Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

ΔΙΑΒΑΖΩ-ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Διαβάζω, μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου (Τεύχος Σεπτεμβρίου 2008, Νο 488)
Το τεύχος Σεπτεμβρίου 2008 του Διαβάζω μόλις κυκλοφόρησε, με ποικίλη ύλη, όπως πάντα, εκφράζοντας στο editorial έντονο προβληματισμό για το άλυτο πρόβλημα της ίδρυσης σχολικών βιβλιοθηκών, αφού άλλη μια σχολική χρονιά ξεκινά χωρίς να λειτουργούν και το αρμόδιο υπουργείο παραμένει θεατής. ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ:
Ο κριτικός λογοτεχνίας Κώστας Κατσουλάρης, με αφορμή το τελευταίο μυθιστόρημα του Αλέξη Σταμάτη Βίλα Κομπρέ, θέτει στη στήλη «κόντρα διάβασμα» το ερώτημα αν υπάρχουν όρια στη χρήση ξένων κειμένων στο όνομα της διακειμενικότητας.
Ο κριτικός λογοτεχνίας Γιώργος Ξενάριος απαντάει από τη «στήλη άλατος» στην συγγραφέα Αμάντα Μιχαλοπούλου για το αν «πρέπει να υπερασπιζόμαστε τη life style λογοτεχνία».
Ο Αλέξης Ζήρας, στη στήλη «θερμιδωριανά οξύτονα», σχολιάζει τον εξ Αμερικής ελληνιστή Β. Λαμπρόπουλο και τα «σκιάχτρα» που κατασκευάζει για να πολεμήσει.
Ο Λάκης Προγκίδης απαντάει σε όσους θεωρούν ότι δεν χρειάζεται να διαβάζουμε πια Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη! ΑΦΙΕΡΩΜΑ:
Πολ Όστερ (Όσο ονειρεύεσαι, υπάρχει πάντα μια έξοδος) Ο Πολ Μπέντζαμιν Όστερ είναι ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή αμερικανούς συγγραφείς, ο οποίος έχει ασχοληθεί εκτός από το μυθιστόρημα, με την ποίηση, το θέατρο, το δοκίμιο, το σενάριο, ακόμα και με στίχους τραγουδιών.
Η νέα γενιά λογοτεχνών «ορκίζεται» στο όνομά του.
Κάθε νέο του κείμενο γίνεται αντικείμενο πολλαπλών σχολιασμών σε όλο τον κόσμο.
Τα βιβλία του απεικονίζουν με ενάργεια τον παραλογισμό του σύγχρονου κόσμου.
Το αφιέρωμα επιμελείται η Μαρία Ξυλούρη και εκτός από την ίδια γράφουν οι Πολ Όστερ και Αλέξης Σταμάτης.
Τα βιβλία του Πολ Όστερ κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος. ΦΑΚΕΛΟΣ:
Γιατί δεν διδάσκεται η λογοτεχνία στο δημοτικό Η θέση της λογοτεχνίας παρουσιάζεται διαχρονικά παραμελημένη τόσο από τα επίσημα Αναλυτικά Προγράμματα όσο και από τις διδακτικές πρακτικές της ελληνικής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Το ζήτημα αυτό απασχολεί την εκπαιδευτική και πανεπιστημιακή κοινότητα εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς να επιλύεται ουσιαστικά.
Η επίσημη ηγεσία, ενώ παραδέχεται αυτή την ουσιώδη έλλειψη διδασκαλίας της λογοτεχνίας, εφευρίσκει αιτιολογίες για να μην πάρει μέτρα.
Οι συνεργάτες του περιοδικού, Γιάννης Σ. Παπαδάτος, σχολικός σύμβουλος Π.Ε. και κριτικός λογοτεχνίας, και Δημήτρης Πολίτης, Λέκτορας του ΤΕΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Πατρών, παρουσιάζουν το θέμα, που χρήζει προσοχής από όλους τους αρμόδιους φορείς, σε συνδυασμό με το άλυτο θέμα της ίδρυσης σχολικών βιβλιοθηκών. Γράφει, επίσης, η συνεργάτιδα του περιοδικού και πανεπιστημιακός Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ:
Ο Ylljet Alicka, συγγραφέας τεσσάρων λογοτεχνικών βιβλίων στα αλβανικά μιλάει στον Σωκράτη Καμπουρόπουλο για τα διακείμενα της κομουνιστικής περιόδου, καλώντας σε μια αυτοκάθαρση της αλβανικής κοινωνίας μέσω του μέτρου και της ειλικρίνειας.
Η Ιρανή Μαρίνα Νεμάτ μιλάει στον Άρη Σφακιανάκη για τη ζωή των γυναικών στο Ιράν, με αφορμή το βιωματικό βιβλίο της
Η φυλακισμένη της Τεχεράνης (στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός), στο οποίο περιγράφει τη διετή φυλάκισή της, όταν κατηγορήθηκε ότι υπονόμευε το καθεστώς του Χομεϊνί, επειδή αρνήθηκε να παρακολουθήσει ένα συγκεκριμένο μάθημα στο σχολείο της. ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ:
Ο Νάσος Χριστογιαννόπουλος μας παρουσιάζει τον εκδοτικό οίκο και βιβλιοπωλείο «Η Θόλος» που εδρεύει στο Λυγουριό της Αργολίδας.
Ο ιδιοκτήτης και εκδότης Γιάννης Καλούδης τονίζει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του κόσμου για την ανάγνωση και το δύσκολο εγχείρημα της έκδοσης βιβλίων. ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΕΣ:
Για το βιβλίο Τι ζητούν οι βάρβαροι του Δημοσθένη Κούρτοβικ, για το βιβλίο Ρέκβιεμ της Άννας Αχμάτοβα, κ.ά. ΝΕΕΣ ΣΤΗΛΕΣ:
«Οικονομολογίες» τιτλοφορείται η νέα στήλη του περιοδικού που θα παρουσιάζει βιβλία της οικονομίας και της αγοράς.
Συνεχίζεται η πρόσφατη στήλη «Διαβάζω comics» με μια επιλογή από τα 10 καλύτερα του καλοκαιριού, όπως και η στήλη «Διαβάζω θέατρο» με βιβλία που αναφέρονται σε πρόσφατες θεατρικές παραστάσεις. Τέλος, στο τεύχος θα βρείτε όλες τις υπόλοιπες μόνιμες στήλες: σχόλια, courier, από μήνα σε μήνα, εκτός γραμμής, ως αναγνώστης, χωρίς προϋπηρεσία, περιοδεύων, a piacere, του δρόμου, κριτικογραφία, νέα από το χώρο και την αγορά του βιβλίου, βιβλία στο διαδίκτυο, κριτικές βιβλίων και παρουσιάσεις, ανταποκρίσεις από το εξωτερικό, τα ευπώλητα, κ.ά.
Η νέα κριτική επιτροπή των Λογοτεχνικών Βραβείων Διαβάζω για τη διετία 2009-2010 Η θητεία της προηγούμενης κριτικής επιτροπής για τα βραβεία πεζογραφίας, ποίησης, δοκιμίου και πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα που κάλυψε τη διετία 2006-2008 έληξε.
Η νέα επιτροπή, που θα εργαστεί τη διετία 2009-2010, αποτελείται από τα ακόλουθα μέλη: Αλέξης Ζήρας, κριτικός λογοτεχνίας, Κώστας Κατσουλάρης, συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας, Ντέιβιντ Κόνολι, μεταφραστής, δοκιμιογράφος, Χριστίνα Ντουνιά, Επίκουρος Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δημήτρης Πολυχρονάκης, Λέκτορας στο τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Λίζυ Τσιριμώκου, Καθηγήτρια Θεωρίας της Λογοτεχνίας και Συγκριτικής Γραμματολογίας στο ΑΠΘ.

Για νοθεία κατηγορεί την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ

(ΑΠΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ http://www.kathimerini.gr) Για νοθεία κατηγορεί την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ Αλλοίωση των αποτελεσμάτων για την αναθεώρηση του Συντάγματος στις 27 Μαΐου 2008 μέσω της αλλαγής ψηφοδελτίων, δια της μεθόδου της προσθαφαιρέσεως. Αλλοίωση των αποτελεσμάτων της τελικής ψηφοφορίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος στις 27 Μαΐου 2008 μέσω της αλλαγής ψηφοδελτίων, δια της μεθόδου της προσθαφαιρέσεως από βουλευτές της ΝΔ, κατήγγειλε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Ρέππας, παρουσία του αντιπροέδρου της Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου και του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου προβλήθηκε και σχετικό βίντεο με οπτικό υλικό από τη Βουλή, στο οποίο φέρονται εμπλεκόμενοι σε όσα ανέφερε ο Δ. Ρέππας, ο βουλευτής κ. Μπούγας, ως υπογράφων τα ψηφοδέλτια των βουλευτών, ο βουλευτής κ. Αγοραστός ως ψηφοσυλλέκτης, ο κ. Τραγάκης, Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ και η κ. Φεβρωνία Πατριανάκου, αναπληρώτρια γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Στο βίντεο εμφανίζονται οι προαναφερθέντες βουλευτές της ΝΔ να έρχονται σε συνεννόηση και να αλλάζουν ή να τσαλακώνουν ψηφοδέλτια, τα οποία ήδη είχαν συλλεχθεί. Ο Δ. Ρέππας έκανε λόγο για βουλευτές της ΝΔ,οι οποίοι βάσει σχεδίου υπερέβησαν το ρόλο τους, δεν άσκησαν τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα, με συνέπεια να προβούν σε πράξεις που παραχαράζουν την βούληση των βουλευτών. Ακόμη ο Δ. Ρέππας καταλόγισε μεγάλες ευθύνες στον πρωθυπουργό και το προεδρείο της Βουλής για την υποβάθμιση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, είπε δε ότι αναδεικνύεται ακόμα μια φορά το πρόσωπο της Δεξιάς και πρόσθεσε ότι για το μέλλον της χώρας, αυτή η κυβέρνηση δεν πρέπει να έχει αύριο. Πλήγμα στη δημοκρατία και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, χαρακτήρισε τα γεγονότα αυτά ο κ.Φίλιππος Πετσάλνικος. Εξ άλλου, οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, κ. Βενιζέλος, Παπουτσής και Πάγκαλος, προχώρησαν σε παράσταση στο προεδρείο της Βουλής. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσαν ότι το Κίνημα θα ξεδιπλώσει την υπόθεση αυτή, ώστε αυτή η πολιτική καταγγελία, όπως κατ΄επανάληψη επισημάνθηκε να έχει και συνέπειες

Φοροαπειλή για τα μπλοκ των 700 ευρώ

(ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ http://www.tanea.gr/)
Βαρύ τίμημα κινδυνεύουν να πληρώσουν από τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης οι πιο αδικημένοι της αγοράς εργασίας, οι αμειβόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, κατά κανόνα νέοι που ονομάστηκαν «γενιά των 700 ευρώ».
Τα νέα μέτρα, τα οποία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, καταργούν το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ που ίσχυε ώς τώρα για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες και καθιερώνουν φορολογικό συντελεστή 10% στο συγκεκριμένο κλιμάκιο εισοδήματος.
Ο κ. Αλογοσκούφης στοχεύει, όπως υποστήριξε, στους φοροφυγάδες, οι οποίοι δεν δηλώνουν όλα τους τα εισοδήματα, αλλά στην πράξη τα μέτρα απειλούν μεταξύ άλλων και χιλιάδες εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα με το λεγόμενο μπλοκάκι, τους πιο «αναλώσιμους» εργαζομένους, αυτούς τους οποίους οι επιχειρήσεις προσλαμβά- νουν για περιορισμένο- υποτίθεται- χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποφύγουν τις δεσμεύσεις της εργατικής νομοθεσίας και το κόστος της ασφάλισης.
Διπλά αδικημένος
Η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων αυτών είναι ουσιαστικά μισθωτοί χωρίς τα δικαιώματα των μισθωτών, «μισθωτοί στον προθάλαμο».
Δεν έχουν να κρύψουν τίποτα από την Εφορία, αφού η μοναδική πηγή εισοδήματός τους είναι από την εργασία τους στον συγκεκριμένο εργοδότη, η οποία εμφανίζεται ολόκληρη στο μπλοκάκι.
Όμως τα μπλοκάκια τώρα μπήκαν στο στόχαστρο, καταργήθηκε το αφορολόγητο και έτσι οι εργαζόμενοι με το καθεστώς αυτό κινδυνεύουν με περαιτέρω επιδείνωση της θέσης τους, αφού θα πληρώνουν το χαράτσι των 1.050 ευρώ (το 10% στα πρώτα 10.500 ευρώ ετήσιου εισοδήματος που ώς τώρα ήταν αφορολόγητο).
Είναι δηλαδή διπλά αδικημένοι γιατί ούτε την ασφάλεια του μισθωτού έχουν ούτε το αφορολόγητο.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Κκ Συντάκτες Ρεπορτάζ Αυτοκινήτου Κκ Αθλητικούς Συντάκτες Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η Ο Πρόεδρος της ΕΛΠΑ Βασίλης Δεσποτόπουλος, σας προσκαλεί σε Συνέντευξη Τύπου με θέμα : Η ματαίωση του Διεθνούς Ράλλυ Χαλκιδικής την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008 και ώρα 12.30 στα εντευκτήρια της ΕΛΠΑ (Λ. Μεσογείων 395, Αγ. Παρασκευή, 3ος όροφος) Π. Α.: Τηλ. 210.6068971, Φαξ: 210.6068981, 09:00 - 15:00

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος Γραφείο Τύπου ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 1996 Ώρα: 14:20 Αθήνα: 01/09/2008 Συνελήφθη και οδηγήθηκε, σήμερα στον Ανακριτή Ηγουμενίτσας ο Τ. Λ. 30 ετών, ο οποίος αναζητείτο για εμπρησμό δασικής έκτασης από πρόθεση, για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 15/08/08 και περί Ω/17:40, στην περιοχή Σαλονίκη του Δήμου Παραμυθιάς, στο Νομό Θεσπρωτίας και από την οποία κάηκαν 550 στρέμματα δασικής έκτασης.
Ο φερόμενος ως δράστης κρίθηκε προφυλακιστέος. Συνελήφθη, στα πλαίσια του αυτοφώρου, και προσήχθη σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Γρεβενών, ο Π.Ν., για την πυρκαγιά που προκάλεσε στις 30/08/2008 και Ω/19:40 στο Δ/Δ Ανθρακιάς του Δήμου Γρεβενών και από την οποία κάηκαν διακόσια περίπου στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης (υπολείμματα καλλιεργειών). Ο φερόμενος ως δράστης που προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, παραπέμφθηκε από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Γρεβενών στον Τακτικό Ανακριτή.
Γραφείο Τύπου Α.Π.Σ.,
Ριζαρείου 1 και Μ. Ασίας, Χαλάνδρι,
Τ.Κ. 15233 Τηλ.:2108178271-4, Fax: 2108178275-6, http://www.fireservice.gr - e-mail: mail@fireservice.gr

Ποιο είναι και τι θέλει το ΠΑΣΟΚ σήμερα: Διλήμματα και δυνατές απαντήσεις

(ΑΠΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑ http://www.imerisia.gr) Την ερχόμενη Τετάρτη το ΠΑΣΟΚ κλείνει 34 χρόνια ζωής. Οι διαδοχικές φάσεις εξέλιξης της φυσιογνωμίας του συντελέστηκαν σχεδόν πάντοτε, μέσα σε ένα περιβάλλον δυναμικής ανάπτυξης και σταθεροποίησής του στο κομματικό σύστημα, έως την εκλογική ήττα του 2004, που αντίθετα με άλλες ήττες του κόμματος είχε δομικό (στρατηγικό) χαρακτήρα. Ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ Επιστημονικός Σύμβουλος της VΡRC Την ερχόμενη Τετάρτη το ΠΑΣΟΚ κλείνει 34 χρόνια ζωής. Οι διαδοχικές φάσεις εξέλιξης της φυσιογνωμίας του συντελέστηκαν σχεδόν πάντοτε, μέσα σε ένα περιβάλλον δυναμικής ανάπτυξης και σταθεροποίησής του στο κομματικό σύστημα, έως την εκλογική ήττα του 2004, που αντίθετα με άλλες ήττες του κόμματος είχε δομικό (στρατηγικό) χαρακτήρα. Σήμερα, είναι ήδη 4,5 χρόνια εκτός κυβερνητικής εξουσίας και το ερώτημα που πλανάται στην κοινή γνώμη και τις πολιτικές ή οικονομικές ελίτ είναι αν μπορεί να ανακάμψει από τις αλλεπάλληλες κρίσεις που έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σήμερα ένας «μεγάλος ασθενής» είναι κοινός τόπος. Το ζητούμενο είναι η διάγνωση της ασθένειας και η θεραπεία της. Για την κρίση στο ΠΑΣΟΚ σε γενικές γραμμές έχουν προταθεί σχηματικά δύο ερμηνευτικά σχήματα. Το πρώτο σχήμα θεωρεί σε γενικές γραμμές ότι για την κρίση του κόμματος φταίει η σημερινή πολιτική του ηγεσία (ο πρόεδρος). Το δεύτερο σχήμα θεωρεί ότι φταίει το «φθαρμένο» πολιτικό προϊόν που ενσαρκώνει και που χαρακτηρίζεται από κυβερνητισμό, κρατικισμό, έλλειψη πολιτικών προτάσεων, έλλειψη ικανών και άφθαρτων στελεχών (κυρίως στο επίπεδο των τοπικών κοινωνιών). Και οι δύο ερμηνείες αγγίζουν υπαρκτές πλευρές της κρίσης του ΠΑΣΟΚ. Αλλά και πάλι, επειδή είναι περιορισμένης εμβέλειας, καταγράφουν ορισμένα συμπτώματα αλλά δεν εμβαθύνουν στις αιτίες τους. Τίποτα δεν δείχνει από τα διαθέσιμα δεδομένα ερευνών που υπάρχουν ότι μια άλλη ηγεσία θα τα πήγαινε καλύτερα από τον Γ. Παπανδρέου και θα έβαζε το ΠΑΣΟΚ «αυτομάτως» σε τροχιά ανάκαμψης. Επίσης, αν και είναι γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ κουβαλά μεγάλη φθορά από τα χρόνια της διακυβέρνησής του, εντούτοις το επιχείρημα αυτό δεν είναι δυνατόν να ερμηνεύσει με απόλυτο τρόπο το γιατί, παρά τις ανανεώσεις σε πρόσωπα και παρά το χρόνο που έχει μεσολαβήσει, αδυνατεί έως σήμερα τουλάχιστον να προσποριστεί οφέλη από τη φθορά της Νέας Δημοκρατίας. Το βασικό αίτιο της κρίσης του ΠΑΣΟΚ, όπως και όλων των κομμάτων της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, είναι η αδυναμία τους να προσδιορίσουν και πολύ περισσότερο να υλοποιήσουν στρατηγική ενός νέου «κοινωνικού συμβολαίου» μεταξύ των δυνάμεων της εργασίας και του κεφαλαίου και, περαιτέρω, η αδυναμία τους να εγγυηθούν για την εφαρμογή του μέσω των ρυθμιστικών και παρεμβατικών μηχανισμών του κράτους. Οι σημερινοί οικονομικοί και εργασιακοί συσχετισμοί είναι ασφυκτικοί υπέρ του κεφαλαίου και στην εξέλιξη αυτή συνέδραμαν καταλυτικά και οι (νεοφιλελεύθερες) κυβερνητικές πολιτικές της σοσιαλδημοκρατίας την τελευταία 15ετία. Παράλληλα, ο ρυθμιστικός-παρεμβατικός ρόλος του κράτους έχει περιοριστεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να λιγοστεύουν και τα εργαλεία άσκησης πολιτικών που θα ήταν περισσότερο εξισορροπιστικές σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Ο περιορισμός των αρμοδιοτήτων του κράτους και των ρυθμιστικών του οργάνων υπέρ του «γενικού συμφέροντος» αποτελεί μια τεράστια νίκη των ιδεών και των πολιτικών του νεοφιλελευθερισμού, κυρίως γιατί σήμερα ορίζουν το (ασφυκτικό) πλαίσιο άσκησης των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών. Στις συνθήκες αυτές -και βεβαίως και με ευθύνη δική τους-, τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας έχουν χάσει τη «χρησιμότητά» τους σε πολύ μεγάλο βαθμό. Γι αυτό και δυσκολεύονται σχεδόν παντού στην Ευρώπη να ανακάμψουν εκλογικά. Τα βαθύτερα αίτια της κρίσης του ΠΑΣΟΚ πρέπει συνεπώς να ανιχνευθούν σ' αυτήν τη δομική κρίση της σοσιαλδημοκρατίας. Η άμεση απεικόνισή της εμφανίζεται στην κρίση της κοινωνικής-εκλογικής συμμαχίας του κόμματος. Μεγάλα τμήματα των «μη-προνομιούχων» ή «μη-κατεχόντων» έχουν απομακρυνθεί από το ΠΑΣΟΚ ακριβώς λόγω του ασαφούς κοινωνικο-πολιτικού και προγραμματικού στίγματος του κόμματος, αλλά και λόγω της μαζικής πεποίθησης ότι οι περιοριστικές πολιτικές του «μικρότερου» κράτους και της ελεύθερης αγοράς είναι μη-υπερβάσιμες από τα σημερινά πολιτικά κόμματα διακυβέρνησης. Βεβαίως, πέρα από τις μακροχρόνιες τάσεις υπάρχουν και οι συγκυρίες. Σήμερα στην Ελλάδα εμφανίζεται μια μεγάλη κρίση διακυβέρνησης, με τη Ν.Δ. να έχει μπει σε τροχιά μεγάλης πολιτικής και εκλογικής φθοράς. Η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να κερδίσει τη φθορά της Ν.Δ. είναι υπαρκτή. Εκεί άλλωστε εντοπίζεται και η σημερινή κρίση του δικομματισμού, με τα δύο κόμματα να δυσκολεύονται να αθροίσουν από κοινού έστω και το 65% του εκλογικού σώματος. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να καταφέρει στο επόμενο διάστημα να «ισοφαρίσει» στην πρόθεση ψήφου τη Ν.Δ. ή ακόμη και να την ξεπεράσει, ακριβώς διότι οι ρυθμοί πτώσης της τελευταίας είναι ισχυρότεροι από αυτούς του ΠΑΣΟΚ. Το ενδεχόμενο αυτό είναι πιθανόν να εξελιχθεί στο επόμενο διάστημα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει το τέλος της κρίσης του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, όσο οι συνθήκες αποδόμησης του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών σχέσεων κυριαρχούν τόσο περισσότερο θα συμβάλουν στην εμβάθυνση της κρίσης του (σοσιαλδημοκρατικού) κόμματος, το οποίο θα εμφανίζεται εγκλωβισμένο, από τη μια πλευρά από τη διογκούμενη κοινωνική διαμαρτυρία και από την άλλη πλευρά από τους «περιοριστικούς» όρους άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει εισέλθει σε μια μεταβατική φάση, με ισχυρή πιθανότητα να υπάρξουν ανατροπές και αλλαγές στο σύστημα των πολιτικών εκπροσωπήσεων. Το ΠΑΣΟΚ για να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη συγκυρία αυτή πρέπει καταρχήν να απαντήσει στο ερώτημα αν είναι διατεθειμένο να υπερβεί τα σημερινά όρια άσκησης της πολιτικής. Ανάλογα με την απάντηση, θα πρέπει να κινηθεί στην προγραμματική ενοποίηση της κοινωνικής συμμαχίας που θέλει να εκπροσωπήσει. Ερωτήματα, ωστόσο, πολύ δύσκολα, όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ αλλά για το σύνολο των προοδευτικών κομμάτων.

ΔΕΗ: ψάχνει φθηνό «καύσιμο» στα Βαλκάνια

(ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ http://www.tanea.gr/)
Μετά την κατάρρευση των κερδών της ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης gfid@dolnet.g
ΑΦΟΥ ΑΠΕΤΥΧΕ πρώτα να ελέγξει το κόστος της εντός Ελλάδος, η ΔΕΗ επιχειρεί τώρα να το μειώσει, εξορμώντας στα Βαλκάνια, όπου σχεδιάζει να εξαγοράσει μεταξύ άλλων υδροηλεκτρικά έργα μηδενικών εκπομπών ρύπων.
Τυχόν απόκτησή τους θα τη βοηθήσουν να συγκρατήσει τις τεράστιες δαπάνες που θα επωμίζεται για το ενεργοβόρο χαρτοφυλάκιό της στα επόμενα χρόνια, και ειδικά από το 2013 και μετά, όταν θα χρειάζεται να πληρώνει σε δικαιώματα ρύπων περί του 1 δισ. ευρώ ετησίως, για το σύνολο των ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα που θα εκπέμπει.
Τυχαίο δεν είναι επίσης ότι προτεραιότητα στο βαλκανικό «άνοιγμα» της ΔΕΗ, εκτός από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, έχουν οι λιγνίτες (σταθμοί και ορυχεία).
Η εγχώρια παραγωγή του «φθηνότερου» καυσίμου ηλεκτροπαραγωγής, χρόνο με τον χρόνο μειώνεται, ενώ ο χρόνος ζωής των εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων λιγνίτη σε Μεγαλόπολη και Μακεδονία έχει πλέον ορατή ημερομηνία λήξης.
Αποκτώντας επομένως η ΔΕΗ συμμετοχή σε λιγνιτικούς σταθμούς στα Βαλκάνια, θα καταφέρει να εξασφαλίσει για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια, χαμηλό κόστος στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
Στα Βαλκάνια «κρύβονται» από τα μεγαλύτερα αποθέματα λιγνίτη στη Γηραιά Ήπειρο. Αρχίζει με Αλβανία
Στην προσπάθειά της να ανοίξει την πόρτα των Βαλκανίων, η ΔΕΗ θα έχει την «πλάτη» των Αμερικανών εταίρων της, της Contour Global, αφού τα έργα θα τα διεκδικήσει η κοινή εταιρεία που έχουν συστήσει οι δύο πλευρές, η Sencap.
Η αρχή θα γίνει από την Αλβανία όπου τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση της γείτονος θα προκηρύξει διαγωνισμό για έναν αριθμό από υδροηλεκτρικά έργα προς παραχώρηση. Υπενθυμίζουμε ότι στην ίδια χώρα η ΔΕΗ σε συνεργασία με τη RWΕ βρίσκονται σε συζητήσεις για την ανάπτυξη μιας λιθανθρακικής μονάδας, έχοντας ως ισχυρό τους ανταγωνιστή την ιταλική Εnel.
Κινητικότητα εκ μέρους της ΔΕΗ υπάρχει και στην αγορά της Τουρκίας, όπου εξετάζεται η εξαγορά μικρών και μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών, συνολικής ισχύος 4.00 ΜW, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται στο προσεχές εξάμηνο.
Υδροηλεκτρικά έργα έχουν επίσης κινήσει το ελληνοαμερικανικό ενδιαφέρον, τόσο στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (150-180 ΜW) όσο και στο Μαυροβούνιο.
Λιγνίτης από τη Σερβία
Όσον αφορά τον λιγνίτη, οι πιο προχωρημένες επαφές της ΔΕΗ είναι με την κυβέρνηση της Σερβίας, ενώ εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για την εκμετάλλευση των ορυχείων του Sibovc στο Κόσοβο (από τα μεγαλύτερα αποθέματα λιγνίτη στην Ευρώπη).
Στην πρώτη περίπτωση, το Βελιγράδι φαίνεται να «ξεμπλοκάρει» τον διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες Κολουμπάρι και Νίκολα Τέσλα, ισχύος 700 ΜW έκαστη, και η ΔΕΗ λόγω της τεχνογνωσίας που διαθέτει, θεωρεί ότι είναι προνομιακός παίκτης.
Όσο για το Κόσοβο, ανάμεσα στα σχήματα που έχουν προεπιλεγεί για την εκμετάλλευση των ορυχείων, την κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων ισχύος 1.800- 2.100 ΜW και την αναβάθμιση παλαιότερων, είναι η Sencap που συνεργάζεται με την ιταλική Εnel, σχήμα που θα κονταροχτυπηθεί με τη RWΕ και με την τσεχική Cez.
Το στραπάτσο σε Βουλγαρία - Σκόπια
ΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ άνοιγμα της ΔΕΗ έρχεται έπειτα από μια διπλή αποτυχία για την ίδια: στα τέλη Μαΐου απέτυχε να αποκτήσει το λιγνιτικό συγκρότημα του Βobov Dol, ύστερα από μια πολύχρονη δικαστική διαμάχη με τους Βούλγαρους και παρ΄ ότι είχε πλειοδοτήσει στον πρώτο διαγωνισμό.
Πρόσφατα επίσης η κυβέρνηση της FΥRΟΜ αγνόησε τη σαφώς καλύτερη προσφορά της Sencap και με μια απόφαση που κατά τη ΔΕΗ υπαγορεύτηκε από πολιτικές σκοπιμότητες, κατακύρωσε τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της μονάδας του Νegotino σε άλλο σχήμα.
Το διπλό αυτό στραπάτσο στις πρώτες προσπάθειες εισόδου της ΔΕΗ στα Βαλκάνια έχει προκαλέσει εκτός από απογοήτευση και έντονο προβληματισμό στο εσωτερικό της επιχείρησης.

Κοντά στην ισοπαλία Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ

(ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ http://www.tanea.gr/)
Σε 1,2 μονάδες η διαφορά
Αύξηση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ και κλείσιμο της ψαλίδας με τη Ν.Δ. σε 1,2 μονάδες (από 4 που ήταν τον Απρίλιο) καταγράφει η τελευταία δημοσκόπηση της Κάπα Research που δημοσιεύθηκε στο «Βήμα».
Συγκεκριμένα, το 28,1% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα ψήφιζε ΠΑΣΟΚ, έναντι 29,3% που ψηφίζει Ν.Δ.
Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη δημοσκόπηση της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, η Ν.Δ. συγκέντρωνε ποσοστό 29,8% και το ΠΑΣΟΚ 25,8%. Και ο ΣΥΡΙΖΑ με 11,7% σημειώνει μείωση 3,5 μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, καθώς φαίνεται ότι οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που διέρρεαν προς αυτόν τον τελευταίο χρόνο, έχουν τάση επιστροφής στο Κίνημα.
Στη δημοσκόπηση, αν και το 80% των πολιτών λέει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από το έργο της κυβέρνησης, εντούτοις παραμένει η διαφορά ανάμεσα στον Κώστα Καραμανλή και τον Γιώργο Παπανδρέου στην ερώτηση «ποιος είναι καταλληλότερος για Πρωθυπουργός».
Ο Πρωθυπουργός συγκεντρώνει την προτίμηση του 44,8%, έναντι του 29% που προτιμά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Απάντηση για τις συνεργασίες
Εντυπωσιακό στη δημοσκόπηση της Κάπα Research είναι επίσης το γεγονός ότι οι πολίτες λένε «όχι» στη συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων σε ποσοστό 59,4% (και «μάλλον όχι» το 12%), αλλά την ίδια ώρα βλέπουν θετικά την πιθανότητα συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ.
Το 39,8% δηλώνει υπέρ μιας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ, έναντι του 29,9% που δηλώνει ότι προτιμά κυβέρνηση Καραμανλή.
Οι πολίτες σε ποσοστό 26,1% δηλώνουν ότι καταλληλότερος να ηγηθεί μιας συνεργασίας ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου ακολουθεί με 22,4%.
Ένας στους τρεις πολίτες πάντως (ποσοστό 53,7%) θεωρεί ότι την αποτελεσματικότερη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Ν.Δ. την άσκησε ο Αλέκος Αλαβάνος.
Ακολουθεί ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Γιώργος Παπανδρέου με ποσοστό 16,6%, γεγονός που δεν προκαλεί εντύπωση, καθώς το 56,3% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από το έργο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.