Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣΤου Δρ. Δ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ
Ο ΛΟΓΟΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΣ (ΟΜΙΛΙΑ) Η ΓΡΑΠΤΟΣ (ΓΡΑΦΗ-ΠΡΑΞΗ) ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΠΟ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ (ΕΣΤΙΕΣ) ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ
Η χαρακτηριστική διαταραχή που σχεδόν κατά κανόνα παρουσιάζεται στην σκλήρυνση κατά πλάκας είναι η παρεγκεφαλιδική δυσαρθρία που προκύπτει όταν υπάρχει βλάβη (εστία) στην παρεγκεφαλίδα (θέση 5 στο σχήμα).
Πέρα από αυτό μπορεί να εμφανισθούν και άλλες διαταραχές όπως π.χ. η αφασία (αδυναμία εκπομπής λόγου) όταν έχουμε μια βλάβη στο κινητικό κέντρο του λόγου στην θέση 1, ή η δυσφασία αισθητικής ή αντιλήψεως θέση 2, όπου είναι η αντιληπτή περιοχή του λόγου στο οπίσθιο μέρος της εγκάρσιας έλικας του κροταφικού λοβού ή στην περιοχή της υποδοχής του λόγου στον βρεγματικό λοβό θέση 3.
Αρκετές φορές σε υφιστάμενη βλάβη (εστία) της γωνιώδους έλικας στον βρεγματικό λοβό.
Τα κέντρα των θέσεων 3 και 4 επικοινωνούν χωριστά από τους άλλους σχηματισμούς και μεταξύ τους και μαζί με την θέση 1.
Όταν έχουμε κάποια βλάβη (εστία) στις θέσεις αυτές εμφανίζεται η δυσφασία αγωγής όπου ο ασθενής επαναλαμβάνει ή διαφοροποιεί λέξεις.
Το άρθρο αυτό έχει σαν στόχο να καθοδηγήσει κάποιον να αντιληφθεί και να αναγνωρίσει μια διαταραχή του λόγου έτσι ώστε να καταλάβει το σύμπτωμα και να το αναφέρει παρακάτω.
Είναι απόλυτα λογικό ότι αυτές οι διαταραχές για μη γνώστες είναι δυσνόητες και περίπλοκες όσο απλά γραμμένα και αν είναι.
Συνεπώς αν υπάρχει οποιαδήποτε απορία, ρωτήστε μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: