Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ
TERRY JONE'S BARBARIANS
Κατηγορία ΓΕΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Kωδικός Καταλόγου 05550 Ημ. Έκδοσης 10/2008 Ηλικιακή Ομάδα ΕΝΗΛΙΚΕΣ ISBN 978-960-453-443-2 Σελίδες 464
Όλοι γνωρίζουμε ότι στους Ρωμαίους οφείλουμε τα οδικά δίκτυα, το σύγχρονο ημερολόγιο και την πολιτισμένη κοινωνία, σωστά;
Και ότι αυτοί έπρεπε, μοιραία, να έρθουν αντιμέτωποι με τις ορδές των βαρβάρων που απειλούσαν συνεχώς την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία της αυτοκρατορίας τους. Όμως, όλα αυτά είναι αλήθεια;
Ο Terry Jones μαζί με τον Alan Ereira ακολουθούν μια διαφορετική προσέγγιση της ρωμαϊκής Ιστορίας.
Αποκαλύπτει ότι όσοι αποκαλούνταν από τους Ρωμαίους βάρβαροι και απολίτιστοι ήταν στην πραγματικότητα οργανωμένες ομάδες ευφυών ανθρώπων, που δεν είχαν καμία πρόθεση να ανατρέψουν την κυριαρχία της Ρώμης.
Η πρωτότυπη και συναρπαστική αυτή μελέτη ρίχνει φως στα εντυπωσιακά πολιτιστικά και τεχνολογικά επιτεύγματα των λεγόμενων βαρβάρων.
Πραγματοποιώντας μιαν αναδρομή εφτακοσίων χρόνων στο παρελθόν και σε τρεις ηπείρους, οι Jones και Ereira επιχειρούν με πάθος, εξυπνάδα και επιχειρήματα να αλλάξουν την οπτική μας για την κληρονομιά της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και τη δημιουργία του σύγχρονου κόσμου.
Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
L' ARMATA PERDUTA
Κατηγορία ΞΕΝΟΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ Kωδικός Καταλόγου 06046 Ημ. Έκδοσης 10/2008 Ηλικιακή Ομάδα ΕΝΗΛΙΚΕΣ Ημ. Tελευταίας Ανατύπωσης 11/2008 ISBN 978-960-453-462-3 Σελίδες 472
401 π.Χ.
Η Ελλάδα είναι γονατισμένη από τα τριάντα χρόνια πολέμου ανάμεσα στην Αθήνα και στη Σπάρτη.
Ακριβώς τη στιγμή της μεγαλύτερης κρίσης των αξιών που δημιούργησαν τον ελληνικό πολιτισμό, ο στρατηγός Κλέαρχος αρχίζει να φτιάχνει έναν καινούργιο στρατό από Έλληνες μισθοφόρους.
Δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι η πραγματική αποστολή των στρατιωτών αυτών που θα μείνουν στην Ιστορία ως "οι Μύριοι".
Το μόνο που ξέρουν είναι πως βρίσκονται στην υπηρεσία του πρίγκιπα Κύρου και ότι πρέπει να διεισδύσουν στην καρδιά της Περσικής Αυτοκρατορίας.
Την αποστολή ακολουθούν και πολυάριθμες γυναίκες.
Μια απ' αυτές είναι και η Αβίρα, που εγκαταλείπει το χωριό της για να ακολουθήσει τον έφιππο πολεμιστή Ξένο ο οποίος εμφανίστηκε μπροστά της ίδιος με νεαρό θεό, με μια υπόσχεση αγάπης και διαφορετικής ζωής.
Μέσα από τα μάτια της η αγριότητα του πολέμου και οι εξοντωτικές πορείες σε καυτές ερήμους και παγωμένα βουνά, οι συνωμοσίες και η τυφλή μανία των ανδρών, όλα αποκτούν μιαν άλλη διάσταση.
Ο Βαλέριο Μάσιμο Μανφρέντι, με τη γλαφυρή του πένα, αποδίδει μιαν άγνωστη πτυχή της Καθόδου των Μυρίων και προσπαθεί να οριοθετήσει τη δύναμη που φωλιάζει στο στήθος δέκα χιλιάδων αδάμαστων πολεμιστών και μιας ερωτευμένης γυναίκας.
ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ: Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ
COMRADES: A WORLD HISTORY OF COMMUNISM
Κατηγορία ΓΕΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Kωδικός Καταλόγου 05722 Ημ. Έκδοσης 10/2008 Ηλικιακή Ομάδα ΕΝΗΛΙΚΕΣ ISBN 978-960-453-444-9 Σελίδες 672
Έχουν περάσει σχεδόν δύο δεκαετίες από την κατάρρευση του κομμουνισμού στην Ανατολική Ευρώπη και την ΕΣΣΔ.
Ο Ρόμπερτ Σέρβις, ένας από τους καλύτερους ιστορικούς επί της σύγχρονης Ρωσίας, εξετάζει την πορεία του κομμουνισμού παγκοσμίως.
Βασισμένος σε πλήθος πηγών, προσφέρει μια ανθρώπινη οπτική της Ιστορίας αλλά και μια σφαιρική ανάλυση.
Το βιβλίο κινείται από τον Μαρξ και τον Λένιν μέχρι τον Μάο και τον Κάστρο, παρουσιάζοντας ζωντανά τα πορτρέτα των πρωταγωνιστών και τα γεγονότα που έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην ιστορία του κομμουνισμού.
Ο Σέρβις αναλύει τις πολιτικές των κομμουνιστικών καθεστώτων αλλά και τις κοινωνικές συνθήκες που οδήγησαν εκατομμύρια ανθρώπους να ασπαστούν τον κομμουνισμό. Υποστηρίζει ότι τα καθεστώτα αυτά μπορούν να επιβιώσουν μόνο αν ακολουθήσουν το λενινιστικό μοντέλο.
Μελετά τις κυβερνήσεις στη Γιουγκοσλαβία και την Κούβα, επικεντρώνεται στις επαναστάσεις, όπως στην Ουγγαρία το 1919, και εξετάζει την κομμουνιστική οργάνωση, ιδεολογία και γοητεία.
Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, παρόλο που ο κομμουνισμός στην αρχική του μορφή δεν υφίσταται πλέον, η φτώχεια και η αδικία που κατέστησαν δυνατή την ανάπτυξή του είναι συνθήκες αναντίρρητες και, άρα, ικανές να ευνοήσουν την εμφάνιση στο μέλλον και άλλων πιθανών σωτήρων των λαών.
Με σπουδαία γραφή και δομημένη επιχειρηματολογία, το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα συγκλονιστικό μάθημα Ιστορίας, απαραίτητο σε κάθε βιβλιοθήκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: