Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Απόδραση από το Βαλτοπέδι

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΤο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και η μεγάλη εκλογική ήττα της Ν.Δ. ανάγκασαν χθες τον πρώην υπουργό Επικρατείας να γνωστοποιήσει στον Πρωθυπουργό ότι δεν επιθυμεί να είναι ξανά υποψήφιος στις προσεχείς εθνικές εκλογές Πλήρωσε τις «ιερές» ανταλλαγές Η έξοδός του αποτελεί απαρχή αλλαγών σε κυβέρνηση και κόμμα, λένε στη Ν.Δ. ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ nasopoulos@dolnet.gr
Το βαρύ φορτίο του Βατοπεδίου και η μεγάλη εκλογική ήττα της Ν.Δ. ανάγκασαν χθες τον κ. Θοδ. Ρουσόπουλο να ανοίξει την πόρτα της εξόδου από την πολιτική- και από τη σκανδαλώδη υπόθεση.
Με επιστολή του στον Πρωθυπουργό, ο πρώην υπουργός Επικρατείας ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εθνικές εκλογές.
Μέχρι τότε θα παραμείνει στη Βουλή, στηρίζοντας με όλες τις δυνάμεις του- όπως αναφέρει- το έργο της κυβέρνησης.

Εγκαταλείπει τις βάσεις της η Αλ Κάιντα στο Πακιστάν

ΑΠΟ ΤΟ Ινφογνώμων Πολιτικά Δεκάδες μαχητών της Αλ Κάϊντα εγκαταλείπουν τις βάσεις τους στους τόπους διαβίωσης πακιστανικών φυλών και εγκαθίστανται τώρα ή στη Σομαλία, ή στην Υεμένη, γράφουν την Παρασκευή οι "Τάϊμς της Νέας Υόρκης".
Κατά την αμερικανική εφημερίδα που επικαλείται στο δημοσίευμά της έναν μη κατονομαζόμενο κυβερνητικό αξιωματούχο, "αυτή η γεωγραφική αναδιάταξη εξηγείται από την τεράστια πίεση που ασκείται έναντι των διευθυντικών στελεχών και των ενδιάμεσων στην ιεραρχία της οργάνωσης αυτής".

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS

Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

H ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 418 ΣΑΒΒΑΤΟ 13 IOYNΟΥ 2009 TO ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ Το ψυχόγραμμα του Καραμανλή Στις μεγάλες δοκιμασίες φαίνεται το μεγαλείο, αλλά και η μικρότητα των ανθρώπων. Ο Κώστας Καραμανλής δεν μπορούσε ν’ αποτελέσει εξαίρεση.
Όταν έμαθε τα αποτελέσματα των exit polls, ήταν έτοιμος να το σκάσει σαν τον Ιουστινιανό μετά τη Στάση του Νίκα – και η Νατάσα δεν είναι Θεοδώρα για να τον στηρίξει στα δύσκολα. Τελικά, τον έπεισαν κι έμεινε, αλλά τώρα είναι περισσότερο Κώστας και λιγότερο Καραμανλής.
Αναζητήσαμε το ψυχόδραμα του μέχρι πρότινος «καταλληλότερου» πρωθυπουργού, όπως αποκαλύφθηκε το εφιαλτικό για τον ίδιο κυριακάτικο απόγευμα. Από την ανθρώπινη πλευρά προκύπτουν ερμηνείες για τη στάση και τις αποφάσεις του και κατά συνέπεια πολιτικά συμπεράσματα. Σελ.2 Βαρύ το χέρι του Καρατζαφέρη Το χέρι του Καρατζαφέρη αποδείχθηκε πολύ… βαρύ.
Ακόμη να συνέλθει ο Καραμανλής από το χαστούκι που δέχτηκε από τα άκρα δεξιά του.
Κι όπως εξακολουθεί να είναι ζαλισμένος, από τη μια φοβάται ότι κάποιοι από το δυσαρεστημένο πλήρωμα ετοιμάζονται να σαλτάρουν από το επερχόμενο ναυάγιο κι από την άλλη σέρνεται σε πολιτικές αποφάσεις που υπολογίζει ότι θα ικανοποιήσουν τους ψηφοφόρους του ΛΑΟΣ ώστε να ξαναγυρίσουν στη Ν.Δ.
Όσοι είδαν τον Καραμανλή από κοντά το απόγευμα των εκλογών αντίκρισαν μια εικόνα πρωτόγνωρη.
Ο άλλοτε αγέρωχος ηγέτης ήταν καταπτοημένος, έδειχνε ξαφνικά κουρασμένος και ξεσπούσε οργισμένος σε… καντήλια. Από αρκετές πλευρές μαθαίνουμε ότι έφτασε στα όρια της παραίτησης. Είχε μάλιστα ετοιμάσει και σχετική δήλωση- διάγγελμα, με το οποίο γνωστοποιούσε ότι οδεύουμε σε πρόωρες εκλογές! Σελ.12 Κάθετα αντίθετη η Ντόρα Το μεγάλο πρόβλημα πλέον το έχει η Ντόρα Μπακογιάννη, που, αν δεν υπήρχε η αντιπάθεια του Καραμανλή προς τον Καρατζαφέρη, θα είχε δεχτεί ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις για τις απόψεις της κατά του ΛΑΟΣ.
Η Ντόρα είναι από τους ελάχιστους που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο ΛΑΟΣ παραμένει ακραίο κόμμα, και δέχεται χτυπήματα κάτω από τη μέση γι’ αυτό.
Η ίδια θεωρεί ότι τυχόν συνεργασία θα είναι ολέθριο σφάλμα και θα οδηγήσει τη Ν.Δ. στο αποτέλεσμα του 1981, όταν ο Ράλλης συνεργάστηκε με την Εθνική Παράταξη και πάτωσε. Πιστεύει επίσης ότι ο ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη θα «ξεφουσκώσει», όπως έγινε και με το ΔΗΚΚΙ και με την ΠΟΛΑΝ του Αντώνη Σαμαρά.
Θεωρεί όμως ότι αυτό μπορεί να έχει επιτυχία μόνο αν ανοίξει μέτωπο η Ν.Δ. συνολικά με τον ΛΑΟΣ και τις θέσεις του. Ενδεικτικό ωστόσο των ρωγμών που εμφανίζει το στρατόπεδο της Ντόρας είναι πως αρκετοί βουλευτές της επιρροής της δεν αποκλείουν συνεργασία, όπως για παράδειγμα ο Θ. Γιαννόπουλος. Σελ. 14 Οι εκλογές κρίνουν τον ανασχηματισμό Αν υπάρξουν αποφάσεις του Καραμανλή για εκλογές, αυτές θα γίνουν γνωστές στις 20 Αυγούστου, σε περίπτωση που θέλει να αιφνιδιάσει, όπως έκανε το 2007.
Είναι η μόνη ημερομηνία που βολεύει για εκλογές το Σεπτέμβριο.
Θα χρειαστεί όμως να κάνει ένα σαρωτικό ανασχηματισμό, να αλλάξει το κόμμα, να εξαγγείλει σοβαρές πολιτικές, να εκδιώξει διοικητές, δηλαδή να κάνει κινήσεις που απαιτούν τόλμη και έμπνευση. ΚΙ όλα αυτά για να φέρει τη διαφορά στο 39% με 37% – όχι βέβαια για να κερδίσει το παιχνίδι.
Αλλά επειδή τα κουτσά άλογα δεν μπορούν να κάνουν σπριντ, τα περισσότερα στελέχη πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός θα περιοριστεί σε ένα πασάλειμμα με μετακινήσεις, που δεν θα του δημιουργήσουν μεγάλο εσωκομματικό κόστος. Σελ. 16>Πήρε «σκούπα» χωρίς… φαράσι Ζαλισμένη ακόμη από το χαστούκι του εκλογικού αποτελέσματος η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι αδυνατεί να σκεφτεί και να δράσει πολιτικά.
Υπό το κράτος του πανικού και το στενό μαρκάρισμα του Καρατζαφέρη εξαπέλυσε ένα ακόμη «μέτρο», για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την πολυετή απραξία της στο θέμα της λαθρομετανάστευσης.
Επειδή οι αρμόδιοι ξέρουν ότι ο μέσος πολίτης θα ταυτίσει τη σπουδή της κυβέρνησης με το εκλογικό αποτέλεσμα, προσπάθησαν να μας πείσουν ότι τα μέτρα είχαν αποφασιστεί νωρίτερα, αλλά δεν είχαν ανακοινωθεί πριν από τις ευρωεκλογές, για να μην προκαλέσουν αντιδράσεις από την πλευρά της Αριστεράς και των ευαίσθητων με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σελ. 61>στο πέταλο Θυμάστε πριν από τον ανασχηματισμό του Γενάρη τι γράφαμε σε αυτή τη στήλη.
Ο γνωστός επιχειρηματίας Αποστολόπουλος, ιδιοκτήτης ιατρικών κέντρων της χώρας, με τη σύμφωνη γνώμη του Καραμανλή είχε συζητήσεις με τον Καρατζαφέρη για να μπει στην κυβέρνηση. Είχαμε γράψει μάλιστα και το όνομα του Βορίδη.
Προσέξτε, και τότε τα ίδια έλεγε ο Καρατζαφέρης. Δεν τα έλεγε βέβαια δημόσια. Έβαζε μεσολαβητές.
Τώρα βγαίνει δημόσια και θέλει να συγκυβερνήσει με τον Καραμανλή. Δεν μας πέφτει λόγος. Αλλά δεν βλέπουμε η προσπάθεια να ευοδώνεται. Θα πέσει στο κενό. Δεν πρόκειται, όμως, να πέσει στο κενό η προσπάθεια του Καρατζαφέρη να φτιάξει ένα συγκροτημένο ακροδεξιό κόμμα. Διότι αυτό έγινε στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου. Σελ. 70>στο πέταλο Στην Α’ Θεσσαλονίκης διασύρθηκε.
Με τρεις υπουργούς στην κυβέρνηση έχασε πάνω από 10 μονάδες κι έπεσε κάτω από 30%.
Στο Υπόλοιπο Αττικής «πληρώθηκε» του σκάνδαλο του Βατοπεδίου και η αλαζονεία του υφυπουργού Βλάχου.
Από το 41% του 2005, η Ν.Δ. βυθίστηκε στο 28% με δύο υφυπουργούς από την περιοχή. Στην Αθήνα σκέτο δράμα.
Εδώ ακόμη κυνηγάνε τον Ζαγορίτη που δεν κατάφερε να τοποθετήσει ούτε εκλογικούς αντιπροσώπους. Αφήστε που έστελνε τους υπόλοιπους της Β’ Αθήνας στα βουνά και στα λαγκάδια, μήπως του «φάνε» κανένα σταυρό… Σελ. 71>στο πέταλο Πιστεύουμε πως έχει ενδιαφέρον να μάθει ο κόσμος σε ποια ψυχική και διανοητική κατάσταση βρισκόταν ο Καραμανλής το απόγευμα της Κυριακής. Μόλις έπεσε ο κεραυνός των exit polls, Παναγίες ανέβαζε, Χριστούς κατέβαζε.
Καντήλια άναβε, καντήλια έσβηνε. Ωρυόταν, έβριζε: άχρηστος λαός, αχάριστος κόσμος, θα τους παρατήσω όλους. Να πάνε όλοι στο διάολο.
Από τις 3 περίπου είχε αρχίσει να πίνει χάπια για να ηρεμήσει. Να μην ξεχνάμε ότι οι ενδείξεις για τα exit polls άρχισαν να φτάνουν στη Ραφήνα από τις 3 το μεσημέρι. Και το Σάββατο στο κρησφύγετό του στον Λυκαβηττό, εκεί που κάνει τις πονηρές, πολιτικές συναντήσεις, είχε μάθει ότι η διαφορά θα πρέπει να είναι γύρω στα 4 με 5. Σελ. 72>

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΗΡΘΕ ένας ΕΡΩΤΑΣ ΣΑΝ ΒΡΟΧΗ Μια ιστορία ρομαντική, όπως τα τρυφερά κοριτσίστικα όνειρα.
Μια γυναίκα που αναδύεται από το σκοτεινό πέλαγος του έρωτα, για να αντικρίσει τον εκτυφλωτικό ήλιο της αγάπης!
Κλαίλια…
Ένα όνομα-σταθμός στη ζωή της.
Η μητέρα της λάτρεψε την ηρωίδα του Ξενόπουλου και της έδωσε, λίγο προτού φύγει από τη ζωή, το όνομά της.
Μαζί όμως της δώρισε χωρίς να το θέλει και τη μοίρα της λαμπερής κοντεσίνας. Υπήρχε και για κείνην ένας Παύλος, βαθιά, απόλυτα ερωτευμένος, για μια ζωή.
Αλλά η Κλαίλια ήθελε να γνωρίσει τον έρωτα όπως ζωντάνευε μέσα στις σελίδες των βιβλίων.
Και βρήκε τον Ντένη της στο πρόσωπο του Νικηφόρου.
Χρόνια μετά, μόνη και κλεισμένη στον εαυτό της, ανάμεσα σε βράχια και σπασμένα όστρακα, εξακολουθεί να ζει παρέα με θύμησες που πληγώνουν και επιθυμίες που κοιμούνται.
Μα ξαφνικά ένα μικρό κορίτσι μπαίνει στη ζωή της.
Και… τι παράξενο… έχουν το ίδιο όνομα!
Μια ιστορία ρομαντική, όπως τα τρυφερά κοριτσίστικα όνειρα.
Μια γυναίκα που αναδύεται από το σκοτεινό πέλαγος του έρωτα, για να αντικρίσει, ώριμη πια, τον εκτυφλωτικό ήλιο της αγάπης!

Ασφυκτική κυριαρχία του χρήματος στο Ιράν

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR Le Monde Diplomatique
Ένας μονοπωλιακός καπιταλισμός
Του Ramine Motamed-Nejad
Καθηγητής στο Κέντρο Οικονομίας της Σορβόννης, Πανεπιστήμιο Paris-I
Όπως και οι προεδρικές εκλογές του 2005, έτσι και οι τωρινές εκλογές επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τα εσωτερικά προβλήματα.
Πριν από τέσσερα χρόνια, οι «μεταρρυθμιστές» υποψήφιοι νικήθηκαν γιατί αποδείχθηκαν ανίκανοι να προτείνουν μια λύση για τα κοινωνικά προβλήματα, τη στιγμή που ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ είχε υποσχεθεί «να φέρει τα χρήματα του πετρελαίου στο τραπέζι του λαού».
Σήμερα, ο Ιρανός πρόεδρος εγκαλείται με τη σειρά του για τον οικονομικό απολογισμό της θητείας του.

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣΤου Δρ. Δ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ
Ο ΛΟΓΟΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΣ (ΟΜΙΛΙΑ) Η ΓΡΑΠΤΟΣ (ΓΡΑΦΗ-ΠΡΑΞΗ) ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΠΟ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ (ΕΣΤΙΕΣ) ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ
Η χαρακτηριστική διαταραχή που σχεδόν κατά κανόνα παρουσιάζεται στην σκλήρυνση κατά πλάκας είναι η παρεγκεφαλιδική δυσαρθρία που προκύπτει όταν υπάρχει βλάβη (εστία) στην παρεγκεφαλίδα (θέση 5 στο σχήμα).
Πέρα από αυτό μπορεί να εμφανισθούν και άλλες διαταραχές όπως π.χ. η αφασία (αδυναμία εκπομπής λόγου) όταν έχουμε μια βλάβη στο κινητικό κέντρο του λόγου στην θέση 1, ή η δυσφασία αισθητικής ή αντιλήψεως θέση 2, όπου είναι η αντιληπτή περιοχή του λόγου στο οπίσθιο μέρος της εγκάρσιας έλικας του κροταφικού λοβού ή στην περιοχή της υποδοχής του λόγου στον βρεγματικό λοβό θέση 3.
Αρκετές φορές σε υφιστάμενη βλάβη (εστία) της γωνιώδους έλικας στον βρεγματικό λοβό.
Τα κέντρα των θέσεων 3 και 4 επικοινωνούν χωριστά από τους άλλους σχηματισμούς και μεταξύ τους και μαζί με την θέση 1.
Όταν έχουμε κάποια βλάβη (εστία) στις θέσεις αυτές εμφανίζεται η δυσφασία αγωγής όπου ο ασθενής επαναλαμβάνει ή διαφοροποιεί λέξεις.
Το άρθρο αυτό έχει σαν στόχο να καθοδηγήσει κάποιον να αντιληφθεί και να αναγνωρίσει μια διαταραχή του λόγου έτσι ώστε να καταλάβει το σύμπτωμα και να το αναφέρει παρακάτω.
Είναι απόλυτα λογικό ότι αυτές οι διαταραχές για μη γνώστες είναι δυσνόητες και περίπλοκες όσο απλά γραμμένα και αν είναι.
Συνεπώς αν υπάρχει οποιαδήποτε απορία, ρωτήστε μας.

Γεύσεις Νοσταλγίας και Παράδοσης από τις Αλησμόνητες Πατρίδες

Η Δημοτική - Εμπορική - Τουριστική Επιχείρηση Καλαμαριάς Α.Ε Ο.Τ.Α οργανώνει την Τετάρτη 17 Ιουνίου και ώρα 19:00 την εκδήλωση «ΓΕΥΣΕΙΣ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ» στην πλαζ Αρετσού.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται για δέκατη συνεχή χρονιά και ήδη έχει καθιερωθεί σαν θεσμός.
Οι προσφυγικοί σύλλογοι που συμμετέχουν παρουσιάζουν παραδοσιακά φαγητά και γλυκίσματα από τις αλησμόνητες πατρίδες και ακολουθεί μια αξέχαστη μουσική βραδιά με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.
Τα μέλη του κάθε συλλόγου παρασκευάζουν φαγητά και γλυκίσματα , συμμετέχοντας σε μια σημαντική αλυσίδα μεταφοράς των δικών μας παραδόσεων.
Έτσι, δυναμώνουμε τις αξίες μας.
Στην εκδήλωση συμμετέχουν: Ένωση Κυπρίων Βόρειας Ελλάδας Ποντιακός Σύλλογος Καλαμαριάς Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς Ένωση Σμυρναίων Μικρασιατών Βορείου Ελλάδος, Πανελλήνια Ομοσπονδία Μικρασιατικών Σωματείων Βόρειας Ελλάδας Πολιτιστικός Σύλλογος προσφύγων Μικρασιατών Ν. Κρήνης « Η Αγία Παρασκευή» Προοδευτικός Σύλλογος Αρετσούς - Δέρκων Ένωση ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ελλάδος Σύλλογος Καυκασίων « Ο Προμηθέας» Σύλλογος Κουριωτών « Ο Ταξιάρχης» Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Κατοίκων Αγίου Παντελεήμονα Σύλλογος Γηγενών Καλαμαριωτών Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Ν. Κρήνης «Η Μπουμπουλίνα» Μουσικοχορευτικός και πολιτιστικός σύλλογος «ΣΕΜΕΛΗ» Μικρασιατικός Σύλλογος Ν. Ευκαρπίας «ΟΥΣΑΚ» Συμβολική τιμή για δοκιμή τεσσάρων γεύσεων: 5,00 €
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης θα πλαισιώσουν τα χορευτικά συγκροτήματα και οι χορωδίες των συλλόγων.

Μεγάλη συναυλία της Δέσποινας Βανδή στην Καλαμαριά

Άρχισε η προπώληση εισιτηρίων για τη μεγάλη συναυλία της Δέσποινας Βανδή στην Καλαμαριά.
Η δημοφιλής ερμηνεύτρια και οι «Goin' Through», το αγαπημένο συγκρότημα της νεολαίας που θα εμφανιστεί μαζί της, θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη Πέμπτη 18 Ιουνίου για μια και μοναδική συναυλία στο γήπεδο του Απόλλωνα Καλαμαριάς, που διοργανώνει η διοίκηση του Απόλλωνα Καλαμαριάς.
Εισιτήρια προπωλούνται σε γκισέ έξω από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Καλαμαριάς στον πεζόδρομο Κομνηνών, στην πλατεία Αριστοτέλους στον γκισέ του Δήμου Θεσσαλονίκης, Δισκοπωλείο «Πάτσης» Τσιμισκή 41 και στο Βιβλιοπωλείο «Ουρανία» (Σμύρνης 46 - Ν.Κρήνη).
Υπεύθυνος εκδήλωσης: Σταύρος Ζαμπέτογλου, τηλ.2310425-534 486-588 και 6937427677

Πρόσκληση στο 2ο Κολυμβητικό Περίπατο Θερμαϊκού

Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Χρ.Οικονομίδης ο Πρόεδρος ΚΑΠ-ΠΑ 2000 Ν.Μακραντωνάκης και το Δ.Σ. σας προσκαλούν την Κυριακή 21 Ιουνίου 2009 στο 2ο Κολυμβητικό Περίπατο Θερμαϊκού με τη συμμετοχή και αθλητών με αναπηρία