Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

Απαισιόδοξη η Παγκόσμια Τράπεζα για την κρίση στα τρόφιμα

(ΑΠΟ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ http://www.naftemporiki.gr/)
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, δήλωσε ότι οι τιμές των τροφίμων θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το 2012, «λόγω της αύξησης της ζήτησης στις αναπτυσσόμενες χώρες». «Το 2012, οι τιμές των τροφίμων θα είναι πιο υψηλές από ό,τι το 2004», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Πόλη του Μεξικού, στο τέλος της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε στην κεντροαμερικανική χώρα.
«Μία από τις λύσεις για αυτή την κατάσταση είναι να υπάρξει προσφορά που να οδηγήσει τις τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα», πρόσθεσε ο Ρόμπερτ Ζέλικ.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι τιμές των τροφίμων και των καυσίμων βρίσκονται σε «επικίνδυνη ζώνη», ενώ παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να προσφερθούν περισσότερα από 10 δισ. δολάρια, προκειμένου να χορηγηθούν τρόφιμα και μετρητά στις φτωχότερες τάξεις του κόσμου.
Οι πολιτικοί διαμορφωτές καλούνται να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών, οι οποίες έχουν προκαλέσει την μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού και την ταυτόχρονη υποχώρηση των οικονομιών.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ηγέτες του Ομίλου των οκτώ πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου G8 συμφώνησαν ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ανοδικές τάσεις του πληθωρισμού, καθώς και οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου και των τροφίμων.
Ωστόσο, ο Ζέλικ ανέφερε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί ένα θετικό βήμα, αλλά θα πρέπει οι ηγέτες του G8 να προχωρήσουν στην εφαρμογή της.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας προσπάθησε να διασαφηνίσει ότι υπάρχει ανάγκη για πρόσθετους φυσικούς πόρους.
Συγχρόνως, πρόσθεσε ότι ορισμένες χώρες έχουν συνεισφέρει οικονομικά, προκειμένου να συγκεντρωθεί το ποσό των 10 δισ. δολαρίων, αλλά η πρόσθετη οικονομική ενίσχυση θα είναι απαραίτητη για τα επόμενα έτη.
Την ίδια στιγμή όμως ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατέκρινε όλους αυτούς που πιστεύουν ότι οι ανοδικές τάσεις των τιμών οφείλονται στο πετρέλαιο και στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: