Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ «ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ» Η εκπομπή της Νεολαίας των Ακριτών του Πόντου επιστρέφει δυναμικά στο Ράδιο Ακρίτες 102,3!Περιμένουμε τις αφιερώσεις σας κάθε Κυριακή, 16:00 - 18:00!
Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ»
Όθωνος 12
Τ.Κ. 56429
Σταυρούπολη - Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310667891 Fax: 2310608818
info@akritestoupontou.gr ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΑΓΙΟΝΕΡΙΟΥ "ΤΟ ΚΑΡΣ" Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΙΟΥ ΑΓΙΟΝΕΡΙΟΥ "ΤΟ ΚΑΡΣ" ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΣΤΟΝ ΕΤΗΣΙΟ ΧΟΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗ 13:00, ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΑΒΕΡΝΑ "ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΟΤΕΣ" ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΑΓΙΟΝΕΡΙ.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΑΓΙΟΝΕΡΙΟΥ "ΤΟ ΚΑΡΣ"
ΠΑΛΑΙΟ ΑΓΙΟΝΕΡΙ, ΚΙΛΚΙΣ
Τ.Κ. 57011
ΤΗΛ.: 2341093427 ΣΩΜΑΤΕΙΟ "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΘΕΡΜΗΣ" ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ" ΘΕΡΜΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 11:00 ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΡΜΗΣ.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΘΕΡΜΗΣ"
ΚΑΡΑΟΛΗ - ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΕΤΑΝ ΧΑΨΑ
Τ.Κ. 57001
ΘΕΡΜΗ
ΤΗΛ & FAX: 2310464844
mail@panagiasoumelathermis.gr ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ "ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ" Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ "ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ" ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΣΤΟΝ ΕΤΗΣΙΟ ΧΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ "ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ" ΣΤΟ 6ο ΧΛΜ. ΣΕΡΡΩΝ - ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ.
Λύρα: Οδυσσέας Σαμανίδης - Δημήτρης ΜερτζιανίδηςΤραγούδι: Ελένη Σαμανίδου - Ισαάκ Τηλικίδης Λύρα-τραγούδι: Δημήτρης Αλεξανδρίδης Τουλούμ: Γιάννης Καλπατσινίδης
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ "ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ"
ΚΟΜΝΗΝΩΝ 21
ΣΕΡΡΕΣ
Τ.Κ. 62125
ΤΗΛ.2321037581 ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ζυρίχη, Καλαντάρτς 2009
Η Ένωση Ποντίων Ελβετίας διοργανώνεσαι στα πλαίσια των πολιτιστικών της δραστηριοτήτων την πατροπαράδοτη κοπή της Βασιλόπιτας στις 17 Ιανουαρίου 2009 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Αγίου Δημητρίου Ζυρίχης (Rousseaustrasse 17, Zürich).
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν πάνω από 400 μέλη και φίλοι της Ένωσης.Την εκδήλωση μας τίμησαν με την παρουσία τους από πλευράς εκκλησιαστικών και πολιτειακών αρχών ο σεβαστός πατέρας της ενορίας Ζυρίχης Εμμανουήλ Σημαντηράκης Ποντιακής καταγωγής και ο βουλευτής Κιλκίς κ. Σάββας Τσιτουρίδης.
Ο πάτερ Εμμανουήλ εξήρε το τρόπο με τον οποίο οι Πόντιοι της Ελβετίας τηρούν και σέβονται τις παραδόσεις τους στα 34 χρόνια ζωής και προσφοράς της Ένωσης και προχώρησε στην κοπή της Βασιλόπιτας.Ο κ. Τσιτουρίδης δήλωσε εντυπωσιασμένος από το αγωνιστικό φρόνημα των Ποντίων της Ελβετίας και την μαζική τους παρουσία στην εκδήλωση. Δήλωσε αρωγός σε κάθε προσπάθεια της Ένωσης και υποστήριξε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο. Στον κ. Τσιτουρίδη προσφέρθηκαν το τελευταίο τεύχος του περιοδικού της Ένωσης «Ξενητέας» και ένας ελβετικός σουγιάς με χαραγμένες τις λέξεις «Pontos» και «Switzerland». Ο πρόεδρος Κώστας Καλπαξίδης και ο γραμματέας Γιώργος Νικολαΐδης στον σύντομο χαιρετισμό τους στάθηκαν στην πρόσφατη απώλεια του ιδρυτικού μέλους και πρώην προέδρου κ. Κώστα Ιωσηφίδη, ζήτησαν από τους παρόντες να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή και ανακοίνωσαν την προσφορά 500 ελβετικών φράγκων για την ανακαίνιση ελληνορθόδοξη εκκλησία της πόλης του St. Gallen στη μνήμη του.Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της βραδιάς τίμησαν με την παρουσία τους αρκετοί καλλιτέχνες:Α. Ένα νέο παιδί, Πόντιος τραγουδιστής, βγαλμένος μέσα από τα σπλάχνα της ποντιακής ξενιτιάς, ο Κώστας Πανίδης από το Μόναχο της Γερμανίας.Β. Στον κεμεντζέ (ποντιακή λύρα), αλλά και ως φωνή τον συνόδευε ο καταξιωμένος Πόντιος καλλιτέχνης Αντώνης Νικηφορίδης, ο οποίος ήρθε από το Dortmund της Γερμανίας ειδικά για την εκδήλωση.Γ. Στο ταουλ’ ήταν μαζί τους ο Αλέκος Θεοδοσιάδης από το Reutlingen της Γερμανίας.Δ. Τέλος στο λαϊκό και δημοτικό πρόγραμμα θα ήταν αυτή τη φορά μαζί μας το τοπικό συγκρότημα „Φαντασία“ (http://www.band-fantasia.ch/) Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε την συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων μας, που αποτελούν το καμάρι της Ένωσης.Το Προεδρείο της Ένωσης Ποντίων Ελβετίας εύχεται σε όλους τους Πόντιους και όλους τους Έλληνες πραγμάτωση των στόχων τους για το 2009, μα πάνω απ’ όλα υγεία.
Επόμενες Εκδηλώσεις
● 15. Μάρτιου 2009 - Ετήσια Γενική Συνέλευση και εκλογές.
● 2. Μαΐου 2009 – 33 Ετήσιο Αντάμωμαν` των Ποντίων της Ελβετίας. ΑλέξηςΠαρχαρίδης (τραγούδι), Παναγιώτης Κογκαλίδης (κεμεντζέ-ποντιακή λύρα),Αλέκος Θεοδοσιάδης (ταούλ), «Ομικρονγιώτα» (λαϊκό και δημοτικό πρόγραμμα)....και άλλες πολλές εκπλήξεις...
● 17. Μαΐου - Μνημόσυνο για τα θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας.
● 23. Μαΐου 2009 - 28. Φεστιβάλ Ομοσπονδίας Συλλόγων Ποντίων στην Ευρώπη(Rüsselsheim, Deutschland).
Σύντομο ιστορικό της Ένωσης Ποντίων ΕλβετίαςΝοέμβριος του 1975, ένα φθινοπωρινό απόγευμα του Σαββάτου στη Ζυρίχη. Όπως κάθε Σάββατο οι Έλληνες γονείς περιμένουν να τελειώσουν τα μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για να παραλάβουν τα παιδία τους. Μεταξύ αυτών και ο Θόδωρος Μουρουζίδης που με τέσσερις λέξεις καταφέρνει να συγκινήσει και ταυτόχρονα να κινητοποιήσει και τους υπόλοιπους Ποντιακής καταγωγής Έλληνες που παρευρίσκονταν:„Θα εφτάμε Σύλλογον τεμέτερον“ (Θα κάνουμε δικό μας σύλλογο).Ήταν η εποχή που οι Έλληνες μετανάστες ιδρύουν συλλόγους με βάση την κοινή καταγωγή τους και οι Πόντιοι της Ελβετίας δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτό το κάλεσμα. Η Ένωση Ποντίων Ελβετίας είναι γεγονός.
Είμαστε υποχρεωμένοι να παραθέσουμε τα ονόματα των μελών του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου με αλφαβιτική σειρά:
● Αργυρόπουλος Χρήστος
● Γιοσμάς Ιωάννης
● Δημητριάδης Ιωάννης
● Ιωαννίδης Αναστάσιος.
● Μουρουζίδης Θεόδωρος
● Νερόπουλος Γεώργιος
● Παυλίδης Μ.
● Παυλίδης Λ.
Στα χρόνια που ακολούθησαν οι περισσότεροι Έλληνες Ποντιακής καταγωγής από όλη την Ελβετία εντάχθηκαν στους κόλπους της Ένωσης μας. Από αυτά τα 34 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας που η Ένωση πρωτοστατεί στα ελληνικά πολιτιστικά και μη δρώμενα της Ελβετίας, ας μας επιτραπεί να ξεχωρίσουμε πέντε στοιχεία τα οποία μας κάνουν να αισθανόμαστε ιδιαίτερα περήφανοι:1.Τα τρία χορευτικά μας τμήματα, «μεγάλοι», «μεσαίοι», και «μικροί», τα οποία έχουν αποκτήσει φήμη με τις εμφανίσεις τους σε όλη την Ελβετία και κάνουν και όλους εμάς περήφανους.2. Η ένταξη και ενεργή συμμετοχή στα δρώμενα της Ένωσης μελών που δεν έλκουν την καταγωγή τους από τον Πόντο, μερικοί από αυτούς μάλιστα ούτε και από την Ελλάδα.3. Η έντονη παρουσία της νεολαίας, της δεύτερης και της τρίτης γενιάς δηλαδή, στα κοινά της Ένωσης. Και τα εφτά μέλη του Προεδρείου ανήκουν στην δεύτερη και τρίτη γενιά των Ποντιακής καταγωγής Ελλήνων της Ελβετίας.4. Τις διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες της Ένωσης, πέρα απο τα χορευτικά μας τμήματα (σχολείο διδασκαλίας της Ποντιακής Διαλέκτου, σχολείο διδασκαλίας Ποντιακών Χορών για ενήλικες, σχολείο εκμάθησης Ποντιακών οργάνων και το περιοδικό μας «Ξενιτέας»).5. Την επανένταξη, το 2005, της Ένωσης Ποντίων Ελβετίας στους κόλπους της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ποντίων στην Ευρώπη (Ο.Σ.Ε.Π.Ε) και την ενεργή μας συμμετοχή στα παγκόσμια Ποντιακά δρώμενα (συμμετοχή στα πανευρωπαϊκά φεστιβάλ Νεολαίας, στις συνδιασκέψεις, τα συναπαντήματα, το Παγκόσμιο Συνέδριο και την εκλογή μέλους της Ένωσης στα πανευρωπαϊκά και παγκόσμια Ποντιακά όργανα).
ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ASSOCIATION OF THE PONTIAN GREEKS IN SWITZERLAND
Griechischer Verein Pontion Dennlerstrasse14 8048 Zürich, Switzerland
info@opontos.ch Σεμινάρια Ποντιακών Χορών ● Από 28/2 - 1/3 2009 διοργανώνεται σεμινάριο Ποντιακών χορών στη Γερμανία (Ντύσελντορφ).
Εισηγητής - χοροδιδάσκαλος: Νίκος Ζουρνατζίδης
Πληροφορίες στο τηλ.: 0049 2166248981
● 05/04/2009 Χοροί και τραγούδια από το Δυτικό Πόντο, μεταλλεία Άσπρου Βουνού και Αργυροχώματος".
Εισηγητής: Νίκος Ζουρνατζίδης.
Ώρες 15.00-20.00 στην κλειστή αίθουσα του Θεάτρου "Δόρα Στράτου", Λόφος Φιλοπάππου, Αρχαιολογικό Πάρκο της Αθήνας.
● Από 15/5 - 17/5 2009 διοργανώνεται σεμινάριο Ποντιακών χορών στη Γερμανία (Έσλινγκεν).Εισηγητής - χοροδιδάσκαλος: Νίκος Ζουρνατζίδης ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΕΤΟΡΑΧΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ Με μεγάλη επιτυχία άνοιξαν οι εκδηλώσεις «Ημέρες Πολιτισμού» που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αετοράχης το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2009 με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας για τα μέλη και τους φίλους του στη Λάρισα.Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην οικογενειακή ταβέρνα «Το Χρυσό Τζάκι» την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου, έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς χωριανούς να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να ανταλλάξουν ευχές για το νέο έτος. Παιδιά του συλλόγου κράτησαν συντροφιά τους παρευρισκόμενους με τις παραδοσιακές μελωδίες τους. Τυχερός της εκδήλωσης ήταν ο συγχωριανός μας Σωκράτης Χαλκίδης, ο οποίος κέρδισε δύο cd με ποντιακή μουσική.Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Αντινομάρχης Διοίκησης και Στήριξης του Πολίτη Νομού Λάρισας κ. Δημήτριος Τσιουρής. Επόμενη εκδήλωση του συλλόγου στα πλαίσια των «Ημερών Πολιτισμού» είναι η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας για τα μέλη και τους φίλους στη Θεσσαλονίκη στην ποντιακή ταβέρνα «Παρακάθ’», Νέστου 4 στην Πολίχνη.
Πολιτιστικός Σύλλογος Αετοράχης Ελασσόνας
Τηλέφωνο & fax: 2493087386
ΤΚ: 40200
Ελασσόνα
Τριάντα χρόνια συνεχούς παρουσίας ενός πολιτιστικού συλλόγου στην ξενιτιά δεν είναι λίγα αν σκεφτεί κανείς τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν οι ξένοι. Εκεί όμως που υπάρχουν ακρίτες, εκεί που υπάρχουν αμάραντοι με γρανιτένια θέληση η επιτυχία είναι ορόσημο για όλους. Μαγνητισμένοι από τις ιστορίες της γιαγιάς και το πάθος αλλά και η αγάπη για την πατρίδα τους κάνει ασυναγώνιστους. Αυτά είναι τα ιδανικά που ανάβουν φλόγες μέσα τους και γίνονται λάμψη και φως για να μεταδοθούν στις ερχόμενες γενιές.Πρόσωπα που χρόνια τώρα, όχι μόνο δεν βαρέθηκαν αλλά ούτε και απαγορεύτηκαν, από διαβολικές σειρήνες ξεφτισμένων «δημοσιογραφίσκων», αντίθετα επιμένουν στον πολιτιστικό τους αγώνα. Μέσα στην 30ετία ο Αμάραντος δίδαξε χορούς, μουσική, θέατρο, κουζίνα, παράδοση, ιστορία, ήθη, έθιμα, τίμησε ανθρώπους αναγνωρίζοντας το έργο και την προσφορά τους, πρωταγωνίστησε πολλές φορές για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, και συνεχίζει τις προσπάθειές του αγέρωχα και υπερήφανα. Στο σύνολο των προσπαθειών του έκανε ένα θαυμάσιο, ένα ζηλευτό, ένα τεράστιο, ένα υπέροχο, ένα χριστιανικό, ένα εθνικό, ένα πατριωτικό, ένα συναρπαστικό, ένα συγκλονιστικό και γοητευτικό κέντρο.Οι υπεύθυνοι του συλλόγου εργάζονται σταθερά στους τομείς εκείνους που οδηγούν τα παιδιά στην απόκτηση αξιών που διαμορφώνουν χαρακτήρες άξιους στην κοινωνία, χαρακτήρες που υπερασπίζονται τον θεσμό της οικογένειας. Πιστεύουν στον Τριαδικό Θεό, λατρεύουν τις ρίζες τους και αγαπούν την Πατρίδα. Ένας σύλλογος, που είναι και σχολείο, βάζει θεμέλια που τόσο ανάγκη έχει η σημερινή – σε μεγάλο βαθμό – διεφθαρμένη κοινωνία.Ο εκ των πρωταγωνιστών πολλών επιτυχιών του συλλόγου κ. Παναγιώτης Ερμείδης αναφερόμενος στην μακρόχρονη παρουσία του συλλόγου τόνισε ότι η σύμπνοια και η αγάπη ήταν τα εργαλεία που οδήγησαν τον σύλλογο Ποντίων Wernau «Αμάραντος» στις επιτυχίες. Δεν μέτρησε το ύψος ή το βάθος της προσφοράς κανενός αλλά ευχαρίστησε μικρούς και μεγάλους που στάθηκαν κοντά στον σύλλογο. Ευχαρίστησε όλους όσους παραβρέθηκαν στην αίθουσα του πολιτιστικού Κέντρου του Wernau, την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ποντίων Κεντρικής Ευρώπης κ. Δήμητρα Παπαδοπούλου, τον γ.γ. κ. Ανέστη Οσιπίδη, τον επιχειρηματία και χορηγό τους κ. Αμανάτη Ταγκαλίδη, τους δημοσιογράφους, τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Σωκράτη Παϊραμίδη και τους εκπροσώπους των διαφόρων συλλόγων.Η Συντονιστική Επιτροπή της Νεολαίας του συλλόγου αναγνωρίζοντας την μεγάλη προσφορά του κ. Γιώργου Σαμψωνίδη, προέδρου του Αμάραντου για περισσότερα χρόνια από τα μισά της ιστορίας του, τον τίμησε μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων από τους 750 και πλέον παραβρισκόμενους που στένεψαν με την παρουσία τους την τεράστια αίθουσα. Η πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ κ. Δ. Παπαδοπούλου τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο Αμάραντος είναι ένας ζωντανός φορέας που πρόσφερε πολλά, που έγραψε λαμπρή ιστορία και συνεχίζει με τον ίδιο παλμό και με αισιοδοξία για το μέλλον γιατί έχει μια ζωντανή νεολαία που πορεύεται στον δρόμο του Γένους μας. Οι προσπάθειες όλων μας στοχεύουν στην δια τήρηση της Εθνικής μας παρακαταθήκης, της θρησκείας μας, της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας. Με σεβασμό στις ρίζες μας και ομόνοια θα πετύχουμε πολλά.Ο κ. Σ. Παϊραμίδης χαρακτήρισε τον Αμάραντο βιομηχανία παραγωγής πολιτισμού, ιδεών και αξιών. Έχει μέλη που ξέρουν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν τις προτάσεις τους. Ακολούθως ενημέρωσε το ακροατήριο για τον τρόπο συμμετοχής Ελλήνων ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα της περιοχής για ανάδειξη Ευρωβουλευτών. Και μετά έπεσαν οι προβολείς στα φεγγοβόλα πρόσωπα με ζωγραφισμένα ηλιόλουστα χαμόγελα.Τα χορευτικά συγκροτήματα του Αμάραντου μπήκαν στην τεράστια αίθουσα με υπερηφάνεια, χαμόγελο και ζεστασιά προξενώντας τον θαυμασμό των τυχερών που βρέθηκαν στην 30χρονη επετειακή εκδήλωση. Τα ιπτάμενα Ποντιόπουλα με την θαυμάσια εμφάνισή τους έδωσαν την απάντηση που χρειαζόταν οι κάθε λογής άσχετοι κονδυλοφόροι που μόνιμα μουντζουρώνουν αξίες που οι ίδιοι τους δεν κατάφεραν να κερδίσουν. Αυτά όμως παιδιά δοκιμασμένων προσφύγων, παιδιά αγωνιστών για αξίες και πατρίδες που αναδύουν άρωμα γενναιότητας και υπερηφάνειας, έχοντας το κεφάλι ψηλά και πάνω σε αυτό το φωτοστέφανο του Πόντου, δίνουν τον δικό τους, τον ξεχωριστό αγώνα κατακτώντας την ομορφιά της ζωής.Είναι ένα κομμάτι από το γενικότερο σύνολο των Ποντιακών συλλόγων που δρουν στην Κεντρική Ευρώπη προσφέροντας αίγλη στις τάξεις των αποδήμων. Το ότι είναι συνέχεια γρανιτένιων γονέων επιφορτίζονται την υποχρέωση να κάνουν θυσίες, να κάνουν αγώνες για τα ιδανικά του Πόντου, για την Πατρίδα των Πατρίδων. Είναι αυτό που κατάλαβαν, αυτό που πιστεύουν αυτό που υπηρετούν. Για αυτό διάβηκαν με υπερηφάνεια μπροστά από τους δικούς τους ανθρώπους και τους χάρισαν στιγμές μεγαλείου. Δεν λύγισαν στον πειρασμό της ισοπέδωσης των πάντων που έντεχνα προβάλει η παγκοσμιοποίηση αλλά έμειναν πιστά παιδιά της πλούσιας πολιτιστικής τους κληρονομιάς.Διάδοχοι μιας εκλεκτής πάστας ανθρώπων που η μοίρα θέλησε να ζουν μακριά από τα ιερά χώματα των προγόνων τους, τον μαρτυρικό Πόντο. Αυτά τα παιδιά ξέρουν από πού έρχονται. Η τακτική τους άσκηση σε όλα εκείνα τα στολίδια της ζωής που κληρονόμησαν από τους γονείς τους τα κάνει περισσότερο υπεύθυνα στη ζωή. Με τους ήχους της λύρας του ο δεξιοτέχνης λυράρης Κυριάκος Τσαπκινίδης και την αγγελική φωνή της η Σούλα Σαμψωνίδου οδήγησαν τα παιδιά στο ξέφρενο χορό.Η Quadrium halle του Wernau έγινε μια απέραντη πίστα χορού όταν πέρασαν στο πρόγραμμα της εκδήλωσης ο Γιώργος Τσιφτελίδης στη λύρα και το τραγούδι, ο Μπάμπης Κεμανετζίδης στη λύρα και ο Γιάννης Τσιτιρίδης στο τραγούδι. Ήταν μια πλούσια εκδήλωση, αντάξια της εκπληκτικής πορείας του συλλόγου.
Μια εκδήλωση που έβγαλε στην επιφάνεια τριάντα χρόνια προσφοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: