Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΨΥΧΩΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ Του Δρ. Δ. ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ
ΠΟΛΥ ΤΑΚΤΙΚΑ Η ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΩΣΕΙΣ.
ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΟΙΝΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο να συνοδεύεται η ασθένεια της σκλήρυνσης κατά πλάκας από συναισθηματικές (ψυχωτικές) διαταραχές ή σύνδρομα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πάντα δύσκολη η μεικτή θεραπεία και ιδιαίτερα, η εκτίμηση των αποτελεσμάτων της.
Κάποτε με τον σκοπό αυτό εξετάσαμε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και συναισθηματικές ψυχώσεις, διαφόρων θεραπειών. Εκεί φάνηκε καθαρά ότι αναμενόμενα οι μεικτές θεραπείες είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα. Η έκπληξη ήταν πως κορυφαίας αποτελεσματικότητας θεραπεία ήταν οι μεικτές θεραπείες που περιείχαν και ανοσοσφαιρίνες. Εκεί τα θεραπευτικά αποτελέσματα ήταν κατά 20% μεγαλύτερα από τα υπόλοιπα. Ιδιαίτερο δε ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι πέρα από την ευεργετική θεραπευτική συνδρομή που είχαν οι ανοσοσφαιρίνες για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, παρουσίασαν και ιδιαίτερα ευεργετική δραστηριότητα στη ρύθμιση της συμπτωματολογίας των ψυχώσεων. Γεγονός που αφήνει υποψίες για την κοινή ρίζα των δύο νοσημάτων.
Δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό EUROPEAN NEUROPSYCHOPHARMACOLOGY, April 1999; 9 (1), S17. ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ ΌΠΩΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ, ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΑ ΝΟΥ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΙΑΦΟΡΟΔΙΑΓΝΩΣΕΙΣ. ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΙΓΟΥΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Όταν μιλάμε για διαφοροδιαγνώσεις στη σκλήρυνση κατά πλάκας, κατά πρώτο λόγο, μιλάμε για λοιμώξεις, κυρίως από έρπη και Lime, που προκαλούν μυελίτιδες, οι οποίες μοιάζουν πάρα πολύ με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, όταν έχει εστίες στον νωτιαίο μυελό. Κατά δεύτερο λόγο, υπάρχουν άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως το σύνδρομο Jorgen, το Μπέχτσετ, ο συστηματικός λύκος ,η νευροσαρκοίωση και οι αγγειίτιδες.
Μια μεγάλη ομάδα από αρρώστιες, που επίσης πρέπει ιδιαίτερα να προσεχτούν, γιατί μιμούνται τακτικά την συμπτωματολογία της σκλήρυνσης, είναι οι διάφοροι όγκοι.
Είναι οι όγκοι της σπονδυλικής στήλης ή τα λεμφώματα του κεντρικού νευρικού συστήματος ή ακόμη και οι μεταστάσεις.
Πολλές φορές τη σκλήρυνση κατά πλάκας μπορούν να την μιμηθούν και διαμαρτίες ή ανωμαλίες της σπονδυλικής στήλης και του οπισθίου κρανιακού βόθρου, όπως είναι διαταραχές και εκφυλίσεις των εγκεφαλονωτιαίων νευρικών δεματίων, οι σπονδυλομυελώσεις ή οι μυελοπάθειες κτλ.
Φυσικά, υπάρχουν και αρκετά γενετικά σύνδρομα, όπως οι κληρονομικές αταξίες, η παραπληγία, η κληρονομική ατροφία του οπτικού νεύρου.Ασφαλώς, σαν τελευταίο θα πρέπει να αφήσουμε και το γεγονός ότι και ψυχιατρικές ασθένειες, ιδιαίτερα κάποιες μορφές υστερίας ή συναισθηματικών ψυχώσεων, μπορούν να δώσουν και αυτές την εικόνα της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Πάντως, αναγκαστικά πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε όλες τις δυνατότητες για να έχουμε τη δυνατόν καλύτερη και γρηγορότερη διαφοροδιαγνωστική λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: