Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

«Έφυγε» ο Σταύρος Ξενίδης

ΑΠΟ ZOUGLA.GR
Ένας από τους μεγαλύτερους καρατερίστες του Ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου, ο Σταύρος Ξενίδης, έφυγε σήμερα από την ζωή . Τα τελευταία 5 χρόνια ο αγαπημένος ηθοποιός, χτυπημένος από αλλεπάλληλα εγκεφαλικά επεισόδια υπέφερε από μερική άνοια και αντιμετώπιζε σοβαρά κινητικά προβλήματα στο χέρι και το πόδι. Από τις 27 Μαΐου ο Σταύρος Ξενίδης, αλλά και η σύζυγός του επίσης ηθοποιός Μαργαρίτα Λαμπρινού βίωναν την δύσκολη καθημερινότητα σε ένα δωμάτιο του κτιρίου (για βαριά ασθενείς) “Ευαγγελισμός”(η κυρία Λαμπρινού φιλοξενείτε στο κτίριο “Κονσόλειο” λίγα μέτρα από το κτίριο “Ευαγγελισμός”) του Γηροκομείου Αθηνών, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή ο αγαπημένος ηθοποιός.
Παρά το γεγονός πως τα έξοδα περίθαλψης και φυσικοθεραπείας του Σταύρου Ξενίδη δεν μπορούσαν να καλυφθούν από τις οικονομίες εκείνου και τις συζύγου του, με διαμεσολάβηση του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου, του δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, αλλά και της Άννας Φόνσου, προέδρου του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Το σπίτι του ηθοποιού», έγιναν δεκτοί στο Γηροκομείο Αθηνών, μετακομίζοντας από το ενοικιαζόμενο διαμέρισμα που έμεναν στο Παλαιό Φάληρο. Ο Σταύρος Ξενίδης, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1924.
Σπούδασε στη Σχολή Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1944 και στον κινηματογράφο το 1953, στην ταινία “Το τραγούδι του πόνου”. Ηθοποιός της σκηνής με πλούσιο ρεπερτόριο ρόλων στο ενεργητικό του, συνέχισε να εμφανίζεται και στον κινηματογράφο όπου έκανε χαρακτηριστικούς δεύτερους ρόλους, αλλά και προλογισμούς σε ταινίες. Μερικοί από τους πιο γνωστούς ρόλους του είναι στις ταινίες: Ο Ηλίας του 16ου (1959), Περάστε την Πρώτη του Μηνός (1965), Το Κοροϊδακι της Δεσποινίδος (1960), Ο Ρωμιός Έχει Φιλότιμο (1968), Χριστίνα (1960), Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα (1965), Μοντέρνα Σταχτοπούτα (1965), Η Κόρη μου η Σοσιαλίστρια (1966), Ο Στρίγγλος Που Έγινε Αρνάκι (1967) κ.ο.κ. O αγαπημένος ηθοποιός όμως είχε και έντονη τηλεοπτική δραστηριότητα, πέρα από τον «Αστυνόμο Μπέκα» που προβλήθηκε στην ελληνική κρατική τηλεόραση από το '79, έπαιξε και στο σίριαλ «Ο συμβολαιογράφος».
Από τις νεότερες τηλεοπτικές του επιτυχίες ήταν το «Μυστικό του Αρη Μπονσαλέντη», που προβλήθηκε από το Mega τη σεζόν '90-'91, Στη δεκαετία του ‘80 έπαιξε στο «Πάρκινγκ». Φιλμογραφία Λούφα και παραλλαγή (1984) Ελευθέριος Βενιζέλος 1910-1927 (1980) Ο ασυμβίβαστος (1979) Ένας τρελός τρελός αεροπειρατής (1973) 7 χρόνια γάμου (1972) [Φίλιππος] Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα! (1972) [ Απ' τ' αλώνια στα σαλόνια (1972) Ερωτική συμφωνία (1972) Ο Μανωλιός στην Ευρώπη (1971) Παπαφλέσσας / Η μεγάλη στιγμή του '21 Μαντώ Μαυρογένους (1971) Η κρεββατομουρμούρα (1971) Η εφοπλιστίνα (1971) Αγάπησα μια... πολυθρόνα (1971) Οι γενναίοι του Βορρά (1970) Το νησί της Αφροδίτης (1969) Ο Ρωμηός έχει φιλότιμο (1968) Το πιο λαμπρό μπουζούκι (1968) Η αγάπη μας (1968) Ο γεροντοκόρος (1967) Ο στρίγγλος που έγινε αρνάκι (1967) Πατέρα κάτσε φρόνιμα (1967) Το πιο λαμπρό αστέρι (1967) Αν όλες οι γυναίκες του κόσμου... (1967) Η βουλευτίνα (1966) Η κόρη μου η σοσιαλίστρια (1966) Άνθρωπος για όλες τις δουλειές.. (1966) Εισπράκτωρ 007 (1966) Περάστε την πρώτη του μηνός (1965) Μοντέρνα Σταχτοπούτα (1965) Η γυνή να φοβήται τον άνδρα (1965) Κρουαζιέρα στη Ρόδο (1960) Το κλωτσοσκούφι (1960) Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος (1960) Χριστίνα (1960) Ο Ηλίας του 16ου (1959) Ένας βλάκας και μισός (1959) Λαός και Κολωνάκι (1959) Μακρυά απ' τον κόσμο (1958) Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα (1958) Μπαρμπα Γιάννης ο Κανατάς (1957) Δολλάρια και όνειρα (1956) Γλέντι - λεφτά κι αγάπη (1955) Η ωραία των Αθηνών (1954)

THE BEATLES

Τα "σκαθάρια". Αρχική ονομασία του γκρουπ : SILVER BEATLES, έφυγε μετά το ασήμι, και έμειναν σκέτα σκαθάρια,με πολλή και όμορφη μουσική. Το συγκρότημα "ΜΥΘΟΣ", που ήταν ίσως το μοναδικό μετά τον "βασιληά" το οποίο δημιουργούσε καταστάσεις αμόκ στο κοινό. Η παρουσία του συνδεδεμένη με πολλά πολιτικά γεγονότα της εποχής, αλλά και περιπετειώδης μέχρι την διάλυσή του οπότε και το κάθε σκαθάρι πήρε το δικό του δρόμο. Ας τους απολαύσουμε!

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ.....

Σήμερα πρωί πρωί, ήρθε από το σπίτι μου ο φίλος μου ο Κώστας. Δεν είναι ότι με ξύπνησε (μου ήρθε να τον πνίξω τον βάρβαρο εκείνη την ώρα), αλλά με τις γαιδουροφωνάρες του ξύπνησε όλη την οικοδομή. Ο λόγος; Εψαχνε να βρεί τα 45άρια του Dylan γιατί είχε εκπομπή, και ήθελε να μεταδώσει κάποια συγκεκριμένα τραγούδια. Αξίζει να σημειωθεί, ότι την εκπομπή την είχε στις 6 το απόγευμα (τον πνίγεις κύριε πρόεδρε;) και αυτός μου κουβαλήθηκε απο τις 06,45 το πρωί! Τέλος πάντων, κάναμε το γνωστό μακροβούτι στην "βοσνία" που επικρατεί αυτή τη στιγμή (και πολλές άλλες) στο δωμάτιο της δισκοθήκης, και βρήκαμε αυτό που ήθελε. Αφού με ευχαρίστησε (πάλι καλά) έφυγε ο κύριος για να πάει για ύπνο! Οπως ήταν φυσικό από εκείνη την ώρα και μετά προσπάθησα να συμμαζέψω και μια και έκανα το ξεκίνημα της ημέρας ψάχνοντας τον Dylan,με αυτόν είναι και τα τραγούδια μας! Απολαύστε τον Robert Allen Zimmerman πιο γνωστό σαν BOB DYLAN. Φίλες και φίλοι, καλημέρα, καλή εβδομάδα, και καλή ακρόαση.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΛΙΑΟ Έλληνας... και άλλα διηγήματα
Romain Gary
Αυτή η συλλογή συγκεντρώνει διηγήµατα που γράφτηκαν µεταξύ του 1935 και του 1967, αλλά ο εντοπισµός τους ήταν τότε αδύνατος, καθώς είχαν «διασκορπιστεί» σε διάφορα περιοδικά που σήµερα δεν υπάρχουν πια:
Η θύελλα (1935), Μια µικρόσωµη γυναίκα (1935), Ανθρωπογεω¬γραφία (1943), Σµηνίας Γκναµά (1946), Δέκα χρόνια µετά ή η πιο παλιά ιστορία του κόσµου (1967)• το ίδιο ισχύει για τον Έλληνα και για το Με κοµµένη την ανάσα (1970), τα οποία παρέµεναν ανέκδοτα µέχρι σήµερα.
Μια µέρα, βουτώντας προς το ναυάγιο για το συνηθισµένο ενάµισι λεπτό της ρέµβης του χωρίς αναπνευστικά βοηθήµατα, ο Μπίλι είδε ένα πτώµα να αιωρείται πάνω από τη γέφυρα, παγιδευµένο στο δίχτυ των σκουριασµένων συρµάτων και των µπερδεµένων αλυσίδων.
Ο τύπος είχε µακριά ξανθά µαλλιά, ήταν το µόνο πράγµα πάνω του που εξακολουθούσε να δείχνει ζωντανό, καθώς επέπλεαν και κυµάτιζαν µέσα στο βαθυγάλαζο φόντο, και ξανθά γένια, τα αρρενωπά και έντονα χαρακτηριστικά του ήταν πρησµένα αλλά άθικτα ακόµη, όπως άλλωστε και τα ορθάνοιχτα γαλανά του µάτια που κοιτούσαν τον Μπίλι διαπεραστικά, σχεδόν αυστηρά, ο νεκρός και ο ζωντανός αιωρούνταν ο ένας απέναντι στον άλλο ενώ τους χώριζε µονάχα η αιωνιότητα.
Ο Μπίλι γύρισε κολυµπώντας στην ακτή και δεν είπε τίποτα σε κανέναν για τη συνάντησή του, σαν να εκτελούσε εντολή του πεθαµένου να µην τον προδώσει και είχε την παράξενη αίσθηση πως του είχε δώσει το λόγο του.
Απόσπασµα από το διήγημα ο Έλληνας
ΚΡΗΤΗ Αιώνες χαραγμένοι στην πέτρα...
CRETE Centuries carved in stone…
* σε δύο γλώσσες
Συγγραφή & Φωτογραφία: Γιάννης Σκουλάς
Κείμενα: Μανόλης Στεφανάκης, Αλεξάνδρα Καρέτσου
Μετάφραση: Geoffrey Cox
Πέτρινα μονοπάτια που διάβηκαν Μινωίτες, σκοτεινά σπήλαια όπου λάτρεψαν τους θεούς τους, κατεστραμμένοι βωμοί και σπαράγματα ερειπωμένων επαύλεων, θρυμματισμένα ρυτά στην τέφρα ιερών, σπασμένοι κίονες Ασκληπιείων, ελληνιστικές και ρωμαϊκές νεκροπόλεις – κάθε τόπος που πατάς, κάθε βήμα που κάνεις στην Κρήτη σε μεταφέρει άμεσα, άκοπα πίσω στον χρόνο.
Αυτό το ταξίδι έκανε ο Γιάννης Σκουλάς, αναζητώντας το “ύφος μιας μέρας” ενός Μινωίτη, ενός Αχαιού, ενός Ρωμαίου στο νησί.
Ανέβηκε σε απρόσιτες κορυφές, παρακολούθησε μια νοητή παράσταση στο θέατρο μιας εγκαταλελειμένης νησίδας, εστίασε το βλέμμα σε λεπτομέρειες – μια υδρορρόη, το ραγισμένο επίχρισμα ενός τοίχου, τη δέστρα ενός βυθισμένου λιμανιού…
Καρπός του ταξιδιού του ένα βιβλίο με ογδόντα και πλέον φωτογραφίες από εξήντα οκτώ, άγνωστους εν πολλοίς αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και γλαφυρά επεξηγηματικά κείμενα για κάθε έναν απ’ αυτούς.
Μια διαφορετική προσέγγιση στην αρχαιότητα της Κρήτης, που δεν παραλείπει να αναδεικνύει συχνά και τη γοητευτική φύση της

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ 43α ΔΗΜΗΤΡΙΑΑρραβωνιάσματα Μέγαρο Μουσικής / Είδος Εκδήλωσης: Παράδοση 13/11/2008, Ώρα: 21.00 Είσοδος με προσκλήσεις
Μία ελληνική χορογραφική διαδρομή, με αφορμή ένα κοινωνικό δρώμενο (αρραβωνιάσματα), με ποιητικότητα στην κίνηση, στο τραγούδι και στη μελωδία.
Χορευτές, μουσικοί και θεατές, γίνονται συνένοχοι του χρόνου, σε μια παράσταση που ξεχωρίζει από τα καθημερινά δεδομένα και μειώνει την απόσταση του κοινού από τους μουσικούς και τους χορευτές. Η παράσταση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Θεατρική Ομάδα δήμου Αξιού καθώς και με άλλες χορευτικές ομάδες πολιτιστικών σωματείων του Νομού Θεσσαλονίκης.
Παίρνουν μέρος 20 μουσικοί (οργανοπαίκτες και τραγουδιστές) και πάνω από 150 χορευτές. Επικεφαλής του Τμήματος Ελληνικών Χορών του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι ο Δήμαρχος κ. Βασίλειος Παπαγεωργόπουλος, υπεύθυνος Αντιδήμαρχος ο κ. Β. Γάκης και Προϊσταμένη του Τμήματος Αθλητισμού είναι η κ. Δόμνα Πασχαλίδου. Τη λαογραφική έρευνα και επιμέλεια του προγράμματος υπογράφει ο Δημήτρης Βουβάκης. Συγκρότημα Ελληνικών Χορών του Δήμου Θεσσαλονίκης Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δημιούργησε, από το Μάρτιο του 1989, τμήματα εκμάθησης Ελληνικών χορών.
Τα τμήματα αυτά λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία (συμμετέχουν πάνω από 700 άτομα) στα Δημοτικά Γυμναστήρια, στα Δημοτικά Διαμερίσματα και στα ΚΑΠΗ του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Βασικός στόχος του προγράμματος αυτού, είναι η σωστή και πιστή εκμάθηση των παραδοσιακών χορών, από όλα τα διαμερίσματα της Ελλάδος και σε άτομα από όλες τις ηλικίες. Μέσα από αυτή την προσπάθεια δημιουργήθηκαν και ομάδες επίδειξης που με την αμέριστη φροντίδα και βοήθεια του Δήμου μας (κατασκευή χειροποίητων ενδυμασιών, οργάνωση εκδηλώσεων κλπ.), αντιπροσωπεύουν με τον καλύτερο τρόπο τον Δήμο Θεσσαλονίκης σε πάρα πολλές εκδηλώσεις και Φεστιβάλ που διοργανώνουν οι άλλοι φορείς της πόλης μας, αλλά και άλλων πόλεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αποσπώντας πολλές διακρίσεις όπου εμφανίζονται. Το Τμήμα Ελληνικών Χορών του Δήμου Θεσσαλονίκης συμμετείχε κατ' επανάληψη σε Παγκόσμια Διεθνή Φεστιβάλ στο εξωτερικό ( όπως αυτό στην Αίγυπτο, στη Σλοβακία, στη Φινλανδία, στη Κένυα, στη Γαλλία, στην Αγγλία, στον Καναδά, στη Ρουμανία, στη Κύπρο κλπ ), όπου εκπροσώπησε επάξια τον Δήμο Θεσσαλονίκης, γεγονός που αποδεικνύει την μεγάλη επιτυχία του τμήματος. Επίσης, ομάδες από το τμήμα των Ελληνικών χορών του Δήμου Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν σε χορευτικά φεστιβάλ και σε εκδηλώσεις, στην Ελλάδα, άλλων Δήμων και Κοινοτήτων, αλλά και σε εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν και από άλλους φορείς της πόλης μας (Νομαρχία, Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ κλπ.). Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει δημιουργήσει μια παράδοση αρκετών χρόνων με τις εκδηλώσεις που διοργανώνει από ειλικρινή αγάπη και προπάντων σεβασμό προς την παράδοση, εκδηλώσεις που αποτελούν μάθημα εθνικής αυτογνωσίας.
Με αυτόν τον τρόπο και ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή, μια εποχή που χαρακτηρίζεται από μια τάση διαστρέβλωσης των ηθών και των εθίμων, ακόμη και της ίδιας της Ιστορίας, γνωρίζουμε στους άλλους την προέλευσή μας, την καταγωγή μας, τα χαρακτηριστικά της φυλής μας και αναδεικνύουμε τη συνέχεια του έθνους μας.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
3ος ΑΓΩΝΑΣ ΨΥΧΗΣ
Με συμμετοχές που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο διεξήχθη το Σάββατο 1 Νοεμβρίου ο 3ος Αγώνας Ψυχής ένας ο κολυμβητικός παράπλους από τη Μεταμόρφωση μέχρι τη Νικήτη που διοργανώνει τα τελευταία τρία χρόνια η Εκπολιτιστική Εταιρεία Νέων Νικήτης «Ο Σίθων».
Εβδομήντα εννέα κολυμβητές από όλη την Ελλάδα ξεκίνησαν από τη παραλία της Μεταμόρφωσης και μετά από 5 χιλιόμετρα συνεχούς κολύμβησης τερμάτισαν στη παραλία της Νικήτης για να καταχειροκτοτηθούν από τον κόσμο που τους περίμενες εκεί.
Λίγο πριν την εκκίνηση του παράπλου τελέσθηκε στην παραλία της Μεταμόρφωσης επιμνημόσυνη δέηση για τον αδικοχαμένο σε τροχαίο δυστύχημα Νικητιανό Μιχάλη Γεωργακούδα, τότε αντιπρόεδρο του ΣΙΘΩΝΑ», εις μνήμη του οποίου διοργανώνεται ο συγκεκριμένος κολυμβητικός αγώνας.
Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο δήμαρχος Ορμύλιας Ελαυθέριος Σταμούδης, ο πρόεδρος το πολιτιστικού συλλόγου της Μεταμόρφωσης, η πρόεδρος της Εκπολιτιστικής Εταιρείας Νέων Νικήτης ο "Σίθων" Κωνσταντίνα Κούρα και πλήθος κόσμου. «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι φέτος, γιατί συμμετέχουν πάνω από 75 κολυμβητές στον αγώνα αυτόν που ήταν μια ιδέα του αείμνηστου Μιχάλη Γιωργακούδα.
Ο παράπλους τείνει πλέον να γίνει θεσμός, στον οποίο συμμετέχουν και άτομα με αναπηρίες. Όλοι μαζί θέλουμε να στείλουμε από δω ένα ηχηρό μήνυμα: όχι άλλο αίμα στην άσφαλτο» ανέφερε στο halkidikinews.gr η κ.Κούρα.
Τραγική φιγούρα της εκδήλωσης ο Λάμπρος Γεωργακούδας πατέρας του Μιχάλη, ο οποίος περίμενε στην ακτή της Νικήτης και τον τελευταίο τερματίσαντα κολυμβητή για να του σφίξει το χέρι.
Οι κολυμβητές βρήκαν καλές καιρικές συνθήκες, θάλασσα ήρεμη, ενώ ο ήλιος τους συνόδεψε κατά τη διάρκεια της διαδρομής.
Η δυσκολία του αγώνα ήταν στη θερμοκρασία του νερού.
Το θερμόμετρο έδειχνε 20 και οι διοργανωτές απαγόρευσαν τη χρήση προστατευτικών μέτρων γράσο, ή λίπος για το ψύχος.
Η απονομή επάθλων και στους κολυμβητές έγινε το βράδυ της ίδιας μέρας στη Νικήτη. Ρεπορτάζ: Θοδωρής Δούκας

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗΤο χθες του έρωτα
Συγγραφέας : Παπαμόσχου Ηρώ
ISBN: 9601600337 Σελίδες: 304 B.K.M. ( Βοηθητικός Κωδικός Μηχανογράφησης ): 4033 Ημερομηνία 1ης έκδοσης: 01/05/2001
Και ξαφνικά, με τον απρόσμενο ερχομό του ξένου όλα άλλαξαν για τη Μαρία.
Αλλαξαν μ' έναν τρόπο κρυφό κι επικίνδυνο, που όμως έκλεινε μια αλλόκοτη γοητεία.
Μια γοητεία βαμμένη μπλε, κρυμμένη στο δωμάτιο που ακουμπούσε στα κεραμίδια του σπιτιού της.
Κάπως έτσι αρχίζει η ιστορία της Μαρίας και του ξένου στα πέτρινα χρόνια της δικτατορίας. Ένας έρωτας του χθες που φτάνει ως τις μέρες μας.
Μια αγάπη δυνατή που φουντώνει κάτω από ανώμαλες συνθήκες και που για χρόνια παραμένει ζωντανή κι ανεκπλήρωτη προσμένοντας πεισματικά την ώρα της ολοκλήρωσης. Μια ερωτική ιστορία που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα όρια και που στο τέλος αγκαλιάζει με πάθος σχεδόν ερωτικό όλες τις πραγματικές αξίες της ζωής.
Ένα βιβλίο γεμάτο τρυφερότητα που θα αγαπηθεί από τα μεγάλα παιδιά, τους εφήβους, αλλά και από τους μεγάλους.
Τότε.
Συγγραφέας : Σαρή Ζωρζ
Ημερομηνία 1ης έκδοσης: 01/10/2004
Καλοκαίρι του 1946. Ελλάδα.
Η Ζωρζ κάνει τα πρώτα της βήματα στο θέατρο.
Το όνειρο παλεύει να γίνει πραγματικότητα. Παραμονές του Εμφυλίου.
Ο εχθρός είναι παντού.
Αυτός ο εχθρός κι ο φόβος θα την αναγκάσουν να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να καταφύγει στο Παρίσι.
Καλοκαίρι του 1962.
Η Ζωρζ αφήνει πίσω της το Παρίσι κι επιστρέφει στην Αθήνα με την οικογένειά της, με τα παιδιά της.
Η νέα αρχή είναι δύσκολη για όλους.
Για να σώσει την κατάσταση, φεύγει με το θίασο του Ροντήρη περιοδεία σε όλη την Ευρώπη. Εμπειρία ζωής.
Η Ευρώπη παλεύει για δημοκρατία.
Μαζί και η Ελλάδα.
Μάης του 1963.
Η επιστροφή της στην πατρίδα σημαδεύεται από το θάνατο του Λαμπράκη.
Το παρακράτος ανθεί.
Ο αγώνας είναι σκληρός.
Παραμονές δικτατορίας. Σ' αυτό το βιβλίο, η συγγραφέας χτίζει γέφυρες για να ενώσει τους δρόμους της ζωής της.
Κλείνει κύκλους, κύκλους που έγιναν βιβλία.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ2009 - Η τρελή 40άρα κι ο ατσίδας
Ημερομηνία έκδοσης: 22/10/2008
Σελίδες: 132
Ο Ντίνος και η Ρένα…
Χρειάζονται επώνυμα;
Δεν καταλάβατε για ποιούς μιλάμε;
Εκείνη δυναμική, καβγατζού, έτοιμη να πάρει φωτιά με το παραμικρό, μια τρελή 40άρα που ψάχνει γαμπρό…
Εκείνος διστακτικός, ντελικάτος, κρύβοντας την αμηχανία του πίσω από τετράγωνα γυαλιά… «Δράκος» όταν ήθελε και «Ατσίδας» όταν έπρεπε…
Η Ρένα και ο Ντίνος, μαζί και χώρια, στις καλύτερες κωμωδίες τους.
2009 - «Το χρήμα πολλοί εμίσησαν, το μαύρο χρήμα ουδείς»
Ημερομηνία έκδοσης: 22/10/2008
365 ημέρες γονιός
Ημερολόγιο 2009
Ημερομηνία έκδοσης: 22/10/2008
Σελίδες: 416
Τα πολυτιμότερα δώρα που μπορείς να δώσεις στο παιδί σου είναι: αγάπη, ποιοτικός χρόνος, ενσυναίσθηση, προσεκτική ακρόαση, διαθεσιμότητα, κατανόηση, άνευ όρων αποδοχή.
Στις σελίδες του ημερολογίου οι γονείς θα ανακαλύψουν πολλά ακόμη δώρα για τους ίδιους και για τα παιδιά τους: νέες πληροφορίες και πιθανές απαντήσεις σε ερωτήματα που τους απασχολούν για τη σχέση τους, τα όρια, το διάβασμα, την τηλεόραση, την τιμωρία, το διαζύγιο, την υιοθεσία, την εγκυμοσύνη, την ανάπτυξη της πρωτοβουλίας, της δημιουργικότητας, της συναισθηματικής νοημοσύνης κ.ά.
Οι ειδικοί θα εμπλουτίσουν τη θεματολογία τους για τα σεμινάρια των γονιών που εμψυχώνουν.
Έρημος
Μυθιστόρημα
Μετάφραση: Γιώργος Ξενάριος
Ημερομηνία έκδοσης: 22/10/2008
Σελίδες: 432
Η Λάλα κατάγεται από τις άγριες πολεμικές φυλές της Σαχάρας.
Μικρό κοριτσάκι ζει σε μια παραγκούπολη χωρίς όμως να ξεχνά την ευγενική της καταγωγή. Η έρημος και οι θρύλοι της, ο έρωτάς της για ένα νεαρό μουγγό βοσκό, η ματαιωμένη τους απόπειρα να αποδράσουν σε ένα δικό τους κόσμο, η εξορία της Λάλα στη Μασσαλία, όλα σκληραίνουν την τρυφερή ψυχή της.
Ωστόσο, παρά τις περιπέτειες που περνά στην «πολιτισμένη» Δύση, η Λάλα θα καταφέρει να μη χάσει την πίστη στον εαυτό της και να μη θολώσει την αγάπη της για την πατρίδα της, τη Σαχάρα. Ένα από τα ωραιότερα μυθιστορήματα του νομπελίστα συγγραφέα, με την αίσθηση του εξωτισμού και της περιπλάνησης που χαρακτηρίζει το μεγαλύτερο μέρος του έργου του.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ
TERRY JONE'S BARBARIANS
Κατηγορία ΓΕΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Kωδικός Καταλόγου 05550 Ημ. Έκδοσης 10/2008 Ηλικιακή Ομάδα ΕΝΗΛΙΚΕΣ ISBN 978-960-453-443-2 Σελίδες 464
Όλοι γνωρίζουμε ότι στους Ρωμαίους οφείλουμε τα οδικά δίκτυα, το σύγχρονο ημερολόγιο και την πολιτισμένη κοινωνία, σωστά;
Και ότι αυτοί έπρεπε, μοιραία, να έρθουν αντιμέτωποι με τις ορδές των βαρβάρων που απειλούσαν συνεχώς την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία της αυτοκρατορίας τους. Όμως, όλα αυτά είναι αλήθεια;
Ο Terry Jones μαζί με τον Alan Ereira ακολουθούν μια διαφορετική προσέγγιση της ρωμαϊκής Ιστορίας.
Αποκαλύπτει ότι όσοι αποκαλούνταν από τους Ρωμαίους βάρβαροι και απολίτιστοι ήταν στην πραγματικότητα οργανωμένες ομάδες ευφυών ανθρώπων, που δεν είχαν καμία πρόθεση να ανατρέψουν την κυριαρχία της Ρώμης.
Η πρωτότυπη και συναρπαστική αυτή μελέτη ρίχνει φως στα εντυπωσιακά πολιτιστικά και τεχνολογικά επιτεύγματα των λεγόμενων βαρβάρων.
Πραγματοποιώντας μιαν αναδρομή εφτακοσίων χρόνων στο παρελθόν και σε τρεις ηπείρους, οι Jones και Ereira επιχειρούν με πάθος, εξυπνάδα και επιχειρήματα να αλλάξουν την οπτική μας για την κληρονομιά της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και τη δημιουργία του σύγχρονου κόσμου.
Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
L' ARMATA PERDUTA
Κατηγορία ΞΕΝΟΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ Kωδικός Καταλόγου 06046 Ημ. Έκδοσης 10/2008 Ηλικιακή Ομάδα ΕΝΗΛΙΚΕΣ Ημ. Tελευταίας Ανατύπωσης 11/2008 ISBN 978-960-453-462-3 Σελίδες 472
401 π.Χ.
Η Ελλάδα είναι γονατισμένη από τα τριάντα χρόνια πολέμου ανάμεσα στην Αθήνα και στη Σπάρτη.
Ακριβώς τη στιγμή της μεγαλύτερης κρίσης των αξιών που δημιούργησαν τον ελληνικό πολιτισμό, ο στρατηγός Κλέαρχος αρχίζει να φτιάχνει έναν καινούργιο στρατό από Έλληνες μισθοφόρους.
Δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι η πραγματική αποστολή των στρατιωτών αυτών που θα μείνουν στην Ιστορία ως "οι Μύριοι".
Το μόνο που ξέρουν είναι πως βρίσκονται στην υπηρεσία του πρίγκιπα Κύρου και ότι πρέπει να διεισδύσουν στην καρδιά της Περσικής Αυτοκρατορίας.
Την αποστολή ακολουθούν και πολυάριθμες γυναίκες.
Μια απ' αυτές είναι και η Αβίρα, που εγκαταλείπει το χωριό της για να ακολουθήσει τον έφιππο πολεμιστή Ξένο ο οποίος εμφανίστηκε μπροστά της ίδιος με νεαρό θεό, με μια υπόσχεση αγάπης και διαφορετικής ζωής.
Μέσα από τα μάτια της η αγριότητα του πολέμου και οι εξοντωτικές πορείες σε καυτές ερήμους και παγωμένα βουνά, οι συνωμοσίες και η τυφλή μανία των ανδρών, όλα αποκτούν μιαν άλλη διάσταση.
Ο Βαλέριο Μάσιμο Μανφρέντι, με τη γλαφυρή του πένα, αποδίδει μιαν άγνωστη πτυχή της Καθόδου των Μυρίων και προσπαθεί να οριοθετήσει τη δύναμη που φωλιάζει στο στήθος δέκα χιλιάδων αδάμαστων πολεμιστών και μιας ερωτευμένης γυναίκας.
ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ: Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ
COMRADES: A WORLD HISTORY OF COMMUNISM
Κατηγορία ΓΕΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Kωδικός Καταλόγου 05722 Ημ. Έκδοσης 10/2008 Ηλικιακή Ομάδα ΕΝΗΛΙΚΕΣ ISBN 978-960-453-444-9 Σελίδες 672
Έχουν περάσει σχεδόν δύο δεκαετίες από την κατάρρευση του κομμουνισμού στην Ανατολική Ευρώπη και την ΕΣΣΔ.
Ο Ρόμπερτ Σέρβις, ένας από τους καλύτερους ιστορικούς επί της σύγχρονης Ρωσίας, εξετάζει την πορεία του κομμουνισμού παγκοσμίως.
Βασισμένος σε πλήθος πηγών, προσφέρει μια ανθρώπινη οπτική της Ιστορίας αλλά και μια σφαιρική ανάλυση.
Το βιβλίο κινείται από τον Μαρξ και τον Λένιν μέχρι τον Μάο και τον Κάστρο, παρουσιάζοντας ζωντανά τα πορτρέτα των πρωταγωνιστών και τα γεγονότα που έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην ιστορία του κομμουνισμού.
Ο Σέρβις αναλύει τις πολιτικές των κομμουνιστικών καθεστώτων αλλά και τις κοινωνικές συνθήκες που οδήγησαν εκατομμύρια ανθρώπους να ασπαστούν τον κομμουνισμό. Υποστηρίζει ότι τα καθεστώτα αυτά μπορούν να επιβιώσουν μόνο αν ακολουθήσουν το λενινιστικό μοντέλο.
Μελετά τις κυβερνήσεις στη Γιουγκοσλαβία και την Κούβα, επικεντρώνεται στις επαναστάσεις, όπως στην Ουγγαρία το 1919, και εξετάζει την κομμουνιστική οργάνωση, ιδεολογία και γοητεία.
Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, παρόλο που ο κομμουνισμός στην αρχική του μορφή δεν υφίσταται πλέον, η φτώχεια και η αδικία που κατέστησαν δυνατή την ανάπτυξή του είναι συνθήκες αναντίρρητες και, άρα, ικανές να ευνοήσουν την εμφάνιση στο μέλλον και άλλων πιθανών σωτήρων των λαών.
Με σπουδαία γραφή και δομημένη επιχειρηματολογία, το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα συγκλονιστικό μάθημα Ιστορίας, απαραίτητο σε κάθε βιβλιοθήκη.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗ
"Σοφία Παλαιολογίνα, Από το Βυζάντιο στη Ρωσία"
Λεονάρδος Γιώργος ISBN: 978-960-14-1836-0 Αρ. σελίδων: 400 1472. H πριγκίπισσα Ζωή Παλαιολογίνα προσφέρεται ως σύζυγος στον Ιβάν Γ΄ τον Μέγα.
Το όνομά της αλλάζει σε Σοφία.
Το Βυζάντιο «εισβάλλει» στη Ρωσία, αναδεικνύοντάς τη σε αυτοκρατορία... Από το Μυστρά στη Ρώμη κι από εκεί στη μεσαιωνική και σκοτεινή Μόσχα.
Η πορεία της Ζωής-Σοφίας Παλαιολογίνας καθρεφτίζει την κατάρρευση ενός πολιτισμού και την ανατολή ενός καινούριου.
Κληρονόμος των αυτοκρατορικών τίτλων της Δεύτερης Ρώμης, της κατακτημένης πια Κωνσταντινούπολης, η τολμηρή πριγκίπισσα του Βυζαντίου ξέφυγε από τις μηχανορραφίες του Βατικανού για να δημιουργήσει, ως σύζυγος του Ιβάν Γ΄, το μεγαλείο της Τρίτης Ρώμης, της αναδυόμενης, δηλαδή, Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Η γιαγιά του Ιβάν Δ΄ του Τρομερού, η πρώτη τσαρίνα της Ιστορίας, η ορκισμένη αντίπαλος των Τουρκομογγόλων Τατάρων, που μέχρι τις μέρες της καταδυνάστευαν τα εδάφη της Ρωσίας, ζωντανεύει μέσα από τις σελίδες του καινούριου ιστορικού μυθιστορήματος του Γιώργου Λεονάρδου.
Και μας φέρνει σε επαφή με πτυχές της Ιστορίας ελάχιστα γνωστές.Ιστορική πραγματεία, αγωνιώδες θρίλερ, ξύπνημα μνήμης για την πραγματική δύναμη της Ορθοδοξίας, το βιβλίο εισβάλλει με δύναμη ηλεκτρικού σιδηροδρόμου στο χώρο της ιστορικής συνειδητοποίησης.
«Ο Γιώργος Λεονάρδος το έκανε πάλι!
Ξύπνησε μέσα μας την ανάγκη να ψάξουμε τις ελληνικές ρίζες της ιστορικής Ρωσίας, ανανεώνοντας και τη λατρεία μας για την Ιστορία.
Πράγματι, ο Γιώργος Λεονάρδος ζωντανεύει την Ιστορία». Ανδρέας Ανδριανόπουλος
"Η κόρη του διπλωμάτη"
ISBN: 978-960-14-1828-5 Αρ. σελίδων: 328 Πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθείς τους κανόνες; Με φόντο το Λονδίνο, τη Γενεύη, την Τουρκία και το Μπανγκλαντές,
Η Κόρη του Διπλωμάτη προκαλεί τις πεποιθήσεις μας για την ορθότητα και την κατάσταση των πραγμάτων, με βιτριολικό χιούμορ και αφοπλιστική ειλικρίνεια.
Τι είναι αυτό που θέλουν πραγματικά οι άνθρωποι;
Χρήμα;
Σεξ;
Αγάπη;
Και τι είναι διατεθειμένοι να κάνουν για να πετύχουν τους στόχους τους;Διασκεδαστικό, σέξι και δηκτικό, το μυθιστόρημα της Ντενίζ Γκοράν απεικονίζει έναν άκρως αμοραλιστικό, ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, ωστόσο, κόσμο, όπου τα μέλη της υψηλής κοινωνίας ―ή και απλώς οι πλούσιοι― κάνουν τα πάντα για να απολαύσουν λίγη ηδονή. «Την επόμενη μέρα έλαβα μια ντουζίνα κίτρινα τριαντάφυλλα.
Για κάποιο άγνωστο λόγο, τα λουλούδια δε με συγκινούσαν ποτέ ιδιαίτερα, αντίθετα με τις περισσότερες γυναίκες που ξέρω.
Συγγνώμη, τι να τα κάνεις;
Ωραία, υποτίθεται ότι τα βάζεις σε ένα βάζο γεμάτο νερό και τα τοποθετείς κάπου που μπορείς να τα βλέπεις κάθε τόσο και να σκέφτεσαι τον τύπο που σου τα έστειλε.
Προφανώς δεν είμαι ρομαντική, γιατί θεωρώ τα λουλούδια έναν άχρηστο μπελά.
Τις περισσότερες φορές ξεχνώ την ύπαρξή τους, ακόμα κι όταν τα έχω μπροστά στη μύτη μου, και βαριέμαι θανάσιμα να τους αλλάζω νερό στο βάζο.
Για την ακρίβεια, η μόνη φορά που σκέφτομαι τον τύπο που με φλερτάρει είναι όταν πρέπει να τους αλλάξω το νερό, αλλά σας βεβαιώνω ότι μόνο καλές σκέψεις δεν κάνω για το άτομό του».
"Για μια νέα ζωή!"
ISBN: 978-960-14-1779-0 Αρ. σελίδων: 371 Στο βιβλίο Για Μια Νέα Ζωή! ο Τόλε μάς υποδεικνύει πως η υπέρβαση της βασισμένης στο Εγώ κατάστασης της συνειδητότητάς μας δεν είναι μόνο ουσιαστικής σημασίας για την προσωπική μας ευτυχία, αλλά και κλειδί για το τέλος των συγκρούσεων και της οδύνης σε όλο τον κόσμο.
Ο Τόλε περιγράφει το πώς η προσκόλλησή μας στο Εγώ δημιουργεί τη δυσλειτουργία που οδηγεί στο θυμό, το φθόνο και τη δυστυχία, και δείχνει στους αναγνώστες πώς να αφυπνιστούν σε μια νέα κατάσταση συνειδητότητας και να ακολουθήσουν την ατραπό μιας αληθινά καταξιωμένης ύπαρξης. Κατατοπιστικό, διαφωτιστικό και εμψυχωτικό, το βιβλίο Για Μια Νέα Ζωή! είναι ένα βαθιά πνευματικό μανιφέστο για έναν καλύτερο τρόπο ζωής και για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ FIRE.GR Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Αρχηγείο του Π.Σ.31/10/2008 Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Μητρόπολη & από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος την 17η Δεκέμβρη (ημέρα εορτής του Πυροσβεστικού Σώματος) σκέφτεται πολύ σοβαρά να προχωρήσει η Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστών Αττικής. Αιτία η συνεχιζόμενη αδιάφορη στάση στην επίλυση των προβλημάτων και κυρίως η αδικαιολόγητη παρακράτηση των στολών στις αποθήκες του Π.Σ.
Η πρόταση θα έρθει προς ψήφιση στο Δ.Σ. της Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. ΠΗΓΗ: Ε.Ε.Π.Α

«Η μεγάλη αριστερά δεν γίνεται χωρίς το ΠΑΣΟΚ»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΥΡΚΟΣ «Η μεγάλη αριστερά δεν γίνεται χωρίς το ΠΑΣΟΚ» Συνέντευξη στον ΦΩΤΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ «Μεγάλη αριστερά χωρίς να έχει μέσα της και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρξει.
Πρέπει να βρούμε τους όρους της συνεργασίας με επίπονη δουλειά γύρω από ένα τραπέζι. Πρέπει επειγόντως να καθορίσουμε μια τέτοια διαδικασία» προτείνει ο Λ. Κύρκος. *Ο Λ. Κύρκος δεν αρνείται να μιλήσει για τους πολιτικούς αρχηγούς: Χαρακτηρίζει τον Κ. Καραμανλή «άνθρωπο καλών προθέσεων, τις οποίες δεν μπόρεσε να υλοποιήσει γιατί βρέθηκε μέσα στη στρούγκα του κομματικού μηχανισμού, τον οποίο δεν κατάφερε να ελέγξει». *Για τον Γ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι «είναι από τους πιο ευγενικούς πολιτικούς» και πως «έχει απομακρυνθεί από το μοντέλο του πατέρα του και γιατί δεν έχει τα κατάλληλα προσόντα κι επειδή το μοντέλο αυτό είναι έξω από την ψυχολογία του».
*Οσο για την Αλέκα Παπαρήγα;
Τη χαρακτηρίζει «ξεπερασμένο δεινόσαυρο, που την απωθεί βαθιά η ιδέα ότι ο σοσιαλισμός συνδέεται με τη δημοκρατία» και θεωρεί το ΚΚΕ «το πιο καθυστερημένο κομμάτι του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος».
* Πριν από 15 χρόνια αρκετοί προέβλεπαν το τέλος της Ιστορίας, σήμερα μιλάμε πλέον για το τέλος του (νεο) φιλελευθερισμού;
- Το τέλος της Ιστορίας που προέβλεπαν κάποιοι θεωρητικοί υπηρέτες του καπιταλισμού δεν ήρθε.
Ο καπιταλισμός έχει αποδείξει την ικανότητά του να ανανεώνετα, μέχρι να πέσει, αλλά δεν ήρθε η στιγμή, το λαϊκό κίνημα δεν έφτασε σε σημείο να τον ξετινάξει.
Ομως δύει το άστρο του νεοφιλελευθερισμού που επιχείρησε με μέτρα που πληρώθηκαν ακριβά από τους εργαζόμενους όλου του κόσμου, να ανανεώσει τα περιθώρια του καπιταλισμού και πέτυχε να βυθίσει την οικονομία στο χάος.
Οι καταστροφές για την πραγματική οικονομία είναι ήδη τεράστιες, οι ίδιοι οι εμπνευστές του λένε ότι «δεν καταλάβαμε», «δεν πήραμε μέτρα έγκαιρα».
Και όταν αποφάσισαν να δράσουν ήταν αργά.
* Η σοσιαλδημοκρατία μπορεί να αντεπιτεθεί;
- Εχθρός, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι η οικονομία της αγοράς, αλλά η κακοήθης εξέλιξή της, τα μονοπώλια.
Και επιτρέψτε μου να πω ότι δεν υπάρχουν μάγοι «στιλ» Μπράουν και Σαρκοζί, νομίζω ότι η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει.
Η σοσιαλδημοκρατία μπορεί μόνο κάτω από την πίεση φωτισμένων ηγετών της και ενός ισχυρού μαζικού κινήματος να αντεπιτεθεί και να πάρει θέση σε ένα ευρύ αντικαπιταλιστικό κίνημα με ριζοσπαστικούς στόχους.
Εκεί να συναντηθεί με το κόμμα της ευρωπαϊκής αριστεράς, όπου ανήκει και ο Συνασπισμός.
* Ο οποίος δημοσκοπικά καταγράφει υψηλές επιδόσεις.
Πώς, όμως, μπορεί να τις κεφαλαιοποιήσει;
- Με μια ευρύτατη πολιτική δημοκρατικής συσπείρωσης και την ενεργητική του υποστήριξη στους αγώνες των πολιτών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Βεβαίως, σε αυτό τον βοηθάει η απαξία των δύο μεγάλων κομμάτων, η αδυναμία τους να προσφέρουν λύσεις που να πείθουν.
Είναι ίσως μια μεγάλη ευκαιρία για την αριστερά να πάρει μια μεγάλη πρωτοβουλία, όπως να προκαλέσει ένα διάλογο ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Φοβάται, όμως, να μπει σε ένα παιχνίδι εξουσίας.
Αλλά όταν κάνεις πολιτική με φοβικά συναισθήματα, αυτό δεν οδηγεί πουθενά.
Οπως λένε και οι εγγλέζοι αν θέλεις να ελέγξεις την πουτίγκα πρέπει να τη δοκιμάσεις.
* Ομως ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για αριστερή διακυβέρνηση...
- Δεν είναι ακόμα κατανοητό ποια θα είναι αυτή η νέα αριστερή διακυβέρνηση. Κατά τη γνώμη μου, είναι ένα σύνθημα για εκλογική κατανάλωση, για μια αίσθηση αισιοδοξίας και προσδοκίας, χωρίς να είναι αγκυστρωμένη στη ελληνική κοινωνία.
Με ποιους θα γίνει αυτή, από τη στιγμή που οι εμπνευστές της αποκρούουν το ΠΑΣΟΚ;
Δεν υπάρχει δημοκρατική προοπτική αν τα δύο ρεύματα του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ δεν ανταμώσουν για να δημιουργήσουν τη μεγάλη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία.
Μεγάλη αριστερά χωρίς να έχει μέσα της το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρξει.
Χρειάζεται κάποια στιγμή να γίνει ώριμη ανάλυση για το τι είναι το ΠΑΣΟΚ από την άποψη των μαζών.
* Από την άλλη πλευρά όμως και το ΠΑΣΟΚ τα «μασάει», προτάσσει την αυτοδυναμία.
- Ο διάλογος θέλει μια μακρά περίοδο επώασης.
Οταν δεν έχεις λύσει μέσα σου το «τι θέλω», δεν πας στο διάλογο.
Και γίνονται αυτά τα κωμικά πράγματα που βλέπουμε.
Ο Αλαβάνος δεν μπορεί να πάει στο σπίτι του Παπανδρέου και να πει «θέλω να συζητήσουμε» ή άλλα στελέχη να συναντηθούν και να πιουν ένα καφέ.
Ο φόβος ότι «κάποιος θα μας δει και θα δώσει τις δικές του διαστάσεις στη συνάντηση» είναι αυτός που αναστέλλει την προσπάθεια.
Αλλά έτσι δεν υπάρχει προοπτική.
Πρέπει να βρούμε τους όρους της συνεργασίας ύστερα από επίπονη δουλειά γύρω από ένα τραπέζι.
Πρέπει επειγόντως να καθορίσουμε μια τέτοια διαδικασία.
* Πώς βλέπετε το δίδυμο Αλαβάνου - Τσίπρα;
- Δεν είναι τυχαίο ότι η άνοδος των ποσοστών σημειώνεται αρχικά με πρωτοβουλίες του Αλαβάνου, οι οποίες αιφνιδίασαν την κοινωνία, ύστερα με την ευμενή κοινωνική αποδοχή του Τσίπρα. Δημιουργήθηκε ένα σοκ, μια δυναμική, αλλά αρκεί αυτό;
Ερχεται μια στιγμή που η κοινωνία ζητάει περισσότερα πράγματα, αναλύσεις και επεξεργασίες πειστικές, δεν αρκείται σε ρητορείες ή αιφνιδιασμούς.
Υπάρχουν πραγματικά προβλήματα και εκεί θα κριθούμε.
* Ο πρωθυπουργός είναι εγκλωβισμένος σε σκάνδαλα, εξεταστική επιτροπή...
- Επιτρέψτε μου να πω ότι ο πρωθυπουργός μού είναι συμπαθής, τον είχα γνωρίσει στη Θεσσαλονίκη.
Είναι άνθρωπος καλών προθέσεων, τις οποίες δεν μπόρεσε να υλοποιήσει γιατί βρέθηκε μέσα στη στρούγκα του κομματικού μηχανισμού, τον οποίο δεν κατάφερε να ελέγξει.
Δεν ήταν ελεύθερος να εφαρμόσει την πολιτική του, της κεντροδεξιάς.
* Αρα, εκλογές σύντομα;
- Πρέπει να βγούμε το ταχύτερο δυνατό από την πολιτική κρίση και η ευθύνη πέφτει κυρίως στον πρωθυπουργό.
Οι εκλογές θα ήταν η ορθότερη δημοκρατική λύση, αν και δεν έχω πεισθεί, στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης και με δεδομένη τη συντηρητική στροφή της κοινωνίας, ότι η Ν.Δ. θα τις χάσει.
* Δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ δεν πείθει;
- Ο Γιώργος είναι ίσως από τους πιο ευγενικούς πολιτικούς άνδρες, μετριοπαθής, έχει απομακρυνθεί από το μοντέλο ηγέτη του πατέρα του, και γιατί δεν έχει τα προσόντα αλλά και γιατί ένας τέτοιος ρόλος είναι έξω από την ψυχολογία του.
Είναι άνθρωπος του διαλόγου, της αναζήτησης, δημοκρατικός, αλλά τα πράγματα πολλές φορές είναι διαφορετικά.
Αυτό έχει να κάνει με το ΠΑΣΟΚ, ένα πεδίο φοβερών εσωτερικών ανταγωνισμών τους οποίους δεν μπόρεσε να ελέγξει.
Είμαι βέβαιος ότι κάποια στελέχη τα απωθεί και η αναφορά του ονόματός του.
* Σας εξέπληξε η στάση του ΚΚΕ, που προβαίνει σε πλήρη αποκατάσταση της σταλινικής περιόδου;
- Οι άνθρωποι ήταν πάντα Σταλινικοί, ήταν το πιο καθυστερημένο κομμάτι του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και αυτό διέσπασε τη συνεργασία του αρχικού συνασπισμού. Υπήρχε μια αφοσίωση στο πρόσωπο του Στάλιν, αφού η ιστορία της ΕΣΣΔ γράφηκε επί των ημερών του.
Το ΚΚΕ είναι νομενκλατούρα, διαβρωμένη από τις ιδέες του Στάλιν και φοβάται ότι οποιαδήποτε απόκλιση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση του Περισσού.
* Πιθανή διαδοχή της Αλέκας Παπαρήγα θα άλλαζε κάτι στον Περισσό;
- Η Αλέκα είναι ένας ξεπερασμένος δεινόσαυρος, δεν έχει καμιά αίσθηση της εποχής μας, την απωθεί βαθιά η ιδέα ότι ο σοσιαλισμός συνδέεται με τη δημοκρατία.
Το μοντέλο της είναι το μοντέλο ενός αυταρχικού σοσιαλισμού. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 02/11/2008

ΑΝΑΡΧΙΑ Η ΑΛΗΤΕΙΑ;

Ο Νοέμβρης μπήκε με το «αριστερό» θα έλεγα για την Πυροσβεστική. Από την μια, η δασική πυρκαγιά στην Πάτρα. Από την άλλη, τα χθεσινοβραδινά στην Θεσσαλονίκη. Από τα δελτία ειδήσεων τοπικών ραδιοσταθμών, ο κόσμος με έκπληξη άκουσε ότι χθες το βράδυ ομάδα αναρχικών- κουκουλοφόρων βγήκε από την Θεολογική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μετά από πάρτι και αφού έριξε βόμβες μολότοφ έκαψε ένα περίπτερο και προξένησε καταστροφές σε αυτοκίνητα, στράφηκε κατά των Πυροσβεστικών οχημάτων και των πυροσβεστών που επενέβηκαν για να σβήσουν την φωτιά με πέτρες και μολότοφ. Γρήγορα επενέβηκαν αστυνομικές δυνάμεις και τότε άρχισε ένας πετροπόλεμος ενώ οι πέτρες και οι μολότοφ εξακολουθούσαν να πέφτουν και προς τους πυροσβέστες. Αποτέλεσμα ηταν να προκληθούν σοβαρές ζημιές σε δυο από τα τέσσερα οχήματα της πυροσβεστικής που έσπευσαν στο συμβάν και να τραυματιστούν ελαφρά (κατά την ειδησεογραφία στις 06,00 πμ της 2/11/08) πυροσβέστες. Πολλοί θα πουν ότι τέτοια περιστατικά είναι συνηθισμένα. Ο «κλεφτοπόλεμος» με τους αναρχικούς και την αστυνομία, καθώς και οι φθορές σε περιούσιες πολιτών είναι κάτι που συμβαίνει τακτικά. Η θεολογική σχολή του Αριστοτελείου έχει καταντήσει σφηκοφωλιά αναρχικών και γενικότερα περιθωριακών στοιχείων. Και αναρωτιέμαι εγώ ο αφελής. Λένε ότι η αναρχία είναι «Ιδεολογία». ΠΟΙΑ ιδεολογία εκπροσωπούν αυτοί οι αλητες; ΠΟΙΑ ιδεολογία είναι εκείνη που λέει ότι πρέπει στα πλαίσια του όποιου αγώνα να καταστρέφεις τον κόπο και τον μόχθο του πολίτη; Το περίπτερο που έκαψαν οι γνωστοί άγνωστοι ανήκε σε μια τυφλή γυναίκα επί 50 χρόνια. Τα ακούτε «λεβέντες»; ΠΟΙΑ ιδεολογία είναι εκείνη που λέει να χρησιμοποιήσεις το πανεπιστημιακό άσυλο σαν ορμητήριο για παρανομίες; Αναρωτήθηκαν αυτοί οι αλητες αν αύριο μεθαύριο πάρει φωτιά το σπίτι τους η εγκλωβιστούν οι ίδιοι μέσα στις λαμαρίνες του τρακαρισμένου αυτοκινήτου τους ποιος θα έρθει για να τους σώσει; Μήπως εκείνοι στους οποίους ρίχνουν πέτρες και βόμβες μολότοφ; Το κακό έχει παραγίνει. Η Κυριακή στην Θεσσαλονίκη ξημέρωσε με τον κόσμο να κλαίει για τα αυτοκίνητα του, για τα μαγαζιά του που έπαθαν μεγάλες ζημιές από αυτή την ομάδα των ΑΛΗΤΩΝ με τις κουκούλες, οι οποίοι δεν δίστασαν να μπουν και να ξυλοφορτώσουν και τον φύλακα νοσοκομείου που είχε μερική εφημερία. Εγώ είμαι αυτός που φώναζα «κάτω τα χέρια από το άσυλο το πανεπιστημιακό». Ε λοιπόν λέω το εξής. ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ το άσυλο το πανεπιστημιακό. Πιάστε επιτέλους αυτούς τους αλητες που ΞΕΡΕΤΕ κύριοι της αστυνομίας ποιοι είναι. Ναι στην ιδεολογία, ΟΧΙ στην αλητεία. Βασίλης Τσούγκαρης Αρθρογράφος- Παραγωγός Ραδιοφωνίας

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΠάρε το μηδέν Συγγραφέας: Κώστας Καμάρας Θέμα: Ελληνική πεζογραφία Εκδότης: Ωκεανίδα Σελίδες: 244 Ημ. Έκδοσης: 01/09/2008
Ενίσταμαι. σε βαθμό τσιρίδας.
Σε μια χώρα που μας έχει ζαλίσει αναμασώντας διάφορα στομφώδη και ανιαρά περί «γενεών» (αυτή του 1-1-4, εκείνη του Πολυτεχνείου, η άλλη της Μεταπολίτευσης), με εμάς δεν έχει ασχοληθεί κανείς.
Κι αυτό παρ όλο που είτε πλησιάζουμε τα σαράντα ή τα έχουμε μόλις περάσει - δηλαδή έχουμε αρχίσει να έχουμε επιρροή στον τόπο, καλώς ή κακώς. Διάολε, δεν γίνεται: το να μιλήσει κανείς για εμάς δεν μπορεί να αποτελεί τόσο βαρετή διαδικασία.
Έλεος!
Οπότε ας γίνει μια αρχή.
Έστω και για πλάκα.
Η Ματαιωμένη ουτοπία Γιάννης Γαβριηλίδης, Νίκος Καραγιάννης και άλλοι σύντροφοι Συγγραφείς: Γαβρίλης Λαμπάτος - Γιώργος Κόκκινος Θέμα: Ιστορία Ελλάδας Εκδότης: Ταξιδευτής Σελίδες: 351 Ημ. Έκδοσης: 01/01/2008
Το βιβλίο αυτό διαρθρώνεται σε πολλαπλά επίπεδα.
Οι συγγραφείς τους παρακολουθούν με συστηματικό τρόπο τη συγκρότηση της μνήμης των ηττημένων του Εμφυλίου πολέμου, όταν στις Λαϊκές Δημοκρατίες γίνεται αντιληπτή η απόσταση ανάμεσα στο όραμα και στην πραγματικότητα.
Η Σάλι Λόκχαρτ και η τίγρη στο πηγάδι Συγγραφέας: Φίλιπ Πούλμαν Θέμα: Εφηβική λογοτεχνία Εκδότης: Ψυχογιός Μετάφραση: Τουρκολιά-Κυδωνιέως, Ρένια Σελίδες: 446 Ημ. Έκδοσης: 01/10/2008
Μέσα σε μια παραδοσιακή τσαγερία του Λονδίνου, μια νεαρή γυναίκα απειλεί με περίστροφο τρεις άντρες.
Η Σάλι Λόκχαρτ δίνει μάχη για το παιδί της - το παιδί που ξαφνικά έπαψε να είναι μόνο δικό της και κάποιος το διεκδικεί.
Η Σάλι κρύβεται και προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει στέγη για την ίδια και την κόρη της, και να μάθει ποιος και γιατί έχει κάνει τη ζωή της άνω-κάτω. Στο μεταξύ, ο άνθρωπος που ψάχνει βρίσκεται οχυρωμένος σ ένα σπίτι στο Σπίταλφιλντς και από εκεί καθοδηγεί τα πιόνια του, για να την τραβήξουν πιο βαθιά στην παγίδα που της έχει στήσει.
Και κανένας δεν μπορεί να τον σταματήσει, γιατί είναι ο φοβερός και αδίστακτος Τζαντίκ… Μια τρομερή καταδίωξη μέσα στους δρόμους του Λονδίνου, όπου μια νέα κοπέλα αποφασίζει να ορμήσει στον κίνδυνο, να μπει στο λημέρι της τίγρης… (Από τον εκδότη)
Για περισσότερες νέες κυκλοφορίες κλίκ εδώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ E-PONTOS ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ''ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΤΑ'' ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΠΑΝΔΗΜΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΥΠΕΡ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΩΝ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 10:00, ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΣΤΟ ΡΟΔΟΧΩΡΙ ΝΑΟΥΣΑΣ. Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα Ολύμπου 78, Τ.Κ. 54631, Θεσσαλονίκη Ελλάδα Τηλ. - Fax: 2310271522 Ιερά Μονή : Ροδοχώρι Νάουσας Τ.Κ.:59200 Τηλ.:2332051167 www.peristereota.com admin@peristereota.com