Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

ΔΕΗ: ψάχνει φθηνό «καύσιμο» στα Βαλκάνια

(ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ http://www.tanea.gr/)
Μετά την κατάρρευση των κερδών της ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης gfid@dolnet.g
ΑΦΟΥ ΑΠΕΤΥΧΕ πρώτα να ελέγξει το κόστος της εντός Ελλάδος, η ΔΕΗ επιχειρεί τώρα να το μειώσει, εξορμώντας στα Βαλκάνια, όπου σχεδιάζει να εξαγοράσει μεταξύ άλλων υδροηλεκτρικά έργα μηδενικών εκπομπών ρύπων.
Τυχόν απόκτησή τους θα τη βοηθήσουν να συγκρατήσει τις τεράστιες δαπάνες που θα επωμίζεται για το ενεργοβόρο χαρτοφυλάκιό της στα επόμενα χρόνια, και ειδικά από το 2013 και μετά, όταν θα χρειάζεται να πληρώνει σε δικαιώματα ρύπων περί του 1 δισ. ευρώ ετησίως, για το σύνολο των ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα που θα εκπέμπει.
Τυχαίο δεν είναι επίσης ότι προτεραιότητα στο βαλκανικό «άνοιγμα» της ΔΕΗ, εκτός από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, έχουν οι λιγνίτες (σταθμοί και ορυχεία).
Η εγχώρια παραγωγή του «φθηνότερου» καυσίμου ηλεκτροπαραγωγής, χρόνο με τον χρόνο μειώνεται, ενώ ο χρόνος ζωής των εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων λιγνίτη σε Μεγαλόπολη και Μακεδονία έχει πλέον ορατή ημερομηνία λήξης.
Αποκτώντας επομένως η ΔΕΗ συμμετοχή σε λιγνιτικούς σταθμούς στα Βαλκάνια, θα καταφέρει να εξασφαλίσει για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια, χαμηλό κόστος στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
Στα Βαλκάνια «κρύβονται» από τα μεγαλύτερα αποθέματα λιγνίτη στη Γηραιά Ήπειρο. Αρχίζει με Αλβανία
Στην προσπάθειά της να ανοίξει την πόρτα των Βαλκανίων, η ΔΕΗ θα έχει την «πλάτη» των Αμερικανών εταίρων της, της Contour Global, αφού τα έργα θα τα διεκδικήσει η κοινή εταιρεία που έχουν συστήσει οι δύο πλευρές, η Sencap.
Η αρχή θα γίνει από την Αλβανία όπου τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση της γείτονος θα προκηρύξει διαγωνισμό για έναν αριθμό από υδροηλεκτρικά έργα προς παραχώρηση. Υπενθυμίζουμε ότι στην ίδια χώρα η ΔΕΗ σε συνεργασία με τη RWΕ βρίσκονται σε συζητήσεις για την ανάπτυξη μιας λιθανθρακικής μονάδας, έχοντας ως ισχυρό τους ανταγωνιστή την ιταλική Εnel.
Κινητικότητα εκ μέρους της ΔΕΗ υπάρχει και στην αγορά της Τουρκίας, όπου εξετάζεται η εξαγορά μικρών και μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών, συνολικής ισχύος 4.00 ΜW, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται στο προσεχές εξάμηνο.
Υδροηλεκτρικά έργα έχουν επίσης κινήσει το ελληνοαμερικανικό ενδιαφέρον, τόσο στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (150-180 ΜW) όσο και στο Μαυροβούνιο.
Λιγνίτης από τη Σερβία
Όσον αφορά τον λιγνίτη, οι πιο προχωρημένες επαφές της ΔΕΗ είναι με την κυβέρνηση της Σερβίας, ενώ εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για την εκμετάλλευση των ορυχείων του Sibovc στο Κόσοβο (από τα μεγαλύτερα αποθέματα λιγνίτη στην Ευρώπη).
Στην πρώτη περίπτωση, το Βελιγράδι φαίνεται να «ξεμπλοκάρει» τον διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες Κολουμπάρι και Νίκολα Τέσλα, ισχύος 700 ΜW έκαστη, και η ΔΕΗ λόγω της τεχνογνωσίας που διαθέτει, θεωρεί ότι είναι προνομιακός παίκτης.
Όσο για το Κόσοβο, ανάμεσα στα σχήματα που έχουν προεπιλεγεί για την εκμετάλλευση των ορυχείων, την κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων ισχύος 1.800- 2.100 ΜW και την αναβάθμιση παλαιότερων, είναι η Sencap που συνεργάζεται με την ιταλική Εnel, σχήμα που θα κονταροχτυπηθεί με τη RWΕ και με την τσεχική Cez.
Το στραπάτσο σε Βουλγαρία - Σκόπια
ΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ άνοιγμα της ΔΕΗ έρχεται έπειτα από μια διπλή αποτυχία για την ίδια: στα τέλη Μαΐου απέτυχε να αποκτήσει το λιγνιτικό συγκρότημα του Βobov Dol, ύστερα από μια πολύχρονη δικαστική διαμάχη με τους Βούλγαρους και παρ΄ ότι είχε πλειοδοτήσει στον πρώτο διαγωνισμό.
Πρόσφατα επίσης η κυβέρνηση της FΥRΟΜ αγνόησε τη σαφώς καλύτερη προσφορά της Sencap και με μια απόφαση που κατά τη ΔΕΗ υπαγορεύτηκε από πολιτικές σκοπιμότητες, κατακύρωσε τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της μονάδας του Νegotino σε άλλο σχήμα.
Το διπλό αυτό στραπάτσο στις πρώτες προσπάθειες εισόδου της ΔΕΗ στα Βαλκάνια έχει προκαλέσει εκτός από απογοήτευση και έντονο προβληματισμό στο εσωτερικό της επιχείρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: