Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Αφιέρωμα ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία


Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου · 9:00 μ.μ. - 11:00 μ.μ.   
θέατρο Μελίνα Μερκούρη   
Το Πολιτισμικό Φεστιβάλ 'ΑΥΛΑΙΑ 2010' στο αφιέρωμα ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία (που θα λάβει χώρα στις 11/11/2010 στο θέατρο Μελίνα Μερκούρη) πραγματοποιεί μία καλλιτεχνική συνάντηση με τον Σύριο μουσικό Ζιαντ Ρατζάμπ που τραγουδάει και παίζει ούτι, ... με τον βιρτουόζο του ακορντεόν Dasho Kurti  και  με την θεατρική ομάδα "Πολιτεία Θεάτρου"  με τρία μονόπρακτα: 
"Σας Αρεσει ο Μπράμς;" της Μάρως Δούκα  ερμηνεία: Παναγιώτα Γαλαζούλα 
"Το Σκοτεινό Δωμάτιο"- του Τέννεση Ουίλλιαμς 
ερμηνεία: Παναγιώτα Γαλαζούλα- Γεωργία Μπαλτατζή 
"Άριάν"- της Μαρίας Μπαλτατζή   
(η ιδέα από το «Άλτιν» του Μένη Κουμανταρέα ) ερμηνεία : Χάρης Δεληνικόπουλος 
---------------------------------------------------------------------------------------- 
Απόσπασμα από συνέντευξη του Dasho Kurti:  
Στην ερώτηση αν συνάντησε δυσκολίες και ξενοφοβικές συμπεριφορές εδώ στην Ελλάδα, ο Dasho Kurti απάντησε: ''Ήταν πάρα πολύ δύσκολα.'Ημασταν παράνομοι. Αυτό ήταν ένα γεγονός που με ενοχλούσε πάρα πολύ. Υπήρξαν ξενοφοβικές συμπεριφορές, αλλά θεωρώ ότι παντού συμβαίνουν αυτά. Δε μπορώ να κριτικάρω ούτε στην ελληνική κοινωνία, ούτε στην αλβανική. Νομίζω πως πλέον όλοι έχουν καταλάβει πως προσφέρουμε σε πολλούς τομείς στην ελληνική κοινωνια. Εγώ θέλω να προσφέρω μέσα απο τη μουσική...''
--------------------------------------------------------------------------------------- 
Ξενοφοβία, ρατσισμός, μισαλλοδοξία και απαξιωτική αντιμετώπιση, είναι μερικά από τα φαινόμενα της συμπεριφοράς του Έλληνα πολίτη, τα οποία καταγράφονται και επισημαίνονται στο ερευνητικό πρόγραμμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Μετανάστευση», που έχει εκπονήσει επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 
Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, ο σύγχρονος Έλληνας πιστεύει ότι οι ξένοι ευθύνονται για την εγκληματικότητα, (7 στους 10 Έλληνες το πιστεύουν αυτό), ότι οι ξένοι ευθύνονται για την αύξηση της ανεργίας και θεωρεί ότι τα παιδιά των αλλοδαπών πρέπει μεν να πηγαίνουν στον ίδιο σχολείο με τα ελληνόπουλα αλλά σε διαφορετικές τάξεις! 
Οι 7 στους 10 Έλληνες λοιπόν, συμπαθούν περισσότερο τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Άγγλους, Γάλλους, Γερμανούς κτλ.), του Λατινοαμερικανούς και τους Σέρβους, αντιπαθούν όμως τρομερά τους Αλβανούς, τους Ρουμάνους, τους Βούλγαρους και φυσικά τους Αμερικανούς (να και ο γνωστός μας αντιαμερικανισμός). 
Κι όλα αυτά, όπως λέει η σχετική έρευνα, γιατί υπάρχει σημαντικό πρόβλημα ενημέρωσης για τον Έλληνα πολίτη και έλλειψη κατάρτισης και ευαισθητοποίησης σε θέματα που αφορούν τους μετανάστες στη χώρα μας. 
Λέει κι άλλα σημαντικά πράγματα η έρευνα αυτή: Το 69% υποστηρίζει ότι οι μετανάστες ευθύνονται για την αύξηση της ανεργίας των Ελλήνων, ενώ οι 9 στους 10 απαντούν θετικά στην ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων για αποτελεσματικότερο έλεγχο των συνόρων, προκειμένου να εισέρχονται στη χώρα μόνο οι αλλοδαποί που έχουν «νόμιμα χαρτιά». 
Εντυπωσιακό είναι ότι το 28% απαντάει θετικά στην ερώτηση αν αντιμετώπισαν προσωπικά προβλήματα με την ασφάλειά τους λόγω της παρουσίας αλλοδαπών. Επίσης, το 75% φρονεί ότι τα παιδιά των ξένων πρέπει μεν να πηγαίνουν στα ίδια σχολεία με τα ελληνόπουλα, αλλά όχι και στις ίδιες τάξεις, ενώ το 55% απάντησε ότι πρέπει να συσταθούν ειδικές τάξεις για τους αλλοδαπούς μαθητές!!! 
Το 84% των ερωτηθέντων κρίνει ότι χρειάζεται να λειτουργήσουν ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης για να βοηθηθούν οι μετανάστες, ενώ το 64% διαφωνεί με την άποψη ότι οι αλλοδαποί πρέπει να εισέρχονται στη χώρα μόνο ως τουρίστες.  
Εντυπωσιακά είναι επίσης τα ποσοστά συμπάθειας του Έλληνα: περισσότερο συμπαθείς με 63,5% είναι οι Ευρωπαίοι πολίτες και ακολουθούν οι Λατινοαμερικάνοι με 47,3% και οι Σέρβοι και οι Παλαιστίνιοι στο ίδιο μήκος κύματος! Οι Αλβανοί «αντιπαθούνται» κατά 58,15%, οι Ρουμάνοι κατά 32,4%, οι Βούλγαροι κατά 29,7% και οι πολίτες των ΗΠΑ με 18,9% αντιπάθεια!!! Εντυπωσιακό είναι επίσης το ποσοστό 9,5% αποδοχής για πολίτες από την Ανατολική Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή. 
Τα στοιχεία του ερευνητικού προγράμματος αναμένεται να αποτελέσουν τις βασικές θέσεις της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. στο συνέδριο που οργανώνει στις 26 και 27 Απριλίου το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής στη Ρόδο.   
(σ.σ. Στοιχεία της έρευνας δημοσιεύθηκαν στον Πανελλήνιο Τύπο). 
http://avlaiafest.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: