Tο νερό νεράκι λένε οι κάτοικοι σε πολλές πειροχές του δήμου Τορώνης, διότι εντοπίζεται σοβαρό πρόβλημα τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα του νερού.
Ο δήμος προσπαθεί να εξασφαλίσει επάρκεια νερού στη Σάρτη, στη Συκιά και στο Καλαμίτσι, ενώ το πρόβλημα είναι εντονότερο στην Τορώνη και στο Πόρτο Κουφό.
Σε πολλές γεωτρήσεις στην περιοχή έχουν ανιχνευθεί ποσότητες σιδήρου και μαγγανίου, γι΄αυτό και ο δήμος ενημέρωσε τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί στη χρήση του νερού.
«Τα αποθέμα στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής έχουν εξαντληθεί σύμφωνα με σχετική μελέτη του ΙΓΜΕ.
Τα επόμενα χρόνια θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα τόσο για τους υφιστάμενους οικισμούς, όσο και για τα 1200 στρέμματα που μπαίνουν στο πολεοδομικό σχέδιο, αν δεν γίνει το φράγμα στην περιοχή «Βάβου» για το οποίο υπάρχει σχετική μελέτη του ΑΠΘ» ανέφερε ο δήμαρχος Τορώνης Κυπαρίσσης Ντέμπλας.«Τα αποθέμα στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής έχουν εξαντληθεί σύμφωνα με σχετική μελέτη του ΙΓΜΕ.
Οι υπάρχουσες δημοτικές γεωτρήσεις αδυνατούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του καλοκαιριού, γι΄αυτό πολλοί κάτοικοι κυρίως στην Τορώνη και στο Πόρτο Κουφό εξυπηρετούνται από ιδωτικές γεωτρήσεις και πηγάδια.
Από την άλλη, η Σάρτη και η Συκιά έχουν μεν νερό, ωστόσο απ' ότι έχουν δείξει οι αναλύσεις δεν είναι κατάλληλο.
Η δημοτική αρχή την περίοδο αυτή βρίσκεται στη φάση κατάρτησης δύο μελετών για την κατασκευή φραγμάτων.
Η δημοτική αρχή την περίοδο αυτή βρίσκεται στη φάση κατάρτησης δύο μελετών για την κατασκευή φραγμάτων.
Το ένα θα εξασφαλίσει νερό για την Τορώνη, το Πόρτο Κουφό και την Τριστινίκα και το άλλο για τη Σάρτη, τη Συκιά και το Κριαρίτσι.
«Ζητάμε τη δέσμευση της πολιτείας και της νομαρχίας ότι τα έργα αυτά θα ενταχθούν για χρηματοδότηση στο Δ' Κ.Π.Σ, γιατί δεν μπορεί η περιοχή μας να υδροδοτηθεί από τα μεγάλα φράγματα του Χαβρία και του Ολύνθιου, αφού είματσε απομακρισμένοι και πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ύδρευσης μόνοι μας» δήλωσε ο κ.Ντέμπλας.
Ρεπορτάζ: Θοδωρής Δούκας
1 σχόλιο:
Ειμαι κατοικος της Τορωνης.
Η κατασταση με το νερο στην Τορωνη ειναι ετσι οπως ακριβως την παρουσιαζετε.
Το νερο περιεχει μαγγανιο ,σκουρια,κολοβακτηριδια ,αλατι και αλλα.
Ολες οι ηλεκτρικες συσκευες(πλυντηριο ρουχων κλπ)αχρηστευονται.
Κι ομως,αυτο το !νερο! ο Δημος το χρεωνει.
Κανονικα επρεπε να μας επιδοτει για την αντικατασταση ολων των υδραυλικων συστηματων των σπιτιων μας.
Και ειδικα στη Τορωνη διοχετευεται το πλεον αχρηστο νερο σε σχεση με τη Συκια ,τη Σαρτη κλπ.
Αρης Μπαρουχας
Δημοσίευση σχολίου