Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

Κάρβουνο ο συντονισμός

(ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ www.tanea.gr)
Για έβδομη ημέρα καίγεται η Ρόδος- Εξοργισμένοι οι κάτοικοι
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Ζαχαριάδης Στέλιος Βραδέλης
«Η Πυροσβεστική μάς έκαψε.
Ο συντονισμός τους ήταν ανύπαρκτος, εντολές έδιναν αξιωματικοί που δεν γνώριζαν την περιοχή.
Ενώ η φωτιά σιγόκαιγε στο δάσος, αυτοί έδιναν εντολές στους πυροσβέστες να φύγουν γιατί η φωτιά έχει σβήσει».
Στη Ρόδο η οργή των κατοίκων περισσεύει και ακούγονται μόνο καταγγελίες για τους επικεφαλής της κατάσβεσης αλλά και για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών που δεν άκουσε ούτε τις εκκλήσεις του νομάρχη Δωδεκανήσου ούτε έδωσε σημασία στις αναφορές των πυροσβεστών του νησιού που ζητούσαν άμεση ενίσχυση.
Η φωτιά που καίει για έβδομη ημέρα έχει κάψει, με τους πλέον συντηρητικούς υπολογισμούς, 70.000 στρέμματα με πεύκα, αμπελώνες και ελαιώνες, ενώ κάτοικοι των περιοχών που έγιναν στάχτη κάνουν λόγο για 100.000 στρέμματα.
Δεκάδες ντάμα- ντάμα (τα σπάνια ελάφια της Ρόδου) κάηκαν, μαζί με κοπάδια αμνοεριφίων, ενώ η οικολογική καταστροφή στο νησί είναι ανυπολόγιστη.
«Πρώτα η Σκύρος και τώρα η Ρόδος δείχνουν ποια είναι ακριβώς η φιλοσοφία της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και της Πυροσβεστικής.
Όταν θεωρείς πως αυτό που συνέβη πέρυσι δεν μπορεί να επαναληφθεί και αυτή είναι η μοναδική προετοιμασία που έχεις κάνει, τότε μοιραία χιλιάδες στρέμματα γίνονται στάχτη», καταγγέλλουν ανώτεροι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής.
Το ίδιο λάθος
Όπως καταγγέλλουν ήδη από τη δεύτερη ήμερα της πυρκαγιάς, οι αξιωματικοί που είχαν την επίβλεψη της πυρκαγιάς δήλωναν πως αυτή είχε σβήσει.
Ξαφνικά η φωτιά αναζωπυρώθηκε και χάθηκε η μάχη μαζί της, διότι δεν πήγαν επίγειες δυνάμεις να ολοκληρώσουν το έργο των εναέριων μέσων.
Χθες το βράδυ έγινε η επανάληψη του ίδιου λάθους.
Ενώ η Πυροσβεστική έλεγε πως η φωτιά είναι σε ύφεση, έγιναν αναζωπυρώσεις σε τέσσερα σημεία και μέχρι αργά καιγόταν η περιοχή μεταξύ των χωριών Μάσσαρι, Πυλώνας και στο φράγμα Γαδουρά.
«Πρόκειται για μια βιβλική καταστροφή, ίσως και μεγαλύτερη από τη φωτιά του 1987 που έπληξε τη Ρόδο», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο νομάρχης Δωδεκανήσου Γιάννης Μαχαιρίδης,
Παρ΄ ότι στο νησί μεταφέρθηκαν πολλές επίγειες δυνάμεις, εντούτοις δεν έγινε η κατάλληλη διαχείριση.
Οι δασοπυροσβέστες που έφτασαν στη Ρόδο από τη Θεσσαλονίκη ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες έχοντας ως μοναδικό «εξοπλισμό» κλαδιά δέντρων!
«Συσκέψεις ασχέτων»
«Με τις αλλεπάλληλες συσκέψεις ασχέτων και συντονιστών που ήρθαν από την Αθήνα για να αναλάβουν τον συντονισμό, δεν ήταν δυνατόν να σβήσει η φωτιά», υπογράμμισε ο κ. Γιώργος Θαρρενός που διετέλεσε επί σειρά ετών κοινοτάρχης στη Λάρδο, ενώ παράλληλα υποστήριξε- όπως και το σύνολο των κατοίκων της περιοχήςότι «για την κατάσβεση της φωτιάς τον πρώτο λόγο θα έπρεπε να έχουν οι τοπικοί φορείς, που γνωρίζουν καλύτερα απ΄ όλους την περιοχή».
Σημειώνεται πάντως ότι αργά το βράδυ της Παρασκευής το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου ύστερα από αυτόφωρη διαδικασία καταδίκασε σε φυλάκιση τεσσάρων χρόνων και πρόστιμο 15.000 ευρώ 61χρονο από το χωριό Άγιος Ισίδωρος για εμπρησμό από αμέλεια.
Ο 61χρονος κατηγορείται ότι έβαλε φωτιά στο χωράφι του για να κάψει ξερά χόρτα, με αποτέλεσμα να επεκταθεί η φωτιά σε παρακείμενο δάσος και να προκληθεί η τεράστια οικολογική καταστροφή.
●Επέστρεψαν στα ξενοδοχεία της περιοχής Κιοτάρι όλοι οι ξένοι τουρίστες που τα είχαν εγκαταλείψει το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής λόγω του καπνού που είχε δημιουργήσει η φωτιά.
Πάντως δεν κινδύνευσαν ξενοδοχεία και η εκκένωση έγινε για προληπτικούς λόγους, ενώ στη Ρόδο μετέβησαν και εκπρόσωποι από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, οι οποίοι είχαν συνεργασία με τους τοπικούς τουριστικούς παράγοντες για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων στον τουρισμό της Ρόδου λόγω της μεγάλης φωτιάς.
Παρά το γεγονός ότι τα ξένα ΜΜΕ έδωσαν μεγάλη δημοσιότητα στην πυρκαγιά, εντούτοις έχει διαπιστωθεί ότι μέχρι τώρα δεν υπήρξαν ακυρώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: