Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εδώ είμαστε και πάλι.
Περίμενα την απάντηση του Αρμόδιου Υπουργού στην επερώτηση του Βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ Θάνου Πλεύρη, σχετικά με τους Εθελοντές πυροσβέστες.
Να θυμηθούμε λίγο την Ερώτηση, και στην συνέχεια να δούμε τι απάντησε ο «αρμόδιος» Υπουργός!
«ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΞΙΟΤΙΜΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΟΥΣ

Υπάρχουν περίπου 2.500 χιλιάδες συνάνθρωποι μας που με σθένος ψυχής αψηφούν τον κίνδυνο και ρίχνονται εθελοντικά στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών.
Και αντί η πολιτεία να βραβεύει αυτούς τους ανθρώπους για την προσφορά και το έργο τους, αδιαφορεί ακόμα και να τους παρέχει τα αυτονόητα όπως στολές και μέσα ατομικής προστασίας για την ασφάλεια τους και για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα συμβάντα.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
Α. Πότε επιτέλους οι άνθρωποι με εθελοντικό φιλότιμο θα πάψουν να αντιμετωπίζονται απαξιωτικά και θα βραβεύονται για το θάρρος και την αυτοθυσία τους;
Β. Πότε θα φροντίσετε για την ασφάλεια των εθελοντών πυροσβεστών ώστε να λάβουν στολές και εξοπλισμό;
Γ. Θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο ώστε να λειτουργήσει ο θεσμός του εθελοντή πυροσβέστη όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη;
Αθήνα 10.06.2008Οι ερωτώντες βουλευτές
Αθανάσιος Πλεύρης, Βουλευτής Α’ Αθηνών
Άδωνις Σπυρίδων Γεωργιάδης, Βουλευτής Β’ Αθηνών»
Πάμε τώρα να δούμε και την απάντηση.
Απολαύσατε τι λεει η πολιτική ηγεσία μας;
Συνάδελφοι, όπως καταλαβαίνετε κάτι ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΕΔΩ.
Η ΑΓΝΟΙΑ εξακολουθεί να υπάρχει στους «αρμοδίους» και μας ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΝ με τους Εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας.
Το Υπουργείο μπορεί να «προσβλέπει» στους Εθελοντές, αλλά τους έχει όλους μέσα στο ΙΔΙΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ.
Είμαι πολύ περίεργος να δω ΠΟΤΕ θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και ΠΟΤΕ θα καταλάβουν ότι ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ Ο.Τ.Α.
Έλεος πια.
Θα επανέλθω με νεότερα.

Βασίλης Τσούγκαρης
Εθελοντής Πυροσβέστης
Αρθρογράφος – Παραγωγός Ραδιοφωνίας

Μεγάλες πυρκαγιές σε εξέλιξη

(ΑΠΟ http://www.cosmo.gr)
Δύο φωτιές καίνε από την Τρίτη (8/7) το μεσημέρι στο Σόκολο Αριδαίας και στο Κόνισκο Καρπενησίου.
Η πυρκαγιά στην Αριδαία ξεκίνησε από σημείο που απέχει 100 μέτρα από τα σύνορα με τα Σκόπια σε δύσβατο σημείο με πυκνή δασική βλάστηση.
Επί τόπου βρίσκονται πεζοπόρο τμήμα 50 ανδρών, 8 οχήματα και 35 εθελοντές.
Το έργο είναι δύσκολο καθώς η περιοχή είναι δύσβατη.
Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται και φωτιά στο Καρπενήσι, η οποία ξέσπασε σε δύσβατο ελατοδάσος κοντά στο χωριό Αγιος Ανδρέας.
Στην περιοχή επιχειρούν 14 οχήματα, 42 πυροσβέστες, 1 ελικόπτερο, πεζοπόρο τμήμα 80 ανδρών ενώ στην κατάσβεση χρησιμοποιούνται και τέσσερις μπουλντόζες.
Για την Τετάρτη (9/7), η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προειδοποιεί για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς στα Ιόνια νησιά και για υψηλό κίνδυνο στα νησιά του Αιγαίου, στην Κρήτη, στη Θράκη, στο ανατολικό τμήμα της Μακεδονίας, στην ανατολική Πελοπόννησο, στην ανατολική Στερεά και στην Ήπειρο.
Ντίνα Μιχαλοπούλου

Σε δόσεις τα χρήματα στους σεισμόπληκτους

(ΑΠΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑ http://www.imerisia.gr)
Σε τρεις δόσεις θα δοθούν στους σεισμόπληκτους τα χρήματα για την ανακατασκευή των σπιτιών και σε δύο δόσεις για την επισκευή των σπιτιών που επλήγησαν από τον σεισμό της 8ης Iουνίου.Xθες, ο υπουργός ΠEXΩΔE, Γιώργος Σουφλιάς, υπέγραψε τις σχετικές αποφάσεις με τις οποίες καθορίζονται: οι προθεσμίες και η διαδικασία χορήγησης της δωρεάν κρατικής αρωγής, οι υποχρεωτικές απαιτήσεις για τη σύνταξη μελετών αποκατάστασης και την έκδοση των σχετικών οικοδομικών αδειών και το τιμολόγιο για τις εργασίες επισκευής βλαβών.
Πιο συγκεκριμένα:
H δωρεάν κρατική αρωγή χορηγείται σε 3 δόσεις για την ανακατασκευή κτισμάτων (το 30% της συνολικής αρωγής με την έκδοση της νέας οικοδομικής άδειας, το 35% της συνολικής αρωγής μόλις ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός και οι τοιχοποιίες και το υπόλοιπο 35% με την ολοκλήρωση των εργασιών) και σε 2 δόσεις για την επισκευή κτισμάτων.
Oι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους εντός ενός (1) έτους για τα επισκευάσιμα κτίρια και εντός έξι μηνών (6) για τα κατεδαφιστέα κτίρια (από την ημέρα έκδοσης του πορίσματος χαρακτηρισμού του κτιρίου από την υπηρεσία του YΠEXΩΔE).
Στα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή των αιτήσεων και το κάθε στάδιο επισκευής ή ανακατασκευής περιλαμβάνονται τα έγγραφα που σχετίζονται με την κυριότητα του ακινήτου (π.χ. συμβόλαια) και τη διαδικασία ανακατασκευής ή επισκευής του κτίσματος.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή τη συμπλήρωση 34 χρόνων από το προδοτικό πραξικόπημα και την βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο Δήμος Καλαμαριάς σε συνεργασία με την Ενωση Κυπρίων Βόρειας Ελλάδος πραγματοποιεί εκδήλωση μνήμης και τιμής την Κυριακή 13 Ιουλίου 2008 στις 8.00 μ.μ. στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Κόδρα. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του, ο υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νεοκλής Συλικιώτης. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:
Στις 8.00 μ.μ. επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες Ελλαδίτες και Ελληνοκυπρίους και παράκληση για τους αγνοούμενους της Κυπριακής τραγωδίας, στον ιερό ναό Αγίου Αλεξάνδρου .
Θα ακολουθήσει συμβολική περιποίηση του ΄Αλσους των Αγνοουμένων με τα 1619 κυπαρίσσια, όσοι και οι αγνοούμενοι ελληνοκύπριοι, που βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο του ναού, ενώ στις 9.00 μ.μ. η βραδιά θα κλείσει με παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό συγκρότημα του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης στο χώρο της πλάζ Αρετσούς
.

Δικαίωση για το Πατριαρχείο

(ΑΠΟ http://www.ethnos.gr/)
Απόφαση-ορόσημο υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης και κατά της τουρκικής κυβέρνησης εξέδωσε χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, κρίνοντας ότι η τελευταία δήμευσε παράνομα το 1997, μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων, το Ελληνικό Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου.
Το δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή που είχε κάνει τον Απρίλιο του 2005 το Οικουμενικό Πατριαρχείο και έκρινε ότι υπήρξε από την τουρκική κυβέρνηση «παραβίαση του άρθρου 1 του πρώτου πρόσθετου πρωτοκόλλου της Σύμβασης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών».
Να σημειωθεί ότι ουσιαστικά η απόφαση σε ό,τι αφορά το θέμα της παραβίασης είναι ομόφωνη, συμπεριλαμβανομένου και του Τούρκου δικαστή.
Στην αιτιολογημένη θέση των τριών «μειοψηφούντων» δικαστών, αναφέρεται ότι συμφωνούν με την πλειοψηφία για την παραβίαση, κρίνοντας όμως επιπλέον ότι οι ενέργειες-παρεμβολές των τουρκικών Αρχών εξαρχής δεν ήταν συμβατές με την αρχή της νομιμότητας. Η σημασία της απόφασης του ΕΔΑΔ είναι μεγάλη και έχει ευρύτερη πολιτική σημασία.
Κατά πρώτον, αναφέρει το Πατριαρχείο ως Οικουμενικό και το περιγράφει στην απόφαση ότι έχει μια ευρύτερη αναγνώριση και ρόλο συντονιστή ολόκληρου του ορθόδοξου κόσμου και ότι ακόμη εκπροσωπεί ολόκληρη την ορθόδοξη μειονότητα στην Τουρκία. Να σημειωθεί ακόμη πως ήταν η πρώτη φορά που το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει προσφύγει σε διεθνές δικαστήριο κατά της τουρκικής κυβέρνησης και του τουρκικού Δημοσίου και η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί σταθμό, δεδομένου ότι αναγνωρίζει πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο μπορεί να έχει και να διατηρεί την περιουσία του. Ετσι πλέον ανοίγει ο δρόμος τόσο για να αποτρέψει όσο και για να διεκδικήσει την περιουσία του, που με διαφόρους τρόπους επιδιώκει να δημεύσει το τουρκικό Δημόσιο.
Επίσης το δικαστήριο εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για τον περίφημο νόμο του 1935 περί βακουφίων, με τον οποίο έχουν δημευτεί τόσο περιουσίες των Ρωμιών όσο και άλλων μειονοτήτων. Η απόφαση του ΕΔΑΔ, πάντως, δεν είναι άμεσα εκτελεστή, αφού το δικαστήριο έδωσε προθεσμία έξι μηνών και στα δύο μέρη ώστε να έρθουν σε συμφωνία.
Επίσης διατηρεί τη διαδικασία και εκχωρεί στον πρόεδρο του ΕΔΑΔ την αρμοδιότητα να πάρει τις ανάλογες πρωτοβουλίες και να προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες. Προκειμένου να προχωρήσει στην απόφασή του, το ΕΔΑΔ πραγματοποίησε δύο δημόσιες συνεδριάσεις, στις 27 Νοεμβρίου 2007 και στις 17 Ιουνίου 2008, όπου τη νομική υποστήριξη από πλευράς του Πατριαρχείου είχαν ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Ν. Αλιβιζάτος, ο Τούρκος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γαλατασαράι και ο λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Θράκης Γ. Κτιστάκης. Η ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εκπέμπει ένα διπλό, βαρυσήμαντο πολιτικό μήνυμα.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δικαιώνεται απέναντι σε μια αυταρχική και μη δικαιοκρατική, τουρκική κρατική εξουσία. Η Τουρκία για ακόμη μία φορά καταδικάζεται για παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και καλείται να συνειδητοποιήσει, επιτέλους, πως η ευρωπαϊκή της πορεία απαιτεί την προσαρμογή της στις αξίες της ΕΕ, σημαντικό μέρος των οποίων αποτελούν τα δικαιώματα, τονίζει σε δήλωσή του για το θέμα ο Ανδρέας Λοβέρδος, πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα εξωτερικών.
Χρίστος Τελίδης

ΤΟ ΝΕΡΟ ΝΕΡΑΚΙ

(ΑΠΟ http://www.halkidikinews.gr/)
Tο νερό νεράκι λένε οι κάτοικοι σε πολλές πειροχές του δήμου Τορώνης, διότι εντοπίζεται σοβαρό πρόβλημα τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα του νερού.
Ο δήμος προσπαθεί να εξασφαλίσει επάρκεια νερού στη Σάρτη, στη Συκιά και στο Καλαμίτσι, ενώ το πρόβλημα είναι εντονότερο στην Τορώνη και στο Πόρτο Κουφό.
Σε πολλές γεωτρήσεις στην περιοχή έχουν ανιχνευθεί ποσότητες σιδήρου και μαγγανίου, γι΄αυτό και ο δήμος ενημέρωσε τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί στη χρήση του νερού.
«Τα αποθέμα στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής έχουν εξαντληθεί σύμφωνα με σχετική μελέτη του ΙΓΜΕ.
Τα επόμενα χρόνια θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα τόσο για τους υφιστάμενους οικισμούς, όσο και για τα 1200 στρέμματα που μπαίνουν στο πολεοδομικό σχέδιο, αν δεν γίνει το φράγμα στην περιοχή «Βάβου» για το οποίο υπάρχει σχετική μελέτη του ΑΠΘ» ανέφερε ο δήμαρχος Τορώνης Κυπαρίσσης Ντέμπλας.
Οι υπάρχουσες δημοτικές γεωτρήσεις αδυνατούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του καλοκαιριού, γι΄αυτό πολλοί κάτοικοι κυρίως στην Τορώνη και στο Πόρτο Κουφό εξυπηρετούνται από ιδωτικές γεωτρήσεις και πηγάδια.
Από την άλλη, η Σάρτη και η Συκιά έχουν μεν νερό, ωστόσο απ' ότι έχουν δείξει οι αναλύσεις δεν είναι κατάλληλο.
Η δημοτική αρχή την περίοδο αυτή βρίσκεται στη φάση κατάρτησης δύο μελετών για την κατασκευή φραγμάτων.
Το ένα θα εξασφαλίσει νερό για την Τορώνη, το Πόρτο Κουφό και την Τριστινίκα και το άλλο για τη Σάρτη, τη Συκιά και το Κριαρίτσι.
«Ζητάμε τη δέσμευση της πολιτείας και της νομαρχίας ότι τα έργα αυτά θα ενταχθούν για χρηματοδότηση στο Δ' Κ.Π.Σ, γιατί δεν μπορεί η περιοχή μας να υδροδοτηθεί από τα μεγάλα φράγματα του Χαβρία και του Ολύνθιου, αφού είματσε απομακρισμένοι και πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ύδρευσης μόνοι μας» δήλωσε ο κ.Ντέμπλας.
Ρεπορτάζ: Θοδωρής Δούκας

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ

Πρώτη Είδηση!
Η Καμπάνια του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για τα τσίρκο με ζώα
Πλήρης φάκελος της πρότασής μας έχει κατατεθεί στα Υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πολιτισμού και Παιδείας καθώς και σε όλους τους υπεύθυνους περιβάλλοντος των κομμάτων.
Την υποστήριξή τους και τη σύμφωνη γνώμη τους κατέθεσαν ήδη προφορικά ή γραπτά οι κ.κ. Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Καλογιάννης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Καλαφάτης, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Μανιάτης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Παπαγιαννάκης, Κουράκης και Τσούκαλης.
Για το ίδιο ζήτημα, εκπρόσωποι του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ συμμετείχαν σε συνάντηση εργασίας στις Βρυξέλλες με Ευρωβουλευτές από όλες τις χώρες της Ευρώπης, για την κατάργηση άγριων ζώων σε αιχμαλωσία. Οι υπογραφές πολιτών που συγκεντρώνουμε στο blog arcturos.wordpress.com αλλά και στο Περιβαλλοντικό Κέντρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ανέρχονται σε 10.000.
Υποστηρίζουμε το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το Ταμείο Μέριμνας και Προστασίας Ζώων και πιέζουμε για την ψήφισή του.
Παράλληλα απαντώντας στο αίτημά μας η ΚΕΔΚΕ (Συνεδρίαση της 13ης 12.2007) προχώρησε στην επεξεργασία τροπολογίας του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου προκειμένου Δήμοι και Κοινότητες σε όλη την Ελλάδα να μην δέχονται πια τσίρκο με ζώα στις περιοχές τους.Παρ' όλα αυτά. το MEDRANO ήρθε και παρά τις διαμαρτυρίες έκανε παραστάσεις στα Γιάννενα, την Καστοριά, τη Φλώρινα, την Κοζάνη, τα Γιαννιτσά και συνεχίζει να λειτουργεί στον Πειραιά.
Μάλιστα, έχει εξαγγείλει συνέχεια της περιοδείας σε όλη την Ελλάδα, ως το φθινόπωρο.
Επαναλάβαμε το αίτημά μας στην ΚΕΔΚΕ και στον κύριο Κοντό, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Α.Α.Τ.) από όπου και πήραμε εγγράφως την επιβεβαίωση του κ. Κιλτίδη, Υφυπουργού Α.Α.Τ ότι θα προωθήσει το ζήτημα.
Λόγω της πίεσής μας στα ΜΜΕ μέσω επιστολών, δελτίων τύπου και τηλεοπτικών/ραδιοφωνικών συνεντεύξεων λάβαμε εξώδικο από τον ιδιοκτήτη του MEDRANO.
Συνεχίζουμε λοιπόν πολύ δυναμικά και καθόλου σιωπηλά.
Y.Γ. Ενημερώστε μας για ό,τι καινούργιο μαθαίνετε σχετικά ή για τους επόμενους προγραμματισμένους σταθμούς του τσίρκο στο
arcturos@arcturos.gr.
Συνεχίστε τις υπογραφές στο blog arcturos.wordpress.com.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ http://www.arcturos.gr/gr/

2ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΘΑΡΑΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

ΣΚΟΠΕΛΟΣ 23 - 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2008
Ο Δήμος Σκοπέλου και η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Σκοπέλου, με την υποστήριξη της Πολωνικής Πρεσβείας και της International Art Society, διοργανώνουν το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Σκοπέλου, που θα πραγματοποιηθεί από 23 έως 30 Ιουλίου 2008 στη Σκόπελο και στη Γλώσσα Σκοπέλου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Φουντούλη και του Νίκου Λαρυγγάκη.
Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει ρεσιτάλ, συναυλίες, masterclasses, κλασικής, flamenco, ηλεκτρικής, ακουστικής σόλο κιθάρας, μουσικής δωματίου για κιθάρα και ορχήστρας κιθαριστών.
Στο Φεστιβάλ παίρνουν μέρος διεθνείς σολίστ και καθηγητές, όπως οι David Grimes, Gregory Newton (ΗΠΑ), Sandro di Stefano (Ιταλία), Franciszek και Katarina Wieczorek (Πολωνία), Oscar Guzman (Ισπανία), Modeste Hugues Randriamahitasoa (Μαδαγασκάρη), οι οποίοι θα δώσουν ρεσιτάλ και θα διδάξουν στα σεμινάρια.
Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν επίσης ο Δημήτρης Φωτόπουλος (φλάουτο), η Μάρω Βουδούρογλου (τραγούδι), το Σύνολο Κιθαριστών του Ωδείου Φουντούλη, καθώς και πολλοί διακεκριμένοι έλληνες σολίστ και καθηγητές όπως οι Στέλιος Γκόλγκαρης, Ευαγγελία Γούσια, Βάσω Δημητρούλια, Ζαφείρης Φωτιάδης, Ολυμπία Παππά, Γεωργία Παλάσκα, Μαριέτα Μανωλιού, κα.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ
Τετάρτη 23/7 Γιώργος Φουντούλης (κλασική κιθάρα) Δημήτρης Φωτόπουλος (φλάουτο)Πέμπτη 24/7 David Grimes - Gregory Newton (ΗΠΑ) (κλασική κιθάρα)
Παρασκευή 25/7 Σύνολο Κιθαριστών του Ωδείου Φουντούλη (κλασική κιθάρα) (Ευαγγελία Γούσια, Ολυμπία Παππά, Γεωργία Παλάσκα, Μαριέτα Μανωλιού, Βαγγέλης Αρβανίτης, Δημήτρης Παπαπούλιος, Λυδία Τασιού, Ντέμη Τούσια)
Σάββατο 26/7 Sandro di Stefano (Ιταλία) (midi κιθάρα)
Κυριακή 27/7 Oscar Guzman (Ισπανία) (flamenco κιθάρα)
Δευτέρα 28/7 Beach Party Electric Guitar Concert
Τρίτη 29/7 Modeste Hugues Randriamahitasoa (Μαδαγασκάρη) (ethnic - world κιθάρα)Τετάρτη 30/7 Franciszek - Katarina Wieczorek (Πολωνία) (κλασική κιθάρα)
Πληροφορίες:
2nd SKOPELOS INTERNATIONAL GUITAR FESTIVALSKOPELOS 23 - 30 JULY 2008
The 2nd Skopelos International Guitar Festival with Artistic Director Yorgos Foudoulis and Nikos Larigakis, includes concerts and masterclasses in classical, flamenco, electric solo guitar, chamber music and guitar orchestra.
Concerts, Masterclasses:
David Grimes, Gregory Newton (USA),
Sandro di Stefano (Italy),
Franciszek & Katarina Wieczorek (Poland),
Oscar Guzman (Spain),
Modeste Hugues Randriamahitasoa (Madagascar),
Guitar Ensemble of Foudoulis Conservatory, etc.,
For more details contact:
Yorgos Foudoulis, P.O.Box 1114, 38110 Volos, Greece.
E-mail:nfo@artsociety.gr Website: www.artsociety.gr/SkopelosGuitarFest

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ. ΣΤΙΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

(ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΒΟΛΕΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ http://www.provoleas.gr)

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θέλοντας να συμβάλει στην προσπάθεια ανακούφισης των πληγέντων στις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου θα παρουσιάσει τη μουσικοθεατρική παράσταση «Εαρινά».
Δημοτικά τραγούδια σε σκηνική μορφή συνθέτουν μία θεατρική παράσταση που είναι αποτέλεσμα μίας ερευνητικής και μουσικοπαιδαγωγικής προσπάθειας του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. την οποία θα αποδώσουν οι φοιτητές του Α.Π.Θ. που συνθέτουν την ομάδα «Μουσικό Πολύτροπο».
Όσοι παρακολουθήσουν την παράσταση θα βιώσουν, με έναν ιδιαίτερο τρόπο, το δημοτικό τραγούδι.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Το πρόγραμμα των παραστάσεων είναι το εξής:
8/7/2008 Ζαχάρω
9/7/2008 Φιγαλεία
11/7/2008 Ανδρίτσαινα
12/7/2008 Ολυμπία, θέατρο «Δρούβα»
17/7/2008 Άστρος Κυνουρίας
19/7/2008 Βαλτέτσι, Τρίπολη
Να σημειωθεί ότι η δεύτερη σκηνή της παράστασης βασίζεται σε ένα ανοιξιάτικο έθιμο της Λευκοπηγής του νομού Κοζάνης.
Τα τραγούδια της παράστασης προέρχονται από την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη.
ΕΑΡΙΝΑΤΡΑΓΟΥΔΙΑ -ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ
Τα "Εαρινά" είναι ένας ύμνος στη ζωή.
Είναι μια μουσικοθεατρική παρουσίαση δημοτικών τραγουδιών που αναφέρονται στο γύρισμα του χρόνου από το Χειμώνα στην Άνοιξη, από τη χειμερία νάρκη στη γονιμότητα, από το σκοτάδι στο φως.
Στα "Εαρινά" προβάλλει η αλήθεια της ζωής, μια αλήθεια που δεν είναι μόνο ανοιξιάτικη ή χαρούμενη, αλλά εμπεριέχει κάθε εποχή και κάθε κατάσταση.
Τα τραγούδια και τα δρώμενα που τα συνοδεύουν, επιβίωσαν ως τις μέρες μας και μας αφήνουν έντονη τη γεύση του παλιού, του αρχαίου.
Η αρχή τους χάνεται στο παρελθόν, σε παλιές εποχές της ιστορίας και του μύθου.
H Πρώτη σκηνή είναι μια αναφορά στην αθωότητα της παιδικής ηλικίας.
Παιχνίδια και παιδικά τραγούδια αποτελούν το μουσικό υλικό της.
Η Παντού η κούνια, είναι το τραγούδι των κοριτσιών στο έθιμο της κούνιας.
Το ανοιξιάτικο αυτό έθιμο το γιόρταζαν οι αρχαίοι Αθηναίοι στην εορτή της Εώρας, προς τιμήν της Ηριγόνης, της ερωμένης του Διονύσου, για να θυμούνται τη λύτρωσή τους από την κατάρα της, που οδηγούσε τις παρθένες της Αττικής να κρεμαστούν, όπως κρεμάστηκε κι αυτή μετά το θάνατο του γιου της Στάφυλου.
Η λύτρωση δόθηκε από το μαντείο, με χρησμό που καθιέρωσε το έθιμο της αιώρας.
Δεύτερη Σκηνή:
Η μελαγχολία της ξενιτιάς, της χαμένης αγάπης, της μοναξιάς και της απώλειας, οδηγεί στην παγωνιά του Κάτω Κόσμου.
Το μοιρολόι κυριαρχεί στην ενότητα αυτή.
Ωστόσο, το τραγούδι των Τριών ανδρειωμένων έρχεται να μας θυμίσει από το βάθος του χρόνου και του μύθου ότι υπάρχει και η αντίστροφη πορεία, αυτή της Περσεφόνης, και ότι η φύση και ο κόσμος θα αναζωογονούνται διαρκώς με νέες εμφανίσεις και νέες μορφές.
Η δύναμη του φωτός είναι η κινητήρια ενέργεια που οδηγεί από το σκοτάδι στη ζωή, κάτι που υποδηλώνεται πολύ καθαρά σε ένα ανοιξιάτικο έθιμο στη Λευκοπηγή Κοζάνης.
Οι γυναίκες «πιάνουν» την πρώτη δροσιά των λουλουδιών της άνοιξης, τις πολύ πρωινές ώρες της Πρωτομαγιάς, με το φως των κεριών.
Mε τον Ζαφείρη, ένα παράξενο τραγούδι από την Ήπειρο, γίνεται πρόσκληση στα εσώτερα πάθη και τους πόθους των ανθρώπων να ζωντανέψουν και να αρχίσουν το ερωτικό κυνήγι της ζωής που θα οδηγήσει στη γονιμότητα.
Πρόκειται για ένα μαγικό-τελετουργικό δρώμενο, με ρίζες στην αρχαιότητα την ελληνική (μύθος του Άδωνι), αλλά και πολλών άλλων λαών.
Είναι η συμβολική μιμική αναπαράσταση του θανάτου και της ανάστασης της φύσης, με το οποίο τα «Εαρινά» φθάνουν στην κορύφωση τους, με μία διονυσιακή τελετουργία.
Εδώ συμβολίζεται και το πέρασμα από την παιδική ηλικία στην ωριμότητα.
Τέλος, η Τρίτη Σκηνή είναι ο ύμνος της ζωής, του έρωτα και της άνοιξης.
Ολοκληρώνεται με τον αποχαιρετισμό της Άνοιξης, την υπενθύμιση του κυκλικού χρόνου και του γυρίσματος των εποχών, τη συνειδητοποίηση του φθαρτού και φευγαλέου χαρακτήρα της ζωής και τη πρόσκληση για μια ανέμελη συμμετοχή όλων μας στη ζωή και στις χαρές της.
Τα τραγούδια της παράστασης προέρχονται από τον χώρο της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης.
Βαθιά από την καρδιά μας ευχαριστούμε τις κυρίες της Λευκοπηγής Κοζάνης με τις οποίες συντραγουδήσαμε στο χωριό και από τις οποίες διδαχθήκαμε μερικά από τα τραγούδια της παράστασης.