Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

❦ Νέες Κυκλοφορίες 📚





Ο καουμπόης του Αλίμου
Διηγήματα
Ανδρέας Μήτσου
Σελίδες: 160
ISBN: 978-960-03-7102-4
Τιμή: €15
Άνθρωποι με μορφή αγελάδων συνωστίζονται έξω από κάποιο σπίτι στον Άλιμο. Ο ιδιοκτήτης του επιχειρεί με κραυγές και χειρονομίες να τους αποδιώξει.
Αυτός είναι ο καουμπόης του Αλίμου.
Και στις άλλες ιστορίες του βιβλίου, το ίδιο πρόσωπο, πότε φωναχτά και άλλοτε σιγανά, πασχίζει να απομακρύνει την απειλή, να καταλαγιάσει τον φόβο του, ανακαλώντας μια λησμονημένη χαρά.
Μια χαρά που θα μπορέσει ίσως σήμερα να τον παρηγορήσει.

Μάνα πατρίδα, κακιά μητριά
Mυθιστόρημα
Γιάννης Σιώτος
Σελίδες: 464
ISBN: 978-960-03-7100-0
Τιμή: €18
1922, Αύγουστος. Οι πρώτοι πρόσφυγες φτάνουν στα ελληνικά λιμάνια. Τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν ένα εκατομμύριο πεινασμένοι, απελπισμένοι και ρακένδυτοι Έλληνες και Αρμένιοι από την Ανατολική Θράκη, τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Κωνσταντινούπολη. Το μυθιστόρημα Μάνα πατρίδα, κακιά μητριά εστιάζει στη ζωή τους, στην Αθήνα και στον Πειραιά κυρίως, από τον Αύγουστο του 1922 μέχρι τον Αύγουστο του 1923.
Ο ρεαλισμός του συγκλονίζει, καθώς αναπαριστά το χάος αυτού του χρόνου στον οποίο κυριαρχούν η εκμετάλλευση, η απόρριψη, η περιθωριοποίηση, η κερδοσκοπία και το εμπόριο ανθρώπων. Οι κεντρικοί ήρωες ωστόσο δεν είναι ούτε κάτοικοι της «μητρόπολης» ούτε δυστυχισμένοι πρόσφυγες, αλλά έμπειροι ξένοι δημοσιογράφοι που έχουν εξοικειωθεί με εικόνες τρόμου και εξαθλίωσης και μπορούν να κρίνουν, να συγκρίνουν και να αποκαλύπτουν.
Το βιβλίο του Γιάννη Σιώτου είναι καρπός πολυετούς έρευνας. Ένα συνταρακτικό μυθιστόρημα που διαβάζεται σαν ντοκουμέντο. Στις σελίδες του αναδεικνύει την αναμέτρηση της «αλήθειας» των ισχυρών και των εφησυχασμένων με τη θλιβερή καθημερινότητα, που πολλές πτυχές της εξακολουθούν να παραμένουν σκοτεινές, δυσδιάκριτες και ανομολόγητες έναν αιώνα μετά.


Ζήσε γρήγορα
Μπριζίτ Ζιρό
Μυθιστόρημα
Μετάφραση: Σοφία Αυγερινού
Σελίδες: 168
ISBN: 978-960-03-7122-2
Τιμή: €15
Βραβείο Goncourt 2022
«Οποιοσδήποτε άλλος θα είχε φύγει, θα είχε αποστρέψει το βλέμμα απ’ αυτό το σπίτι, η ιστορία του οποίου γεννούσε την υποψία πως είχε πολλή αρνητική ενέργεια». Εκείνη όμως, λες και είχε μαγνητιστεί από ένα αίνιγμα, έκανε ακριβώς το αντίθετο. Εκείνη δεν έβλεπε ότι είχε τεθεί σε λειτουργία ο μηχανισμός που θα ανέτρεπε την ύπαρξή τους. Με μια γεμάτη ένταση αφήγηση, η οποία λειτουργεί ως πραγματική αντίστροφη μέτρηση, η συγγραφέας προσπαθεί να κατανοήσει τι οδήγησε στο δυστύχημα που κόστισε τη ζωή του Κλοντ, του άντρα της, στις 22 Ιουνίου 1999. Είκοσι χρόνια αργότερα, επιθεωρεί τα μοιραία γεγονότα και εξετάζει για μια τελευταία φορά τα αναπάντητα ερωτήματα.
Τύχη, πεπρωμένο, συμπτώσεις; Επιστρέφει σ’ εκείνες τις ταραγμένες μέρες, ακολουθώντας μια αλυσίδα απρόβλεπτων καταστάσεων, μέχρι την έλευση του αναπόφευκτου. Το ζευγάρι, τόσο ηλεκτρισμένο από την προοπτική της μετακόμισης, τόσο πιεσμένο από την ανάγκη να ξεκινήσει τις εργασίες ανακαίνισης, είχε λησμονήσει τους κινδύνους που κρύβει η ζωή. Σε τούτο το βιωματικό βιβλίο, μια συγκινητική σπουδή πάνω στην απώλεια που τιμήθηκε με το Βραβείο Goncourt, η Μπριζίτ Ζιρό ανασυστήνει θαυμαστά έναν έρωτα πέραν του θανάτου.


Ο βοηθός
Μπέρναρντ Μάλαμουντ
Μυθιστόρημα
Μετάφραση: Κατερίνα Σχινά
Σελίδες: 320
ISBN: 978-960-03-7118-5
Τιμή: €18
Φιναλίστ για το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ στην κατηγορία της μυθοπλασίας (1958).
Ο Μόρις Μπόμπερ είναι ένας μπακάλης στο μεταπολεμικό Μπρούκλιν, ο οποίος «θέλει κάτι καλύτερο» για τον εαυτό του και την οικογένειά του· όσο όμως το πλησιάζει, τόσο αυτό απομακρύνεται. Αρχικά, εμφανίζονται δυο λωποδύτες και τον ληστεύουν· έπειτα, αρρωσταίνει· στη συνέχεια, τα πράγματα κάπως βελτιώνονται όταν ο Φρανκ Άλπαϊν, ο Ιταλός με τη σπασμένη μύτη, γίνεται βοηθός του. Αλλά υπάρχουν και επιπλοκές: Ο Φρανκ, του οποίου η στάση απέναντι στους Εβραίους είναι αμφίθυμη, ερωτεύεται την Έλεν, την κόρη του μπακάλη, κι αρχίζει να κλέβει μικροποσά από το παντοπωλείο.
Όπως συμβαίνει στα εξαίρετα διηγήματά του, έτσι κι εδώ, ο Μπέρναρντ Μάλαμουντ αναπαριστά με ακρίβεια έναν κόσμο ανθρώπων που έχουν περιορισμένες δυνατότητες και τρέφουν μεγάλες προσδοκίες. Περιγράφοντας με βάθος και ενσυναίσθηση την εμπειρία του μετανάστη, ο ίδιος άνοιξε τον δρόμο σε πολλές γενιές συγγραφέων που μίλησαν για τη γοητεία αλλά και τη διάψευση του αμερικανικού ονείρου. Ο Βοηθός, το δεύτερο μυθιστόρημά του, που ήταν υποψήφιο για το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ στην κατηγορία της μυθοπλασίας το 1958, συμπεριλήφθηκε από το περιοδικό Time ανάμεσα στα καλύτερα του περασμένου αιώνα.


Χειραφέτηση και Πολιτική Ιστορία
Επιμέλεια: Θανάσης Γκιούρας, Νίκος Παπαδάτος, Φρέντυ Σταϊνχάουερ
Σελίδες: 432
ISBN: 978-960-03-7112-3
Τιμή: €20
Η σειρά Κριτικός Λόγος φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε μια σύγχρονη ακαδημαϊκή δεξαμενή σκέψης για ζητήματα κοινωνικών και πολιτικών επιστημών, κλασικής πολιτικής οικονομίας και ιστορίας της πολιτικής, των ιδεών και της κριτικής της λογοτεχνίας. Οι μελέτες που θα δημοσιεύει φιλοδοξούν να παρεμβαίνουν κριτικά στον ακαδημαϊκό και δημόσιο λόγο. Οι συλλογικοί τόμοι και οι μονογραφίες της σειράς θα βασίζονται σε πρωτογενείς έρευνες άγνωστων πηγών και αρχείων ή σε πρωτότυπες μεταφράσεις θεωρητικών κειμένων και μελετών εφαρμοσμένης πολιτικής, οι οποίες δεν έχουν παρουσιασθεί ξανά στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Η γλώσσα δημοσίευσης είναι η ελληνική, η αγγλική, η γαλλική και η γερμανική. Στις προθέσεις του Κριτικού Λόγου είναι επίσης η διοργάνωση ημερίδων, συνέδριων και σεμιναρίων. Τα κείμενα για δημοσίευση που θα αποστέλλονται στον Κριτικό Λόγο θα αξιολογούνται με την μέθοδο της «τυφλής αξιολόγησης» (blind peer review).
Το βιβλίο Χειραφέτηση και πολιτική ιστορία εστιάζει:
– Στην πολιτική θεωρία των κοινωνικών κινημάτων στη Γερμανία τη δεκαετία του 1960, με τέσσερα, άγνωστα στην Ελλάδα, κείμενα του Hans-Jürgen Krahl. Ο Krahl υπήρξε ένας από τους ηγέτες του φοιτητικού κινήματος στα τέλη της δεκαετίας του 1960 στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και ένας από τους πιο ριζοσπάστες μεταπολεμικούς στοχαστές της κριτικής θεωρίας για το κράτος και τη δυνατότητα θεμελίωσης μιας χειραφετικής πολιτικής από τα κάτω. Τα κείμενα έχουν μεταφραστεί από τον Θανάση Γκιούρα, ενώ ο Δημήτρης Καρύδας τα πλαισιώνει με μια κατατοπιστική εισαγωγή, η οποία αναδεικνύει τη σημασία τους τόσο στην εποχή τους όσο και σήμερα.
– Στην πολιτική ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης κατά την περίοδο 1937-1938, με τη μελέτη του Νίκου Παπαδάτου «Guilty by Suspicion: The Fate of the Greek Communists in the USSR during the Great Terror of 1936-1939». Η μελέτη βασίζεται αποκλειστικά σε πρωτογενείς πηγές που προέρχονται από τα κρατικά αρχεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Δημοσιεύεται δε στην αγγλική γλώσσα, εγκαινιάζοντας την πρακτική της δημοσίευσης ξενόφωνων κειμένων στη σειρά Κριτικός Λόγος.
– Στην περίοδο της παρισινής Κομμούνας, με την πραγματολογική και ιστορική ανάλυση της Ξένιας Μαρίνου των επιστολών της διάσημης Γαλλίδας αγωνίστριας Louise Michel προς τον Παναγιώτη Αργυριάδη, Έλληνα δικηγόρο στο Παρίσι με συμμετοχή σε αναρχικές ομάδες.
Στον τόμο δημοσιεύονται επίσης:
– Η μελέτη του Θ. Γκιούρα «“Και με φρέσκο αίμα...”. Επιστημονική γνώση, νεολαία και πολιτική – Στιγμιότυπα από ορισμένες μεσοπολεμικές αντιπαραθέσεις», η οποία έχει αφετηρία της την απήχηση της διάσημης ομιλίας του Max Weber «Η επιστήμη ως επάγγελμα» το 1919 στη Γερμανία.
– Η βιβλιοκριτική του ιδίου για τα βιβλία του Σίμου Μποζίκη Ελληνική Επανάσταση και δημόσια οικονομία: Η συγκρότηση του ελληνικού κράτους, 1821-1832 και του Αδαμάντιου Συρμαλόγλου Φορολογία, δημοκρατία και συγκρότηση κράτους. Ο Λάμπρος Κορομηλάς και το «Έσοδα και φόροι».
– Η βιβλιοκριτική της Δ. Μαρέτα για το βιβλίο του Albert O. Hirschman Η αντιδραστική ρητορική. Αντίστροφο αποτέλεσμα, ματαιότητα, διακινδύνευση.
– Το βιβλιοκριτικό δοκίμιο του Φρέντυ Σταϊνχάουερ για το συλλογικό έργο Προς μια κοινωνική ιστορία των πολιτικών ιδεών, σε επιμέλεια των Chloé Gaborieux και Arnault Skornicki.






ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ - info@kastaniotis.com
Γραφεία: Θεμιστοκλέους 104, 106 81 Αθήνα - Τηλ: 210 3301208, Fax: 210 3822530
Βιβλιοπωλείο: Ζαλόγγου 11, 106 78 Αθήνα - Τηλ: 210 3816310, Fax: 210 3801331

Ο ΜΠΑΓΑΣΑΣ


 

«Κωδικός επανεκκίνηση» από Τσίπρα: Αυτοκριτική και στροφή προς τα… αριστερά


«Κωδικός επανεκκίνηση» από Τσίπρα: Αυτοκριτική και στροφή προς τα… αριστερά
Στην Κουμουνδούρου φαίνεται πως έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τα λάθη που έγιναν στην προεκλογική περίοδο ενώ πληρώνουν ακόμη τα «αυτογκόλ» από κορυφαία στελέχη





Αυξάνονται στο 15% οι πρόσθετες εφημερίες των ιατρών του ΕΣΥ



Αυξάνονται στο 15% οι πρόσθετες εφημερίες των ιατρών του ΕΣΥ
Σήμερα, σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία λόγω δραματικής έλλειψης προσωπικού, οι ιατροί υποχρεώνονται να κάνουν εφημερίες καθ΄ υπέρβαση του 9%, με συνέπεια αυτές να περικόπτονται και να μην αποζημιώνονται.

Πληθωρισμό διαρκείας στην Ευρώπη βλέπει η Κομισιόν – Τι προτείνει


Πληθωρισμό διαρκείας στην Ευρώπη βλέπει η Κομισιόν – Τι προτείνει
Πληθωρισμό διαρκείας στην Ευρώπη προβλέπει η Κομισιόν, στην έκθεση (συστάσεις πολιτικής) που θα δώσει στα κράτ...



Πως σχεδιάζει τις κατασχέσεις η Εφορία


Πως σχεδιάζει τις κατασχέσεις η Εφορία
Σταδιακά κλιμακώνονται τα αναγκαστικά μέτρα σε βάρος των οφειλετών της Εφορίας, που έχουν αρρύθμιστα χρέη προς...


Φθηνότερα δάνεια θα φέρει η επενδυτική βαθμίδα


Φθηνότερα δάνεια θα φέρει η επενδυτική βαθμίδα
Το κλείσιμο ενός μεγάλου κύκλου αποσταθεροποίησης της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, που έφερε στους Έλληνες δαν...



Μηνύσεις και αυτόφωρο για τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ!


Μηνύσεις και αυτόφωρο για τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ!
Πογκρόμ με κατασχέσεις και μηνύσεις εναντίον των οφειλετών του ΕΦΚΑ, με χρέη τα οποία δεν παραγράφηκαν ξεκινά ...


Ο Ανδρουλάκης ποντάρει στο αντιδεξιό dna των (... σχεδόν μισών) Ελλήνων



Ο Ανδρουλάκης ποντάρει στο αντιδεξιό dna των (... σχεδόν μισών) Ελλήνων
Αν εξαιρέσει κανείς αρκετούς από εκείνους που σεργιανίζουν στα ΜΜΕ, ως "δημοσιογράφοι" ή παράγοντες, και παρά την πολυετή σχέση τους με το ΠΑΣΟΚ... της καρδιάς μας, και την πολεμική μίσους τους κατά της Νέας Δημοκρατίας, τα τελευταία χρόνια "αγάπησαν" αναγκαστικά την Κεντροδεξιά, ώστε να μην μείνουν... ορφανοί από τη νομή της εξουσίας, στην ελληνική κοινωνία διατηρούνται κάποιες συναισθηματικές κόκκινες …