Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

45α ΔΗΜΗΤΡΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ



«ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΩΣΤΗΣ»  
 Έκθεση γλυπτικής  
* 18/10/2010  
* ΩΡΑ: 19:30  
* ΧΩΡΟΣ: CASA BIANCA  
* ΕΙΔΟΣ: ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ  
* ΕΙΣΟΔΟΣ: ΕΛΕΥΘΕΡΗ  
* ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ: 3,5,6,8,30,33,76  
Έκθεση γλυπτικής ενός καλλιτέχνη που έχει να επιδείξει έντονη διεθνή δραστηριότητα με το έργο του να έχει σαφώς «στιγματιστεί» από το μεσογειακό περιβάλλον της Ελλάδος: ο ήλιος, τα χρώματα, λόγοι παλιοί για 4.000 χρόνια στην βαθύτατη αρχαιότητα, ο ταύρος (Μινώταυρος), η εικόνα του φιλοσόφου.  
Ένα έργο που, όπως σημειώνει ο διευθυντής του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Αμβέρσας Florent Bex «δε θα μπορούσε ποτέ να είχε γεννηθεί μέσα από το γκρισάιγ των βόρειων περιφερειών».  
«O δημιουργός ως μονάδα της συμπαντικής οντότητας μοιάζει να αποτελεί άξονα της δράσης μιας αέναης αμφισβήτησης και αναδιαπραγμάτευσης όλων αυτών που θεωρούνται δεδομένα.
Είναι εκείνος, χωρίς αυτό να αποτελεί κάτι ηρωικό, που καλείται να γειώσει τις δραματικές εντάσεις μιας σκληρής και αδυσώπητης καθημερινότητας και να τις αποσυμπιέσει οδηγώντας τις, στα φωτεινά νερά της δημιουργίας. 
Αντιτάσσει το φως και την δράση απέναντι στην κατήφεια και την απαλλοτρίωση της ανθρώπινης σκέψης που καταρρακώνεται από ευτελή και χυδαία προϊόντα. 
Αποτελεί μοχλό αποσυμπίεσης, και μέσα από την παραβατικότητα του καταργεί παραδοσιακές «αξίες» και θέσφατα, διαρρηγνύει τον υμένα της ιδρυματικής και ανούσιας αστικής αντίληψης και προσπαθεί να συνάξει το έλασσον άμεσο, με το απώτερο και το συμπαντικό, που οδηγεί στην ψυχική ανάταση και στην «ελευθερία».  
Εξ’ άλλου τι είναι η τέχνη για τον δημιουργό; Μια ακροβασία είναι σε τεντωμένο σκοινί. Μια καθημερινή εναγώνια προσπάθεια να ανακαλέσει στην επιφάνεια από το σκότος της ύπαρξης του, μύχιες σκέψεις και θολά οράματα, που θα τα «παγώσει» σε σταθερές εικόνες για να δημιουργήσουν στη συνέχεια πεδία δράσης για πολλούς.  
Χωρίς αναζήτηση το έργο είναι ανιαρό. Δίχως φορτία και αναταράξεις το εικαστικό γεγονός είναι ύποπτο και στατικό, που μοιραία οδηγεί τον δημιουργό του σε μαρασμό και καλλιτεχνική στειρότητα. Αυτός οφείλει να λειτουργεί ως εξαιρετικά εκπαιδευμένος μαχητής, που πρέπει να αντιδρά αστραπιαία ακόμη και στο ελάχιστο θρόισμα».  
Κωστής Γεωργίου, 6 Ιουλίου 2010

45α ΔΗΜΗΤΡΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤETΣΗΣ»  
Έκθεση έργων από τη συλλογή του Στέφανου Ζαχαριάδη  
 * 18/09/2010 -15/11/2010    
* ΩΡΑ: 19:30  
* ΧΩΡΟΣ: ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΜΠΑΣ  
* ΕΙΔΟΣ: ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ   
* ΕΙΣΟΔΟΣ: ΕΛΕΥΘΕΡΗ    
* ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ: 14,30,37  
Είκοσι αριστουργήματα του Παναγιώτη Τέτση, που προέρχονται από τη συλλογή του Στέφανου Ζαχαριάδη. 
Πρόκειται για λάδια, ακουαρέλες και παστέλ που απεικονίζουν την Αθήνα, την Ύδρα, τη Σίφνο, τις ελληνικές θάλασσες, πρόσωπα, εσωτερικά και νεκρές φύσεις. Έργα αντιπροσωπευτικά της εικαστικής παρουσίας του καλλιτέχνη, που δημιουργήθηκαν από την εποχή του Παρισιού στα 1955 έως τις μέρες μας.  
Ο Παναγιώτης Τέτσης γεννήθηκε το 1925 στην Ύδρα. Το 1940 πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής από τον γερμανό ζωγράφο και χαράκτη Κλάους Φρισλάντερ. Από το 1943 έως το 1949 σπουδάζει στην Σχολή Καλών Τεχνών. Το 1951 εργάζεται ως επιμελητής στη έδρα του ελεύθερου σχεδίου της Ανωτάτης Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, με καθηγητή τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα. Από το 1953 έως το 1956, με υποτροφία του Ι.Κ.Υ., σπουδάζει χαρακτική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού. Το 1976 εκλέγεται καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Γ’ Εργαστήριο Ζωγραφικής, όπου διδάσκει μέχρι το 1991. Το 1989 εκλέγεται Πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και το 1993 Ακαδημαϊκός, ενώ το 1999 του απονέμεται η διάκριση του Ανωτέρου Ταξιάρχη του Φοίνικος. Από το 2004 έως το 2007 διατελεί πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Πινακοθήκης.  
Η εκθεσιακή του δραστηριότητα αρχίζει το 1948 με την πρώτη ατομική του έκθεση στην γκαλερί Ρόμβος, ενώ το 1949 γίνεται μέλος της ομάδας «Αρμός Α’» και αργότερα «Αρμός Β’». Ακολουθούν ατομικές διοργανώσεις και συμμετοχές σε ομαδικές, Πανελλήνιες και σημαντικές διεθνείς εκθέσεις ζωγραφικής και χαρακτικής.  
Το 1999 η Εθνική Πινακοθήκη οργανώνει μεγάλη αναδρομική έκθεση και στη συνέχεια τον τιμά με δύο ακόμη εκθέσεις στα παραρτήματά της, στην Κέρκυρα το 2002 και στο Ναύπλιο το 2010. Το 2003 ο Δήμος της Φλωρεντίας φιλοξενεί έργα του στο Salone del Brunelleschi και το 2006 το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Άνδρο. Στα 60 χρόνια της καλλιτεχνικής του δημιουργίας ο Παναγιώτης Τέτσης παραμένει πιστός στην παραστατική ζωγραφική.  
Με την παλέτα του αναδεικνύει τη δύναμη του ελληνικού φωτός. Κατεξοχήν κολορίστας, διαλύει το περίγραμμα και χτίζει τις φόρμες του με χρώμα. Πρόσωπα, τοπία, αντικείμενα, θέματα οικεία, καθημερινά, αγαπητά στον καλλιτέχνη μεταπλάθονται σε παχιές χρωματικές επιφάνειες, φαινομενικά ελεύθερες, που πολλές φορές φθάνουν στην αφαίρεση, ουσιαστικά όμως δομημένες ώστε η σύνθεση να διέπεται από αρμονία και ισορροπία.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΑΙΝΙΑΣ - ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΖΩΝΗ

Droles de Courtes - La Compagnie Theatre 3 - Αίθουσα Μάντεως Τειρεσία - 29-31 Οκτωβρίου 2010

«Droles de Courtes»  
Για 3 μόνο παραστάσεις 29-31/10/2010 από την ομάδα La Compagnie Theatre 3 στην Αίθουσα Μάντεως Τειρεσία
Το Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της νέας του δράσης «Θεάτρου Βήμα» , προσκαλεί σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης  την ομάδα La Compagnie Theatre 3 για την παρουσίαση της παράστασης «Droles de Courtes»  σε κείμενο του συγγραφέα Jean Claude Grumberg και  σε σκηνοθεσία  της Myrtha Liberman.  
Η παράσταση παρουσιάσθηκε το Μάιο  2010 στο Παρίσι. Πρόκειται για τρεις σπονδυλωτές ιστορίες που σύντομα και καυστικά μιλούν για τον άνθρωπο απέναντι στην πίστη, τον άνθρωπο θήραμα των Μέσων, τον άνθρωπο αντιμέτωπο με έναν παράξενο παραλογισμό.    
Οι ιστορίες  
Un nouveau Job («Ένας νέος Ιώβ»). Κρεβατωμένος πάνω σε ένα αχυρόστρωμα, καταβεβλημένος από τις δυστυχίες του, ο Ιώβ δέχεται μια αναπάντεχη επίσκεψη. Το βιβλικό πρόσωπο  γίνεται σύγχρονός μας και ο ανείπωτος πόνος του μοιάζει με τον δικό μας. Και παρόλα αυτά μπορούμε να γελάμε…  
A qui perd gagne («Ο χαμένος κερδίζει») Η Κατρίν Ι και η Κατρίν ΙΙ, φιναλίστ σε ένα ριάλιτι τηλεοπτικό παιχνίδι, συγκρούονται μέσα σε μια εξευτελιστική μονομαχία. Η δυστυχία των άλλων θρέφει έναν διαγωνισμό συγκλονιστικό και τραγικό. 
Les gnoufs. Ο Κύριος και η Κυρία οργανώνουν έναν χορό μεταμφιεσμένων και προκειμένου να ζωντανέψουν τη βραδιά ζήτησαν από ένα πρακτορείο τη συνδρομή μιας μικρής ορχήστρας, που να έχει όμως το στυλ «gnouf». Το κουδούνι χτυπάει…έφτασαν οι μουσικοί…μεγάλη έκπληξη για την Κυρία…Είπατε «gnouf»; 
Ταυτότητα της παράστασης   
Συντελεστές  
Συγγραφέας Jean Claude Grumberg  
Σκηνοθεσία Myrtha Liberman  
Μουσική Laurent Guyard  
Σκηνικά  Claire Morel   
Κοστούμια Nidia Jablonski  
Φωτισμός Mickael Oliviero   
Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί  
David Booth Elisabeth Dardard Agnés Epalle Nidia Jablonski Nikolas Lakiotakis Alissa Lancry  Josette Nesse René Poutou 
Οργάνωση παραγωγής – προώθηση: Art Minds, dafni.artminds@gmail.com

Νέα βιβλία από τη ΔΙΑΠΛΑΣΗ

Αγαπητοί αναγνώστες  
Σε μια εποχή που δεκάδες talent show έχουν κατακλύσει την ελληνική τηλεόραση, οι συγγραφείς Χρυσάνθη Καραΐσκου και Λένα Τερκεσίδου έρχονται με δύο ξεχωριστά βιβλία να θίξουν αυτό το θέμα με χιουμοριστικό τρόπο και να περάσουν τα δικά τους μηνύματα.
Στο νέο βιβλίο της Χρυσάνθης Καραΐσκου ο ήρωας μπλέκει σε περιπέτειες  γιατί νομίζει ότι έχει ταλέντο ενώ στο νέο βιβλίο της Λένας Τερκεσίδου η ταλαντούχα ηρωίδα επηρεασμένη από την τηλεόραση μπλέκει σε δύσκολα μονοπάτια.
Δυο ευφάνταστα  βιβλία από δύο συγγραφείς που το όνομά τους έχει συνδεθεί με την πρωτοτυπία και την επιτυχία, εικονογραφημένα από δύο σπουδαίους εικονογράφους την Κατερίνα Βερούτσου και τον Νέστορα Ξουρή αντίστοιχα.
Τέλος κυκλοφόρησε και το νέο βιβλίο της Πιπίτσας.  

Με  το ταξίδι της στα σχήματα ολοκληρώνεται η σειρά της Πιπίτσας και η αγαπημένη ηρωίδα μας αποχαιρετά 
Το ταλέντο του Ήλιου 
Συγγραφέας:Χρυσάνθη Καραϊσκου  
Εικονογράφος: Κατερίνα Βερούτσου  
Έτος: 18 Οκτωβρίου 2010 
Σχήμα:21Χ29  
Σελίδες:32 
Εξώφυλλο:Σκληρό  
ISBN:978-960-6864-47-6   
ΔΕΙΤΕ ΤΟ   
Η μάγισσα Τιβικουτή με CD    Συγγραφέας: Λένα Τερκεσίδου  
Εικονογράφος: Νέστορας Ξουρής  
Μουσική: Φώτης Σιβριγιάν  
Τραγουδούν: Αφροδίτη Φρυδά, Φώτης Σιβριγιάν  
Αφήγηση: Σωτήρης Καρκαλέμης και Μαίρη Ανδρέου  
Έτος: 18 Οκτωβρίου 2010  
Σχήμα:21Χ29  
Σελίδες:40  
Εξώφυλλο:Σκληρό   
ISBN:978-960-6864-51-3    
ΔΕΙΤΕ ΤΟ    
Η Πίπίτσα ταξιδεύει στα σχήματα... και μαθαίνει γεωμετρία!!!   
Συγγραφέας:Μάρω Θεοδωράκη  
Μουσική: Μάρω Θεοδωράκη 
Τραγουδούν: Μάρω Θεοδωράκη, Σωτήρης Καρκαλέμης  
Εικονογράφος: Ιούλιος Μαρουλάκης  
Έτος:18 Οκτωβρίου 2010  
Σχήμα:22x24  
Σελίδες:40  
Εξώφυλλο:Σκληρό  
ISBN:978-960-6864-39-1  ΔΕΙΤΕ ΤΟ       
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 
Η ΘΕΟΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΘΩΜΑ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΦΛΩΡΑΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ 
Οι Εκδόσεις Διάπλαση και η συγγραφέας Θεοφανία Παπαθωμά σας προσκαλούν στο βιβλιοπωλείο ΦΛΩΡΑΣ το Σάββατο 6 Νοεμβρίου στις 12:00 π.μ. στην παρουσίαση της σειράς παιδικών βιβλίων “Οι περιπέτειες του Ηρακλή Μπιμπερό”. Τα βιβλία θα παρουσιάσει η ίδια συγγραφέας.  
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΦΛΩΡΑΣ  
Πειραιάς Ζωσιμάδων 46, 18535  
Τηλ. 210-4172819       

MUZICALL ME THN EΒΕΛΙΝΑ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου · 7:30 μ.μ. - 10:30 μ.μ. 
ΘΕΑΤΡΟ 'ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ'   
The MusicAll  
2η χρονιά με την Εβελίνα Παπούλια και τη Μαρία Σολωμού  
Η οµάδα Zand the Band παρουσιάζει, για δεύτερη συνεχή χρονιά, ένα περισσότερο μουσικό παρά θεατρικό θέαμα, που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα.   
Πρόκειται για ένα θεατροποιημένο live στο οποίο μουσικές διασκευές από γνωστά τραγούδια μιουζικαλ, ερµηνεύονται με όρους θεατρικής ροής, καθώς υπάρχει «πίσω τους» ένα story με πρόζα και χιούμορ.  
Στο ξεχωριστό αυτό live show όλα εκτυλίσσονται μέσα από την ματιά ενός Ex hell angel (Εβελίνα Παπούλια) που κατεβαίνει στη γη πέφτοντας από “somewhere over the rainbow”, ελπίζοντας στο “love reign over me”.   
Στόχος του, να κάνει δύο ανθρώπους να ερωτευτούν ταυτόχρονα και να μείνουν για πάντα μαζί.  
Το μότο του MuzicAll είναι: 
Γιατί ο έρωτας και η μουσική παίζονται μόνο live 
Παίζουν: 
EX – HELL – ANGEL: Εβελίνα Παπούλια APOSTOLOS: Aποστόλης Ψυχράμης MARIA: Μαρία Σολωμού  
Μουσικοί:BILLY ELLIOT: (ingie) Φώτης Παπαθεοδώρου gtr ANNY: (gaga K.) Κώστας Γκαγκαστάθης bass  
Ένας ονειροπαρμένος Ex hell angel (Εβελίνα Παπούλια) κατεβαίνει στη γη, γλιστράει από Somewhere over the rainbow, και ελπίζει στο Love reign over me. 
Στόχος του, ο πιο δύσκολος: να κάνει δύο ανθρώπους να ερωτευτούν ταυτόχρονα και να μείνουν για πάντα μαζί…  
Μόνο αν τα καταφέρει θα γίνει άγγελος και θα μπορέσει να συναντήσει ξανά τον δικό του μοναδικό έρωτα…

Εκδηλώσεις 18 -24 Οκτώβρη στο FLORAL

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, 19.30   
Βιβλίο/ Παρουσίαση  
Κι άμα βγεις να είσαι όμορφη της Βίκης Άραλη  
Μαζί με τη συγγραφέα, θα μιλήσουν για το βιβλίο:  
Ο Νίκος Συρανίδης (Χρυσός Ολυμπιονίκης 2004), ο Δημήτρης Κωνσταντάρας (δημοσιογράφος - πρ. βουλευτής), η Αλίκη Αβδελοπούλου, (τραγουδίστρια των MONITOR).  
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιώργος Γιαννούσης, υπεύθυνος εκδόσεων της Εμπειρίας Εκδοτικής.  
Tρίτη 19 Οκτωβρίου, 22.00   
Dj set by SNOB  
Οι συγγραφείς – μουσικοί, Θανάσης Χειμωνάς και Δημήτρης Σωτάκης (aka SNOB), παίζουν τα αγαπημένα τους τραγούδια.  
Tετάρτη 20 Οκτωβρίου, 19.30   
Βιβλίο/ Παρουσίαση   
Μυστικοί Έρωτες ΙΙΙ & IV του Τάσου Μακράτου  
Παρουσίαση των νέων βιβλίων του Τάσου Μακράτου Μυστικοί Έρωτες ΙΙΙ - Ο Παρατατικός του Έρωτα & Μυστικοί Έρωτες IV - Παραλλαγές σε ένα ατέλειωτο Εμείς, των εκδόσεων Δωδώνη.  
Για τα βιβλία θα μιλήσει ο Δημήτρης Καραμβάλης (δοκιμιογράφος) και θα απαγγείλουν οι: Αντώνης Σαμιωτάκης (ποιητής), Αλεξάνδρα Βαΐτση – Βάκρου (ποιήτρια), Ιφιγένεια Θεοχαρίδη ( ηθοποιός) και ο ίδιος ο ποιητής. Στο πιάνο συνοδεύει η Μανταλένα Αργυράκη.   
Πέμπτη 21 Οκτωβρίου, 23.00  
Πάρτυ Έναρξης 23ο Πανοράμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου   Αμέσως μετά την επίσημη πρεμιέρα του 23ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, οι συντελεστές του μαζί με πλήθος επίσημων καλεσμένων και ανθρώπων του κινηματογράφου θα γιορτάσουν στο Floral την έναρξη της φετινής μεγάλης γιορτής του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.  
Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, 22.00   
Dj set Palov from Cast – A – Blast   
O dj και παραγωγός Palov, γνωστός από το διεθνές ντουέτο Palov & Mishkin της κολεκτίβας Cast-a-Blast.  
Σάββατο 23 Οκτωβρίου, 21.00  
SOUND THE ALARM (Thievery Corporation New Release Party)  
10 χρόνια Thievery Corporation. Party με αφορμή την κυκλοφορία του Best Of με τίτλο “It Takes A Thief” και προβολή της ταινίας “Babylon Central” που σκηνοθετεί ο Eric Hilton των TC. Freestyle μουσικές επιλογές από τους Γιώργο Δημητρακόπουλο και Θοδωρή Τσαντούλα. Έναρξη: 21:00 Προβολής ταινίας: 22:00

Ένας αιώνας...μια στιγμή - Ελευθερουδάκης

Το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης και οι εκδόσεις Κέδρος σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Κανής Καραβά, Ένας αιώνας… μια στιγμή, τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου και ώρα 19.00  
Για το βιβλίο θα μιλήσουν: 
Ελένη Γκίκα, δημοσιογράφος 
Ζέτα Κουντούρη, συγγραφέας 
Ελευθερουδάκης   Πανεπιστημίου 17, 6ος όροφος

Αφιέρωμα ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία


Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου · 9:00 μ.μ. - 11:00 μ.μ.   
θέατρο Μελίνα Μερκούρη   
Το Πολιτισμικό Φεστιβάλ 'ΑΥΛΑΙΑ 2010' στο αφιέρωμα ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία (που θα λάβει χώρα στις 11/11/2010 στο θέατρο Μελίνα Μερκούρη) πραγματοποιεί μία καλλιτεχνική συνάντηση με τον Σύριο μουσικό Ζιαντ Ρατζάμπ που τραγουδάει και παίζει ούτι, ... με τον βιρτουόζο του ακορντεόν Dasho Kurti  και  με την θεατρική ομάδα "Πολιτεία Θεάτρου"  με τρία μονόπρακτα: 
"Σας Αρεσει ο Μπράμς;" της Μάρως Δούκα  ερμηνεία: Παναγιώτα Γαλαζούλα 
"Το Σκοτεινό Δωμάτιο"- του Τέννεση Ουίλλιαμς 
ερμηνεία: Παναγιώτα Γαλαζούλα- Γεωργία Μπαλτατζή 
"Άριάν"- της Μαρίας Μπαλτατζή   
(η ιδέα από το «Άλτιν» του Μένη Κουμανταρέα ) ερμηνεία : Χάρης Δεληνικόπουλος 
---------------------------------------------------------------------------------------- 
Απόσπασμα από συνέντευξη του Dasho Kurti:  
Στην ερώτηση αν συνάντησε δυσκολίες και ξενοφοβικές συμπεριφορές εδώ στην Ελλάδα, ο Dasho Kurti απάντησε: ''Ήταν πάρα πολύ δύσκολα.'Ημασταν παράνομοι. Αυτό ήταν ένα γεγονός που με ενοχλούσε πάρα πολύ. Υπήρξαν ξενοφοβικές συμπεριφορές, αλλά θεωρώ ότι παντού συμβαίνουν αυτά. Δε μπορώ να κριτικάρω ούτε στην ελληνική κοινωνία, ούτε στην αλβανική. Νομίζω πως πλέον όλοι έχουν καταλάβει πως προσφέρουμε σε πολλούς τομείς στην ελληνική κοινωνια. Εγώ θέλω να προσφέρω μέσα απο τη μουσική...''
--------------------------------------------------------------------------------------- 
Ξενοφοβία, ρατσισμός, μισαλλοδοξία και απαξιωτική αντιμετώπιση, είναι μερικά από τα φαινόμενα της συμπεριφοράς του Έλληνα πολίτη, τα οποία καταγράφονται και επισημαίνονται στο ερευνητικό πρόγραμμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Μετανάστευση», που έχει εκπονήσει επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 
Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, ο σύγχρονος Έλληνας πιστεύει ότι οι ξένοι ευθύνονται για την εγκληματικότητα, (7 στους 10 Έλληνες το πιστεύουν αυτό), ότι οι ξένοι ευθύνονται για την αύξηση της ανεργίας και θεωρεί ότι τα παιδιά των αλλοδαπών πρέπει μεν να πηγαίνουν στον ίδιο σχολείο με τα ελληνόπουλα αλλά σε διαφορετικές τάξεις! 
Οι 7 στους 10 Έλληνες λοιπόν, συμπαθούν περισσότερο τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Άγγλους, Γάλλους, Γερμανούς κτλ.), του Λατινοαμερικανούς και τους Σέρβους, αντιπαθούν όμως τρομερά τους Αλβανούς, τους Ρουμάνους, τους Βούλγαρους και φυσικά τους Αμερικανούς (να και ο γνωστός μας αντιαμερικανισμός). 
Κι όλα αυτά, όπως λέει η σχετική έρευνα, γιατί υπάρχει σημαντικό πρόβλημα ενημέρωσης για τον Έλληνα πολίτη και έλλειψη κατάρτισης και ευαισθητοποίησης σε θέματα που αφορούν τους μετανάστες στη χώρα μας. 
Λέει κι άλλα σημαντικά πράγματα η έρευνα αυτή: Το 69% υποστηρίζει ότι οι μετανάστες ευθύνονται για την αύξηση της ανεργίας των Ελλήνων, ενώ οι 9 στους 10 απαντούν θετικά στην ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων για αποτελεσματικότερο έλεγχο των συνόρων, προκειμένου να εισέρχονται στη χώρα μόνο οι αλλοδαποί που έχουν «νόμιμα χαρτιά». 
Εντυπωσιακό είναι ότι το 28% απαντάει θετικά στην ερώτηση αν αντιμετώπισαν προσωπικά προβλήματα με την ασφάλειά τους λόγω της παρουσίας αλλοδαπών. Επίσης, το 75% φρονεί ότι τα παιδιά των ξένων πρέπει μεν να πηγαίνουν στα ίδια σχολεία με τα ελληνόπουλα, αλλά όχι και στις ίδιες τάξεις, ενώ το 55% απάντησε ότι πρέπει να συσταθούν ειδικές τάξεις για τους αλλοδαπούς μαθητές!!! 
Το 84% των ερωτηθέντων κρίνει ότι χρειάζεται να λειτουργήσουν ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης για να βοηθηθούν οι μετανάστες, ενώ το 64% διαφωνεί με την άποψη ότι οι αλλοδαποί πρέπει να εισέρχονται στη χώρα μόνο ως τουρίστες.  
Εντυπωσιακά είναι επίσης τα ποσοστά συμπάθειας του Έλληνα: περισσότερο συμπαθείς με 63,5% είναι οι Ευρωπαίοι πολίτες και ακολουθούν οι Λατινοαμερικάνοι με 47,3% και οι Σέρβοι και οι Παλαιστίνιοι στο ίδιο μήκος κύματος! Οι Αλβανοί «αντιπαθούνται» κατά 58,15%, οι Ρουμάνοι κατά 32,4%, οι Βούλγαροι κατά 29,7% και οι πολίτες των ΗΠΑ με 18,9% αντιπάθεια!!! Εντυπωσιακό είναι επίσης το ποσοστό 9,5% αποδοχής για πολίτες από την Ανατολική Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή. 
Τα στοιχεία του ερευνητικού προγράμματος αναμένεται να αποτελέσουν τις βασικές θέσεις της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. στο συνέδριο που οργανώνει στις 26 και 27 Απριλίου το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής στη Ρόδο.   
(σ.σ. Στοιχεία της έρευνας δημοσιεύθηκαν στον Πανελλήνιο Τύπο). 
http://avlaiafest.blogspot.com/

Σεμινάριο "Η Ομοιοπαθητική στον Καρκίνο. Μια Ολιστική Προσέγγιση"

Διήμερο σεμινάριο. Σάββατο 27 Νοεμβρίου και Κυριακή 28 Νοεμβρίου. 
Σάββατο: 3.30-8.30 μ.μ. 
Κυριακή: 11.00- 16.00 μ.μ.  
Αριθμός θέσεων περιορισμένος. Δηλώστε έγκαιρα τη συμετοχή σας.  
Συμμετοχή στο διήμερο σεμινάριο: 200€  
Τηλ. επικοινωνίας: 210-7643963  
ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ 
Σουλιώτών 1. Καρέας.

PIAZZA del POPOLO

* Συνάντηση δημοσιογράφων και υποψηφίων της Κοινωνικής Συμμαχίας!   
* 2 μονάδες απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη   
* Ούτε ο καιρός δεν στάθηκε εμπόδιο! Μεγαλειώδης συγκέντρωση του Στέλιου Χατζηευαγγέλου   
* Μεγάλο πρόβλημα στο συνδυασμό του Γιώργου Παυλίδη στην Ροδόπη  
* Γνωρίστε τους υποψήφιους της Κοινωνικής Συμμαχίας στη Ροδόπη   
* Αξιοποίηση ορεινού όγκου

Geopolitics-GR

Το Ιράν αποδέχεται την πρόταση για συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα   
Συμφωνία Ρωσίας - Βενεζουέλας για τη δημιουργία πυρηνικού σταθμού

Greek Alert

* ΘΑ ΠΟΛΕΜΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ   
* Ο ιδιοκτήτης και o μεσσίτης της Ακροπόλεως   
* Ελλαδο - βασίλε(υ)μα   
* Θα πάει εισαγγελέας η θα την γλυτώσουν;   
* Οργανωμένη επίθεση αλλοδαπών σε ηλικιωμενους και γυναικόπαιδα στην Πλατεία Αττικής!!!   
* 90.000 λαθρομετανάστες τον μήνα εισέρχονται από τον Έβρο.  
* Τον συνδυασμό Μουσταφάογλου υποστηρίζει ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Τ.Μάντατζη   
* H μηλιὰ μὲ τὰ χρυσὰ μῆλα   
* Όσο πλησιάζει η ώρα των εκλογών...

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Today at InfognomonPolitics   
* «Καλωσόρισες στη χώρα των διεφθαρμένων, της διαφθοράς»   
* Η Τουρκία από την «πίσω πόρτα» στην Ευρώπη   
* Γάλλοι βουλευτές ψαλιδίζουν κονδύλια για Τουρκία   
* Πως θα καλυφθεί το κόστος της αντιπυραυλικής ασπίδας;   
* Υπόθεση παραποίησης ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ διερευνά η ΕΛ.ΑΣ.   
* Γκιουλ: «Δεν μας θέλουν, γιατί δεν έχουν στρατηγική»   
* Αμερικανική μαρτυρία για τον υπόγειο ρόλο του Κίσιντζερ στο Κυπριακό   
* Καλώς ήρθες... αλλά   
* “Η ψήφος του Τούρκου στον Τούρκο κι όχι στον Γκιαούρ!”   
* Σκάκι µε τους παλιούς συντρόφους  
* Πολύφερνος νύφη της ενέργειας   
* Τουργκούτ Οζάλ:στο προσκήνιο ξανά τα περί δολοφονίας του   
* Ισλαμοφοβία στη Γερμανία * 10 όροι Αττίλα για τον Λιμνίτη   
* «Εραψα το στόμα μου για να μ΄ ακούσεις»   
* Στην Κύπρο Αμερικανός εμπειρογνώμονας για θεματα περιουσιών   
* Απόσυρση του Κανονισμού   
* Πολιορκία από λαθρομετανάστες   
* ΟΗΕ: Σοβαρός κίνδυνος από τα ορυχεία των Βαλκανίων   
* Περικοπές δαπανών και για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου   
* Ρωσία:Επιφυλάξεις για τη συμμετοχή στην αντιπυραυλική ευρωπαϊκή ασπίδα  
* Μια ερώτηση προς τους "αποκαλυπτικούς"

Π. ΑΤΤΙΚΗΣ: ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΔΗΜΑΡΑ, ΣΓΟΥΡΟΥ, ΤΡΙΤΟΣ Ο ΚΙΚΙΛΙΑΣ

Διαβάστε στο διαδικτυακό τόπο της Αυτοδιοίκησης www.aftodioikisi.gr ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ PULSE ΣΧΕΤΙΚ ΜΕ ΤΟΝ Α' ΓΥΡΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΣΤΟ Β'  
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:   
1) ΧΩΡΙΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΟ CRASH TEST ΜΕΤΑΞΥ ΠΟΕ-ΟΤΑ - ΥΠΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ   
2) ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΚΟΜΒΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  
3) ΣΑΜΑΡΑΣ: ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ...ΠΗΧΗ   
4) ΠΑΠΑΡΗΓΑ: ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΟ ΠΡΟΣΩΠΑ    
5) ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΠΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ"   
6) Ο Λ. ΚΟΥΡΗΣ ΝΕΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΔ   
7) Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ Α. ΤΟΜΠΑΖΗΣ ΣΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΚΑΜΙΝΗ    
8) Όλα τα ονόματα των υποψηφίων στις 13 περιφέρειες και τους 325 Καλλικρατικούς δήμους. Η λίστα επικαιροποιείται καθημερινά.   
Και δεκάδες άλλα θέματα στο πλαίσιο της συνεχούς ροής ενημέρωσης από την αυτοδιοίκηση gr   
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ GR: ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ  
(Τιμητική Διάκριση Ιδρύματος Μπότση 2010)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ   
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ,  
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ  
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ  
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  
Λ. Ηρώων 30 69100 Κομοτηνή  
Τηλ: 25310 24498, 81006 Φαξ: 25310 81555  
email: press@gpetalotis.gr   
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Πρώτο Θέμα”, την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010 έκανε την ακόλουθη δήλωση. «Για άλλη μια φορά η εφημερίδα “Το Πρώτο Θέμα” προσφεύγει στο ψέμα. Κανένα “ταξιδάκι αναψυχής” δεν έκαναν οι δημοσιογράφοι της περιφέρειάς μου. Αντίθετα, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης - Επικοινωνίας, υπό την εποπτεία μου, ξεκίνησε πρόγραμμα προσέγγισης, προώθησης και ενημέρωσης των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ της Ελληνικής Περιφέρειας. Επιλέχθηκαν, πιλοτικά, τα ΜΜΕ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και αυτά της Κρήτης. Κατά την διάρκεια της διημερίδας, οι εκπρόσωποι των περιφερειακών ΜΜΕ συμμετείχαν στην καθημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, μαζί με τους συναδέλφους τους από τα κεντρικά ΜΜΕ της Αθήνας. Επίσης συμμετείχαν σε εκτενή συζήτηση παρουσία εννέα συνολικά Υπουργών και δύο Γενικών Γραμματέων, κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν την - σπάνια γι΄ αυτούς - ευκαιρία να ρωτήσουν και να θέσουν απευθείας τα ζητήματα των τοπικών τους κοινωνιών στους αρμόδιους, αλλά και να ενημερωθούν από αυτούς. Και επειδή τα αποτελέσματα αυτών των διημερίδων κρίνονται εξαιρετικά, θα συνεχιστεί η ανάλογη ενημέρωση των δημοσιογράφων της περιφέρειας και των ΜΜΕ που εκπροσωπούν. Η κυβέρνηση σέβεται την ελληνική περιφέρεια και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα για ίση πρόσβαση στην πληροφορία και την ενημέρωση. Αναγνωρίζει στην πράξη την σπουδαιότητα της υποστήριξης των περιφερειακών ΜΜΕ, τα οποία επιτελούν διττό ρόλο, αφενός αναδεικνύοντας τα τοπικά προβλήματα και αφετέρου, ενημερώνοντας γι’ αυτά την κεντρική κυβέρνηση».

Νέα από το e-Pontos

* ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ   
* «Οι Διώξεις του Ελληνισμού 1955-64, ως συνέχεια των Γενοκτονιών της Μ. Ασίας και του Πόντου»  
* ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ   
* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ «ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ»  
* EKΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ