Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Συμμετοχή της Υπουργού σε εκδήλωση- συζήτηση, στη Θεσσαλονίκη

Δελτίο  Τύπου  11/01/2011                                
Συμμετοχή της  Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου, σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη                            
Η Υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, θα συμμετάσχει σήμερα 11/01/2011, στην εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Η σχέση της Έρευνας και της Εκπαίδευσης με την Κοινωνική και Οικονομική Ανάπτυξη - Προτάσεις για το Μέλλον», που διοργανώνει η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Κέντρο Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).                    
Η Υπουργός θα συμμετάσχει στη Β’ Ενότητα, στις 12:15-14:00, με συνομιλητές τους:
Γιάννη  Μπουτάρη, Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Χρήστο Πολυζωγόπουλο, Προεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής(ΟΚΕ), Γιάννη Χατζηδημητρίου, Πρύτανη Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Δημήτρη Λακασά, Πρόεδρο ΣΕΒΕ, Γιώργο Θώμογλου, Πρόεδρο Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Ν. Θεσσαλονίκης, Κυριάκο Χατζηδημητρίου, Υποψήφιο διδάκτορα ΑΠΘ με διεθνή διάκριση στο διαγωνισμό πρακτόρων λογισμικού «Trading Agent Competition 2010- Harnard» και Τάσο Τζήκα, Πρόεδρο ΣΕΠΒΕ και Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης.                  
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Επιστημών, Μουσείο Τεχνολογίας –ΝΟΗΣΙΣ και θα μεταδοθεί ζωντανά από το www.skai.gr 

11DVD Τα Παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ                                       
11DVD Τα Παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν             
ΚΩΔ:27003469                  
BARCODE: 5201364734692                                          
O διασημότερος συγγραφέας παραμυθιών  στο κόσμο Χανς Κρίστιαν ’ντερσεν έκλεισε 200 χρόνια από τη γέννησή του. Σε αυτή την επετειακή έκδοση είναι συγκεντρωμένα τα 31 ωραιότερα παραμύθια του σε κινούμενα σχέδια. Με αυτή την συλλογή των 11 DVD θα  μεταφερθούμε  σε κόσμους μαγικούς και ονειρεμένους, με μυθικούς ήρωες βγαλμένους μέσα από την γοητευτική φαντασία του μεγαλύτερου και πιο φημισμένου παραμυθά που υπήρξε ως σήμερα. Θα ταξιδέψουμε για περισσότερο από 11 ώρες, παρέα με τα παιδιά μας, σε κόσμους φανταστικούς μέσα από τα  πιο όμορφα και φημισμένα παραμύθια του.         
1. H Βασίλισσα Του Χιονιού                              
Ένα κακό πνεύμα δημιουργεί έναν μαγικό καθρέπτη που μεταμορφώνει οτιδήποτε και το παρουσιάζει άσχημο.Κάποια στιγμή που ο καθρέπτης σπάει, ένα θραύσμα μπαίνει στο μάτι του μικρού Κάι, αχώριστου φίλου της Γκέρτα. Κυριευμένος λοιπόν από το κακό πνεύμα του καθρέπτη επιτίθεται στη φίλη του, Γκέρτα, ενώ μαγεύεται από την ψυχρή ομορφιά της Βασίλισσας του Χιονιού... 
2. Το Ασχημόπαπο                         
Από τότε που γεννήθηκε το ασχημόπαπο, όλοι το πειράζουν. Έτσι, αρχίζει μια μοναχική περιπλάνηση όπου θα δει ότι τελικά δεν είναι τόσο κακό να είσαι διαφορετικός! 
3.Ο μολυβένιος στρατιώτης                    
O περήφανος μολυβένιος στρατιώτης αντιμετωπίζει με θάρρος αμέτρητους κινδύνους, ώσπου να επιστρέψει στην αγαπημένη του μπαλαρίνα...
4. Η μικρή γοργόνα                          
Μια μικρή γοργόνα σώζει από πνιγμό ένα νεαρό πρίγκιπα και τον ερωτεύεται. Αποφασίζει να βγει στη στεριά, να γίνει άνθρωπος και να θυσιάσει τα πάντα για την αγάπη της. Θα τα καταφέρει; Το πολυαγαπημένο κλασικό παραμύθι που μεγάλωσε γενιές και γενιές.
5. Το Αηδόνι Του Αυτοκράτορα                         
Ο αυτοκράτορας της Κίνας ζητάει να του φέρουν στο παλάτι ένα αηδόνι. Όταν το ακούει να κελαηδάει, μαγεύεται από τη φωνή του. Σύντομα όμως, ένα ακριβό δώρο τον κάνει να αλλάξει γνώμη.
6. Η Τοσοδούλα                        
Τι μπορεί να θέλει μια γυναίκα που φαίνεται να έχει τα πάντα; Ένα παιδάκι! Αν ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες που της έδωσε η γρια γυναίκα με αίμα νεράιδας, θα το αποκτήσει. Και το όνομα της μικρούλας θα είναι...Τοσοδούλα! Η Πριγκίπισσα Και Το Μπιζέλι Ο πρίγκιπας είναι κακόκεφος. Ώσπου μια μέρα, μια νεαρή κοπέλα χτυπάει την πόρτα του παλατιού και ισχυρίζεται ότι είναι πριγκίπισσα! Λέει, όμως, την αλήθεια;
7. Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα                             
Όλοι συμφωνούν ότι ο αυτοκράτορας είναι γοητευτικός, έξυπνος και πολύ εργατικός, αφού πάει ο ίδιος για ψώνια! Δε νοιάζεται για τίποτ' άλλο παρά μόνο για τα πανάκριβα ρούχα.               
Έτσι, όταν δυο απατεώνες έρχονται στην πόλη του, ξέρουν ακριβώς πώς να βγάλουν εύκολα χρήματα: πουλάνε στον αυτοκράτορα τα μαγικά ρούχα που γίνονται αόρατα μόνο για τους βλάκες ή τους τεμπέληδες. Ο αυτοκράτορας δεν τολμάει να παραδεχτεί ότι κι εκείνος δεν τα βλέπει! Αλλά θα υπάρξει κάποιος αρκετά τολμηρός να του πει ότι δε φοράει τίποτα απολύτως..
Επίσης περιλαμβάνει τα:  
8.Η πριγκίπισσα και το ρεβίθι.   9.Ο χιονάνθρωπος   
10.Ο Όλι ο ονειροπόλος   11.Ο γελαστός τζακ   
12.Ο χρυσός θησαυρός     13.Οι Συνταξιδιώτες    
14.Οι ερωτευμένοι   15.Το ιπτάμενο μπαούλο    
16.Ο λαιμός του μπουκαλιού    17.Ο κηπουρός    
18.Οι τυχερές γαλότσες    19.Οι Αγριόκυκνοι   
20.Οι άλτες    21.Το μαγικό λυχνάρι    
22.Σούπα από ένα λουκάνικο    23.Τα λουλούδια της μικρής Αιντα   24.Το σκαθάρι   25.Η παλιά λάμπα του δρόμου   
26.Ο Ψύλλος και ο καθηγητής      27.Ότι κάνει ο γέροντας είναι σωστό     28.Το έλατο     29.Είναι αληθινό    30.Ο νεαρός χοιροβοσκός του αυτοκράτορα    31.Το κοριτσάκι με τα σπίρτα.

Προγραμματισμένες ξεναγήσεις Toulouse Lautrec

Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 13:00 ως τις 14:00 και κάθε Δευτέρα από τις 19:00 ως τις 20:00.                         
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.                           
Αγ.Δημητρίου 159Α, 546 36, Θεσσαλονίκη                               
τηλ./fax: 2310 991610                             
www.tf.auth.gr/teloglion                             
e-mail: teloglion@auth.gr

Ενημέρωση από το http://www.disabled.gr/ και το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ


Φίλοι και φίλες, για μια ακόμη φορά θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την πρώτη σελίδα του http://www.disabled.gr/ και, Σήφη θέλοντος, σιγά σιγά θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε πιο λειτουργικό και πιο εύχρηστο.                    
Ρίξτε μια ματιά την κεντρική σελίδα του http://www.disabled.gr/ και ενημερώστε μας για τις ενδεχόμενες ατέλειες στις αλλαγές που έχουν γίνει μέχρι τώρα.                              
Τα πράγματα στο μέτωπο των ασφαλιστικών ταμείων φαίνεται να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο:                          
Πριν από λίγο τετραπληγική πήγε στις Παροχές του Ι.Κ.Α. για να πληρωθεί ένα μαξιλάρι που αγόρασε, αλλά οι υπάλληλοι στις Παροχές την ενημέρωσαν πως το σύστημα δεν τους εγκρίνει την πληρωμή.                         
Συγκεκριμένα, το ηλεκτρονικό σύστημα έβγαζε την ένδειξη πως «δικαιούτο έως 30 Ιουλίου 2010».                    
Σημειώνουμε πως η συνταγή γιατρού είχε ημερομηνία Νοεμβρίου 2010, ενώ το μαξιλάρι είχε εγκριθεί και από τον ελεγκτή ιατρό.                             

Η δε απόδειξη αγοράς έγραφε κατά λέξη «μαξιλάρι με αέρα».                      
Διευκρινίζουμε πως αυτό το μαξιλάρι ΔΕΝ υπόκειται στις περιπτώσεις των μαξιλαριών «με αεροκυψέλες» που αποκλείονται σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΙΚΑ στις 27 Ιουλίου 2010 (http://www.disabled.gr/lib/?p=29083).                    
Επίσης, η ασφαλισμένη δεν είχε προμηθευτεί ποτέ ξανά μαξιλάρι από το ΙΚΑ.                          
Το μαξιλάρι ήταν συνολικής αξίας 600 ¤ και το Ι.Κ.Α. επρόκειτο να καταβάλει περίπου τα 350 ¤.                   
Οι υπάλληλοι του Ι.Κ.Α. της συνέστησαν να κάνει ένσταση για να περάσει από επιτροπή, ενώ την ενημέρωσαν πως η διαδικασία της ένστασης κρατάει περίπου 3 μήνες.                      
Γνωρίζει κανείς για ποιο λόγο το ΙΚΑ σταμάτησε από τις 30 Ιουλίου 2010 τις πληρωμές μαξιλαριών στους ασφαλισμένους με τετραπληγία;                            
Ένα νέο σύστημα βάδισης που υποστηρίζεται από ρομποτικό μηχανισμό κατασκευάζεται στο Ισραήλ Για παραπληγικούς και ενδεχομένως  και για τετραπληγικούς .                      
Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά στο http://www.disabled.gr/lib/?p=32119 και να δείτε και το βίντεο που έχει πολλές πληροφορίες για το μηχανισμό.                              
Λίγο η κρίση, λίγο η κακή οργάνωση των ιδρυμάτων και πολύ η κακοδιαχείριση όλων των ιδρυμάτων έφερε το γηροκομείο Αθηνών για μια ακόμη φορά στο σημείο να ζητά από τροφίμους να το εγκαταλείψουν.                       
Δείτε το σχετικό βίντεο στη διεύθυνση http://www.disabled.gr/lib/?p=32108 και αναρωτηθείτε πού πηγαίνουν τόσα πολλά χρήματα και τόσες πολλές δωρεές.                         
Είναι δυνατόν ένα από τα μεγαλύτερα ιδρύματα να έχει φτάσει σε αυτό το σημείο;                          
Μέχρι πότε θα εξαρτόμαστε από τέτοια ιδρύματα με τέτοιες διοικήσεις;                            
Στο http://www.disabled.gr/lib/?p=32104 υπάρχει ένα βίντεο από τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι για το οικιακό κοινωνικό τιμολόγιο της Δ.Ε.Η. και αξίζει να το δείτε επειδή περιλαμβάνει την πιο πρόσφατη ενημέρωση.                         
Με απόφαση των Ραγκούση και Παπακωνσταντίνου, συστήνεται ειδική επιτροπή για την καταγραφή και διάρθρωση του νέου μισθολογίου, όπως και τις μετακινήσεις των δημόσιων υπαλλήλων.                       
Διαβάστε το κείμενο στη διεύθυνση http://news.disabled.gr/?p=35181                                        
Μέρος της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων ατόμων με αναπηρία κατέστη συνολικά η ΕΕ μετά την επίσημη κύρωση της πρώτης Συνθήκης στον τομέα αυτό.                     
Διαβάστε το κείμενο στη διεύθυνση http://news.disabled.gr/?p=35171 και μέσα  στις επόμενες ώρες θα ετοιμάσουμε το αυθεντικό  κείμενο στην ελληνική γλώσσα.                             
Σε ισχύ, παραμένει το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που αφορά στην επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για 10.000 ανέργους ηλικίας 16 έως 24 ετών που θα αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.                               
Διαβάστε περισσότερα  στο http://news.disabled.gr/?p=35167                                           
Ένα νέο πρόγραμμα για επιχειρηματίες τρέχει και ονομάζεται Digi Retail.                          
Στο http://www.disabled.gr/biz/?p=213 υπάρχει ένα βίντεο με πληροφορίες για το πρόγραμμα. Εάν έχετε επιχείρηση λιανικού εμπορίου σας ενδιαφέρει.                      
Με χρηματοδότηση ύψους 2,7 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε., ερευνητές από την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Σουηδία βρήκαν λύση με την οποία θα διευκολύνονται οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρία να χειρίζονται τις ηλεκτρονικές συσκευές και υπηρεσίες στα σπίτια τους, χρησιμοποιώντας το κινητό τους τηλέφωνο.                         
Διαβάστε περισσότερα στη διεύθυνση http://news.disabled.gr/?p=35161                                       
Συνάντηση της Ομάδας Νεανικής Ν. Πάρκινσον της ΕΠΙΚΟUΡΟΣ-κίνηση, την Τρίτη 19 Ιανουαρίου στις 17:00 στο δημοτικό αναψυκτήριο « Ρυθμός» στο Γουδί.                           
Διαβάστε περισσότερα στο http://news.disabled.gr/?p=35205                                  
Το τεύχος 30 του περιοδικού «10%» (Ιανουάριος-Απρίλιος 2011) έχει ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στους ανθρώπους με αναπηρία και στην ομοφυλοφιλία, με προσωπικές συνεντεύξεις και τοποθετήσεις της γκέι κοινότητας στο θέμα αναπηρία-ομοφυλοφιλία.                          
Διαβάστε σχετικά στο http://www.disabled.gr/lib/?p=32179                                           
Διευκρινίσεις σχετικά με αμοιβή (εξέταστρο) στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία Νοσοκομείων του ΕΣΥ και κατά την παροχή ιατρικών υπηρεσιών από τα Κέντρα Υγείας.                          
Διαβάστε περισσότερα στο http://www.disabled.gr/lib/?p=32124                                         
Μια ειδικά εκπαιδευμένη ράτσα πιθήκων (που λέγεται Capuchin), στις ΗΠΑ, βοηθά ανθρώπους με κακώσεις νωτιαίου μυελού και άλλες κινητικές αναπηρίες σε δουλειές του σπιτιού, όπως το άδειασμα των σκουπιδιών, ο χειρισμός τηλεφώνου και φούρνου μικροκυμάτων, ενώ παράλληλα κρατούν συντροφιά σε όσους είναι μοναχικοί.                       
Διαβάσετε το κείμενο και δείτε το σχετικό βίντεο στη διεύθυνση http://www.disabled.gr/lib/?p=32071                              
Την καθιέρωση υποχρεωτικής προσωρινής σύνταξης ως λύση στο πρόβλημα της καθυστέρησης απονομής συντάξεων προτείνει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ- ΙΚΑ).                               
Διαβάστε το κείμενο  στο http://news.disabled.gr/?p=35228                                              
37.000 άνθρωποι πεθαίνουν  από νοσοκομειακές λοιμώξεις στην Ε.Ε.  http://news.disabled.gr/?p=35222 μπορούμε να φανταστούμε  πόσοι πεθαίνουν  στην Ελλάδα;                        
Ο Πέτρος Σαραντόπουλος είχε μια πολύ καλή ιδέα που την έχει γράψει στο http://ideasinaction.uservoice.com/forums/92607-ideas-in-action/suggestions/1362255-?ref=title και όσους μας ενδιαφέρει ας την ψηφίσουμε.                                       
Πολλούς χαιρετισμούς, http://www.disabled.gr/ και περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ

Εκδηλώσεις 10 - 16 Ιανουαρίου στο FLORAL


Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, 19.00                       
Κωστάκης Ανάν – Το Ουράνιο Talk Show                           
Οι εκδόσεις Babelart παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Kωστάκη Ανάν «Το Ουράνιο Talk Show».                            
Για το βιβλίο θα μιλήσει η εκδότρια του περιοδικού mov, Νίκη Τζούδα και αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Γιάννης Στεφόπουλος.                             
Tρίτη 11 Ιανουαρίου, 20.00                       
ABATON live                      
Ο εκδότης - διευθυντής του ΑΒΑΤΟΝ, Στέφανος Ελμάζης, μαζί με συνεργάτες και φίλους του περιοδικού θα βρίσκονται στο Floral για την πρώτη ζωντανή συνάντηση ΑΒΑΤΟΝ της νέας χρονιάς.
Μαζί τους θα είναι ο Δρ. Μάνος Δανέζης, Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, που με αφορμή τη συνέντευξή του στο περιοδικό ΑΒΑΤΟΝ θα συζητήσει με τους αναγνώστες για το Νέο Επιστημονικό Διαφωτισμό.                 

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί και το νέο βιβλίο του κ. Στέφανου Ελμάζη «Να Σου Πω Μια Ιστορία;», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρχέτυπο.                           
Τετάρτη 12 Ιανουαρίου, 19.30                            
Πρώτη παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θανάση Χειμωνά                         
Οι εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν στην πρώτη παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θανάση Χειμωνά «Δεν την αγαπάω πια».                     
Για το βιβλίο θα μιλήσει, μαζί με τον Θανάση Χειμωνά, ο συγγραφέας Στέφανος Δάνδολος ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Δήμητρα Ματσούκα.                        
Τετάρτη 12 Ιανουαρίου, 22.00                       
Athens Swing Cats Party                             
Άλλο ένα από τα καθιερωμένα πάρτι των swing cats.                                
Τα τραπέζια φεύγουν και ο χώρος μεταμορφώνεται σε πίστα ξέφρενου χορού.                       
Πέμπτη 13 Ιανουαρίου, 22.00                            
Dj set Alex K & Loukia Soupouli                              
Rock & Soul music από τον Αλέξη Καλοφωλιά (Last Drive) και τη Λουκία Σούπουλη.                      
Παρασκευή 14 Ιανουαρίου, 22.00                       
Dj set Palov from Cast-a-Blast                       
O dj και παραγωγός Palov, γνωστός από το διεθνές ντουέτο Palov & Mishkin της κολεκτίβας Cast-a-Blast                      
Σάββατο 15 Ιανουαρίου, 22.30                             
EXPERT MEDICINE LIVE                               
Oι Expert Medicine, στην πρώτη τους ζωντανή εμφάνιση για το 2011, θα παρουσιάσουν το καινούργιο τους album “Perfect Maniac” αλλά και παλαιότερα κομμάτια, προσαρμοσμένα στη γνωστή τους dance διάθεση.                                     
Είσοδος: 7 ευρώ με ποτό.                        
Ακούστε το Floral στο www.clipartradio.gr

Παράταση έκθεσης "Toulouse Lautrec" - Παράλληλες εκδηλώσεις

Παρατείνεται μέχρι την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011, η μεγάλη έκθεση «Toulouse-Lautrec» που φιλοξενείται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ.                        
Η παράταση της έκθεσης για ένα μήνα κρίθηκε αναγκαία εξαιτίας της μεγάλης επισκεψιμότητας της έκθεσης και της τεράστιας ανταπόκρισης του κοινού στις παράλληλες με την έκθεση θεατρικές, χορευτικές και μουσικές εκδηλώσεις, όπως η παράσταση κουκλοθέατρου με τίτλο «Fete de la Musique» (φώτο Koyklotheatro 1,2,3) που δόθηκε χτες στο Τελλόγλειο από την ομάδα Hocus Pocus, η οποία συγκέντρωσε περισσότερους από τριακόσιους μικρούς και μεγάλους θεατές.                       
Στο πλαίσιο της έκθεσης «Henri de Toulouse Lautrec» έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο χρονικό διάστημα οι εξής εκδηλώσεις:                        
Τις Τετάρτες 12 και 19 Ιανουαρίου 2011 στις 19:30 θα επαναληφθεί ηΒραδιά ελληνικής οπερέτας από το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.                          
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ευκλείδης. Μουσική διεύθυνση - μουσική προετοιμασία: Γιάννης Σγούρας. Βοηθός σκηνοθέτη: Μέλα Γεροφώτη.                           
Συμμετέχουν οι φοιτητές της ειδίκευσης μονωδίας και μουσικό σύνολο φοιτητών του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.                            
Την Κυριακή 23 Ιανουαρίου στις 12:00 η ομάδα Hocus Pocus θα πραγματοποιήσει στους χώρους του Τελλογλείου εργαστήριο κατασκευής κούκλας.                           
Την ίδια μέρα, 23/1 στις 17:00, φοιτητές του Τμήματος Θεάτρου ΑΠΘ, με την καθοδήγηση καθηγητών τους θα παρουσιάσουν ένα θεατρικό δρώμενο.                               
Την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου στις 19:30, οι μαθητές του Β' έτους της Ανώτερης Δραματικής Σχολής Ανδρέας Βουτσινάς, θα παρουσιάσουν το δρώμενο«Τουλούζ Λωτρέκ: Η απόλαυση της δυσμορφίας», σε σκηνοθεσίαΤάσου Ράτζου.                                  
Την Κυριακή 30 Ιανουαρίου στις 17:00 και την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου στις 19:30 η ομάδα σύγχρονου χορού «sinequanon», θα παρουσιάσει στο Τελλόγλειο ένα χορευτικό δρώμενο.                           
Την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, θα παρουσιαστεί ένα δρώμενο εμπνευσμένο από κείμενο του Γκι Ντε Μοπασάν σε σκηνοθεσία Δαμιανού Κωνσταντινίδη.                       
Ξεναγήσεις                          
Ανταποκρινόμενο στις ανάγκες του κοινού, το Τελλόγλειο ξεκινάει από το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011, προγραμματισμένες ξεναγήσεις για όσους επισκέπτες επιλέξουν να περιηγηθούν στη σημαντική αυτή έκθεση από ιστορικούς της τέχνης.                         
Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 13:00 ως τις 14:00 και κάθε Δευτέρα από τις 19:00 ως τις 20:00.                          
Οι εκθέσεις Lautrec και Γαλάνη                                                   
Στόχος της έκθεσης «Henri de Toulouse Lautrec» είναι αφενός η γνωριμία με τον ξεχωριστό αυτό δημιουργό, αλλά και η αναβίωση της ατμόσφαιρας της εποχής στο γύρισμα του 19ου/20ού αι. Το υλικό της έκθεσης, περισσότερα από 170 έργα προέρχονται από την ιδιωτική συλλογή του Παύλου και της Μπελίντας Φυρού Μουσείο Ηρακλειδών, από το Μουσείο Orsay στο Παρίσι, το Μουσείο Toulouse Lautrec στο Albi καθώς και από το Chateau du Bosc (έργα και οικογενειακά κειμήλια) στη Naucelle. Εκτίθενται επίσης διπλά έργα των Lautrec και Van Gogh, που ρίχνουν φως στο πόσο οι δυο ζωγράφοι επηρέασαν ο ένας τον άλλον.                          
Τα τεκμήρια της έκθεσης εμπλουτίζουν έργα από ιδιωτικές συλλογές στη Γαλλία και Ελβετία, καθώς και πλούσιο αρχειακό υλικό από το Αρχείο Σπητέρη στο Τελλόγλειο.                         
Ενώ τον απόηχο της προσωπικότητας του Toulouse Lautrec σε πιο σύγχρονες εφαρμογές δίνουν μαντίλες, υφάσματα και ρούχα του Γιάννη Τσεκλένη, εμπνευσμένα από τον καλλιτέχνη και τους ιμπρεσιονιστές.                            
Την εποχή της Belle Epoque ολοκληρώνουν περίπου 150 χαρακτικά και σανγκίνες του Δημήτρη Γαλάνη, του ξεχωριστού αυτού Έλληνα δημιουργού, από τη συλλογή που δώρισε στο Τελλόγλειο το 2002 ο Δημήτρης Τσάμης.                         
Ώρες λειτουργίας έκθεσης:                                         
Τρίτη, Πέμπτη-Παρασκευή: 09.00 - 14.00                        
Δευτέρα, Τετάρτη: 09.00-14.00. & 17.00.-21.00                          
Σάββατο-Κυριακή: 10.00-18.00

Ομιλία του Προέδρου του ΙΣΤΑΜΕ & Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Ηλία Μόσιαλου στην παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο : "Διεθνή Συστήματα Υγείας" (Μέγαρο ΚΑΡΑΤΖΑ της Εθνικής Τράπεζας)

24γράμματα.

24γράμματα.                                 
Ηλεκτρονικό περιοδικό για τη Γλώσσα, την Ιστορία και τον Πολιτισμό.                      
Η λέξη της εβδομάδας από τα 24γράμματα:                         
Το γάλα και ο γαλαξίας                           
Παρουσίαση με λίγα λόγια: η λέξη γαλαξίας παράγεται από τη λ. γάλα και αυτό γιατί στην αρχαιότητα θεωρούσαν ότι είναι από γάλα (ή μοιάζει με γάλα) ο νεφελώδης λευκάζων κύκλος που περιβάλλει τον ορίζοντα.                                              
Ο μύθος που εξηγεί και την ετυμολογία του γαλαξία είναι αυτός της Ήρας, η οποία θήλαζε τον Ηρακλή για να γίνει αθάνατος.                    
Όταν, όμως, ανακάλυψε την απάτη του Δία διέκοψε απότομα το θηλασμό και το γάλα της χύθηκε στο σύμπαν.                             
Ο ίδιος ο Πλούταρχος (περί των αρεσκ. τοις φιλοσόφ. 892e) δίνει την ετυμολογική ερμηνεία του γαλαξία: «δια δε τη λευκόχροιαν γαλαξίας ονομαζόμενος».                          
Στα μάτια των αρχαίων φάνταζε ένας δρόμος που οδηγεί στο μυστήριο.                             
Οι μύθοι θέλουν τη «φωτεινή οδό» να είναι δημιούργημα του Ηλίου, λόγω της αρχικής καθημερινής πορείας του («ηλιακόν δρόμον»). 24γράμματα                         
Άλλοι μύθοι θέλουν την «αστερόσκονη» του γαλαξία («την οδόν του Φαέθοντος») ως αποτέλεσμα της καταστροφικής αρματηλασίας του Φαέθοντος (Διόδωρος, Ε, 23).                              
Οι Λατίνοι επηρεασμένοι από τον ελληνικό όρο θα αποκαλέσουν τον «γαλαξία κύκλο» ως via lactea (: γαλακτική οδό, αγγλ.: milky way).                            
Ο Οβίδιος, Metamorfosi Ι, 168 , πιστεύει ότι η οδός αυτή οδηγεί στο ανάκτορο του Διός. Η γαλακτική οδός είναι κάτι που ερεθίζει τη φαντασία των αρχαίων.                            
Τους φαντάζομαι να αναρωτιούνται: «που οδηγεί αυτός ο δρόμος;», «τί υπάρχει πίσω απ΄εκεί;»                            
Βλέπετε είναι αδύνατον να μην είχαν και τότε τους «ουφολόγους» τους.                                      
Η χριστιανική φαντασία θα οικειοποιηθεί το μύθο του Γαλαξία και αποφασίζει ότι είναι ο δρόμος των Αγίων: «το ζωνάρι της Παναγιάς», «ο Ιορδάνης ποταμός» και για τους ρωμαιοκαθολικούς είναι ο δρόμος που περπατά ο San Giacomo.                              
Στη λαϊκή παράδοση περιγράφεται ως «του παπά ή του κουμπάρου τα άχυρα».                             
Ο όρος πέρασε αυτούσιος η μεταφρασμένος σε όλες τις γλώσσες της Εσπερίας: Αγγλικά: galaxy ή Milky way, Ιταλικά: galassia ή via lactea, Γαλλικά: Galaxie ή voie lactee, Γερμανικά: Galaxie ή Milchstrasse. Διαβάστε στα 24γράμματα για την περίεργη ιστορία της λέξης γαλαξίας, καθώς και τη σχετική βιβλιογραφία (Γιώργος Δαμιανός).                     
Για περισσότερα στο: 24grammata.com                          
910 άρθρα στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική και ισπανική γλώσσα/ Δωρεάν ebooks                          
Δείτε όλο το αρχείο από την “λέξη της εβδομάδας” αλλά και άλλα ενδιαφέροντα άρθρα στη διεύθυνση www.24grammata.com.                           
Μπορείτε να εγγραφείτε για να ενημερώνεστε για τα εβδομαδιαία ανανέωση από τα 24γραμματα, στη διεύθυνση http://24grammata.com/?page_id=6.                               
24γραμματα© 2010.                            
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Ανάπτυξη από τα 24γραμματα

XYTA KEΡΑΤΕΑΣ: "ΠΡΑΣΙΝΟ" ΑΠΟ ΤΟ ΣτΕ, "ΚΟΚΚΙΝΟ" ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

Διαβαστε στον ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ διαδικτυακό τόπο της Αυτοδιοίκησης www.aftodioikisi.gr ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ ΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ                                 
http://www.aftodioikisi.gr/proto_thema/9813                                   
ΘΕΜΑΤΑ                                     
1) "ΔΙΟΔΙΑ STOP" ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΚΛΕΤΣΟ, ΠΟΥ ΕΣΠΑΣΕ ΤΙΣ ΜΠΑΡΕΣ                              
http://www.aftodioikisi.gr/proto_thema/proto_thema_dimoi/9811                       
2) ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ Ν.Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ                                
http://www.aftodioikisi.gr/proto_thema/proto_thema_ipourgeia/9805                                          
3) ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΠΡΟΣ ΣΓΟΥΡΟ: ΤΩΡΑ Π.Σ. ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ                                   
http://www.aftodioikisi.gr/proto_thema/proto_thema_perifereies/9809                               
4) ΝΕΑ "ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ" ΔΙΑΡΡΗΞΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ                                     
http://www.aftodioikisi.gr/dhmoi/dimos_athinaion/9815                                        
5) ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΥ-ΥΠΕΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ                            
http://www.aftodioikisi.gr/dhmoi/dimos_athinaion/9814                                    ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ                                 
1) ΔΑΣΚΑΛΕ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΕΣ....ΚΟΠΡΙΤΕΣ                                         
http://www.aftodioikisi.gr/paraskinia/9810                                
ΚΟΜΜΑΤΑ                                              
1) ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΝΔ: ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΣ Ο ΤΟΜΕΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ                             
http://www.aftodioikisi.gr/kommata/9812                                         
Και δεκάδες άλλα θέματα στο πλαίσιο της συνεχούς ροής ενημέρωσης από την aftodioikisi.gr                                         
AFTODIOIKISI.GR: ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ                                     
(Τιμητική Διάκριση Ιδρύματος Μπότση 2010)

Εκτός λίστας 250.000 εργαζόμενοι - Βαρέα και ανθυγιεινά

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ                     
Ωρα μηδέν για βαρέα- ανθυγιεινά και επικουρικές                             
Πέντε κινήσεις ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας                                   
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Π. Γεωργάκης                                  
Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για το μαχαίρι στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων καθώς και για τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.                              
Oι αποφάσεις στα δύο αυτά καυτά μέτωπα αναμένεται να οριστικοποιηθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως προβλέπουν οι δεσμεύσεις του Μνημονίου.                         
Ετσι, το υπουργείο Εργασίας με απόφασή του άναψε το πράσινο φως για να αρχίσουν άμεσα οι αναλογικές μελέτες για την οικονομική κατάσταση των επικουρικών ταμείων, με βάση τις οποίες θα κριθεί το ύψος των περικοπών που θα γίνουν στις συντάξεις τις οποίες χορηγούν όσα είναι ελλειμματικά.                         
Παράλληλα, τις αμέσως επόμενες ημέρες το υπουργείο Εργασίας θα ενεργοποιήσει την αρμόδια επιτροπή που θα γνωμοδοτήσει για τις περικοπές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.                       
Στόχος είναι η νέα λίστα να περιλαμβάνει πολύ λιγότερα επαγγέλματα που θα αντιστοιχούν στο 10% του εργατικού δυναμικού, με αποτέλεσμα να υπάρξει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τους εργαζομένους που θα μείνουν εκτός λίστας.                             
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.