Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

Όταν η εικόνα…καθοδηγεί!

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
Καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Βιάστηκε λίγο ο Οργουελλ βαφτίζοντας το βιβλίο του "1984" - αν ήξερε τι μας περίμενε θα το τιτλοφορούσε "Μπιγκ Μπράδερ" (Τον Μεγάλο αδελφό που μας παρακολουθεί ) και την δύναμη της Τηλεόρασης να καθοδηγεί την κοινή γνώμη σε στόχους επιθυμητούς καθώς αποδεχόμενη την προπαγάνδα ως ενημέρωση συναρπάσεται, ακολουθεί άβουλα,αξιολογεί άκριτα, υιοθετεί ασυλλόγιστα Ζούμε τελευταία και οι Έλληνες τηλεθεατές μαζί με την παγκόσμια «τηλεοπτική κοινότητα» μια ιδιόμορφη τραγωδία με άγνωστες δραματικές προεκτάσεις που αδυνατούμε να συλλάβουμε, να κατανοήσουμε και στο μέτρο που το επιτάσσουν οι περιστάσεις και το απαιτούν οι – ου μενετοί – καιροί, να ερμηνεύσουμε παραγωγικά.
Δραματικά πρόσωπα του «παγκόσμιου σήριαλ» οι καταθέσεις του κάθε εργαζόμενου σε ολάκερο τον πλανήτη και, φυσικά, και του μέσου Έλληνα που κινδυνεύουν να «…χαθούν» ενώ βασικά είχαν μείνει «στο απυρόβλητο» αφού πριν «απαξιώθηκαν» Πολιτική, Οικογένεια, Παιδεία, Αστυνομία, Δημοσιογραφία, Δικαιοσύνη, Θρησκεία!… Εμείς εισπράττουμε την εικόνα, φουντώνουμε με θυμό για την επαπειλούμενη «κλοπή» του ιδρώτα μας, ζητάμε εξιλέωση με την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων που θα επιφέρει την «…των τοιούτων παθημάτων κάθαρση»
Αλλά οι ηγέτες των 7 ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΩΝ χωρών με τις «λύσεις» τους μάλλον φροντίζουν τους φίλους τους και όχι…εμάς! Στην τηλεοπτική εικόνα στέκομαι, και θα σας θυμίσω το Βρετανικό διαφημιστικό σποτ που δείχνει ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ 3 σκηνές : Σκηνή τρίτη, ένας νεαρός με δερμάτινο μπουφάν και μαλλί «καρφάκια» σπρώχνει έναν καθώς πρέπει μπίζνεσμαν από τα χέρια του οποίου φεύγει βίαια ο μαύρος χαρτοφύλακας. Σκηνή δεύτερη, ο νεαρός τρέχει προφανώς για να επιτεθεί στον μπίζνεσμαν που περπατά ανέμελος στο πεζοδρόμιο μιας λονδρέζικης λεωφόρου. Σκηνή πρώτη, ο νεαρός που περπατά με τη φίλη του πίσω από τον μπίζνεσμαν αντιλαμβάνεται ότι αρχίζει να καταρρέει η μαρκίζα του κτιρίου που μπορεί να θανατώσει τον μπίζνεσμαν και ΤΡΕΧΕΙ να προλάβει!.. Στη χώρα που γέννησε τη λογική και πολέμησε το σόφισμα, στο Λαό που ξεπέρασε το ένστικτο της επιβίωσης θυσιάζοντας ζωές «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδας την ελευθερία» βλέπω μια τηλεόραση – έπιπλο με 3 πόδια το 4ο σπασμένο να την στηρίζουμε με τρία βιβλία, την Πολιτεία του Πλάτωνα, τα Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη και την …Καινή Διαθήκη!
Τα συμπεράσματα για το ψέμα και τη δύναμη της τηλεοπτική εικόνας δικά σας!
Την αλήθεια γνωρίζει μόνον…Εκείνος!

Θα βλέπουν από πριν φωτιές και πλημμύρες

ΑΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΣΤΗ ΣΤΑΜΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ Στη Σταμάτα Αττικής βρίσκει εφαρμογή ένα τεχνολογικό σύστημα πολιτικής προστασίας για πυρκαγιές και πλημμύρες μέσω έγκαιρης πρόγνωσης και εκτίμησης αποτελεσμάτων για έγκαιρη προστασία πολιτών και περιβάλλοντος. Εμπνευστές και δημιουργοί του είναι Ελληνες επιστήμονες από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Τηλεπικοινωνιών & Πληροφορικής (ΕΚΠΑ), το κέντρο GR-ΝΕΤ της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας και το ΕΘΙΑΓΕ του υπουργείου Γεωργίας και άλλοι συνάδελφοί τους από Γαλλία, Ελβετία, Ισπανία, Πορτογαλία, Τσεχία, Ιταλία και Γερμανία.
Θα κοστίσει 3,5 εκατομμύρια ευρώ και παρ' ότι θα ολοκληρωθεί το 2009, βρίσκεται ήδη σε επιχειρησιακή ετοιμότητα στη Σταμάτα Αττικής.
Αισθητήρες
Αισθητήρες θερμοκρασίας και υγρασίας, κατεύθυνσης και ταχύτητας του ανέμου για την περίπτωση δασικής πυρκαγιάς & βροχόμετρα για την περίπτωση πλημμύρας τοποθετούνται στην περιοχή κινδύνου και μετρούν όλες τις σχετικές περιβαλλοντικές παραμέτρους.
Οι μετρήσεις μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο σε ένα κεντρικό υπολογιστικό σύστημα το οποίο αποφασίζει, ανάλογα με την εικόνα που λαμβάνει από το πεδίο, εάν έχουμε πραγματικό κίνδυνο.
«Μιλάμε για το SCIER, Sensing & Computing Infrastructure for Environmental Risks, διαδικτυακή πλατφόρμα περιβαλλοντικών κινδύνων (για πολιτική προστασία), σε ελεύθερη μετάφραση, με κριτήριο τη χρηστικότητα», εξηγεί ο Μάρκος Μποναζούντας (ΕΨΙΛΟΝ), διαχειριστής και συντονιστής του καθηγητής τού τομέα υδατικών πόρων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
«Η πλατφόρμα συνδυάζει: αισθητήρες πεδίου, δορυφορικά στοιχεία/data, τηλεπικοινωνιακή μετάδοση δεδομένων, διασύνδεση με το διαδικτυακό υπολογιστικό κέντρο παράλληλης επεξεργασίας (GRID technology του Ελληνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογίας GR-ΝΕΤ), συστήματα παράλληλης & κατανεμημένης υπολογιστικής επεξεργασίας για μαθηματικά μοντέλα πρόγνωσης για φωτιές και πλημμύρες, κανόνες λήψης αποφάσεων για την αντιμετώπιση φαινομένων.
Επίσης τεχνολογία μετάδοσης ακραίων γεγονότων σε χρήστες ή πελάτες ή κατοίκους περιοχής μέσω φορέων ενημέρωσης και εταίρους παροχής ασφάλειας και προστασίας ή την Αστυνομία και την Πυροσβεστική».
Κοινοπραξία
Διαχειριστής, συντονιστής και συμβασιούχος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η EPSILON International Α.Ε., σε κοινοπραξία με 14 Ευρωπαίους partners.
Το έργο έχει κύριο συνεργάτη τον δρα Σωτήριο Κανελλόπουλο.
Συνεργάτες από την Ελλάδα είναι οι: Ευστάθιος Χατζηευθυμιάδης (ΕΚΠΑ), δρ Ξενοφώντας Τσιλιμπάρης (GR-ΝΕΤ) και δρ Γαβριήλ Ξανθόπουλος. Σύμβουλος είναι ο καθ. Joerg Schaller από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου.
Στο έργο συνεισφέρουν άνω των 30 επιστημόνων από Ελλάδα, Γαλλία, Ελβετία, Ισπανία, Πορτογαλία, Τσεχία, Ιταλία και Γερμανία.
«Οι αισθητήρες μετρούν και τα στοιχεία μεταφέρονται σε ένα κεντρικό υπολογιστικό σύστημα το οποίο αποφασίζει, ανάλογα με την εικόνα που λαμβάνει από το πεδίο, εάν έχουμε πραγματικό κίνδυνο», προσθέτει ο κ. Μποναζούντας.
«Στην περίπτωση που ο κίνδυνος αξιολογείται ως σημαντικός, προσομοιώνει την εξέλιξη του φαινομένου (πυρκαγιάς/πλημμύρας) για τις επόμενες 2-3 ώρες, σύμφωνα με τις αρχικές συνθήκες που αποτυπώνονται από το δίκτυο αισθητήρων.
Η προσομοίωση επιτυγχάνεται βάσει μαθηματικών προγνωστικών μοντέλων που δέχονται σαν είσοδο τις μετρήσεις από τους αισθητήρες και γεωγραφική πληροφορία από το πεδίο ενδιαφέροντος.
Το αποτέλεσμα αποτυπώνεται σε χάρτη.
Ειδοποιούνται ενδιαφερόμενοι και φορείς για να συνδράμουν στην πολιτική προστασία».
Εντός του 2009, θα τεθεί σε χρήση μέσω Consortium που θα εκμεταλλευτεί την τεχνολογία και θα «πωλεί» services μέσω εταιρείας προστασίας όπως η G4S, που είναι και μέλος του πανευρωπαϊκού κονσόρτσιουμ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/10/2008

ΑΦΟΥ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΥΠΟΥ "ΡΕΠΟΥΣΗ" ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ......ΒΡΕΘΗΚΕ Η "ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ" ΠΑΤΕΝΤΑ

ΑΠΟ GREEK ALERT
Ο ΣΥΝΕΧΗΣ "ΒΙΑΣΜΟΣ" ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Η ΧΑΛΚΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ .
Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΑ.
ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ .....
ΟΤΙ Η ΑΥΤΗ ΚΑΘ' ΑΥΤΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ.
ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ Η ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΨΑΡΟΥΔΑ-ΜΠΕΝΑΚΗ ΕΙΧΕ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΝΥΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ;;;
ΜΗΠΩΣ ΑΦΟΥ Η ΡΕΠΟΥΣΗ Ή Η ΚΑΘΕ ΡΕΠΟΥΣΗ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΗΝ "ΛΗΘΗ"................. ΒΡΗΚΑΝ ΤΗΝ "ΠΑΤΕΝΤΑ" ΤΟΥ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΑ"ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ";;;;
διαβάστε την συνέχεια εδώ

«Πλούτος» του Αριστοφάνη

ΑΠΟ 43α ΔΗΜΗΤΡΙΑΘέατρο Άνετον / Είδος Εκδήλωσης: Δημήτρια στα σχολεία 13/10/2008, Ώρα: 19.00 Είσοδος Ελεύθερη Το «Άσυλο του Παιδιού» και τα παιδιά του ομίλου θεάτρου παρουσιάζουν τη θεατρική παράσταση «Πλούτος» του Αριστοφάνη, σε διασκευή του Τάσου Αποστολίδη και μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου. Η υπεύθυνη του τομέα θεάτρου κ. Μ. Γκατζέλη, εμψυχώτρια αυτού του καλλιτεχνικού σχήματος εδώ και 17 χρόνια, επέλεξε το συγκεκριμένο έργο λόγω της συνάφειας της επικαιρότητας με την κοινωνική, πολιτική και καλλιτεχνική πραγματικότητα της εποχής του Αριστοφάνη. Στον «Πλούτο» ο μεγαλύτερος κωμωδιογράφος της αρχαιότητας, «παίζει» με μια αλληγορία πλούτου - πενίας με τέτοιο τρόπο ώστε να προετοιμάζει ανάλογους τύπους που θα κυριαρχήσουν στην ευρωπαϊκή κωμωδία 2.000 χρόνια μετά. Στο έργο συμμετέχουν 14 παιδιά από τις Γ', Δ', Ε' και ΣΤ' τάξεις του 33ου Δημοτικού Σχολείου του «Ασύλου του Παιδιού». Τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Μ. Γκατζέλη.

«Μακεδονικό Μέτωπο Α' Παγκοσμίου Πολέμου - 90 χρόνια από τη συνθηκολόγηση»

ΑΠΟ 43α ΔΗΜΗΤΡΙΑΚέντρο Ιστορίας / Είδος Εκδήλωσης: Εικαστικά 12/10/2008, Ώρα: 20.30 Είσοδος Ελεύθερη Σε συνεργασία με το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Τον Οκτώβριο του 1915 στρατεύματα της «Entente» (Βρετανοί και Γάλλοι) αποβιβάζονται στη Θεσσαλονίκη και δημιουργούν με τη συνεργασία Σέρβων, Ιταλών, Ρώσων και ασφαλώς Ελλήνων το «Μακεδονικό Μέτωπο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου». Αντίπαλοί τους οι «Κεντρικές Δυνάμεις», Βούλγαροι, Γερμανοί, Αυστροούγγροι και αργότερα Τούρκοι. Η παραβίαση της ελληνικής ουδετερότητας οδήγησε στον Εθνικό Διχασμό.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποπέμφθηκε από τον Βασιλιά Κωνσταντίνο και ο Βασιλιάς αργότερα απομακρύνθηκε από το θρόνο. Οι σύμμαχοι δημιούργησαν προγεφυρώματα στο ύψος των ελληνοσερβικών συνόρων αλλά και οι Βούλγαροι χωρίς μάχη κατέλαβαν το Οχυρό Ρούπελ και στη συνέχεια ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία.
Στη Θεσσαλονίκη εκδηλώνεται το κίνημα της Εθνικής Άμυνας και το ελληνικό κράτος χωρίζεται σε δύο μέρη. Η Θεσσαλονίκη γίνεται πολυεθνική πόλη, που προσπαθούσε να επιλύσει τα δεκάδες σύνθετα γραφειοκρατικά, νομικά και οικονομικά προβλήματα.
Ως κορωνίδα στα προβλήματά της προστέθηκε η καταστροφική πυρκαγιά τον Αύγουστο του 1917. Τον Μάιο του 1918 με τη μάχη του Σκρα αρχικά και της Δοϊράνης στη συνέχεια οι σύμμαχοι επέτυχαν την κατάρρευση του μετώπου των «Κεντρικών Δυνάμεων».
Το Σεπτέμβριο του 1918 παραδόθηκε πρώτη η Βουλγαρία, ακολούθησε τον άλλο μήνα η Τουρκία και το Νοέμβριο η Αυστροουγγαρία και η Γερμανία. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, πίνακες, επιστολικά δελτάρια, στολές, παράσημα, όπλα, ξίφη, ξιφολόγχες, χάρτες, κράνη, ενθυμήματα, μινιατούρες, σάλπιγγες, καραβάνες και άλλα συμμάχων και αντιπάλων, ενώ θα παρουσιάζονται ταινίες που τραβήχτηκαν από ξένες κινηματογραφικές αποστολές.
Τα κειμήλια ανήκουν στις συλλογές του ΚΙΘ, του Βασιλείου Νικόλτσιου, του Αναστάσιου Λιάσκου και Άγγελου Παπαϊωάννου και του Σάββα Δεμερτζή.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΌλες οι μέρες Συγγραφέας: Ιζαμπέλ Αλιέντε Θέμα: Ξένη πεζογραφία Εκδότης: Ωκεανίδα Μετάφραση: Καρατζάς, Λεωνίδας Σελίδες: 523 Ημ. Έκδοσης: 01/10/2008
Η Ιζαμπέλ Αλιέντε απευθύνεται γι άλλη μια φορά στην κόρη της Πάουλα και αφηγείται την ιστορία της οικογένειας της.
Αναμνήσεις, που δεν έχουν σβήσει ποτέ από το μυαλό της, είτε που αντλεί μέσα από τη μακρόχρονη αλληλογραφία με τη μητέρα της, καθημερινές ιστορίες όπου ζωντανεύουν τα πρόσωπα όχι μόνο της δικής της οικογένειας αλλά και του άντρα της, και παράλληλα μ αυτόν τον πολύβουο κόσμο, η περιπέτεια της συγγραφής – όλα μαζί συνθέτουν ένα οικείο, συγκινητικό, τρυφερό και, πάνω απ’ όλα, βαθιά ανθρώπινο χρονικό. Όλες οι μέρες Eνα βιβλίο βαθιά συναισθηματικό και ταυτόχρονα γραμμένο με το ειρωνικό και παθιασμένο ύφος τής Ιζαμπέλ Αλιέντε, όπου κάνει έναν απολογισμό της ζωής της σαν γυναίκα και συγγραφέας. Στις σελίδες αυτού του βιβλίου η Αλιέντε διηγείται με ειλικρίνεια την πρόσφατη ιστορία της ζωής της και της ιδιόρρυθμης οικογένειάς της στην Καλιφόρνια, σ’ ένα σπίτι ανοιχτό, γεμάτο αληθινά αλλά και λογοτεχνικά πρόσωπα, που προστατεύεται από ένα πνεύμα: χαμένες κόρες, εγγόνια και βιβλία που γεννιούνται, εξορίες και βάσανα, ένα ταξίδι στον κόσμο των εξαρτήσεων κι άλλα ταξίδια σε μέρη μακρινά, σε αναζήτηση έμπνευσης, παρ’ ολίγον διαζύγια, συναντήσεις, έρωτες, χωρισμοί, κρίσεις στα ζευγάρια και συμφιλιώσεις. Το βιβλίο αυτό είναι επίσης μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σ’ έναν άντρα και μια γυναίκα, δυο ώριμους ανθρώπους, που πέρασαν μαζί πολλές φουρτούνες χωρίς να χάσουν ούτε το χιούμορ ούτε το πάθος τους, καθώς και η ιστορία μιας σύγχρονης οικογένειας, διχασμένης από τσακωμούς κι ενωμένης, παρ’ όλ’ αυτά, απ’ την αγάπη και την αποφασιστικότητά της να τραβήξει μπροστά.
Είναι η οικογένεια που γνωρίσαμε στην Πάουλα και κατάγεται από τους ήρωες του βιβλίου Το σπίτι των πνευμάτων.
Όλες οι χάρες του ουρανού Συγγραφέας: Ντινάου Μενγκέστου Θέμα: Ξένη πεζογραφία Εκδότης: Πόλις Μετάφραση: Παπαδημητρίου, Χίλντα Σελίδες: 304 Ημ. Έκδοσης: 01/09/2008
Ο Στέφανος, σε ηλικία δεκαέξι ετών, εγκαταλείπει την πατρίδα του την Αιθιοπία κάτω από δραματικές συνθήκες και καταφεύγει στην Ουάσινγκτον, όπου, παρά τη μόρφωσή του, επιβιώνει με δυσκολία, διατηρώντας ένα φτωχικό μίνι μάρκετ σε μια υποβαθμισμένη συνοικία μαύρων.
Νιώθει να αιωρείται ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, αιχμάλωτος ανάμεσα σε δύο χώρες, δύο ζωές, δύο πολιτισμούς.
Μόνη του συντροφιά, δύο Αφρικανοί μετανάστες με τους οποίους μοιράζεται, μαζί με τη γλυκόπικρη νοσταλγία για την πατρίδα, τα αδιέξοδα και τις απογοητεύσεις του αμερικανικού ονείρου. Η γειτονιά αρχίζει να αναβαθμίζεται με την εισβολή εύπορων λευκών· ανάμεσά τους και η Τζούντιθ με την κόρη της τη Ναόμι, που εγκαθίστανται δίπλα στο σπίτι του Στέφανου. Αρχίζουν να αναπτύσσονται δεσμοί αγάπης μεταξύ τους.
Το μικρό κορίτσι γεμίζει τη θλιβερή καθημερινότητα του Στέφανου με γέλιο, φως και ενέργεια, κι εκείνος τολμά σιγά σιγά να ονειρεύεται.Ο Dinaw Mengestu, με χιούμορ, τρυφερότητα και μελαγχολική γραφή που παραπέμπει στο ύφος των τελευταίων βιβλίων του Πωλ Ώστερ, ξεσκεπάζει τις χωρίς αντίκρισμα υποσχέσεις της Αμερικής μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου τελείως αποκομμένου από την ιστορία του.
Με καθαρό και λιτό λόγο καταπιάνεται με το ζήτημα της ταυτότητας, τον εκπατρισμό και τη μοναξιά, επιδεικνύοντας εξαιρετική συγγραφική ικανότητα και ιδιαίτερη ωριμότητα, και επιβάλλεται ευθύς εξαρχής ως μείζων συγγραφέας. Κριτικές: Ο Μενγκέστου δεν προτείνει λύσεις, δεν κάνει θεωρία. Μιλάει για τη μοναξιά, την εξορία, και αφηγείται μια ιστορία ελπίδας με ζωντανά πρόσωπα που έχουν όνειρα και αναμνήσεις.
Χωρίς πυροτεχνήματα, με διακριτικότητα και χαμηλούς τόνους, γράφει ένα αφήγημα αυθεντικό, σοβαρό, νηφάλιο και αιχμηρό. Le Figaro Litteraire Ψευδαισθήσεις, διαψεύσεις, ζωή στο περιθώριο, διαρκής εξορία είναι τα θέματα αυτού του πρώτου μυθιστορήματος, χιουμοριστικού μα και μελαγχολικού, που χαρακτηρίζεται από παράδοξη ηρεμία αλλά και μοιρολατρία. Le Monde Η παγκόσμια ιστορία της εξορίας βρίσκει στο μυθιστόρημα αυτό μια ανθρώπινη μορφή που δίνει επιτέλους ζωή σε όλους όσοι ζουν «σε αναστολή». Le Monde diplomatique Πικρό αλλά ποτέ δακρύβρεχτο, εμπνευσμένο από τον Naipaul και τον Saul Bellow, είναι ένα πολύ συγκινητικό μυθιστόρημα στο οποίο περιγράφονται τα αδιέξοδα του αμερικανικού ονείρου και συναντώνται οι πληγωμένες φωνές όλων των μεταναστών που η βία έδιωξε από τις εστίες τους. Le Temps Ένα εντελώς ολοκληρωμένο πρώτο μυθιστόρημα. The Guardian Ο Ντινάου Μενγκέστου έγραψε ένα μεγάλο μυθιστόρημα για την Αμερική των αποκλεισμένων. Le Nouvel Observateur Εκπληκτικό πρώτο μυθιστόρημα, εξαιρετική απεικόνιση της διαφυλετικής Αμερικής, μιλάει χωρίς φτιασίδια και κλισέ –όχι όμως και χωρίς συναίσθημα– για την ενσωμάτωση και τις ταξικές σχέσεις.
Χρειάζεται να πούμε ότι περιμένουμε πολλά από τον Μενγκέστου; LIRE Το Όλες οι χάρες του ουρανού περικλείει στη μικρή του έκταση μια κωμωδία εξορίας, μια διστακτική ερωτική ιστορία και έναν καθαρό, χωρίς συναισθηματισμούς απολογισμό ζωών ξεριζωμένων και πλασμένων από την αρχή, στον απόηχο της γενοκτονίας. The Observer Ένα αξιοθαύμαστο ντεμπούτο το οποίο μόλις που υψώνει τη φωνή του για να υπαινιχθεί τον εκπατρισμό και τον πόνο στον εσωτερικό κόσμο των χαρακτήρων. The Guardian
Ο κήπος των μυστηρίων Συγγραφέας: Mark Mills Θέμα: Ξένη πεζογραφία Εκδότης: Χαρλένικ Ελλάς Μετάφραση: Γεωργιάδου, Ρηγούλα Σελίδες: 347 Ημ. Έκδοσης: 01/10/2008
Το 1958, ο Άνταμ Στρίκλαντ, φοιτητής του Κέμπριτζ, προσκαλείται στη βίλα Ντότσι στην Τοσκάνη για να γράψει μια μονογραφία για το φημισμένο κήπο της.
Φτιαγμένος το 16ο αιώνα από τον Φεντερίκο Ντότσι στη μνήμη της νεαρής συζύγου του, ο κήπος είναι ένας μυστηριακός, υθποβλητικός κόσμος από αγάλματα, σπηλιές, ρυάκια και κλασικές επιγραφές.
Μέσα στη σιωπηλή ομορφιά αυτού του κόσμου βρίσκεται κρυμμένο ένα μήνυμα.
Ένας γρίφος εκατοντάδων χρόνων, που η λύση του σύντομα γίνεται έμμονη ιδέα στον Άνταμ. Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου
Οι αλήθειες των άλλων Συγγραφέας: Νίκος Θέμελης Θέμα: Ελληνική πεζογραφία Εκδότης: Κέδρος Σελίδες: 504 Ημ. Έκδοσης: 20/10/2008
Το νέο μυθιστόρημα του Νίκου θέμελη κυκλοφορεί στις 20/10/2008.
Κάντε τις προπαραγγελίες σας τώρα και γίνεται από τους πρώτους που θα το διαβάσουν! Η περιπέτεια μιας οικογένειας, ενός χειρογράφου και μιας αποκάλυψης που κρύβει.
Οι αλήθειες του καθένα μας απέναντι στις αλήθειες των άλλων.
Άλλοτε η δύναμη και άλλοτε η αδυναμία μας να τις πλησιάσουμε ή να τις ανεχτούμε.
Οι αντοχές μας απέναντι στον άλλον, στον διαφορετικό και σε ό,τι πιστεύει.
Η διαδρομή από την κατανόηση στη δύσκολη ανοχή, μέχρι την εύκολη βία.
Οι αντικατοπτρισμοί από τον μεγάλο κόσμο στον μικρόκοσμο των ηρώων. Όνειρα και επιδιώξεις που πότε ευδοκιμούν και πότε ανατρέπονται από τη συγκυρία ή τη διαδρομή της Ιστορίας.
Ιδεολογήματα, πάθη, ευαισθησίες, τραύματα που κουβαλιούνται επώδυνα αλλά και καθοδηγούν σε δύσκολους καιρούς.
Η προσπάθεια και η παραίτηση, η νίκη και η ήττα, η διάψευση και ο συμβιβασμός. Από τον εκδότη του βιβλίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣΕγκαίνια γραφείων στην Κυψέλη
Η Δημοτική Επιτροπή Κυψέλης (6ο Δημοτικό Διαμέρισμα δήμου Αθηναίων) του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού ενημερώνει τα μέλη και τους φίλους του ΛΑ.Ο.Σ. ότι τα εγκαίνια των νεοσύστατων γραφείων θα γίνουν την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ.
Τα γραφεία βρίσκονται επί της οδού Μεγίστης 15 και Λέλλας Καραγιάννη στον 2ο όροφο (πλησίον οδού Φωκίωνος Νέγρη). Τηλ. 210-8647633, κινητό 6932-265412.
Στα εγκαίνια των γραφείων θα παραστούν βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ., στελέχη της Κεντρικής Διοικήσεως, εκπρόσωποι φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, του συνδικαλισμού κ.α.
Τα γραφεία της Δ.Ε. ήδη λειτουργούν κάθε απόγευμα και αναπτύσσουν δραστηριότητα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ DISABLED.GRΤρία νέα νομοθετήματα στο http://www.disabled.gr/
Πριν από λίγο στην κεντρική σελίδα του http://www.disabled.gr/ ανέβηκαν τρία νέα νομοθετήματα, που και τα 3 αφορούν άμεσα την κοινότητα των ανθρώπων που ζουν κάτω από συνθήκες αναπηρίας.
Το πρώτο αφορά τον νόμο για την ειδική αγωγή ή εκπαίδευση και μπορείτε να βρείτε το πλήρες κείμενο του νόμου, έτσι όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως στη διεύθυνση http://www.disabled.gr/lib/?p=17947
Το δεύτερο νομοθέτημα αφορά το νόμο για τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας στον δακτύλιο στο κέντρο της Αθήνας και μπορείτε να βρείτε το πλήρες κείμενο στη διεύθυνση http://www.disabled.gr/lib/?p=17943
Το τρίτο νομοθέτημα αφορά την λήψη μέτρων για να γίνουν προσιτές οι υπηρεσίες τηλεφωνίας στους ΑμεΑ http://www.disabled.gr/lib/?p=17934
Θα χρειαστεί να αναφέρουμε πως κάτω από το http://www.disabled.gr/ μπορείτε να βρείτε το σύνολο της νομοθεσίας που αφορά τους ανθρώπους με αναπηρίες στην διεύθυνση http://www.disabled.gr/lib/?cat=9 ενώ ο οδηγός του πολίτη με αναπηρία βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.disabled.gr/lib/?p=13851 Στις αρχές του Σεπτεμβρίου έγιναν κάποιες αλλαγές στο http://www.disabled.gr/ και πλέον η επικαιρότητα και οι ειδήσεις βρίσκονται διαθέσιμες στο http://news.disabled.gr/ που ενημερώνεται καθημερινά με όλες τις νέες ειδήσεις και την αρθρογραφία από τον ημερήσιο και τον περιοδικό τύπο.
Η Autonomia EXPO που πρόκειται να γίνει και φέτος στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στις 15, 16 και 17 Μαΐου 2009 έχει ξεκινήσει δραστήρια, τα πρώτα περίπτερα έχουν αρχίσει να μπαίνουν και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να έχετε από το http://www.autonomiaexpo.org/ που πλέον θα σας ενημερώνει συνεχώς για όλη τη διοργάνωση.
ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ,

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΦΕΚ 1705/Β’/25.8.2008): Μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας

ΑΠΟ DISABLED.GRΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΜΕΟ/οικ./6154/στ-ζ/1800/Φ.911/2008 - ΦΕΚ 1705/Β’/25.8.2008 Μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας. ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ -ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Το π.δ. 69/1988 «Περί Οργανισμού της Κεντρικής Υπηρεσίας Γ.Γ.Δ.Ε.» όπως αυτό τροποποιήθηκε με το π.δ. 340/1990 «Περί Συστάσεως Γεν. Δ/νσεων», το π.δ. 293/1991 «Περί Συστάσεως Οργανικής Μονάδας στη Γ.Γ.Δ.Ε.» και το π.δ. 167/1992 «Περί τροποποιήσεως του Οργανισμού της Γ.Γ.Δ.Ε.». 2. Τις διατάξεις των παραγράφων 6 και 7 του άρθρου 52 του Κ.Ο.Κ., που κυρώθηκε με το ν. 2696/1999 (ΦΕΚ 57 Α/23.3.1999), «Περί κυρώσεως του Κώδικα Οδικής Κυκλο­φορίας», όπως τροποποιήθηκε με το ν. 3542/2007 (ΦΕΚ 50 Α/2.3.2007) και ισχύει, και με σκοπό την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, το οποίο επιβάλλει την ανακούφιση του κυκλοφοριακά συμφορημένου κέντρου της Αθήνας, αποφασίζουμε: Στο κέντρο της Αθήνας που περικλείεται από το δακτύλιο που σχηματίζουν οι λεωφόροι και οδοί: «Αλε­ξάνδρας - Ζαχάρωφ - Μεσογείων-Φειδιππίδου - Μιχαλακοπούλου - Σπύρου Μερκούρη - Βρυάξιδος - Υμηττού -Ηλ. Ηλιού - Α. Φραντζή - Λ. Συγγρού - Χαμοστέρνας - Πει­ραιώς - Ιερά Οδός - Κωνσταντινουπόλεως - Αχιλλέως -Πλατεία Καραϊσκάκη - Καρόλου - Μάρνη - 28ης Οκτω­βρίου (Πατησίων) - Αλεξάνδρας», από 1 Σεπτεμβρίου 2008 έως και 17 Ιουλίου 2009 για τις ημέρες Δευτέρα έως Πέμπτη και για τις ώρες 07.00 έως 20.00 και για την Παρασκευή για τις 07.00 έως 15.00, επιτρέπεται μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία των επιβατηγών αυτοκινή­των ιδιωτικής χρήσης και των φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους, ως εξής: Τις άρτιες (ζυγές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα επι­βατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμε­νο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, που ο αριθμός κυκλοφορί­ας τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6 και 8 (δηλαδή σε ζυγό αριθμό) και τις περιττές (μονές) ημερομηνίες κυκλοφο­ρούν τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7 και 9 (δηλαδή σε μονό αριθμό). Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του δακτυλίου δεν ισχύουν τα παραπάνω μέτρα περιορισμού της κυ­κλοφορίας. Τα μέτρα δεν ισχύουν τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιούνται 24ώρες απεργίες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Εφ’ όσον συντρέχουν ειδικοί λόγοι, τα μέτρα μπορούν να αρθούν με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών. Από τους περιορισμούς της προηγούμενης παρα­γράφου εξαιρούνται: α. Αυτοκίνητα κρατικά, δημοτικά, Οργανισμών ή επιχει­ρήσεων κοινής ωφέλειας με ειδικούς αριθμούς κυκλοφο­ρίας ή με εμφανή σήματα των Υπηρεσιών αυτών. β. Το αυτοκίνητο του επικεφαλής κάθε ξένης αποστο­λής, καθώς και τα αυτοκίνητα των Προξένων, εφ’ όσον αυτοί εκπροσωπούν τη χώρα τους στην Ελλάδα. γ. Αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες Ελλήνων του εξω­τερικού και ξένων επισκεπτών της χώρας για τις πρώ­τες σαράντα (40) ημέρες της παραμονής τους στην Ελλάδα. Επίσης αυτοκίνητα νοικιασμένα από ξένους επισκέ­πτες της χώρας και Έλληνες μόνιμους κατοίκους του εξωτερικού για το ίδιο χρονικό διάστημα. Τα αυτοκίνητα αυτά δύνανται να μεταφέρονται με μέριμνα της επιχείρησης στον τόπο παράδοσης ή πα­ραλαβής (αεροδρόμια, λιμάνια, ξενοδοχεία κ.λπ.) υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει στο αυτοκίνητο αντίγραφο του αντίστοιχου μισθωτηρίου συμβολαίου. δ. Αυτοκίνητα γιατρών με μόνο επιβάτη τον ίδιο το γιατρό για εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών. ε. Αναπηρικά αυτοκίνητα αναπήρων πολέμου, τα οποία φέρουν ειδικές κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας, εφ’ όσον οδηγούνται από τους ίδιους τους ανάπηρους ή τους μεταφέρουν. στ. Επιβατηγά αυτοκίνητα, τα οποία είναι ειδικά δι­ασκευασμένα ή αυτόματα για τη μεταφορά πολιτικών αναπήρων εφ’ όσον οδηγούνται από τους ίδιους τους ανάπηρους ή τους μεταφέρουν, με την προϋπόθεση ότι ο ανάπηρος θα είναι εφοδιασμένος με σχετική βεβαίωση των αρμόδιων Διευθύνσεων Πρόνοιας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, στην οποία θα αναφέρεται ο αριθμός κυκλοφορίας του αυτοκινήτου. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΔΩ.

ΝΟΜΟΣ 3699/2008 - ΦΕΚ 199/Α’/2.10.2008: Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

ΑΠΟ DISABLED.GRΝΟΜΟΣ 3699/2008 - ΦΕΚ 199/Α’/2.10.2008 Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή: Άρθρο 1 Έννοιες - Σκοπός ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 1. Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ) είναι το σύνολο των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών στους μα­θητές με αναπηρία και διαπιστωμένες ειδικές εκπαιδευ­τικές ανάγκες ή στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Η πολιτεία δεσμεύεται να κατοχυρώνει και να αναβαθμίζει διαρκώς τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης ως αναπόσπαστο μέρος της υποχρεωτικής και δωρεάν δημόσιας παιδείας και να μεριμνά για την παροχή δωρεάν δημόσιας ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης στους αναπήρους όλων των ηλικιών και για όλα τα στάδια και τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.
Δεσμεύεται επίσης να διασφαλίζει σε όλους τους πολίτες με αναπηρία και διαπιστωμένες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ίσες ευκαιρίες για πλήρη συμ­μετοχή και συνεισφορά στην κοινωνία, ανεξάρτητη δι­αβίωση, οικονομική αυτάρκεια και αυτονομία, με πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους στη μόρφωση και στην κοινωνική και επαγγελματική ένταξη. Η πολιτεία αλλά και όλες οι υπηρεσίες και οι λει­τουργοί του Κράτους οφείλουν να αναγνωρίζουν την αναπηρία ως μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης αλλά και ως ένα σύνθετο κοινωνικό και πολιτικό φαινόμενο και σε κάθε περίπτωση να αποτρέπουν τον υποβιβασμό των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία στη συμμετοχή ή στη συνεισφορά τους στην κοινωνική ζωή. 2. Όπου στη νομοθεσία αναφέρεται ο όρος «ειδική αγωγή» αντικαθίσταται με τον όρο «ειδική αγωγή και εκπαίδευση». 3. Ως «διάγνωση» κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου νοείται η εκπαιδευτική αξιολόγηση με σκοπό τη συγκέντρωση στοιχείων και δεδομένων που θα βοηθή­σουν στο σχεδιασμό και την εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων - παρεμβάσεων. 4. Όλες οι ρυθμίσεις του παρόντος νόμου αναφέρονται σε άτομα με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανά­γκες ή σε άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, εκτός εάν στο κείμενο του νόμου ορίζεται διαφορετικά. 5. Διαφορική διάγνωση ή διαφοροδιάγνωση είναι η διαγνωστική διαδικασία μέσω της οποίας αποκλείονται παθήσεις με παρόμοια συμπτώματα ώστε να καταλήξου­με στην επικρατέστερη διάγνωση.
Η διαφορική διάγνω­ση αποτελεί μέρος της διεπιστημονικής αξιολόγησης με σκοπό τη συγκέντρωση των αναγκαίων δεδομένων για το σχεδιασμό και την εφαρμογή κατάλληλων εκπαι­δευτικών προγραμμάτων και την παροχή κατάλληλων υποστηρικτικών δομών και υπηρεσιών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ Π/Δ ΕΔΩ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣΠαρουσίαση στην Νίκαια του περιοδικού Patria Την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου στις 8 μ.μ. θα γίνει παρουσίαση του περιοδικού Patria στα γραφεία της ΝΕ.Ο.Σ Β’ Πειραιώς (Εφέσου 41, Νίκαια, πλατεία Αγίου Νικολάου). Συντελεστές και αρθρογράφοι του θα μιλήσουν για αυτή την νέα εκδοτική προσπάθεια και θα αναπτυχθούν οι σκοποί και οι μελλοντικοί στόχοι του εντύπου. Θα μιλήσουν ο βουλευτής Α’ Αθηνών του ΛΑ.Ο.Σ. Θάνος Πλεύρης, ο πρόεδρος της ΝΕ.Ο.Σ. Γιάννης Παναγιωτακόπουλος και ο εκδότης του περιοδικού Δημήτρης Παπαγεωργίου. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 6982-945699 και 210-3641149.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑΜΑΡΙΝΑ ΚΑΡΑΓΑΤΣΗ ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟ Ή ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΙ Παρουσίαση Η Μαρίνα Καραγάτση δανείζεται τα λόγια προσφιλών της προσώπων και τους ξαναδίνει φωνή.
Με τρεις παράλληλους μονολόγους μιας ανοιξιάτικης μέρας του 1950 και ένα θεατρικό μονόπρακτο μιας ανοιξιάτικης μέρας του 2006 αναπλάθει βιώματα και ενδόμυχους συλλογισμούς του Καραγάτση, του αντιπροσωπευτικότερου ίσως συγγραφέα της γενιάς του, της Λασκαρώς, καρτερικής και δυνατής υπηρέτριας του σπιτιού, και της γιαγιάς Μίνας, μιας αρχόντισσας της Άνδρου.
Σιωπηλή, αλλά διαρκώς παρούσα, η Νίκη Καραγάτση, η ζωγράφος που παραμένει με την ευαισθησία και τους χαμηλούς της τόνους πάντα επίκαιρη.
Μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας ξαναζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή.
Βιογραφικά στοιχεία
Η Μαρίνα Καραγάτση, κόρη του συγγραφέα Μ. Καραγάτση και της ζωγράφου Νίκης Καραγάτση, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936.
Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ασχολήθηκε κυρίως με τη λαϊκή λιθογλυπτική της Άνδρου (Λίθινες εικόνες της Άνδρου, 1990, Μαρμάρινα τέμπλα στην Άνδρο τον 19ο αιώνα, 1993, Κτητορικές πλάκες της Άνδρου, 1996). Έχει έναν γιό, τον ηθοποιό Δημήτρη Τάρλοου.
RAVI SHANKAR ETTETH ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΠΕΝΘΟΥΣ Παρουσίαση Από μια χώρα όπου το καινούργιο και το παλιό συγκρούονται και οι δεισιδαιμονίες είναι βαθιά ριζωμένες, έρχεται αυτό το μυθιστόρημα σχετικά με το φόνο, την εκδίκηση και τη φύση του κακού. Να παγιδέψουν το κακό.
Αυτό είναι το κοινό στοιχείο ανάμεσα στον Σαμορίν, έναν απόγονο των αρχόντων της Κεράλα, και την Άννα Χαν, μια γυναίκα αστυνομικό του τμήματος αντιτρομοκρατίας γεννημένη στις παρυφές των Ιμαλαίων.
Αυτό το κακό που έχει εισχωρήσει σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, από τις βραδιές του τζετ σeτ στο Νέο Δελχί μέχρι τα πιο απομακρυσμένα χωριά.
Αλληλένδετοι παρά τη θέλησή τους, ο Σαμορίν και η Άννα Χαν θα προσπαθήσουν να ξεμπλέξουν ένα κουβάρι όπου εμπλέκονται διαφθορά, πορνεία, νεαρές χήρες που απομονώνονται σε ένα χωριό και ύποπτες ιατρικές πρακτικές στην Ινδία του σήμερα. Όταν ένας διπλωμάτης στην πρεσβεία της Μαδαγασκάρης δολοφονείται κάτω από μυστηριώδεις και σκανδαλώδεις συνθήκες, ο πρέσβης καλεί τον παλιό του φίλο Τζέυ Σαμορίν για να ανακαλύψει τον δολοφόνο όσο πιο γρήγορα και διακριτικά μπορεί.
Ακολουθώντας μια μάλλον ανορθόδοξη μέθοδο επίλυσης εγκλημάτων, ο Σαμορίν διασταυρώνει το ξίφος του με την Άννα Χαν, την αξιωματικό της αστυνομίας που έχει αναλάβει τις έρευνες και η οποία μετατέθηκε πρόσφατα από το Κασμίρ, όπου επικρατούσε εκρηκτικό κλίμα από τους Αφγανούς ισλαμιστές.
Όμως προκύπτει ότι ο καθένας τους έχει έντονα προσωπικούς λόγους που εξηγούν την εμμονή του με το κακό: ο πατέρας του Σαμορίν, πιλότος και ήρωας πολέμου, απαγχονίστηκε για τη δολοφονία της μητέρας του, ενώ ο σύζυγος της Άννας δολοφονήθηκε από τους Μουτζαχεντίν του Κασμίρ.
Δημιουργώντας μια ταραγμένη συμμαχία, ο χαρισματικός ερασιτέχνης και η βασανισμένη επαγγελματίας αρχίζουν την αποκάλυψη ενός σοκαριστικού ιστού διαφθοράς, πορνείας και επικίνδυνων ιατρικών πρακτικών.
Το μονοπάτι που ακολουθούν είναι σπαρμένο κινδύνους και μολυσμένο από αρχέγονα, βαθύτερα μυστήρια πέρα απ΄ τα πιο παραδοσιακά σύνορα της ποινικής έρευνας – ένα μονοπάτι που οδηγεί πίσω, στις σκοτεινότερες γωνιές της ίδιας τους της ζωής και στο σιβυλλικό, στοιχειωμένο μέρος που αποκαλείται
Το Χωριό με τις Χήρες. Βιογραφικά στοιχεία
Ο Ravi Shankar Etteth γεννήθηκε στην Κεράλα το 1960.
Είναι αρχισυντάκτης του ινδικού περιοδικού Spice.
Επίσης είναι πολιτικός γελοιογράφος και ασχολείται με τις γραφικές τέχνες.
Στην Ινδία έχει κυκλοφορήσει μία συλλογή διηγημάτων του.
Έχει γράψει δύο μυθιστορήματα, το TheTigerbytheRiver και το Χρώμα του πένθους, που εκδόθηκαν σε πολλές χώρες.
Ζει στο Νέο Δελχί με τα δύο σκυλιά του, Boski και Guru.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΥΡΟΣΗ ΑΠΑΤΗ ΚΛΙΦΟΡΝΤ ΙΡΒΙΝΓΚ
ISBN: 978-960-6715-34-1
Αρ. σελίδων: 512
Διαστάσεις: 14x21
ΚΛΙΦΟΡΝΤ ΙΡΒΙΝΓΚ:
«Μην αφήσετε ποτέ την αλήθεια να σταθεί εμπόδιο σε μια καλή ιστορία....»
«Φυσικά και το έκανα.
Και χαίρομαι που το έκανα.
Θέλετε να συρθώ ενώπιον σας;
Δεν μπορώ.
Θέλετε να αισθανθώ ένοχος;
Δεν πρόκειται.
Γιατί απόλαυσα και το τελευταίο λεπτό σ’ αυτήν την ιστορία.»:
«Το σίριαλ των αποκαλύψεων στην υπόθεση Χάουαρντ Χιουζ-Κλίφορντ Ίρβινγκ αποτέλεσε λαϊκή διασκέδαση και πρώτο θέμα στις ειδήσεις της τηλεόρασης.
Αυτά τα διασκεδαστικά πρωτοσέλιδα φέρνουν στο μυαλό την αλλοφροσύνη μιας παλαιότερης εποχής.
Όπως οι Αμερικάνοι κατέκλυζαν κάποτε τα λιμάνια περιμένοντας να έρθουν με το πλοίο τα τελευταία κεφάλαια του Ντίκενς, έτσι και οι θαυμαστές του Ίρβινγκ περίμεναν τις επόμενες εκπλήξεις» The Times
Ο Χάλστρομ μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τη πιο διάσημη λογοτεχνική απάτη του εικοστού αιώνα, με πρωταγωνιστές τους Ρίτσαρντ Γκιρ και Άλφρεντ Μολίνα.
(«Ηοax», παραγωγή Myramax).
Τίτλος πρωτότυπου THE HOAX
Μετάφραση: ΑΛΙΚΗ ΠΙΣΤΕΥΟΥ
ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΤΟΜ ΜΑΚΑΡΘY ISBN: 978-960-6715-26-6 Αρ. σελίδων: 312 Διαστάσεις: 14x21 O πρωτοεμφανιζόμενος Τομ Μακάρθυ, αποτέλεσε πέρυσι την εκδοτική έκπληξη της χρονιάς. Το μυθιστόρημά του Απομεινάρια, αφού απορρίφθηκε από τους περισσότερους εκδοτικούς οίκους ως αντιεμπορικό, δημοσιεύτηκε από δύο εκκεντρικούς γάλλους εκδότες, επικεφαλείς των εκδόσεων Metronome Press.
Παρότι το βιβλίο του κυκλοφόρησε μόλις σε 750 αντίτυπα, έγινε γνωστό πολύ σύντομα από στόμα σε στόμα και απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές στη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, ενώ οι bloggers το τίμησαν με το Βραβείο Καλύτερου Μυθιστορήματος για το 2006. Σήμερα το πρώτο βιβλιο του Μακάρθυ φέρει στο εξώφυλλό του τα ονόματα των μεγαλύτερων εκδοτικών οίκων του κόσμου: Alma Books, Time Warner, Vintage, Hachette και Mondadori.
Τα κινηματογραφικά δικαιώματα έχουν παραχωρηθεί στην εταιρεία παραγωγής FILM4.
«Τα Απομεινάρια πρέπει να διαβαστούν και να ξαναδιαβαστούν για την ευφυΐα και το χιούμορ τους».
The Times.
«Το κόλπο δεν είναι πλέον να βρεις έναν Νταν Μπράουν ή μια Τζόαν Ρόουλινγκ αλλά να είσαι αυτός που θα μας συστήσει τον πρώτο Μακάρθυ»
The Guardian
«Ο Μακάρθυ περιγράφει έξοχα την ιδιοσυστασία της αστικής ζωής μέσω μιας περίεργης συναρπαστικής ιστορίας.
Η ψυχωτική εμμονή στον πυρήνα της μεταμορφώνει τους βρόμικους δρόμους του Μπρίξτον σ’ ένα σκηνικό για παράδοξα θεάματα, χτίζοντας μια παραληρηματική και ιδιοφυή κλιμάκωση».
The Independent
Τίτλος πρωτότυπου: REMAINDER
Μετάφραση: ΟΛΓΑ ΓΕΡΑΚΗ
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ
ΚΛΑΙΡ ΜΕΣΟΥΝΤ
ISBN: 978-960-6715-27-3
Αρ. σελίδων: 584
Διαστάσεις:14x21
«Τα Παιδιά του Αυτοκράτορα είναι μια αριστοτεχνική κωμωδία ηθών, μια σφριγηλή και καυστική περιγραφή της παρέας των ‘κοσμικών’ των γραμμάτων, τους μήνες που προηγήθηκαν και ακολούθησαν την 11η Σεπτεμβρίου».
Τhe New York Times.
«Η εξευγενισμένη πρόζα της Κλαιρ Μεσούντ προκάλεσε το σεβασμό και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού»
The Guardian
Τίτλος πρωτότυπου: THE EMPEROR’S CHILDREN
Μετάφραση: ΕΛΕΝΑ ΤΣΟΥΚΑΛΑ

ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ - ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗΣαν ζάχαρη, άχνη - Συλλογή πολύχρωμοι χαρταετοί
Συγγραφέας:Μάρω Θεοδωράκη
Εικονογράφος: Νέστορας Ξουρής
Έτος:1 Αυγούστου 2008
Σχήμα:14Χ21
Σελίδες:64
Εξώφυλλο:μαλακό
ISBN:978-960-6638-79-4
Ένας απρόσμενος επισκέπτης και μια παράξενη Δεσποινίδα έρχονται να αναστατώσουν τον μικρό Κωστή.
Ο κυριος Πεινάλας και η Δεσποινίδα Δίψα θα τον ακολουθούν πρωί και βράδυ μέχρι που μια καινούργια ,αλλόκοτη φίλη έρχεται να βάλει τα πράγματα στη θέση τους .
Ο Κωστής θα ανακαλύψει πως είναι ξεφτέρι στην αριθμητική .
Οι πιο απίθανες εξισώσεις απο λαχανότουρτες θα ξεδιπλώνονται μπροστά του ενώ ο πιο αλλόκοτος διαβήτης που θα βρεθεί στον δρόμο του θα φτιάξει μαζί του τον ακριβότερο κύκλο . Τον κύκλο της ζωής πασπαλισμένο με μπόλικη ζάχαρη άχνη....
Ταξίδι στη χώρα χωρίς σχολεία - Συλλογή πολύχρωμοι χαρταετοί
Συγγραφέας:Μαριλένα Καββαδά
Έτος:1 Αυγούστου 2008
Σχήμα:14Χ21
Σελίδες:40
Εξώφυλλο:μαλακό
ISBN:978-960-6638-70-0
Ένα φθινοπωρινό πρωινό, ο μικρός Σπύρος απογοητευμένος από τη σκέψη ότι την επόμενη μέρα θα ξεκινούσε ξανά το σχολείο, αποφάσισε να φύγει τρέχοντας για τη Χώρα Χωρίς Σχολεία, για το Βασίλειο του Λούκου Τεμπελούκου όπου τα παιδιά ζουν παίζοντας όλη μέρα. Άραγε πως θα τα καταφέρει;
Τι δοκιμασίες θα πρέπει να ξεπεράσει μέχρι να φτάσει εκεί;
Και τελικά, αν αποφασίσει να μείνει για πάντα εκεί ποιο θα είναι το τίμημα;
Μια φανταστική ιστορία για τα παιδιά που δεν έχουν αγαπήσει ακόμη το σχολείο αλλά κυρίως μια ιστορία για τα παιδιά που λατρεύουν τις περιπέτειες και μετά από την ανάγνωση αυτού του βιβλίου θα αγαπήσουν εξίσου το σχολείο!
Η Λήδα και η Γαρίδα νούμερο 0 - Συλλογή πολύχρωμοι χαρταετοί
Συγγραφέας:Σύρμω Καπούτση
Εικονογράφος: Κατερίνα Χαδουλού
Έτος:13 Ιουνίου 2008
Σχήμα:14Χ21
Σελίδες:64
Εξώφυλλο:μαλακό
ISBN:978-960-6638-76-3
Ένα γράμμα χωρίζει μόνο τη Λήδα, τη μικρή μαρίδα, από τη διάσημη γειτόνισσά της, την κυρία Γαρίδα της γνωστής οικογένειας των Νούμερο 0.
Αυτό το γράμμα αρκεί για να φέρει πίκρες πολλές και βάσανα στη φτωχή μας φίλη.
«Τη μισώ, πρέπει να τη βγάλω απ’ τη μέση!» ωρύεται η -σχεδόν- συνονόματή της και κάνει ό,τι μπορεί για να την αναγκάσει να εγκαταλείψει τον πολυδιαφημισμένο ύφαλο.
Τα πράγματα θα περιπλέξει άσχημα μια περίεργη ληστεία στο κοχυλόσπιτο της κυρίας Μουρμούρας, της ξακουστής τραγουδίστριας…
Θα καταφέρει τελικά η Λήδα ν’ αποδείξει την αθωότητά της ή θα υποκύψει στα ύπουλα σχέδια της γαρίδας των Νούμερο 0;
Ένα βιβλίο για τις ανισότητες, τις διασημότητες και τα απρόσμενα παιχνίδια της τύχης…

ΕΙΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ - ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

ΑΠΟ FAGOTTOBOOKS.GRΠΑΙΧΝΙΔΙΑ-ΗΧΗΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
Καλυβιώτης Αριστομένης
Αφορμή γι' αυτή την έκδοση ήταν η έκθεση παιχνιδιών - ηχητικών αντικειμένων, που έγινε στη Σάμο τον Ιούλιο του 2007.
Τα παιχνίδια - ηχητικά αντικείμενα αποτελούν μέρος από μια μεγαλύτερη συλλογή, που περιλαμβάνει: λαϊκά μουσικά όργανα, δίσκους γραμμοφώνου, παρτιτούρες, χαρακτικά, ηχητικά αντικείμενα, καρτ-ποσταλ κλπ, που όλα έχουν σχέση με την μουσική παράδοση της Ελλάδας και του ευρύτερου χώρου της Ανατολικής Μεσογείου.
Περιλαμβάνονται φωτογραφίες από το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη. Εκδόσεις Απόπλους, Σάμος 2007
ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Ελισσάβετ Περακάκη
ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ!
Βοήθημα για τους υποψηφίους του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και για την καθημερινή διδακτική πράξη.
Νέα Αναλυτικά Προγράμματα για τη Mουσική Αγωγή, νέα διδακτικά πακέτα, καινούργιος τρόπος σκέψης για τη διδασκαλία του μαθήματος της Μουσικής στο σχολείο:
- Πώς θα οργανώσω τη διδασκαλία μου;
- Πώς το μάθημα της Μουσικής θα μετατραπεί σε δημιουργία και έκφραση συναισθημάτων, ακόμα και στο Γυμνάσιο;
- Με ποιο τρόπο θα μπορέσω να συνδέσω τη μουσική με θεματικές ενότητες άλλων επιστημονικών πεδίων;
- Πώς θα γίνει το μάθημα της Μουσικής ελκυστικό και ενδιαφέρον για τους μαθητές μου;- Πώς θα οργανώσω ένα σχέδιο εργασίας;
Τα ερωτήματα αυτά είναι μερικά από όσα επιχειρεί να απαντήσει το παρόν εγχειρίδιο, μέσα από τη θεωρητική προσέγγιση του θέματος και την πρακτική εφαρμογή του προτείνοντας ενδεικτικά 22 σχέδια μαθημάτων και 3 σχέδια εργασίας.
Το βιβλίο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για το σχεδιασμό του μαθήματος της Μουσικής στο σχολικό χώρο και πιστεύουν ότι η διδασκαλία του μπορεί να δώσει ένα διαφορετικό [ηχο]χρωμα στην καθημερινή εκπαιδευτική πράξη.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ PERIZITITO.GR Η θρησκεία Συγγραφέας: Willocks Tim Εκδότης: Bell / Χαρλένικ Ελλάς ISBN: 960-620-502-9 Έτος έκδοσης: 2008 Κωδικός προϊόντος: B150524
Περιγραφή
Μάλτα, Μάιος 1565
Από τις ακτές του Κεράτιου Κόλπου, ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής στέλνει τη μεγαλύτερη αρμάδα που συγκεντρώθηκε ποτέ από την αρχαιότητα για να εξολοθρεύσει τον πιο αμείλικτο εχθρό του Ισλάμ, τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, στο ορμητήριό τους, τη Μάλτα.
Οι Τούρκοι ονομάζουν τους Ιππότες "Σκύλους της Κόλασης".
Οι ίδιοι αυτοαποκαλούνται "η Θρησκεία". Στο μεταξύ στη Σικελία, μια ατιμασμένη και εξόριστη Μαλτέζα αριστοκράτισσα, η Κάρλα Λα Πενοτιέ, προσπαθεί να γυρίσει στο καταδικασμένο νησί για να ψάξει για το νόθο γιο της που της τον άρπαξαν μόλις γεννήθηκε. Η Θρησκεία ως τώρα κωφεύει στις εκκλήσεις της και ο δαιμόνιος ιεροεξεταστής Λουντοβίκο Λουντοβίτσι προσπαθεί να τη φυλακίσει.
Αλλά η Κάρλα προσλαμβάνει έναν διαβόητο μισθοφόρο και έμπορο όπλων -τον Ματίας Τανχόιζερ- να τη βοηθήσει να ξεφύγει από την Ιερά Εξέταση και να επιβιβαστεί στην τελευταία γαλέρα που θα σπάσει τον τουρκικό κλοιό.
Κι ενώ η τιτάνια σύγκρουση Χριστιανισμού και Ισλάμ εξελίσσεται στην πιο βάρβαρη και εφιαλτική πολιορκία της ιστορίας, ο Τανχόιζερ με την Κάρλα προσπαθούν να επιζήσουν μέσα σ' αυτή τη ματωμένη κόλαση και να βρουν τα ίχνη ενός δωδεκάχρονου αγοριού που δεν έχουν δει ποτέ και δεν γνωρίζουν καν το όνομά του.
Και κανείς από τους δυο δεν έχει προβλέψει την επιστροφή του εκδικητικού lεροεξεταστή Λουντοβίτσι...
Η αρχαία σκουριά Συγγραφέας: Δούκα Μάρω Εκδότης: Πατάκη Σειρά: Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία ISBN: 960-16-2989-0 Έτος έκδοσης: 2008 Κωδικός προϊόντος: B150347
Περιγραφή
Η "Αρχαία σκουριά", πρώτο μυθιστόρημα της Μάρως Δούκα, κυκλοφόρησε το 1979, προκαλώντας αίσθηση σε κοινό και κριτικούς.
Είχαν προηγηθεί η συλλογή διηγημάτων "Η πηγάδα" (1974), η συλλογή με νουβέλες που εκδόθηκε υπό τον τίτλο "Πού 'ναι τα φτερά;" (1975) και η συλλογή διηγημάτων "Καρέ Φιξ" (1976).
Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά, κι ενώ έχει καθιερωθεί ως έργο εμβληματικό για τη νεοελληνική πεζογραφία, επανακυκλοφορεί σε αναθεωρημένη έκδοση από τις εκδόσεις Πατάκη, στο πλαίσιο της σταδιακής επανέκδοσης όλων των έργων της συγγραφέα.
Το κείμενο συνοδεύεται από κριτικές που γράφτηκαν για το βιβλίο την εποχή της πρώτης έκδοσής του, στις οποίες αποτυπώνεται η ένθερμη υποδοχή του από τους κριτικούς, καθώς και ο έντονος αντίκτυπός του σε μια κοινωνία που δεν έχει κλείσει ακόμα τους λογαριασμούς της με το παρελθόν.
Όπως έγραψε ο κριτικός Κώστας Σταματίου στην εφημερίδα Τα Νέα, πρόκειται για "ένα οιονεί ντοκουμέντο μιας σχιζοφρενικά τραγικής εποχής". "
...Είναι δικαίωμα κάθε γενιάς να φέρνει στο προσκήνιο το ίδιο της το όνειρο και να το μετατρέπει σε πραγματικότητα με τα δικά της μέτρα.
Η συγγραφεύς σε τούτο το σημείο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει τίποτα από εκείνο που κληρονόμησε από μια σειρά αξιόλογων Ελληνίδων πεζογράφων μας.
Γιατί με τη σειρά της αποτυπώνει με δικό της εκφραστικό τρόπο αυτό που αποτελεί για την ίδια: άκουσα, είδα, ένιωσα". Άγγελος Φουριώτης, Ακρόπολις "Η αρχαία σκουριά είναι ταυτόχρονα η ιστορία μιας αισθηματικής αγωγής, η προσωπογραφία μιας γενιάς και η ομολογία μιας αποτυχίας.
Αν το βιβλίο της Μάρως Δούκα είχε τέτοια επιτυχία στην Ελλάδα, αμέσως μετά την έκδοσή του, και παραμένει ένα έργο σημαντικό, είναι που μια ολόκληρη γενιά αναγνωρίζεται σ' αυτό".
Fucille Farnoux, Le Monde

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
ΣΕΙΡΑ : ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Εκτός σειράς ISBN : 9789604554799 ΣΕΛΙΔΕΣ : 280 ΕΚΔΟΣΗ : Σεπ 08
Ανάμεσα στους τοίχους ενός σχολείου σε μια σκληρή εργατική συνοικία του Παρισιού εκτυλίσσεται η κωμικοτραγική καθημερινότητα ενός καθηγητή γαλλικών.
Οπλισμένος με τις καλύτερες προθέσεις, ο Φρανσουά θέλει να μεταδώσει στους μαθητές του γνώσεις, αλλά θα βρεθεί αντιμέτωπος με συγκρούσεις ανάμεσα σε κουλτούρες και συμπεριφορές.
Τον παρακολουθούμε στη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς καθώς ρίχνεται με ενθουσιασμό στη δουλειά του, χτίζει σιγά σιγά γέφυρες με τους «δύσκολους» μαθητές του, και αναπτύσσει σχέσεις με τους συναδέλφους του.Βασισμένο στην εμπειρία του ίδιου του συγγραφέα ως καθηγητή, το Ανάμεσα στους τοίχους είναι ένα βαθιά συναισθηματικό και ανθρώπινο αφήγημα με θέμα το μικρόκοσμο του σχολείου, διαποτισμένο από την ενέργεια των διαδρόμων και των αιθουσών διδασκαλίας.
Το βιβλίο έχει τιμηθεί με το Βραβείο France Culture/Télérama.
Στο βιβλίο βασίστηκε η ομότιτλη ταινία του Λοράν Καντέ στην οποία πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο Φρανσουά Μπεγκοντό και η οποία βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών 2008.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΧΡΥΣΩΝ ΗΛΙΩΝ
ΝA THOUSAND SPLENDID SUNS
ΚΑΛΕΝΤ ΧΟΣΕΪΝΙ Αμέτρητα τα φεγγάρια που λάμπουν πάνω στις στέγες της, κι οι χίλιοι αστραφτεροί ήλιοι που κρύβονται πίσω από τους τοίχους της.
Αυτή είναι η Καμπούλ.
Μέσα στους δρόμους της, δυο γυναίκες, η Μαριάμ και η Λεϊλά.
Αν και τις χωρίζουν αρκετά χρόνια και πολύ διαφορετικές ιδέες για την αγάπη και την οικογένεια, τις φέρνει κοντά ο πόλεμος, η απώλεια και η μοίρα.
Καθώς έρχονται αντιμέτωπες με τους κινδύνους στην πόλη τους αλλά και μέσα στο σπιτικό τους, η αρχική αντιπάθεια της μίας για την άλλη μεταμορφώνεται σε μια μοναδική σχέση μητέρας-κόρης.
Μια σχέση που αποδεικνύει ότι η αγάπη μιας γυναίκας για την οικογένειά της μπορεί να την οδηγήσει στην αυτοθυσία κι ότι, τελικά, η αγάπη ή η ανάμνηση της αγάπης είναι το κλειδί για την επιβίωση.
Ένα συγκλονιστικό χρονικό των τριών τελευταίων δεκαετιών του Αφγανιστάν.
Ένα υπέροχο μυθιστόρημα για μια ανελέητη εποχή, μια μοναδική φιλία και ένα μεγάλο έρωτα!
Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΜΠΡΟΝΤΕΚ
BRODECK'S REPORT
ΦΙΛΙΠ ΚΛΟΝΤΕΛ Ονομάζομαι Μπροντέκ, και δεν ευθύνομαι για τίποτα. Οφείλω να το πω. Πρέπει να το ξέρει όλος ο κόσμος.
Εγώ δεν έκανα τίποτα, κι όταν έμαθα τι συνέβη θα προτιμούσα να μη μιλήσω ποτέ γι' αυτό, να αλυσοδέσω τη μνήμη μου, να την κρατήσω γερά δεμένη στα δεσμά της έτσι ώστε να κάτσει φρόνιμη όπως μια αλεπού πιασμένη στο δόκανο.
Με ανάγκασαν όμως οι άλλοι:
"Εσύ ξέρεις να γράφεις", μου είπαν, "έχεις κάνει σπουδές".
Απάντησα ότι είχα κάνει πολύ λίγες σπουδές, που ούτε καν τις ολοκλήρωσα άλλωστε, και ότι δε μου άφησαν σπουδαίες αναμνήσεις. Δε θέλησαν ν' ακούσουν τίποτα:
"Ξέρεις να γράφεις, γνωρίζεις πώς να χρησιμοποιείς τις λέξεις και πώς μπορούν να εκφράσουν τα πράγματα.
Αυτό αρκεί.
Εμείς δεν ξέρουμε να το κάνουμε.
Εμείς θα μπερδευόμασταν, ενώ εσύ θα τα πεις και θα σε πιστέψουν".
Μια αριστουργηματική τοιχογραφία μιας κοινωνίας και μιας εποχής, ένα υπέροχο μυθιστόρημα, βραβευμένο με το Goncourt des Lyceens 2007.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ Η αδύνατη αναπαράσταση
ISBN: 978-960-04-3827-7 Έτος έκδοσης: 2008 Συγγραφέας: ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗ, ΜΑΡΙΑ
Το «Κόκκινο Ξενοδοχείο» είναι μια στάση σ’ ένα ανάποδο ταξίδι.
Μια απόπειρα καταβύθισης στους μαιάνδρους της παιδικής ηλικίας.
Χωρίς κανένα χάρτη που να μπορεί να βοηθήσει. Ένα κορίτσι που πια έχει πολύ μεγαλώσει, επιχειρεί να γράψει για το τότε.
Θα θυμηθεί;
Θα πει;
Θα επινοήσει. Αυτή η απόπειρα καταβύθισης είναι ταυτόχρονα και μια προσπάθεια ανίχνευσης αυτού που είναι σήμερα.
Δεν είναι εύκολο, σχεδόν ακατόρθωτο.
Η αλήθεια δεν είναι μία αλλά πολλές.
Στιγμές στιγμές διάδρομοι φωτίζονται σαν από κάποιο μαγικό φως, πόρτες μισανοίγουν, ακούγεται άξαφνα ένα άγνωστο τραγούδι και μετά, πάλι τίποτα.
Η απόσταση την καταπίνει. Μαζί της η Φωνή, ο Ψίθυρος, οι Ωτοβλεψίες, τα Ομοιώματα και άλλα πολλά πρόσωπα και σκιές συνθέτουν μια πλασματική πραγματικότητα περίπου όπως αυτή των ονείρων.
Και μας μιλούν γι’ αυτά που πάντα όλοι μας μιλάμε, ακόμα κι όταν δεν αναφερόμαστε σ’ αυτά, ακόμα κι όταν δεν το καταλαβαίνουμε.
Για πράγματα που έγιναν ή που δεν έγιναν όταν ήμασταν παιδιά, αλλά που μας σημάδεψαν και μ’ αυτά έχουμε υφανθεί.
Όμως το παρελθόν δεν μπορεί ποτέ να έχει οριστική γραπτή μορφή, γιατί το νόημά του είναι αυτό που αντιπροσωπεύει σε μια δεδομένη στιγμή, πάντα σε σχέση με ένα συγκεκριμένο παρόν.
Η λήθη, όχι η ανάμνηση, σε κάνει να ξαναζείς, να ξαναρχίζεις.
Και η γλώσσα πάντοτε αλλοιώνει.
Από δειλία, από ντροπή, από περηφάνια, από ανικανότητα.
Έτσι που ως και τα πρόσωπα της μυθοπλασίας δυσκολεύονται.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΚωνσταντίνος Τζαμιώτης
Η εφεύρεση της σκιάς Οι Εκδόσεις Καστανιώτη παρουσιάζουν το βιβλίο του Κωνσταντίνου Δ. Τζαμιώτη Η εφεύρεση της σκιάς τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008 και ώρα 7.30 μμ στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, στην οδό Φωκίωνος Νέγρη 42, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Λογοτεχνικές Δευτέρες». Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Αλέξανδρος Ασωνίτης, συγγραφέας Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι: Βασίλης Βλάχος, ηθοποιός και Κωνσταντίνος Δ. Τζαμιώτης, ο συγγραφέας του βιβλίου. Το βιβλίο Ο Ισίδωρος Γεωργίου είναι νέος και μορφωμένος.
Εμφανίσιμος και άμετρα φιλόδοξος.
Με ισχυρές γνωριμίες και αδιάφορος για την πολιτική κατάσταση.
Εργάζεται ως δάσκαλος ατόμων με προβλήματα ακοής και γύρω στο 1970 επιλέγεται να εργαστεί στη νεοσύστατη κρατική τηλεόραση ως παρουσιαστής του πρώτου δελτίου ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα.
Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα καταφέρνει να γίνει δημόσιο πρόσωπο.
Κάθε βράδυ, λίγο μετά τις οκτώ, ολόκληρη η χώρα προσηλώνεται στις οθόνες για να παρακολουθήσει αυτό τον παράξενο άντρα που υποστηρίζει ότι μιλά χειρονομώντας.
Και όμως, πίσω από τη λαμπερή και ανώδυνη εικόνα του, ο Ισίδωρος Γεωργίου κρύβει ένα επικίνδυνο μυστικό, που αν διαρρεύσει θα ανατρέψει τη ζωή του, αλλά και τις ζωές όσων τον περιβάλλουν. Η εφεύρεση της σκιάς μιλά για την παραφορά της εξουσίας, που συσκοτίζει την ανθρώπινη ύπαρξη οδηγώντας την αμετάκλητα στη συναισθηματική απογύμνωση εκεί όπου η συνείδηση, η αίσθηση του χρέους, η ερωτική επιθυμία, η αλήθεια και το ψεύδος υφίστανται μόνο εφόσον λειτουργούν ως αποδεικτικά ισχύος.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΠαραφυάδες ΙΙ
Κείμενα λογοτεχνίας και βιβλιοκρισίες 1999-2008
Εισαγωγή - Ανθολόγηση - Επιμέλεια: Σωτηρία ΣταυρακοπούλουΠερικλής Σφυρίδης
Σειρά EK: NEOEΛΛHNIKH ΓPAMMATOΛOΓIA Ημερομηνία έκδοσης: 22/09/2008 Σελίδες: 576
ISBN: 978-960-03-4800-2
Με τον δεύτερο αυτό τόμο Παραφυάδες, Κείμενα λογοτεχνίας και βιβλιοκρισίες 1999-2008, ο Περικλής Σφυρίδης ολοκληρώνει μια δόκιμη πορεία τριάντα χρόνων ως κριτικός λογοτεχνίας. Την επιλογή των κειμένων και την επιμέλεια του βιβλίου έκανε η Σωτηρία Σταυρακοπούλου, λέκτορας της Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Α.Π.Θ., η οποία στην εκτενή και αναλυτική εισαγωγή της αναφέρεται στο σύνολο του κριτικού έργου του συγγραφέα.
Με τα δεκατρία κείμενα λογοτεχνίας, τις είκοσι εφτά βιβλιοκρισίες και το παράρτημα της επιστολογραφίας προς συγγραφείς με κριτικές παρατηρήσεις για το έργο τους, τα οποία συγκεντρώθηκαν στον παρόντα τόμο, δίνονται όχι μόνο μια ολοκληρωμένη εικόνα της σύγχρονης λογοτεχνικής παραγωγής του τόπου, που προκάλεσε το ενδιαφέρον του συγγραφέα, αλλά και οι αισθητικές αξίες τις οποίες υιοθετεί στο κριτικό του έργο, για την αξιολόγηση συγγραφέων ή ποιητικών και πεζογραφικών βιβλίων που κυκλοφόρησαν στη δεκαετία.
Κι ακόμα το βιβλίο προσφέρεται για να επισημανθούν οι συνδετικοί αρμοί ανάμεσα στο πεζογραφικό και το κριτικό έργο του Π. Σφυρίδη, που τα χαρακτηρίζει η σαφήνεια, η λιτότητα και πάνω απ' όλα η εντιμότητα του λόγου του.

Αφού ξεμπροστιάστηκαν... πήραν πίσω το χρέος του παππού

ΑΠΟ ZOUGLA.GR
Απίστευτο!
Οι «φωστήρες» του ελληνικού δημοσίου βρήκαν να πατάξουν την φοροδιαφυγή στο πρόσωπο ενός ηλικιωμένου ανθρώπου, ο οποίος χρώσταγε 156 ευρώ στο ΙΚΑ.
Τι έκαναν για να σβήσουν το χρέος;
Πήγαν να κατασχέσουν την τραπεζαρία του. Όλα ξεκίνησαν την Τρίτη, όταν δικαστικός επιμελητής έφτασε στο νοικιασμένο σπίτι του 76χρονου άνδρα στην Κάτω Αχαΐα, προκειμένου να κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία του, για χρέος που είχε από το 1988 στο ΙΚΑ.
Ο ηλικιωμένος δεν είχε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να αποπληρώσει τα 20 ένσημα, αξίας 156 ευρώ, καθώς η σύνταξη που παίρνει από το ΤΕΒΕ είναι μόλις 450 ευρώ.
Έτσι το χρέος με τους τόκους ανέβηκε στα 994 ευρώ και το ΙΚΑ αποφάσισε να προχωρήσει στην κατάσχεση. Τα μοναδικά περιουσιακά στοιχεία του ηλικιωμένου, ο οποίος την ώρα της κατάσχεσης βρισκόταν στο νοσοκομείο, ήταν μια τραπεζαρία και τρεις καρέκλες, τα οποία εκτιμήθηκαν ως ενιαίο σύνολο αντί 145 ευρώ, ενώ στη συνέχεια θα γινόταν ο πλειστηριασμός. Η δημοσιοποίηση του θέματος ανάγκασε τελικά τον διοικητή του ΙΚΑ να ανακαλέσει για ανθρωπιστικούς λόγους, τον πλειστηριασμό. Παράλληλα η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εξέφρασε τη λύπη της για την ταλαιπωρία, στην οποία υπεβλήθη ο υπερήλικας συνταξιούχος, για την αναλγησία, με την οποία ενήργησαν στελέχη του Ιδρύματος και για την έλλειψη διοικητικής ικανότητας, που έδειξαν στο χειρισμό της. Επιπλέον, κάλεσε σε απολογία τον διευθυντή του περιφερειακού υποκαταστήματος Πατρών, κ.Μιχάλη Αλέξανδρο, για έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας και ακραία εφαρμογή των διατάξεων, ενώ παράλληλα τον έθεσε στη διάθεση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου με το ερώτημα της αργίας.