Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΟΥΓΚΑ ΚΛΑΡΑ Περιοδικό Αυλαία, Ιανουάριος 2009
Σάββας Πατσαλίδης, θεατρολόγος …. Χάρηκα το “Πρωτάθλημα” της Πένυς Φυλακτάκη, σε παραγωγή της Ούγκα Κλάρα.
Μια μαύρη κωμωδία με σκιές, αιωρούμενες θέσεις και υποβόσκουσες αντιθέσεις, μια ιστορία με λόγια χωρίς τελείες, με σιωπές ατελείωτες, με κενά, με κερματισμένα νοήματα, με παράλογο σασπένς και γοητεία.
Η Φυλακτάκη έχει καλή αίσθηση του σανιδιού.
Καταλαβαίνει τι πάει να πει σκηνική οικονομία, ξέρει από διάλογο, από ρυθμό, από κορυφώσεις, από διακλαδώσεις, από πρόσωπα και μάσκες.
Όταν κάποια στιγμή αποβάλει από πάνω της τα βαρίδια των επιρροών της (βλ. Πίντερ και Μπέκετ, κυρίως) θα χαλαρώσει και θα μπορέσει να αφήσει τη φαντασία της να απλωθεί, να πάει σε καινούριους χώρους με μεγαλύτερο βάθος, ουσία και πολυπλοκότητα. Στο πρώτο ολοκληρωμένο νεανικό της εγχείρημα με τον ενδεικτικό τίτλο “Πρωτάθλημα”, δυο απατημένοι σύζυγοι στήνουν καρτέρι σε δωμάτιο ξενοδοχείου με την ελπίδα να συλλάβουν επ’ αυτοφώρω του εραστές συντρόφους τους.
Και καθώς περιμένουν βγάζουν τα εσώψυχά τους, ανακαλύπτουν τον εαυτό τους, μας γνωρίζουν τα όνειρα και τις απογοητεύσεις τους.
Μιλούν, αντιμιλούν, διαφωνούν, φοβούνται, ελπίζουν, καραδοκούν, για μια δεύτερη ευκαιρία. Ο Δημήτρης Σακατζής κατάλαβε το ζητούμενο, είδε πού βρίσκεται το κλειδί των σχέσεων και του ρυθμού και κούρδισε μια ευχάριστη παράσταση με εργαλεία από το χώρο της κωμωδίας. Οι δύο ηθοποιοί του (Στάθης Μαυρόπουλος και Σοφία Βούλγαρη) σαν γνώριμοι από καιρό έπαιξαν με άνεση όλη την γκάμα των διακυμάνσεων των ρόλων τους.
Με καλή σκηνική χημεία και αυτοκυριαρχία στην υποκριτική τους, έπεισαν.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑ ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗ Προς : Τον κ. Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων Θέμα : « Διαφοροποίηση όρων χρήσης διδακτηρίου » κ. Υπουργέ Πρόσφατα στον Πολύγυρο Χαλκιδικής παραδόθηκε από τη Ν.Α., στο Δήμο Πολυγύρου για χρήση, το νεόδμητο κτίριο του 3ου διθέσιου Νηπιαγωγείου Πολυγύρου. Το έργο είχε ενταχθεί στο 3ο Κ.Π.Σ., έτος 2005, ΠΕΠ Κ.Μ. με φορέα υλοποίησης τη Ν.Α. Χαλκιδικής και αποπερατώθηκε το Δεκέμβριο του 2008.
Το διδακτήριο έγινε σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΟΣΚ για τη στέγαση εξήντα νηπίων του 3ου διθέσιο νηπιαγωγείου Πολυγύρου.
Διαθέτει δύο αίθουσες διδασκαλίας, τραπεζαρία, βιβλιοθήκη, αίθουσα υποδοχής και άλλους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους. Η Δημοτική Αρχή, θέλοντας να αντιμετωπίσει το στεγαστικό πρόβλημα που υπάρχει στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πολυγύρου, όπου στεγάζεται και λειτουργεί, εξαρχής, το 2ο διθέσιο νηπιαγωγείο Πολυγύρου, αποφάσισε τη συστέγαση των δύο διθέσιων νηπιαγωγείων στο νεόδμητο κτίριο.
Προφανώς θα αλλοιωθεί η δομή του κτιρίου για να εξυπηρετηθούν δύο διθέσια νηπιαγωγεία, αφού οι αίθουσες διδασκαλίας είναι δύο. Γονείς και εκπαιδευτικοί, των δύο νηπιαγωγείων, είναι ανάστατοι και δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να δεχτούν τέτοια λύση.
Αντιδρούν διότι δεν λαμβάνονται υπόψη κανόνες των σύγχρονων συνθηκών μάθησης και στέγασης που εκπονούνται από ειδικούς και, δεν πρόκειται να επιτρέψουν να στοιβαχτούν τα παιδιά τους σε ένα κτίριο για να λυθούν άλλα στεγαστικά προβλήματα Επειδή θεωρώ ότι ένα σύγχρονο διδακτήριο, που σχεδιάστηκε για να υποδεχτεί τις αγνές ψυχές των νηπίων θυσιάζεται στο βωμό επίλυσης άλλων οξυμμένων στεγαστικών προβλημάτων που είναι υπαρκτά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Σας ερωτώ Συμφωνείτε στην ανατροπή του προγραμματισμού – σχεδιασμού του ΥΠΕΠΘ, για σύγχρονα και λειτουργικά διδακτήρια; Τι πρόκειται να πράξετε για να λυθεί το οξυμμένο στεγαστικό πρόβλημα που υπάρχει στο Δήμο Πολυγύρου, στην Α/θμια Εκπ/ση, ώστε να μη προκύπτουν προβλήματα αντιπαράθεσης μεταξύ Τ.Α., Γονιών και Εκπαιδευτικών; Αθήνα 04 / 02/ 2009 Ο ερωτών Βουλευτής Δριβελέγκας Ιωάννης

Η «ΑΡΡΩΣΤΗ» ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

«Αθήνα Ίλιον υποκατάστημα ΙΚΑ : Πήγαν 15 χρονο στο ΙΚΑ με σαράντα πυρετό και του έκλεισαν ραντεβού για την επόμενη βδομάδα»! Φοβερή είδηση ε; Ίδρυμα Κανονικής Απογοήτευσης. Έτσι κατάντησε το ΙΚΑ στη χώρα μας, έτσι κατάντησαν την υγεία στο πολυδιαφημισμένο «κράτος πρόνοιας». Η υγεία στην Ελλάδα νοσεί, άσχετα με το αν ο κοσμάκης πληρώνει χρυσάφι για να είναι καλά. Όλοι μας, άλλος λίγο, άλλος περισσότερο, πέσαμε στον παραλογισμό του ασφαλιστικού φορέα που λέγεται ΙΚΑ. Του φορέα που τα αρπάζει προκαταβολικά ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ από τους εργαζόμενους, αλλά όταν είναι να δώσει τις όποιες παροχές, μας βυθίζει στον ωκεανό της γραφειοκρατίας, και στο τέλος δίνει ψίχουλα. Και το «καλύτερο όλων»; Το ΙΚΑ, με τα τόσα έσοδα από τις μηνιαίες κρατήσεις και ένα σωρό άλλα, είναι «χρεωμένο». Δεν έχει γιατρούς, λόγο οικονομικών, οι λίγοι γιατροί καλούνται να εξετάζουν στο ωράριο τους πάνω από 30 ασθενείς, και τα ιατρεία, ενώ θα έπρεπε να λειτουργούν ΟΛΑ καθημερινά, σε ΟΛΕΣ τις ειδικότητες, υπολειτουργούν, με μια δυο φορές την εβδομάδα, και με «ραντεβού» σε βάθος μέχρι και τριών μηνών. Άρα λοιπόν, θα πρέπει ΠΡΩΤΑ να κλείσουμε ραντεβού, και ΜΕΤΑ, την ημέρα του ραντεβού μας με τον γιατρό να αρρωστήσουμε. Η τραγική πραγματικότητα της Ελλάδας. Κατά τα άλλα, οι γραβατωμενοι υπουργοί και οι διάφοροι πολιτικοί και παρατρεχάμενοι διαφημίζουν το κυβερνητικό έργο. Φτάσαμε στο σημείο, για να μην πεθάνουμε εμείς η κάποιος δικός μας, να τρέχουμε στα βουλευτικά γραφεία για να βάλουμε «ΜΕΣΟΝ» το βουλευτή μπας και μπορέσουμε να εξεταστούμε, η να νοσηλευτούμε σε κάποιο νοσοκομείο. Και οργιάζουν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα. Βλέπετε ο «λύκος στην αντάρα χαίρεται». Βασίλης Τσούγκαρης Αρθρογράφος – Παραγωγός Ραδιοφωνίας tsougarisgnomi@gmail.com

Η «άσπρη λέξη» της ημέρας - Κορνίζα

Ουσιαστικό γένους θηλυκού.
Η κορνίζα είναι το πλαίσιο (από ξύλο, μέταλλο ή άλλο υλικό) που περιβάλλει ένα ζωγραφικό πίνακα, μια φωτογραφία κτλ.:
Κρεμασμένα σε ολόχρυσες κορνίζες τα πορτρέτα των προγόνων τους.
Σύμφωνα με το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής προέρχεται από τη βενετική λέξη cornise.
Στο Λεξικό Μπαμπινιώτη αναφέρεται ότι η βενετική αυτή λέξη ανάγεται στη λατινική cornix, που σήμαινε «κοράκι» και η οποία προέρχεται από την κορώνη της αρχαίας ελληνικής.
Λέξεις της ίδιας οικογένειας: κορνιζάδικο (= κατάστημα όπου κατασκευάζονται κορνίζες για πίνακες), κορνιζάρω, κορνιζάρισμα, κορνιζάς.
Σπάνια χρησιμοποιείται το ρήμα κορνιζώνω και το ουσιαστικό κορνίζωμα.
Θέμα της εβδομάδας: Σύνεργα ζωγραφικής
Δείτε όλο το αρχείο λέξεων αλλά και άλλα ενδιαφέροντα θέματα στη διεύθυνση http://www.asprilexi.com/

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΡΑΦΟΥΝ!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανακοίνωση της Διοίκησης του Κ.Θ.Β.Ε.
ΘΕΜΑ: εξέλιξη συλλογικών διαπραγματεύσεων
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ Κ.Θ.Β.Ε. ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΘΟΠΟΙΩΝ Κ.Θ.Β.Ε. ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ Σε σχέση με την εξέλιξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον από κοινού καθορισμό των όρων αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στο Κ.Θ.Β.Ε. [ηθοποιών και λοιπού πάσης φύσεως προσωπικού] για το χρονικό διάστημα από της καταγγελίας των αντίστοιχα ισχυουσών προηγούμενων όρων και εφεξής για μια διετία, η Διοίκηση και η Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Κ.Θ.Β.Ε., αφού μελέτησε εκτενώς και με κάθε λεπτομέρεια: τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από τα μέρη τις εναλλακτικές λύσεις που συζητήθηκαν από κοινού τα οικονομικά στοιχεία, που αφορούν τόσο την οικονομική θέση του Κ.Θ.Β.Ε. όσο και τις αντίστοιχες οικονομικές επιβαρύνσεις του προϋπολογισμού με βάση τις αυξήσεις των αποδοχών των εργαζομένων, που θα προκύψουν από νέες συμφωνίες και αφού ενημέρωσε για όλα τα ανωτέρω το Δ.Σ. του ΚΘΒΕ στην συνεδρίαση του της 2-2-2009, επιθυμεί να σας ενημερώσει και να καταστήσει σαφή τα εξής:
1. Όπως είναι γνωστό το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αποτελεί ένα πολιτιστικό οργανισμό, ο οποίος λειτουργεί με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια χάριν του δημοσίου συμφέροντος και στοχεύει στην μέσω της θεατρικής τέχνης προαγωγή της πνευματικής καλλιέργειας του Ελληνικού Λαού με την ανάπτυξη κάθε είδους καλλιτεχνικής και πνευματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
2. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος λειτουργεί και κινείται οικονομικά εντός των πλαισίων του εγκεκριμένου ετήσιου προϋπολογισμού του, ο οποίος στηρίζεται στις αποδεκτές από το νόμο πηγές των εσόδων του, που αποτελούν: η ετήσια επιχορήγηση που χορηγεί το ΥΠ.ΠΟ. από τον κρατικό προϋπολογισμό τα έσοδα από τις εισπράξεις των καλλιτεχνικών παραγωγών του και από την εκμετάλλευση της περιουσίας του από χορηγίες, κληρονομιές, κληροδοσίες κλπ.
3. Η βιωσιμότητα του θεάτρου, αλλά και οι αρχές της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης επιβάλλουν απαραίτητα στη διοίκηση του Κ.Θ.Β.Ε. την απόλυτη και πιστή τήρηση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού και ως προς την κάλυψη της δαπάνης μισθοδοσίας του προσωπικού του και ως προς τη δαπάνη υλοποίησης του πολιτιστικού έργου του, που αποτελεί τον βασικό σκοπό ύπαρξης και λειτουργίας του οργανισμού και τέλος ως προς τις δαπάνες για την κάλυψη των μεγάλων λειτουργικών αναγκών του.
4. Η τυχόν υπέρβαση από την πλευρά της διοίκησης των εγκεκριμένων πιστώσεων του ισχύοντος προϋπολογισμού για οποιαδήποτε αιτία και με βάση την υφιστάμενη οικονομική θέση του θεάτρου, οδηγεί με κάθε βεβαιότητα στην πλήρη αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας του οργανισμού.
5. Η πραγματική οικονομική θέση του θεάτρου με βάση τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό της τρέχουσας διαχειριστικής χρήσης για τις υφιστάμενες οικονομικές υποχρεώσεις σε τρίτους δεν επιτρέπει καμία περεταίρω οικονομική επιβάρυνση και για οποιαδήποτε αιτία, χωρίς άμεσο κίνδυνο για τη βιωσιμότητα του οργανισμού.
6. Με την πρόταση που υποβλήθηκε από τη Διοίκηση του Κ.Θ.Β.Ε. προς τους εργαζόμενους με σκοπό την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και η οποία αφορά στην αύξηση των βασικών αποδοχών όλων των εργαζομένων κατά ειδικότητα και κατηγορία που ήδη καταβάλλονται, σε ποσοστό 4% και χωρίς διαφοροποίηση των λοιπών όρων εργασίας τους, όπως έχουν συμφωνηθεί και ισχύουν, για ένα χρόνο και με βάση την παρούσα οικονομική θέση του Κ.Θ.Β.Ε., η διοίκηση του Θεάτρου με πλήρη ειλικρίνεια δηλώνει, ότι έχει εξαντλήσει όλα τα όρια της καλής πίστης και όλα τα όρια, που οι οικονομικές αντοχές του Θεάτρου επιτρέπουν.
7. Η αποδοχή οποιασδήποτε τυχόν άλλης πρότασης, που αφορά σε υψηλότερο του 4% ποσοστό αύξησης επί των βασικών αποδοχών κατά κατηγορία και ειδικότητα εργαζομένου, είναι εκ προοιμίου αδύνατον να επιτευχθεί, αφού υπερβαίνει σε κάθε περίπτωση τις εγκεκριμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού του Θεάτρου και η τυχόν υλοποίησή της, θα οδηγήσει εκ του ασφαλούς και στην πλήρη αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας του θεάτρου.
Με βάση όλα τα ανωτέρω δεδομένα και με πλήρη συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης που έχουμε όλοι μας, διοίκηση και εργαζόμενοι έναντι του Ελληνικού Λαού και έναντι της ιστορίας του μεγαλύτερου πολιτιστικού οργανισμού της χώρας και χωρίς να παραβλέπουμε το δίκαιο των αιτημάτων των εργαζομένων μέσα σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά εποχή για όλους μας, η διοίκηση του Κ.Θ.Β.Ε. υποβάλει έκκληση σε όλους τους εργαζόμενους να στηρίξουμε για μια ακόμη φορά όλοι μαζί το θέατρό μας, που αποτελεί την πηγή της ζωής μας.
Δημήτρης Γαρούφας Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου, Νικήτας Τσακίρογλου Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Κωνσταντίνος Οικονόμου Αναπληρωτής Διευθυντής

Στρώνουν φόρους στον δρόμο για τις κάλπες

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΣτρώνουν φόρους στον δρόμο για τις κάλπες ΟΙ ΜΟΝΟΜΑΧΟΙ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ: Εκλογές τώρα και συμφωνία για Παπούλια
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ ΑΠΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ: Χρειαζόμαστε σταθερότητα και υπευθυνότητα
Τρεις νέοι φόροι και ένα παλιό αφορολόγητο «Διορθώσεις» στην πολιτική Αλογοσκούφη με αυξήσεις σε ποτά, τσιγάρα και πρώτη κατοικία ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σπύρος Δημητρέλης
Τρεις νέους φόρους επιβάλλει η κυβέρνηση για να αντισταθμίσει τις απώλειες εσόδων από την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Προχωρώντας στο ξήλωμα των επιλογών Αλογοσκούφη και σε μια προφανή προσπάθεια να εκτονώσει το έντονο κλίμα δυσφορίας των πολιτών έναντι της κυβερνητικής πολιτικής όπως αυτό καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, ο νέος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου ανακοίνωσε ότι επαναφέρει το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ για τους μικρομεσαίους και αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού του φόρου ακινήτων (ΕΤΑΚ).
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Το χορευτικό της Καλλιτεχνικής Στέγης Ποντίων Βορείου Ελλάδος σας προσκαλεί σε μια βραδιά ποντιακού και λαϊκού κεφιού που θα πραγματοποιηθεί στο ποντιακό κέντρο "Παρακάθ" το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009 και ώρα 21.00.
Καλλιτεχνική Στέγη Ποντίων Βορείου Ελλάδος
Βούλγαρη 16Α
Τ.Κ. 54249
Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310330091 Fax 2310330092
stegipontion@mail.gr ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ & ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ «Ανέβζηγος Αροθυμία» από την «Εύξεινο Λέσχη Τρικάλων»Αυτό το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009 η ραδιοφωνική εκπομπή της «Ευξείνου Λέσχης Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων», «Ανέβζηγος Αροθυμία» θα κάνει αφιέρωμα στο χορό «Σέρρα» – «Πυρρίχιο» και το χορό των μαχαιριών «Πιτσάκ».
Φιλοξενούμενος της Λένας Σαββίδου ο γνωστός χοροδιδάσκαλος και ερευνητής κ. Νίκος Ζουρνατζίδης, ο οποίος θα μιλήσει για την ιστορία και την εξέλιξη του χορού στο σήμερα.
Εκτός από το αφιέρωμα «στο χορό των χορών» θα γίνουν αναφορές στο μήνα Φεβρουάριο, στο μύθο του Προμηθέα, στην εορτή του Αγίου Τρύφωνα και τα αμπελουργικά έθιμα της Ανατολικής Ρωμυλίας, ενώ «την ώρα της Λωξάνδρας» θα παρουσιαστεί μια μικρασιάτικη συνταγή.
Η εκπομπή «Ανέβζηγος Αροθυμία» (Άσβεστη Νοσταλγία) η οποία μεταδίδεται από το Ράδιο πρωινός στους 105,3 κάθε Σάββατο 12:00 – 14:00 και από το διαδίκτυο στο http://www.proinosonline.gr/ πραγματεύεται θέματα που άπτονται του πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης και ειδικότερα τα ήθη, τα έθιμα, την ιστορία, τη μουσική, τους χορούς, τους θρύλους και τις παραδόσεις των πολύπαθων αυτών περιοχών.
Εύξεινος Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων
Καλαμπάκας 28
Τ.Κ. 42100
Τρίκαλα
Τηλ. & fax : 2431074588
Κοιν/ση: Δ.Σ. ΠΟΕ Θεσ/νίκη 7/02/2009
Αξιότιμοι κύριοι, δεχθείτε παρακαλώ δια της παρούσης την παραίτησή μου από τη θέση του συμβούλου στο Δ.Σ. του Σ.ΠΟ.Σ. Θεσ/νίκης με την παράκληση η κενή θέση που προκύπτει να πληρωθεί αμέσως από τον επιλαχόντα αναπληρωματικό.
Η παραίτηση αυτή θα είχε κατατεθεί λίαν νωρίτερα πλην όμως λόγοι σεβασμού της βούλησης της πλειοψηφίας των προέδρων του Νομού Θεσσαλονίκης που με τίμησαν με συγκινητικό τρόπο αντιστεκόμενοι σε πιέσεις, απλώς καθυστέρησαν τη πράξη αυτή.
Αφού ζητήσω συγγνώμη από τους 35 προέδρους που με ψήφισαν γιατί δεν δύναμαι να ολοκληρώσω την εντολή τους μέχρι το πέρας της θητείας μου παραθέτω τους λόγους αυτής της παραίτησης – διαφυγής.
ΛΟΓΟΙ – ΑΙΤΙΑ
1. Επαγγελματικοί λόγοι
2. Οικογενειακοι λογοι
3. Λόγοι προστασία της ατομικής μου αξιοπρέπειας Σε ότι αφορά τον τρίτο (3) λόγο έχω να παρατηρήσω το εξής:
Η 15χρονη επαγγελματική μου καριέρα στην τηλεόραση, τον Τύπο και το ραδιόφωνο πλην μιας ατυχούς τελευταίας κρίσης λογοκρισίας υπήρξε γόνιμη συναρπαστική και επωφελής.
Με υπερηφάνεια δύναμαι να πω δημόσια ότι σε κάθε περίπτωση τίμησα την καταγωγή μου με εκατοντάδες τηλεοπτικά ρεπορτάζ, αποστολές στο εξωτερικό με αποκορύφωμα τις 3 ειδησεογραφικές καταγραφές στον Εύξεινο Πόντο, ιδιαιτέρως δε με αυτή των Μωμόγερων στη Λιβερά Ματσούκας.
Η παράλληλη ενασχόλησή μου με τα κοινά των «οργανωμένων Ποντίων» υπήρξε ατυχής. Υπέπεσα σε ποταμό λαθών εξαιτίας της ευπιστίας και του αυθορμητισμού μου.
Διέγνωσα αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, ακατάληπτα δόγματα, νεποτισμούς, κομματοκρατία, δουλικότητες.
Άρχισα να ανησυχώ όταν η με τόσο κόπο και αίμα δημιουργηθείσα επαγγελματική μου ανέλιξη εβλάπτετο σοβαρά από την παράλληλη ενασχόλησή μου με τον «οργανωμένο χώρο».
Άρχισα να παρατηρώ ότι έβλαπτε επίσης σοβαρά και την οικογενειακή μου γαλήνη.
Βάζω τελευταίο το θέμα της οικονομικής αιμορραγίας.
Ανέχθηκα πολλά πράγματα.
Όλοι μπορούσαν να κάνουν ακόμα και εγκλήματα προδοσίας αλλά το δικό μου μικρό ή μεγάλο λάθος μεγιστοποιείτο και τίθετο στο μικροσκόπιο.
Σκεπτόμενος σταθερά και λογικά – αποφάσισα να κόψω την «παράλληλη σχέση».
Να ηρεμήσουν και οι διώκτες μου, να ηρεμήσει και η οικογένεια μου.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η διαπίστωση ότι θα έπρεπε λόγω κοινής φυλετικής καταγωγής να «υπερασπίζομαι – ανέχομαι» ανθρώπους οποίοι σε παλαιότερες εποχές θα ήταν Χίτες, ταγματασφαλίτες, Παοτζήδες, Γεωργαλάδες, Μανιαδάκηδες ότι πιο μαύρο και αντιδραστικό έχει εκβράσει η Άκρα Δεξιά από τον εμφύλιο και μετά.
Αυτό, με συγχωρείτε, εγώ το εγγόνι ενός ΕΑΜΙΤΗ δεν μπορώ να το αποδεχθώ.
Αγαπώ την πατρίδα μου όσο τη ζωή μου και το έχω αποδείξει, εξάλλου κανείς απ’ αυτούς τους λέοντες της Μαύρης Καταστολής και φασισμού δεν έχει πάει κάν στον Πόντο (!), όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα τους επιδοκιμάσω χάριν της όποιας «ΕΝΟΤΗΤΑΣ».
Επιπλέον έχω πεισθεί ακράδαντα ότι το πολιτικό σύστημα γνωρίζει άριστα να κρατά αυτό το χώρο διηρημένο και αδύναμο, οπότε τζάμπα ο κόπος.
Τιμώ και σέβομαι ανυπόκριτα κάθε αγνό πατριώτη που από το απλό μετερίζι του χωριού, της γειτονιάς, της πόλης αναπνέει Πόντο και ζει για Πόντο.
Δεν ζει από τον Πόντο.
Δεν βάζει την καρέκλα πάνω από τις βιασμένες ψυχές.
Δεν βάζει το προσωπικό του πρόβλημα στο κέντρο της συνδιαλλαγής του με τους υπολοίπους. Εγώ θα συνεχίσω από το δικό μου πόστο το οποίο είναι γνωστό.
Είναι αυτό που με απελευθερώνει και με οδηγεί μέχρι τα βουνά του Πόντου όπου λυτρώνομαι. Σε σας που παραμένετε τους «οργανωμενους ανοργανωτους παραγοντες» εύχομαι να κάνετε το μικρότερο Κακό.
Γιατί για Καλό δεν μπορώ να μιλήσω.
Με πνίγει η Δεξιά των «νομιμοφρόνων».
Γιώργος Ι. Γεωργιάδης Δημοσιογράφος ΕΡΤ3 Mουσικό Ταξίδι στις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου Ένα αξέχαστο μουσικό ταξίδι στις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου είχαν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι παρακολούθησαν την επιτυχημένη εκδήλωση με τίτλο «Μνήμη μου σε λένε Πόντο», που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή υπό την αιγίδα του Δήμου Πτολεμαΐδας, του Παλαιοντολογικού και Ιστορικού Μουσείου, του Κέντρου Ποντιακών μελετών, της Πανελλήνιας Ένωσης Σουρμενιτών, του Συλλόγου Ποντίων Πτολεμαΐδας και με την επιμέλεια του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη.
Στην εκδήλωση το παρόν τους έδωσαν σπουδαίοι πόντιοι καλλιτέχνες της Ελλάδας αλλά και μουσικοί από τα Σούρμενα και τον Όφη του Πόντου, οι οποίοι συγκίνησαν με τα τραγούδια τους το κοινό, καθώς τους ξύπνησαν μνήμες του 1922, αποσπώντας το ζεστό χειροκρότημά του.
Σύμφωνα με το καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κων/νο Φωτιάδη το ποντιακό τραγούδι παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ποντιακής μνήμης και στην καταγραφή της ιστορίας του Πόντου:«το κοινό άκουσε τραγούδια που αναφερόντουσαν στο χάσιμο της Τραπεζούντας, στην Οθωμανοκρατία, στους κρυπτοχριστιανούς, στους ελληνόφωνους Μουσουλμάνους, στην γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, στους Βαλκανικούς πολέμους, στον εμφύλιο αλλά και στον κυπριακό αγώνα.
Σήμερα ξεπεράσαμε τις προσδοκίες μας και πήραμε κουράγιο να συνεχίσουμε τον αγώνα που ξεκινήσαμε για την διάσωση και διάδοση της ιστορίας μας και γι’ αυτό ευχαριστούμε θερμά το Δήμαρχο Πτολεμαΐδας Γρηγόρη Τσιούμαρη, το Δημοτικό Συμβούλιο, την Πρόεδρο και την Διοίκηση του Παλαιοντολογικού και Ιστορικού Μουσείου για την άψογη συνεργασία».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πολυθεματικής έκθεσης «Πόντος δικαίωμα στη μνήμη» που λαμβάνει χώρα στο Παλαιοντολογικό και Ιστορικό Μουσείο Πτολεμαΐδας μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου και σκοπό έχει την προβολή, την ενημέρωση και την αφύπνιση των πολιτών για την γενοκτονία των ποντίων, η οποία αριθμεί περισσότερα από 353.000 θύματα και αποτελεί ακόμη μία μεγάλη γενοκτονία του 20ου αιώνα μαζί με την Αρμενική και την Εβραϊκή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συνεχίζονται κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 7 το απόγευμα και μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου στο μουσείο της Πτολεμαΐδας τα σεμινάρια ιστορίας που παραδίδει ο καθηγητής Κων/νος Φωτιάδης και όσοι τα παρακολουθήσουν θα λάβουν ειδικές βεβαιώσεις. ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ & ΦΙΛΩΝ Σας ενημερώνουμε για τις παρακάτω εκδηλώσεις του συλλόγου μας για τον μήνα Φεβρουάριο 2009:
- Στις 6 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί ο ετήσιος χορός του συλλόγου μας στο Rose Garden στο Παλαιόκαστρο.
- Στις 14 Φεβρουαρίου η χορωδία των Ελλαδίτικων τραγουδιών θα εμφανιστεί στη Ραιδεστό της Θεσσαλονίκης.
- Στις 15 Φεβρουαρίου πάλι στο Rose Garden στον χορό του 2ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου θα χορέψει το παιδικό τμήμα του συλλόγου.
- Στις 16 Φεβρουαρίου η χορωδία του συλλόγου θα εμφανιστεί στο κόψιμο της βασιλόπιτας της εκκλησίας της Γαλήνης.
- Στις 19 Φεβρουαρίου όλοι θα είμαστε στο «παρακάθ’» σε χορό «μασκέ» με χορούς Λάτιν και Ποντιακά.
- Στις 22 Φεβρουαρίου το εφηβικό τμήμα παραστάσεων θα εμφανιστεί στον Εύοσμο στις εκεί εκδηλώσεις.
- Στις 28 Φεβρουαρίου το θεατρικό τμήμα του συλλόγου θα παρουσιάσει την ποντιακή παράσταση «Το νερόν εσέβεν σ’ αυλάκ».
ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ & ΦΙΛΩΝ
ΚΟΝΤΑΞΟΠΟΥΛΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟ
ΟΔΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΟΜΟΝΟΙΑΣ & ΚΟΜΝΗΝΩΝ 5
Τ.Κ. 57013
ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ
Τηλέφωνο & FAX: 2310694652

Χριστόφιας: Το «κλειδί» ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ κρατά η Άγκυρα

ΑΠΟ ΤΟ infognomonpolitics H Άγκυρα κρατά το «κλειδί» της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε για πρώτη φορά σήμερα (Πέμπτη) ο Κύπριος πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος και εξήγησε ότι είναι η Άγκυρα, η οποία πρέπει να κάνει τις απαραίτητες δημοκρατικές αλλαγές στο εσωτερικό της χώρας, να εναρμονιστεί πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου, η οποία είναι χώρα -μέλος της Ένωσης.
Αν γίνουν αυτά από πλευράς Άγκυρας, τότε, όπως εκτίμησε ο πρόεδρος Χριστόφιας, θα καμφθούν και οι όποιες αντιδράσεις εντός της...Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ένταξη της Τουρκίας.
Ο Κύπριος πρόεδρος, ο οποίος μιλούσε σε γεύμα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων με τους ξένους ανταποκριτές, εξέφρασε την ευχή να επικρατήσει στην Τουρκία πραγματική δημοκρατία και η πολιτική ηγεσία να λαμβάνει ελεύθερα τις αποφάσεις
Διαβάστε όλο το άρθρο και πολλά περισσότερα εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Γ. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Α΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Θεσσαλονίκη, 5 Φεβρουαρίου 2009 Ο Βουλευτής της Ν.Δ. Α’ Θεσσαλονίκης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας έλαβε μέρος στην ετήσια συνάντηση που διοργανώνει το Αμερικανικό Κογκρέσο προς τιμήν του Αμερικανού Προέδρου, η οποία διεξήχθη σήμερα, στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ.
Στη συνάντηση συμμετείχαν πολιτικοί και επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι αντάλλαξαν απόψεις επάνω στα μείζονα προβλήματα που υπάρχουν στην σύγχρονη εποχή και άκουσαν από τον Barack Obama να αναλύει κάποιους από τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής που θα ακολουθήσει στη θητεία του.
Στο πλαίσιο της συνάντησης ο κ. Τζιτζικώστας είχε μία σύντομη συνομιλία με τη νέα Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, κα Χίλαρι Κλίντον. « Είναι πραγματικά μία μοναδική εμπειρία η συμμετοχή σε μία τόσο υψηλού επιπέδου συνάντηση.
Οι απόψεις που ακούστηκαν επιβεβαιώνουν ότι η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και μεγάλη ανασφάλεια σε όλες τις χώρες του κόσμου, όμως υπάρχει διάθεση για κοινή δράση προκειμένου να ξεπεραστεί αυτή η δύσκολη κατάσταση.
Ο Barack Obama έδωσε ένα στίγμα των προθέσεών του και πιστεύω πως πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε μία στροφή της Αμερικάνικης πολιτικής που θα έχει ως στόχο την ειρηνική συνεργασία όλων των κρατών για να αντιμετωπίσουμε από κοινού, ζητήματα που μας απασχολούν.
Στη σύντομη συνομιλία που είχα με την κα Κλίντον, μου έδωσε να καταλάβω ότι είναι ενήμερη για την πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και αισιοδοξώ πως η θητεία της θα σηματοδοτήσει μία αποτελεσματικότερη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες » δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

A Poisonous Affair: America, Iraq and the Gassing of Halabja

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR
A Poisonous Affair: America, Iraq and the Gassing of Halabja Joost R. HiltermanA Poisonous Affair: America, Iraq and the Gassing of HalabjaCambridge University Press, 2007
By Fawaz Gerges Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Sarah Lawrence College Washington Post Book Review Ο Γιόστ Χίλτερμαν, πρώην ερευνητής της Human Rights Watch, υποστηρίζει στο βιβλίο «A Poisonous Affair» ότι τα σημερινά προβλήματα της Αμερικής έχουν τις ρίζες τους στην συμπαιγνία της με τον Σαντάμ Χουσεΐν καθώς και την σιωπή της για την χρήση χημικών όπλων την εποχή του πολέμου μεταξύ Ιράν και Ιράκ.
Διαβάστε όλο το άρθρο και πολλά ακόμα εδώ.