Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ & ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Α.Π.Θ. ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ στη διωκόμενη δασκάλα Στέλλα Πρωτονοτάριου Αύριο 16.6.2009 δικάζεται στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η τ. Διευθύντρια του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών (Γκράβας), δασκάλα Στέλλα Πρωτονοτάριου, για τις πρωτοβουλίες αυτής και των συναδέλφων της να εφαρμόσουν στο εν λόγω σχολείο πρωτοποριακές για τα δεδομένα της ελληνικής δημοτικής εκπαίδευσης μεθόδους ενσωμάτωσης των παιδιών μεταναστών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ο Ενιαίος Σύλλογος Καθηγητών του ΑΠΘ (ΕΣΔΕΠ) υιοθετεί το ομόφωνο μήνυμα συμπαράστασης που εξέδωσε για το σκοπό αυτό η Γ.Σ. του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ στις 28.5.2009. Ο ΕΣΔΕΠ Α.Π.Θ. επιθυμεί να ενώσει και τη δική του φωνή στις εκκλήσεις για συμπαράσταση και αλληλεγγύη ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας στη διωκόμενη εκπαιδευτικό, που στο μόνο σφάλμα που υπέπεσε ήταν να πάρει στα σοβαρά την αποστολή της στις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτή και οι συνάδελφοί της καλούνται να επιτελέσουν το έργο τους. Το δύσκολο έργο της ένταξης και της ενσωμάτωσης των παιδιών των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία αρχίζει από το χώρο της Παιδείας. Το έργο αυτό σε καμιά περίπτωση δεν προάγεται με ποινικές διώξεις διδασκάλων. Δεν νοείται η Ελληνική Πολιτεία, αντί να χρησιμοποιήσει τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να ενθαρρύνει, να στηρίξει και να καθοδηγήσει τους άξιους εκπαιδευτικούς με θετικές ενέργειες και δράσεις στον τομέα αυτό, να κινητοποιεί τους διωκτικούς της μηχανισμούς σα νάχει να κάνει με εγκληματίες. Είμαστε βέβαιοι ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη θα κάνει το καθήκον της και θα αθωώσει πανηγυρικά την διωκόμενη δασκάλα. Σε διαφορετική περίπτωση, η χώρα μας δεν θα αποφύγει μιά ακόμη καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου 2009 Για το Δ.Σ. του ΕΣΔΕΠ Α.Π.Θ. Γιάννης Ν. Κρεστενίτης Παναγιώτης Γκλαβίνης

ΘΑ ΣΕ ΔΩ ΣΤΟ FLORAL…

Εκδηλώσεις Ιουνίου: - Δευτέρα 22 Ιουνίου
Γιορτή Μουσικής Από τις 9 το βράδυ και μετά... Το Floral ∙ Books + Coffee γιορτάζει την Ημέρα της Μουσικής και με τα party του ξαναγράφει ιστορία! ANNA MYSTIC GARRY POTER & MARILETTA WHOAMI & EVERLAST (WhoEver Djs) + MC The Kidd URBAN DISCO …σας ταξιδεύουν στους ρυθμούς της Funk, Soul και Hip Hop μουσικής... με την υποστήριξη του περιοδικού SΟΝΙΚ Είσοδος ελεύθερη - Τρίτη 23 Ιουνίου
Δημήτρης Παπαχρήστος Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ με χαρά υποδέχεται στο συγγραφικό της δυναμικό το συγγραφέα Δημήτρη Παπαχρήστο, με το νέο του μυθιστόρημα "Γιουχανάν" και σας προσκαλεί στην πρώτη παρουσίαση του βιβλίου του, στις 12 το μεσημέρι στο Floral. -Τετάρτη 24 Ιουνίου
Εγκαίνια Floral ∙ Συγγραφείς και καλλιτέχνες θα συνομιλούν με τον κόσμο, θα υπογράφουν βιβλία τους, θα φτιάχνουν κοκτέιλ, θα παίζουν μουσική..... ∙ DJs θα σας ταξιδέψουν στους ρυθμούς της funk, new wave, dance, new rock μουσικής. ∙ Προσκεκλημένοι από το χώρο του βιβλίου, του θεάτρου, της μουσικής, του θεάματος και δεκάδες άλλοι επισκέπτες και φίλοι. ∙ Μαζί μας το περιοδικό Index γιορτάζει τα 3 χρόνια του! ∙ Και η μεγάλη κλήρωση με 100 τυχερούς που θα κερδίσουν από ένα γεύμα για 2 άτομα στο Floral (www.floralcafe.gr).
Από τις 8 μ.μ. και μετά! -Δευτέρα 29 Ιουνίου
Ντία Μέξη-Τζόουνς Η συγγραφέας Ντία Μέξη-Τζόουνς κάνει μια στάση στην Ελλάδα για την παρουσίαση του βιβλίου της «Ο Τζόνι κι εγώ», στις 7 μ.μ. στο Floral.
Από την ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ. Το νέο FLORAL ∙ Books+Coffee είναι ένας χώρος σε τρία επίπεδα, 300 τετραγωνικά μέτρα με κλασσική Bauhaus αρχιτεκτονική και ίχνη από το καφέ-ζαχαροπλαστείο FLORAL του 1935: Μια μαρμάρινη σκάλα, ίχνη ταπετσαρίας, επιβλητικές κολώνες, μεγάλες τζαμαρίες. Θα μπορούσε να φανταστεί κανείς τον Κύρκο, τον Ξαρχάκο, τον Χόρν να πίνουν τον καφέ τους ... Σήμερα, το FLORAL με σεβασμό στην αισθητική και την ατμόσφαιρα του χώρου, κλασσικό και φρέσκο μαζί συνιστά ένα ελκυστικό σημείο συνάντησης γιά πολλά και ποικίλλα ενδιαφέροντα.
Στα τρία του επίπεδα διαφορετική διάθεση.
Καφές, ποτό και συμπάθειες στη μεγάλη ψιλοτάβανη αίθουσα, κερκίδες και ορθάδικο αμέσως μετά για «χύμα στο κύμα», χαλαρό καθιστικό σε άμεση επαφή με το βιβλιοπωλείο στο τρίτο επίπεδο. Συζητήσεις γιά τα μικρά και τα μεγάλα. FLORAL / BOOKS + COFFEE / Θεμιστοκλέους 80, Πλατεία Εξαρχείων / Τ: 210 3800070 Πληροφορίες: Μαργαρίτα Σύρκου – Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Marketing Τηλ.: 210-5227767 - e-mail: m.sirkou@oxy.gr

ΘΑ ΣΕ ΔΩ ΣΤΟ FLORAL…

Εκδηλώσεις Ιουνίου: - Δευτέρα 22 Ιουνίου Από τις 9 το βράδυ και μετά... Το Floral ∙ Books + Coffee γιορτάζει την Ημέρα της Μουσικής και με τα party του ξαναγράφει ιστορία! · ANNA MYSTIC · GARRY POTER & MARILETTA · WHOAMI & EVERLAST (WhoEver Djs) + MC The Kidd · URBAN DISCO …σας ταξιδεύουν στους ρυθμούς της Funk, Soul και Hip Hop μουσικής... με την υποστήριξη του περιοδικού SΟΝΙΚ Είσοδος ελεύθερη - Τρίτη 23 Ιουνίου
Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ με χαρά υποδέχεται στο συγγραφικό της δυναμικό το συγγραφέα Δημήτρη Παπαχρήστο, με το νέο του μυθιστόρημα "Γιουχανάν" και σας προσκαλεί στην πρώτη παρουσίαση του βιβλίου του, στις 12 το μεσημέρι στο Floral. -Τετάρτη 24 Ιουνίου@Εγκαίνια Floral ∙ Από το απόγευμα συγγραφείς και καλλιτέχνες θα συνομιλούν με τον κόσμο, θα υπογράφουν βιβλία τους, θα φτιάχνουν κοκτέιλ, θα παίζουν μουσική..... ∙ DJs θα σας ταξιδέψουν στους ρυθμούς της funk, new wave, dance, new rock μουσικής. ∙ Προσκεκλημένοι από το χώρο του βιβλίου, του θεάτρου, της μουσικής, του θεάματος και δεκάδες άλλοι επισκέπτες και φίλοι.
Μαζί μας το περιοδικό Index γιορτάζει τα 3 χρόνια του! ∙ Και η μεγάλη κλήρωση με 100 τυχερούς που θα κερδίσουν από ένα γεύμα για 2 άτομα στο Floral (http://www.floralcafe.gr/). Το νέο FLORAL ∙ Books+Coffee είναι ένας χώρος σε τρία επίπεδα, 300 τετραγωνικά μέτρα με κλασσική Bauhaus αρχιτεκτονική και ίχνη από το καφέ-ζαχαροπλαστείο FLORAL του 1935: Μια μαρμάρινη σκάλα, ίχνη ταπετσαρίας, επιβλητικές κολώνες, μεγάλες τζαμαρίες. Θα μπορούσε να φανταστεί κανείς τον Κύρκο, τον Ξαρχάκο, τον Χόρν να πίνουν τον καφέ τους ... Σήμερα, το FLORAL με σεβασμό στην αισθητική και την ατμόσφαιρα του χώρου, κλασσικό και φρέσκο μαζί συνιστά ένα ελκυστικό σημείο συνάντησης γιά πολλά και ποικίλλα ενδιαφέροντα.
Στα τρία του επίπεδα διαφορετική διάθεση.
Καφές, ποτό και συμπάθειες στη μεγάλη ψιλοτάβανη αίθουσα, κερκίδες και ορθάδικο αμέσως μετά για «χύμα στο κύμα», χαλαρό καθιστικό σε άμεση επαφή με το βιβλιοπωλείο στο τρίτο επίπεδο.
Συζητήσεις γιά τα μικρά και τα μεγάλα. FLORAL / BOOKS + COFFEE / Θεμιστοκλέους 80, Πλατεία Εξαρχείων / Τ: 210 3800070

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πήτερ Λάμπορν Γουίλσον ΠΕΙΡΑΤΙΚΕΣ ΟΥΤΟΠΙΕΣ Μαυριτανοί κουρσάροι και ευρωπαίοι αποστάτες Μετάφραση: Ιουλία Ραλλίδη Επιμέλεια: Κώστας Αντύπας, Δάφνη Χρήστου ISBN: 978-960-221-446-6, σελ.255, σχ. 14x21, α΄ έκδοση Μάιος 2009, τιμή 19,00 € (χωρίς ΦΠΑ) «Από τα τέλη του 16ου μέχρι και το 18ο αιώνα, πολλές χιλιάδες Ευρωπαίοι –και Ευρωπαίες– προσηλυτίστηκαν στο Ισλάμ.
Οι περισσότεροι απ’ αυτούς ζούσαν και δούλευαν στο Αλγέρι, στην Τύνιδα, στην Τρίπολη, στην περιοχή του Ραμπάτ Σαλέ στο Μαρόκο – στα επονομαζόμενα Παράκτια Κράτη της Μπαρμπαριάς… Οι χριστιανοί Ευρωπαίοι χρησιμοποιούσαν έναν ειδικό όρο για εκείνους τους άνδρες: renegados, δηλαδή αρνησίθρησκοι, αποστάτες, προδότες.
Οι χριστιανοί δικαιολογούνταν κατά κάποιο τρόπο να τρέφουν τέτοιου είδους συναισθήματα, μιας και η χριστιανική Ευρώπη βρισκόταν ακόμα σε πόλεμο με το Ισλάμ… Το σίγουρο είναι ότι ούτε η χριστιανική, αλλά ούτε και η «τουρκική» ερμηνεία για τους αρνησίθρησκους είναι σε θέση να ικανοποιήσουν την περιέργειά μας...
Ιδιοφυείς προδότες ή αφομοιωμένοι ήρωες;
Κανένα από αυτά τα δύο στερεότυπα δε διαθέτει πραγματικό υπόβαθρο… Επομένως, δε θα είμαστε ποτέ σε θέση να ανακαλύψουμε τα κίνητρά τους.
Ίσως το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να καταλήξουμε σε κάποια σύνθετα, ή ακόμα και αντιφατικά συμπεράσματα ή εικασίες.
Αλλά ακόμα και στην περίπτωση αυτή, θα έχουμε πετύχει κάτι περισσότερο από τους νεοαποικιοκράτες Ευρωπαίους ιστορικούς ή τους μαροκινούς εθνικιστές, που τόσο οι πρώτοι όσο και οι δεύτεροι βλέπουν τους ρενεγκάντος μόνο σε σχέση με τις δικές τους ιδεολογικές προκαταλήψεις.
Μπορούμε να προσπαθήσουμε να τους κατανοήσουμε ως άτομα (αν είναι δυνατόν) και ως ομάδα, με τα ενδιαφέροντά τους και το καθημερινό πρόγραμμά τους, τις δικές τους αξίες, την εικόνα που είχαν για τον εαυτό τους.
Μπορούμε να επιχειρήσουμε να δούμε (με όση σαφήνεια επιτρέπουν οι μαρτυρίες) το φαινόμενο εκ των έσω, κι όχι υπό το πρίσμα εξωτερικών ερμηνειών… Έτσι, η μελέτη μας θα επικεντρωθεί σε μία κοινότητα – και για μια σύντομη περίοδο (πενήντα περίπου ετών): Το Ραμπάτ-Σαλέ κατά το πρώτο μισό του 17ου αιώνα.
Απ’ όλα τα κράτη της Μπαρμπαριάς, το Σαλέ υπήρξε το μόνο όπου οι κουρσάροι κατόρθωσαν να γίνουν ανεξάρτητοι.
Το Αλγέρι, η Τύνιδα και η Τρίπολη ήταν όλα προτεκτοράτα της Υψηλής Πύλης, αλλά το Σαλέ διοικήθηκε –για μερικές δεκαετίες– από το “διβάνι” ή Συμβούλιο των Κουρσάρων Καπετάνιων. Ήταν μια αληθινή «πειρατική ουτοπία», και για το λόγο αυτό ελπίζουμε ότι θα ανακαλύψουμε εδώ, στην “Πολιτεία του Μπου Ρεγκρέγκ”, στη “Μαυριτανή Πολιτεία” ή “Πολιτεία των Κουρσάρων του Σαλέ”, τον Αρνησίθρησκο στην πιο εξελιγμένη μορφή του, στο υψηλότερο πολιτικό και πνευματικό στάδιο της ανάπτυξής του...» Π. Λ. Γ. (από το κεφάλαιο ΙΙ) Ένα από τα σπάνια εκείνα βιβλία που δίνουν στους ιστορικούς νέες ιδέες για να σκεφτούν. Ασχολείται με ευρωπαίους προσήλυτους στο Ισλάμ τον 17ο αιώνα –συνήθως αλλά όχι πάντα πειρατές– τον αριθμό των οποίων ο Ουίλσον ανεβάζει σε χιλιάδες.
Η προσεκτική ανάλυσή του για τους “ρενεγκάντος”, τις ιδέες τους και την πολιτική πρακτική τους οδηγεί σε μια πρόταση που μένει να διερευνηθεί: ότι ορισμένοι απ’ αυτούς συνδέονταν με τους Ροδόσταυρους και με τον Διαφωτισμό του 18ου αιώνα· ότι σχημάτιζαν ίσως μια “αρχόμενη κουλτούρα της αντίστασης” ως δραπέτες από έναν πολιτισμό οικονομικής και σεξουαλικής αθλιότητας.
Οι ιστορικοί θα πρέπει να σκεφτούν γύρω από το πρωτότυπο θέμα αυτού του βιβλίου και να παρακολουθήσουν τις συνεπαγωγές του. Πράγματι ο Ουίλσον γυρίζει τον κόσμο ανάποδα!Christopher Hill, ιστορικός, συγγραφέας του The World Turned Upside Down Ένας χρονικογράφος, ιστοριογράφος και πειρατολόγος στην παράδοση του Ντιφόου . . . με απέραντη ευρυμάθεια και ενδιαφέρουσες προτιμήσεις. Η κιβωτός της γνώσης του διασχίζει τα πελάγη της άγνοιας και της προκατάληψης με δύναμη και χάρη.
Peter Linebaugh, ιστορικός, συγγραφέας του The London Hanged Ο Πήτερ Λάμπορν Ουίλσον δείχνει γιατί έχουμε αδυναμία στους πειρατές – και γιατί, για χάρη του μέλλοντος, θα πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε . . . ένα μεθυστικό, περιπετειώδες βιβλίο. Marcus Rediker, ιστορικός, συγγραφέας του Between the Devil and the Deep Blue Sea Ο Peter Lamborn Wilson, γνωστός επίσης με το φιλολογικό ψευδώνυμο Hakim Bey, γεννήθηκε το 1945 στη Νέα Υόρκη.
Αφού σπούδασε στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, ταξίδεψε επί χρόνια στη Μέση Ανατολή, την Ινδία και το Νεπάλ.
Μελέτησε τις τάντρα στη Δυτική Βεγγάλη, επισκέφθηκε ναούς και δασκάλους σούφι και διεξήγαγε έρευνα για το σουφικό τάγμα των Νιματουλάχι.
Την περίοδο 1974-75 έγινε σύμβουλος του World of Islam Festival, διευθυντής αγγλόφωνων εκδόσεων της Ακαδημίας Φιλοσοφίας στην Τεχεράνη και συντάκτης του περιοδικού Sophia Perennis· έφυγε ωστόσο από το Ιράν κατά την Ισλαμική Επανάσταση. Υπήρξε επίσης συνιδρυτής των εκδόσεων Semiotext(e)-Autonomedia στη Νέα Υόρκη. Στη δεκαετία του 1980 προχώρησε από τις νεοπαραδοσιακές αναζητήσεις της σχολής Ρενέ Γκενόν σε μια σύνθεση καταστασιακών ιδεών με ετερόδοξες εκδοχές σουφισμού και νεοπαγανισμού (ένα κράμα που επικρίθηκε από ορισμένους κοινωνικούς αναρχικούς ως έκφραση μυστικισμού, εκλεκτικισμού και «λάιφσταϊλ αναρχισμού»).
Ο ίδιος περιέγραψε τη σκέψη του ως «αναρχική οντολογία» ή «αμεσοκρατία» (immediatism), είναι δε ο εισηγητής της «Προσωρινής (ή Πρόσκαιρης) Αυτόνομης Ζώνης» (ΤΑΖ), που βρήκε απρόσμενη απήχηση στην κουλτούρα ρέιβ.
Εκτός από ποιήματα και πεζά, έχει γράψει δοκίμια για ποικίλα θέματα, από τον Φουριέ και τον Ντ’ Ανούντσιο μέχρι τον πνευματικό αναρχισμό στην αποικιοκρατική Αμερική, την τεχνολογία και το λουδισμό, τις παραδόσεις Τονγκ, τις σχέσεις μεταξύ σουφισμού και αρχαίου κελτικού πολιτισμού, την ιερή παιδεραστία στη σουφική παράδοση ή τη χρήση της amanita muscaria στην αρχαία Ιρλανδία.
Μεταξύ των έργων του είναι: Scandal: Essays in Islamic Heresy (1988)· TAZ: The Temporary Autonomous Zone, Ontological Anarchy, Poetic Terrorism (1991, 2003)· Sacred Drift: Essays on the Margins of Islam (1993)· Pirate Utopias: Moorish Corsairs & European Renegadoes (1995, 2003)· Escape from the Nineteenth Century: Essays on Marx, Fourier, Proudhon & Nietzsche (1998).
Τσαρλς Κόκελ Η ΑΔΥΝΑΤΗ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ Οι φυσικές καταστροφές και η υπεροχή του μικροβιακού κόσμου Μετάφραση: Θανάσης Αθανασίου Επιμέλεια: Παναγιώτης Πάντος ISBN: 978-960-221-447-3, σελ.191, σχ. 17x24, α΄ έκδοση Μάιος 2009, τιμή 22,00 € (χωρίς ΦΠΑ) «Φανταστείτε μια τεράστια κιβωτό γεμάτη ζώα. Η κιβωτός αυτή έχει αρκετά τρόφιμα για τους κατοίκους της και έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι της· ένα μακρύ ταξίδι, αφού θα χρειαστεί να περάσουν 225 εκατομμύρια χρόνια για να επιστρέψουν τα ζώα εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν. Αν στην κιβωτό ζούσαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα άνθρωποι, θα περνούσαν έξι εκατομμύρια γενιές. Δεν πρόκειται βέβαια για κάποια φανταστική κιβωτό αλλά για τη Γη, που ταξιδεύει στους σπειροειδείς βραχίονες του Γαλαξία μας, και σύρεται ακούσια από τον αφέντη μας, τον Ήλιο.
Τα ζώα στην κιβωτό δεν έχουν ιδιαίτερη συναίσθηση των περιπετειών που εκτυλίσσονται στη διάρκεια του ταξιδιού, βρίσκονται όμως στο απόλυτο έλεός τους… Το βιβλίο αυτό αναφέρεται σ’ ένα ήρεμο γαλαξιακό ταξίδι που διακόπτεται από επεισόδια αιφνίδιων καταστροφών. Μιλάει για τις προσαρμογές που χρειάζεται να κάνει κανείς και για το περιβάλλον όπου πρέπει να ζει ώστε να επιβιώσει στο ταξίδι αυτό….
Είναι, αν θέλετε, η ιστορία του δαρβινισμού στο γαλαξιακό επίπεδο, η επιβίωση των πιο τυχερών ή των πιο ικανών οργανισμών, υπό το βάρος των κοσμικών πιέσεων επιλογής… Καθώς ξεδιπλώνεται η ιστορία, θα ανακαλύψουμε ότι οι περισσότεροι οργανισμοί είναι ακατάλληλοι να επιβιώσουν στο ταξίδι αυτό. Είναι μεταβατικά φαινόμενα, που αν δεν εξαφανιστούν από τα γονίδιά τους, πιθανότατα θα υποκύψουν τελικά στους κινδύνους που συναντούν στη διάρκεια του ταξιδιού. Τα μικρόβια έχουν επιβιώσει από τους κινδύνους αυτούς και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να τους έχουν εκμεταλλευτεί για να διασπαρούν πέρα από τη Γη.
Αυτοί είναι οι επιζήσαντες του ταξιδιού των 4,5 δισεκατομμυρίων ετών – και, πιθανότατα, είναι αδύνατο να εξαφανιστούν.» (Από τον πρόλογο του συγραφέα) Μια γοητευτική και έξοχα τεκμηριωμένη περιγραφή των κινδύνων που απειλούν τη ζωή στον πλανήτη μας κατά τη διάρκεια ενός γαλακτικού έτους – της περιφοράς της Γης γύρω από το κέντρο του Γαλαξία επί 225 εκατομμύρια χρόνια.
Στο τέλος του βιβλίου, θα θέλατε να ήσασταν ένα μικρόβιο προκειμένου να επιβιώσετε. Dr. Heather Couper Πρώην Πρόεδρος της Βρετανικής Αστρονομικής Ένωσης Ο Charles Cockell έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Σήμερα είναι μικροβιολόγος της British Antarctic Survey, στο Καίμπριτζ, και του Search for Extraterrestrial Intelligence Institute της NASA, στην Καλιφόρνια. Στα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η εξωβιολογία, η ζωή σε ακραίες συνθήκες και η εξερεύνηση του Άρη.
Επί τρία χρόνια κράτησε μια τακτική στήλη επιστημονικής θεματολογίας στους Oxford Times. Έχει λάβει μέρος σε ερευνητικές αποστολές στην Αρκτική, την Ανταρκτική και τη Μογγολία, και το 1993 οδήγησε ένα πολύ ελαφρύ τροποποιημένο αεροσκάφος συλλογής εντόμων πάνω από τα δάση της Ινδονησίας.
Είναι πρόεδρος του Earth and Space Foundation, ενός ιδρύματος για την ενίσχυση αποστολών που συνδέουν την εξερεύνηση του διαστήματος με την προστασία του περιβάλλοντος.
Είναι ακόμα πρόεδρος του Mars Club, μιας λέσχης για εξερευνητές των πόλων, των βουνών και των ερήμων του Άρη.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη» σημαίνει: Λογοδοτώ, απολογούμαι, παραιτούμαι

ΑΠΟ ΤΟ Ινφογνώμων Πολιτικά
ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ, έλεγε ο Γάλλος αριστερός φιλόσοφος, Ζαν Πολ Σαρτρ, είναι οπλισμένα πιστόλια. Στην Κύπρο της γλωσσικής φθοράς, της πολιτικής σήψης και της πνευματικής παραφθοράς, οι λέξεις κατάντησαν στομωμένα, άχρηστα μαχαίρια.
Χειρότερα: Γίνονται παίγνιο στο στόμα πολιτικάντηδων και κομματαρχών, που με περισσή ευχέρεια διαβουκολούν τους πολίτες, τους εμπαίζουν και τους παραπλανούν με μια κατ’ επίφαση σοβαροφάνεια, που δεν μπορεί να συγκαλύψει την αβαθή αντίληψη περί σεβασμού στην άσκηση υπεύθυνης πολιτικής.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ Ε-PONTOS

Μήνυμα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης στο ΑΠΘ προς το «132» Δημοτικό Σχολείο της Αθήνας

Μήνυμα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ προς το «132» Δημοτικό Σχολείο της Αθήνας Αγαπητές μαθήτριες και αγαπητοί μαθητές του 132ου σχολείου της Αθήνας! Αγαπητοί γονείς! Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι! Τα τελευταία χρόνια είχαμε πολλές φορές την ευκαιρία να χαρούμε στο σχολείο σας την άνοιξη της εκπαίδευσης. Κοντά σας αντλήσαμε αισιοδοξία για το μέλλον του σχολείου στη χώρα μας και για το μέλλον της κοινωνίας μας. Στο σχολείο σας είδαμε την πολιτισμική ποικιλία να γίνεται παιδαγωγικός πλούτος, και από τον πλούτο αυτό να ωφελούνται όλα, χωρίς καμιά εξαίρεση, τα παιδιά. Είδαμε τα παιδιά των ελλήνων και των ελληνίδων να έχουν επιτυχίες στο γνωστικό και στον κοινωνικό τομέα, που είναι αδιανόητες σε ένα παραδοσιακό σχολείο, και είδαμε ταυτόχρονα τα παιδιά των μεταναστών και των μεταναστριών να συμπορεύονται ισότιμα σ’ αυτόν το δρόμο της σχολικής επιτυχίας. Πανηγυρίσαμε μαζί μ’ εσάς τα βραβεία και τις διακρίσεις που απονεμήθηκαν από πολλές πλευρές στο «132» για τις πρωτοποριακές δραστηριότητές του. Από κοινού διαπιστώσαμε ότι η ανθρωπιά, η ανιδιοτέλεια και ο επαγγελματισμός των εκπαιδευτικών μπορούν να κάνουν μικρά εκπαιδευτικά θαύματα ακόμη και εκεί όπου άλλοι προσπαθούν να προκαλέσουν φόβο και απογοήτευση «προφητεύοντας», τάχα, «εθνικές και κοινωνικές καταστροφές». Πολλά μέλη του Τμήματός μας τα ζήσαμε όλα αυτά από κοντά, καθώς από την πρώτη στιγμή αναλάβαμε να παρακολουθούμε συστηματικά και να αξιολογούμε το εκπαιδευτικό έργο που γινόταν στο σχολείο σας. Η αξιολόγησή μας ήταν πάντοτε αυστηρή, γιατί αυτό ζητούσαν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί και η διευθύντρια του σχολείου και επειδή αυτό επέβαλε η δική μας επιστημονική συνείδηση. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης μας επιβεβαιώνουν περίτρανα αυτό που εσείς -μαθητές, μαθήτριες, γονείς και εκπαιδευτικοί,- διαπιστώσατε μέσα από τις προσωπικές σας εμπειρίες: στο «132» είδαμε να δημιουργείται και να λειτουργεί ένα πραγματικά δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο πολύ υψηλής ποιότητας –Ένα σχολείο όπως το ονειρευόμαστε για όλη την Ελλάδα. Γι’ αυτό το λόγο οργιζόμαστε με όλες εκείνες τις ενέργειες και πράξεις που αποσκοπούν στη δόλια κατασυκοφάντηση και στην ακύρωση αυτού του τόσο σημαντικού και επιτυχημένου εκπαιδευτικού εγχειρήματος. Είναι αυτονόητο ότι θα παραστούμε στη δίκη που γίνεται σε βάρος της διευθύντριας του σχολείου Στέλλας Πρωτονοταρίου. Θα παραστούμε ως, «εκ της φύσεως του επαγγέλματός μας», συγκατηγορούμενοι, διότι στο πρόσωπο της Στέλλας Πρωτονοταρίου διώκεται το αίσθημα ευθύνης απέναντι στα παιδιά που (οφείλει να) κατευθύνει το έργο των εκπαιδευτικών. Η παιδαγωγική ευθύνη απέναντι στα παιδιά αποτελεί βασικό στοιχείο της ιδιότητας του/της εκπαιδευτικού, που όλοι και όλες οι εκπαιδευτικοί κατέχουμε «εξ αδιαιρέτου». Γι αυτό οι επιθέσεις κατά των εκπαιδευτικών του 132ου σχολείου της Αθήνας είναι επιθέσεις εναντίον όλων μας και η άσκηση δίωξης κατά της διευθύντριας Στέλλας Πρωτονοταρίου είναι δίωξη εναντίον όλων μας. Θα είμαστε, συνεπώς, παρόντες και παρούσες εκεί όπου προσβάλλεται, ενάγεται και δικάζεται το αίσθημα της παιδαγωγικής μας ευθύνης απέναντι σε όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά. Αγαπητές μαθήτριες και αγαπητοί μαθητές του 132ου σχολείου της Αθήνας! Αγαπητοί γονείς! Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι! Αυτό που δημιουργήσατε και ευτυχήσατε να ζήσετε στο σχολείο σας τα τελευταία χρόνια δεν είναι γέννημα μόνο των δικών σας προσωπικών ονείρων και επιθυμιών, που χάρη στην υποδειγματική δουλειά σας μπόρεσαν να γίνουν πραγματικότητα –Είναι ταυτόχρονα απόρροια των προβληματισμών ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, που επιζητά εναγωνίως πολιτισμένους τρόπους αντιμετώπισης των σημερινών κοινωνικών προκλήσεων για να μπορέσει να πορευτεί στο δρόμο της ανθρωπιάς, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αδελφοσύνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ευημερίας. Αυτή την αλήθεια πιστοποιεί η καθολική αναγνώριση της δουλειάς σας από τον κόσμο των εκπαιδευτικών και η αγάπη του συνόλου των δημοκρατικών πολιτών, που εκφράζονται αυθόρμητα σε ολόκληρη τη χώρα παρά το γεγονός ότι εσείς ποτέ δεν επιδιώξατε άλλη αναγνώριση και αγάπη πέραν από εκείνη που σας παρείχαν αφειδώς τα παιδιά του σχολείου σας και οι γονείς τους. Εκφράζουμε τη βεβαιότητά μας ότι οι επιθέσεις και οι διώξεις θα αποτελούν σύντομα έναν εφιάλτη που πέρασε, γιατί η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη και απαιτεί να υπάρχει και να λειτουργεί το «132» ως υπόδειγμα γι αυτά που πρέπει και μπορούν να γίνουν στην εκπαίδευση μας. Εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ στη συνεδρίαση 09Τ8/28-5-2009.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΠΟ ΤΟ http://www.xairete.blogspot.com/ «Κοράνιο, Αλλάχ, Μωάμεθ: λέξεις ελληνικές» ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ!!! ΟΙ ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠ... Πως θα αντιμετωπίσουμε την γρίπη των χοίρων καλοκα... Σαν σήμερα η Ελλάδα κατέκτησε το 1987 το χρυσο στο... Οι πολιτικές γκάφες του Berlusconi Η Συγκλονιστική Μαρτυρία ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ. Η πιο διάσημη pornostar στην Αμερική είναι Ελληνίδ... Δείτε νούμερα το ΛΑΟΣ που έκανε σε περιοχές με λαθ... Πλάνα από την επιφάνεια στο φεγγάρι πιο κοντινά απ... Αντιδράσεις για τις προσφορές της Disneyland στο Χ... Kέρδισε 6.000 ευρώ, βάζοντας στοίχημα την ίδια του... Αλεπού έκλεψε 120 παπούτσια! Διαιτητής στο ποδόσφαιρο δέχεται τάκλιν Λίγο πριν την εξάρθρωση κυκλώματος παιδικής πορνογ... Ultra-slim netbook από την Archos To γιγαντιαίο ρομπότ στο Τόκιο! Με τι πάγκο να παίξει? χαχαχα Τρείς τρόποι να παγώσετε τη μπύρα σας

Η ΑΣΠΡΗ ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

η άσπρη λέξη της ημέρας - παλίρροια
Ουσιαστικό θηλυκού γένους
Παλίρροια (αγγλικά tide), και στην ναυτική γλώσσα μαρέα, ονομάζεται το φυσικό φαινόμενο κατά το οποίο ανεβαίνει και κατεβαίνει η στάθμη του νερού κυρίως των θαλασσών.
Η άνοδος της στάθμης ονομάζεται πλημμυρίδα (flood tide), ενώ η κάθοδος ονομάζεται άμπωτη (ebb ή low tide).
Από κοινού, πλημμυρίδα και άμπωτη αποτελούν το φαινόμενο της παλίρροιας.
Το φαινόμενο αυτό, που επαναλαμβάνεται δύο φορές το 24ωρο (ακριβέστερα μέσα σε 24 ώρες 50 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα), οφείλεται στην έλξη της Σελήνης αλλά και του Ήλιου πάνω στη Γη, καθώς και στην περιστροφή αυτών των ουρανίων σωμάτων.
Το φαινόμενο της παλίρροιας ανέκαθεν προκαλούσε την περιέργεια και το ενδιαφέρον των ανθρώπων.
Οι αρχαίοι Έλληνες, αν και η Μεσόγειος δεν παρουσίαζε τόσο έντονα (συγκριτικά με τους ωκεανούς) φαινόμενα παλίρροιας, άρχισαν να το μελετούν και σ’ αυτούς ανήκει η τιμή της διατύπωσης της ορθής γνώμης για τα γενεσιουργά αίτια του φαινομένου.
Η επιστημονική εξήγησή του όμως φαίνεται να στηρίζεται στους νόμους του Νεύτωνα για την παγκόσμια έλξη.
Υπενθύμιση:
Καθημερινά διανέμεται δωρεάν το ερμηνευτικό λεξικό της Άσπρης λέξης ενώ το πλήρες λεξικό (ερμηνευτικό, ετυμολογικό, συντακτικό, ορθογραφικό, συνωνύμων αντιθέτων, εγκυκλοπαιδικό) παρέχεται έναντι συμβολικής συνδρομής. [περισσότερα]

ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ