Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

«Μακεδονικό Μέτωπο Α' Παγκοσμίου Πολέμου - 90 χρόνια από τη συνθηκολόγηση»

ΑΠΟ 43α ΔΗΜΗΤΡΙΑΚέντρο Ιστορίας / Είδος Εκδήλωσης: Εικαστικά 12/10/2008, Ώρα: 20.30 Είσοδος Ελεύθερη Σε συνεργασία με το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Τον Οκτώβριο του 1915 στρατεύματα της «Entente» (Βρετανοί και Γάλλοι) αποβιβάζονται στη Θεσσαλονίκη και δημιουργούν με τη συνεργασία Σέρβων, Ιταλών, Ρώσων και ασφαλώς Ελλήνων το «Μακεδονικό Μέτωπο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου». Αντίπαλοί τους οι «Κεντρικές Δυνάμεις», Βούλγαροι, Γερμανοί, Αυστροούγγροι και αργότερα Τούρκοι. Η παραβίαση της ελληνικής ουδετερότητας οδήγησε στον Εθνικό Διχασμό.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποπέμφθηκε από τον Βασιλιά Κωνσταντίνο και ο Βασιλιάς αργότερα απομακρύνθηκε από το θρόνο. Οι σύμμαχοι δημιούργησαν προγεφυρώματα στο ύψος των ελληνοσερβικών συνόρων αλλά και οι Βούλγαροι χωρίς μάχη κατέλαβαν το Οχυρό Ρούπελ και στη συνέχεια ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία.
Στη Θεσσαλονίκη εκδηλώνεται το κίνημα της Εθνικής Άμυνας και το ελληνικό κράτος χωρίζεται σε δύο μέρη. Η Θεσσαλονίκη γίνεται πολυεθνική πόλη, που προσπαθούσε να επιλύσει τα δεκάδες σύνθετα γραφειοκρατικά, νομικά και οικονομικά προβλήματα.
Ως κορωνίδα στα προβλήματά της προστέθηκε η καταστροφική πυρκαγιά τον Αύγουστο του 1917. Τον Μάιο του 1918 με τη μάχη του Σκρα αρχικά και της Δοϊράνης στη συνέχεια οι σύμμαχοι επέτυχαν την κατάρρευση του μετώπου των «Κεντρικών Δυνάμεων».
Το Σεπτέμβριο του 1918 παραδόθηκε πρώτη η Βουλγαρία, ακολούθησε τον άλλο μήνα η Τουρκία και το Νοέμβριο η Αυστροουγγαρία και η Γερμανία. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, πίνακες, επιστολικά δελτάρια, στολές, παράσημα, όπλα, ξίφη, ξιφολόγχες, χάρτες, κράνη, ενθυμήματα, μινιατούρες, σάλπιγγες, καραβάνες και άλλα συμμάχων και αντιπάλων, ενώ θα παρουσιάζονται ταινίες που τραβήχτηκαν από ξένες κινηματογραφικές αποστολές.
Τα κειμήλια ανήκουν στις συλλογές του ΚΙΘ, του Βασιλείου Νικόλτσιου, του Αναστάσιου Λιάσκου και Άγγελου Παπαϊωάννου και του Σάββα Δεμερτζή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: