Μία ελληνική χορογραφική διαδρομή, με αφορμή ένα κοινωνικό δρώμενο (αρραβωνιάσματα), με ποιητικότητα στην κίνηση, στο τραγούδι και στη μελωδία.
Χορευτές, μουσικοί και θεατές, γίνονται συνένοχοι του χρόνου, σε μια παράσταση που ξεχωρίζει από τα καθημερινά δεδομένα και μειώνει την απόσταση του κοινού από τους μουσικούς και τους χορευτές.
Η παράσταση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Θεατρική Ομάδα δήμου Αξιού καθώς και με άλλες χορευτικές ομάδες πολιτιστικών σωματείων του Νομού Θεσσαλονίκης. Παίρνουν μέρος 20 μουσικοί (οργανοπαίκτες και τραγουδιστές) και πάνω από 150 χορευτές.
Επικεφαλής του Τμήματος Ελληνικών Χορών του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι ο Δήμαρχος κ. Βασίλειος Παπαγεωργόπουλος, υπεύθυνος Αντιδήμαρχος ο κ. Β. Γάκης και Προϊσταμένη του Τμήματος Αθλητισμού είναι η κ. Δόμνα Πασχαλίδου.
Τη λαογραφική έρευνα και επιμέλεια του προγράμματος υπογράφει ο Δημήτρης Βουβάκης.
Συγκρότημα Ελληνικών Χορών του Δήμου Θεσσαλονίκης
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δημιούργησε, από το Μάρτιο του 1989, τμήματα εκμάθησης Ελληνικών χορών.
Τα τμήματα αυτά λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία (συμμετέχουν πάνω από 700 άτομα) στα Δημοτικά Γυμναστήρια, στα Δημοτικά Διαμερίσματα και στα ΚΑΠΗ του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Βασικός στόχος του προγράμματος αυτού, είναι η σωστή και πιστή εκμάθηση των παραδοσιακών χορών, από όλα τα διαμερίσματα της Ελλάδος και σε άτομα από όλες τις ηλικίες.
Μέσα από αυτή την προσπάθεια δημιουργήθηκαν και ομάδες επίδειξης που με την αμέριστη φροντίδα και βοήθεια του Δήμου μας (κατασκευή χειροποίητων ενδυμασιών, οργάνωση εκδηλώσεων κλπ.), αντιπροσωπεύουν με τον καλύτερο τρόπο τον Δήμο Θεσσαλονίκης σε πάρα πολλές εκδηλώσεις και Φεστιβάλ που διοργανώνουν οι άλλοι φορείς της πόλης μας, αλλά και άλλων πόλεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αποσπώντας πολλές διακρίσεις όπου εμφανίζονται.
Το Τμήμα Ελληνικών Χορών του Δήμου Θεσσαλονίκης συμμετείχε κατ' επανάληψη σε Παγκόσμια Διεθνή Φεστιβάλ στο εξωτερικό ( όπως αυτό στην Αίγυπτο, στη Σλοβακία, στη Φινλανδία, στη Κένυα, στη Γαλλία, στην Αγγλία, στον Καναδά, στη Ρουμανία, στη Κύπρο κλπ ), όπου εκπροσώπησε επάξια τον Δήμο Θεσσαλονίκης, γεγονός που αποδεικνύει την μεγάλη επιτυχία του τμήματος.
Επίσης, ομάδες από το τμήμα των Ελληνικών χορών του Δήμου Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν σε χορευτικά φεστιβάλ και σε εκδηλώσεις, στην Ελλάδα, άλλων Δήμων και Κοινοτήτων, αλλά και σε εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν και από άλλους φορείς της πόλης μας (Νομαρχία, Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ κλπ.). Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει δημιουργήσει μια παράδοση αρκετών χρόνων με τις εκδηλώσεις που διοργανώνει από ειλικρινή αγάπη και προπάντων σεβασμό προς την παράδοση, εκδηλώσεις που αποτελούν μάθημα εθνικής αυτογνωσίας.
Με αυτόν τον τρόπο και ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή, μια εποχή που χαρακτηρίζεται από μια τάση διαστρέβλωσης των ηθών και των εθίμων, ακόμη και της ίδιας της Ιστορίας, γνωρίζουμε στους άλλους την προέλευσή μας, την καταγωγή μας, τα χαρακτηριστικά της φυλής μας και αναδεικνύουμε τη συνέχεια του έθνους μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου