Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

«Κύκλος διαλέξεων της Φιλοσοφικής Ακαδημίας» // 6η Διάλεξη


«Κύκλος διαλέξεων της Φιλοσοφικής Ακαδημίας»
6η Διάλεξη: Τετάρτη 26 Απριλίου 2023, στις 19:00
Ευάγγελος Δρυμπέτας Καθηγητής τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
«Η έννοια της προόδου στον 21ο αιώνα: Η αμφισβήτηση ενός κυρίαρχου ιδεολογήματος»
Είσοδος ελεύθερη
Ο Ευάγγελος Δρυμπέτας είναι οικονομολόγος, Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών και Αντιπρύτανης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Σήμερα, έχει εκλεγεί μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ίδιου Πανεπιστημίου.
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ενώ πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι. Διαθέτει ευρύ ερευνητικό και συγγραφικό έργο που περιλαμβάνει πέντε βιβλία και σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά σε θέματα χρηματοοικονομικής, λειτουργίας των αγορών κεφαλαίου και χρήματος και εταιρικής διακυβέρνησης.
Εργάστηκε ως εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συμμετείχε σε ικανό αριθμό επιτροπών και διοικητικών συμβουλίων στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ευρύτερου δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα. Σήμερα είναι μέλος του συμβουλίου του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙ.Π.Α.Ε.) της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το εργαστήριο της Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Ερευνητικό Κέντρο Βιοπολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου εγκαινιάζουν το 2023 τον νέο κύκλο διαλέξεων της Φιλοσοφικής Ακαδημίας.
Σημαντικοί πνευματικοί άνθρωποι -φιλόσοφοι, επιστήμονες, καλλιτέχνες- ανοίγουν τη σκέψη τους στο κοινό της Θεσσαλονίκης και συζητούν μαζί του τα προβλήματα της ύπαρξης, της κοινωνίας και της δημιουργίας στο πλαίσιο ενός τεχνολογημένου κόσμου, όπου η ειρήνη συνεχίζει να είναι το πρώτο ζητούμενο. Τη στιγμή που η ελευθερία του ανθρώπου δοκιμάζεται από την κυριαρχία των λίγων και την αδράνεια των πολλών, η ακαδημαϊκή κοινότητα προσκαλεί σε έναν ουσιαστικό διάλογο ανάμεσα στον βαθύτερο εαυτό μας και την εξωτερική μας πράξη. Συντονίζει ο Παναγιώτης Δόικος, Αναπληρωτής Καθηγητής της Φιλοσοφίας του Α.Π.Θ.
Ακολουθεί συζήτηση με το κοινό.
Είσοδος ελεύθερη.

📚 Νέες αναγνωστικές αφίξεις για μικρούς και μεγάλους

 









Η ΡΟΚΙΑ ΘΕΛΕΙ ΜΑΓΚΙΑ




 

Τι αφορά / Εύα Καϊλή: Νέα ποινική έρευνα κατά της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή


Τι αφορά / Εύα Καϊλή: Νέα ποινική έρευνα κατά της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή

Απόρρητα έγγραφα δείχνουν την Εύα Καϊλή να εμπλέκεται σε νέο σκάνδαλο πέραν του Qatargate - Λίγες ημέρες μετά την αποφυλάκισή της δημοσιεύματα αναφέρουν ότι διεξάγεται νέα έρευν

Ιδού πού συμπίπτουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην Υγεία



Ιδού πού συμπίπτουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην Υγεία
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαφέρουν σε πολλά στην πολιτική Υγείας. Σε ένα πράγμα είναι ακριβώς ίδιοι. Απέτυχαν παταγωδώς να ελέγξουν τις δαπάνες για φάρμακα και ειδικά στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Το 2022, η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΣΥ αυξήθηκε κατά 250 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020!

Άγριος καυγάς στο Πήλιο: Δάγκωσε τον γείτονά του και του έκοψε κομμάτι της μύτης για τη θέση ενός κάδου σκουπιδιών


Άγριος καυγάς στο Πήλιο: Δάγκωσε τον γείτονά του και του έκοψε κομμάτι της μύτης για τη θέση ενός κάδου σκουπιδιών









Η ΝΔ αλλάζει την ατζέντα και κερδίζει (στις δημοσκοπήσεις)


Η ΝΔ αλλάζει την ατζέντα και κερδίζει (στις δημοσκοπήσεις)
Ενώ η ακρίβεια παραμένει μέγα πρόβλημα για εκατομμύρια νοικοκυριά και θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό άξονα σ...

«Πόλεμος» για τις δημοσκοπήσεις!


«Πόλεμος» για τις δημοσκοπήσεις!
Νέο πεδίο σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση αποτελούν τα γκάλοπ.Η αξιοπιστία τους α...

Κούρσα εξοπλισμών στον πλανήτη – Ποσά ρεκόρ στις στρατιωτικές δαπάνες το 2022


Κούρσα εξοπλισμών στον πλανήτη – Ποσά ρεκόρ στις στρατιωτικές δαπάνες το 2022
Οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί και οι αμυντικές δαπάνες εκτοξεύτηκαν στα ύψη το 2022, καταγράφοντας το μεγαλύτερο ...

Το "'σύστημα" (συνεχίζει να) διαβάζει λάθος το "φαινόμενο" Βελόπουλου-Βαρουφάκη



Το "'σύστημα" (συνεχίζει να) διαβάζει λάθος το "φαινόμενο" Βελόπουλου-Βαρουφάκη
Του Νίκου Φυλάγγελου Περί Βελόπουλου και Βαρουφάκη ο λόγος. Στο ξεκίνημα αυτής της προεκλογικής περιόδου, στο επίκεντρο της συζήτησης έχουν βρει τα δυο μικρά κόμματα που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να... ψηλώσουν, ως αποδέκτες της αντισυστημικής ψήφου. Το "σύστημα" συνεχίζει να διαβάζει λάθος το "φαινόμενο" Βελόπουλου-Βαρουφάκη. Το προσεγγίζει με όρους κανονικότητας. Δεν συμβαίνει αυτό. Και οι δυο πολιτικοί αρχηγοί …