Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Σε σοβαρή κατάσταση ο Ευγένιος Σπαθάρης

Στη μονάδα εντατικής θεραπείας του ΚΑΤ νοσηλεύεται από χθες, ο Ευγένιος Σπαθάρης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ βρισκόταν σε εκδήλωση χτύπησε στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να υποστεί εγκεφαλική αιμορραγία.
Η κατάστασή του χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα βαρειά. O Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ Ε. ΣΠΑΘΑΡΗ Κτυπήθηκε η Ελλάδα, στο πρόσωπο του Ευγένιου Σπαθάρη. Τραυματίστηκαν η παράδοση και οι αξίες που πρέσβευε ο μεγάλος αυτός Δημιουργός. Ζήσαμε μεγαλώσαμε, διδαχτήκαμε από του ήρωές του. Πόνεσα στο Άγγελμα του σοβαρού τραυματισμού του.
Δάκρυσα, όπως δάκρυσε και ο Γιός μου και λυπάμαι που δεν θα προλάβει να γελάσει και να δακρύσει ο εγγονός μου.
Είδα δακρυσμένους όμως το Βεληγκέκα, τον Χατζηαβάτη, το Κολλητήρι και τον ίδιο τον Καραγκιόζη. Δάκρυσαν γιατί αισθάνθηκαν ότι χάνονται μαζί του. Ακόμη αισιοδοξώ για το καλό Άγγελμα, ότι ο Σπαθάρης τράβηξε το Σπαθί του και νίκησε τη μάχη. Τραγική ειρωνεία Η εφημερίδα "Τα Νέα" σε συνεργασία με την ΕΡΤ και το θέατρο σκιών του Ευγένιου Σπαθάρη προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό μια σπάνια συλλογή τεσσάρων βιβλίων με την ιστορία του θεάτρου σκιών και τη διαδρομή του σημαντικού καραγκιοζοπαίχτη εμπλουτισμένα με ανέκδοτο υλικό από το Σπαθάρειο Μουσείο.
Η προσφορά ξεκινά το Σάββατο 9 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί σε ένα μήνα.
Κάθε βιβλίο συνοδεύεται και από ένα dvd με τις ιστορίες του μεγάλου λαϊκού καλλιτέχνη. NET-NET 105,8

ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΜΥΡΝΙΩΤΑΚΗΣ

Αναπηρία και διαδίκτυο

ΑΠΟ ΤΟ DISABLED.GRΤο διαδίκτυο θεωρείται από πολλούς ερευνητές ως ένα μέσο μαζικής επικοινωνίας, που μπορεί με δραματικό τρόπο να μεταβάλει τόσο την αυτοεικόνα των αναπήρων, όσο και τις στάσεις του γενικού πληθυσμού απέναντί τους (Bower & Tuffin, 2003).
Το διαδραστικό και πολυμεσικό περιβάλλον επιτρέπει την άρση των φυσικών περιορισμών και τη δημιουργία εικονικών ταυτοτήτων απαλλαγμένων από τις καθηλώσεις της αναπηρίας.
Παράλληλα το διαδίκτυο προσφέρει πρόσβαση στην πληροφορία, βήμα για την έκφραση κάθε άποψης και αποτελεί τον ιδανικό τρόπο για τη μετάδοση της κουλτούρας των αναπήρων και τη διάδοσή της στο ευρύ κοινό, ιδιαίτερα δε στη νέα γενιά.
Η ελαστικότητα του ίντερνετ εγκυμονεί βέβαια και κινδύνους, ειδικά εφόσον επιτρέπει στους αναπήρους να ταυτίζονται με την εικονική τους προσωπικότητα, να αρνούνται ή να εξιδανικεύουν το πρόβλημα και να εξαπατούν άλλους χρήστες αποκρύπτοντας την αναπηρία.
Κάποιοι ερευνητές (Goggin & Newell, 2003. Williamson et.al., 2001) θεωρούν ότι η αδυναμία των αναπήρων να προσπελάσουν τα υποκείμενα, τα γραφικά, τα video κ.λπ. επιτείνει την αίσθηση της αναπηρίας, ειδικότερα σε κάποιες κατηγορίες των ατόμων αυτών.
Τέλος ο Abbott (2001), θεωρεί ότι, αν και το διαδίκτυο παρέχει ευκαιρίες εκδημοκρατισμού της κοινωνίας μέσω της έκφρασης ακόμα και ριζοσπαστικών απόψεων εντούτοις κυριαρχείται από ιστοσελίδες, που συνήθως αντανακλούν την κυρίαρχη ιδεολογία και στερεότυπα ή βρίθει διαφημιστικών ιστοσελίδων, που σπανίως θεωρούν τους αναπήρους αξιόλογη αγοραστική ομάδα.
Το διαδίκτυο, επομένως, δρα διασυνδετικά και καλλιεργεί το αίσθημα αλληλεγγύης ανάμεσα σε άτομα, που αλλιώς δεν θα είχαν έρθει σε επαφή.
Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην εξάπλωσή του αποτελεί το υψηλότατο ποσοστό ανεργίας των Για το λόγο αυτό επιτυχημένοι ιστότοποι, που αφορούν την αναπηρία, θεωρούνται αυτοί που είναι ανθρωποκεντρικά σχεδιασμένοι, ενισχύουν την αλληλεπίδραση των χρηστών και δεν αναλώνονται απλά στην παράθεση νόμων, πληροφοριών ή άλλου ενημερωτικού υλικού.
Το διαδίκτυο είναι ευέλικτο, φτηνό, γρήγορο και άμεσα διαθέσιμο.
Οι πιο ενημερωμένοι από τους ανάπηρους μπορούν πλέον να αρθρώσουν λόγο, να ασκήσουν κριτική, να σχηματίσουν πολιτικές ομάδες και να επηρεάσουν την κοινή γνώμη μέσα από τον πλουραλισμό του διαδικτύου.

Η ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ Του Δρ. Δ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ
ΣΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΒΛΑΒΕΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΚΑΙ ΦΑΙΑΣ ΟΥΣΙΑΣ.
ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΒΛΑΒΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ.
Λόγω του ότι στην σκλήρυνση κατά της πλάκας έχουμε και βλάβες της φαιάς ουσίας είναι δυνατή και μη μονήρης γνωστική διαταραχή, π.χ. της μνήμης ή της γλωσσικής δεξιότητας.
Είναι, όμως, δυνατόν να υπάρχουν γενετικά διαχωρισμένες τέτοιες διαταραχές, π.χ. Έλληνες ερευνητές έχουν επισημάνει την δυνατότητα ορισμού μιας γνωστικής διαταραχής, όπως η γλωσσική μάθηση, να είναι απόρροια γενετικής διαταραχής.
Έχει εξελιχθεί σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας γονιδιακά τυποποιημένους για ΑΡΟΕ, ότι η παράμετρος ΑΡΟΕ ε4 είναι αυξημένη σε αυτούς που είχαν αδυναμία γλωσσικής προσαρμογής.
Πρόκειται για ένα πολύ ουσιώδες εύρημα, όπου η παρουσία του σαν σύμπτωμα επιβάλλει, όταν εμφανίζεται μόνο του, τον εκτενή νευρολογικό και νευροφυσιολογικό έλεγχο για την ανακάλυψη τυχόν «ολιγοσυμπτωματικής» περίπτωσης ασθενούς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Τα αλλάζει ο ΠΟΥ για το χοιρινό – ξεπέρασαν τα 2.300 τα κρούσματα

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
Τα αλλάζει ο ΠΟΥ για το χοιρινό – ξεπέρασαν τα 2.300 τα κρούσματα Δημοσίευση: 7-5-2009, 18:56
Τελευταία ανανέωση: 7-5-2009, 20:28
Πάλι άλλαξε γνώμη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για τον κίνδυνο μόλυνσης με τη γρίπη των χοίρων από την κατανάλωση χοιρινού.
Ενώ έως προχθές εκπρόσωποί του έλεγαν πως δεν υπάρχει κίνδυνος, χθες είπαν πως υπάρχει, αλλά σήμερα ο αναπληρωτής διευθυντής του απεφάνθη πως η κατανάλωση χοιρινού είναι ασφαλής!
«Aδικαιολόγητος o φόβος για την κατανάλωση χοιρινού» λέει ο έλληνας υπουργός.
Την ίδια στιγμή, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), ανακοίνωσαν πως ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου στις ΗΠΑ δεν είναι 642 όπως ανακοίνωσε προ τριών ωρών ο ΠΟΥ, αλλά 896 και έχουν καταγραφεί σε 41 πολιτείες. Η εξέλιξη αυτή αυξάνει τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στον πλανήτη σε 2.353.

«Καμπανάκι» για κατάρρευση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
«Καμπανάκι» για κατάρρευση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Γεωργάκης, ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 7 Μαΐου 2009 Τελευταία ενημέρωση: 07/05/2009 18:12
Σήμα κινδύνου για την βιωσιμότητα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εκπέμπουν οι εργαζόμενοι στο Ίδρυμα εκτιμώντας ότι η ''μαύρη τρύπα'', στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας, κινείται στα 16 δισ. ευρω!
Αναλυτικά στοιχεία για την σημερινή εικόνα του ΙΚΑ δόθηκαν απο την ηγεσία της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ (Πανελ. Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ) στο πλαίσιο του 19ου τακτικού συνεδρίου της, που άρχισε σήμερα στην Καλαμάτα.
Πάντως ο διοικητής του Ιδρύματος κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου-κατα την τοποθέτηση του στο συνέδριο- εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι οι οικονομικές βάσεις του ιδρύματος είναι ισχυρές, οι παροχές εγγυημένες, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για την αναδιοργάνωση του ταμείου.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης SERE της CIA

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR Έρευνα της New York Times
Των Scott Shane και Mark MazzettiThe New York Times
Η ηγεσία της CIA ξεκίνησε το πρόγραμμα συνεπαρμένη από μια γοητευτική ιδέα: θα μπορούσε να είναι σκληρή στην ανάκριση τρομοκρατών, χωρίς τον κίνδυνο νομικών συνεπειών, υιοθετώντας μια σειρά μεθόδων, που χρησιμοποιήθηκαν σε Αμερικανούς, κατά τη στρατιωτική εκπαίδευση.
Πώς θα μπορούσαν ως εκ τούτου να είναι βασανιστήρια;

Συγκέντρωση - διαμαρτυρία στην Αθήνα για την παράνομη μετανάστευση

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Παρουσίαση βιβλίου στην Αθήνα για τους Καλάς

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣΤην Παρασκευή 8 Μαΐου στις 8:15 μ.μ. στον εκδοτικό οίκο «Νέα Θέσις» (Μαυρομιχάλη 86) θα γίνει παρουσίαση του νέου βιβλίου των Σταύρου Δωρικού και Κωνσταντίνου Χατζηγιαννάκη με τίτλο «Καλάς, οι Μακεδόνες των Ιμαλαΐων. Γλωσσολογική απόδειξη της ελληνικότητάς τους».

Rock Story - Τελευταίες παραστάσεις

Rock StoryΤελευταίες παραστάσεις Πέφτει η αυλαία για το Rock Story, την Κυριακή 24 Μαΐου 2009, στη σκηνή Σωκράτης Καραντινός, της Μονής Λαζαριστών.
Το έργο της Λείας Βιτάλη που παρουσιάζεται από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, με πρωταγωνιστές την Άννα Φόνσου και τον Μαρίνο Δεσύλλα είναι πλημμυρισμένο με ήχους της ελληνικής και ξένης ροκ σκηνής.
Το Rock Story, εμπνευσμένο από την προσωπικότητα ενός διάσημου έλληνα ροκ σταρ, ανεβάζει live στη σκηνή το ροκ, συνδυασμένο για πρώτη φορά με τον θεατρικό λόγο. Γραμμένο με ευαισθησία και χιούμορ μιλάει για τον αληθινό άνθρωπο πίσω από τον ροκ σταρ. Ποιος είναι;
Τι τον σπρώχνει σ’ αυτή τη δύσβατη διαδρομή και τι σημαίνει τελικά το τρίπτυχο σεξ, ντραγκς και ροκ εντ ρολ που σφράγισε μια ολόκληρη εποχή και λειτουργεί ακόμη;
Το Rock Story μιλάει για τις ουσίες, για τα οράματα, για τη μοναξιά μέσα στις σχέσεις των ανθρώπων, για τον έρωτα, για το απεγνωσμένο ψάξιμο της αληθινής ζωής πέρα από τις εξαρτήσεις και την βαθιά ανθρώπινη ανάγκη για αγάπη.
Πάντα μέσα από μια ματιά ροκ.
Σημείωμα της Λείας Βιτάλη
«Όταν άρχισα να σχεδιάζω στο μυαλό μου το «Rock Story» είχα μπροστά μου την εικόνα ενός νέου ανθρώπου που τα δίνει όλα πάνω στη σκηνή.
Όμως κάθε έργο λίγο ως πολύ, πέρα από την επικοινωνία του με τον θεατή, βοηθάει και τον συγγραφέα του να συμφιλιωθεί με ένα δικό του φόβο.
Έτσι, δειλά δειλά, άρχισαν να ξεπετάγονται κάποιες εικόνες οικογενειακής «ευτυχίας» (!), άλλες εικόνες πλήθους κυνηγημένου από τανκς, ύστερα απελπισμένοι έρωτες που έσβηναν σε θαλασσοδαρμένες ακρογιαλιές…
Ώσπου ένα βράδυ ο ήρωάς μου, ο Λεό, έπεσε νεκρός πάνω στη σκηνή την ώρα που τραγουδούσε. Τότε μπήκαν τα πράγματα στη θέση τους.
Ο Λεό είχε μόνο τρία λεπτά για να συμφιλιωθεί με τη ζωή που έζησε. Ακολούθησα τους συνειρμούς του μυαλού του.
Ήταν σκέτη τρέλα.
Η ζωή του μπερδευόταν με τις μουσικές του, τα όνειρα με την πραγματικότητα, οι επιθυμίες με τις ενοχές, τα πρόσωπα μπαινόβγαιναν αυθαίρετα στον χρόνο. Πού είναι ο περίφημος ρεαλισμός μου, αναρωτιόμουν.
Τότε συνειδητοποίησα ότι κάποια στιγμή στη ζωή μας ανακαλύπτουμε μέσα απ’ την τέχνη κάτι πιο αληθινό απ’ την πραγματικότητα.
Την αληθινή φύση του ανθρώπου που ακολουθεί τη διαδρομή του ονείρου και της επιθυμίας, του συναισθήματος και όχι της λογικής.
Το «Rock Story» με έκανε να καταλάβω ότι ψάχνοντας το νόημα της ζωής, δεν ψάχνουμε τίποτ’ άλλο παρά μόνο την αγάπη…»
Κριτικές για το έργο:«
Εξαιρετικά εμπνευσμένες η σκηνοθεσία (Πέτρος Ζούλιας) και η σκηνογραφία (Αναστασία Αρσένη), ανέδειξαν τα πολλά επίπεδα ανάγνωσης του κειμένου.
Η τεμαχισμένη σκηνή επέτρεπε στο παρελθόν και το παρόν, στο όνειρο και την πραγματικότητα να συνυπάρξουν».
Δελίνα Βασιλειάδη, Εξώστης, 2/4/2009
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: ΠΕΤΡΟΣ ΖΟΥΛΙΑΣ Σκηνικά-κοστούμια: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΡΣΕΝΗ Επιμέλεια και ενορχήστρωση μουσικής: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ Φωτισμοί: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ Επεξεργασία video: ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ Βοηθός σκηνοθέτη: ΤΑΣΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ Βοηθός σκηνογράφου: ΦΩΤΗΣ ΜΟΥΡΤΑΣ Οργάνωση παραγωγής: ΗΛΙΑΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΣ Διανομή (με σειρά εμφάνισης) Νάντια: ΑΝΝΑ ΦΟΝΣΟΥ Λεό: ΜΑΡΙΝΟΣ ΔΕΣΥΛΛΑΣ Γιασεμή: ΜΑΡΚΕΛΛΑ-ΝΕΦΕΛΗ ΔΟΥΖΕΝΑΚΗ Νοσοκόμα: ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗ Χρυσόφη: ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΓΙΑΤΑΚΗ Μανώλης: ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσιογράφος: ΧΡΥΣΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
Παίζουν επί σκηνής οι μουσικοί: Λευτέρης Κοντογιάννης (Κιθάρες), Νίκος Μπούμπας (Πλήκτρα), Πέτρος Σπυριδέλης (Μπάσσο), Βασίλης Στεργίου (Τύμπανα).
Τετάρτη & Σάββατο 6 μ.μ. & 9 μ.μ., Πέμπτη & Παρασκευή 9 μ.μ., Κυριακή 7 μ.μ.
Πλατεία: 22€, Φοιτητικό: 15€, Λαϊκές – Απογευματινές 12€
Πληροφορίες-Κρατήσεις
Χώρος Παραστάσεων: Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός», Θέατρο Μονής ΛαζαριστώνΔιάρκεια Παραστάσεων: 13/3/2009 – 24/5/2009
Ώρες λειτουργίας ταμείων: 9.30 π.μ. έως τις 9.30 μ.μ. Τηλ. κρατήσεων: 2310 288000
Ώρες λειτουργίας ταμείου «Ολύμπιον»: Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 10-2μ.μ. και 5-9 μ.μ., Τετάρτη και Σάββατο:10-6 μ.μ., Τηλ. Κρατήσεων: 2310 223211
Χορηγοί επικοινωνίας - ΕΡΤ ΑΕ., ΕΡΤ 3
Με την υποστήριξη -TV100, fm100, Antenna Radio 97,5, Πολιτιστικό site – ελculture

1x4: Εναλλασσόμενο ρεπερτόριο - Tελευταίες παραστάσεις

1X4: Εναλλασσόμενο ρεπερτόριο
Τελευταίες Παραστάσεις Ολοκληρώνεται ο κύκλος των παραστάσεων 1Χ4, που παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών, σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο, την Κυριακή 24 Μαΐου 2009.
Την ενότητα 1Χ4, έχει καθιερώσει από πέρσι το ΚΘΒΕ, στην προσπάθειά του να φέρει σε επαφή το κοινό, με νέα έργα της σύγχρονης ελληνικής και ξένης δραματουργίας και με νέες σκηνοθετικές προσεγγίσεις,.
Φέτος παρουσιάστηκαν στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λακαριστών τέσσερα έργα, δύο ελληνικά: Που είναι ο Τάσος που Ερωτεύτηκα; της Χαρούλας Αποστολίδου σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη και 2η Ευκαιρία του Γιώργου Ηλιόπουλου σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά και δύο ξένα: Σαν τα Σκυλιά του Ρίτσαρντ Ζάϊντλικ, σε μετάφραση-σκηνοθεσία, Γλυκερίας Καλαϊτζή και Επιστροφή στον Παράδεισο του Φίλιπ Ρίντλεϊ, σε μετάφραση-σκηνοθεσία, Αναστασίας Ρεβή.
Λίγα Λόγια για το κάθε έργο Πού είναι ο Τάσος που ερωτεύτηκα;
Ένα έργο παρωδία της ίδιας μας της ζωής, στο οποίο, μέσα από κωμικές ανατροπές και σουρεαλιστικές συνευρέσεις, παρακολουθούμε την εξέλιξη ενός θυελλώδη έρωτα πολλά χρόνια αργότερα.
Το έργο έχει βραβευτεί με το Β΄ βραβείο στον διαγωνισμό Νέων Θεατρικών Συγγραφέων.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιουρτσίδης Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος ΠάτσαςΜουσική: Ευθύμιος – Γιώργος Σαμαντζής Φωτισμοί: Κωστής Σιδηρόπουλος Επιμέλεια κίνησης: Πάολα Μυλωνά Βίντεο: Άντα Λιάκου Στίχοι τραγουδιών: Γεράσιμος Μπαμίχας Βοηθός σκηνοθέτη: Ρούλα Αγγελίδου Βοηθός σκηνογράφου: Καλλιόπη Εφραιμίδου Οργάνωση παραγωγής: Χριστίνα Ζαχαροπούλου Διανομή (με σειρά εμφάνισης) Ελισάβετ: Νινή Βοσνιάκου, Τάσος: Γρηγόρης Ποιμενίδης, Γκόλφω Αβράμογλου: Άννα Γιαγκώζη, Γενοβέφα Βερονίδου: Θηρεσία Μανωλούδη, Γιάκωβος Τραπεζανλίδης: Στέργιος Τζαφέρης, Φλώρα: Δέσποινα Σαρόγλου, Άντζελα: Πάολα Μυλωνά, Θρασύβουλος: Μίλτος Σαμαράς, Κρίτων Αβράμογλου: Γιώργος Ντουμούζης
Στο βίντεο που προβάλλεται στην παράσταση παίζουν οι ηθοποιοί: Μόνικα Αϊβάζογλου, Μαρία Ηλιάδου, Κατερίνα Μπαλτζή.
Μέχρι το σπαρακτικό φινάλε, οι θεατές είναι μάρτυρες της απερίγραπτης διαδικασίας μέσω της οποίας οι ήρωες χάνουν τον πραγματικό τους εαυτό και τα όνειρά τους.
Μοιάζουν να απαρνιούνται ένα κομμάτι του εαυτού τους, καθώς εγκαταλείπουν ο ένας τον άλλο και προχωρούν στην επικράτεια του συμβιβασμού και των τύψεων.
ΣυντελεστέςΜετάφραση-σκηνοθεσία: Γλυκερία Καλαϊτζή Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Πάτσας Μουσική: Κοσμάς Εφραιμίδης Φωτισμοί: Κωστής Σιδηρόπουλος Επιμέλεια κίνησης: Κώστας Γεράρδος Δραματουργική επιμέλεια: Αμαλία Κοντογιάννη Βοηθός σκηνοθέτη: Τάσος Αγγελόπουλος Βοηθός σκηνογράφου: Καλλιόπη Εφραιμίδου Οργάνωση παραγωγής: Χριστίνα Ζαχαροπούλου Διανομή (με σειρά εμφάνισης) Άλεξ: Ειρήνη Μουρελάτου, Νηλ: Αργύρης Γκαγκάνης, Ρέη: Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Βίκυ: Μαρίζα Τσάρη.
Μια ρόκ ιστορία, βίας και αναρχίας. ¨Ένα έργο νοσταλγικό, σαρκαστικό, άγριο.
Η ποίηση του λόγου του μοιάζει με σιδερένια γροθιά...
Μια κωμωδία που μοιάζει με ελεγεία, ένα έργο χωρίς συναισθηματισμούς, βίαιο και ανατριχιαστικά διασκεδαστικό.
Συντελεστές
Μετάφραση Σκηνοθεσία: Αναστασία Ρεβή Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας Φωτισμοί: Κωστής Σιδηρόπουλος Βοηθός σκηνογράφου: Καλλιόπη Εφραιμίδου Οργάνωση παραγωγής: Χριστίνα Ζαχαροπούλου Διανομή (με σειρά εμφάνισης) Τράβις Φλαντ: Κώστας Ζαχαράκης, Τόρτσι Σπάρκς: Μισέλ Βάλεϊ, Ρίο Σπάρκς: Εύη Σαρμή, Μις Θειάφι: Πάολα Μυλωνά, Μις Κηροζίνη: Βαλεντίνα Φαίδωνος
Μια ιστορία αναζήτησης, απολογισμού και ανταπόδοσης.
Ένα παιχνίδι υποχρεώσεων και επιθυμιών.
Μια δεύτερη ευκαιρία ζωής κι ένα βαρύ χρέος που τη σκεπάζει.
Υπάρχουν άραγε απολαύσεις;
Ή μήπως τις δημιουργούμε μόνοι μας για να έχουμε αφορμή να είμαστε δυστυχισμένοι;
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Πάτσας Μουσική: Δημήτρης Ζαβρός Κίνηση: Πάολα Μυλωνά Επεξεργασία Βίντεο: Άντα Λιάκου Φωτισμοί: Κωστής Σιδηρόπουλος Βοηθός σκηνοθέτη: Σμαρώ Κώτσια Βοηθός σκηνοθέτη β΄: Τζένη Καραβίτη Βοηθός σκηνογράφου: Καλλιόπη Εφραιμίδου Οργάνωση παραγωγής: Χριστίνα Ζαχαροπούλου, Ιωάννα Λιάκου
Διανομή με σειρά εμφάνισης Αντώνης: Στέργιος Τζαφέρης, Μίμης: Χρήστος Παπαστεργίου, Κίμων: Μιχάλης Γούναρης, Αναστασία: Θάλεια Σκαρλάτου
ως την Κυριακή 24 Μαΐου 2009
ΜΑΪΟΣΣάββατο 2/5 Σαν τα σκυλιά, 6 μ.μ. (λαϊκή) & 9 μ.μ Κυριακή 3/5 2η Ευκαιρία, 7 μ.μΤετάρτη 6/5 Σαν τα σκυλιά, 6 μ.μ. (λαϊκή) & 9 μ.μ.Πέμπτη 7/5 2η Ευκαιρία, 9 μ.μ. (λαϊκή)Παρασκευή 8/5 Επιστροφή στον Παράδεισο, 9 μ.μ.Σάββατο 9/5 Πού είναι ο Τάσος που ερωτεύτηκα; 6 μ.μ. (λαϊκή) & 9 μ.μ.Κυριακή 10/5 Σαν τα σκυλιά, 7 μ.μ.Τετάρτη 13/5 2η Ευκαιρία, 6 μ.μ. (λαϊκή) & 9 μ.μ.Πέμπτη 14/5 Πού είναι ο Τάσος που ερωτεύτηκα; 9 μ.μ. (λαϊκή)Παρασκευή 15/5 Σαν τα σκυλιά, 9 μ.μ.Σάββατο 16/5 Επιστροφή στον Παράδεισο, 6 μ.μ. (λαϊκή) & 9 μ.μ.Κυριακή 17/5 Πού είναι ο Τάσος που ερωτεύτηκα; 7 μ.μ.Τετάρτη 20/5 Σαν τα σκυλιά, 6 μ.μ. (λαϊκή) & 9 μ.μ.Πέμπτη 21/5 Επιστροφή στον Παράδεισο, 9 μ.μ. (λαϊκή)Παρασκευή 22/5 Πού είναι ο Τάσος που ερωτεύτηκα; 9 μ.μ.Σάββατο 23/5 2η Ευκαιρία 6 μ.μ. (λαϊκή) & 9 μ.μ.Κυριακή 24/5 Επιστροφή στον Παράδεισο, 7 μ.μ.
Τετάρτη & Σάββατο 6 μ.μ. & 9 μ.μ., Πέμπτη & Παρασκευή 9 μ.μ., Κυριακή 7 μ.μ. Τιμές Εισιτήριων
Γενική Είσοδός : 22€, Φοιτητικό: 15€, λαϊκές 12 €.Πληροφορίες-ΚρατήσειςΧώρος Παραστάσεων: Μικρό Θέατρο Μονής ΛαζαριστώνΔιάρκεια Παραστάσεων: 22/4/2009 – 24/5/2009 Ώρες λειτουργίας ταμείων: 9.30 π.μ. έως τις 9.30 μ.μ. Τηλ. κρατήσεων: 2310 288000 Ώρες λειτουργίας ταμείου «Ολύμπιον»: Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 10-2μ.μ. και 5-9 μ.μ., Τετάρτη και Σάββατο:10-6 μ.μ., Τηλ. Κρατήσεων: 2310 223211
Χορηγοί επικοινωνίας - ΕΡΤ ΑΕ., ΕΡΤ 3
Με την υποστήριξη -TV100, fm100, Antenna Radio 97,5, Πολιτιστικό site – ελculture
Χορηγός Μικρού Θεάτρου Μονής Λαζαριστών: HAIG

GREENΙΝG BALKANS

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΒΟΛΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΗ ομάδα στήριξης Τέχνης των Οικολόγων Πράσινων έχει την χαρά να σας καλέσει σε μια συναυλία για Πράσινα Βαλκάνια με τους Ross Daly, Νότη Μαυρουδή, Παναγιώτη Μάργαρη, Μαρία Θωίδου, Θανάση Παπακωνσταντίνου, κουαρτέτο Κώστα Θεοδώρου και τους άλλους θαυμάσιους μουσικούς που συμμετέχουν καθώς και τον Αντώνη Καφετζόπουλο να παρουσιάζει και να παρουσιάζεται. Μαζί μας σε αυτή τη Γιορτή της μουσικής και της οικολογίας οι Πράσινοι από όλες τις βαλκανικές χώρες. Μαζί, για να προωθήσουμε την πράσινη λύση στην κρίση (περιβαλλοντική, κοινωνική, οικονομική) που μας στερεί τη ζωή, το μέλλον, το αύριο. Ελάτε να τα πούμε, να περάσουμε καλά στις 16 Μαΐου στο PRINCIPAL στις 21.30 Κρατήσεις, δωρεάν μεταφορά, τηλ. 2310 428088 Principal Πληροφορίες, στα τηλ. 2310 222503, 2310 421196 ecology-trem@nath.gr http://www.ecology-salonika.org/ Πράσινοι από όλες τις βαλκανικές χώρες θα συναντηθούν για δεύτερη φορά στη Θεσσαλονίκη στις 15,16 και 17.5.09, σε μια συνδιάσκεψη με στόχο τη συνεργασία για πιο πράσινα και ειρηνικά Βαλκάνια.
Μια συνεργασία ενάντια στα πυρηνικά εργοστάσια, στην κλιματική αλλαγή, στα μεταλλαγμένα, στη ρύπανση των ποταμών, την υποβάθμιση των λιμνών και των προστατευόμενων περιοχών, την καταστροφή των δασών κ.α. Να διακηρύξουν ότι οι Βαλκάνιοι Πράσινοι μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο να δημιουργηθούν μόνιμες γέφυρες επικοινωνίας, διαλόγου και ανεκτικότητας μεταξύ των κοινωνιών.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

ΤΑ ΜΗΛΑ ΤΟΥ ΜΑΓΕΙΡΑ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΝΔΙΚΤΟΣΤΑ ΜΗΛΑ ΤΟΥ ΜΑΓΕΙΡΑ - Παράδοση της Μοναστηριακής Τράπεζας - Δ΄ ΕΚΔΟΣΗ ΕΠΑΥΞΗΜΕΝΗ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΠΟΥΡΑ - ΠΑΟΛΑ ΨΑΡΡΟΥ
Σελίδες: 432 ISBN: 978-960-518-239-7 Τιμή: 19,00€
Η Ιστορία και η Παράδοση της Μοναστηριακής τράπεζας μέσα από έναν καλαίσθητο τόμο 430 σελίδων που καταφέρνει ν’ αγγίξει τους απλούς, ταπεινούς τρόπους και τα έθιμα των Μοναχών.
Ένα βιβλίο με 250 αυθεντικές συνταγές, άρρηκτα συνδεδεμένες με την πνευματικότητα της Μοναστηριακής Τράπεζας. Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερα κεφάλαια: Η Ευχαριστιακή πρόσληψη της Κτίσεως Από την Αγία Τράπεζα στην Τράπεζα της κατανύξεως Η Τράπεζα της Ασκήσεως και η Τράπεζα της Αγάπης Φιλοξενία - Εορτές και Πανηγύρεις 'Ετσι ο αναγνώστης θα περιηγηθεί μέσα από τις σελίδες του βιβλίου σε κάθε στιγμή της Μοναστηριακής Τράπεζας.
Θα ανακαλύψει στα εισαγωγικά κείμενα των κεφαλαίων, στοιχεία ιστορικά, θεολογικά και παραδοσιακά που συνθέτουν την πνευματικότητα της Ορθόδοξης Τράπεζας, την οποία θα κατανοήσει βαθύτερα διαβάζοντας τις Ευχές, αλλά και τα ανθολογούμενα αποσπάσματα Πατέρων της Εκκλησίας και συχρόνων μορφών του Ορθόδοξου Μοναχισμού.
Τέλος μέσα από τις συνταγές θα δοκιμάσει γεύσεις και θα οσφρανθεί μυρωδιές, απλές, ανεπιτήδευτες και αυθεντικές. Ιδού ένα μικρό δείγμα:Τρουφάκια ΥΛΙΚΑ 1 φλυτζάνι νερό1 φλυτζάνι ζάχαρη 1 φλυτζάνι κακάο 1 φλυτζάνι γαλέτα 2 φλυτζάνια καρύδια (χοντροκοπανισμένα) 1 φλυτζάνι τρούφα (για το τύλιγμα) λίγο κονιάκ ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη να βράσουν.
Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το κακάο ανακατεύοντας ζωηρά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τη γαλέτα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα καρύδια.
Μόλις κρυώσει το μείγμα, πλάθουμε μικρά μπαλάκια και τα ακουμπάμε σε λαδόκολλα να στεγνώσουν.
Στη συνέχεια τα βουτάμε ένα-ένα στο κονιάκ και τα τυλίγουμε στην τρούφα.
Διατηρούμε στο ψυγείο. (Βγαίνουν περίπου 50 κομμάτια)

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

ΤΟ "10"
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ Μ.
ΕΙΔΟΣ: ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΣΕΙΡΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΣΧΗΜΑ: 12.5X17.5 ISBN: 960-05-1056-3 ΤΙΜΗ: 24 ΕΥΡΩ.
O M. KAPAΓATΣHΣ (πραγματικό όνομα Δημήτρης Pοδόπουλος) γεννήθηκε το 1908 στην Aθήνα.
Tο αινιγματικό αρχικό M. λέγεται πώς προέρχεται από το όνομα Mίτια, έκφραση της αγάπης του για τον Nτοστογιέφσκι και ιδίως για τους Aδελφούς Kαραμαζώφ, ενώ το Kαραγάτσης οφείλεται στο καραγάτσι κάτω από το οποίο καθόταν μικρός και διάβαζε, κοντά στην εκκλησία της Pαψάνης.
Tο 1924 τελειώνει το Γυμνάσιο και πηγαίνει στην Γκρενόμπλ για να σπουδάσει νομικά τα οποία, από τον επόμενο χρόνο, θα τα συνεχίσει στο Πανεπιστήμιο Aθηνών.
Tο 1927 παίρνει μέρος στον πρώτο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Nέας Eστίας με το διήγημα «Kυρία Nίτσα», το οποίο θα αποσπάσει τον A’ έπαινο και θα δημοσιευτεί το 1929 σε συλλογικό τόμο που περιελάμβανε τα βραβευμένα διηγήματα του διαγωνισμού (Oι θεότητες του Kοτύλου, εκδ. Bιβλιοπωλείον της Eστίας).
Mε το διήγημα αυτό ξεκινάει ο Kαραγάτσης τη λογοτεχνική σταδιοδρομία του και την μακρά συνεργασία του με την Nέα Eστία, δημοσιεύοντας σε αυτήν διηγήματα, μυθιστορήματα σε συνέχειες και μεταφράσεις.
Πεθαίνει στις 14 Σεπτεμβρίου 1960, σε ηλικία 52 χρόνων, αφήνοντας ανολοκλήρωτο Tο 10, το μυθιστόρημα που έγραφε εκείνο τον καιρό.
H τελευταία φράση που πρόλαβε να γράψει, η τελευταία φράση της ζωής του, ήταν «Aς γελάσω».

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΞΑΝΤΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
ΤΟΜΟΣ Α': ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΟΥΛΟΥΜΠΑΡΙΤΣΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΕΥΓΕΝΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ISBN: 978-960-256-655-8
Σελ. 776, τιμή: 47,00 €
Ένα βιβλίο που επιθυμεί να προσφέρει στον φοιτητή και στον μυημένο αναγνώστη μια καταγραφή των κορυφαίων στοχαστών που χάραξαν τα ποικίλα μονοπάτια της φιλοσοφίας. Στον πρώτο τόμο παρουσιάζεται η αρχαία σκέψη, από την εποχή της αρχέγονης παραγωγής των μύθων μέχρι την εμφάνιση του νεοπλατωνισμού και τον Ωριγένη (3ος αιώνας μ.Χ.).

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΜια σύντομη ιστορία του παράδοξου
Η φιλοσοφία και οι λαβύρινθοι του νου
ΡΟΫ ΣΟΡΕΝΣΕΝ
Μετάφραση: Ασπασία Γολέμη Επιμέλεια: Παναγιώτης Φραντζής
ISBN: 978-960-221-439-8 Διαστάσεις:21Χ14 Σελίδες: 461
Έκδοση: Απρίλιος 2009 Τιμή: 24,00 €
Πληροφορίες και σχόλια: «Οι μαθηματικοί χαρακτηρίζουν τους πρώτους αριθμούς ως τα άτομά τους, διότι όλοι οι αριθμοί μπορούν να αναλυθούν ως παράγωγα των πρώτων.
Θεωρώ ότι τα παράδοξα είναι τα άτομα της φιλοσοφίας, επειδή αποτελούν τα βασικά σημεία εκκίνησης ενός πειθαρχημένου συλλογισμού.
Η φιλοσοφία συνέχεται μάλλον από τα ερωτήματα παρά από τις απαντήσεις της.
Τα βασικά φιλοσοφικά ερωτήματα απορρέουν από τις δυσχέρειες που ενυπάρχουν στο κοινό εννοιολογικό μας σύστημα.
Αυτά τα παράδοξα συνδέουν τις γενεές με κοινά προβλήματα και με μια αυξανόμενη παρακαταθήκη αποκρίσεων.
Η φιλοσοφία παρουσιάζεται συνήθως μέσα από το πρίσμα των θεμάτων της ή μέσα από το πρίσμα της ιστορίας της.
Μια μελέτη της ιστορίας των παραδόξων προσφέρει την ευκαιρία να εφαρμόσουμε ταυτόχρονα και τους δύο τύπους προσέγγισης...»
(Από τον πρόλογο του συγγραφέα)
Όταν ο νεαρός Αυγουστίνος ρώτησε τι έκανε ο Θεός προτού φτιάξει τον κόσμο, πήρε την απάντηση:
«Ετοίμαζε την κόλαση για ανθρώπους που κάνουν τέτοιες ερωτήσεις».
Η Σύντομη ιστορία του παράδοξου στέκεται σε «τέτοιες ερωτήσεις» και στους μεγάλους φιλοσόφους που τις έκαναν, από τον Πυθαγόρα, τον Σωκράτη και τον Ζήνωνα μέχρι τον Θωμά τον Ακινάτη κι από τον Πασκάλ, τον Λάιμπνιτς, τον Καντ και τον Χέγκελ μέχρι τον Βιτγκενστάιν, τον Κουάιν αλλά και τον Λιούις Κάρολ.
Αυτή η συναρπαστική περιήγηση από πλάγιους δρόμους σε ολόκληρη τη δυτική σκέψη είναι ταυτόχρονα θεματική και ιστορική: καθένα από τα είκοσι τέσσερα κεφάλαια του βιβλίου συσχετίζει ένα κλασικό λογικό παράδοξο με έναν κορυφαίο στοχαστή, δίνοντας έτσι στον αναγνώστη την ευκαιρία να τον ακολουθήσει μέσα στους λαβύρινθους του νου, όπου αναζητεί, και ενίοτε βρίσκει, την έξοδο.
Ο Roy Sorensen είναι καθηγητής φιλοσοφίας στο Dartmouth College.
Έργα του είναι : Blindspots (1988), Thought Experiments (1992), Pseudo-Problems (1993), Vagueness and Contradiction (2001), A Brief History of the Paradox (2003, Μια σύντομη ιστορία του παράδοξου), Seeing Dark Things (2007).

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΚΤΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Ιωάννης Συκουτρής. Η ζωή του (1901-1937) ΑΛΙΚΑΝΙΩΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
Σχήμα:17X0 Αρ. Σελίδων:560 ISBN: 978-960-382-765-8
Γλώσσα: Ελληνικά Βιβλιοδεσία: Δεμένο € 26,00
Η εργασία αυτή φιλοδοξεί να αποτελέσει την πρώτη συστηματική και πλήρη βιογραφία του Ιωάννη Συκουτρή, μιας ηρωικής και τραγικής μορφής των ελληνικών γραμμάτων και στοχασμού.
Ενός ανθρώπου στο πρόσωπο του οποίου δοκιμάστηκαν τα πνευματικά και ηθικά αντανακλαστικά της κοινωνίας μας, καθώς ο πρωτοπόρος αυτός της φιλολογικής επιστήμης με τη διεθνή αναγνώριση έγινε, στη σύντομη αλλά εξόχως δημιουργική ζωή του, στόχος της επιτήδειας συκοφαντίας, του μοναδικού όπλου που δεν αστοχεί.
«Και αυτό το όπλο οι Έλληνες, αυτοί οι θαυμάσιοι, οι φιλότεχνοι Έλληνες, οι πρώτοι δημιουργοί του καλού και του κακού λόγου, από την Αρχαιότητα κιόλας χειρίζονταν με μοναδική ευστροφία και δεξιοτεχνία, ώστε να διαπράττουν ατιμώρητα τον αναίμακτο ηθικό φόνο, εντελέστερα από τον σωματικό».
Παράλληλα, η παρούσα μελέτη συνθέτει την τοιχογραφία των ταραγμένων πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα, ως ανατομία ιστορικών και πνευματικών γεγονότων οι συνέπειες των οποίων είναι ισχυρές μέχρι και τις ημέρες μας.

Ερώτηση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Χαλκ/κής κ. Ιωάννη Δριβελέγκα προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑ ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΗΛ : 23730-21630 ΘΕΜΑ:Ερώτηση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Χαλκ/κής κ. Ιωάννη Δριβελέγκα προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα: « Ενιαία Ενίσχυση » ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 7 Μαΐου 2009
Κατατέθηκε 6/5/09 Αρ. πρωτ. 18641 ΕΡΩΤΗΣΗ Προς: Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Θέμα : « Ενιαία Ενίσχυση » κ. Υπουργέ Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων είχε υποσχεθεί – δεσμευθεί, κατά την περσινή χρονιά ότι, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δεν θα πλήρωναν φέτος, για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης.
Προσερχόμενοι σήμερα οι αγρότες στις Ενώσεις για να υποβάλλουν τις δηλώσεις ενεργοποίησης των δικαιωμάτων τους διαπιστώνουν ότι, η υπόσχεση – δέσμευση παρέμεινε υπόσχεση αφού υποχρεούνται πάλι να πληρώσουν ανάλογο ποσό των δικαιωμάτων τους. Ερωτάσθε κ. Υπουργέ Γιατί δεν υλοποιήθηκε η υπόσχεση ρύθμισης του θέματος και αναγκάζονται ξανά οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να πληρώνουν για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης;
Ποιος είναι ο λόγος που σας ανάγκασε να μην τηρήσετε την υπόσχεσή σας; Πότε εκτιμάτε ότι θα δοθεί λύση στο θέμα; Αθήνα 6/5/2009 Ο ερωτών Βουλευτής Δριβελέγκας Ιωάννης

Πρόσκληση σε ημερίδα Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης, Ο Πρόεδρος & το Δ.Σ του Α' Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Θεσσαλονίκης σας προσκαλούν στην ημερίδα με θέμα: «ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ & ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ», την Τετάρτη 13 Μαΐου 2009, στο θεατράκι της οδού Χηλής & ώρα 19:30.

ΔΗΠΕΧ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Δημήτρη Ψαθά «Ένας βλάκας και μισός» από τα Εκπαιδευτήρια Θεοδωρόπουλου Δήμος Χανίων - ΔΗΠΕΧ - Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης - Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Χανίων - Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης 8/5/2009 - 8/5/2009 Θέατρο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΗΣΙΔΗΣ 20.30 Είσοδος : ελεύθερη Στο πλαίσιο του 14ου Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας που διοργανώνουν ο Δήμος Χανίων, η ΔΗΠΕΧ, η Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπαίδευσης, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Χανίων και το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, την Παρασκευή 8 Μαΐου 2009, στο Θέατρο "Δημήτρης Βλησίδης", ώρα 20.30 τα Εκπαιδευτήρις Θεοδωρόπουλου θα παρουσιάσουν το έργο του Δημήτρη Ψαθά "Ένας Βλάκας και μισός" Η κωμωδία που παρουσιάζουμε πραγματεύεται με πολλή συμπάθεια το θέμα της αφέλειας καιτης αδύναμης κρίσης που καθιστά πολλούς ανθρώπους θύμα εκμετάλλευσης επιτηδείων. Όπως δηλαδή στο έργο μας, ο κεντρικός ήρωας, Θωμάς Κατσαρός γίνεται άθυρμα της ωραίας «χήρας» Ουρανίας, έτσι και στην εποχή μας, πολλοί σαν το Θωμά χειραγωγούνται τελικά από «ωραία» πρόσωπα και «ωραίες» ιδεολογίες.
Το κωμικό στοιχείο του έργου βοήθησε τα παιδιά μας να εκτιμήσουν την αίσθηση του γνήσιου χιούμορ που είναι χαριτωμένο κι έξυπνο σε αντίθεση με ό,τι άλλο προβάλλεται σήμερα ως χιουμοριστικό, αλλά είναι ευτελές και χυδαίο. Ονόματα υπεύθυνων καθηγητών: Αλυγιζάκη Αναστασία, Ασαργιωτάκης Μανόλης Εξωτερικοί συνεργάτες: Φιλιππάκης Μανόλης, Αρχοντάκη Μαρία Ονόματα μαθητών: Αντωνιαδης Πετρος Β λυκειου Βαρδαλακη Καιτη Γ γυμνασιου Βαρθαλιτης Φοιβος Γ γυμνασιου Γκαρλα Κατερινα Β γυμνασιου Ζανιδακης Νικος Β λυκειου Καραβανος Αλεξανδρος Γ γυμνασιου Κοκολαντωνακη Γεωργια Γ γυμνασιου Κουριδάκης Μανόλης Α λυκείου Μαραγκακης Προκοπης Γ γυμνασιου Μουλα Μαγδαληνη Γ γυμνασιου Μυλωνακη Ναταλι Α λυκειου Παυλουδακη Μαριλινα; Β γυμνασιου Πιστοπουλου Κων/να Β γυμνασιου Παπαδοπουλου Παναγιωτα Β γυμνασιου Σολανακη Βασω Α λυκειου Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τους ΚΑΡΑΟΛΗ και ΔΗΜΗΤΡΙΟΥΔήμος Χανίων 10/5/2009 - 10/5/2009 Οδός "Καραολή & Δημητρίου" - Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημ. Συμβ. Χανίων 11.00 Είσοδος : ελεύθερη Ο Δήμος Χανίων διοργανώνει την Κυριακή 10 Μαΐου 2009, εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τους ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΚΑΡΑΟΛΗ και ΑΝΤΡΕΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ώρα 11.00 στην οδό «Καραολή - Δημητρίου» και ώρα 11.30 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 11.00 Οδός «Καραολή - Δημητρίου» Επιμνημόσυνη Δέηση Αποκαλυπτήρια Αναμνηστικής Πλάκας Κατάθεση Στεφάνων από τους διοργανωτές Ενός Λεπτού Σιγή Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου 11.30 Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων Χαιρετισμοί Εκπροσώπου Κυπριακής Πρεσβείας Προέδρου Συλλόγου Κυπρίων Ν. Χανίων κ. Ιωάννη Χατζηιωάννου Δημάρχου Χανίων κ. Κυριάκου Βιρβιδάκη Αναφορά στα Γεγονότα Ανάγνωση κειμένων «Τα Φυλακισμένα Μνήματα»
από τον Λεωνίδα Μανωλικάκη, ηθοποιό «ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ Μ’ ΑΓΚΑΘΙΑ» και «Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ» από τα παιδιά του Παιδικού Θεατρικού Εργαστηρίου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΡΗΤΗΣΔΗΠΕΘΕ Κρήτης 9/5/2009 - 10/5/2009 Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων 19.00
Είσοδος : ελεύθερη Τα μεγαλύτερα παιδιά που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Θεατρικής Παιδείας και Δράσης του Παιδικού Θεατρικού Εργαστηρίου του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης θα παρουσιάσουν το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Μαϊου 2009 στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων, ώρα 19:00.
«Τριαντάφυλλο μ’ αγκάθια» διασκευή βασισμένη στο παραμύθι «Η πεντάμορφη και το τέρας» Συμμετέχουν οι :
Δήμητρα Βαλλιανάτου, Κωνσταντίνος Βαλλιανάτος, Δήμητρα Δασκαλάκη, Αλέξανδρος Καραμπατσάκης, Γεωργία Κοκολαντωνάκη, Ελένη Κουτσουκλάκη, Μαρία Κυριακάκη, Σάβια Μαγκλίτσα, Νίκη Παγούνα, Αλεξάνδρα Πάλλα, Μαρία Πάλλα, Ειρήνη Παπαδογιάννη, Μαίρη Παπαδοκωνσταντάκη, Γιάννα Πένεβα, Μαριάννα Περατσάκη, Αλεξάνδρα Σταμπολάκη, Μαριάννα Σφακιανάκη, Ευαγγελία Σουχλάκη, Νίκος Τσαγκαράκης, Ειρήνη Χατζηδάκη. «Η γειτονιά» Συμμετέχουν οι :
Αναστασία Αποστολάκη, Γιάννης Βαρανάκης, Γεωργία Βιολάκη, Νίκη Βιολάκη, Μαρία Βορεινάκη, Χριστίνα Γούργουρα-Τσουρουνάκη, Μαρία-Ρέα Καλλιγιαννάκη, Ιωάννα Κουρή, Ισαβέλλα-Ειρήνη Κουρουμπλή, Τζίνα Λεβεντάκη, Μάρκος Μάντακας, Μαρία Μανωλικάκη, Δανάη Μαραβελάκη, Ελευθερία Μαραγκουδάκη, Λιάννα Μαρεντάκη, Αφροδίτη Μαυροματάκη, Διονυσία Μέλλη, Γιάννης-Χριστόφορος Μοστρής, Μαριάννα Μπορμπαντωνάκη, Ευαγγελία-Νίκη Μπουρεξάκη, Αθηνά Παπαδοκωνσταντάκη, Ιωάννα Παυλάκη, Αθηνά Σταυριανουδάκη, Στέλλα Τραγούδα, Γιάννης Φραγκάκης. Υπεύθυνος Παιδικού Εργαστηρίου : Λεωνίδας Μανωλικάκης. Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ. ΧΡΥΣΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης : ΑΝΕΚ LINES ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΡΗΤΗΣ Χανιά 4/5/2009 Εσπερινό Γενικό Λύκειο Χανίων Γιώργου και Χρήστου Γιαννακόπουλου «Της κακομοίρας» (Ο Μπακαλόγατος) Δήμος Χανίων - ΔΗΠΕΧ - Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης - Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Χανίων - Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης 10/5/2009 - 10/5/2009 Θέατρο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΗΣΙΔΗΣ 21.00 Είσοδος : ελεύθερη Στο πλαίσιο του 14ου Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας που διοργανώνουν ο Δήμος Χανίων, η ΔΗΠΕΧ, η Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπαίδευσης, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Χανίων και το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, την Κυριακή 10 Μαΐου 2009, στο Θέατρο "Δημήτρης Βλησίδης", ώρα 21.00, το Εσπερινό Γενικό Λύκειο Χανίων, θα παρουσιάσει το έργο των Γιώργου και Χρήστου Γιαννακόπουλου "Της Κακομοίρας (Ο Μπακαλόγατος)" Το έργο διαδραματίζεται σε ένα μπακάλικο της εποχής του 1960, στην αρχή της αστικοποίησης της ελληνικής κοινωνίας και χρησιμοποιώντας αυτό ως βασικό σκηνικό παρουσιάζει τις σχέσεις, τα όνειρα, τις προσδοκίες και τις απογοητεύσεις των απλών ανθρώπων της γειτονιάς. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι μαθητές: Στέλιος Μπεμπλιδάκης, Τάξη Δ΄Λευτέρης Παπαδάκης, Τάξη Δ΄ Χρύσα Μαθιουδάκη, Τάξη Δ΄Γιάννης Παντερμάκης, Τάξη Δ΄ Ξένια Λουγιάκη, Τάξη Δ΄Λευτέρης Ξεκουκουλωτάκης, Τάξη Β΄ Βάσω Τσακιράκη, Τάξη Δ΄Γιάννης Τσιλίκας, Τάξη Δ΄ Στέλιος Χάμπας, Τάξη Δ΄Γιάννης Στρατουδάκης, Τάξη Δ΄ Ιφιγένεια Νταουντάκη, Τάξη Δ΄Ανδρέας Γκουρνέλος, Τάξη Γ΄ Ελευθερία Δαρατσάκη, Τάξη Δ΄Παναγιώτης Μαρκουλάκης, Τάξη Δ΄ Υποβολέας: Βασίλης Ντουσάκης, Τάξη Δ΄Σκηνογραφία: Μαρία Βλοντάκη-Μπαγλάνη Κατασκευή σκηνικών: Τριαντάφυλλος Χελιουδάκης, Τάξη Β΄ και Νίκος Μπαγλάνης Παίζουν οι μουσικοί: Παναγιώτης Μαρκουλάκης, Τάξη Δ΄ και Νεκτάριος Κωστάκης Μουσική επιμέλεια: Σάββας Ξενάκης, Τάξη Δ΄ Επιμέλεια ήχων-ηχογραφήσεις: Γεράσιμος Μαρινάκης Ηχοληψία: Βασίλης Μπραουδάκης, Τάξη Δ΄ Φωτισμοί: Διαμάντω Κατάκη, Τάξη Δ΄Σκίτσα: Αδαμαντία Θεοδωράκη, Τάξη Γ΄ Μακιγιάζ: Ειρήνη Πορτάλιου Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Κατερίνα Βλοντάκη, φιλόλογος Γενικό Λύκειο Σούδας Πρετεντέρη - Γιαλαμά «..και μιας πεντάρας νιάτα»Δήμος Χανίων - ΔΗΠΕΧ - Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης - Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Χανίων - Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης 12/5/2009 - 12/5/2009 Θέατρο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΗΣΙΔΗΣ 21.00 Είσοδος : ελεύθερη Στο πλαίσιο του 14ου Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας που διοργανώνουν ο Δήμος Χανίων, η ΔΗΠΕΧ, η Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπαίδευσης, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Χανίων και το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, την Τρίτη 12 Μαΐου 2009, στο Θέατρο "Δημήτρης Βλησίδης", ώρα 21.00, το Γενικό Λύκειο Σούδας παρουσιάζει το έργο των Πρετεντέρη - Γιαλαμά "…και μιας πεντάρας νιάτα" Παίζουν οι μαθητές (με αλφαβητική σειρά) :
Ανδρεουλάκη Λίνα, Δημητρουλάκης Μιχάλης, Θεοδωρόπουλος Βασίλης, Καποκάκη Ελένη, Καρακατσάνης Γιώργος, Κεραμυδά Νίκη, Κολοκούρη Μαρίνα, Κολτσάκης Μανώλης, Λεβεντέλης Μανώλης, Πατεράκης Νίκος, Σούρσου Ειρήνη, Σφιγκάκη Ρούλα, Τραχαλάκη Αριέττα, Χαλίτη Κατερίνα, Χατζηγεωργίου Σοφία, Ψυχογιός Αντρέας . Μουσική επιμέλεια και επιμέλεια ήχου : Παπαπαναγιώτου Γιάννης Διασκευή κειμένου: Παπαπαναγιώτου Γιάννης Μακιγιάζ: Σφιγκάκη Εύα Επιμέλεια φωτισμού: Κωτσάκης Κώστας, Πιταροκοίλης Νίκος Τζουγκαράκης Χρήστος Γενική επιμέλεια: Παϊζη Ελένη, Χατζηιωάννου Νίκος Λίγα λόγια για το έργο: Αθήνα ..δεκαετία του ’60 .
Οι ήρωες ..άνθρωποι απλοί, καθημερινοί.
Τους γνωρίζουμε μέσα από την προσπάθεια τους να φτιάξουν τη ζωή τους παλεύοντας τις νοοτροπίες, τις προκαταλήψεις, τη φτώχεια…με πείσμα και χιούμορ.

ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ