Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

ΝΕΕΣ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΕΙΣΤΡΟΝ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΕΡΖΗΣ , Η ΑΝΝΑ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ και Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΟΓΑΝΗΣ "ΣΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΟΥΣ" « Ένα ταξίδι στους ήχους και στους μύθους του ενεστώτα χρόνου…» ΦΙΛΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ - ΣΟΦΙΑ ΤΣΕΡΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ Ο Σωτήρης Δογάνης, μια από τις μεγαλύτερες σημαντικές νέες φωνές στο έντεχνο τραγούδι, με προσεγμένη πορεία στην Τέχνη όντας παράλληλα καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής και πρωτοψάλτης, γεννήθηκε και ανδρώθηκε στην Κρήτη, στις Αλώνες Ρεθύμνου, φωνή τόσο άρρηκτα συνδεδεμένη με το ύφος του τόπου καταγωγής του που η έκφρασή της προσωποποιεί τη ρίζα, υπέροχο κράμα των στοιχείων που συνθέτουν την Παράδοση όπως αυτή αναδύεται από το Βυζάντιο και φτάνει στις μέρες μας. «ΣΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΟΥΣ» τιτλοφορείται το πρώτο του έντεχνο album σε παραγωγή και κυκλοφορία των Μουσικών Εκδόσεων «ΣΕΙΣΤΡΟΝ», φέροντας τις υπογραφές των καταξιωμένων Μιχάλη Τερζή στη σύνθεση, της Άννας Μπιθικώτση στους στίχους και του Μιχάλη Νικολούδη στην ενορχήστρωση.
Πρόκειται για ένα κύκλο λυρικών τραγουδιών στο γνώριμο ποιοτικό ύφος του εκλεκτου συνθέτη Μιχάλη Τερζή που η ανάσα τους ακουμπά στον αιώνιο άνθρωπο και τη μοίρα του θέμα ζωτικής αναζήτησης στον χώρο του έντεχνου και του γνήσιου λαϊκού μας τραγουδιού καταργώντας την απομόνωση και καλλιεργώντας τη συντροφικότητα, καθώς οι μελωδίες έχοντας περίτεχνα ντύσει τα βαθιά νοήματα των στίχων, συναντούν ιδανική έκφραση μέσα από τις μοναδικές ερμηνείες του Σωτήρη Δογάνη, μιας από τις συγκλονιστικότερες άφθαρτες φωνές του Ελληνικού ποιοτικού ρεπερτορίου. Στο ύφος του όλου έργου προσθέτουν με τις σταθερές τους αξίες δυο σημαντικές ερμηνευτικές φιλικές συμμετοχές σε ντουέτο με τον Σωτήρη Δογάνη, ο κορυφαίος Κρητικός λυράρης – ερμηνευτής Βασίλης Σκουλάς και η αισθαντική Σοφία Τσέρου. Τίτλοι: «Στη μοναξιά του πλήθους» θα γνωρίσετε ότι «Άγιος ο άνθρωπος» που επιμένει να βρει τη «Χαμένη Ιθάκη» του, που θα αποκαλέσει την Αγάπη «Όμορφή μου Αρετούσα», το πεπρωμένο του «Παράξενη μοίρα», που τραγουδά για ένα «Κόσμο όμορφο», που αφυπνά αυτό τον κόσμο το «μικρό το μέγα» «Μ΄ένα ριζίτικο» βαδίζοντας «Σ΄ ένα δρόμο ουρανό», τραγουδώντας στον καθένα από εμάς: «Να ζεις την κάθε σου στιγμή» σα να΄ ναι η τελευταία, γιατί «Μόνο Ένας Θεός το ξέρει» ο καιρός τι θα μας φέρει… Ο Σωτήρης Δογάνης μεγάλωσε σε περιβάλλον που η καθημερινότητα ήταν συνυφασμένη με το τραγούδι.
Μαζί με τα πρώτα του λόγια άρχισε κι εκείνος να τραγουδά. Δάσκαλοί του οι ανώνυμοι συντοπίτες του ως και οι μεγάλοι τροβαδούροι της Κρητικής Μουσικής Κώστας Μουντάκης, Θανάσης Σκορδαλός, Μανόλης Κακλής και άλλοι, έχοντας πρότυπο το Νίκο Ξυλούρη.
Μέλος του μουσικοχορευτικού συγκροτήματος «Αρκάδι» αρχίζει με το τραγούδι του να «ταξιδεύει» ολοένα και πιο μακριά.
Το 1993 είναι η χρονιά - σταθμός του μια και γνωρίζεται με τον ερμηνευτή της Ρωμιοσύνης Γρηγόρη Μπιθικώτση κι έκτοτε τόσο ο σερ όσο η Άννα Μπιθικώτση και ο Κώστας Νικολόπουλος είναι οι άνθρωποι που τον οδηγούν στο χώρο του έντεχνου τραγουδιού όπου συνεργάζεται στο πλευρό αναγνωρισμένων καλλιτεχνών του Ελληνικού πενταγράμμου, μια πορεία που το 1996 κορυφώνεται με την κυκλοφορία του πρώτου έντεχνου προσωπικού του δίσκου με τίτλο: «Χορός η ζωή» σε στίχους της Άννας Μπιθικώτση και σε μουσική Κώστα Νικολόπουλου στην οποία συμμετέχει ερμηνευτικά ο ίδιος Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ενώ ο διεθνούς φήμης Υanni εμπιστεύεται τη μελωδία «Desire» να σημάνει το ομώνυμο τραγούδι του τίτλου. Το 1999 τραγουδά στο soundtrack της ΕΤ1 «Ανίσχυρα ψεύδη» τραγούδια της σειράς σε συνεργασία με την Αναστασία Μουτσάτσου, με τις υπογραφές των Μάριου Στρόφαλη στη σύνθεση και Σωτήρη Κακίση στο στίχο.
Από το 2001 έως σήμερα είναι ο βασικός ερμηνευτής των περισσότερων από 350 παραστάσεων – αφιερώματα της λογοτέχνιδος – ποιήτριας Άννας Μπιθικώτση στα μεγάλα έργα της μελοποιημένης ποίησης που έχουν λάβει χώρα στην Ελλάδα και στην ομογένεια του εξωτερικού έχοντας την ευκαιρία να συμμετάσχει καλλιτεχνικά σε σημαντικά γεγονότα με κορυφαίο την Πολιτιστική Ολυμπιάδα με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες «ΑΘΗΝΑ 2004». Επιπλέον μεταξύ της περιόδου 2007 -2008 υπογράφει, υπό την ιδιότητα του πρωτοψάλτη και καθηγητή Βυζ. Μουσικής, δυο προσωπικά έργα που κυκλοφορούν από τις Μουσικές Εκδόσεις «ΣΕΙΣΤΡΟΝ» με τους τίτλους: «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται …» - Υμνωδία και υμνολογία της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος εν χορδαίς και οργάνοις και «Η Ζωή εν τάφω …» - Ο Επιτάφιος Θρήνος της Αγίας και Μεγάλης Παρασκευής εν χορδαίς και οργάνοις. «ΣΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΟΥΣ», το δεύτερο προσωπικό έντεχνο cd του Σωτήρη Δογάνη που έχουμε την τιμή να σας παρουσιάσουμε, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα αποτελέσει αφορμή να γραφτούν πολλά, να συζητηθούν ακόμα περισσότερα, μα πάνω απ΄ όλα να αγαπηθεί και να γίνει «τραγούδι» στο στόμα όλων, όχι μόνο γιατί είναι ζυμωμένο με πρωτογενή υλικά, όχι μόνο γιατί είναι χτισμένο από «καθαρά»τραγούδια με ήθος και αξιοπρέπεια, αλλά ιδιαιτέρως γιατί βρίσκουν τον ιδανικό ερμηνευτή τους στο πρόσωπο και τη φωνή του Σωτήρη Δογάνη. Συντελεστές: Μουσική: ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΕΡΖΗΣ Στίχοι: ΑΝΝΑ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ Ενορχήστρωση: ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ Φιλικές Συμμετοχές: ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ (στο τραγούδι «Μ΄ ένα ριζίτικο») ΣΟΦΙΑ ΤΣΕΡΟΥ (στο τραγούδι «Όμορφή μου Αρετούσα») ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΝΔΡΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ Σ. ΔΟΓΑΝΗ «ΑΣΜΑ ΑΣΜΑΤΩΝ» (στο τραγούδι «Άγιος ο Άνθρωπος») Συμμετέχοντες μουσικοί: ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΣΙΛΑΣ: μπουζούκι (5) ΠΕΤΡΟΣ ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ: λύρα-λυράκι (1,3,4,6) ΘΕΜΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ: βιολί-τρομπέτα (2,7,8,9) ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΟΦΡΑΣ: κόντρα μπάσο ΣΟΛΗΣ ΜΠΑΡΚΗΣ: νταούλι-ταραμπούκα-στάμνα-ταμπαρίν-γκογκ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΣΑΛΑΣ: κιθάρα ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΕΡΖΗΣ: πλήκτρα-πιάνο ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ: ταμπουράς-μαντόλα-μαντολίνο-κιθάρα Φωνητικά: ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΕΡΑΚΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΣ, ΠΕΤΡΟΣ ΑΡΛΑΠΑΝΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΟΝΗΣ, ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΝΑΝΟΣ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΕΧΑΓΙΑΟΓΛΟΥ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΥΤΡΟΣ Προγραμματισμός: ΤΑΝΙΑ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗ Μηχανικός ήχου-Μίξεις-mastering: ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ Hχογράφηση: Aeolia recording studios Οι ηχογραφήσεις έγιναν από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο 2008 Φωτογραφία: ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΥΜΕΩΝΑΚΗΣ Artwork: ΑΘΗΝΑ ΑΒΟΥΡΗ Παραγωγή: Μουσικές Εκδόσεις «ΣΕΙΣΤΡΟΝ» ΔΑΙΔΑΛΟΥ 37, Τ.Κ. 71202, ΤΗΛ.: 2810225758, FAX:2810227920 WEB: http://www.cretanmusic.gr/ / MAIL: info@aerakis.net

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΝΔΙΚΤΟΣΠΟΜΠΕΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΛΤΣΟΣ
Σελίδες: 96 ISBN: 978-960-518-359-2
O Γιώργος Βέλτσος γράφει για το έναυσμα που τον οδήγησε στη συγγραφή του νέου του βιβλίου Πομπές (εκδ. Ίνδικτος), με τα δύο εξαιρετικά έργα του Γιάννη Μόραλη (προσχέδια του αγαπημένου του έργου «Η Ωραία», 1992) στο εξώφυλλο και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου. Παράξενο, αλλά με ακολουθεί συνεχώς αυτή η σημείωση στο περιθώριο ενός προσχέδιου των Πομπών: «Δεν απασφαλίζεται η φωνή σου.
Και ό,τι προσεκτικά μου εγχείρισες κάτω από τις γραμμές μου, δεν παίζεται». Έχω την αίσθηση πως αυτός στον οποίο απευθύνομαι είναι ο θάνατος και πως ό,τι έγραψα, ο θάνατος μου το υποβάλλει, υπό τας γραμμάς.
Γι' αυτό και ο αναγνώστης που θα ζητήσει να διαβάσει τις Πομπές μου παρακαλείται να μην αναζητήσει το σκάνδαλο, αλλά να τις θεωρήσει σαν μία ακόμη πομπή, σαν μία ακόμη τελετή, που προκαταλαμβάνει γραπτώς το γραμμένο, την κατ' εξοχήν τελετή στο φινάλε της ζωής κάθε ανθρώπου: την pompe funèbre. Θέλω να πω, χωρίς περιστροφές, ότι οι Πομπές είναι το εξόδιο κείμενο της ερωτικής ζωής ενός άνδρα, που το εμπνέει ο αδύνατος ορισμός του ερωτισμού από τον Ζωρζ Μπατάιγ: «(ερωτισμός είναι) η μέχρι θανάτου επιδοκιμασία της ζωής». Με δικά μου λόγια: «Αυτή φώναζε.
Κολλημένο το στόμα της στο αυτί του / γυναίκα που τελειώνει και φωνάζει και γίνεται σεισμός / Που φωνάζει από γλώσσα και διακρίνει στο σώμα της / τα όργανα και τις ζώνες / Που φωνάζει σε σημείο ώστε να φαίνεται πως έχει σχέση / περισσότερο με τη φωνή παρά με τον γαμιά της / Την κράταγε.
Με το ένα χέρι άνοιγε τα μπούτια της / Με το άλλο ξερίζωνε τα ζιζάνια απ' το σεντόνι (...) Νοσηλεύοντας την πίκρα του στα σεντόνια / αναρρωνύει με το κεφάλι στα βυζιά της». Είναι συγχρόνως η υπόμνηση της «σοβαρής μητρότητας του άνδρα» (Ρίλκε), του ισοβίως ωδινώμενου άνδρα και του αενάως κυοφορούμενου έργου του:«Της λέει: / "Όταν θα τελειώσω κι αυτό το τετράδιο, θα τελειώσουμε" / Του λέει: / "Όταν θα τελειώσουν τα φύλλα του τετραδίου / θα συνεχίσεις να γράφεις έργο επαχθές / όπου άλλοι ζουν κι άλλοι πεθαίνουν / Αλλά εγώ δεν θα είμαι πια η αναγνώστης / Δεν έγινες το αφήγημα / Κι ό,τι εκπνέεις αφηγούμενος, δεν είσαι εσύ / Δε θα στοιχειώσω εγώ δάκρυα και μελάνι / Δεν είναι η γραφή άτεχνη μίμηση, πράξεων ατελών; / Άρα, η τραγωδία θα είναι με το μέρος μου"». Τώρα, αν με ρωτούσαν «τι είναι αυτό που έγραψα;», θα απαντούσα, όπως ο φίλος μου ο Γιώργος Χειμωνάς, ότι είναι η πιο αποτυχημένη γραφή της νεοελληνικής γραμματείας.
Αλλά εγώ μονάχα αυτήν γνωρίζω να χρησιμοποιώ επιδεικτικά.
Kριτικές: εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ του ΝΙΚΟΥ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗ08.02.2009 Πομπές «Εχασε λοιπόν τον προορισμό του, νομίζοντας πως θα τον έβρισκε στην ποίηση».
Κι όμως ο Γιώργος Βέλτσος τον βρήκε τον προορισμό του στην ποίηση.
Οχι ως μια άλλη πλευρά του εαυτού του ή ένα κρυφό βάσανό του αλλά ως μία βάσανο, μία λυδία λίθο που τον οδηγεί στον ίδιο του τον εαυτό.
Είναι Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου το βράδυ.
Παρακολουθώ τον Βέλτσο στη σκηνή της Αίθουσας Δημήτρη Μητρόπουλου του Μεγάρου Μουσικής.
Είναι ο γνώριμος δημόσιος Βέλτσος, με όλες τις ιδιότητες του public intellectual που τον έκαναν τόσο δημοφιλή στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα.
Η βραδιά έχει ως θέμα της την ποίηση ή καλύτερα την «ποιητική στροφή του Γιώργου Βέλτσου». Πάνω από 400 οι ακροατές.
Το πυκνό ακροατήριο επιβεβαιώνει μια βασική αρχή της επικοινωνίας, τη δημόσια αποδοχή.
Αλλά έτσι καθώς η «εκδήλωση» κυλάει- δεν ξέρω πώς να την πω: Διάλεξη; όπως αναγράφεται στο πρόγραμμα του Μegaron Ρlus. Απαγγελία; Περφόρμανς;- το δημόσιο γίνεται ιδιωτικό, διολισθαίνει προς τη γοητευτική εξομολόγηση (γοητευτική ιδίως για το ακροατήριο, ίσως γιατί έχει κάτι το ηδονοβλεπτικό).
Η αίθουσα μετατρέπεται λοιπόν σε ένα είδος camera degli sposi, σαν αυτό το δωμάτιο των νεονύμφων στα δουκικά ανάκτορα της Μάντουας, με τα υπέροχα φρέσκο του Μαντένια, που ενώ είναι ιδιωτικός χώρος λειτουργεί και ως δημόσιος, με όλα τα χαρακτηριστικά μιας αίθουσας υποδοχής.
«Οποιος γράφει, εννοώ όποιος γράφει αληθινά, ομολογεί την πίστη του στο ίδιο το συμβάν της γραφής και αγωνίζεται ισοβίως να εξαντλήσει τις συνέπειες της στράτευσης αυτής.
Είμαι πιστός- αλλά μόνο στη γραφή» εξομολογήθηκε εκείνο το βράδυ ο Γιώργος Βέλτσος. Πίστη, ομολογία, εξομολόγηση, λέξεις τόσο πολύ φορτισμένες θεολογικά, που μας κάνουν να αναρωτηθούμε αν σε αυτήν την ποιητική πράξη υπάρχει μια βαθύτερη μεταστροφή, η μετάνοια.
Οχι, ήδη το είπε.
Η πίστη δεν είναι τίποτε άλλο παρά η στράτευση στη γραφή.
Στο κάτω κάτω όλη η υπόσταση του Βέλτσου είναι λογοτεχνική, είτε εκφράζεται με την ποίηση είτε με το δοκίμιο και με την επικαιρική αρθρογραφία- α λα Καρλ Κράους- στην εφημερίδα «Τα Νέα». Οπως ο ίδιος είπε, η λογοτεχνική υπόσταση είναι ένα γεγονός «στο οποίο οι φίλοι ανέκαθεν αναγνώριζαν το μεγαλύτερο προτέρημά μου και οι εχθροί τη μεγαλύτερη αδυναμία μου». «Πομπές» είναι ο τίτλος της τελευταίας ποιητικής συλλογής του Γιώργου Βέλτσου, που κυκλοφόρησε, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, από τον εκδοτικό οίκο Ινδικτος- όπως πάντα.
Τι είναι οι «Πομπές»; Μήπως αυτή η έξοδος από τη ζωή, η έξοδος από τη γλώσσα, η εξόδιος ακολουθία που επικυρώνει τον θάνατο και οδηγεί στο τίποτα; Ξαναγυρνάω πάλι στις 29 Ιανουαρίου: «Κι αυτό που πάντα ήθελα να πω ισοδυναμούσε με τίποτα. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν είχα κάτι να πω, αλλά πως το τίποτα, έστω το ποίημα, βρισκόταν πάντα στο σημείο “όπου λαχανιάζει το θέλω-να-πω”».
Τι είναι οι «Πομπές»;
Μήπως τα αίσχη, η δημόσια διαπόμπευση που μπορούμε να πούμε ότι στις μέρες μας είναι συστατικό στοιχείο της δημόσιας έκθεσης;
Ολα αυτά. Αλλά πάνω από όλα είναι η ποίηση, η απελευθερωτική δύναμη της ποιητικής πράξης που μετατρέπει το βίωμα σε σκέψη.
«Κι ό,τι βρίθει μέσα του/λάκκος με φίδια ή τάφος βρωμερός από έρωτες νεκρούς/η ποίηση/όργανον ανέκαθεν ψυχωφελές/θα το καλέσει να απλοποιηθεί/σα σε φωτόλυση από κρυστάλλους».

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΞΑΝΤΑΟ ΣΙΩΠΗΛΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΤΟΥ ΖΑΡΑΣΤΡΟ – ΕΝΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΤΙΛΑ ΤΣΑΜΠΑΪ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΘΟΔΩΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ISBN: 960-256-639-6 Σελ. 335
Ένα από τα διασκεδαστικότερα και πιο πλούσια σε γνώσεις βιβλία που έχουν γραφτεί με θέμα την όπερα!
Ο Τσάμπαϊ στρέφει το βλέμμα του με μεγαλύτερη προσοχή στο λιμπρέτο, ακούει προσεκτικότερα τη μουσική και βγάζει συνήθως συμπεράσματα που ξαφνιάζουν, είναι όμως πάντοτε θεμελιωμένα.
Στον παρόντα τόμο εξετάζονται οι όπερες:
Αΐντα, Η απαγωγή από το σεράι, Οι γάμοι του Φίγκαρο, Ο ελεύθερος σκοπευτής, Έτσι κάνουν όλες, Ευγένιος Ονέγκιν, Ιδομενέας, Ο ιπτάμενος Ολλανδός, Κάρμεν, Ο μαγικός αυλός, Μακμπέθ, Ντάμα πίκα, Ντον Κάρλο, Ντον Τζοβάνι, Οθέλος, Σιμόνε Μποκανέγκρα, Τόσκα, Τραβιάτα, Τροβατόρε, Φιντέλιο.

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΑΛΙΟΣΑΓΕΡΑΣ ΣΚΟΡΠΙΣΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ
Βόρρη Σάσα
Σελίδες: 384
Δροσερή και όμορφη σαν άνοιξη, η Μυρτιά είναι νεοδιορισμένη καθηγήτρια σ' ένα μαγευτικό νησί του Αιγαίου.
Ανήσυχη, ζωηρή, ίδια η χαρά της ζωής.
Ανάμεσα στους άντρες που την πολιορκούν, ένας ξεχωρίζει...
Ένας ώριμος άντρας, κυνηγός ονείρων, μποέμ, ταξιδευτής, λατρεμένος των γυναικών, ψυχή ανήσυχη πλανεύτρα...
Ο έρωτας, ξαφνικός, απροσδόκητος, αναπόφευκτος, θα τους παρασύρει σε τυφλά μονοπάτια, θα πυρπολήσει τις καρδιές τους, πείθοντάς τους ότι είναι πλασμένοι ο ένας για τον άλλον.
Όμως δεν είναι όλα ρόδινα πάντα στον έρωτα...
Μια ιστορία έρχεται απ' το παρελθόν, ιστορία που έχει να κάνει με την οικογένειά της, μια ιστορία στην οποία έχει μερίδιο κι ο αγαπημένος της Μυρτιάς.
Και τότε όλα ανατρέπονται...
Ένα ωραίο, σφριγηλό μυθιστόρημα, για τα ανθρώπινα πάθη, για τον μοναδικό έρωτα, αυτόν που όλοι ονειρευόμαστε,και για τη Μοίρα που έχει πάντα τον τελευταίο λόγο

ΠΑΓΩΜΑ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΦΟΡΩΝ

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΣτο ψυγείο μισθοί και προσλήψεις Και κατακόρυφη αύξηση των υψηλών φορολογικών συντελεστών ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ Πρόγραμμα σφιχτό και σκληρό, με πρωτοφανή για τη χώρα μέτρα, επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες, προκειμένου να αποτραπεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο πτώχευσης ή ανάγκης προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λόγω αδυναμίας δανεισμού- ενδεχόμενα που ουδείς στην ευρωζώνη επιθυμεί. Το στενό κοστούμι που μας ράβουν (με καρότο την εγγύηση των δανείων που χρειάζεται η Ελλάδα για να αντεπεξέλθει στην οικονομική κρίση) περιλαμβάνει πάγωμα μισθών και προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και αυξήσεις φόρων ιδιαίτερα στους πολίτες με υψηλούς συντελεστές.
Επίσης οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν περικοπή των δαπανών του προϋπολογισμού αλλά και πρόγραμμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με συμμετοχή ακόμα και Ευρωπαίων Ράμπο!
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος
Γραφείο Τύπου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 2048 Ώρα:10:30 Αθήνα:13/02/2009
Επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμων από πολιτικό αεροσκάφος πραγματοποιήθηκε στις 19:23 χθες, στο αεροδρόμιο Ηρακλείου Κρήτης «Ν. Καζαντζάκης», όταν αυτό υπέστη βλάβη στον δεξιό τροχό, κατά τη διαδικασία προσγείωσής του.
Η Υπηρεσία μας κινητοποιήθηκε άμεσα λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, για την ασφαλή απομάκρυνση των 18 επιβατών του, ενώ χρησιμοποίησε προληπτικά αφρό για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Στην επιχείρηση συμμετείχαν έξι πυροσβεστικοί υπάλληλοι και τρία οχήματα. Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 20:00 χθες, σε υπαίθριο χώρο εμπορίας μεταχειρισμένων ανταλλακτικών, στη συμβολή των οδών Αμφικτυόνων και Γοργοποτάμου, στη Λαμία.
Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές στο εμπόρευμα της επιχείρησης.
Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν 11 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με πέντε οχήματα.
Γραφείο Τύπου Α.Π.Σ., Ριζαρείου 1 και Μ. Ασίας, Χαλάνδρι, Τ.Κ. 15233 Τηλ.:2108178271-4, Fax: 2108178275-6, http://www.fireservice.gr/ - e-mail: mailto:ppeaps@otenet.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ «ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ» Η εκπομπή της Νεολαίας των Ακριτών του Πόντου επιστρέφει δυναμικά στο Ράδιο Ακρίτες 102,3!Περιμένουμε τις αφιερώσεις σας κάθε Κυριακή, 16:00 - 18:00!
Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ»
Όθωνος 12
Τ.Κ. 56429
Σταυρούπολη - Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310667891 Fax: 2310608818
info@akritestoupontou.gr ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΑΓΙΟΝΕΡΙΟΥ "ΤΟ ΚΑΡΣ" Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΙΟΥ ΑΓΙΟΝΕΡΙΟΥ "ΤΟ ΚΑΡΣ" ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΣΤΟΝ ΕΤΗΣΙΟ ΧΟΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗ 13:00, ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΑΒΕΡΝΑ "ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΟΤΕΣ" ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΑΓΙΟΝΕΡΙ.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΑΓΙΟΝΕΡΙΟΥ "ΤΟ ΚΑΡΣ"
ΠΑΛΑΙΟ ΑΓΙΟΝΕΡΙ, ΚΙΛΚΙΣ
Τ.Κ. 57011
ΤΗΛ.: 2341093427 ΣΩΜΑΤΕΙΟ "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΘΕΡΜΗΣ" ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ" ΘΕΡΜΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 11:00 ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΡΜΗΣ.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΘΕΡΜΗΣ"
ΚΑΡΑΟΛΗ - ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΕΤΑΝ ΧΑΨΑ
Τ.Κ. 57001
ΘΕΡΜΗ
ΤΗΛ & FAX: 2310464844
mail@panagiasoumelathermis.gr ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ "ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ" Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ "ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ" ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΣΤΟΝ ΕΤΗΣΙΟ ΧΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ "ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ" ΣΤΟ 6ο ΧΛΜ. ΣΕΡΡΩΝ - ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ.
Λύρα: Οδυσσέας Σαμανίδης - Δημήτρης ΜερτζιανίδηςΤραγούδι: Ελένη Σαμανίδου - Ισαάκ Τηλικίδης Λύρα-τραγούδι: Δημήτρης Αλεξανδρίδης Τουλούμ: Γιάννης Καλπατσινίδης
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ "ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ"
ΚΟΜΝΗΝΩΝ 21
ΣΕΡΡΕΣ
Τ.Κ. 62125
ΤΗΛ.2321037581 ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ζυρίχη, Καλαντάρτς 2009
Η Ένωση Ποντίων Ελβετίας διοργανώνεσαι στα πλαίσια των πολιτιστικών της δραστηριοτήτων την πατροπαράδοτη κοπή της Βασιλόπιτας στις 17 Ιανουαρίου 2009 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Αγίου Δημητρίου Ζυρίχης (Rousseaustrasse 17, Zürich).
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν πάνω από 400 μέλη και φίλοι της Ένωσης.Την εκδήλωση μας τίμησαν με την παρουσία τους από πλευράς εκκλησιαστικών και πολιτειακών αρχών ο σεβαστός πατέρας της ενορίας Ζυρίχης Εμμανουήλ Σημαντηράκης Ποντιακής καταγωγής και ο βουλευτής Κιλκίς κ. Σάββας Τσιτουρίδης.
Ο πάτερ Εμμανουήλ εξήρε το τρόπο με τον οποίο οι Πόντιοι της Ελβετίας τηρούν και σέβονται τις παραδόσεις τους στα 34 χρόνια ζωής και προσφοράς της Ένωσης και προχώρησε στην κοπή της Βασιλόπιτας.Ο κ. Τσιτουρίδης δήλωσε εντυπωσιασμένος από το αγωνιστικό φρόνημα των Ποντίων της Ελβετίας και την μαζική τους παρουσία στην εκδήλωση. Δήλωσε αρωγός σε κάθε προσπάθεια της Ένωσης και υποστήριξε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο. Στον κ. Τσιτουρίδη προσφέρθηκαν το τελευταίο τεύχος του περιοδικού της Ένωσης «Ξενητέας» και ένας ελβετικός σουγιάς με χαραγμένες τις λέξεις «Pontos» και «Switzerland». Ο πρόεδρος Κώστας Καλπαξίδης και ο γραμματέας Γιώργος Νικολαΐδης στον σύντομο χαιρετισμό τους στάθηκαν στην πρόσφατη απώλεια του ιδρυτικού μέλους και πρώην προέδρου κ. Κώστα Ιωσηφίδη, ζήτησαν από τους παρόντες να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή και ανακοίνωσαν την προσφορά 500 ελβετικών φράγκων για την ανακαίνιση ελληνορθόδοξη εκκλησία της πόλης του St. Gallen στη μνήμη του.Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της βραδιάς τίμησαν με την παρουσία τους αρκετοί καλλιτέχνες:Α. Ένα νέο παιδί, Πόντιος τραγουδιστής, βγαλμένος μέσα από τα σπλάχνα της ποντιακής ξενιτιάς, ο Κώστας Πανίδης από το Μόναχο της Γερμανίας.Β. Στον κεμεντζέ (ποντιακή λύρα), αλλά και ως φωνή τον συνόδευε ο καταξιωμένος Πόντιος καλλιτέχνης Αντώνης Νικηφορίδης, ο οποίος ήρθε από το Dortmund της Γερμανίας ειδικά για την εκδήλωση.Γ. Στο ταουλ’ ήταν μαζί τους ο Αλέκος Θεοδοσιάδης από το Reutlingen της Γερμανίας.Δ. Τέλος στο λαϊκό και δημοτικό πρόγραμμα θα ήταν αυτή τη φορά μαζί μας το τοπικό συγκρότημα „Φαντασία“ (http://www.band-fantasia.ch/) Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε την συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων μας, που αποτελούν το καμάρι της Ένωσης.Το Προεδρείο της Ένωσης Ποντίων Ελβετίας εύχεται σε όλους τους Πόντιους και όλους τους Έλληνες πραγμάτωση των στόχων τους για το 2009, μα πάνω απ’ όλα υγεία.
Επόμενες Εκδηλώσεις
● 15. Μάρτιου 2009 - Ετήσια Γενική Συνέλευση και εκλογές.
● 2. Μαΐου 2009 – 33 Ετήσιο Αντάμωμαν` των Ποντίων της Ελβετίας. ΑλέξηςΠαρχαρίδης (τραγούδι), Παναγιώτης Κογκαλίδης (κεμεντζέ-ποντιακή λύρα),Αλέκος Θεοδοσιάδης (ταούλ), «Ομικρονγιώτα» (λαϊκό και δημοτικό πρόγραμμα)....και άλλες πολλές εκπλήξεις...
● 17. Μαΐου - Μνημόσυνο για τα θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας.
● 23. Μαΐου 2009 - 28. Φεστιβάλ Ομοσπονδίας Συλλόγων Ποντίων στην Ευρώπη(Rüsselsheim, Deutschland).
Σύντομο ιστορικό της Ένωσης Ποντίων ΕλβετίαςΝοέμβριος του 1975, ένα φθινοπωρινό απόγευμα του Σαββάτου στη Ζυρίχη. Όπως κάθε Σάββατο οι Έλληνες γονείς περιμένουν να τελειώσουν τα μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για να παραλάβουν τα παιδία τους. Μεταξύ αυτών και ο Θόδωρος Μουρουζίδης που με τέσσερις λέξεις καταφέρνει να συγκινήσει και ταυτόχρονα να κινητοποιήσει και τους υπόλοιπους Ποντιακής καταγωγής Έλληνες που παρευρίσκονταν:„Θα εφτάμε Σύλλογον τεμέτερον“ (Θα κάνουμε δικό μας σύλλογο).Ήταν η εποχή που οι Έλληνες μετανάστες ιδρύουν συλλόγους με βάση την κοινή καταγωγή τους και οι Πόντιοι της Ελβετίας δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτό το κάλεσμα. Η Ένωση Ποντίων Ελβετίας είναι γεγονός.
Είμαστε υποχρεωμένοι να παραθέσουμε τα ονόματα των μελών του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου με αλφαβιτική σειρά:
● Αργυρόπουλος Χρήστος
● Γιοσμάς Ιωάννης
● Δημητριάδης Ιωάννης
● Ιωαννίδης Αναστάσιος.
● Μουρουζίδης Θεόδωρος
● Νερόπουλος Γεώργιος
● Παυλίδης Μ.
● Παυλίδης Λ.
Στα χρόνια που ακολούθησαν οι περισσότεροι Έλληνες Ποντιακής καταγωγής από όλη την Ελβετία εντάχθηκαν στους κόλπους της Ένωσης μας. Από αυτά τα 34 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας που η Ένωση πρωτοστατεί στα ελληνικά πολιτιστικά και μη δρώμενα της Ελβετίας, ας μας επιτραπεί να ξεχωρίσουμε πέντε στοιχεία τα οποία μας κάνουν να αισθανόμαστε ιδιαίτερα περήφανοι:1.Τα τρία χορευτικά μας τμήματα, «μεγάλοι», «μεσαίοι», και «μικροί», τα οποία έχουν αποκτήσει φήμη με τις εμφανίσεις τους σε όλη την Ελβετία και κάνουν και όλους εμάς περήφανους.2. Η ένταξη και ενεργή συμμετοχή στα δρώμενα της Ένωσης μελών που δεν έλκουν την καταγωγή τους από τον Πόντο, μερικοί από αυτούς μάλιστα ούτε και από την Ελλάδα.3. Η έντονη παρουσία της νεολαίας, της δεύτερης και της τρίτης γενιάς δηλαδή, στα κοινά της Ένωσης. Και τα εφτά μέλη του Προεδρείου ανήκουν στην δεύτερη και τρίτη γενιά των Ποντιακής καταγωγής Ελλήνων της Ελβετίας.4. Τις διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες της Ένωσης, πέρα απο τα χορευτικά μας τμήματα (σχολείο διδασκαλίας της Ποντιακής Διαλέκτου, σχολείο διδασκαλίας Ποντιακών Χορών για ενήλικες, σχολείο εκμάθησης Ποντιακών οργάνων και το περιοδικό μας «Ξενιτέας»).5. Την επανένταξη, το 2005, της Ένωσης Ποντίων Ελβετίας στους κόλπους της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ποντίων στην Ευρώπη (Ο.Σ.Ε.Π.Ε) και την ενεργή μας συμμετοχή στα παγκόσμια Ποντιακά δρώμενα (συμμετοχή στα πανευρωπαϊκά φεστιβάλ Νεολαίας, στις συνδιασκέψεις, τα συναπαντήματα, το Παγκόσμιο Συνέδριο και την εκλογή μέλους της Ένωσης στα πανευρωπαϊκά και παγκόσμια Ποντιακά όργανα).
ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ASSOCIATION OF THE PONTIAN GREEKS IN SWITZERLAND
Griechischer Verein Pontion Dennlerstrasse14 8048 Zürich, Switzerland
info@opontos.ch Σεμινάρια Ποντιακών Χορών ● Από 28/2 - 1/3 2009 διοργανώνεται σεμινάριο Ποντιακών χορών στη Γερμανία (Ντύσελντορφ).
Εισηγητής - χοροδιδάσκαλος: Νίκος Ζουρνατζίδης
Πληροφορίες στο τηλ.: 0049 2166248981
● 05/04/2009 Χοροί και τραγούδια από το Δυτικό Πόντο, μεταλλεία Άσπρου Βουνού και Αργυροχώματος".
Εισηγητής: Νίκος Ζουρνατζίδης.
Ώρες 15.00-20.00 στην κλειστή αίθουσα του Θεάτρου "Δόρα Στράτου", Λόφος Φιλοπάππου, Αρχαιολογικό Πάρκο της Αθήνας.
● Από 15/5 - 17/5 2009 διοργανώνεται σεμινάριο Ποντιακών χορών στη Γερμανία (Έσλινγκεν).Εισηγητής - χοροδιδάσκαλος: Νίκος Ζουρνατζίδης ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΕΤΟΡΑΧΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ Με μεγάλη επιτυχία άνοιξαν οι εκδηλώσεις «Ημέρες Πολιτισμού» που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αετοράχης το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2009 με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας για τα μέλη και τους φίλους του στη Λάρισα.Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην οικογενειακή ταβέρνα «Το Χρυσό Τζάκι» την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου, έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς χωριανούς να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να ανταλλάξουν ευχές για το νέο έτος. Παιδιά του συλλόγου κράτησαν συντροφιά τους παρευρισκόμενους με τις παραδοσιακές μελωδίες τους. Τυχερός της εκδήλωσης ήταν ο συγχωριανός μας Σωκράτης Χαλκίδης, ο οποίος κέρδισε δύο cd με ποντιακή μουσική.Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Αντινομάρχης Διοίκησης και Στήριξης του Πολίτη Νομού Λάρισας κ. Δημήτριος Τσιουρής. Επόμενη εκδήλωση του συλλόγου στα πλαίσια των «Ημερών Πολιτισμού» είναι η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας για τα μέλη και τους φίλους στη Θεσσαλονίκη στην ποντιακή ταβέρνα «Παρακάθ’», Νέστου 4 στην Πολίχνη.
Πολιτιστικός Σύλλογος Αετοράχης Ελασσόνας
Τηλέφωνο & fax: 2493087386
ΤΚ: 40200
Ελασσόνα
Τριάντα χρόνια συνεχούς παρουσίας ενός πολιτιστικού συλλόγου στην ξενιτιά δεν είναι λίγα αν σκεφτεί κανείς τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν οι ξένοι. Εκεί όμως που υπάρχουν ακρίτες, εκεί που υπάρχουν αμάραντοι με γρανιτένια θέληση η επιτυχία είναι ορόσημο για όλους. Μαγνητισμένοι από τις ιστορίες της γιαγιάς και το πάθος αλλά και η αγάπη για την πατρίδα τους κάνει ασυναγώνιστους. Αυτά είναι τα ιδανικά που ανάβουν φλόγες μέσα τους και γίνονται λάμψη και φως για να μεταδοθούν στις ερχόμενες γενιές.Πρόσωπα που χρόνια τώρα, όχι μόνο δεν βαρέθηκαν αλλά ούτε και απαγορεύτηκαν, από διαβολικές σειρήνες ξεφτισμένων «δημοσιογραφίσκων», αντίθετα επιμένουν στον πολιτιστικό τους αγώνα. Μέσα στην 30ετία ο Αμάραντος δίδαξε χορούς, μουσική, θέατρο, κουζίνα, παράδοση, ιστορία, ήθη, έθιμα, τίμησε ανθρώπους αναγνωρίζοντας το έργο και την προσφορά τους, πρωταγωνίστησε πολλές φορές για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, και συνεχίζει τις προσπάθειές του αγέρωχα και υπερήφανα. Στο σύνολο των προσπαθειών του έκανε ένα θαυμάσιο, ένα ζηλευτό, ένα τεράστιο, ένα υπέροχο, ένα χριστιανικό, ένα εθνικό, ένα πατριωτικό, ένα συναρπαστικό, ένα συγκλονιστικό και γοητευτικό κέντρο.Οι υπεύθυνοι του συλλόγου εργάζονται σταθερά στους τομείς εκείνους που οδηγούν τα παιδιά στην απόκτηση αξιών που διαμορφώνουν χαρακτήρες άξιους στην κοινωνία, χαρακτήρες που υπερασπίζονται τον θεσμό της οικογένειας. Πιστεύουν στον Τριαδικό Θεό, λατρεύουν τις ρίζες τους και αγαπούν την Πατρίδα. Ένας σύλλογος, που είναι και σχολείο, βάζει θεμέλια που τόσο ανάγκη έχει η σημερινή – σε μεγάλο βαθμό – διεφθαρμένη κοινωνία.Ο εκ των πρωταγωνιστών πολλών επιτυχιών του συλλόγου κ. Παναγιώτης Ερμείδης αναφερόμενος στην μακρόχρονη παρουσία του συλλόγου τόνισε ότι η σύμπνοια και η αγάπη ήταν τα εργαλεία που οδήγησαν τον σύλλογο Ποντίων Wernau «Αμάραντος» στις επιτυχίες. Δεν μέτρησε το ύψος ή το βάθος της προσφοράς κανενός αλλά ευχαρίστησε μικρούς και μεγάλους που στάθηκαν κοντά στον σύλλογο. Ευχαρίστησε όλους όσους παραβρέθηκαν στην αίθουσα του πολιτιστικού Κέντρου του Wernau, την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ποντίων Κεντρικής Ευρώπης κ. Δήμητρα Παπαδοπούλου, τον γ.γ. κ. Ανέστη Οσιπίδη, τον επιχειρηματία και χορηγό τους κ. Αμανάτη Ταγκαλίδη, τους δημοσιογράφους, τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Σωκράτη Παϊραμίδη και τους εκπροσώπους των διαφόρων συλλόγων.Η Συντονιστική Επιτροπή της Νεολαίας του συλλόγου αναγνωρίζοντας την μεγάλη προσφορά του κ. Γιώργου Σαμψωνίδη, προέδρου του Αμάραντου για περισσότερα χρόνια από τα μισά της ιστορίας του, τον τίμησε μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων από τους 750 και πλέον παραβρισκόμενους που στένεψαν με την παρουσία τους την τεράστια αίθουσα. Η πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ κ. Δ. Παπαδοπούλου τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο Αμάραντος είναι ένας ζωντανός φορέας που πρόσφερε πολλά, που έγραψε λαμπρή ιστορία και συνεχίζει με τον ίδιο παλμό και με αισιοδοξία για το μέλλον γιατί έχει μια ζωντανή νεολαία που πορεύεται στον δρόμο του Γένους μας. Οι προσπάθειες όλων μας στοχεύουν στην δια τήρηση της Εθνικής μας παρακαταθήκης, της θρησκείας μας, της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας. Με σεβασμό στις ρίζες μας και ομόνοια θα πετύχουμε πολλά.Ο κ. Σ. Παϊραμίδης χαρακτήρισε τον Αμάραντο βιομηχανία παραγωγής πολιτισμού, ιδεών και αξιών. Έχει μέλη που ξέρουν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν τις προτάσεις τους. Ακολούθως ενημέρωσε το ακροατήριο για τον τρόπο συμμετοχής Ελλήνων ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα της περιοχής για ανάδειξη Ευρωβουλευτών. Και μετά έπεσαν οι προβολείς στα φεγγοβόλα πρόσωπα με ζωγραφισμένα ηλιόλουστα χαμόγελα.Τα χορευτικά συγκροτήματα του Αμάραντου μπήκαν στην τεράστια αίθουσα με υπερηφάνεια, χαμόγελο και ζεστασιά προξενώντας τον θαυμασμό των τυχερών που βρέθηκαν στην 30χρονη επετειακή εκδήλωση. Τα ιπτάμενα Ποντιόπουλα με την θαυμάσια εμφάνισή τους έδωσαν την απάντηση που χρειαζόταν οι κάθε λογής άσχετοι κονδυλοφόροι που μόνιμα μουντζουρώνουν αξίες που οι ίδιοι τους δεν κατάφεραν να κερδίσουν. Αυτά όμως παιδιά δοκιμασμένων προσφύγων, παιδιά αγωνιστών για αξίες και πατρίδες που αναδύουν άρωμα γενναιότητας και υπερηφάνειας, έχοντας το κεφάλι ψηλά και πάνω σε αυτό το φωτοστέφανο του Πόντου, δίνουν τον δικό τους, τον ξεχωριστό αγώνα κατακτώντας την ομορφιά της ζωής.Είναι ένα κομμάτι από το γενικότερο σύνολο των Ποντιακών συλλόγων που δρουν στην Κεντρική Ευρώπη προσφέροντας αίγλη στις τάξεις των αποδήμων. Το ότι είναι συνέχεια γρανιτένιων γονέων επιφορτίζονται την υποχρέωση να κάνουν θυσίες, να κάνουν αγώνες για τα ιδανικά του Πόντου, για την Πατρίδα των Πατρίδων. Είναι αυτό που κατάλαβαν, αυτό που πιστεύουν αυτό που υπηρετούν. Για αυτό διάβηκαν με υπερηφάνεια μπροστά από τους δικούς τους ανθρώπους και τους χάρισαν στιγμές μεγαλείου. Δεν λύγισαν στον πειρασμό της ισοπέδωσης των πάντων που έντεχνα προβάλει η παγκοσμιοποίηση αλλά έμειναν πιστά παιδιά της πλούσιας πολιτιστικής τους κληρονομιάς.Διάδοχοι μιας εκλεκτής πάστας ανθρώπων που η μοίρα θέλησε να ζουν μακριά από τα ιερά χώματα των προγόνων τους, τον μαρτυρικό Πόντο. Αυτά τα παιδιά ξέρουν από πού έρχονται. Η τακτική τους άσκηση σε όλα εκείνα τα στολίδια της ζωής που κληρονόμησαν από τους γονείς τους τα κάνει περισσότερο υπεύθυνα στη ζωή. Με τους ήχους της λύρας του ο δεξιοτέχνης λυράρης Κυριάκος Τσαπκινίδης και την αγγελική φωνή της η Σούλα Σαμψωνίδου οδήγησαν τα παιδιά στο ξέφρενο χορό.Η Quadrium halle του Wernau έγινε μια απέραντη πίστα χορού όταν πέρασαν στο πρόγραμμα της εκδήλωσης ο Γιώργος Τσιφτελίδης στη λύρα και το τραγούδι, ο Μπάμπης Κεμανετζίδης στη λύρα και ο Γιάννης Τσιτιρίδης στο τραγούδι. Ήταν μια πλούσια εκδήλωση, αντάξια της εκπληκτικής πορείας του συλλόγου.
Μια εκδήλωση που έβγαλε στην επιφάνεια τριάντα χρόνια προσφοράς.

ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΨΥΧΩΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ Του Δρ. Δ. ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ
ΠΟΛΥ ΤΑΚΤΙΚΑ Η ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΩΣΕΙΣ.
ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΟΙΝΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο να συνοδεύεται η ασθένεια της σκλήρυνσης κατά πλάκας από συναισθηματικές (ψυχωτικές) διαταραχές ή σύνδρομα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πάντα δύσκολη η μεικτή θεραπεία και ιδιαίτερα, η εκτίμηση των αποτελεσμάτων της.
Κάποτε με τον σκοπό αυτό εξετάσαμε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και συναισθηματικές ψυχώσεις, διαφόρων θεραπειών. Εκεί φάνηκε καθαρά ότι αναμενόμενα οι μεικτές θεραπείες είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα. Η έκπληξη ήταν πως κορυφαίας αποτελεσματικότητας θεραπεία ήταν οι μεικτές θεραπείες που περιείχαν και ανοσοσφαιρίνες. Εκεί τα θεραπευτικά αποτελέσματα ήταν κατά 20% μεγαλύτερα από τα υπόλοιπα. Ιδιαίτερο δε ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι πέρα από την ευεργετική θεραπευτική συνδρομή που είχαν οι ανοσοσφαιρίνες για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, παρουσίασαν και ιδιαίτερα ευεργετική δραστηριότητα στη ρύθμιση της συμπτωματολογίας των ψυχώσεων. Γεγονός που αφήνει υποψίες για την κοινή ρίζα των δύο νοσημάτων.
Δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό EUROPEAN NEUROPSYCHOPHARMACOLOGY, April 1999; 9 (1), S17. ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ ΌΠΩΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ, ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΑ ΝΟΥ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΙΑΦΟΡΟΔΙΑΓΝΩΣΕΙΣ. ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΙΓΟΥΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Όταν μιλάμε για διαφοροδιαγνώσεις στη σκλήρυνση κατά πλάκας, κατά πρώτο λόγο, μιλάμε για λοιμώξεις, κυρίως από έρπη και Lime, που προκαλούν μυελίτιδες, οι οποίες μοιάζουν πάρα πολύ με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, όταν έχει εστίες στον νωτιαίο μυελό. Κατά δεύτερο λόγο, υπάρχουν άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως το σύνδρομο Jorgen, το Μπέχτσετ, ο συστηματικός λύκος ,η νευροσαρκοίωση και οι αγγειίτιδες.
Μια μεγάλη ομάδα από αρρώστιες, που επίσης πρέπει ιδιαίτερα να προσεχτούν, γιατί μιμούνται τακτικά την συμπτωματολογία της σκλήρυνσης, είναι οι διάφοροι όγκοι.
Είναι οι όγκοι της σπονδυλικής στήλης ή τα λεμφώματα του κεντρικού νευρικού συστήματος ή ακόμη και οι μεταστάσεις.
Πολλές φορές τη σκλήρυνση κατά πλάκας μπορούν να την μιμηθούν και διαμαρτίες ή ανωμαλίες της σπονδυλικής στήλης και του οπισθίου κρανιακού βόθρου, όπως είναι διαταραχές και εκφυλίσεις των εγκεφαλονωτιαίων νευρικών δεματίων, οι σπονδυλομυελώσεις ή οι μυελοπάθειες κτλ.
Φυσικά, υπάρχουν και αρκετά γενετικά σύνδρομα, όπως οι κληρονομικές αταξίες, η παραπληγία, η κληρονομική ατροφία του οπτικού νεύρου.Ασφαλώς, σαν τελευταίο θα πρέπει να αφήσουμε και το γεγονός ότι και ψυχιατρικές ασθένειες, ιδιαίτερα κάποιες μορφές υστερίας ή συναισθηματικών ψυχώσεων, μπορούν να δώσουν και αυτές την εικόνα της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Πάντως, αναγκαστικά πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε όλες τις δυνατότητες για να έχουμε τη δυνατόν καλύτερη και γρηγορότερη διαφοροδιαγνωστική λύση.

Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου , Σάββατο 14 Φεβρουαρίου - Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

H ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 401 ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009 TO ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ Το αληθινό δίλημμα Το αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές και πότε δεν εξαρτάται πλέον από τον Κ. Καραμανλή. Οι καιροί που πλασαριζόταν ως κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Και οι απειλές του είδους «λαγός την πτέρη έσειε…» προς όσους ζητούσαν προσφυγή στις κάλπες στρέφονται πλέον εναντίον του. Τώρα τον προκαλούν να κάνει εκλογές και φυγομαχεί. Το πιθανότερο είναι ότι θα συρθεί από τις εξελίξεις. Το μόνο που του απομένει είναι να σταθμίσει τα γκάλοπ με την αόριστη ελπίδα ότι δεν θα κατατροπωθεί. Πάντως, όλα τα προγνωστικά είναι εναντίον του. Το προσωπικό του κύρος είναι καταρρακωμένο. Η αξιοπιστία του έφτασε στο μηδέν. Το έργο του παραμένει αόρατο. Η κατάσταση της οικονομίας είναι δραματική. Το σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι ανύπαρκτο. Η αισιοδοξία της κοινής γνώμης βρίσκεται στο ναδίρ. Χρήματα δεν υπάρχουν, ιδέες δεν υπάρχουν, οράματα δεν υπάρχουν. Σελ.2 ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΣ Υπόγεια συμφωνία Ντόρας Σουφλιά Μια από τις πιο εύστοχες παρατηρήσεις του Γιώργου Παπανδρέου στην ομιλία του στη Βουλή ήταν η απάντηση στη συναίνεση που ζητάει τώρα ο πρωθυπουργός. «Φροντίστε να εξασφαλίσετε πρώτα τη συναίνεση των στελεχών του κόμματός σας», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κι έπεσε διάνα. Σ’ αυτήν τη φάση ο Κ. Καραμανλής δεν πείθει ούτε τους υπουργούς του πως έχει τη διάθεση και τον τρόπο να διαχειριστεί την εσωκομματική αναταραχή – πόσο μάλλον την οικονομική κρίση. Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι η κυβέρνηση διανύει περίοδο μεγάλης αστάθειας λίγες μόλις βδομάδες μετά τον πολυσυζητημένο ανασχηματισμό που θα αντέστρεφε το δυσμενές για τη Ν.Δ. πολιτικό κλίμα. Κι επειδή η πολιτική, όπως και η φύση, αντιπαθεί το κενό, έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές οι κινήσεις για την κάλυψη του ελλείμματος ηγεσίας που παρουσιάζει τόσο η κυβέρνηση όσο και το κόμμα. Σελ. 11 ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ Τρία εναλλακτικά σενάρια Τα κομματικά επιτελεία εξετάζουν τρία εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση πρόωρων εκλογών (που μάλλον είναι αναπόφευκτες). Το κατεξοχήν καραμανλικό σενάριο προβλέπει ήττα της Ν.Δ. με μικρή διαφορά, οπότε δεν τίθεται θέμα ηγεσίας. Η επόμενη κρίσιμη δοκιμασία θα είναι το 2010, οπότε όλοι ακολουθούν τακτική «βλέποντας και κάνοντας». Το σενάριο που ευνοεί τα σχέδια του Σουφλιά προβλέπει ότι ο Καραμανλής θα πεισθεί με κάποιον τρόπο ότι μπορεί να διεκδικήσει τη νίκη, προκηρύσσει εθνικές εκλογές και σε συνεννόηση με τους οικονομικούς παράγοντες (την άλλοτε… καταραμένη «διαπλοκή») ο Σουφλιάς γίνεται μεταβατικός πρωθυπουργός, ενώ ο Καραμανλής μένει πρόεδρος του κόμματος. Η εκδοχή μοιάζει αυτονόητη σε περίπτωση νίκης της Ν.Δ. (η νίκη δεν είναι αυτονόητη), αλλά συγκεντρώνει πιθανότητες και σε περίπτωση ήττας αν ο νικητής δεν πάρει αυτοδυναμία. Σελ. 12 ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΔΕΛΦΙΝΩΝ, ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ Μαζεύουν συμμάχους Ντόρα, Σαμαράς, Αβραμόπουλος Το Μαξίμου δεν ανησύχησε επειδή ο Γιάννης Μανώλης χαρακτήρισε την Ντόρα «νεοφιλελεύθερη». Ο Κ. Καραμανλής, όμως, ενοχλήθηκε βαθύτατα από το βουλευτή Αργολίδας, όχι μόνο γιατί άνοιξε με τις αλλεπάλληλες συνεντεύξεις του ένα νέο γύρο εσωστρέφειας, αλλά και γιατί ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε ανοιχτά ότι η Ν.Δ. είναι ενδεχόμενο να χάσει τις προσεχείς εκλογές – και την αυτοδυναμία και την πρώτη θέση. Η άποψη αυτή, πάντως, ενόχλησε και τους περισσότερους βουλευτές της Ν.Δ. ανεξάρτητα με τις συμπάθειες ή τις αντιπάθειές τους στην Ντόρα, καθώς βλέπουν ότι μια τέτοια ηττοπαθής θέση φέρνει πιο κοντά τις πρόωρες εκλογές, και αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 60 από τους σημερινούς 151 βουλευτές θα πάρουν εξιτήριο από τη Βουλή. Σελ. 14 και Σελ. 15 «Μ’ ΕΡΙΞΕΣ, ΘΑ ΣΕ ΡΙΞΩ», ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Ο ΜΙΝΩΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ Πόλεμος μέχρις εσχάτων Καραμανλή με ΑΝΤ1 Oι εκλογές για το νέο πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής άναψαν μια ακόμη θρυαλλίδα, που καταλήγει κάτω από τα πόδια του Κώστα Καραμανλή… Ένα παραδοσιακό κανάλι, όπως ο ANT1, βρίσκεται απέναντι πλέον στην κυβέρνηση με το Μίνωα Κυριακού να στέλνει μήνυμα οργής στο Μέγαρο Μαξίμου… «Με ρίξατε, τώρα θα σας ρίξω εγώ». Αυτή ήταν η απάντηση από το αφεντικό του ΑΝΤ1 στους απεσταλμένους του Καραμανλή, που προσπαθούσαν να τον κατευνάσουν. Ο Καραμανλής δεν του βγήκε στο τηλέφωνο. Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις του κ. Κυριακού τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές… Για αυτόν το λόγο, λίγες μέρες πριν στηθούν οι κάλπες, άρχισαν να στέλνονται τα πρώτα μηνύματα από το τηλεοπτικό δελτίο του Νίκου Ευαγγελάτου… . Σελ. 18 και Σελ. 19 ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΜΕ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΥΠΟ Xάνουν και τα ΜΜΕσα τους Τι άλλο δεν είχε εκτιμήσει; Την έμφυτη αντιπάθεια του Καραμανλή προς το πρόσωπό του. Ο κ. Κυριακού, παρότι πληροφορήθηκε, δεν πίστεψε ποτέ ότι ο Καραμανλής θα κινηθεί μακριά από την υποψηφιότητά του. Κι όμως, στο διάστημα που ο Μιχάλης Λιάπης ήταν υπουργός Πολιτισμού, υπήρχε συμφωνία κυρίων με τον Καραμανλή να κρατηθεί ουδετερότητα στο θέμα της υποψηφιότητας για την προεδρία της Ολυμπιακής Επιτροπής. Τότε διάφοροι υπουργοί και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας διασκέδαζαν τις ανησυχίες του μεγαλοκαναλάρχη. «Τον Λιάπη ακούς; Άσ’ τον να λέει. Αφού ξέρεις ότι ο Καραμανλής δεν θέλει να τον βλέπει στα μάτια του…». Δεν γνώριζε όμως ότι η θέση Λιάπη ήταν βούληση του ιδίου του Καραμανλή και η συμφωνία επρόκειτο να τηρηθεί. Και μάλιστα πριν καν σκάσει το όνομα του Σπύρου Καπράλου… Σελ. 20 στο πέταλο Μπαίνουμε πλέον για τα καλά στην κούρσα της διαδοχής… Δείπνα, συναντήσεις, γεύματα, επικοινωνίες είναι στην ημερησία διάταξη. Ίσως από τις πιο σημαντικές συναντήσεις της εβδομάδας που μας πέρασε ήταν αυτή της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Νικήτα Κακλαμάνη στο γνωστό εστιατόριο (το 17) στο Κολωνάκι… Οι δυο τους έχουν βρει ήδη δρόμους επικοινωνίας εδώ και καιρό. Οι σχέσεις τους δηλαδή είναι καλές. Το βέβαιο είναι επίσης ότι με αντίπαλο τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ο Νικήτας Κακλαμάνης θα στηρίξει σίγουρα την Ντόρα Μπακογιάννη.. Με Σαμαρά αντίπαλο υπάρχει ένα ερώτημα… Θα δείξει πάντως. Σελ. 70 στο πέταλο Είναι το πρόσωπο που σημάδεψε τη χρονιά που μας πέρασε. Γιατί σε ποιον να πεις το όνομα Εφραίμ και να μην ξέρει για ποιον πρόκειται. Ύστερα από τέτοια δημοσιότητα ήταν δυνατόν να μην πέσει στα… νύχια των καλλιτεχνών της Πάτρας; Και μάλιστα όχι σε ένα, αλλά σε δύο άρματα. Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, στο καρναβάλι της Πάτρας θα παρελάσουν δύο άρματα με πρωταγωνιστή τον ηγούμενο της μονής Βατοπεδίου. Το πρώτο είναι αυτό που λίγο ως πολύ έχει παρουσιαστεί και στα κανάλια όπου ο Εφραίμ κάθεται στο άρμα του, με το καλυμμαύκι του και βρίσκεται σε σύσκεψη με τους υπόλοιπους ρασοφόρους. Σελ. 71 στο πέταλο Στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία κυκλοφορεί τελευταία το όνομα του Σεραφείμ Φυντανίδη. Λέγεται ότι θα αντικαταστήσει τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Πολλοί θέλουν να προβοκάρουν την κίνηση. Εμείς δεν παίρνουμε θέση. Θεωρούσαμε και θεωρούμε τον Σεραφείμ μεγάλο δημοσιογράφο. Ατύχησε στην Τηλεόραση και ειδικά στην ΕΡΤ και ίσως έχει καλύτερη τύχη στην Ευρωβουλή. Σελ. 72

Η στρατηγική υπερεκτίμηση του Ταλάτ

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR Χρήστος Ιακώβου
Στην πολιτική ανάλυση έχει πάντοτε ιδιαίτερη σημασία όταν πρόκειται να ερμηνευτούν στρατηγικές επιλογές της δημοσίας πολιτικής να δίδεται έμφαση στην προσωπική συμβολή των δημοσίων δρώντων σε ό,τι αφορά το στρατηγικό σχεδιασμό και την λήψη αποφάσεων. Από το 2004 και εντεύθεν όπου στην τροχιά του κυπριακού προβλήματος εισήλθε θεσμικά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ παρουσιάστηκε, τόσο από μέρος της Ελληνικής πλευράς όσο, ιδιαιτέρως, από το διεθνή παράγοντα ως μία δομική καινοτομία που άλλαξε άρδην τα δεδομένα στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος.
Αρχικά, ο Ταλάτ έγινε το χρήσιμο στρατηγικό εργαλείο των Βρετανών και των Αμερικανών στην προσπάθειά τους να αντικαταστήσουν το Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος ολοκλήρωσε τον πολιτικό του κύκλο και δεν ανταπεκρίνετο πλέον στους νέους σχεδιασμούς μίας δοτής λύσης.
Διαβάστε όλο το άρθρο και πολλά ακόμα εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ 90 βιβλιοπωλεία ζήτησαν πιο στενή συνεργασία με τη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ
Πάνω από 90 συμβάσεις συνεργασίας έχουν ήδη υπογραφεί μεταξύ ΕΚΕΒΙ και επαγγελματιών για τη χρήση της Βιβλιονέτ.
Η αυξητική αυτή τάση συνδέεται με το γεγονός ότι η ηλεκτρονική βάση βιβλιογραφικών δεδομένων (www.biblionet.gr) γίνεται όλο και πιο ελκυστική για τους βιβλιοπώλες - αποτελεί ένα χρήσιμο καθημερινό εργαλείο που βοηθάει τόσο στη μηχανοργάνωση όσο και στη λειτουργία των επιχειρήσεών τους χάρη στη γρήγορη ενημέρωση και την πληρότητα των στοιχείων που προσφέρονται. Διανομή κονδυλίων από τον ΟΣΔΕΛ με χρήση της Βιβλιονέτ
Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) ξεκίνησε την απόδοση χρηματικών ποσών σε δικαιούχους (συγγραφείς, μεταφραστές, εκδότες) για πνευματικά δικαιώματα βιβλίων που εκδόθηκαν από το 1999 έως το 2007.
Σύμφωνα με τον ΟΣΔΕΛ (www.osdel.gr), φέτος θα διανεμηθούν 1.284.651,30 ευρώ.
Άμεση πηγή ενημέρωσης για τον φορέα αποτελεί η βάση ηλεκτρονικών δεδομένων της Βιβλιονέτ που προσφέρει το ΕΚΕΒΙ. Το πρόγραμμα «Συγγραφείς στα σχολεία» και στην άγονη γραμμή
Το τελευταίο τρίμηνο το ΕΚΕΒΙ οργάνωσε 52 επισκέψεις συγγραφέων και εικονογράφων σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια των νομών: Αττικής, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Έβρου, Μαγνησίας, Λάρισας, Μεσσηνίας, Ηρακλείου, Βοιωτίας, Καβάλας και Δράμας, στις οποίες συμμετείχαν 2.373 μαθητές.
Επίσης, το ΕΚΕΒΙ επιχορήγησε 8 επισκέψεις συγγραφέων σε 8 νησιά της άγονης γραμμής στο πλαίσιο του προγράμματος «Άγονη Γραμμή Γόνιμη». Ενίσχυση στο πρόγραμμα «Εκδηλώσεις στα βιβλιοπωλεία» για το 2009
Στο πλαίσιο της πολιτικής του ΕΚΕΒΙ για την υποστήριξη των επαγγελματιών του βιβλίου, συνεχίζεται για τρίτη χρονιά το «Πρόγραμμα στήριξης εκδηλώσεων στα βιβλιοπωλεία». Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση εκδηλώσεων σε βιβλιοπωλεία που οργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις γύρω από το βιβλίο, η προώθηση της ανάγνωσης καθώς και η ενίσχυση της προβολής του έργου των συγγραφέων.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας.
Ωστόσο, προτεραιότητα δίνεται στα βιβλιοπωλεία της περιφέρειας.
Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για το κανονισμό λειτουργίας του προγράμματος για το έτος 2009 επισκεφθείτε τον κόμβο του ΕΚΕΒΙ www.ekebi.gr. Κινητές Εκθέσεις του ΕΚΕΒΙ σε 50 σχολεία, βιβλιοθήκες, πανεπιστημιακές σχολές
Οι Κινητές Εκθέσεις, μαζί με τις ειδικές εκδόσεις του ΕΚΕΒΙ, το τελευταίο τρίμηνο «ταξίδεψαν» σε 50 σχολεία, βιβλιοθήκες και πολιτιστικούς φορείς των νομών: Θεσσαλονίκης, Αργολίδας, Χαλκιδικής, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Σερρών, Αττικής, Καστοριάς, Ρεθύμνου, Κιλκίς, Αττικής, Κοζάνης, Ηλείας, Φλώρινας και Δωδεκανήσου.
Πρόκειται για το υλικό που αφορά τους Εγγονόπουλο, Καζαντζάκη, Καραγάτση, Σικελιανό, Ξενόπουλο, Εμπειρίκο, Παλαμά, Παπαδιαμάντη και Θεοτοκά. Διαθέσιμη η ιστοσελίδα του ευρωπαϊκού προγράμματος Ramses II
Το ΕΚΕΒΙ συνεχίζει τον συντονισμό του εκδοτικού και μεταφραστικού τομέα του ευρωπαϊκού προγράμματος Ramses II, που στοχεύει στη δημιουργία τομέα μεσογειακών σπουδών και στη διάδοση της γνώσης μεταξύ της Μεσογείου και των λοιπών ευρωπαϊκών χωρών.
Τα ερευνητικά αποτελέσματα (σε διάρκεια 3 χρόνων) είναι πλέον διαθέσιμα και αφορούν μια ευρωμεσογειακή σειρά βιβλίων σε διαφορετικές γλώσσες, για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη παραγωγή γνώσης.
Τα έργα που είναι διαθέσιμα προς έκδοση ή μετάφραση, καθώς και σχετικές λεπτομερείς πληροφορίες για το πρόγραμμα είναι διαθέσιμα στους ενδιαφερόμενους εκδότες στη νέα ιστοσελίδα του προγράμματος. 2η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου: ένα τετραήμερο γεμάτο ζωντάνια!
Χιλιάδες βιβλία, παιδικές φωνές, χρώματα, παιχνίδια, μουσικές, συνθέτουν το παζλ της φετινής διοργάνωσης (23-26 Ιανουαρίου, HELEXPO Μαρούσι).
Περισσότερες από 100 εκδηλώσεις με τη συμμετοχή της αφρόκρεμας των Ελλήνων συγγραφέων και εικονογράφων, αλλά και παρουσία εκπροσώπων της βρετανικής βιβλιοπαραγωγής (η Βρετανία ήταν η φετινή τιμώμενη χώρα), 40 εκδότες, 700 εκπαιδευτικοί, 300 βιβλιοθηκονόμοι, έδωσαν στους χιλιάδες επισκέπτες την αίσθηση μιας μεγάλης γιορτής. Όπως και την πεποίθηση ότι η Έκθεση διαθέτει ένα έντονο πολιτιστικό προφίλ και ανταποκρίνεται στην ανάγκη προβολής, προώθησης και ενημέρωσης ενός μεγάλου μέρους (18,6%) της συνολικής παραγωγής βιβλίου στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Η γέννηση ενός δικτύου βιβλιοθηκών για τις Λέσχες Ανάγνωσης
Η συνάντηση «Ο ρόλος των Λεσχών Ανάγνωσης στις βιβλιοθήκες με στόχο την καλλιέργεια και την προώθηση της φιλαναγνωσίας: προκλήσεις και προοπτικές» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 2ης Έκθεσης Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου.
Έγινε με πρωτοβουλία του ΕΚΕΒΙ και της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης με στόχο να ενημερωθούν οι συμμετέχοντες βιβλιοθηκονόμοι και εκπαιδευτικοί, να ανταλλάξουν απόψεις, ιδέες και προτάσεις αλλά και να αποφασίσουν, όπως και έγινε, για τη δημιουργία ενός δικτύου δημοτικών βιβλιοθηκών (από δήμους όλης της χώρας) στις οποίες θα λειτουργήσουν Λέσχες Ανάγνωσης για παιδιά και ενηλίκους. Σ
το επόμενο τεύχος του Newsletter θα έχει ολοκληρωθεί -οπότε και θα δημοσιοποιηθεί- ο πλήρης κατάλογος των βιβλιοθηκών που συμμετέχουν στο δίκτυο. Δραστήρια και δυναμική η Λέσχη Ανάγνωσης Κέρκυρας
Ημερίδα με τίτλο «Στηρίζουμε το βιβλίο» πραγματοποιήθηκε στο νησί των Φαιάκων, στις 6 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Λέσχης Ανάγνωσης Κέρκυρας και με στήριξη του ΕΚΕΒΙ. Περιλαμβάνονται η παρουσίαση δύο βιβλίων («Το τηλεσκόπιο του χρόνου» της Γεωργίας Χρόνη και «Τα φαντάσματα του παλιού ξενοδοχείου» του Γιώργου Μανιώτη), τα εγκαίνια έκθεσης βιβλίων, η συνάντηση-συζήτηση μαθητών με τους συγγραφείς.
Την ημερίδα (σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Δήμου Κερκυραίων και την Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας) συντόνισε ο συγγραφέας Αντώνης Δεσύλλας. Εαρινός κύκλος για το Εργαστήρι του Βιβλίου
Ξεκινάει ο εαρινός κύκλος μαθημάτων στο Εργαστήρι του Βιβλίου (2 Μαρτίου - 15 Μαΐου) με συντονιστή τον κ. Στρατή Χαβιαρά, συγγραφέα και διευθυντή του εργαστηρίου «Writing the novel» του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν Εργαστήρια Επιμέλειας Κειμένων, Τέχνης του Λόγου (μυθιστόρημα, μικρή φόρμα, διήγημα, νουβέλα, ποίηση, παιδικό βιβλίο), Εργαστήρια Καλλιτεχνικής Βιβλιοδεσίας και άλλα Εργαστήρια για επαγγελματίες.
Οι αιτήσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές από 2-15/2. Περήφανο το ΕΚΕΒΙ για τα Κρατικά Βραβεία σε δύο αποφοίτους του Εργαστηρίου του Βιβλίου
Καλά και ενθαρρυντικά τα νέα για όλους όσοι συμμετέχουν στα σεμινάρια του Εργαστηρίου του Βιβλίου.
Δύο απόφοιτες τιμήθηκαν πρόσφατα από το Υπουργείο Πολιτισμού: το Α' Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Παιδικού Θεατρικού Έργου απονεμήθηκε στη Μαρία Μιχαλούδη για τα «Νήματα της Ατενόιραμ» και το Β' Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Παιδικού Θεατρικού Έργου στη Μάγια Δεληβοριά για την«Αλφα-Βήτα της Εφηβείας».
Νέα ενότητα στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ: On Line το αρχείο σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων
Το αρχείο σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων περιέχει πληροφορίες για συγγραφείς (ήδη 1.788 ονόματα) με βιογραφικό τους σημείωμα, φωτογραφία, πλήρη εργογραφία, τυχόν βραβεύσεις-διακρίσεις, μεταφραστικό έργο, μεταφράσεις, απόσπασμα από το έργο τους, οπτικοακουστικό υλικό, κατάλογο δικτυακών τόπων που σχετίζονται με τον κάθε συγγραφέα.
Η επεξεργασία των δεδομένων υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τους ίδιους τους συγγραφείς και τους εκδοτικούς οίκους τους που παρείχαν το πληροφοριακό υλικό και οι οποίοι στο εξής θα συμβάλουν στον εμπλουτισμό και την ανανέωσή του.
Το αρχείο πρόκειται να αναρτηθεί στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ στις 16 Φεβρουαρίου, ενώ ήδη λειτουργεί και προσφέρεται σε κάθε ενδιαφερόμενο χρήστη του κόμβου το Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών από τον 18ο αιώνα μέχρι το 1935. 2009, επετειακό «Έτος Ρίτσου»
Πέρυσι το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε το «Έτος Ρίτσου», με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του, και όπως κάθε χρόνο ζήτησε από το ΕΚΕΒΙ την υλοποίησή του.
Η ανακοίνωση του προγράμματος θα γίνει στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης (21 Μαρτίου). Ελληνικές παρουσίες στα 1.000 μυθιστορήματα του «Guardian» Η βρετανική εφημερίδα«Guardian» επέλεξε «1.000 μυθιστορήματα που όλοι πρέπει να διαβάζουν» για τους αναγνώστες της.
Το έργο της επιλογής ανέλαβε η συντακτική ομάδα του ενθέτου βιβλίων της εφημερίδας καθώς και εγνωσμένοι κριτικοί λογοτεχνίας. Επιλέχθηκαν βιβλία ανεξαρτήτως χρόνου έκδοσης ή πρωτότυπης γλώσσας γραφής.
Ανάμεσα στα «ιερά τέρατα» της παγκόσμιας λογοτεχνίας εμφανίζονται τα ονόματα των Νίκου Καζαντζάκη («Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά») και Βασίλη Βασιλικού («Ζ»). Ως ελληνικού ενδιαφέροντος μπορούν ακόμη να επισημανθούν στον κατάλογο οι ομογενείς Τζέφρι Ευγενίδης («Middlesex») και Τζορτζ Πελεκάνος («The big blowdown»). «Κυριακάτικα μεσημέρια» στο Orient Express
Λογοτεχνικές συναντήσεις με γνωστά ονόματα της πεζογραφίας φιλοξενεί για δεύτερη χρονιά το θέατρο «Τρένο στο Ρουφ» (επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως). Πρόκειται για μια συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ, όπου οι συγγραφείς συναντούν το αναγνωστικό κοινό στον ατμοσφαιρικό χώρο του προπολεμικού βαγονιού Orient Express.
Η Ζυράννα Ζατέλη είναι η πρώτη προσκαλεσμένη συγγραφέας-συνεπιβάτιδα, την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου (12.00 το μεσημέρι).
Aκολουθούν οι Κωνσταντίνος Τζούμας (22/2), Σώτη Τριανταφύλλου (8/3), Πέτρος Μάρκαρης (22/3).
Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις στην ιστοσελίδα www.totrenostorouf.gr Η Γερμανία τιμώμενη χώρα
Στο περίπτερο της τιμώμενης χώρας της φετινής ΔΕΒΘ θα βρεθεί η Γερμανία παρουσιάζοντας ένα ευρύ κι εντυπωσιακό φάσμα της σύγχρονης γερμανικής παραγωγής βιβλίου.
Η προετοιμασία έχει κιόλας ξεκινήσει, με παρόντες τους εκπροσώπους της Frankfurt Book Fair, του οργανωτικού φορέα της μεγαλύτερης έκθεσης βιβλίου στον κόσμο, που έχει αναλάβει τόσο τον σχεδιασμό του γερμανικού περιπτέρου (200 τ.μ.) αλλά και του προγράμματος των εκδηλώσεων -σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης- που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της Έκθεσης.
Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν 20 από τους σημαντικότερους συγγραφείς της γερμανόφωνης λογοτεχνίας, όπως μεταξύ άλλων οι Ίνγκο Σούλτσε, Μάρτιν Βάλζερ και ο ελληνικής καταγωγής Περικλής Μονιούδης.
Έγγραφές έως 31 Μαρτίου
Η 6η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (28-31 Μαΐου) ανοίγει φέτος τις πύλες της αποτελώντας ένα καθιερωμένο, ετήσιο ραντεβού για τον κόσμο του βιβλίου.
Οι εγγραφές για τους ενδιαφερόμενους εκδοτικούς οίκους, πολιτιστικούς φορείς, ινστιτούτα καθώς και για την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων θα γίνονται έως τις 31 Μαρτίου. Ήδη, αρκετοί εκδότες έχουν δηλώσει συμμετοχή.
Για πληροφορίες, στον κόμβο: www.ekebi.gr και την ιστοσελίδα της ΔΕΒΘ: www.thessalonikibookfair.com H Ιστορία στο επίκεντρο της Έκθεσης
Φετινό θέμα της Έκθεσης είναι το ιστορικό βιβλίο.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να διερευνήσουν τη σχέση της ιστορικής πραγματικότητας με τον κόσμο του βιβλίου, της συγγραφής και της εγκυρότητας της Ιστορίας ως επιστημονικό εγχειρίδιο αλλά και ως λογοτεχνική δημιουργία.
Τούτο θα επιτευχθεί με μια περιήγηση στην έκθεση τίτλων της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής (μυθιστορήματα, μελέτες, δοκίμια, λευκώματα, στρογγυλά τραπέζια κ.ά.), με παρουσιάσεις εκδόσεων και συγγραφέων, με προβολές ταινιών μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης σε ιστορικό φόντο.
Προβολή της ελληνικής λογοτεχνίας στο Cognac της Γαλλίας
Η Ελλάδα είναι η φετινή τιμώμενη χώρα στο Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας (19-22 Νοεμβρίου 2009) που διοργανώνεται στο Κονιάκ εδώ και 21 χρόνια (www.litteratures-europeennes.com).
Μέσα σε 4 ημέρες το αναγνωστικό κοινό αποκτά άμεση εμπειρία με την εθνική λογοτεχνία μιας ευρωπαϊκής χώρας παρακολουθώντας συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας αλλά και συναντήσεις με συγγραφείς, κριτικούς και δημοσιογράφους.
Όπως ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές θα επιλεχθούν 6 πεζά έργα (διήγημα-μυθιστόρημα) από σύγχρονους Ελληνες λογοτέχνες από τα οποία θα απονεμηθεί το «Βραβείο Αναγνωστών 2009» των βιβλιοθηκών.
Στη διαδικασία συμμετέχουν 28 βιβλιοθήκες της περιοχής και 300 αναγνώστες.
Ως αποτέλεσμα, τα εκατοντάδες χιλιάδες μέλη των βιβλιοθηκών να έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν μέσα στο 2009 ελληνικά βιβλία όπως δεν έχουν διαβάσει ποτέ. Ευκαιρία για την ελληνική λογοτεχνία η πρώτη απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Λογοτεχνίας (φθινόπωρο 2009)
Για πρώτη φορά θα γίνει η απονομή του «Βραβείου Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (European Union Prize for Contemporary Literature), όπου προβλέπεται η βράβευση μιας προσωπικότητας εγνωσμένου κύρους από τους κόλπους της σύγχρονης ευρωπαϊκής διανόησης καθώς και η βράβευση σ' ένα νέο ταλέντο στον τομέα της σύγχρονης λογοτεχνίας. Το βραβείο θα απονέμεται σύμφωνα με την κρίση της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Βιβλιοπωλών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Συγγραφέων. Αναλυτικότερες πληροφορίες για το βραβείο υπάρχουν στη σχετική ιστοσελίδα. Το ΕΚΕΒΙ στην 41η Διεθνή Εκθεση βιβλίου του Καΐρου(21/1 - 2/2)
Για τέταρτη χρονιά συμμετείχε το ΕΚΕΒΙ στην έκθεση βιβλίου της Αιγύπτου, τη μεγαλύτερη της χώρας αλλά και τη σημαντικότερη για τον αραβικό κόσμο, με περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες.
Το ελληνικό περίπτερο (που φιλοξενείται στο Κάιρο στο πλαίσιο της ανταλλαγής περιπτέρων με τη ΔΕΒ Θεσσαλονίκης) αντικατοπτρίζει την ανάπτυξη της εκδοτικής παραγωγής μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου: στα ελληνικά κυκλοφορούν βιβλία περισσότερων από 10 σημαντικούς Αιγύπτιους συγγραφείς (Ναγκίμπ Μαφχούζ, Αλάα Ελ Ασουάνι, Γκαμάλ ελ Γιτάνι, Μοχάμεντ Σαλμάουι κ.ά.), ενώ η ελληνική λογοτεχνία πρόκειται να ενταχθεί άμεσα στο πρόγραμμα «1.000 μεταφρασμένα βιβλία» του Εθνικού Κέντρου Μετάφρασης της Αιγύπτου.
Νέα ήθη από την Google για εκδότες-συγγραφείς
Η πρόσφατη συμφωνία της Google με την Ένωση Αμερικανών Συγγραφέων, για σεβασμό των πνευματικών δικαιωμάτων στην ψηφιοποίηση και τη διάθεση κειμένων στο Διαδίκτυο, ανοίγει τους «ασκούς του Αιόλου» σε διεθνές επίπεδο.
Η Google προτίθεται να παρακρατεί το 37% των εσόδων από τη διαχείρισή τους ενώ το υπόλοιπο 65% θα αποδίδεται στους δικαιούχους. Ηδη όμως, η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών διαμαρτύρεται διότι σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τη Σύμβαση της Βέρνης τα πνευματικά δικαιώματα του δημιουργού είναι απολύτως κατοχυρωμένα και προστατευόμενα.
Το θέμα χειρίζεται, από ελληνικής πλευράς, ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Εκδοση ειδικού τόμου για το «Ετος Ελλάδας» στην Κίνα
Κυκλοφόρησε η πολυτελής έκδοση «Πολιτιστικό Ετος της Ελλάδας στην Κίνα (2007-2008)» από το Υπουργείο Πολιτισμού (συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης) με το σύνολο των πολιτιστικών δράσεων που έλαβαν χώρα με αφορμή τη διοργάνωση της 29ης Ολυμπιάδας στο Πεκίνο τον περασμένο Αύγουστο.
Ο τρίγλωσσος τόμος (ελληνικά-κινεζικά-αγγλικά) κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση -από το ΕΚΕΒΙ- της παρουσίας της Ελλάδας ως τιμώμενης χώρας στη 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Πεκίνου 2008, συνοδευόμενη από εντυπωσιακή πανοραμική φωτογράφηση του ελληνικού περιπτέρου.