Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

ΚΕΔΗΧ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ Κ.Ε.ΔΗ.Χ ΑΚΤΗ ΕΝΩΣΕΩΣ - ΠΑΛΙΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΤΗΛ. : 28210 87098 - 28210 87077 FAX : 28210 74332 Email : dipeh@otenet.gr Εκδήλωση αφιερωμένη στη λογοτέχνη Μαρινέλλα Βλαχάκη Η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Χανίων διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στη λογοτέχνη Μαρινέλλα Βλαχάκη. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα δύο πρόσφατα βιβλία της " Τα πολύτιμα" και "Χρονιάρες Μέρες", για τα οποία θα μιλήσει η φιλόλογος Αγγελική Καραθανάση, ενώ ποιήματα και διηγήματα θα διαβάσουν ο ηθοποιός Θόδωρος Κατσαφάδος και η συγγραφέας. Σας περιμένουμε την Τετάρτη 9/6/2010 και ώρα 8 μ.μ. στο χώρο του αναγνωστηρίου της Βιβλιοθήκης, οδός Υψηλαντών 30 (πίσω από το Δημαρχείο). Στην εκδήλωση θα διατίθενται βιβλία και CD της Μ.Βλαχάκη τα έσοδα των οποίων θα προσφερθούν για τις ανάγκες της ΕΛΕΠΑΠ.

ΜΟΥΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ 2010

MOΥΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ 2010 www.music-village.gr Αγαπητοί φίλοι της μουσικής, ανάμεσα σε όλες τις άλλες κατευθύνσεις που θα λειτουργήσουνε φέτος στο Μουσικό Χωριό είναι και η κατεύθυση της σύγχρονης και αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής. Πολλά από τα εργαστήρια της λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία εδώ και χρόνια. Με αυτό το ειδικό δελτίο τύπου, θα θέλαμε να πληροφορήσουμε το κοινό για κάποιες από τις θεματικές και project που θα λειτουργήσουν φέτος για πρώτη φορά:
Εργαστήρι σύγχρονης μουσικής για συνθέτες και εκτελεστές - πρόσκληση σε συνθέτες
(17- 23 Αυγούστου)
Διδασκαλία, συντονισμός: dissonArt ensemble
Το dissonArt ensemble στην τρίτη συνεχόμενη χρονιά του στο μουσικό χωριό, πραγματοποιεί ένα εργαστήρι σύγχρονης μουσικής, που αυτή τη φορά, όμως, απευθύνεται τόσο σε συνθέτες, όσο και σε εκτελεστές.
Για τους συνθέτες η πρόσκληση αφορά στη σύνθεση ενός έργου, για οποιονδήποτε συνδυασμό των οργάνων φλάουτο, κλαρινέτο, βιολί, τσέλο και πιάνο, το οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν στα πλαίσια του εργαστηρίου και να το παρουσιάσουν στην τελική συναυλία. Η διάρκεια του έργου δεν θαπρέπει να ξεπερνάει τα 10 λεπτά και θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι τις 15 Ιουλίου 2010.
Όσον αφορά στους εκτελεστές καλούμε μουσικούς κάθε επιπέδου και ηλικίας να γνωρίσουν τον κόσμο της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας. Τα μαθήματα θα είναι εισαγωγικά και θα περιλαμβάνουν πρακτικές αυτοσχεδιασμού, ακροάσεις έργων,στοιχεία τεχνικών και σημειογραφίας, ατομικά μαθήματα και πρόβες συνόλου. Στους συμμετέχοντες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα μουσικά σύνολα θα αποσταλούν έργα μέχρι τις 15 Ιουλίου. Επίσης, εφόσον το επιθυμούν μπορούν να προετοιμάσουν ένα οποιοδήποτε σόλο έργο του 20ου /21ου αιώνα προκειμένου να το μελετήσουν σε ατομικό μάθημα.
Τέλος, το DissonArt και ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ευκλείδης θα πραγματοποιήσουν μία μοναδική παραγωγή υλοποιώντας στο Μουσικό Χωριό 2010 το τελετουργικό έργο του Γιάννη Χρήστου Επίκυκλος. Το έργο είναι μια ανοιχτή φόρμα, όπου μουσικοί και performers συνυπάρχουν σε ένα αποτέλεσμα όπου τα όρια μεταξύ εκτελεστή και θεατή καταρρίπτονται, καθώς κάθε απόπειρα υλοποίησης του έργου συνιστά και μια διαφορετική εκδοχή του. Ο χώρος τέλεσης του έργου θα περιλαμβάνει όλο το χωριό του Αγίου Λαυρεντίου, ενώ το σύνολο των συμμετεχόντων στο μουσικό χωριό θα κληθεί να συμμετάσχει, είτε πιο ενεργά, μέσα από υλικό που θα ετοιμαστεί στα εργαστήρια, είτε λιγότερο ενεργά, εκτελώντας απλές δράσεις.
Μία μοναδική στιγμή συνάντησης και συλλογικής δημιουργίας ολόκληρου του Μουσικού Χωριού σε ένα σπάνιο έργο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη
Masterclass: παραδοσιακές και σύγχρονες τεχνικές του ακορντεόν
(2 – 8 Αυγούστου)
Διδασκαλία, συντονισμός: Petar Ralchev (Βουλγαρία)
Tο Μουσικό Χωριό έχει την τιμή να φιλοξενεί έναν από τους διασημότερους Βουλγάρους μουσικούς του κόσμου, τον Petar Ralchev. Φέτος, το masterclass θα επικεντρωθεί σε ζητήματα ερμηνείας και τεχνικής του ακορντεόν, με σταθμούς στην εξέλιξη του οργάνου και με κύριο άξονα τον αυτοσχεδιασμό και τη χρήση του τόσο στην έντεχνη όσο και στη λαϊκή μουσική. Επίσης, οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν σε οργανικά σύνολα, αναδεικνύοντας τους κοινούς μουσικούς κώδικες και τη φρασεολογία που συνδέουν τα ρεπερτόρια των ευρύτερων περιοχών της Βαλκανικής χερσονήσου με αυτά της δυτικής Ευρώπης.
Εργαστήριο για τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό και την «αυθόρμητη σύνθεση» στα μουσικά σύνολα (17 – 23 Αυγούστου)
Διδασκαλία, συντονισμός: Chris Dahlgren (USA), Αντώνης Ανισέγκος
Φέτος, το εργαστήριο θα επικεντρωθεί στα μουσικά σύνολα. Xρησιμοποιώντας για πρώτη ύλη τις μεθόδους του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού και της «αυθόρμητης σύνθεσης» (spontaneous Composition), σε συνδυασμό με προετοιμασμένα, δομημένα επεισόδια μουσικής σύνθεσης και «ready-made» παρτιτούρες, το σύνολο θα αναπτύξει και θα παρουσιάσει ένα συναυλιακό project, στο κλείσιμο της περιόδου.
Το εργαστήριο είναι ανοικτό σε όλους τους μουσικούς, ανεξαρτήτως του εκτελεστικού τους επιπέδου. Η μουσική κατεύθυνση θα είναι ελεύθερη από στιλιστικούς περιορισμούς, επιδιώκοντας μια προσωπική και πρωτότυπη έκφραση με βάση τη δημιουργική φαντασία σε όλα τα επίπεδα της μουσικής έκφρασης.
Παράλληλα με τα παραπάνω θα λειτουργήσουν, βέβαια, και τα υπόλοιπα εργαστήρια της κατεύθυνσης:
Eργαστήριο για τη ρυθμική αγωγή και δεξιοτεχνία
(2 – 8 Aυγούστου)
Διδασκαλία ρυθμολογίας, ensemble κρουστών οργάνων: Κώστας Αναστασιάδης myspace.com/kostasanastasiadis
Εργαστήριο Ελεύθερου Φωνητικού Αυτοσχεδιασμού
(17 – 23 Αυγούστου)
Διδασκαλία, συντονισμός: Σαβίνα Γιαννάτου
Master Class Σαξοφώνου:
Τεχνικές και αισθητικές εφαρμογές του οργάνου στα μουσικά σύνολα σύγχρονης μουσικής (17 – 23 Αυγούστου)
Διδασκαλία, συντονισμός: Hayden Chisholm
«Ενορχηστρώνοντας τη φύση»: Ακουστική Οικολογία και σύνθεση ηχοτοπίου
(2 – 8 Αυγούστου)
Διδασκαλία, συντονισμός: Παναγιώτης Κόκορας
«Λεκτική παρτιτούρα / Συλλογική μουσική»:
Συνθέτοντας και παίζοντας μουσική με τη βοήθεια των λέξεων
(2 – 8 Αυγούστου)
Διδασκαλία, συντονισμός: Δανάη Στεφάνου, Αλέξης Πορφυριάδης
Για τις υπόλοιπες κατευθύνσεις
(ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ – ΒΑΛΚΑΝΙΑ – ΛΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΠΑΛΑΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ – ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΩΜΑΤΙΟΥ – ΗΧΟΣ & ΛΟΓΟΣ –- ΧΟΡΟΣ – ΘΕΑΤΡΟ – ΜΟΥΣΙΚΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ –ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΥΝΟΛΩΝ – PERFORMANCE – ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ – ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ)
παρακαλούμε επισκεπτείτε την ανανεωμένη ιστοσελίδα του Μουσικού Χωριού (www.music-village.gr) και διαβάστε το πρόγραμμα ή κατεβάστε το πλήρες PDF με τις αναλυτικές πληροφορίες.
Για θέματα που αφορούν τη συμμετοχή και το πρόγραμμα επικοινωνείτε με τη γραμματεία στο eleni@music-village.gr
Για θέματα που αφορούν τη διοργάνωση, καθώς και για δελτία τύπου και συνεντεύξεις στο artree@music-village.gr
Σχετικές πληροφορίες θα δίνονται στην τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας της διοργάνωσης: 6973 57 84 22 (ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18:00 – 20:00)