Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ!

Αρχισαν οι "διαψεύσεις" από τους "αρμόδιους", άρχισε ο ένας να πετά το μπαλάκι των ευθυνών για την έλλειψη μέτρων δασοπροστασίας στον άλλο. Ολοι ακούσαμε και είδαμε φορείς να καταγγέλουν ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΠΥΡΟΖΩΝΩΝ. Ερχεται τώρα το ΣτΕ και .... ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ τα περί απαγόρευσης! Σε δημοσίευμα της Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει συγκεκριμένα. "Διαψεύδει το ΣτΕ τα περί απαγόρευσης δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών στη Ρόδο Διαψεύδει κατηγορηματικά το Συμβούλιο της Επικρατείας ΣτΕ τους ισχυρισμούς περί απαγόρευσης δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών στη Ρόδο. Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Κουσούλης, με δήλωσή του, εκφράζει τη λύπη του για τη μεγάλη καταστροφή στο νησί, καθώς και τη συμπαράστασή του στους κατοίκους του, ενώ τονίζει πως οι ισχυρισμοί ότι το ΣτΕ δεν επέτρεψε τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα». «Αντιθέτως, το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει επανειλημμένα κρίνει ότι είναι όχι απλώς νόμιμη, αλλά επιβεβλημένη η λήψη μέτρων για την αντιπυρική προστασία των δασικών εκτάσεων. Όπως προβλέπει η νομοθεσία, τα μέτρα αυτά πρέπει να καθορίζονται με βάση ειδικά προγράμματα και διαχειριστικές μελέτες που εκπονούνται από ειδικούς επιστήμονες δασολόγους και από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες» καταλήγει.

ΥΠΕΣ: Αμεσες ενέργειες αποκατάστασης στη Ρόδο

(ΑΠΟ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ http://www.naftemporiki.gr)
Αμεσα μέτρα για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών εξήγγειλε από τη Ρόδο ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.
Γνωστοποίησε μεταξύ άλλων πως δίνονται έκτακτες χρηματοδοτήσεις 1,25 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τόνισε πως όλες οι δασικές εκτάσεις που κάηκαν κηρύσσονται αυτόματα αναδασωτέες.
Ειδικότερα, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου παίρνει 500.000 ευρώ, ενώ οι πληγέντες Δήμοι Λινδίων 300.000 ευρώ, Ατταβύρου και Νότιας Ρόδου παίρνουν από 200.000 ευρώ, ενώ ο Δήμος Αρχαγγέλου θα πάρει το ποσό των 50.000 ευρώ.
Αναφερόμενος στις άμεσες ενέργειες αποκατάστασης, ανέφερε πως λαμβάνονται 15 βασικά μέτρα σε όλες τις πληγείσες περιοχές, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ως ακολούθως: 1. Εκπόνηση ολοκληρωμένης Μελέτης Αναδασώσεων και Ανάδειξης Περιβάλλοντος για τα δάση που καταστράφηκαν.
2. Άμεση αεροφωτογράφηση και παραγωγή ορθοφωτογραφιών από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού - ενδεχομένως και δορυφορική λήψη για την ταχύτερη ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας- ώστε να γίνει η ακριβής αποτύπωση των καμένων εκτάσεων από τη Δασική Υπηρεσία και, εν συνεχεία, άμεση κήρυξη των δασικών εκτάσεων ως αναδασωτέων από τον Γενικό Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας (Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με Περιφέρεια και Πυροσβεστική), λαμβανομένων, βεβαίως, υπόψη των κανόνων του
Κτηματολογίου το οποίο είναι οργανωμένο στην περιοχή.
3. Υλοτομία των καμένων δένδρων και μέχρι 1-1,5 μέτρων ύψος από το έδαφος, απομάκρυνσή τους και προσπάθεια θρυματοποίησης, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως οργανική ύλη αργότερα. Παράλληλη μέριμνα για διαφύλαξη των πρέμνων, τα οποία μπορούν να διακρατούν τις φερτές ύλες στην περίοδο βροχών).
4. Μελέτη και κατασκευή, όπου επιβάλλεται, μικρών τεχνικών έργων (φράγματα χαμηλού ύψους) στον ορεινό χώρο των ρεμάτων για την μείωση του κινδύνου από χειμαρρικά φαινόμενα (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιφέρεια). Κατασκευή μικρών φραγμάτων στις ρεματιές για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων και αναδάσωση, κατά προτεραιότητα, των πρανών των ρεμάτων με ταχυαυξή πλατύφυλλα.
5. Έλεγχος και προληπτικός καθαρισμός των κοιτών των ρεμάτων των πληγεισών περιοχών, με σκοπό την αποκατάσταση της φυσικής τους ροής από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες (Περιφέρεια, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, Δήμοι).
6. Σχολαστικός έλεγχος και προληπτική συντήρηση αντιπλημμυρικών έργων από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες, ώστε να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους (Περιφέρεια, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, Δήμοι).
7. Συνεργασία των αρμόδιων τεχνικών υπηρεσιών για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων όπου επιβάλλεται (Περιφέρεια, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, Δήμοι). Μελέτη και κατασκευή αντιδιαβρωτικών - αντιπλημμυρικών έργων (κορμοδέματα-κορμοφράγματα) όπου επιβάλλεται, για τη συγκράτηση των εδαφών και των αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων σε όλες τις πληγείσες περιοχές (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιφέρεια).
Ειδικότερα, όπου οι κλίσεις είναι έντονες (πάνω από 25%), διενέργεια κλαδοπλεγμάτων και βαθμίδων με υλικό από τα καμένα, για προστασία των εδαφών από διαβρώσεις.
8. Άμεση υδρομάστευση των πηγών και προσωρινή τοποθέτηση στις περιοχές των καμένων εκτάσεων δεξαμενών, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αργότερα στις αναδασώσεις.
9. Άμεση χάραξη προσωρινών δασοδρόμων για προσπέλαση των καμένων περιοχών, ώστε να διευκολυνθεί η άμεση αναδάσωσή τους.
10. Άμεση χρηματοδότηση για την προμήθεια ζωοτροφών και μικρών κατασκευών ποτίσματος για την άμεση φροντίδα των ζώων που διαβιούν στις περιοχές που επλήγησαν και ιδίως για την άμεση φροντίδα των ελαφιών (Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την οικεία Περιφέρεια).
11. Έκδοση Δασικής Απαγορευτικής Διάταξης από το Δασαρχείο για την απαγόρευση βοσκής και κυνηγίου εντός των καμένων εκτάσεων (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιφέρεια).
12. Αύξηση μέτρων φύλαξης των καμένων εκτάσεων με περιπολίες από το δασικό προσωπικό, πέραν του ωραρίου, Κυριακών και εξαιρέσιμων ημερών (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με Υπουργείο Εσωτερικών - Πυροσβεστική -Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών - για τις οικονομικές συνέπειες και Περιφέρεια).
13. Συλλογή σπόρων από τη Δασική Υπηρεσία για την παραγωγή φυτευτικού υλικού που θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον σε τεχνητές αναδασώσεις προς συμπλήρωση της φυσικής αναγέννησης που θα ακολουθήσει μετά την πυρκαγιά (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιφέρεια).
14. Καταβολή αποζημιώσεων και ενισχύσεων στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, όπου απαιτείται, μέσω Ε.Λ.Γ.Α. αλλά και μέσω προγράμματος Π.Σ.Ε.Α. που εγκρίνεται από την Ε.Ε.
15. Ενίσχυση της τουριστικής προβολής του νησιού
».
Σχόλιο δικό μας: ΝΑ ΣΕ ΚΑΨΩ ΓΙΑΝΝΗ ΝΑ ΣΕ ΑΛΕΙΨΩ ΛΑΔΙ.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΑΠΟ ΚΕΡΑΥΝΟ

(ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ http://www.halkidikinews.gr/)
Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας στην περιοχή «Πριόνια» της Σιθωνίας, στο σημείο όπου βρίσκεται το μνημείο των πεσόντων αεροπόρων.
Η κινητοποίηση των υπηρεσιών ήταν άμεση, διότι το μέτωπο της πυρκαγιάς ξέσπασε από την πάνω πλευρά της επαρχιακής οδού Νικήτης -Σάρτης, όπου εκτείνεται πλούσιο δάσος χαλεπίου πεύκης. Στο σημείο έσπευσαν 8 οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας με 20 άνδρες, ενώ από τη Θεσσαλονίκη κατεύθασε ελικόπτερο, το οποίο έκανε συνεχείς ρίψεις νερού για να περιορισθεί το πύρινο μέτωπο.
Οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύθηκαν από εθελοντές της Ομάδας Πυρόσβεσης Αγίου Νικολάου, οι οποίοι συμμετείχαν με τα πυροσβεστικά τους οχήματα.
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο σχετικά γρήγορα και έκαψε περίπου 2 στρέμματα δάσους.
Από την πυροσβεστική υπηρεσία εικάζεται ότι η φωτιά προήλθε από κεραυνό, καθώς την Κυριακή το βράδυ επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες στη χερσόνησο της Σιθωνίας.
Περισσότερα ΝΈΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ εδώ.

«ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ» ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Είναι αυτό που έλεγαν οι παλιοί, «θέλω να αγιάσω και δεν μ’ αφήνουν οι διαόλοι».
Αν ψάξω για τον αριθμό των άρθρων που υπάρχουν και αναφέρονται σε σχέδια, σχεδιαστές , και ένα σωρό μπούρδες που ανακοινώθηκαν για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ένα είναι σίγουρο.
Θα χάσω το λογαριασμό.
Από την άνοιξη, πριν μπούμε στην «αντιπυρική» (που μόνο αντιπυρική τελικά δεν είναι και φέτος) παρακολουθήσαμε συσκέψεις, δηλώσεις, και ένα σωρό άλλα βάσει των οποίων θα έπρεπε να ήμασταν το λιγότερο ήσυχοι ότι για φέτος δεν θα έχουμε ΚΑΜΙΑ μεγάλη τουλάχιστον πυρκαγιά.
Και ύστερα, ξυπνήσαμε, αλλά πως;
«Ξυπνήσαμε» με τον εφιάλτη που λέγεται πυρκαγιά, να απειλεί για πολλοστή φορά, παρολους τους «σχεδιασμούς» τεράστιες εκτάσεις, ότι έμεινε δηλαδή από πέρσι και πρόπερσι, να απειλεί ακόμα και κατοικημένες περιοχές.
Τα αποτελέσματα του «σχεδιασμού» και των «συσκέψεων» σε όλο τους το μεγαλείο. Η Ρόδος κάηκε.
Αλήθεια, ποιοι εκ των σχεδιαστών φέρουν την ευθύνη για αυτή την καταστροφή;
Γιατί δεν μπορεί να φταίει πάλι ο «στρατηγός άνεμος», η κάποια «ασύμμετρη απειλή»!
Η μεγαλύτερη ΑΠΕΙΛΗ για τη χώρα είναι ΟΛΟΙ αυτοί που κάνουν «σχέδια», αλλά ΔΕΝ ΤΑ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝ.
Και είναι απορίας άξιο, ΠΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ.
Πως το ξέχασαν αυτό οι «σχεδιαστές»;
Για ακόμα μια χρονιά λοιπόν μας πήρε το ποτάμι (όπως λέει και το δημώδες άσμα) και ακόμα έχουμε μέλλον μπροστά μας γιατί η αντιπυρική συνεχίζεται.
Για να ρίξουμε μια ματιά στην ΑΠΟΛΥΤΗ ΞΕΦΤΙΛΑ ΜΑΣ ΣΑΝ ΚΡΑΤΟΣ αρχικά.
Είπαμε, η Πυροσβεστική έχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ κενά σε προσωπικό, και είναι τέτοια, που έφτασαν στο σημείο να βγάζουν σε «πεζοπόρα τμήματα» δόκιμους Πυροσβέστες ουσιαστικά ΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΟΥΣ.
Μάλιστα είχαμε και τραυματισμούς δοκίμων σε πυρκαγιές.
Τα οχήματα της πυροσβεστικής;
Τα περισσότερα είναι για ΑΠΟΣΥΡΣΗ, μια και το ΚΟΣΤΟΣ συντήρησης τους είναι σχεδόν αντίστοιχο με το κόστος ΑΓΟΡΑΣ νέων οχημάτων.
Ατομικός εξοπλισμός και Μέσα Προστασίας Δασικών και Αστικών Συμβάντων για Μόνιμους Εθελοντές και Συμβασιούχους;
ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ, και ΑΝ υπάρξουν, θα είναι ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΔΩΡΕΕΣ.
ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ (αρχικά) ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ, ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΒΡΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ;
Αλήθεια, ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕ ΕΤΗΣΙΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ;
Εδώ έχουμε ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΟΝΙΜΩΝ που λένε χαρακτηριστικά ότι έχουν να πάρουν ΝΕΑ είδη από το 2004.
Έχετε το ΘΡΑΣΣΟΣ «κύριοι» πολιτικοί, να μιλάτε για «ετοιμότητα»;
Για ΠΟΙΑ ετοιμότητα, και ΠΩΣ;
Με ΠΟΡΔΕΣ κύριοι αυγά δεν βάφουμε πάρτε το χαμπάρι.
Ήδη άλλωστε τα μηνύματα του κόσμου σας έρχονται πολλά, και άσχημα.
Η κοροϊδία σας δεν έχει όριο.
Μα για πόσο ΗΛΙΘΙΟΥΣ μας έχετε;
Βέβαια ξέχασα.
Μεγαλύτερη σημασία έχουν για εσάς τα «γκάλοπ» και τα ποσοστά σας για αυτοδυναμία, παρά το να σώσετε τη χώρα.
Και μας βλέπουν ΟΛΟΙ από το εξωτερικό, και η ΞΕΦΤΙΛΑ σας κάνει το γύρο της γης .
Πάμε και στα «Ανώτερα Κλιμάκια» του Πυροσβεστικού Σώματος.
Κύριοι συγχαρητήρια.
Για ακόμα μια φορά, προκειμένου να ΜΗΝ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΣΕΤΕ τους πολιτικούς υποστηρικτές σας, αφήσατε ΓΥΜΝΟ το σώμα από όλα αυτά που εδώ και χρόνια θα έπρεπε να έχει και μάλιστα χωρίς ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ, χωρίς κανένα ΠΑΖΑΡΙ και «κανονισμούς» που είναι για γέλια, αλλά κάνουν τον κόσμο σε περιπτώσεις πυρκαγιών να κλαίει γοερά.
Και ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΑΣ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΞΕΙ ΘΙΓΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΕΒΛΗΜΕΝΟΣ.
Αν κάποιος θίγεται με τις τακτικές σας αυτός είναι ο Έλληνας πολίτης.
Και να πούμε κάποιες πικρές αλήθειες για ακόμα μια φορά, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε (άλλωστε οι μέρες που θα σκάσουν οι βόμβες ήρθαν ήδη τα ΜΜΕ ξεκίνησαν αναφορές σε λεπτομέρειες).
Δημιουργήσατε τους Εθελοντές Πυροσβέστες, και τώρα θέλετε να τους διαλύσετε.
Τους έχετε ΓΥΜΝΟΥΣ, δεν αξιοποιείτε τα προσόντα τους (λες και έχετε την πολυτέλεια αυτή και τον τεράστιο αριθμό προσωπικού) και σε κάθε αίτημα τους, προβάλλετε ένα σωρό «νόμους και κανονισμούς της στιγμής».
Τους Εθελοντές τους οποίους από την μια παινεύετε, και από την άλλη δεν χάνετε την ευκαιρία να τους ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΕ αποδεκατίζοντας τους.
Δυστυχώς όταν μπαίνουν στον ώμο τα «αδαμάντινα αστέρια» ξεχνάτε τους απλούς πυροσβέστες και τους ΑΓΩΝΕΣ που ακόμα και ΕΣΕΙΣ δίνατε κάποτε.
Χαίρομαι που σε αυτόν τον θλιβερό κανόνα υπάρχουν και οι ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ, υπάρχουν κάποιοι ΛΑΜΠΡΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ που βάζουν ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ, και ΟΧΙ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ.
Οι επόμενες μέρες θα έχουν πολλές εκπλήξεις.
Εύχομαι μόνο, μην θρηνήσουμε από τους πολλούς και «καλούς σχεδιασμούς» και φέτος ανθρώπινες ζωές.
Θα επανέλθω.

Βασίλης Τσούγκαρης
Εθελοντής Πυροσβέστης
Αρθρογράφος – Παραγωγός Ραδιοφωνίας
tsougarisgnomi@gmail.com

Τους είχαν ενημερώσει για την Ρόδο & δεν έκαναν τίποτα!

(ΠΗΓΗ http://www.fire.gr/portal/index.php)
Ημερομηνία:10-05-2008
Τίτλος: ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ Ε.Υ.Π.Σ. ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ανακοίνωση:
ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΝΗΣΟΥ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ΄ ΑΡΙΘΜΟΝ 506/1999 ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΡΟΔΟΥ ΕΔΡΑ ΡΟΔΟΣΔιεύθυνση: Εθ. Δωδεκανήσων 44 Τηλ: 22410-23334/23333 FAX 22410-27443
ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη ΠαυλόπουλοΤον Υπουργό μεταφορών και επικοινωνιών κ. Κώστα Χατζηδάκη
ΚΟΙΝ:
1) Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Παν. Χηνοφώτη
2) Τα πολιτικά Κόμματα και Βουλευτές Νομού Δωδ/σου
3) Αρχηγό του Π. Σώματος κ. Κοντοκώστα
4) Α και Β Υπαρχηγό του Π. Σώματος
5) Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου
6) Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου
7) Π.Δ.Π.Υ Νοτίου Αιγαίου
8) Διοικητές Π.Υ Νομού Δωδεκανήσου
9) Αερολιμενάρχη Ρόδου και Κω
10) Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ Μέλη μας
11) Μ.Μ.Ε και Τύπο
Κύριε Υπουργέ,
Μετά από δύο και πλέον χρόνων αγωνιωδών προσπαθειών και εκκλήσεων της Ένωσής μας για την ενίσχυση της Πυρασφάλειας του Νομού Δωδεκανήσου, μετά από τις αλλεπάλληλες καταθέσεις στη Βουλή των Ανακοινώσεων και των προτάσεών μας από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης αλλά και από βουλευτές του Κόμματός σας, οι απαντήσεις που πήραμε ήταν μόνο υποσχέσεις οι οποίες ποτέ δεν εκπληρώθηκαν με αποτέλεσμα η κατάσταση να χειροτερεύει και το επίπεδο πυρασφαλείας και προστασίας των πολιτών της Δωδεκανήσου να είναι σε ανησυχητικό και επικίνδυνο σημείο.
Συγκεκριμένα:
ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
1. Η βασική και κεντρική Υπηρεσία του Νομού, η Π.Υ Ρόδου Σταθμός Α΄ Τάξεως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει δύο συμβάντα ταυτόχρονα αλλά ούτε και μεγάλο συμβάν καθότι με δύναμη 35 ατόμων και βάρδιες 5-6 ατόμων μετά βίας επανδρώνει 2 οχήματα με ελλιπές πλήρωμα.
Η διαφορά μεταξύ υπηρετούσας και οργανικής δύναμης φτάνει το 59% με την δεύτερη να απαιτεί από 59 έως 64 άτομα όπως ήταν πριν 8 χρόνια ή τις περασμένες 10ετίες.
Ποτέ στο παρελθόν η Π.Υ Ρόδου δεν παρουσίαζε τόση τραγική έλλειψη προσωπικού.
2. Τα ίδια με την Π.Υ Ρόδου ισχύουν και για την Π.Υ Κω η οποία δεν μπορεί να επανδρώσει πλήρως 2 οχήματα σε μία πυροσβεστική έξοδο και να αντιμετωπίσει μεγάλο συμβάν με επιτυχία.
3. Τα Δωδεκάνησα έχουν την ιδιαιτερότητα να είναι δυσπρόσιτα σε άμεσες ενισχύσεις, κάτι που δεν συμβαίνει με τις Υπηρεσίες της Υπόλοιπης χώρας οι οποίες σε διάστημα μισής- μίας ώρας έχουν ενισχυθεί οδικώς από παραπλήσιες Υπηρεσίες.
Για αυτό σας έχουμε κατ επανάληψη επισημάνει ότι οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Δωδεκανήσου πρέπει να είναι ΑΥΤΑΡΚΕΙΣ σε προσωπικό και μέσα αλλά ακόμη δεν έχουμε εισακουσθεί και εισπράττουμε την εγκατάλειψη και την αδιαφορία στα όσα κατά καιρούς σας έχουμε ζητήσει εγγράφως.
4. Η Κάρπαθος έχει 11 Πυροσβέστες. Ζητήσαμε να αναβαθμιστεί σε ανεξάρτητο Σταθμό Δ΄ Τάξης δύναμης 22 μονίμων Πυροσβεστών ώστε να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες πυρασφαλείας του νησιού και να εξυπηρετεί τους κατοίκους της Καρπάθου οι οποίοι αναγκάζονται να ταξιδεύουν για κάθε αίτημά τους στη Ρόδο.
5. Στο κλιμάκιο Λίνδου υπηρετούν 11 άτομα.
Τo 1999 – 2001 είχε δύναμη 22 ατόμων, σήμερα έχει την μισή, ενώ η αύξηση των συμβάντων στην περιοχή είναι ανησυχητική και η δυνατότητα άμεσης ουσιαστικής παρέμβασης είναι υποτυπώδης.
6. Στην Π.Υ Απόλλωνα Ρόδου υπάρχουν μόνο 7 !! Πυροσβέστες και βάρδια κάνει ένας !!, στο κέντρο των δασών του νησιού.
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ
Η κατάσταση που υπάρχει στο Αεροδρόμιο της Ρόδου εκτός από τριτοκοσμική, είναι και απαράδεκτη και η επίρριψη των ευθυνών από τη μία Υπηρεσία στην άλλη είναι στάχτη στα μάτια μπροστά στην πλήρη διάλυση και τις ευθύνες που συνολικά έχει η Κυβέρνηση.
Είναι απαράδεκτο για διεθνές αεροδρόμιο να έχει 22 άτομα πυροσβεστικό προσωπικό και 4 με 5 άτομα βάρδια, όταν στο ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ υπηρετούν 300 με βάρδιες 60 ατόμων και τα αεροσκάφη που προσγειώνονται να είναι τα ίδια, είναι εγκληματικό να γνωρίζουν οι υπεύθυνοι ότι θα καούν ζωντανοί οι επιβάτες σε τυχόν αεροπορικό ατύχημα και να αδιαφορούν παρά τις εδώ και χρόνια εκκλήσεις μας για επαρκή ενίσχυση των αεροδρομίων της Ρόδου και της Κω όπου η κατάσταση είναι ίδια και στα δύο.
Ακόμα και το πιο απλό αίτημα μας, η χορήγηση πυροσβεστικών σωλήνων για κατάσβεση πυρκαγιάς δεν ικανοποιήθηκε και σωλήνες δεν υπάρχουν!! όσο για τις στολές χημικής προστασίας αυτές παραμένουν αποθηκευμένες πάνω στα οχήματα, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν γιατί δεν έχουν μπότες!!.
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Εδώ και χρόνια οι συνθήκες διαμονής για το προσωπικό του Π.Σ, είναι από απαράδεκτες έως επικίνδυνες για την υγεία των Συναδέλφων.
Η προχειρότητα, η έλλειψη κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, η στρατοκρατική αντίληψη του «στρατωνισμού», η χορήγηση χώρων αποθηκών και η αποδοχή τους πάση θυσία από την Υπηρεσία, έχει δημιουργήσει μια απαράδεκτη κατάσταση που είναι σε βάρος της Υγείας μας.
Συγκεκριμένα:
Η Π.Υ Ρόδου δεν έχει παράθυρα στις τουαλέτες και τα μπάνια επί χρόνια τώρα, παρουσιάζοντας την εικόνα εγκαταλελειμμένου κτηρίου παρά κτηρίου διαμονής Πυροσβεστών.
Στην Κάρπαθο έχει παραχωρηθεί έξω από την πόλη αποθηκευτικός χώρος ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΑ που είναι ακατάλληλος ακόμα και για στάβλος, όπου η κατάσταση είναι αποπνικτική και αφόρητη, προκαλώντας δυσφορία στο προσωπικό που το καλοκαίρι βράζει και το χειμώνα παγώνει διαμένοντας σε συνθήκες ακατάλληλες ακόμη και για ζώα.
Όσο για την Π.Υ Αεροδρομίου της Ρόδου έχει ήδη κριθεί από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες ακατάλληλη δύο φορές μετά από δική μας αίτηση για έλεγχο.
Εκεί η κατάσταση είναι απελπιστική, οι Συνάδελφοι εκτελούν υπηρεσία μέσα στις θέσεις παρκαρίσματος (ρεμίζες) των οχημάτων μέσα σε τρωκτικά και φίδια, σε κατασκευές – παραπήγματα που είναι απαράδεκτες για τον πολιτισμό μας, χωρίς τουαλέτες, και χώρο για ενδιαίτηση και διαμονή την ώρα της Υπηρεσίας, κινδυνεύοντας από μολυσματικές ασθένειες και ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία τους αναπνέοντας τα υπολείμματα των καυσαερίων των οχημάτων, τις αναθυμιάσεις και τα λύματα των βόθρων που υπάρχουν.
Στην Π.Υ Κω δεν υπάρχει εδώ και μήνες καθαρίστρια και η κατάσταση καθίσταται αφόρητη τώρα με την παρουσία εποχικού προσωπικού στο Σταθμό.
Θα δημιουργηθεί δημοσιονομικό πρόβλημα με την επαναπρόσληψη καθαρίστριας;
Η κατάσταση είναι γνωστή εδώ και χρόνια γεγονός που σημαίνει ότι είναι συνειδητή πολιτική σας επιλογή η συνέχισή της διότι υπολογίζετε το κόστος όπως απάντησε ο προκάτοχός σας κ. Πολύδωρας, περί «δημοσιονομικού ελλείμματος», για αυτό το λόγο στηρίζετε την προστασία της περιοχής στην πρόσληψη εποχικού προσωπικού και στην επερχόμενη ιδιωτικοποίηση της πυρόσβεσης με την επίρριψη του κόστους στους πολίτες μέσω των Δήμων, όπως προβλέπεται στον «Καποδίστρια» 2, όπως πιλοτικά και με την ανοχή σας λειτουργεί Α.Ε που έχει συσταθεί μέσα από τους Δήμους η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα από το Πυροσβεστικό Σώμα και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό (Ν. 3511/2006 Aρθρο 1 παρ.1β.), για αυτό και η απαξίωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και η συνεχιζόμενη υποβάθμιση των δυνατοτήτων της.
Η Πυρασφάλεια της χώρας όπως η Aμυνα και η ασφάλεια των πολιτών είναι υποχρέωση του κράτους κ. Υπουργέ και όχι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Ο Στρατός η Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα δεν μπορούν να είναι υποθέσεις ιδιωτών. Δεν μπορεί να υπάρχει Α.Ε. που να δρα για την φύλαξη των συνόρων ή για την Ασφάλεια των Πολιτών και να μην είναι κάτω από τον έλεγχο του Στρατεύματος ή της ΕΛ.ΑΣ.
Απαιτούμε την ένταξη της όποιας προσπάθειας η οποία έχει σχέση με την Πυρόσβεση – διάσωση, στο Δημόσιο και κάτω από την πλήρη χρηματοδότηση, οργάνωση, και διαχείριση του Δημοσίου για το λειτουργικό της μέρος και την ανάθεση της εκπαίδευσης της διεύθυνσης και του επιχειρησιακού συντονισμού της στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Είναι απαράδεκτο οι πολίτες να φορολογούνται από το κράτος για να τους παρέχεται πυροπροστασία και να επαναφορολογούνται από τους Δήμους για τον ίδιο σκοπό.
Τι θα γίνουν οι Δήμοι που αδυνατούν να πληρώνουν;
Θα καίγονται;
Ή θα ισχύει το «οι έχοντες θα σώζονται και οι μη έχοντες θα καίγονται;»
Για την προστασία της περιοχής μας απαιτούμε:
1. Την άμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων των Υπηρεσιών του Νομού.
2. Τον άμεσο έλεγχο της κατάστασης στα αεροδρόμια και την λήψη ΑΜΕΣΩΝ μέτρων με υλοποίηση των προτάσεών μας μέσα από προηγούμενα έγγραφά μας, πριν είναι αργά. !!
3. Την άμεση ανάληψη εργασιών για την επισκευή του κτηρίου της Π.Υ αεροδρομίου Ρόδου και την άμεση μεταστέγαση του προσωπικού στις εγκαταστάσεις των νέων κτηρίων.
Η συνέχιση της απαξίωσης του Πυροσβεστικού προσωπικού θα αντιμετωπισθεί με κάθε νόμιμο μέσο ώστε να καταλογιστούν ευθύνες σε κάθε υπεύθυνο..
4. Την άμεση μετεγκατάσταση του Κλιμακίου Καρπάθου σε κτήριο κατάλληλο για ανθρώπους.
Η Ένωσή μας θα ζητήσει την επιβολή μέτρων προστασίας από τις υπεύθυνες Υπηρεσίες και τον καταλογισμό ευθυνών σε κάθε υπεύθυνο.
5. Aμεση πρόσληψη καθαρίστριας για την Π.Υ Κω.
6. Χορήγηση ΑΜΕΣΑ πριν είναι αργά, των απαιτούμενων υλικών Πυρόσβεσης – διάσωσης στην Π.Υ Αεροδρομίου Ρόδου.
7. Αντικατάσταση των παλαιών οχημάτων άνω της 15ετίας ΑΜΕΣΑ πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.
8. Χορήγηση ατομικών ειδών προστασίας στο μάχιμο προσωπικό για τις δασικές Πυρκαγιές.
9. Την έναρξη ενεργειών για την υλοποίηση του Ενιαίου Φορέα Δασοπυρόσβεσης σύμφωνα με το πόρισμα της διακομματικής Επιτροπής του Μάιου του 1993.
Για να προλάβουμε παρόμοιες καταστάσεις με αυτές του 1987 και αυτών που συνέβησαν πέρυσι στην Πελοπόννησο και την Εύβοια, σας καλούμε να αναλάβετε τις ευθύνες σας και να εισακούσετε επιτέλους τις προτάσεις μας.
Μην περιμένουμε μια καταστροφή για να δούμε τις ελλείψεις, γιατί τότε η κατάσταση και η εικόνα που θα μεταδοθεί θα είναι αποκαλυπτική για την πολιτική σας αλλά καταστροφική για την περιοχή μας.
Εμείς «κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου» εδώ και χρόνια και μόνο από καθαρή τύχη ξεπερνάμε τους κινδύνους παρά την εξαντλητική μας προσπάθεια κάθε καλοκαίρι.
Μόνο που οι ηρωισμοί δεν φτάνουν κ. Υπουργέ, χρειάζεται οργάνωση και πολιτική βούληση από εσάς, αλλά δεν είδαμε τίποτα μέχρι τώρα και ενώ ο «εχθρός» είναι προ των πυλών εσείς μας αφήσατε «άοπλους» για να υπερασπίσουμε τους πολίτες και το φυσικό περιβάλλον.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Τσάκωνας Χρήστος
Ο Γεν. Γραμματέας Λουλουδάκης Απόστολος

Διαβάστε πολλά ακόμα ενδιαφέροντα άρθρα εδώ.

Κάρβουνο ο συντονισμός

(ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ www.tanea.gr)
Για έβδομη ημέρα καίγεται η Ρόδος- Εξοργισμένοι οι κάτοικοι
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Ζαχαριάδης Στέλιος Βραδέλης
«Η Πυροσβεστική μάς έκαψε.
Ο συντονισμός τους ήταν ανύπαρκτος, εντολές έδιναν αξιωματικοί που δεν γνώριζαν την περιοχή.
Ενώ η φωτιά σιγόκαιγε στο δάσος, αυτοί έδιναν εντολές στους πυροσβέστες να φύγουν γιατί η φωτιά έχει σβήσει».
Στη Ρόδο η οργή των κατοίκων περισσεύει και ακούγονται μόνο καταγγελίες για τους επικεφαλής της κατάσβεσης αλλά και για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών που δεν άκουσε ούτε τις εκκλήσεις του νομάρχη Δωδεκανήσου ούτε έδωσε σημασία στις αναφορές των πυροσβεστών του νησιού που ζητούσαν άμεση ενίσχυση.
Η φωτιά που καίει για έβδομη ημέρα έχει κάψει, με τους πλέον συντηρητικούς υπολογισμούς, 70.000 στρέμματα με πεύκα, αμπελώνες και ελαιώνες, ενώ κάτοικοι των περιοχών που έγιναν στάχτη κάνουν λόγο για 100.000 στρέμματα.
Δεκάδες ντάμα- ντάμα (τα σπάνια ελάφια της Ρόδου) κάηκαν, μαζί με κοπάδια αμνοεριφίων, ενώ η οικολογική καταστροφή στο νησί είναι ανυπολόγιστη.
«Πρώτα η Σκύρος και τώρα η Ρόδος δείχνουν ποια είναι ακριβώς η φιλοσοφία της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και της Πυροσβεστικής.
Όταν θεωρείς πως αυτό που συνέβη πέρυσι δεν μπορεί να επαναληφθεί και αυτή είναι η μοναδική προετοιμασία που έχεις κάνει, τότε μοιραία χιλιάδες στρέμματα γίνονται στάχτη», καταγγέλλουν ανώτεροι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής.
Το ίδιο λάθος
Όπως καταγγέλλουν ήδη από τη δεύτερη ήμερα της πυρκαγιάς, οι αξιωματικοί που είχαν την επίβλεψη της πυρκαγιάς δήλωναν πως αυτή είχε σβήσει.
Ξαφνικά η φωτιά αναζωπυρώθηκε και χάθηκε η μάχη μαζί της, διότι δεν πήγαν επίγειες δυνάμεις να ολοκληρώσουν το έργο των εναέριων μέσων.
Χθες το βράδυ έγινε η επανάληψη του ίδιου λάθους.
Ενώ η Πυροσβεστική έλεγε πως η φωτιά είναι σε ύφεση, έγιναν αναζωπυρώσεις σε τέσσερα σημεία και μέχρι αργά καιγόταν η περιοχή μεταξύ των χωριών Μάσσαρι, Πυλώνας και στο φράγμα Γαδουρά.
«Πρόκειται για μια βιβλική καταστροφή, ίσως και μεγαλύτερη από τη φωτιά του 1987 που έπληξε τη Ρόδο», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο νομάρχης Δωδεκανήσου Γιάννης Μαχαιρίδης,
Παρ΄ ότι στο νησί μεταφέρθηκαν πολλές επίγειες δυνάμεις, εντούτοις δεν έγινε η κατάλληλη διαχείριση.
Οι δασοπυροσβέστες που έφτασαν στη Ρόδο από τη Θεσσαλονίκη ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες έχοντας ως μοναδικό «εξοπλισμό» κλαδιά δέντρων!
«Συσκέψεις ασχέτων»
«Με τις αλλεπάλληλες συσκέψεις ασχέτων και συντονιστών που ήρθαν από την Αθήνα για να αναλάβουν τον συντονισμό, δεν ήταν δυνατόν να σβήσει η φωτιά», υπογράμμισε ο κ. Γιώργος Θαρρενός που διετέλεσε επί σειρά ετών κοινοτάρχης στη Λάρδο, ενώ παράλληλα υποστήριξε- όπως και το σύνολο των κατοίκων της περιοχήςότι «για την κατάσβεση της φωτιάς τον πρώτο λόγο θα έπρεπε να έχουν οι τοπικοί φορείς, που γνωρίζουν καλύτερα απ΄ όλους την περιοχή».
Σημειώνεται πάντως ότι αργά το βράδυ της Παρασκευής το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου ύστερα από αυτόφωρη διαδικασία καταδίκασε σε φυλάκιση τεσσάρων χρόνων και πρόστιμο 15.000 ευρώ 61χρονο από το χωριό Άγιος Ισίδωρος για εμπρησμό από αμέλεια.
Ο 61χρονος κατηγορείται ότι έβαλε φωτιά στο χωράφι του για να κάψει ξερά χόρτα, με αποτέλεσμα να επεκταθεί η φωτιά σε παρακείμενο δάσος και να προκληθεί η τεράστια οικολογική καταστροφή.
●Επέστρεψαν στα ξενοδοχεία της περιοχής Κιοτάρι όλοι οι ξένοι τουρίστες που τα είχαν εγκαταλείψει το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής λόγω του καπνού που είχε δημιουργήσει η φωτιά.
Πάντως δεν κινδύνευσαν ξενοδοχεία και η εκκένωση έγινε για προληπτικούς λόγους, ενώ στη Ρόδο μετέβησαν και εκπρόσωποι από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, οι οποίοι είχαν συνεργασία με τους τοπικούς τουριστικούς παράγοντες για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων στον τουρισμό της Ρόδου λόγω της μεγάλης φωτιάς.
Παρά το γεγονός ότι τα ξένα ΜΜΕ έδωσαν μεγάλη δημοσιότητα στην πυρκαγιά, εντούτοις έχει διαπιστωθεί ότι μέχρι τώρα δεν υπήρξαν ακυρώσεις.

H ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ ΤΩΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ!

(ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΥΠΟΥ http://www.press-bank.gr/index.asp)
Πολλά είναι τα άρθρα με θέμα τις πυρκαγιές που έχω αναρτήσει, αλλά και αποστείελει σε διάφορα blogs.
Η ευαισθησία όλων των blogers είναι άξια θαυμασμού, και μακάρι το 1/1000 της ευαισθησίας αυτής να είχαν και οι "αρμόδιοι".
Το παρακάτω άρθρο είναι απο την ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΥΠΟΥ, και αξίζει πραγματικά να το διαβάσουμε όλοι.
Πού επιτέλους θα οδηγήσει την Ελλάδα αυτή η Κυβέρνηση; Μία Ελλάδα που βουλιάζει στην δυσωδία των σκανδάλων της διαφθοράς, της μίζας, των πυρκαγιών και της απόλυτης ανικανότητάς της.
Τα σκάνδαλα της SIEMENS, του ΟΣΕ, οι μίζες που τρέχουν δεξιά κι αριστερά, ο Πρόεδρος του ΟΤΕ κατηγορείται για πέντε τουλάχιστον κακουργήματα αλλά που παραμένει ακλόνητος στην θέση του, ο κ. Χριστοφοράκος, ο άνθρωπος που τροφοδοτούσε με το βρώμικο χρήμα της SIEMENS ανώτερα στελέχη, όχι μόνον κυκλοφορεί ελεύθερος, αλλά ούτε καν τον καλεί ο εισαγγελέας να καταθέσει!

Ο κ. Ζορμπάς ξηλώνεται από την θέση του γιατί είναι εμπόδιο στο …κουκούλωμα των σκανδάλων που επιδιώκει η Κυβέρνηση, την ίδια ώρα που ο Κώστας Καραμανλής φωνάζει ότι θα πατάξει την διαφθορά και ο Υπουργός Μεταφορών κ. Χατζηδάκης, λέγει ότι ...δεν ήρθε στο Υπουργείο για να συγκαλύψει τα σκάνδαλα!!!
Κανείς όμως δεν ξηλώνεται από την θέση του.
Όλοι παραμένουν αμετακίνητοι στα πόστα τους.
Μόνον ο αντεισαγγελέας κ. Ζορμπάς έφυγε πηξ-λαξ.
Και οι ίδιοι Υπουργοί που πέρσι ευθύνονταν για τις μεγάλες πυρκαγιές που έκαναν στάχτη πάνω από 3 εκατομμύρια στρέμματα δασών, παραμένουν επίσης στην θέση τους, παραδίδοντας επιπλέον χιλιάδες στρέμματα καμμένης γής.
Και μάλιστα αυτοί οι άνθρωποι δήλωναν μετά στόμφου ότι οργανώθηκαν και ήταν έτοιμοι φέτος να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές!!!
Τέτοια οργάνωση, που να εγκλωβίζονται αμαξοστοιχίες, να κλείνει ο εθνικός δρόμος και να κινδυνεύουν να καούν σαν τα ποντίκια δεκάδες άνθρωποι, εμείς ούτε φανταζόμασταν!!!
Κάθε μέρα δεκάδες στρέμματα χάνονται!
Η Ελλάδα χάνεται μέσα στα κάρβουνα της σήψης και της στάχτης.
Και οι ανίκανοι οδηγούν την χώρα στον όλεθρο και την καταστροφή!!!
Περισσότερα άρθρα εδώ.

Φοροενέδρα για δεύτερη δουλειά

(ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ www.tanea.gr)
Μισθωτοί φέρονται να απέκρυψαν πρόσθετο εισόδημα άνω των 15.000 ευρώ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σπύρος Δημητρέλης
Χιλιάδες μισθωτοί με δεύτερη δουλειά έχουν πιαστεί στην ηλεκτρονική απόχη του υπουργείου Οικονομικών.
Από τις διασταυρώσεις τις οποίες πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων εμφανίζονται να έχουν επιπλέον ετήσιο εισόδημα άνω των 15.000 ευρώ που δεν δήλωσαν στην Εφορία και τώρα απειλούνται με τσουχτερά πρόστιμα.
Σχετικές δηλώσεις για το θέμα έκανε πρόσφατα και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος επισήμανε ότι πρόβλημα φοροδιαφυγής υπάρχει ακόμη και στους μισθωτούς, ορισμένοι από τους οποίους δεν δηλώνουν τη δεύτερη δουλειά.
Οι διασταυρώσεις που πραγματοποίησε η ΓΓΠΣ αφορούν στις φορολογικές δηλώσεις του 2007 (εισοδήματα 2006) και 2008 (εισοδήματα 2007).
Πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του βασικού εντύπου Ε1 που υπέβαλαν οι φορολογούμενοι και της δήλωσης Ε7 που αφορά στον φόρο μισθωτών υπηρεσιών και στην αναλυτική κατάσταση αποδοχών των εργαζομένων που υπέβαλαν οι επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 20 εργαζομένων.
Από τις διασταυρώσεις εντοπίσθηκαν χιλιάδες μισθωτοί οι οποίοι με βάση τις δηλώσεις Ε7 εμφανίζονται να έχουν ετήσιο εισόδημα από δεύτερη μισθωτή εργασία άνω των 15.000 ευρώ που δεν δήλωσαν στην Εφορία.
Αυτήν την περίοδο τα αποτελέσματα των σχετικών διασταυρώσεων έχουν ήδη αποσταλεί στη Διεύθυνση Εισοδήματος του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να πιστοποιηθεί σε ποιες περιπτώσεις πρόκειται πραγματικά για απόκρυψη εισοδήματος και σε ποιες για λανθασμένες καταχωρήσεις στις δηλώσεις φόρου εισοδήματος και φόρου μισθωτών υπηρεσιών.
Ολο το άρθρο εδώ.

Έδωσαν τα χέρια Φανάρι - Μόσχα

(ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ www.tanea.gr)
Βαρθολομαίος- Αλέξιος.
Στο Κίεβο αντάλλαξαν ασπασμούς μπροστά στις κάμερες και αποφάσισαν να δώσουν από εδώ και στο εξής μεγαλύτερη σημασία στον διάλογο και να αρχίσουν συζητήσεις
Αναγκαστική οπισθοχώρηση έκανε χθες ο Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος μετά τις απειλές για σχίσμα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τους βαρείς χαρακτηρισμούς που είχε εκτοξεύσει. Βαρθολομαίος και Αλέξιος αντάλλαξαν ασπασμούς μπροστά στις κάμερες και στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα αποφάσισαν να δώσουν από εδώ και στο εξής μεγαλύτερη σημασία στον διάλογο και να αρχίσουν συζητήσεις. Χαρακτηριστικό είναι, όπως ανέφερε μετά τη συνάντηση ο Ρώσος Μητροπολίτης Σμολένσκ Κύριλλος, ότι ο Πατριάρχης Αλέξιος θα συμμετάσχει τελικά στη σύναξη των ορθόδοξων Πατριαρχών που οργανώνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη τον ερχόμενο Οκτώβριο. Πράγμα που το προηγούμενο διάστημα απέκλειε κατηγορηματικά... Νωρίτερα όμως ο Πατριάρχης Μόσχας είχε ηττηθεί κατά κράτος στο πεδίο της εκκλησιαστικής διπλωματίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ο κ. Βαρθολομαίος, τόσο στο κήρυγμά του προχθές προς τους Ουκρανούς όσο και χθες στο συλλείτουργο με τον Πατριάρχη Μόσχας Αλέξιο, επιχείρησε να δείξει ότι σε καμία περίπτωση δεν πήγε στο Κίεβο ως διασπαστής της ουκρανικής Εκκλησίας. Και πως δεν φέρει ευθύνες για την κρίση των τελευταίων ημερών μεταξύ Μόσχας και Φαναρίου.
Διαβάστε όλο το άρθρο και άλλα πολλά εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος Γραφείο Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 1983 Ώρα:12:45 Αθήνα: 27/07/2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ




Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 μηνών με αναστολή, από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, ο Μ.Ε.Τ. του Ε., Ιρλανδικής καταγωγής, για εμπρησμό από αμέλεια, για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, στις 25/07/2008 και Ω/07:10, στο Δ/Δ Πισκοπιανού-Χερσονήσου, στο Νομό Ηρακλείου, από την οποία κάηκε μισό στρέμμα αγροτοδασικής έκτασης (ξηρά χόρτα ανάμεσα σε ελαιόδεντρα και θάμνους).
Ο καταδικαστείς συνελήφθη στις 25/07/2008 και Ω/09:00, από άνδρες της Υπηρεσίας μας.


Γραφείο Τύπου Α.Π.Σ., Ριζαρείου 1 και Μ. Ασίας,
Χαλάνδρι, Τ.Κ. 15233
Τηλ.:2108178271-4, Fax: 2108178275-6,
http://www.fireservice.gr - e-mail: mail@fireservice.gr

Διευκρινίσεις για την «ελεύθερη πτώση» του ελληνικού τουρισμού

Με αφορμή στοιχεία τουριστικής κίνησης που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας και κάνουν λόγο για «ελεύθερη πτώση» του ελληνικού τουρισμού, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε τα εξής: Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, όλοι οι δείκτες εμφανίζουν θετικό πρόσημο. Παρά την εξαιρετικά δυσμενή, οικονομική συγκυρία σε διεθνές επίπεδο που προκύπτει από την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου, την αλματώδη αύξηση των τιμών του πετρελαίου και το παγκόσμιο κύμα ακριβείας, ο ελληνικός τουρισμός αποδεικνύεται ότι αντέχει, καθώς η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης, στην οποία εμφανίζεται αυξητική τάση σε όλα τα πεδία. Συγκεκριμένα: Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα επίσημα και διαθέσιμα στοιχεία στο εξάμηνο Ιανουαρίου έως Ιουνίου του 2008 το σύνολο των αφίξεων στα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας έχει αυξηθεί και μάλιστα σε ένα ποσοστό που αγγίζει το 3%. Αντίστοιχα, βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, οι εισπράξεις του τουρισμού στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2008 εμφανίζουν αύξηση της τάξης του 3,2%. Ενίσχυση παρατηρείται και στο κομμάτι της κρουαζιέρας. Το ποσοστό της αύξησης των προσεγγίσεων ξένων κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια θα ξεπεράσει το διψήφιο ποσοστό, ενώ η αύξηση στο Yachting θα κυμανθεί από 9 έως 10%. Η Ελλάδα δεν εμφανίζει διαρροές επισκεπτών προς χώρες - προορισμούς, που κινούνται με δολάριο, όπως για παράδειγμα η Τουρκία, η Αίγυπτος και το Μαρόκο. Αυξημένη είναι η εισροή επισκεπτών προς ελληνικούς προορισμούς, οι οποίοι προέρχονται από αγορές ανατολικών χωρών με κυριότερες αυτές της Ρωσίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Η αύξηση από την Πολωνία θα κυμανθεί περίπου από 5% έως 7%, από τη Βουλγαρία η αύξηση είναι άνω του 15%, ενώ η αύξηση από τη Ρωσία αγγίζει το 33%. Τα στοιχεία αφορούν στην περίοδο που διανύουμε σε σχέση με την αντίστοιχη του Ιουνίου - Ιουλίου του 2007. Συγκεκριμένα, οι Ρώσοι εκπροσωπούν πλέον πάνω από το 30% των επισκεπτών που επιλέγουν κατά κύριο λόγο τη Χαλκιδική και την Κρήτη ως τουριστικό προορισμό. Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την τουριστική και ευρύτερη περιφερειακή ανάπτυξη Διαβάστε όλο το άρθρο εδω.