Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

Δικαίωση για το Πατριαρχείο

(ΑΠΟ http://www.ethnos.gr/)
Απόφαση-ορόσημο υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης και κατά της τουρκικής κυβέρνησης εξέδωσε χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, κρίνοντας ότι η τελευταία δήμευσε παράνομα το 1997, μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων, το Ελληνικό Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου.
Το δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή που είχε κάνει τον Απρίλιο του 2005 το Οικουμενικό Πατριαρχείο και έκρινε ότι υπήρξε από την τουρκική κυβέρνηση «παραβίαση του άρθρου 1 του πρώτου πρόσθετου πρωτοκόλλου της Σύμβασης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών».
Να σημειωθεί ότι ουσιαστικά η απόφαση σε ό,τι αφορά το θέμα της παραβίασης είναι ομόφωνη, συμπεριλαμβανομένου και του Τούρκου δικαστή.
Στην αιτιολογημένη θέση των τριών «μειοψηφούντων» δικαστών, αναφέρεται ότι συμφωνούν με την πλειοψηφία για την παραβίαση, κρίνοντας όμως επιπλέον ότι οι ενέργειες-παρεμβολές των τουρκικών Αρχών εξαρχής δεν ήταν συμβατές με την αρχή της νομιμότητας. Η σημασία της απόφασης του ΕΔΑΔ είναι μεγάλη και έχει ευρύτερη πολιτική σημασία.
Κατά πρώτον, αναφέρει το Πατριαρχείο ως Οικουμενικό και το περιγράφει στην απόφαση ότι έχει μια ευρύτερη αναγνώριση και ρόλο συντονιστή ολόκληρου του ορθόδοξου κόσμου και ότι ακόμη εκπροσωπεί ολόκληρη την ορθόδοξη μειονότητα στην Τουρκία. Να σημειωθεί ακόμη πως ήταν η πρώτη φορά που το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει προσφύγει σε διεθνές δικαστήριο κατά της τουρκικής κυβέρνησης και του τουρκικού Δημοσίου και η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί σταθμό, δεδομένου ότι αναγνωρίζει πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο μπορεί να έχει και να διατηρεί την περιουσία του. Ετσι πλέον ανοίγει ο δρόμος τόσο για να αποτρέψει όσο και για να διεκδικήσει την περιουσία του, που με διαφόρους τρόπους επιδιώκει να δημεύσει το τουρκικό Δημόσιο.
Επίσης το δικαστήριο εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για τον περίφημο νόμο του 1935 περί βακουφίων, με τον οποίο έχουν δημευτεί τόσο περιουσίες των Ρωμιών όσο και άλλων μειονοτήτων. Η απόφαση του ΕΔΑΔ, πάντως, δεν είναι άμεσα εκτελεστή, αφού το δικαστήριο έδωσε προθεσμία έξι μηνών και στα δύο μέρη ώστε να έρθουν σε συμφωνία.
Επίσης διατηρεί τη διαδικασία και εκχωρεί στον πρόεδρο του ΕΔΑΔ την αρμοδιότητα να πάρει τις ανάλογες πρωτοβουλίες και να προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες. Προκειμένου να προχωρήσει στην απόφασή του, το ΕΔΑΔ πραγματοποίησε δύο δημόσιες συνεδριάσεις, στις 27 Νοεμβρίου 2007 και στις 17 Ιουνίου 2008, όπου τη νομική υποστήριξη από πλευράς του Πατριαρχείου είχαν ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Ν. Αλιβιζάτος, ο Τούρκος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γαλατασαράι και ο λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Θράκης Γ. Κτιστάκης. Η ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εκπέμπει ένα διπλό, βαρυσήμαντο πολιτικό μήνυμα.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δικαιώνεται απέναντι σε μια αυταρχική και μη δικαιοκρατική, τουρκική κρατική εξουσία. Η Τουρκία για ακόμη μία φορά καταδικάζεται για παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και καλείται να συνειδητοποιήσει, επιτέλους, πως η ευρωπαϊκή της πορεία απαιτεί την προσαρμογή της στις αξίες της ΕΕ, σημαντικό μέρος των οποίων αποτελούν τα δικαιώματα, τονίζει σε δήλωσή του για το θέμα ο Ανδρέας Λοβέρδος, πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα εξωτερικών.
Χρίστος Τελίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: