Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

“Έφυγε” η πιο ηλικιωμένη blogger του πλανήτη

(ΑΠΟ http://www.cosmo.gr)
Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή μία ηλικιωμένη γυναίκα από την Αυστραλία.
Το ότι κατέληξε στα 108 της χρόνια δεν συνιστά είδηση, καθώς δεν ήταν η πρώτη που έζησε τόσα χρόνια.
Το ρεκόρ της εντοπίζεται στο ότι ήταν η πιο ηλικιωμένη blogger του πλανήτη.
Η Όλιβ Ρίλει δημιούργησε το ιστολόγιο της το Φεβρουάριο του περασμένου έτους και σε όλο αυτό το διάστημα είχε 70 καταχωρίσεις, οι οποίες αφορούσαν ως επί το πλείστον τη μακρά ζωή της.

Στα κείμενα της περιγράφει ιδέες και σκέψεις της πάνω στον σύγχρονο τρόπο ζωής, αλλά και την εμπειρία του να έχεις επιβιώσει δυο Παγκοσμίων Πολέμων, καθώς και το οικονομικό κραχ του 1924 (κάτι που στις ημέρες φαντάζει επίκαιρο).
Το blog ήταν για την Ρίλει ένα μέσω επικοινωνίας με τους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, ενώ με αυτό τον τρόπο διατηρούσε το μυαλό της σε εγρήγορση, παρά το εξαιρετικά προχωρημένο της ηλικίας της.
Στην τελευταία της καταχώρηση στο ιστολόγιο της, στις 26 Ιουνίου, η Ρίλει είπε πως είχε μια υπέροχη μέρα στο θεραπευτήριο, γιατί τραγούδησε ένα χαρωπό τραγούδι μαζί με τις νοσοκόμες και έναν επισκέπτη που είχε.
Η αυστραλιανή blogger γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 1899 στην πόλη Μπρόκεν Χιλ.
Στην μακρά περίοδο που έζησε μεγάλωσε τρία παιδιά και έκανε διάφορες δουλειές, όπως διαλογέας αυγών και μπαργούμαν.
Δείτε εδώ το ιστολόγιό της.

Προβόπουλος: Αβέβαιος ο χρόνος επανόδου στην πιστωτική ομαλότητα

(ΑΠΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ http://www.kathimerini.gr)
Αντιμετώπιση της ανεργίας που αν και μειώνεται, παραμένει χαμηλή, προτείνει, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος.
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γεώργιος Προβόπουλος έπειτα από συνάντηση με το Προεδρείο και Μέλη του Σ.Ε.Β., σχολίασε την τρέχουσα διεθνή οικονομική συγκυρία κάνοντας λόγο και για τις επιπτώσεις της επιβράδυνσης της ευρωζώνης στην ελληνική οικονομία. «Η διεθνής χρηματοπιστωτική αναταραχή, που ξεκίνησε πέρυσι, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, όσον αφορά τις επιπτώσεις της τόσο στις χρηματοπιστωτικές αγορές όσο και στα μακροοικονομικά μεγέθη.
Οι ακραίες καταστάσεις έχουν αποφευχθεί, χάρη στις διορθωτικές (fine-tuning) παρεμβάσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών (για την εξομάλυνση της ρευστότητας) και των κυβερνήσεων, ιδίως των ΗΠΑ και της Βρετανίας (για την αποσόβηση του κινδύνου ευρύτερης συστημικής κρίσης)», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Προβόπουλος και συνέχισε:
«
Ωστόσο παραμένει αβέβαιο πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την επάνοδο στην πλήρη πιστωτική ομαλότητα. Τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα αντανακλούν οι κατά διαστήματα ισχυρές πιέσεις που εκδηλώνονται στις αγορές χρήματος και πιστώσεων (επειδή η ευαισθησία τους στους εκάστοτε διαφαινόμενους κινδύνους είναι αυξημένη) και στις αγορές μετοχών (καθώς εμφανίζουν έξαρση, κατά καιρούς, η προτίμηση των επενδυτών στη ρευστότητα, προς αποφυγή των κινδύνων, ή η αβεβαιότητά τους για τις μακροοικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ ή άλλων χωρών).
Υγιή τα θεμελιώδη δεδομένα στην ευρωζώνη, εντατικοποίηση των ελληνικών προσπαθειών
«Σύμφωνα με τις διαθέσιμες προβλέψεις, που όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα αναθεωρηθούν κάπως προς τα κάτω στη διάρκεια του επόμενου διμήνου, οι ρυθμοί ανάπτυξης θα παραμείνουν θετικοί το 2008 και θα είναι της τάξεως του 1,7-1,8% στη ζώνη του ευρώ και του 3,4-3,5% στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Προβόπουλος και εξήρε τη σημασία των εξαγωγών αλλά και της εγχώριας ζήτησης ως «στυλοβάτες» της εγχώριας παραγωγικής δραστηριότητας.
Όσο για τη χώρα μας, το δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον επιβάλλει όχι μόνο να μην χαλαρώσουν αλλά αντίθετα να ενταθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών και των διαρθρωτικών αδυναμιών, οι οποίες εκδηλώνονται κυρίως σε μεγέθη όπως είναι:
-το μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών,
-το ακόμη υψηλό δημόσιο χρέος (ως ποσοστό του ΑΕΠ),
-ο πληθωρισμός που είναι σταθερά ψηλότερος από ό,τι στο σύνολο ευρωζώνης και
-το ποσοστό ανεργίας, που παρά τη μείωσή του παραμένει σχετικά μεγάλο.

ΠΑΡΑΚΡΟΥΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ......

(ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΥΠΟΥ http://www.press-bank.gr/) ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΑΓΓΕΛΘΕΝΤΑ...ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ Αθήνα , 8/7/2008 H Εθνικη Λυρική Σκηνή αποφάσισε να ανεβάσει τον ΖΟΡΜΠΑ του Μίκη Θεοδωράκη, ένα πράγματι μεγαλειώδες έργο. ΄Ολοι οι συντελεστές ενθουσιασμένοι, πλην όμως κάποια περίεργα γρανάζια, μπλοκάρουν την ομαλή εξέλιξη και έτσι επικρατεί ένα καθεστώς αλαλούμ. Αποκαλύπτουμε την παρακάτω επιστολή , -που έπεσε στα χέρια μας-προς τον Καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΛΣ όπου διεκτραγωδείται με μελανά χρώματα το πως κάποιοι τελικά απεργάζονται τον θάνατο της Λυρικής Η Επιστολή υπογράφεται από την κ. Αστερία Σαμουελιαν υπεύθυνη σχεδιασμού προγραμμάτων της Ε.Λ.Σ.. Ιδού τα χάλια μας! Προς: τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή Ε.Λ.Σ. κ. Giovanni Pacor Κοιν.: Πρόεδρο και Μέλη του Δ.Σ.-Ε.Λ.Σ. Οι παραστάσεις του Ζορμπά αποφασίστηκαν στην υπ’ αρ.28/9-5-2008 συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Λ.Σ. και η απόφαση διανεμήθηκε από την κ. Μιχαηλίδου αμέσως σε όλους τους εμπλεκόμενους. Κάντε κλικ εδώ για όλο το άρθρο.

Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

(ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ http://www.halkidikinews.gr/)
«Η χώρα βιώνει την πιο μεγάλη κρίση από τη μεταπολίτευση. Κρίση πολίτικη, ηθική και οικονομική που τη βιώνει ο κάθε πολίτης», τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τη Νομαρχιακή Επιτροπή και τοπικά στελέχη της Χαλκιδικής, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στο 11ο Συμπόσιο της Σύμης.
Ο Γ. Α. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, παρακολουθεί τις εξελίξεις άβουλη και φοβισμένη, στηρίζοντας κάποια κυκλώματα συμφερόντων και εκθέτοντας τη χώρα. Παράλληλα, εξέφρασε την αποφασιστικότητά του, «να δώσει μαζί με τα στελέχη του Κινήματος τον αγώνα για την ανατροπή αυτής της κατάστασης» και απηύθυνε προσκλητήριο προς όλους να ακούσουν τα μηνύματα της κοινωνίας και να οργανώσουν όλοι μαζί ένα μέτωπο αλλαγής για τη χώρα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στα ζητήματα της βόρειας Ελλάδας, τονίζοντας ότι έχει εγκαταλειφθεί από μια κυβέρνηση, η οποία υποσχόταν πολλά γι' αυτή την περιοχή σε προεκλογικές περιόδους.
Γενικά για το έργο της ΝΔ των τελευταίων τεσσάρων ετών τόνισε ότι δεν ήταν τίποτε άλλο από αγοραπωλησίες.
Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, αγοράζει και πουλάει τη δημόσια περιουσία και μέσα από αυτό κάποιοι ωφελούνται και σίγουρα δεν ωφελείται ο ελληνικός λαός.
Μίλησε επίσης για αιχμαλωσία της πολιτείας σε συμφέροντα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού.
Περισσότερα εδώ!

Κηδεύει σύζυγο, πατέρα και δύο γαμπρούς

(ΑΠΟ www.phileleftheros.com/)
Αυλαία στην οδύσσεια 34 χρόνων της Χαρίτας Μάντολες με τέσσερις κηδείες
Λευκωσία:
Από τον Ιούλιο του 1974 μέχρι και πριν από λίγες βδομάδες, η Χαρίτα Μάντολες, έδινε τον προσωπικό της αγώνα για τη διακρίβωση της τύχης προσφιλών τη ς προσώπων που χάθηκαν τις μέρες της τουρκικής εισβολής.
Χτύπησε πόρτες, έτρεξε σε όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν για τους αγνοουμένους, μίλησε με χιλιάδες άτομα, έδωσε απίστευτο αριθμό συνεντεύξεων, παρακάλεσε δικούς και ξένους να την βοηθήσουν.
Τριάντα τέσσερα χρόνια παρά μια μέρα μετά, το τελευταίο κεφάλαιο του αγώνα της, κλείνει στη Λεμεσό.
Σε μια βδομάδα, το ερχόμενο Σάββατο 19 Ιουλίου 2008, στις 11 το πρωί κηδεύει από τον ιερό ναό Αποστόλου Λουκά στο Συν. Αγίου Αθανασίου στη Λεμεσό, προϊσταμένου του μητροπολίτη Κερύνειας Παύλου, τον πατέρα της Νεόφυτο Δαμασκηνό, τον σύζυγό της Ανδρέα Σ. Μάντολες και τους δύο γαμπρούς της, Θεόδωρο Αχιλλέως και Φοίβο Κ. Κυπριανού.
Και των τεσσάρων, τα λείψανα ανευρέθηκαν πρόσφατα στο κατεχόμενο χωριό Ελιά Κερύνειας στον ίδιο ομαδικό τάφο και ταυτοποιήθηκαν με γενετικό υλικό.
Οι ταφές, τιμής ένεκεν, θα γίνουν στο νέο κοιμητήριο Λεμεσού, Σφαλαγγιωτίσσης.
Η γυναίκα - σύμβολο του αγώνα των συγγενών των αγνοουμένων, η Χαρίτα Μάντολες με τους περισσότερους συγγενείς αγνοούμενους του 1974, κηδεύει την ίδια μέρα, την ίδια ώρα, πατέρα, σύζυγο και δύο γαμπρούς.
Επιθυμία δική της, αλλά και ολόκληρης της οικογένειάς της, να μην μιλήσουν πολιτικοί στην κηδεία:
«Όσοι από αυτούς επιθυμούν να παραστούν είναι ευπρόσδεκτοι, όμως κανείς από αυτούς δεν θα μιλήσει. Θα μιλήσει μόνο ένα μέλος της οικογένειας και ένα φιλικό πρόσωπο.
Δεν θέλουμε πολιτικούς να φκάλουν λόους.
Τα δύο άτομα που θα μιλήσουν εκ μέρους της οικογένειας, είναι αρκετά» λέει χαρακτηριστικά.
Μετά από αγώνες τριάντα τεσσάρων χρόνων, πως να νιώθει άραγε;
Ακόμα και σε αυτή την ερώτηση, έχει τη δύναμη και απαντά:
«Πιστεύω ότι τώρα ήρθε η λύτρωση, μια ανακούφιση» λέει και συμπληρώνει ότι για 34 χρόνια επέμενε και υποδείκνυε το μέρος που πυροβόλησαν τους συγγενείς της και εκεί είναι που βρέθηκε τελικά ο ομαδικός τάφος τους.
Όπως αποκαλύπτει, οι Τούρκοι προχώρησαν στην εκταφή από μόνοι τους το 2005, όμως αυτή και η οικογένειά της πληροφορήθηκαν γι'αυτήν το 2006.
Ούτε και τότε όμως τερματίστηκε η αγωνία τους, διότι χρειάστηκε να αναμένουν άλλα δύο χρόνια, μέχρι να τους παραδοθούν τα λείψανα.
«Εδώ και τρία χρόνια είμαστε συνέχεια σε αναμονή, σε άγχος.
Φέτος με ειδοποίησαν ότι είναι ελλιπή τα λείψανα που βρήκαν.
Πήγα τον Γενάρη μαζί με τους ανθρωπολόγους και ήμουν παρούσα εκεί που συνέχισαν την εκσκαφή.
Είναι συναισθήματα πολύ άσχημα αυτά» λέει και βουρκώνουν τα μάτια της.
Προσπαθεί να συνεχίσει και τα καταφέρνει με δυσκολία:
«Με λυπεί, με στεναχωρεί πάρα πολύ, γιατί θα κηδεύσω τώρα τον άνδρα μου χωρίς κρανίο, χωρίς κορμί.
Δύο πόδια και ένα χέρι. αυτά μόνο είναι τα λείψανα του άνδρα μου που βρήκαν.
Τι έγιναν τα άλλα;» διερωτάται και ξεσπά σε κλάματα.
«Από την ομάδα των αγνοουμένων που βρέθηκαν στον ομαδικό τάφο, άλλα δύο άτομα είναι χωρίς κρανίο.
Τα συναισθήματά μου είναι φορτισμένα. όμως λέω ας είναι, φτάνει που μάθαμε, που καταφέραμε τζιαι τους βρήκαμε.
Μακάρι ο Θεός και η Παναγία να βοηθήσουν για να μάθουν και οι άλλες οι μανάδες τι έγιναν τα παιθκιά τους.
Τούτη είναι η προσευχή μου».
20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 Στο χωριό Εληά
Η οδύσσεια της άρχισε λίγες ώρες μετά την εισβολή της 20ης Ιουλίου, 1974, στο χωριό Ελιά.
Τόσο η ίδια, όσο και αρκετοί συγχωριανοί της, συνελήφθηκαν από τα τουρκικά στρατεύματα και οδηγήθηκαν σε ένα ελαιώνα κοντά στο χωριό.
Εκεί, μπροστά στα έντρομα μάτια συζύγων και παιδιών, δώδεκα άνδρες πυροβολήθηκαν και έκτοτε, η τύχη τους αγνοείτο.
Με τον εντοπισμό του ομαδικού τάφου τους στο σημείο που πυροβολήθηκαν, άρχισε ουσιαστικά και η αντίστροφη μέτρηση για να τεθεί τέρμα στην αγωνία των συγγενών τους, που όλα αυτά τα χρόνια, δεν ήξεραν εάν απλά είχαν τραυματιστεί και επιζήσει από τους πυροβολισμούς ή ήταν νεκροί.
Ένα-ένα τους θυμάται όλους η Χαρίτα Μάντολες, που είχε το κουράγιο να φυτέψει στο σημείο που εντοπίστηκε ο ομαδικός τάφος δύο κυπαρίσσια.

Απαισιόδοξη η Παγκόσμια Τράπεζα για την κρίση στα τρόφιμα

(ΑΠΟ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ http://www.naftemporiki.gr/)
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, δήλωσε ότι οι τιμές των τροφίμων θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το 2012, «λόγω της αύξησης της ζήτησης στις αναπτυσσόμενες χώρες». «Το 2012, οι τιμές των τροφίμων θα είναι πιο υψηλές από ό,τι το 2004», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Πόλη του Μεξικού, στο τέλος της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε στην κεντροαμερικανική χώρα.
«Μία από τις λύσεις για αυτή την κατάσταση είναι να υπάρξει προσφορά που να οδηγήσει τις τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα», πρόσθεσε ο Ρόμπερτ Ζέλικ.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι τιμές των τροφίμων και των καυσίμων βρίσκονται σε «επικίνδυνη ζώνη», ενώ παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να προσφερθούν περισσότερα από 10 δισ. δολάρια, προκειμένου να χορηγηθούν τρόφιμα και μετρητά στις φτωχότερες τάξεις του κόσμου.
Οι πολιτικοί διαμορφωτές καλούνται να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών, οι οποίες έχουν προκαλέσει την μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού και την ταυτόχρονη υποχώρηση των οικονομιών.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ηγέτες του Ομίλου των οκτώ πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου G8 συμφώνησαν ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ανοδικές τάσεις του πληθωρισμού, καθώς και οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου και των τροφίμων.
Ωστόσο, ο Ζέλικ ανέφερε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί ένα θετικό βήμα, αλλά θα πρέπει οι ηγέτες του G8 να προχωρήσουν στην εφαρμογή της.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας προσπάθησε να διασαφηνίσει ότι υπάρχει ανάγκη για πρόσθετους φυσικούς πόρους.
Συγχρόνως, πρόσθεσε ότι ορισμένες χώρες έχουν συνεισφέρει οικονομικά, προκειμένου να συγκεντρωθεί το ποσό των 10 δισ. δολαρίων, αλλά η πρόσθετη οικονομική ενίσχυση θα είναι απαραίτητη για τα επόμενα έτη.
Την ίδια στιγμή όμως ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατέκρινε όλους αυτούς που πιστεύουν ότι οι ανοδικές τάσεις των τιμών οφείλονται στο πετρέλαιο και στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων.

Βανδαλισμός φωτογραφικής έκθεσης του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στη Ρώμη

Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2008 (TravelDailyNews) Επίθεση από «θερμοκέφαλους» στο κέντρο της Ρώμης δέχθηκε η τμήμα της έκθεσης φωτογραφιών του Ελληνικού Τουρισμού όπου παρουσιάζονται εικόνες της Μακεδονίας. Η έκθεση με αυθεντικές «εικόνες Ελλάδας» που πραγματοποιείται από 10 έως 25 Ιουλίου στην κεντρικότερη πλατεία της Ιταλικής πρωτεύουσας, την Piazza Santa Marina in Trastevere, αλλά και στη Νάπολη, αποτελεί συνέχεια στο επιτυχημένο παράδειγμα αντίστοιχων εκθέσεων φωτογραφίας που πραγματοποιήθηκαν όλους αυτούς τους μήνες στους κεντρικότερους δρόμους ευρωπαϊκών πόλεων, όπως - μεταξύ άλλων- στο Μιλάνο, το Βερολίνο και τη Βιέννη. Στόχος αυτής της σειράς φωτογραφικών εκθέσεων είναι η αμεσότερη προβολή και επικοινωνία του σύγχρονου προσώπου της χώρας μας με φωτογραφίες που απεικονίζουν τις φυσικές ομορφιές, τα γνήσια τοπία και την ποιοτική αισθητική που προσφέρει σε κάθε επισκέπτη. Σχετικά με τους βανδαλισμούς το ΥΠΤΑΝ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Είναι αυτονόητο ότι η ηγεσία του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού καταδικάζουν απερίφραστα αυτές τις ενέργειες, εκφράζοντας την ελπίδα να μην αποτυπώνουν τις θέσεις της επίσημης πολιτικής ηγεσίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (FYROM). Τέτοιες εξάρσεις βίας αμαυρώνουν το σύγχρονο ευρωπαϊκό προφίλ που φιλοδοξεί να οικοδομήσει η γειτονική χώρα, την οποία και καλούμε να αποδοκιμάσει αυτού του είδους τις συμπεριφορές. Το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού θα προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες αποκατάστασης των ζημιών που σημειώθηκαν, με στόχο την αδιατάρακτη συνέχιση και ολοκλήρωση της εν λόγω επιτυχημένης πρωτοβουλίας για την προώθηση του σύγχρονου προσώπου της Ελλάδας. Γιατί ο τουρισμός ενώνει τους ανθρώπους και τους λαούς. Είναι πέρα και πάνω από διχαστικές λογικές». Θοδωρής Κουμέλης