Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Μια σειρά σημανιτκών έργων που αφορούν τη Χαλκιδική πρόκειται να ενταχθουν στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
Ο νομάρχης Χαλκιδικής Αστέριος Ζωγράφος και ο αντινομάρχης Ιωάννης Τζίτζιος είχαν συνάντηση στην Αθήνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρο Κοντό, όπου συζήτησαν τις προτάσεις των έργων που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το υπουργείο. Στην αγροτική οδοποιία η νομαρχία έκανε τρεις προτάσεις για τους δρόμους Ριζών - Πλατανοχωρίου, Ορμύλιας - Πολυγύρου και Ελαιοχωρίων - Ν.Τρίγλιας.
Ο προϋπολογισμός των έργων αυτών ανέρχεται στα 15 εκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα κατατέθηκαν προτάσεις για έργα δασικής οδοποιίας κυρίως στις περιοχές του Χολομώντα και του Δραγουδέλη στη Σιθωνία. Στον τομέα των αλιευτικών καταφυγίων η νομαρχία Χαλκιδικής πρότεινε την κατασκευή έργων σε έξι περιοχές του νομού.
Έτσι προτίθεται να κατασκευάσει αλιευτικά καταφύγια στην Αμμουλιανή, στα Ν.Ρόδα, στην Ιερισσό, στα Πυργαδίκια, στο Ν.Μαρμαρά και στη Ν.Σκιώνη.
Ο κ.Κοντός επεσήμανε ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις είναι εφικτό να χρηματοδοτηθούν, καθώς η νομαρχία Χαλκιδικής είναι έτοιμη για τα έργα αυτά με ολοκληρωμένες μελέτες. Όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ.Κοντός η συνολική στρατηγική και πολιτική του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την Αγροτική Ανάπτυξη της περιόδου 2007-2013 εστιάζεται στην αειφόρο Αγροτική Ανάπτυξη μέσω της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενή και αγροδιατροφικού τομέα, καθώς και του περιβάλλοντος, σε μια βιώσιμη Ύπαιθρο. Παράλληλα, στο πλαίσιο των ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΟΠΑΑΧ (άξονας 7 ΕΠΑΑ-ΑΥ 2000-2006) πρόκειται να υλοποιηθούν και στο νομό μας πολλά μικρά Δημόσια Έργα προϋπολογισμού μέχρι 450.000 € το καθένα, με στόχο την προστασία των οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερων αυτών περιοχών, τη στήριξη της ανάπτυξής τους και την επανένταξή τους στο εθνικό παραγωγικό σύστημα ώστε να αποφευχθεί η περιθωριοποίησή τους.
Αφορούν οδικά αγροτικά δίκτυα, διευθέτηση χειμάρρων, εκσυγχρονισμό αρδευτικών δικτύων, αντιπλημμυρική προστασία, δημιουργία δασικών χώρων αναψυχής, ανάδειξη παραδοσιακών γεφυριών, αντικατάσταση εσωτερικών δικτύων ύδρευσης, κλπ. Ρεπορτάζ: Χρήστος Πέτρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: