Όταν έμαθε τα αποτελέσματα των exit polls, ήταν έτοιμος να το σκάσει σαν τον Ιουστινιανό μετά τη Στάση του Νίκα – και η Νατάσα δεν είναι Θεοδώρα για να τον στηρίξει στα δύσκολα. Τελικά, τον έπεισαν κι έμεινε, αλλά τώρα είναι περισσότερο Κώστας και λιγότερο Καραμανλής.
Αναζητήσαμε το ψυχόδραμα του μέχρι πρότινος «καταλληλότερου» πρωθυπουργού, όπως αποκαλύφθηκε το εφιαλτικό για τον ίδιο κυριακάτικο απόγευμα. Από την ανθρώπινη πλευρά προκύπτουν ερμηνείες για τη στάση και τις αποφάσεις του και κατά συνέπεια πολιτικά συμπεράσματα.
Σελ.2
Βαρύ το χέρι του Καρατζαφέρη
Το χέρι του Καρατζαφέρη αποδείχθηκε πολύ… βαρύ.
Ακόμη να συνέλθει ο Καραμανλής από το χαστούκι που δέχτηκε από τα άκρα δεξιά του.
Κι όπως εξακολουθεί να είναι ζαλισμένος, από τη μια φοβάται ότι κάποιοι από το δυσαρεστημένο πλήρωμα ετοιμάζονται να σαλτάρουν από το επερχόμενο ναυάγιο κι από την άλλη σέρνεται σε πολιτικές αποφάσεις που υπολογίζει ότι θα ικανοποιήσουν τους ψηφοφόρους του ΛΑΟΣ ώστε να ξαναγυρίσουν στη Ν.Δ.
Όσοι είδαν τον Καραμανλή από κοντά το απόγευμα των εκλογών αντίκρισαν μια εικόνα πρωτόγνωρη.
Ο άλλοτε αγέρωχος ηγέτης ήταν καταπτοημένος, έδειχνε ξαφνικά κουρασμένος και ξεσπούσε οργισμένος σε… καντήλια. Από αρκετές πλευρές μαθαίνουμε ότι έφτασε στα όρια της παραίτησης. Είχε μάλιστα ετοιμάσει και σχετική δήλωση- διάγγελμα, με το οποίο γνωστοποιούσε ότι οδεύουμε σε πρόωρες εκλογές!
Σελ.12
Κάθετα αντίθετη η Ντόρα
Το μεγάλο πρόβλημα πλέον το έχει η Ντόρα Μπακογιάννη, που, αν δεν υπήρχε η αντιπάθεια του Καραμανλή προς τον Καρατζαφέρη, θα είχε δεχτεί ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις για τις απόψεις της κατά του ΛΑΟΣ.
Η Ντόρα είναι από τους ελάχιστους που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο ΛΑΟΣ παραμένει ακραίο κόμμα, και δέχεται χτυπήματα κάτω από τη μέση γι’ αυτό.
Η ίδια θεωρεί ότι τυχόν συνεργασία θα είναι ολέθριο σφάλμα και θα οδηγήσει τη Ν.Δ. στο αποτέλεσμα του 1981, όταν ο Ράλλης συνεργάστηκε με την Εθνική Παράταξη και πάτωσε. Πιστεύει επίσης ότι ο ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη θα «ξεφουσκώσει», όπως έγινε και με το ΔΗΚΚΙ και με την ΠΟΛΑΝ του Αντώνη Σαμαρά.
Θεωρεί όμως ότι αυτό μπορεί να έχει επιτυχία μόνο αν ανοίξει μέτωπο η Ν.Δ. συνολικά με τον ΛΑΟΣ και τις θέσεις του. Ενδεικτικό ωστόσο των ρωγμών που εμφανίζει το στρατόπεδο της Ντόρας είναι πως αρκετοί βουλευτές της επιρροής της δεν αποκλείουν συνεργασία, όπως για παράδειγμα ο Θ. Γιαννόπουλος.
Σελ. 14
Οι εκλογές κρίνουν τον ανασχηματισμό
Αν υπάρξουν αποφάσεις του Καραμανλή για εκλογές, αυτές θα γίνουν γνωστές στις 20 Αυγούστου, σε περίπτωση που θέλει να αιφνιδιάσει, όπως έκανε το 2007.
Είναι η μόνη ημερομηνία που βολεύει για εκλογές το Σεπτέμβριο.
Θα χρειαστεί όμως να κάνει ένα σαρωτικό ανασχηματισμό, να αλλάξει το κόμμα, να εξαγγείλει σοβαρές πολιτικές, να εκδιώξει διοικητές, δηλαδή να κάνει κινήσεις που απαιτούν τόλμη και έμπνευση. ΚΙ όλα αυτά για να φέρει τη διαφορά στο 39% με 37% – όχι βέβαια για να κερδίσει το παιχνίδι.
Αλλά επειδή τα κουτσά άλογα δεν μπορούν να κάνουν σπριντ, τα περισσότερα στελέχη πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός θα περιοριστεί σε ένα πασάλειμμα με μετακινήσεις, που δεν θα του δημιουργήσουν μεγάλο εσωκομματικό κόστος.
Σελ. 16>Πήρε «σκούπα» χωρίς… φαράσι
Ζαλισμένη ακόμη από το χαστούκι του εκλογικού αποτελέσματος η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι αδυνατεί να σκεφτεί και να δράσει πολιτικά.
Υπό το κράτος του πανικού και το στενό μαρκάρισμα του Καρατζαφέρη εξαπέλυσε ένα ακόμη «μέτρο», για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την πολυετή απραξία της στο θέμα της λαθρομετανάστευσης.
Επειδή οι αρμόδιοι ξέρουν ότι ο μέσος πολίτης θα ταυτίσει τη σπουδή της κυβέρνησης με το εκλογικό αποτέλεσμα, προσπάθησαν να μας πείσουν ότι τα μέτρα είχαν αποφασιστεί νωρίτερα, αλλά δεν είχαν ανακοινωθεί πριν από τις ευρωεκλογές, για να μην προκαλέσουν αντιδράσεις από την πλευρά της Αριστεράς και των ευαίσθητων με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σελ. 61>στο πέταλο
Θυμάστε πριν από τον ανασχηματισμό του Γενάρη τι γράφαμε σε αυτή τη στήλη.
Ο γνωστός επιχειρηματίας Αποστολόπουλος, ιδιοκτήτης ιατρικών κέντρων της χώρας, με τη σύμφωνη γνώμη του Καραμανλή είχε συζητήσεις με τον Καρατζαφέρη για να μπει στην κυβέρνηση. Είχαμε γράψει μάλιστα και το όνομα του Βορίδη.
Προσέξτε, και τότε τα ίδια έλεγε ο Καρατζαφέρης. Δεν τα έλεγε βέβαια δημόσια. Έβαζε μεσολαβητές.
Τώρα βγαίνει δημόσια και θέλει να συγκυβερνήσει με τον Καραμανλή. Δεν μας πέφτει λόγος. Αλλά δεν βλέπουμε η προσπάθεια να ευοδώνεται. Θα πέσει στο κενό. Δεν πρόκειται, όμως, να πέσει στο κενό η προσπάθεια του Καρατζαφέρη να φτιάξει ένα συγκροτημένο ακροδεξιό κόμμα. Διότι αυτό έγινε στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου.
Σελ. 70>στο πέταλο
Στην Α’ Θεσσαλονίκης διασύρθηκε.
Με τρεις υπουργούς στην κυβέρνηση έχασε πάνω από 10 μονάδες κι έπεσε κάτω από 30%.
Στο Υπόλοιπο Αττικής «πληρώθηκε» του σκάνδαλο του Βατοπεδίου και η αλαζονεία του υφυπουργού Βλάχου.
Από το 41% του 2005, η Ν.Δ. βυθίστηκε στο 28% με δύο υφυπουργούς από την περιοχή. Στην Αθήνα σκέτο δράμα.
Εδώ ακόμη κυνηγάνε τον Ζαγορίτη που δεν κατάφερε να τοποθετήσει ούτε εκλογικούς αντιπροσώπους. Αφήστε που έστελνε τους υπόλοιπους της Β’ Αθήνας στα βουνά και στα λαγκάδια, μήπως του «φάνε» κανένα σταυρό…
Σελ. 71>στο πέταλο
Πιστεύουμε πως έχει ενδιαφέρον να μάθει ο κόσμος σε ποια ψυχική και διανοητική κατάσταση βρισκόταν ο Καραμανλής το απόγευμα της Κυριακής. Μόλις έπεσε ο κεραυνός των exit polls, Παναγίες ανέβαζε, Χριστούς κατέβαζε.
Καντήλια άναβε, καντήλια έσβηνε. Ωρυόταν, έβριζε: άχρηστος λαός, αχάριστος κόσμος, θα τους παρατήσω όλους. Να πάνε όλοι στο διάολο.
Από τις 3 περίπου είχε αρχίσει να πίνει χάπια για να ηρεμήσει. Να μην ξεχνάμε ότι οι ενδείξεις για τα exit polls άρχισαν να φτάνουν στη Ραφήνα από τις 3 το μεσημέρι. Και το Σάββατο στο κρησφύγετό του στον Λυκαβηττό, εκεί που κάνει τις πονηρές, πολιτικές συναντήσεις, είχε μάθει ότι η διαφορά θα πρέπει να είναι γύρω στα 4 με 5. Σελ. 72>
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου