν να προσφέρουν κάτι το διαφορετικό και υπέροχο. Αυτοί που είναι σύγχρονοι και ιδιαίτερα άτομα ,που αγωνίζονται για μια νέα μοίρα. Έτσι ,απλά και με φυσικό τρόπο, χωρίς στόμφο και εγωκεντρισμούς. 
Μας ενθουσιάζει η ελεύθερη διασκόρπιση του συναισθήματος , το ξεδίπλωμα της φαντασίας,, το παράλογο και το πάθος, η αγάπη στον τόπο και η άγρυπνη αίσθηση για την υπεράσπιση των κοινωνικών αξιών.
Ψάχνομε τον άλλο μας εαυτό που υποφέρει, χαμογελά, συλλογίζεται και κάνει κάθε μας νεύρο να δονείται. Στις παρέες μας μαθαίνομε να αναζητούμε το όμορφο όχι μόνο στη ζωή αλλά και στους τρόπους, στις μορφές ζωής που επιλέγομε. Πολλά τραγούδια γεννήθηκαν μέσα από τα λεγόμενα κάποιου φίλου. Από τα πάθη και τους πόθους του. Από το ντέρτι  και τις αγωνίες του.  Από το άγχος και τα οράματα που έχομε όλοι μας για μια πιο ολοκληρωμένη και δίκαια ζωή. Παρατηρούσαμε ψυχικές καταστάσεις, αίτια, διεργασίες, πράξεις, σχέσεις χαρακτήρων και κινήτρων και κάποια κρυφά και ανεγυριστικά λόγια που φανέρωναν επιθυμίες και όνειρα με κρυφούς και ανομολόγητους πόθους. Μετά από δυο χρόνια προσπάθειας σας παρουσιάζομε τους καρπούς της δουλειάς μας και εσείς μπορείτε να τους ξεκαρπουλίσετε !!!
Θέλομε οι στίχοι και η μουσική μας να γίνονται τόπος συνάντησης ανθρώπων που ψάχνουν τα ιδανικά της ελευθερίας, της λεβεντιάς, της αξιοπρέπειας, της επανάστασης και το δικαίωμα του έρωτα! Νοιώθομε την ανάγκη της έκφρασης , της δημιουργίας, μέσα από απλές, κατανοητές φόρμες και γλώσσα  που μας φέρνουν κοντά στα καθημερινά και κοινωνικά προβλήματα της εποχής.
Αντιδρούμε στην κυριαρχία της ψυχρής λογικής  και είμαστε άνευ ορίων – άνευ όρων!!!
ΔΕΝ ΞΕΔΙΨΩ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΨΩΜΙ ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙ
ΜΟΝΟ ΤΣ' ΑΓΑΠΗΣ ΣΟΥ ΚΡΑΣΙ ΣΤΗΝ ΟΡΕΞΗ ΜΕ ΒΓΑΝΕΙ
ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΝ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ
ΣΑΝ ΠΛΟΙΟ ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΟ ΘΑ 'ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ!!!
Στην εκδήλωση παρευβρέυθησαν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Νίκος Γιαλιτάκης καθώς επίσης και ο πρώην Δήμαρχος Γουβών Γώργος Νικολακάκης

Την βραδιά έντυσαν γευστικά οι παραδοσιακές λιχουδιές της Μαρίνας Λαδωμένου με το καπρικό και το παραδοσιακό ψωμί που εδώ και χρόνια η οικογένεια ξέρει να φτιάχνει.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
JORGO STAY
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΗ ΜΟΥΔΑΤΣΟ ΕΔΩ

Διάλεξη στον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας: Η διαμάχη του ηλιοκεντρισμού με τον γεωκεντρισμό στον ελληνικό 18ο αιώνα

Η διαμάχη του ηλιοκεντρισμού με τον γεωκεντρισμό στον ελληνικό 18ο αιώνα
Εισηγητής: Στέλιος Λαμνής, μαθηματικός-συγγραφέας
Σάββατο 12 Απριλίου, στις 6 το απόγευμα
Είσοδος ελεύθερη

Περίληψη:
Η διαμάχη του ηλιοκεντρισμού με τον γεωκεντρισμό είναι η σημαντικότερη επιστημονική αντιπαράθεση στον ελληνικό χώρο κατά τον προεπαναστατικό αιώνα (18ος αιώνας).
Η όλη διαμάχη διήρκεσε περίπου έναν αιώνα και συμμετείχαν σ` αυτήν οι σπουδαιότεροι Έλληνες λόγιοι της εποχής.
Στην πρώτη περίοδο της διαμάχης (1716-1750), η επικράτηση του γεωκεντρισμού είναι σχεδόν πλήρης.
Οι κυριότεροι εκπρόσωποι των γεωκεντρικών ιδεών είναι ο Πατριάρχης Χρύσανθος Νοταράς, ο γεωγράφος Μελέτιος Μήτρου και ο Μεθόδιος Ανθρακίτης. Στον πρώτο απ` αυτούς οφείλεται και η παρουσίαση του ηλιοκεντρισμού για πρώτη φορά στον ελληνικό χώρο. Στα τέλη αυτής της περιόδου κάνουν την εμφάνισή τους και οι πρώτοι αμφισβητίες του κυρίαρχου έως τότε γεωκεντρισμού.
Χρονικά προηγούνται δύο υποστηρικτές του τυχωνικού συστήματος, ο Βικέντιος Δαμοδός και ο Ευγένιος Βούλγαρης. Ακολουθούν δύο διστακτικοί υποστηρικτές του ηλιοκεντρισμού, ο Νικηφόρος Θεοτόκης και ο Νικόλαος Ζερζούλης.
Στη δεύτερη περίοδο της διαμάχης (1750-1800), παρατηρείται η σταδιακή επικράτηση του ηλιοκεντρισμού, με πρώτον ένθερμο υποστηρικτή τον Ιώσηπο Μοισιόδακα. Τον Μοισιόδακα ακολουθούν δύο ακόμη ένθερμοι υποστηρικτές του ηλιοκεντρισμού, ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Παναγιώτης Κοδρικάς. Το βιβλίο του Κοδρικά «Ομιλίαι περί Πληθύος Κόσμων του Κυρίου Φοντενέλ» είναι η αφορμή για την αντίδραση της Εκκλησίας στα τέλη του 18ου αιώνα.
Η τρίτη και τελευταία περίοδος της διαμάχης (1800-1821), ανήκει στον ηλιοκεντρισμό. Όλοι οι λόγιοι και οι συγγραφείς αυτής της περιόδου είναι φανερά τοποθετημένοι υπέρ του ηλιοκεντρικού συστήματος. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ο Βενιαμίν Λέσβιος, που υπέστη διώξεις εξαιτίας αυτής της υποστήριξης, ο Δανιήλ Φιλιππίδης, μεταφραστής της περίφημης Αστρονομίας του Lalande, ο Κωνσταντίνος Βαρδαλάχος, ο Δημήτριος Δάρβαρης, οι αδελφοί Κυριάκος και Μανουήλ Καπετανάκης, μεταφραστές της Γεωγραφίας του Γερμανού Adam Gaspari, ο Διονύσιος Πύρρος, ο Κωνσταντίνος Κούμας κ.α.
Η διαμάχη του ηλιοκεντρισμού με τον γεωκεντρισμό ουσιαστικά τελειώνει με την Επανάσταση του 1821, ενώ στο ελεύθερο ελληνικό κράτος η διαμάχη ολοκληρώνεται και τυπικά με τη δίωξη του τελευταίου υποστηρικτή του ηλιοκεντρικούς συστήματος, του Θεόφιλου Καΐρη.
Βιογραφικό
Ο Στέλιος Λαμνής γεννήθηκε το 1957 στη Θεσσαλονίκη. Μετά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Έχει εργαστεί επί δέκα περίπου χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση ως μαθηματικός φροντιστής και στη συνέχεια, μέχρι και σήμερα, διδάσκει μαθηματικά στην Δημόσια Εκπαίδευση.
Στο χώρο του βιβλίου εμφανίστηκε για πρώτη φορά με το βιβλίο «Τα Μαθηματικά και ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός επί Τουρκοκρατίας», που εκδόθηκε το 2002 στη Θεσσαλονίκη από τις εκδόσεις Δίον. Ακολούθησε το βιβλίο «Πώς φτάσαμε στον Ευκλείδη! Αλήθειες και μύθοι για τα προευκλείδεια Μαθηματικά», που εκδόθηκε το 2007 στη Θεσσαλονίκη κι αυτό από τις εκδόσεις Δίον.
Άρθρα του, ιστορικού και μαθηματικού περιεχομένου, έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στο διαδίκτυο, σε περιοδικά, καθώς και σε εκδόσεις της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
www.ofa.gr

Η Άννα, η Μαρία και η Αμάντα ταξιδεύουν στην Αμερική


Αμάντα Μιχαλοπούλου

Αμάντα Μιχαλοπούλου Γιατί σκότωσα την καλύτερή μου φίλη
Το μυθιστόρημα της Αμάντας Μιχαλοπούλου Γιατί σκότωσα την καλύτερή μου φίλη, ένα μπεστ-σέλερ που συζητήθηκε πολύ όταν εκδόθηκε (2003) και μεταφέρθηκε με επιτυχία στο θέατρο σε σκηνοθεσία της Βάσιας Ατταριάν, είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ. Διατρέχει τη σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας, από τα χρόνια της μεταπολίτευσης ως την ολυμπιακή ευημερία, και προοιωνίζεται την ελληνική κρίση. Πρόκειται για την ιστορία μιας επεισοδιακής φιλίας δυο κοριτσιών που συναντιούνται στην Aθήνα τη δεκαετία του '70. H φιλία τους, από το δημοτικό ως τα φοιτητικά χρόνια, διακόπτεται απότομα: ένα απρόσμενο δραματικό γεγονός δίνει τέλος στις εντάσεις, στα αδιέξοδα, στις ανάγκες μιας ασφυκτικής σχέσης. Ύστερα από μερικά χρόνια συναντιούνται ξανά. Mπορεί να έχουν αλλάξει, αλλά κατά βάθος παραμένουν ίδιες. Πόσα θα καταφέρουν να αντέξουν για χάρη του παρελθόντος και της νοσταλγίας;
Στο βιβλίο η προσωπική ιστορία διαπλέκεται με την πολιτική ζωή. H Άννα-Mαρία, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Kίνημα, η οικουμενική κυβέρνηση υπενθυμίζουν τις βαθύτερες δομές ενός πολιτικού συστήματος που όλοι μας έχουμε υποστεί: αυτό των ανθρωπίνων σχέσεων. Tο μυθιστόρημα της Aμάντας Mιχαλοπούλου μιλάει για την Eλλάδα της μεταπολίτευσης, για τη «δικτατορία» της γυναικείας φιλίας, για τις σκοτεινές περιοχές της παραίτησης και της ζήλιας, για τις σχέσεις που μας καταδιώκουν. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει σύντομα στην Αμερική, σε μετάφραση της Karen Emmerich από τις εκδόσεις Open Letter. Με την ευκαιρία της έκδοσης η συγγραφέας θα παραβρεθεί το προσεχές διάστημα στην Αμερική και θα συμμετάσχει σε μια σειρά εκδηλώσεων. Θα ξεκινήσει από τη Νέα Υόρκη, όπου στις 10 και 15 Απριλίου, στο Hallwαlls και στο University of Rochester αντίστοιχα, θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο της. Στη συνέχεια, την Τετάρτη 16 Απριλίου, μαζί με τη μεταφράστρια του βιβλίου θα συζητήσουν για το βιβλίο στο Portland (Powell’s Books on Hawthorne). Την Παρασκευή 18 Απριλίου θα βρίσκεται στο βιβλιοπωλείο Book Club of California στο San Francisco. Τέλος, στις 20 Απριλίου θα μιλήσει για το βιβλίο της στο βιβλιοπωλείο City Lit Books στο Chicago.
Το νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου Η γυναίκα του Θεού θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΖΑΝΗ - ΤΑ ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ




Forest Swords (UK) + Guests || 24.04.2014 || six d.o.g.s

Forest Swords live, Πέμπτη 24 Απριλίου στο Six D.o.g.s
Ένας απο τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης ηλεκτρονικής σκηνής, ο Forest Swords, επιστρέφει στην Αθήνα δυο χρόνια μετά την αξέχαστη εμφάνιση του στο Plisskën Festival μ'εναν από τους καλύτερους δίσκους του 2013, με τίτλο Engravings
Forest Swords (UK)
Στα βήματα του συμπατριώτη του Richard D. James (Aphex Twin, Polygon Window) o οποίος κυκλοφόρησε στις αρχές των 90’s το εξαιρετικό Surfing the Sine Waves το οποίο απέτιε φόρο τιμής στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Cornwall, έτσι και ο Matthew Barnes - ευρύτερα γνωστός ως Forest Swords - αποφάσισε σχεδόν κυριολεκτικά να αποτυπώσει τις έντονες αναφορές απο το Wirral στο οποίο μεγάλωσε στο πρώτο του LP με τίτλο Engravings.
Το αριστουργηματικό Engravings αποτελεί ηχητική σφραγίδα της ατμόσφαιρας που περικλείει την γενέτειρα του Forest Swords, το οποίο βασισμένο στις δομές του εξαιρετικού Dagger Paths EP, εξελίσσεται χτίζοντας πάνω σε υπνωτικές λούπες, με έντονα dub στοιχεία, επικαλούμενο εναν γήινο μινιμαλισμό ο οποίος αντηχεί βαριά, βυθισμένος σ’ενα πέπλο μυσταγωγικής ομίχλης.
Οι εγκεφαλικές μουσικές περιπτύξεις του Barnes, αποτελούν πιστά ολογράμματα των δονήσεων του περιβάλλοντος απ’το οποίο αντλεί έμπνευση ο πολυσχιδής παραγωγός, και αντικατοπτρίζουν ενα φάσμα επιρροών που ανατρέχουν απο την Hip Hop και R&B μέχρι τη Musique Concrete και τη Drone για να προσδιοριστούν ως ενα απόκοσμο και ταυτόχρονα επικό soundtrack ηλεκτρονικών αναζητήσεων.
Με το Dagger Paths να αναγνωρίζεται ευρέως ως ίσως η καλύτερη κυκλοφορία για το 2010, το Engravings να ακολουθεί στα χνάρια του προκατόχου του λαμβάνοντας διθυραμβικές κριτικές απο μέσα όπως το Pitchfork, Guardian και The Fader τα οποία εκθειάζουν τη δουλειά του F.S. και οι συνεργασίες με ονόματα όπως Wild Beasts, These New Puritans και How to Dress Well να έχουν συγκεντρώσει αρκετό ενδιαφέρον, η επιστροφή του σπουδαίου ηλεκτρονικού παραγωγού στη χώρα μας προϊδεάζεται με τον καλύτερο τρόπο.
"Forest Swords’ music exists in that sweet spot of musical influence between everything and nothing." - The FADER (Engravings LP review)
"..A rapturous celebration of life.." - The Guardian (Forest Swords live, Unsound London, September 2013)
Επίσημη Δισκογραφία
LPs
Engravings (2013)
EPs
Fjree Feather (2011)
Dagger Paths (2010)
Facebook | https://www.facebook.com/forestswords
Website | https://www.forestswords.co.uk
Twitter | https://twitter.com/forestswords
Soundcloud | https://soundcloud.com/forestswords
Youtube | http://www.youtube.com/watch?v=5SE8hH_EZbo
Χώρος| six d.o.g.s, 6-8 Αβραμιώτου, Μοναστηράκι
Ημερομηνία | Πέμπτη 24 Απριλίου 2014
Πόρτες ανοίγουν| 21:00
Τιμή Εισιτηρίου
Περιορισμένη Προπώληση 10 € | www.eventbrite.com/plisskenfestival/forestswords
Προπώληση 12 € | Viva | http://www.viva.gr/tickets/music/forest_swords
Ταμείο | 15 €
Προπώληση εισιτηρίων από τα Viva.gr, τηλεφωνικά στο 11876 και από όλα τα καταστήματα Public (on-line στο www.public.gr), Παπασωτηρίου και Seven Spots.
Η προπώληση συνεχίζεται.

Σάββατο 12 Απρ. Θεατρικό Παιχνίδι για παιδιά "Παίζουμε με την Αίσθηση της Γεύσης!"

Inline image 2
Σάββατο 12 Απριλίου, ανακαλύπτουμε την Αίσθηση της Γεύσης μέσα από το Θεατρικό Παιχνίδι!
Οι Χρωματιστές Μέρες σας προσκαλούν στην τελευταία συνάντηση από το Εργαστήρι Θεατρικού Παιχνιδιού “5 Αισθήσεις σε 5 Συναντήσεις”.  Ένα καινοτόμο εργαστήρι, σχεδιασμένο για παιδιά από 1,5 χρονών και άνω,  που ξεκίνησε με επιτυχία στις 15 Μαρτίου και λειτουργεί κάθε Σάββατο, μέχρι και τις 12 Απριλίου 2014.
Σε ένα ζεστό και φιλόξενο χώρο τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να παίξουν ανακαλύπτοντας ξανά τις αισθήσεις τους με έναν πολύ διασκεδαστικό αλλά και εκπαιδευτικό τρόπο.
Στις προηγούμενες συναντήσεις τα παιδιά εξερεύνησαν τον κόσμο από την αρχή, χρησιμοποιώντας κάθε φορά μια από τις αισθήσεις τους μέσα από ποικίλες και πρωτότυπες τεχνικές του θεατρικού παιχνιδιού. Τα είδαμε να τρέχουν μέσα σε ένα μαγικό κόσμο μυρωδιών και εικόνων. Τα είδαμε να δημιουργούν με τα δυο τους χέρια, να συνεργάζονται αλλά είδαμε και τα πολύ μικρά παιδιά να παίζουν και αυτά ως μέλη μιας ομάδας μαζί με τους γονείς τους.
Αυτό το τελευταίο Σάββατο σας περιμένουμε για να ανακαλύψουμε μια ακόμα Αίσθηση... αυτή της Γεύσης!
Πληροφορίες-Κρατήσεις:
210-2723415 (09:00-14:00), 6937-734259,
Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Δέσποινα Μαραγκουδάκη, Εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού
Σάββατο 12 Απριλίου, 10:30-12:30
Κόστος Συμμετοχής: 10 € το παιδί*, 5 € για όποιον γονιό θέλει να συμμετέχει
(η συμμετοχή του γονέα είναι απαραίτητη για τα παιδιά 1,5-3 ετών)
dancevacuum, Διογένους 42, Χαλάνδρι (στάση μετρό Αγία Παρασκευή)


Τα Ποντιακά ζητήματα ετέθησαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή είχε η διημερίδα που διοργάνωσε την Κυριακή 6 και τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2014, ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, πρόεδρος των Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών και ευρωβουλευτής, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των Ποντιακών οργανώσεων από την Ελλάδα και το Εξωτερικό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μπορείτε να διαβάσετε όλο το ρεπορτάζ και να δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό, εδώ...

Με σεβασμό στην Ιστορία και την Παράδοση...
info@e-pontos.gr 
www.e-Pontos.gr  
e-Pontos Radio