Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Live 22-11-08 IXTHEIS + Kostas Lemonidis

Δελτίο Τύπου Tο Σάββατο 22 Νοεμβρίου στις 22:30 στο Αθηνά Live, ο Κώστας Λεμονίδης και η Μπάντα του, υποδέχονται τους Ιχθείς απ’τη Θεσσαλονίκη. Σε μία ροκ βραδιά,τα δύο σχήματα θα παρουσιάσουν τραγούδια απ’τις προσωπική τους δισκογραφία καθώς και διασκευές ελληνικές και ξένες. ΑΘΗΝΑ LIVE – Λ.Ποσειδώνος 3, Παραλία Ν.Φαλήρου –Μοσχάτου Τηλ 2104813605 Sites http://www.ixtheis.gr/ http://www.costaslemonidis.gr/ http://www.fakanas.gr/athina-2_6.htm

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΒΑΛΤΙΝΟ H έναρξη των Λογοτεχνικών πρωινών της Κυριακής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος γίνεται την Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008 στις 12 μ.μ. και είναι αφιερωμένη στον μεγάλο, Έλληνα λογοτέχνη, Θανάση Βαλτινό.
Πρόκειται για το 37ο κατά σειρά Λογοτεχνικό Πρωινό, που διοργανώνει το Κ.Θ.Β.Ε. στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, το σκηνοθετεί ο Νίκος Διαμαντής και συμμετέχουν οι ηθοποιοί του Θεατρικού Εργαστηρίου του Κ.Θ.Β.Ε.
Βιογραφικά στοιχεία
Ο Θανάσης Βαλτινός έχει γράψει διηγήματα και μυθιστορήματα όπως και σενάρια για τον κινηματογράφο.
Έχει μεταφράσει αρχαίους τραγικούς: Τρωάδες, Ορέστεια, (Επίδαυρος – Θέατρο Τέχνης), Μήδεια. Το 1984 τιμήθηκε με το βραβείο σεναρίου του Φεστιβάλ Καννών, το 1990 με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, το 2001 με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη και το 2002 με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών «Πέτρος Χάρης» για το σύνολο του έργου του.
Είναι πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων για τέταρτη φορά και έχει διατελέσει γενικός διευθυντής της ΕΡΤ2, επίσης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
Βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Καταλάνικα, Σουηδικά, Ολλανδικά, Βουλγάρικα, Τούρκικα).
Είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ
- "Συναξάρι του Αντρέα Κορδοπάτη, Βιβλίο πρώτο: Αμερική", Κέδρος, 1972, Άγρα, 1993, Ωκεανίδα, 2001, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2007.- "Η Κάθοδος των εννιά", Κέδρος, 1978, Άγρα, 1984, Άγρα, 1999, Ωκεανίδα, 2002, Μεταίχμιο, 2004, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2007- "Τρία Ελληνικά μονόπρακτα", Κέδρος, 1978 Στιγμή, 1989, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2008- "Μπλε βαθύ σχεδόν μαύρο", Στιγμή, 1985, Άγρα, 1994, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2006- "Στοιχεία για την δεκαετία του '60", Στιγμή 1989, Άγρα, 1992, Ωκεανίδα, 2001, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2006- "Θα βρείτε τα οστά μου υπό βροχήν", Διηγήματα, Άγρα 1992, Βιβλιοπωλείον της Εστίας 2007- "Φτερά Μπεκάτσας", Άγρα 1992, Βιβλιοπωλείον της Εστίας- "Ορθοκωστά", Άγρα 1994, Ωκεανίδα, 2000, Μεταίχμιο, 2004, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2007 - Πελοπόννησος , φωτογρ. Ν. Δεσύλλας, εισαγωγή Θ. Βαλτινός, Σύνολο, 1995- "Συναξάρι Αντρέα Κορδοπάτη, Βιβλίο δεύτερο: Βαλκανικοί - '22", Ωκεανίδα, 2000, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2009- "Ημερολόγιο 1836-2011", Ωκεανίδα, 2001, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2009. - Σχισμή φωτός, λεύκωμα, Ολκός, 2001- Τρίπολη, Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο 2003.- "Εθισμός στη νικοτίνη", Στιγμή, Μεταίχμιο, 2003- "Άνθη της αβύσσου", Βιβλιοπωλείον της Εστία, 2008
Αποσπάσματα από κριτικές για το έργο του
Τρία είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του έργου του Θανάση Βαλτινού.
Το πρώτο θεματολογικό: με ιδιαίτερη δεξιοσύνη αφηγείται την ελληνική περιπέτεια του 20ου αιώνα.
Μετανάστευση, Μικρασιατική καταστροφή, κατοχή, εμφύλιος πόλεμος, μετεμφυλιακές δεκαετίες, μεταλλάσσονται σ’ ένα συναρπαστικό μυθιστορηματικό υλικό.
Δεύτερο χαρακτηριστικό είναι οι ρήξεις, οι ανατροπές και η ανανέωση που προκάλεσε στη λογοτεχνία μας.
Τα Τρία Ελληνικά Μονόπρακτα τα Στοιχεία για τη δεκαετία του ’60, το Ημερολόγιο 1836-2011 είναι βιβλία που οριοθέτησαν καινούργιες υφολογικές και τεχνικές αναζητήσεις, επηρεάζοντας έντονα τη σύγχρονη πεζογραφική παραγωγή.
Τρίτο χαρακτηριστικό: η σπάνια φωνή των κειμένων του, δηλαδή το απόλυτα προσωπικό ύφος που εκρέει και αναδεικνύεται μέσα από τη γραφή του.
Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Νικήτας Παρίσης…
Στο ιστορικό μυθιστόρημα παρουσιάζεται η σύζευξη μύθου και πραγματικότητας με μορφή ρεαλιστική.
Στα Στοιχεία για τη δεκαετία του ’60 ο Θανάσης Βαλτινός παρουσιάζει κάτι εντελώς διαφορετικό. Το βιβλίο απορροφά τον αναγνώστη του.
Υπάρχει κάτι το εκπληκτικά επιβλητικό σε μια σειρά αφηγηματικών φωνών που εναλλάσσονται.
Μέγα μέρος της τέχνης του βιβλίου βρίσκεται… Shamit Dutta, Times Literary Supplement (12/1/2001)…
Πρόκειται για αφηγήματα στιβαρής ανεξάρτητης και εξαιρετικής επαγγελματικής έκφρασης. Συλλαμβάνουν τα τελευταία 75 χρόνια ελληνικής ιστορικής εμπειρίας χωρίς να τη διαστρεβλώνουν, επίτευγμα το οποίο συνεχίζει να προβληματίζει τη γαλλική λογοτεχνία ενώ η σύγχρονη αγγλική το επιδιώκει μόνο για να εντυπωσιάσει. Kevin Mac Grath, The Harvard Review (άνοιξη 1997)…
Όμως το έργο του Θανάση Βαλτινού ξεπερνάει κατά πολύ το εθνικό πλαίσιο. Για παράδειγμα Η κάθοδος των εννιά:
Σε αυτό το κείμενο διαγράφεται ήδη αυτή η εκπληκτική οικονομία μέσων που αποτελεί την ιδιαιτερότητα του Βαλτινού.
Μια ελλειπτική τέχνη που δίνει σε αυτά τα κομμάτια κάτι το κοφτερό, το κομψά τραγικό και το τέλεια παγκόσμιο. Florence Noiville, Le Monde (8/5/1998) Λογοτεχνική επιλογή: Ρούλα Αλαβέρα
Σκηνοθεσία: Νίκος Διαμαντής
Εισηγήτρια: Σοφία Νικολαΐδου
Μουσική επιμέλεια: Κώστας Βόμβολος
Φωτισμοί: Γιώργος Ζίγκας
Βοηθοί σκηνοθέτη: Πέτρος Σταθακόπουλος, Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου
Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Λιάκου Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Γιώργος Δημητριάδης, Παναγιώτης Κακατσίδης, Ελευθερία Κόμη, Μαρίνα Μανδαλά, Ειρήνη Μαργαρίτη, Μιχάλης Μουλακάκης, Μαριάννα Παπασάββα, Αμάντα Σοφιανοπούλου, Πέτρος Σταθακόπουλος, Μαρίνα Συμεού, Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου, Στέλιος Χατζηαδαμίδης.
Υπεύθυνοι παράστασης
Οδηγός σκηνής: Ιωάννα Λιάκου
Χειριστής κονσόλας φωτισμού: Θεόδωρος Καραπίντσιος
Χειριστής κονσόλας ήχου: Νίκος Τσολάκης
Ακολουθούν τα λογοτεχνικά πρωινά:
Δημήτρης Δημητριάδης 30 Νοεμβρίου 2008 Τίτος Πατρίκιος 21 Δεκεμβρίου 2009 Στέλλα Βογιατζόγλου 1 Φεβρουαρίου 2009 Ιωάννα Καρυστιάνη 1 Μαρτίου 2009
Παγκόσμια ημέρα ποίησης Παρουσίαση νέων ποιητών 15 Μαρτίου 2009 Γιώργος Σκαμπαρδώνης 29 Μαρτίου 2009 Βασίλης Ιωαννίδης 12 Απριλίου 2009
Χορηγοί επικοινωνίας-ΕΡΤ Α.Ε., ΕΡΤ 3
Με την υποστήριξη-TV100-FM100
Πολιτιστικό site:Go Culture

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣΗΜΕΙΩΜΑ Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής σχολίαζαν την σημερινή δήλωση του Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, ως εξής: Τον Πρωθυπουργό εμπλέκει ο ίδιος ο Νομάρχης με την διαρροή στον τύπο της από 16/12/05 επιστολής του προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού και την μισή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Σε αυτήν γράφει επί λέξει ότι οι ανταλλαγές ακινήτων με την Μονή Βατοπεδίου είναι “μεθόδευση πίσω από τις πλάτες του αιρετού Νομάρχη που έχει την ευθύνη της προστασίας και διαχείρισης των εκτάσεων του Υπουργείου Γεωργίας” . Άρα η σκιά υπάρχει και για τον Νομάρχη και για την Κυβέρνηση, αφού και μόνος του γράφει στην επιστολή του ότι έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες.
Δεν είναι καθόλου «αναρμόδιος», όπως αναφέρει στην σημερινή δήλωσή του…
Καμία ανταλλαγή άλλωστε από τα 76 ακίνητα δεν θα προχωρούσε χωρίς τη δική του υπογραφή, υπογραφή που τέθηκε σε διάφορες αποφάσεις ανταλλαγής, μεταξύ των οποίων και η αποκαλυφθείσα υπ΄ αριθ. 2356/3-5-06 απόφασή του που αφορά 16 από τα παραπάνω ακίνητα στη Ν. Ραιδεστό, ορίζοντας μεταβολή των κυρωμένων κτηματολογικών στοιχειών Οριστική Διανομής Συνοικισμού Ν. Ραιδεστού, έτους 1971, προκειμένου να εγγραφούν τα 16 διαθέσιμα οικόπεδα στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ). Τι μεσολάβησε μεταξύ των λεονταρισμών της επιστολής του και των πειθήνιων υπογραφών του λίγους μήνες μετά; Στην Εξεταστική Επιτροπή θα παρουσιαστεί επειδή το ζήτησε το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός.
Κατέστησε πλέον εαυτόν και Μαξίμου εμπλεκόμενους…

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣΗΜΕΙΩΜΑ (Σημεία κατάθεσης κας Τάνιας Σωτηροπούλου, δικηγόρου Θεσσαλονίκης στην Εξεταστική Επιτροπή) 13/11/08 Σήμερα το πρωί, κατέθεσε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής η Δικηγόρος Θεσσαλονίκης κα Τάνια Σωτηροπούλου, η οποία ως Νομική Σύμβουλος ακτημόνων της περιοχής Θεσσαλονίκης είχε καταθέσει τις δύο πρώτες μηνυτήριες αναφορές στις αρχές του 2007 για το σκάνδαλο Βατοπαιδίου και οι οποίες είχαν τότε τεθεί στο αρχείο.
Στην κορύφωση των αποκαλύψεων, με χθεσινή του εντολή ο Προϊστάμενος Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης τις ανέσυρε από το αρχείο και ανέθεσε στο Εισαγγελέα κ. Παπαγεωργίου να συνεχίσει την έρευνα. Μεταξύ άλλων η κα Σωτηροπούλου κατέθεσε ότι: Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης σε συνάντησή τους πριν από μήνες στο γραφείο του στην Θεσσαλονίκη, όταν η μάρτυρας του ζήτησε το λόγο γιατί αποδέχθηκε και συνυπέγραψε τις παράτυπες και άκυρες ανταλλαγές δεκάδων οικοπέδων φιλέτων της Θεσσαλονίκης στην Μονή Βατοπαιδίου της απάντησε ότι δεν μπορούσε να αθετήσει εντολή του Πρωθυπουργού. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ενώπιον μάρτυρα της είπε τα παρακάτω: «εγώ υποχρεώθηκα, ότι αυτή η απόφαση ήλθε από πάρα πολύ ψηλά – πιο ψηλά δεν γίνεται – και μου είπαν, Ψωμιάδη, πρέπει να το υπογράψεις αυτό εδώ και τώρα και μάλιστα γρήγορα και αμέσως … Ποιος είμαι εγώ που θα πω όχι στον Καραμανλή?». (σελ. 148 Πρακτικά Εξεταστικής 13-11-08) Οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν στο Προεδρείο της Επιτροπής την υπ΄αρ. πρωτ. ΓΝ 4666/16.12.2005 επιστολή του Νομάρχη Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδη προς τους Υπουργούς Οικονομίας, κ. Γ. Αλογοσκούφη, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Μπασιάκο, Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρο Κοντό, με κοινοποίηση προς: Γραφείο Πρωθυπουργού Κου Κ. Καραμανλή Υπουργό Εσωτερικών Κο Προκόπη Παυλοπουλο Υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιανάκου Υφυπουργό Οικονομίας Χρήστο Φώλια Υφυπουργό Οικονομίας Αντώνη Μπέζα Υφυπουργό Οικονομίας Πέτρο Δούκα ΓΓ Υπουργικού Συμβουλίου κ. Αργύρη Καρρά ΓΓ Κεντρικής Επιτροπής ΝΔ Ευάγγελο Μεϊμαράκη Διεύθυνση Πολιτικής Γης Υπουργείου Γεωργίας, κυρία Μαντέλη, με την οποία εκδήλωνε την έκπληξη και αγανάκτησή του για τις μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης Καραμανλή να παραχωρήσει οικόπεδα των συνοικισμών Καρδίας, Πανοράματος και Ωραιοκάστρου στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου και ειδοποιούσε ότι αυτή η χαριστική ανταλλαγή θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. (Μετά από λίγους μήνες όμως ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης συνυπέγραψε την παραχώρηση δεκάδων ακινήτων.
Με την σημερινή του, λοιπόν, δήλωση – απάντηση στην κατάθεση της κ. Σωτηρόπουλου διαψεύδει την ίδια την υπογραφή του…) Η κα Σωτηροπούλου χαρακτήρισε ως «ανακόλουθη και υποκριτική» (Σελ. 244 Πρακτικά Εξεταστικής 13/11/08) τη συμπεριφορά του κ. Ψωμιάδη να αλλάξει ολοκληρωτικά στάση και το ερμήνευσε στη βάση του ότι τελικά πειθάρχησε στις άνωθεν εντολές. «Πάντως αν πραγματικά διαμαρτυρήθηκε, μετά απέσυρε κάθε διαμαρτυρία του και υπέκυψε σε αυτό. …Πειθάρχησε προφανώς.» (Σελ. 172 Πρακτικά Εξεταστικής 13/11/08) Ενώ, σε άλλο σημείο, δήλωσε χαρακτηριστικά η μάρτυρας για τον κεντρικό Κυβερνητικό συντονισμό του πολυδαίδαλου αυτού σχεδίου: «Πιστεύω πράγματι ότι υπήρχε ένα σχέδιο καλά οργανωμένο και σχεδιασμένο από πολύ πιο πριν το οποίο ήθελε και νομική δουλειά για να γίνει σωστά.
Δηλαδή πιστεύω ότι αρκετοί νομικοί εργάστηκαν για να βρουν τους τρόπους για να γίνουν αυτά και η συνεργασία πολλών ανθρώπων.
Ένας από αυτούς να μην συμφωνούσε, ένας δήμαρχος, ένας νομάρχης, ένας διευθυντής υπηρεσίας θα έσπαγε η αλυσίδα αυτή» (Σελ. 171 Πρακτικά Εξεταστικής 13/11/08) «…πιστεύω ότι όλοι έπραξαν κατόπιν εντολών… Υπήρξε εδώ συνεργασία πολλών ατόμων.». (Σελ. 171 Πρακτικά Εξεταστικής 13/11/08) Η Κα Σωτηροπούλου κατέθεσε επίσης ότι ο δήμαρχος Θέρμης της είπε πως οι εντολές για την παραχώρηση των ακινήτων είναι από το Μαξίμου και τον Καραμανλή και δύσκολα θα δικαιωθούν οι πελάτες της. «Μας είπε από το γραφείο του Καραμανλή και μάλιστα… το γράφω και στις μηνυτήριες αναφορές μου. Το έχω πει πολλές φορές.» (σε. 175 Πρακτικά Εξεταστικής 13/11/08) 5. Η Κα Σωτηροπούλου περιέγραψε πως επί ένα χρόνο την ενέπαιζαν σχετικά με την υπ. αρ. 3822/25.1.2005 απόφαση του τότε Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπασιάκου, με την οποία δίνεται εντολή στην ΚΕΔ να προχωρήσει στις ανταλλαγές.
Στην απόφαση αυτή περιλαμβάνονταν και 16 οικόπεδα του Συνοικισμού Ραιδεστού και άλλα 60 οικόπεδα στον Νομό Θεσσαλονίκης, τα οποία ο Νομάρχης έπρεπε πρώτα να αποδεσμεύσει, προκειμένου να τα ανταλλάξει η ΚΕΔ.
Δήλωσε, επίσης, η μάρτυρας ότι η παραπάνω απόφαση ποτέ ΔΕΝ δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και ως εκ τούτου οι σχετικές παραχωρήσεις είναι παράνομες και άκυρες, όπως και η επακολουθήσασα 2355/3.5.2005 του Νομάρχη Θεσσαλονίκης για την αποδέσμευση των αναφερόμενων στην Υπουργική απόφαση ακινήτων. (Σελ. 128, 172- 173 Πρακτικά Εξεταστικής Επιτροπής 13-11-08 – Ο Νομάρχης με αποφάσεις του αποδέσμευε τα ακίνητα για να ανταλλαγούν… αλλά σήμερα δηλώνει ξαφνικά «αναρμόδιος») Η μάρτυρας σε πολλά σημεία της κατάθεσής της δήλωσε ότι δέχθηκε απειλές από τον ίδιο τον Μοναχό Αρσένιο, αλλά και από ανθρώπους του κ. Πάπιστα. (βλ. σελ. 133 – 134 και 245 Πρακτικά Εξεταστικής 13-11-08) 7. Η Κα Σωτηροπούλου επιβεβαίωσε ότι υπήρξε υπερεκτίμηση της λίμνης Βιστωνίδας και υποεκτίμηση των οικοπέδων φιλέτων επί βλάβη του ελληνικού Δημοσίου, επικαλέσθηκε τα αναλυτικά στοιχεία που αναφέρει στις μηνυτήριες αναφορές και που κατέθεσε στην ΕΕ και αναφέρθηκε ιδιαιτέρως σε 2 περιπτώσεις όπου η δηλωθείσα στα συμβόλαια αξία διαφέρουν με την εμπορική κατά αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ.
Για το δε ακίνητο του Πανοράματος η πραγματική αξία είναι τουλάχιστον 2 εκατ. €. 8. Η Μάρτυς επιβεβαίωσε καταγγελία για την μεθόδευση μεταπώλησης των ακινήτων της Θεσσαλονίκης στην Εταιρίας ΑΝΘΕΜΙΑΣ στην οποία κεντρικό ρόλο είχε ο δικηγόρος κος Χατζηαλεξάνδρου που με απόφασή του ως εκπρόσωπος της Μονής οδήγησε στην πώληση των ακινήτων στην εταιρία ΑΝΘΕΜΙΑΔΑ στην οποία ήταν μέλος στο ΔΣ. 9. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν να κληθεί ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης για να εξετασθεί ως μάρτυρας στην ΕΕ, καθώς και η κατά δήλωση της κα Σωτηροπούλου παρευρισκόμενη στη συνάντηση γυναίκα, που είχε μεσολαβήσει για το ραντεβού της με τον κ. Ψωμιάδη. 10. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν στη Επιτροπή την από 12.7. 2007 πρώτη πολυσέλιδη Ερώτησή τους για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, που στηρίχθηκε σε στοιχεία που είχε αποστείλει προ διμήνου η Κα Σωτηροπούλου προς πολλούς αποδέκτες, κόμματα πρόσωπα κλπ. μεταξύ των οποίων και το ΠΑΣΟΚ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΧΑΜΕΝΗΣ ΠΑΝΤΟΦΛΑΣ
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ομάδα φοιτητών του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε συνεργασία με τον διδάσκοντα του Τμήματος κ. Πολύβιο Ανδρούτσο, διοργανώνουν δεύτερο κύκλο μουσικοπαιδαγωγικών παραστάσεων, μετά από τη μεγάλη ανταπόκριση και εκδήλωση ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκαν με τον πρώτο κύκλο παραστάσεων τον Απρίλιο του 2008.
Η παράσταση που είναι βασισμένη στο παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά «Ο Πόλεμος της Χαμένης Παντόφλας», έχει διαδραστικό χαρακτήρα και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8-11 ετών.Θα πραγματοποιηθούν τρεις παραστάσεις στις 18, 19 και 20 Νοεμβρίου, στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Οι παραστάσεις στις 18 και 20 Νοεμβρίου 2008 αρχίζουν στις 10.00 π.μ., με τη συμμετοχή τμημάτων από Δημοτικά Σχολεία της Θεσσαλονίκης.
Η παράσταση στις 19 Νοεμβρίου αρχίζει στις 18.00 μ.μ.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη σε όλες τις παραστάσεις.
Με την υποστήριξη της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε).

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρουσίαση στον Άλιμο του νέου Patria
Την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου στις 7:00 μ.μ. θα γίνει η παρουσίαση του νέου τεύχους του περιοδικού Patria στο πολιτιστικό κέντρο Δήμου Αλίμου (Ιωνίας 96).
Για το περιοδικό και την ανάπτυξη της έκφρασης των πατριωτικών ιδεών θα μιλήσουν οι βουλευτές Άδωνις Γεωργιάδης και Ηλίας Πολατίδης, ο καθηγητής Χρίστος Γούδης και ο εκδότης Δημήτρης Ζαφειρόπουλος.
Την συζήτηση θα συντονίσει ο Σπύρος Σταματόπουλος, πολιτευτής Β’ Αθηνών του ΛΑ.Ο.Σ.

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΤΙ Όταν έλαβα το βιβλίο του φίλου μου Γιώργου Πιπεροπουλου, ήμουν πραγματικά «πνιγμένος» από τις δουλειές μου, κάτι που με εμπόδιζε να απολαύσω μια από τις αγάπες μου, το διάβασμα. Άποψη μου είναι ότι δεν μπορείς να καταλάβεις το 100% ενός βιβλίου, αν δεν το διαβάσεις τουλάχιστον δυο φορές. Μου δόθηκε λοιπόν η ευκαιρία επιτέλους να μπορέσω να διαβάσω το βιβλίο του Γιώργου σε ένα ταξίδι μου που έκανα πρόσφατα και το είχα πάρει μαζί μου. Δεν είμαι βιβλιοκριτικός (για να μην παρεξηγούμαστε), είμαι όμως αναγνώστης, βιβλιοφάγος και θα πω τα πράγματα όπως τα είδα, όπως τα διάβασα. Το μυθιστόρημα με τίτλο «ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΤΙ» μπορώ να πω ότι ξεφεύγει από τα καθιερωμένα «καλούπια» των βιβλίων αυτού του είδους. Σίγουρο είναι ότι έχει «ροη» (κατά πως λένε οι ειδικοί), αλλά το πιο ωραίο και συνάμα θετικό του στοιχείο είναι ότι μέσα από την κάθε σελίδα του σε προβληματίζει, στοιχείο από τα πλέον θετικά για ένα βιβλίο. Γραμμένο σε γλώσσα «απλή», σαν να ξετυλίγει κάποιες σκέψεις, καλεί τον αναγνώστη να «προσέξει, να ψάξει, να βρει» τις κρυφές, και συνάμα τόσο φανερές αλήθειες για τη ζωή, τη δημιουργία, για τα πιστεύω μας. Ξεφεύγοντας από τις γνωστές μέχρι σήμερα περιγραφές δίνει τη δική του άποψη ρεαλιστικά και ξεκάθαρα. Σας προτείνω να διαβάσετε το βιβλίο «ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΤΙ» του Γιώργου Πιπερόπουλου. Θα είναι μια ευχάριστη εμπειρία. «Στον υπόλοιπο κόσμο, εκεί που οι απλές ζωές δεν κατευθύνονταν από την αρχομανία, αλλά και η σκέψη δεν είχε να υπερασπιστεί τόσα πολλά, άρχιζε να επικρατεί η αλήθεια». Καλή ανάγνωση.
Βασίλης Τσούγκαρης
Αρθρογράφος - Παραγωγός Ραδιοφωνίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενημέρωση από το περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ Οι μαθητές με κινητικές αναπηρίες του γυμνασίου, λυκείου της Ηλιούπολης έχουν μείνει για μια ακόμη φορά χωρίς μεταφορικά μέσα και δεν μπορούν να μετακινηθούν από το σπίτι στο σχολείο και αντιστρόφως.
Διαβάστε τη σχετική διαμαρτυρία στην διεύθυνση http://www.disabled.gr/lib/?p=18819 ενώ οι γονείς των μαθητών διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 19 Νοεμβρίου στην Αίγλη Ζαππείου στις 10 το πρωί.
Αμέσως μετά θα γίνει πορεία διαμαρτυρίας προς το Μαξίμου, την βουλή και το υπουργείο παιδείας.
Οι μισοί μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Καλλιθέας προερχόμενοι από διάφορες περιοχές της Αττικής (Μαγούλα, Ασπρόπυργος, Μελίσσια, Ηλιούπολη, Γλυφάδα κλπ.) εδώ και δύο μήνες δε μπορούν να προσέλθουν στο σχολείο τους επειδή η Νομαρχία Αθηνών δε διέθεσε τα απαιτούμενα μεταφορικά μέσα και όπως δήλωσε ο κ. Νομάρχης Αθηνών από 1ης Δεκεμβρίου σταματάει τη μεταφορά και των υπόλοιπων μαθητών.
Από χτες 13-11-2008 πραγματοποιείται κατάληψη του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το ανωτέρω ζήτημα αλλά και για την υποχρηματοδότησή του που έχει σοβαρότατες συνέπειες στην εκπαίδευση των μαθητών με προβλήματα όρασης όλης της χώρας.
Ένα κείμενο με τις σκέψεις για τους προσπελάσιμους τρόπου ζωής και για το νεοελληνικό οξύμωρο βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.disabled.gr/lib/?p=18808 και αξίζει τον κόπο να το διαβάσετε.
Μια πολύ σημαντική διοργάνωση βρίσκεται σε εξέλιξη και μας ενδιαφέρει:
Πρόκειται για την εβδομάδα ευχρηστίας και πληροφορίες μπορείτε να έχετε από τη διεύθυνση www.media.uoa.gr/usability ενώ υπάρχει και ζωντανή μετάδοση από την σελίδα www.blogchannel.gr/live.php από 17:00 έως 21:00.
Η καμπάνια για τον αυτισμό βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ρίξτε μια ματιά στο http://www.aspergerhellas.org/ που είναι το site της καμπάνιας.
Για περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τους οργανωτές.
Πολλούς χαιρετισμούς, http://www.disabled.gr/

Έδειξε Καραμανλή μέσω του Ψωμιάδη

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΗ δικηγόρος που κατέθεσε στην Εξεταστι κή Επιτροπή της Βουλής και εκπροσωπεί δημότες της Νέας Ραιδεστού στη Θεσσαλονίκη ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Τζάθας Μαρία Νταλιάνη
Την προσωπική εμπλοκή του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή «έδειξε» χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής η δικηγόρος Σταματία Σωτηροπούλου, η οποία εκπροσωπεί δημότες της Νέας Ραιδεστού του Δήμου Θέρμης στη Θεσσαλονίκη, που διεκδικούσαν ως ακτήμονες οικόπεδα στην περιοχή από την ανταλλαγή των εκτάσεων ανάμεσα στο Δημόσιο και τη Μονή.
Η ίδια επίσης κατήγγειλε ότι δέχθηκε απειλές κατά της ζωής των παιδιών της από τον μοναχό Αρσένιο και εκπροσώπους εταιρείας που αγόρασε οικόπεδα από τη Μονή Βατοπεδίου στην καλύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Η μάρτυς, σε μια πολύωρη κατάθεση που προκάλεσε έντονα και αντικρουόμενα σχόλια ανάμεσα στους βουλευτές της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, επικαλέστηκε δηλώσεις του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος- όπως είπε η ίδια παρουσία της Κωνσταντίνας Κάννου, στελέχους της Τοπικής Οργάνωσης της Ν.Δ., τον περασμένο Μάιο τούς είπε ότι δεν μπορεί παρά να εκδώσει απόφαση που θα μεταβίβαζε τα οικόπεδα της περιοχής στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) προκειμένου να περάσουν στη συνέχεια στη Μονή Βατοπεδίου. «...
“Ποιος είμαι εγώ που θα πω όχι στον Καραμανλή”, μας δήλωσε ο νομάρχης ενώ πιο πριν μας τόνισε- άνδρας είναι ο κ. Ψωμιάδης και να με διαψεύσει γιατί το είπε ενώπιον μάρτυρα- ότι αυτή η απόφαση ήρθε από πάρα πολύ ψηλά, πιο ψηλά δεν γίνεται...», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Σωτηροπούλου.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Προσπελάσιμοι τρόποι ζωής και το νεοελληνικό οξύμωρο

ΑΠΟ ΤΟ DISABLED.GR ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑΠαντού σε όλους τους πολιτισμούς η κοινότητα των ανθρώπων με αναπηρίες και τα κλαδικά έντυπα (περιοδικά, έντυπα, ιστοσελίδες) εδώ και αρκετά χρόνια έχουν αλλάξει τον προσανατολισμό τους και ασχολούνται με μεγάλη ένταση με τους προσπελάσιμους τρόπους ζωής και γενικότερα με τον τρόπο ζωής κάτω από συνθήκες αναπηρίας. Όλα τα εξειδικευμένα περιοδικά και οι εξειδικευμένες ιστοσελίδες παρουσιάζουν καθημερινά διαφορετικούς τρόπους ζωής ανθρώπων με διαφορετικές συνθήκες ζωής, νέες και λιγότερο νέες τεχνολογίες που προσαρμόζονται στην καθημερινή ρουτίνα, νέους τρόπους αυτοκίνησης και προσαρμοσμένα αυτοκίνητα υψηλής τεχνολογίας. Οι προσαρμοσμένες τεχνολογίες και οι εφαρμογές τους στις ζωές των ανθρώπων που ζουν κάτω από συνθήκες αναπηρίας βρίσκονται στην αιχμή και στη δημοσιότητα. Στους άλλους πολιτισμούς σε μεγάλο βαθμό η κατανάλωση των ανθρώπων (και των ανθρώπων με αναπηρίες) είναι κατευθυνόμενη και θεωρείται εξ ορισμού.
Εκ των προτέρων είναι γνωστές οι πηγές χρηματοδότησης και τα συστήματα κατανάλωσης συγκεκριμένων καταναλωτικών υπηρεσιών και προϊόντων που μέσα από εξειδικευμένες πολιτικές γίνονται οικονομικά προσιτά. Κάπου εδώ είναι όμως που χαθήκαμε γιατί τίποτα απ’ όλα αυτά δεν μπορεί να γνωστοποιηθεί στην Ελλάδα και στους Έλληνες.
Ακόμη και η πιο συγκρατημένη παρουσίαση μπορεί να αντιστοιχίσει σε κακόγουστη ειρωνεία τη στιγμή που στην Ελλάδα οι άνθρωποι που ζουν κάτω από συνθήκες αναπηρίας βιώνουν την αναπηρία τους στο απόλυτο κενό και στην ολοκληρωτική ανυπαρξία κοινωνικής και οικονομικής υποδομής. Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα ακόμη και τις πιο απλές ανθρώπινες δραστηριότητες και ανάγκες.
Ο κατάλογος των ανεπαρκειών είναι πολύ μακρύς και δεν αξίζει η καταγραφή αυτών των ανεπαρκειών γιατί πολύ απλά οι ανεπάρκειες είναι ολοκληρωτικές και οι επάρκειες είναι τόσο λίγες και τόσο υπερβολικά διαφημισμένες από τους πολιτικούς που μπορεί να μην έχουμε μια οργανωμένη αγορά έχουμε σίγουρα πολύ καλά οργανωμένη πολιτική διαφήμιση αυτών των λιγοστών έως και ανύπαρκτων πολιτικών. Πώς μπορείς να γράψεις για ένα αυτοκίνητο που μπορεί να οδηγηθεί με το σαγόνι ή για ανασκαφές πάνω από το ύψος του αναπηρικού καθίσματος ή για κάποιο πρακτορείο μοντέλων με αναπηρίες σε κάποιο άλλο πολιτισμό όταν στην Ελλάδα δεν πληρούνται οι τυπικές συνθήκες επιβίωσης και όταν η επιβίωση απειλείται ολοκληρωτικά; Γιατί ας μην κρυβόμαστε η επιβίωση των ανθρώπων με αναπηρίες απειλείται από την πρώτη στιγμή που αποκτούν την αναπηρία τους εάν δεν έχουν την τύχη και να τους εμποδίσουν να φύγουν το συντομότερο δυνατό με τον οποιονδήποτε τρόπο σε κάποιο άλλο κράτος για να αποκατασταθούν: - Από τις πρώτες στιγμές της απόκτησης της παράλυσης στην πλειοψηφία τους οι άνθρωποι με αναπηρίες εκτός από παράλυση αποκτούν και όλα τα κακά που συνοδεύουν την παράλυση όταν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις υποστήριξης: οι κατακλίσεις, οι συνέπειες των επιπλοκών και η έλλειψη της στοιχειώδους αποκατάστασης είναι αυτές που απειλούν την επιβίωση των ανθρώπων από τις πρώτες ημέρες της απόκτησης της παράλυσης.
Το χειρότερο είναι πως όλα τα νοσοκομεία αρνούνται πως οι ασθενείς τους έχουν κατακλίσεις… - Τα ασφαλιστικά ταμεία είναι υπόδειγμα ανορθολογικής οργάνωσης και βάναυσης αντιμετώπισης των ασφαλισμένων.
Ειδικά μετά την ασφαλιστική «μεταρρύθμιση» η βαναυσότητα της μεταχείρισης των ασφαλισμένων έχει ξεπεράσει κάθε όριο και πλέον τα ασφαλιστικά ταμεία αυτοανατρέπουν τις ίδιες τις παροχές τους με αποτέλεσμα να υποχρεώνουν τους ασφαλισμένους (εφόσον θέλουν να διεκδικήσουν κάποιες παροχές) να αφιερώνουν υπερβολικά πολύ χρόνο και αμέσως μετά την αναπηρία τους να πρέπει να κάνουν καριέρα ως ασφαλισμένοι… - Συγκεκριμένες παροχές είναι άγνωστες στην ελληνική κοινωνία.
Μέχρι και σήμερα οι μόνες γνωστές παροχές στα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία είναι η συμμετοχή στη δαπάνη για την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων και συστημάτων ουροσυλλογής κάτι που πάντα συνοδεύεται από ταλαιπωρία.
Όλα τα υπόλοιπα από συστήματα προσπελασιμότητας, προσαρμοσμένες τεχνολογίες, τροποποιημένα αυτοκίνητα κοκ είναι άγνωστα ως βοηθήματα για την ανεξάρτητη διαβίωση και δεν πρόκειται ποτέ να γνωστοποιηθούν στους γραφειοκράτες των ασφαλιστικών ταμείων.
- Οι κοινόχρηστες υποδομές είναι ανύπαρκτες και πολύ δύσκολα θα μπορέσει να βρεθεί ένα προσπελάσιμο κατάστημα ή ένα προσπελάσιμο κατάλυμα σε βουνό ή σε θάλασσα, στην πόλη ή στο χωριό.
Οι Έλληνες και Ελληνίδες με αναπηρίες οφείλουν να ζήσουν χωρίς τίποτα από τις υποδομές που για τους ικανούς σωματικά Έλληνες είναι αυτονόητες. - Το οικονομικό είναι αυτό που δεν έχει λυθεί και δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ αφού δεν υπάρχει καμία πολιτιστική, οικονομική, πολιτική και κοινωνική δύναμη που να επιδιώκει την οικονομική αυτοδυναμία των ανθρώπων με αναπηρίες. - Σε ό,τι αφορά στην υποστήριξη ακόμη στην Ελλάδα βρισκόμαστε στην βαθιά νύχτα των προγραμμάτων «βοήθεια στο σπίτι».
Όλες οι άλλες εκδοχές για την οργάνωση της εξατομικευμένης υποστήριξης είναι άγνωστες με ελληνική κοινωνία. Και πώς να μην είναι άγνωστες αφού εν έτει 2008 η Ελλάδα δεν έχει κατορθώσει να κάνει έστω και ένα ίδρυμα που να παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής (όσο αξιοπρεπείς μπορούν να είναι οι συνθήκες ζωής μέσα σε ένα ίδρυμα). Και κάπου εδώ έρχεται το μεγάλο ερώτημα: Πώς μπορούν τα λιγοστά περιοδικά και οι ελάχιστες ιστοσελίδες που απευθύνονται στους ανθρώπους που ζουν κάτω από συνθήκες αναπηρίας να παρέχουν ολοκληρωμένη υποστήριξη και ενημέρωση για όλα αυτά που συγκροτούν τους ανεξάρτητους τρόπους ζωής όταν στην Ελλάδα δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις κοινόχρηστες και αυτονόητες υποδομές και πρακτικά δεν λειτουργεί τίποτα; Πώς μπορούν να αποφύγουν να εξελιχθούν σε «ντουντούκα» διεκδίκησης και να απευθυνθούν στην αναπηρία ως εμπειρία και ως διαφορά συνθηκών και όρων ζωής όταν απουσιάζουν όλες οι υποδομές; Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούν επειδή είναι αμφίβολη η συνείδηση της αδικίας.
Γιατί κανείς δεν μπορεί πλέον στην Ελλάδα να δώσει απάντηση στο ερώτημα:
Έχουν συνείδηση οι αδικημένοι της αδικίας που υφίστανται;
Και πώς ορίζουμε την αδικία; Η ακόμη χειρότερη αλήθεια είναι πως εάν σέβονται τον εαυτό τους θα πρέπει να στραφούν στη διαλεκτική της κρυφής κάμερας, των κρυφών μικροφώνων και της «δημοσιογραφίας» των αποκαλύψεων. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι δύσκολη μια τέτοια μορφή, «δημοσιογραφίας».
Αντιθέτως είναι πάρα πολύ εύκολη δημοσιογραφία γιατί πολύ απλά αυτοί που ευθύνονται και αυτοί που προκαλούν τα προβλήματα και την κακομεταχείριση δεν κρύβονται και είναι εύκολο να ηχογραφηθούν, να μαγνητοσκοπηθούν και να φωτογραφηθούν επί τω έργω… Στην Ελλάδα κανείς δεν κρύβεται και μάλιστα η διαφθορά έχει φτάσει τόσο βαθιά και έχει εκλογικευθεί τόσο ολοκληρωτικά που κανείς δεν φοβάται, αφού η νομοθεσία που προστατεύει τη διαφάνεια και την ηθική δύσκολα εφαρμόζεται σε ένα κράτος που έχει εκλογικευθεί η διαφθορά και η διαφθορά έχει υπερβεί κατά πολύ τον θύτη και το θύμα… Δεν είναι καθόλου δύσκολο σε δημοσιογράφους (εφόσον έχουν την καθοδήγηση από έμπειρους συντάκτες) να φωτογραφίσουν, να μαγνητοσκοπήσουν και να ηχογραφήσουν σκηνές και περιστατικά απείρου κάλλους σε νοσοκομεία, σε ιδρύματα, σε δημόσιες υπηρεσίες και σε ασφαλιστικά ταμεία. Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας δεν είναι καθόλου δύσκολο όλα αυτά να γνωστοποιηθούν ακίνδυνα μέσα από διεθνή εργαλεία όπως είναι τα blogs και το youtube και οι θύτες να γίνουν, «ρόμπα» αρχικά επάνω από το διαδίκτυο και ύστερα να επεκταθεί και σε όλα τα άλλα τα παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Γιατί ας μην κρυβόμαστε, η παντοκρατορία των παραδοσιακών μέσων μαζικής ενημέρωσης, της τηλεόρασης, των εφημερίδων και των ραδιοφώνων σε μεγάλο βαθμό έχει περιοριστεί και τώρα πλέον δεν είναι εφικτή η απόφαση αυτών των μέσων για να χαρακτηρίσουν κάποια αποκαλυπτική είδηση ως δημοσιεύσιμη ή όχι ακόμη δημοσιεύσιμη. Τα σύγχρονα μέσα δημοσιογραφίας δίνουν τη δυνατότητα και στη δημοσιογραφία που δεν εξυπηρετεί πολιτικά, οικονομικά, συντεχνιακά αλλά και ανόητα συμφέροντα να υφίσταται και να τραβήξει μπροστά την ενημέρωση και να καθοδηγήσει τα άλλα μέσα σε μια νέα πιο αναπηροκεντρική αποκαλυπτική δημοσιογραφία. Ακόμη και μια κάμερα κινητό τηλέφωνο μπορεί να δημιουργήσει την είδηση και να αποτυπώσει το τεκμήριο της κατάχρησης και της κακοποίησης.
Και είναι τόσο εύκολο για να γίνει αλλά συνάμα τόσο δύσκολο να βρούμε τους θύτες και τα θύματα τα οποία όμως να έχουν συνείδηση της αδικίας που υφίστανται και την πρόθεση να αντισταθούν… ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, Νοέμβριος 2008. Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε στον ιστοχώρο disabled.gr Μπορείτε να βρείτε ανάλογα κείμενα στην διεύθυνση http://www.disabled.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ 43α ΔΗΜΗΤΡΙΑΚοζάκοι της Ρωσίας Μέγαρο Μουσικής / Είδος Εκδήλωσης: Χορός 15/11/2008 - 16/11/2008, Ώρα: 21.00 Είσοδος: 50.00€, 40.00€, 30.00€, Μαθητικό-Φοιτητικό 20.00€ Ο Κρατικός Χορευτικός Θίασος Ρώσων Κοζάκων συγκαταλέγεται στους ηγετικούς επαγγελματικούς χορευτικούς θιάσους της χώρας.
Ο θίασος προσφέρει στους θεατές ένα εκπληκτικό, δυναμικό πρόγραμμα.
Συνεπαίρνει τους οπαδούς της χορευτικής τέχνης με τους εξαιρετικά επαγγελματικούς χορούς Κοζάκων, τα τραγούδια και τις ορχηστρικές συνθέσεις. Μετά από επιτυχημένες παραστάσεις στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Δανία, την Ισπανία, την Ιταλία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Κορέα, τη Νορβηγία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Γαλλία, την Τσεχία, τη Σουηδία, τη Σκωτία, τη Γιουγκοσλαβία, μπορούμε να μιλάμε για την ολοκληρωτική αναγνώριση ανά τον κόσμο.
«Αυτή η ομάδα αξίζει να θεωρηθεί ως η καλύτερη του κόσμου» έγραψε η «The Scotsman» (Μεγάλη Βρετανία) στις 21 Αυγούστου 2001 κατά τη διάρκεια των εμφανίσεών της στο Διεθνές Φεστιβάλ του Εδιμβούργου. Ο θίασος ιδρύθηκε στο Lipetsk το 1990 από τον βραβευμένο καλλιτέχνη της Ρωσίας, Leonid Milovanov.
Αποτελείται από 50 πρωταγωνιστές διαφορετικών ειδών.
Το κύριο τμήμα της ομάδας είναι το Μπαλέτο (30 χορευτές).
Η ομάδα φωνητικών (10 τραγουδιστές) θεωρείται στολίδι της ομάδας και η ορχήστρα Δωματίου (10 μουσικοί) εκτελεί συνθέσεις σε παραδοσιακή και μοντέρνα μορφή. Το πρόγραμμα του θιάσου μπορεί να ονομαστεί ως εγκυκλοπαίδεια της ζωής των Κοζάκων που εκφράζεται στη σκηνική μορφή, με πολύχρωμα και φωτεινά κοστούμια, εύθυμα τραγούδια και ακράτητες χορευτικές παραδόσεις και μια κληρονομιά πολλών περιοχών «Κοζάκων» στη Ρωσία - από τον ποταμό Don και τη Μαύρη θάλασσα έως τη Σιβηρία και την Άπω Ανατολή. Ο θίασος ερμηνεύει περισσότερους από 20 χορούς, 50 τραγούδια, 10 σόλο μουσικές συνθέσεις στη συνηθισμένη ροή του προγράμματός του.
Μαζί με τους Κοζάκικους χορούς όπως «The Khoper Cossacks», "Cossack dance", "Black browed" κλπ, οι χορευτές εκτελούν λαμπρά τους Ρώσικους παραδοσιακούς χορούς "Lipetskaya Matanya", "Dancing rivalry" και φυσικά την διάσημη "Kalinka". Οι παραστάσεις του Κρατικού Χορευτικού Θιάσου Ρώσων Κοζάκων δόθηκαν όχι μόνο στις κεντρικές αίθουσες συναυλιών της Ρωσίας αλλά και σε διάσημες και περίβλεπτες αίθουσες και θέατρα ανά τον κόσμο.
Μεταξύ αυτών, η Κρατική Κεντρική Αίθουσα Συναυλιών «Ρωσία», η Κρατική Αίθουσα Συναυλιών Τσαϊκόφσκι, το θέατρο «Sol Apollo» (Βαρκελώνη, Ισπανία), το «Θέατρο Calderon», το «Θέατρο Μαδρίτης» (Μαδρίτη, Ισπανία), το «Θέατρο Coliseu» (Λισαβόνα, Πορτογαλία), το Θέατρο «Sadler's Wells» (Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία), η «Βασιλική Αίθουσα Συναυλιών» (Γλασκόβη, Μεγάλη Βρετανία), η «Αίθουσα St David» (Καρντίφ, Μεγάλη Βρετανία), η «Βασιλική Αίθουσα Συναυλιών» (Νότινγχαμ, Μεγάλη Βρετανία), το «Θέατρο Apollo» (Οξφόρδη, Μεγάλη Βρετανία), το «Θέατρο της Βασίλισσας» (Μπίρμιγχαμ, Μεγάλη Βρετανία), το «Μεγάλο θέατρο» (Blackpoll, Μεγάλη Βρετανία), το «Palace Theater» (Μάντσεστερ, Μεγάλη Βρετανία), το «Μέγαρο» (Αθήνα, Ελλάδα), το "Metro Center" (Χάλιφαξ, Καναδάς), την «Αίθουσα Καναδά» (Toρόντο, Καναδάς), την «Αίθουσα Carnegie» (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ), την αίθουσα "Chrysler" (Νορφόλκ, ΗΠΑ) και πολλές άλλες.
Σε όλα αυτά τα μέρη, το χορευτικό συγκρότημα «Κοζάκων της Ρωσίας» έδωσε θριαμβευτικές παραστάσεις και απέκτησε τη μεγαλύτερη φήμη στη Μεγάλη Βρετανία καθώς έγινε η πρώτη χορευτική φίρμα από τη Ρωσία. "The Times", "Evening Standard", "Financial Times", "The Daily Telegraph" αναφέρθηκαν με ενθουσιώδεις κριτικές στις παραστάσεις του θιάσου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ 43α ΔΗΜΗΤΡΙΑ7η ετήσια έκθεση μοντέλων του συλλόγου «Πήγασος» Αίθουσα Τέχνης Αρχιτεκτονικού Δήμου Θεσσαλονίκης / Είδος Εκδήλωσης: Δημήτρια στα σχολεία 14/11/2008 - 16/11/2008, Ώρα: 7η ετήσια έκθεση μοντέλων του συλλόγου Μοντελιστών Βορείου Ελλάδoς «Πήγασος»
Το πολιτιστικό σωματείο με την επωνυμία «Πήγασος - Σύλλογος Μοντελιστών Βορείου Ελλάδος» ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη στα τέλη του 1998.
Σκοποί του σωματείου είναι η με κάθε τρόπο διάδοση του μοντελισμού και της ιστορικής μινιατούρας, η ενημέρωση του κοινού γι' αυτόν, η διοργάνωση εκδηλώσεων, διαλέξεων, σεμιναρίων, η συμμετοχή σε ανάλογες εκδηλώσεις σωματείων με ίδιους σκοπούς, η συνεργασία με άλλα παρεμφερή σωματεία και οργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η έκδοση σχετικών εντύπων, γραπτών και ηλεκτρονικών.
Στα χρόνια της δραστηριοποιήσεως του μέχρι σήμερα οργάνωσε σειρά από διάφορα σεμινάρια, συμμετείχε σε εκδηλώσεις και εκθέσεις διαφόρων συγγενών σωματείων.
Κάθε χρόνο διοργανώνει έκθεση - διαγωνισμό μοντέλων με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή εκατοντάδων μοντελιστών από όλη την Ελλάδα και πρόσφατα και από το εξωτερικό. Μέρες και ώρες: Δευτ-Παρ 10.00 και 12.00 το πρωί, 18.00 και 21.00 το απόγευμα. Σάβ -Κυρ 10.00και 12.00 το πρωί

Η άσπρη λέξη της ημέρας έγγειος και έγκυος

Το επίθετο έγγειος, αρχαιοελληνικής προέλευσης (έγγειος/έγγαιος), αναφέρεται στη γη, στο έδαφος.
Παραδείγματα χρήσης: έγγειος φόρος, έγγειος/έγγεια πρόσοδος, έγγειος/έγγεια ιδιοκτησία, έγγειες βελτιώσεις (= οτιδήποτε συμβάλλει στη βελτίωση της παραγωγής του εδάφους, π.χ. συστήματα άρδευσης).
Συχνή σε χρήση είναι η φράση εγγειοβελτιωτικά έργα. Εκτός από το εγγειοβελτιωτικός, που βασίζεται στο έγγειος, δε χρησιμοποιούνται σήμερα άλλες λέξεις που να ανήκουν στην ίδια οικογένεια.
Το επίθετο έγκυος, που χρησιμοποιείται συχνά και ως ουσιαστικό, είναι επίσης αρχαίο. Περιέχει το εν και τη ρίζα του ρήματος κυώ, που σήμαινε «κυοφορώ».
Επομένως, η λέξη έγκυος δηλώνει αυτήν που κυοφορεί, που έχει συλλάβει και φέρει έμβρυο στο σώμα της.
Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επίθετο ή ουσιαστικό και η λόγια λέξη εγκυμονούσα, που αποτελεί τύπο μετοχής ενεργητικού ενεστώτα του ρήματος εγκυμονώ.
Στην ίδια οικογένεια ανήκει η λέξη εγκυμοσύνη.
Θέμα της εβδομάδας: Ομόηχες λέξεις
Δείτε όλο το αρχείο λέξεων αλλά και άλλα ενδιαφέροντα θέματα στη διεύθυνση http://www.asprilexi.com/.

Εκπαίδευση Εθ. Πυροσβεστών Περιφέρειας Αττικής

ΑΠΟ ΤΟ FIRE.GRΣυνάδελφοι,Η Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αττικής ύστερα από πρόταση μας αποφάσισε την πραγματοποίηση επιμορφωτικού σεμιναρίου με θέμα αντιμετώπιση Αστικών Πυρκαγιών.
Το πρόγραμμα εκπαίδευσης είναι συνολικής διάρκειας 24 ωρών σε τρία (3) 8ωρα Α' φυλακής και περιλαμβάνει:
α) Θεωρητική εκπαίδευση τις ημερομηνίες Κυριακή 30/11 & Κυριακή 07 /12/2008
β) Πρακτική εκπαίδευση τις ημερομηνίες 13 & 14/12/2008, όπου οι εκπαιδευόμενοι θα ισομοιραστούν και θα συμμετάσχουν σε μια από τις δυο παραπάνω ημέρες.
Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί για όλο το εθελοντικό προσωπικό της Περιφέρειας στις εγκαταστάσεις του 1ου Π.Σ. Αθηνών εξαιτίας της ύπαρξης Πυροσβεστικού Πύργου και στην αίθουσα συσκέψεων του Α.Π.Σ., κατάλληλη για θεωρητική εκπαίδευση.
Η συμμετοχή των Εθελοντών Πυροσβεστών θα λογιστεί από τις Διοικήσεις των Σταθμών ως εκτέλεση υπηρεσίας σε κάθε μια από τις παραπάνω ημερομηνίες.
Επιπλέον από την μεριά σας να ενημερώσετε τους συναδέλφους του σταθμού σας.
Να είστε όλοι παρόντες.
Συνάδελφοι εκτός περιφέρειας Αττικής που επιθυμούν να μετάσχουν στην εκπαίδευση να επικοινωνήσουν με την ΕΕΠΑ.
Ενημερωθείτε στο 6932901020
Ο Πρόεδρος Δημήτριος Ζέρβας Ο Γεν. Γραμματέας Σεραφείμ Τσιουγκρής
Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστών Αττικής
Σωζοπόλεως 28, Αθήνα
ΤΚ 10446
Τηλ:210-8044999, Fax 210-8044799

Ανακοίνωση της Ε.Ε.Π.Α για τις στολές

ΑΠΟ ΤΟ FIRE.GRΑνακοίνωση της Ε.Ε.Π.Α για τις στολές
Συνάδελφοι/σες, Επιτέλους, μετά από 4 μήνες, φαίνεται να ξεκινούν κάποιες πρώτες ενέργειες για την διανομή των στολών της δωρεάς.
Με έγγραφο του Αρχηγείου ζητείται από όλες οι Υπηρεσίες να του γνωρίσουν τον αριθμό των εγγεγραμμένων εθελοντών στα μητρώα τους με σκοπό να εκδοθεί διαταγή για την χορήγησή των στολών.
Δυστυχώς, με το συγκεκριμένο έγγραφο επίσης αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι το ηλεκτρονικό μητρώο εθελοντών δεν μπορεί να προσφέρει την απαιτούμενη πληροφόρηση, γιατί απλά δεν ενημερώνεται από τους υπευθύνους.
Παρά τις προσπάθειες μας να ενημερωθούμε για τον τρόπο που θα διανεμηθούν, μέχρι σήμερα, δεν έχουμε λάβει κάποια υπεύθυνη απάντηση.
Για τον λόγο αυτό εκφράζουμε την έντονη επιφύλαξή μας για το αν τελικά η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα εξασφαλίζει την διάθεσή τους αποκλειστικά σε εθελοντές και μόνο σε όσους εκτελούν κανονικά τις υπηρεσίες τους.
Η Ένωση ήδη έχει επισημάνει τον παραπάνω προβληματισμό της προς τον κύριο Αρχηγό και έχει ζητήσει την εφαρμογή συγκεκριμένων διαδικασιών για την αποφυγή δυσάρεστων γεγονότων.
Για τον λόγο αυτό σας καλούμε να βρίσκεστε σε τακτική επικοινωνία με τις υπηρεσίες σας και να μας αναφέρετε κάθε πιθανή παρατυπία που διαπιστώσετε στις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν, κατά την χορήγηση και μετά από αυτή.
Επισημαίνουμε ότι όλες οι στολές για το εθελοντικό προσωπικό και μόνο αυτές, φέρουν εσωτερικά ειδική ένδειξη που αναγραφεί «Δωρεά Ιδρύματος Λάτση – Eurobank».
Έχοντας λοιπόν ως δεδομένο τις τελευταίες, κάπως θετικές, εξελίξεις στο θέμα των στολών το Δ.Σ. αποφάσισε προς το παρόν να μην φέρει προς συζήτηση την πρόταση για πραγματοποίηση συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Αρχηγείο την Ημέρα Εορτής του Πυροσβεστικού Σώματος.
Σε κάθε περίπτωση πάντως κανείς δεν θα πρέπει να εφησυχάζει, γιατί τίποτα ακόμα δεν έχει εξασφαλιστεί.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Ο Πρόεδρος Δημήτριος Ζέρβας Ο Γεν. Γραμματέας Σεραφείμ Τσιουγκρής
Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστών Αττικής
Σωζοπόλεως 28,Αθήνα
ΤΚ 10446
Τηλ:210-8044999, Fax 210-8044799

Θυσία αρκούδων στην άσφαλτο και αδιαφορία της Πολιτείας συνεχίζονται...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΥΠΟΥΜια μεγάλη αρσενική αρκούδα βάρους περίπου 277 κιλών, η μεγαλύτερη που έχουν εντοπίσει μέχρι σήμερα οι επιστήμονες της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, προσπάθησε χθες αργά το βράδυ να διασχίσει τμήμα του παλιού εθνικού οδικού δικτύου κοντά στην Καστοριά.
Η αρκούδα κατάφερε εύκολα να μπει στο οδόστρωμα του αυτοκινητοδρόμου, ελλείψει των κατάλληλων προδιαγραφών του οδικού δικτύου τα οποία θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν τη διέλευση του άγριου ζώου ή να προειδοποιήσουν τους διερχόμενους οδηγούς.
Ο μεγάλος αρσενικός αρκούδος ηλικίας περίπου 18-20 ετών χτυπήθηκε θανάσιμα από διερχόμενο όχημα ενώ ο οδηγός του οχήματος είναι καλά στην υγεία του, παρόλο που η σύγκρουση με την αρκούδα ήταν σφοδρή.
Το περιστατικό συνέβη στο παλιό εθνικό οδικό δίκτυο Σιάτιστα-Καστοριά κοντά στο Δημοτικό Διαμέρισμα Βογατσικού του Δήμου Ίωνος Δραγούμη που αποτελεί βιότοπο αρκούδας.
Ειδοποιήθηκε άμεσα η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ προκειμένου να επέμβει για να σώσει το άτυχο ζώο ενώ παράλληλα ειδοποιήθηκε και έσπευσε επί τόπου αντιπρόσωπος του Αρκτούρου και του Δασαρχείου Καστοριάς.
Η επιτόπια αυτοψία της κτηνιάτρου της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ έδειξε πως η κατάσταση του ζώου ήταν πολύ σοβαρή.
Το πληγωμένο ζώο δυστυχώς κατέληξε από εσωτερική αιμορραγία και βαριές κρανιο-εγκεφαλικές κακώσεις παρά τις πρώτες βοήθειες και τις επίπονες προσπάθειες για ανάνηψη που έκανε η κτηνίατρος της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ.
Η δεύτερη νεκροψία πραγματοποιήθηκε σήμερα με ευθύνη του Νομαρχιακού κτηνιάτρου και η ταφή του έχει πλέον περάσει στην αρμοδιότητα του Δασαρχείου Καστοριάς.
Είναι το 2ο περιστατικό που σημειώνεται στο συγκεκριμένο σημείο του εθνικού οδικού δικτύου γεγονός που δεν αρκεί όπως φαίνεται να κινητοποιήσει τους αρμόδιους φορείς ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.
Το πρόβλημα της κατάτμησης των βιοτόπων των μεγάλων θηλαστικών (αρκούδα, λύκος) από τους οδικούς άξονες αποτελεί μείζον πρόβλημα για την διατήρηση σπάνιων ειδών όπως η αρκούδα.
Ο θάνατος μιας ακόμα αρκούδας από τροχαίο αποδεικνύει πως οι εκκλήσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων πέφτουν στο κενό και ότι οι οδικοί άξονες σε περιοχές μόνιμης παρουσίας αρκούδας μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε θανατηφόρα τεχνητά εμπόδια για την άγρια πανίδα αλλά και επικίνδυνες διαδρομές για ανυποψίαστους οδηγούς.
Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ έχει υποβάλει πρόσφατα, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΠΠΕΡ ΙΙΙ (Ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα - Περιβάλλον), ειδικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κατάτμησης των βιοτόπων από τους άξονες μεταφοράς ενώ έχει επανειλημμένα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.
Ο τραγικός απολογισμός των νεκρών αρκούδων από τροχαία την τελευταία δεκαετία φτάνει τις 14 νεκρές αρκούδες σε συνολικά 16 κρούσματα στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας!
Υπενθυμίζουμε ότι η ΚΑΛΛΙΣΤΩ υλοποιεί ερευνητικό προγράμματα παρακολούθησης των επιπτώσεων του οδικού άξονα Εγνατία Οδός στα μεγάλα θηλαστικά στην περιοχή σύνδεσής τους, στην περιοχή της Αν. Πίνδου στα Γρεβενά, σημείο κομβικό για τις μετακινήσεις των υποπληθυσμών της αρκούδας.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Ηλιάνα Μπουσιάκη, υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας «Καλλιστώ»
/ 2310252530 και 6972-694147

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ INFOGNOMONPOLITICS Δίκη εφήβων στην Τουρκία για συμμετοχή σε φιλοκουρδική διαδήλωση Οι έξι έφηβοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε πολυετείς ποινές κάθειρξης για συμμετοχή σε διαδηλώσεις υπέρ των Κούρδων. Έξι έφηβοι, που δικάζονται σε δικαστήριο ανηλίκων, κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε ποινές κάθειρξης έως 23 ετών με την κατηγορία της τρομοκρατίας, επειδή συμμετείχαν σε διαδηλώσεις Κούρδων αυτονομιστών τον περασμένο μήνα στην Τουρκία, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι έξι, ηλικίας 13 - 14 ετών, βαρύνονται με την κατηγορία της δράσης για λογαριασμό τρομοκρατικής οργάνωσης, της προπαγάνδας και της καταστροφής δημόσιας περιουσίας. Οι ανήλικοι κατηγορούμενοι δικάζονται μεν σε δικαστήριο ανηλίκων, κινδυνεύουν όμως να καταδικαστούν σε βαριές ποινές, σα να ήσαν ενήλικες. Το σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου Ανατολή κάνει λόγο για δικαστικά ντοκουμέντα σύμφωνα με τα οποία ο εισαγγελέας του Ντιγιάρμπακιρ ζήτησε την επιβολή ποινών που θα φτάνουν έως και 23 χρόνια. Η υπόθεση αυτή κάνει την εμφάνισή της ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση επικρίνει την Άγκυρα για ελλιπή προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών.www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ Η Τουρκία «σπάει τον πάγο» με Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατζαν ανακοινώνει αύξηση επαφών με το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία. Η Τουρκία θα αυξήσει τις επαφές της με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αλί Μπαμπάτζαν και ανακοίνωσε ότι ο Αρμένιος ομόλογος του Έντουαρντ Ναλμπαντιαν (Eduard Nalbandian) θα επισκεφτεί σύντομα την Άγκυρα. Ο Μπαμπατζάν σκοπεύει να επισκεφτεί το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο έχει εγκλωβιστεί σε διαμάχη με την Αρμενία, σχετικά με το Ναγκόρνο - Καραμπάχ. Οι ημερομηνίες για τις επισκέψεις θα ανακοινωθούν αργότερα, είπε ο κ. Μπαμπατζάν, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει εντατική διπλωματία μεταξύ των τριών χωρών μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο Μπαμπατζάν συζήτησε ήδη το θέμα του Ναγκόρνο- Καραμπάχ με τον Υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Ελμάρ Μαμμαντιάροβ (Elmar Mammadyarov) στο περιθώριο της συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο. Η Τουρκία διέκοψε τους δεσμούς της με την Αρμενία και έκλεισε τα σύνορα της το 1993,σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το Αζερμπαϊτζάν. Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων εξαρτάται από την αποχώρηση της Αρμενίας από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ καθώς και από την εγκατάλειψη των προσπαθειών για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας σε βάρος των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ «έσπασε τον πάγο» όταν επισκέφτηκε το Γερεβάν για να παρακολουθήσει ένα ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων των δυο χωρών στις αρχές του Σεπτεμβρίου. www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μας κλέβουν από παντού;

ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΤΙΑΚΡΙΒΕΙΑ
Μας κλέβουν από παντού... ή βρέθηκε ο τρόπος ώστε να καλύπτονται τα bonus του Αθανασόπουλου.
Προσέξτε δύο νούμερα, το ποσό πληρωμής για την ΔΕΗ και το ποσό χρέωσης του ΦΠΑ.
Ενώ ο λογαριασμός είναι 117,47 Ευρώ ο καταναλωτής πληρώνει ΦΠΑ για 118,39 Ευρώ!!!
Όσο και αν το ψάξει κανείς δεν προκύπτει από πουθενά ο λόγος αυτής της διαφοράς... Δεν έχει σημασία αν μας κλέβουν συνειδητά ή από λάθος του συστήματος (τέτοια λάθη δεν επιτρέπονται σε καμια περίπτωση) αλλά ότι μας κλέβουν.
Και ας σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για εκατομύρια λογαριασμούς κάθε χρόνο!

Με το blog όπλο κατά του πολέμου!...

ΑΠΟ ΤΟ PRESS-GR
...ένας στρατιώτης που δεινοπάθησε στο Ιράκ δίνει τώρα τις δικές του μάχες και εναποθέτει τις ελπίδες του στον Ομπάμα για να μπει τέρμα στη βία!.
Από την Μαριάννα Κοκκίνη.
Όταν ο οπλίτης του Αμερικανικού στρατού Colby Buzzell άρχισε να γράφει στο blog του το 2004 για τις εμπειρίες του από τις μάχες στην στρατιωτική βάση που υπηρετούσε στην Μοσσούλη στο Ιράκ, δεν επιζητούσε ούτε δημοσιότητα ούτε φασαρίες.
Αυτό που ήθελε ήταν να καταγράψει ό,τι έβλεπε και ό,τι αισθανόταν κατά την διάρκεια του πολέμου.
Ο Buzzell και άλλοι στρατιώτες bloggers στο Ιράκ προσέφεραν στους αναγνώστες σε όλο τον κόσμο γεγονότα και ζωντανές στιγμές από τις μάχες.
Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν έχει ξανασυμβεί στους προηγούμενους πολέμους να καταγράφουν στρατιώτες στιγμές από τις μάχες στο Internet.
Όταν ο ίδιος πρωτοπήγε στο Ιράκ το 2003 δεν ήξερε καν τι είναι blog.
Διάβασε όμως στο περιοδικό Time ένα άρθρο για έναν blogger και τότε άρχισε να γράφει κείμενα στο Internet με ψευδώνυμο.
Ανήρτησε μάλιστα ένα κείμενο κατά του πολέμου στο Ιράκ, με αποτέλεσμα οι ανώτεροι να τον διατάξουν να σταματήσει να γράφει.
Σήμερα, χιλιάδες στρατιώτες γράφουν online.
O Buzzell, 32 χρονών, ζει τώρα στο Chicago με τραυματικές εμπειρίες από το Ιράκ.
Διαλύθηκε η οικογένειά του ενώ ο ίδιος αντιμετωπίζει σοβαρά σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα.
Το blog αυτό πάντως τον οδήγησε στο να εκδώσει βιβλίο και ζει τώρα με την ελπίδα ότι ο νεοκλεγείς πρόεδρος θα βάλει τέλος στον αιματηρό πόλεμο που στοίχισε την ζωή πολλών συμπατριωτών του.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ E-PONTOSΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος
Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων ΘεσσαλονίκηςΠεριφερειακή Επιτροπή Νεολαίας
Αγαπητά μέλη η Περιφερειακή Επιτροπή Νεολαίας του Σ.Πο.Σ. Θεσσαλονίκης σας καλεί σε μια συνάντηση γνωριμίας και προσδιορισμού στόχων την Παρασκευή 14-11-2008 και ώρα 10.00 μ.μ. στο κέντρο "ΠΑΡΑΚΑΘ".
Θα είναι η πρώτη συνάντηση προκειμένου να οργανώσουμε και να φέρουμε εις πέρας την 5η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2009 στη Θεσσαλονίκη.
Δε θα υπάρχει είσοδος και θα υπάρχουν μειωμένες τιμές για τα μέλη της νεολαίας.
Σας περιμένουμε για συζήτηση και διασκέδαση.
Τηλ. Επικοινωνίας: 6937224472

ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ FAGOTTOΜ. Μαυροειδής
Η Ανθολογία απευθύνεται σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν μια minimum μουσική κατάρτιση και θα είχαν ενδιαφέρον να ασχοληθούν με το παραδοσιακό μουσικό υλικό και το σύστημά του, εφ' όσον αυτό τους δοθεί με όρους κατανοητούς.
Αυτός είναι και ο στόχος του πρώτου αυτού τεύχους της Ανθολογίας Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής.
Να αποτελέσει δηλαδή αυτή ένα εργαλείο μουσικής προσέγγισης στο συγκεκριμένο μουσικό χώρο.
Μιας προσέγγισης σε πρώτο επίπεδο μεν, αλλά ουσιαστικής.
Μιας προσέγγισης η οποία, αξιοποιώντας τους όρους του ευρύτερα γνωστού και καθολικά αποδεκτού κώδικα της έντεχνης δυτικής μουσικής, αποπειράται τη μύηση των αναγνωστών στον ιδιαίτερο κώδικα της παραδοσιακής μουσικής.
ΣXHMA: 21x28 - ΣΕΛΙΔΕΣ: 100
ISBN: 960-7075-26-9

ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ FAGOTTORandall Mc Clellan
Το βιβλίο εξερευνά τις θεραπευτικές πρακτικές της χρήσης του ήχου και της μουσικής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Ο συγγραφέας μας εισάγει στις βασικές έννοιες της ακουστικής, τον τρόπο που ακούμε, και αναλύει την δονητική φύση του ανθρώπινου σώματος.
Παρουσιάζει τη θεραπευτική μέθοδο της ηχοκυματικής καθώς και συστήματα θεραπείας με χρώμα και ήχο, φωνή και μάντρα, ταντρικές θεραπείες με την ενεργοποίηση των τσάκρας.
Το βιβλίο συνδυάζει τη διορατική σοφία της ανατολής με το αυστηρό ερμηνευτικό πνεύμα της δύσης φωτίζοντας πραγματικά αυτό τον τομέα.
ΣXHMA: 17x24 - ΣΕΛΙΔΕΣ: 200
ISBN:960-7075-55-2

ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ FAGOTTOΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ!
Της Ελισσάβετ Περακάκη το Βοήθημα για τους υποψηφίους του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και για την καθημερινή διδακτική πράξη.Νέα Αναλυτικά Προγράμματα για τη Mουσική Αγωγή, νέα διδακτικά πακέτα, καινούργιος τρόπος σκέψης για τη διδασκαλία του μαθήματος της Μουσικής στο σχολείο:
- Πώς θα οργανώσω τη διδασκαλία μου;
- Πώς το μάθημα της Μουσικής θα μετατραπεί σε δημιουργία και έκφραση συναισθημάτων, ακόμα και στο Γυμνάσιο;
- Με ποιο τρόπο θα μπορέσω να συνδέσω τη μουσική με θεματικές ενότητες άλλων επιστημονικών πεδίων;
- Πώς θα γίνει το μάθημα της Μουσικής ελκυστικό και ενδιαφέρον για τους μαθητές μου;- Πώς θα οργανώσω ένα σχέδιο εργασίας;
Τα ερωτήματα αυτά είναι μερικά από όσα επιχειρεί να απαντήσει το παρόν εγχειρίδιο, μέσα από τη θεωρητική προσέγγιση του θέματος και την πρακτική εφαρμογή του προτείνοντας ενδεικτικά 22 σχέδια μαθημάτων και 3 σχέδια εργασίας.
Το βιβλίο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για το σχεδιασμό του μαθήματος της Μουσικής στο σχολικό χώρο και πιστεύουν ότι η διδασκαλία του μπορεί να δώσει ένα διαφορετικό [ηχο] χρωμα στην καθημερινή εκπαιδευτική πράξη.
ΣXHMA: 17x23 - ΣΕΛΙΔΕΣ: 168
ISBN:978-960-6685-13-2

24 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΠΙΑΝΙΣΤΕΣ 1&2

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ FAGOTTO24 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΠΙΑΝΙΣΤΕΣ 1
Μεταγραφή: Τάκης Φαραζής
Το έργο του Μάνου Χατζιδάκι αποτελεί αναμφισβήτητα ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.
Η μουσική του άλλοτε στην πρωτότυπη μορφή της και άλλοτε μέσα από διαφορετικού ύφους προσεγγίσεις συνεχίζει να συγκινεί, να εμπνέει και να τροφοδοτεί όχι μόνο τις γενιές που μεγάλωσαν μ’ αυτήν αλλά και τις νεότερες όπως συμβαίνει με κάθε τι αληθινό στη μουσική και την τέχνη γενικότερα.
Μια προσέγγιση, αυτή τη φορά όμως με στόχο εκπαιδευτικό είναι κι αυτή η πιανιστική ανθολογία που περιλαμβάνει μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι. Σαν μουσικός είχα την τύχη να παίξω τραγούδια του με πολλούς σημαντικούς Έλληνες ερμηνευτές.
Σαν δάσκαλος του πιάνου επίσης αισθάνθηκα την ανάγκη να αναζητήσω παράλληλα με τα κλασικά ή πιο σύγχρονα μουσικά ρεύματα και ένα ρεπερτόριο ελληνικής μουσικής μέσα από αυτό που ονομάζουμε έντεχνο ελληνικό τραγούδι.
Τα τραγούδια του Μάνου ήταν η ιδεώδης λύση λόγω της απήχησής τους σε όλες τις ηλικίες, της απλότητάς τους και της εξαιρετικής μελωδικότητας που τα διακρίνει.
Έτσι γεννήθηκε η ιδέα αυτής της ανθολογίας σαν μια συμβολή στη δημιουργία μιας εκπαιδευτικής και ψυχαγωγικής μουσικής πρότασης, βασισμένη σε ένα υλικό σύγχρονων ελληνικών μουσικών θεμάτων.
Πρότυπο σ’ αυτή μου την προσπάθεια υπήρξαν οι εξαιρετικές διασκευές του Γιάννη Κωνσταντινίδη πάνω σε γνωστά θέματα ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, με μόνη διαφορά ότι το επίπεδο των σπουδαστών στο οποίο ήθελα να απευθύνεται το βιβλίο αφορούσε κυρίως τα αρχικά στάδια της σπουδής του πιάνου δεδομένου ότι η ήδη υπάρχουσα αξιόλογη βιβλιογραφία με διασκευές τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι απευθύνεται σε πιο προχωρημένους σπουδαστές.
Η πρόθεσή μου ήταν να διατηρήσω την καθαρότητα των μελωδιών προσθέτοντας μόνο τα απολύτως απαραίτητα αρμονικά και αντιστικτικά στοιχεία έτσι ώστε τα τραγούδια να αποκτήσουν μια όσο το δυνατόν λιτή μορφή, κρατώντας ταυτόχρονα όλο το χρώμα, τη λεπτότητα και το χιούμορ που τα διακρίνουν.
Σε ορισμένα κομμάτια έχει δοθεί ένα ύφος εμφανώς πιο κλασικό που παραπέμπει άλλοτε στο αντιστικτικό ύφος των συνθετών του μπαρόκ κι άλλοτε στην απλότητα και τη διαύγεια των παιδικών κομματιών για πιάνο του Μότσαρτ, επιρροές που ούτως ή άλλως είναι εμφανείς στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι.
Στην προσπάθεια επίσης να γίνει το βιβλίο αυτό όσο το δυνατόν πιο χρήσιμο, στην έκδοση συμπεριλαμβάνονται οι αντίστοιχοι οδηγοί και οι στίχοι των τραγουδιών.
Έτσι το υλικό στο σύνολό του μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από σπουδαστές άλλων μουσικών οργάνων, μουσικούς καθώς και εκπαιδευτικούς που θα ήθελαν να διδάξουν τα τραγούδια αυτά όχι μόνο στα Ωδεία αλλά και στα σχολεία, αφού ήδη τα περισσότερα από αυτά διδάσκονται συχνά στο μάθημα της μουσικής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη σολιστική, χορωδιακή ή και την οργανική μορφή τους.
Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εκτός από τους οδηγούς και η πιανιστική εκδοχή των κομματιών για ντουέτα, τρίο ή γενικότερα για μικρά μαθητικά σύνολα μιας και η γραφή τους είναι κυρίως δίφωνη ή τρίφωνη οπότε οι μουσικές γραμμές μπορούν να μοιραστούν σχετικά εύκολα σε αντίστοιχα όργανα όπως φλάουτο, βιολί, κιθάρα, μεταλλόφωνο, βιολοντσέλο, ακκορντεόν, με μικρές τροποποιήσεις ή προσθήκες ανάλογα με τη φαντασία του κάθε δασκάλου.
Με το σκεπτικό λοιπόν αυτό, το βιβλίο απευθύνεται εκτός από τους νέους πιανίστες και σε ένα ευρύ κοινό εκπαιδευτικών και δασκάλων πιάνου, σπουδαστών άλλων οργάνων, ερασιτεχνών ή αυτοδίδακτων μουσικών κάθε ηλικίας που αναζητούν ένα ψυχαγωγικό ρεπερτόριο για σόλο όργανο, ντουέτα ή μικρά σύνολα μέσα από απλές διασκευές.
Ένα εξίσου σημαντικό μέρος της έκδοσης αυτής εκτός από το βιβλίο αποτελεί το CD με τίτλο 24 τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι που κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις Fagotto.
Στην ηχογράφηση περιλαμβάνονται οι πιανιστικές διασκευές αυτής της έκδοσης καθώς και ορισμένες ενορχηστρωμένες εκδοχές που προσφέρουν μια πιο πλούσια και ηχητικά πιο ανάγλυφη εικόνα των τραγουδιών του Μ.Χατζιδάκι.
Έτσι το C.D παράλληλα με τον ψυχαγωγικό του χαρακτήρα διατηρεί τη χρησιμότητά του σαν βοηθητικό υλικό στη μελέτη των συγκεκριμένων διασκευών με τις 24 πιανιστικές μινιατούρες σε μια σχεδόν συνεχή ροή.
Οι τονικότητες επιλέχθηκαν για να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τη ροή αυτή, κρατώντας ως επί το πλείστον τις αυθεντικές (αν και στα περισσότερα κομμάτια υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές αναλόγως με τους ερμηνευτές που τα τραγούδησαν).
Οι ίδιες τονικότητες επιλέχθηκαν και για τους οδηγούς για λόγους ομοιογένειας του υλικού.
Οι προτεινόμενες όμως ταχύτητες στις πιανιστικές εκδοχές είναι σε ορισμένες περιπτώσεις ελαφρά διαφοροποιημένες από αυτές των οδηγών μιας και στις διασκευές υπάρχει συχνά παρέμβαση στο ύφος σε σύγκριση με τις αυθεντικές εκτελέσεις.
Ακόμα αξίζει να αναφερθεί ότι οι πιανιστικές αυτές εκδοχές έχουν δύο επίπεδα ανάγνωσης.
Το πρώτο όσον αφορά τις νότες είναι για τα περισσότερα κομμάτια αρκετά απλό έτσι ώστε να είναι προσιτά στους σπουδαστές χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές απαιτήσεις.
Οι λεπτομέρειες όμως που αφορούν τη φρασεολογία, τη δακτυλοθεσία, τους χρωματισμούς, τις τρίλιες και το πεντάλ αντισταθμίζουν εσκεμμένα την απλότητα της μουσικής γραφής με σκοπό να διατηρούν τα κομμάτια το ενδιαφέρον τους και για πιο προχωρημένους πιανίστες δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην ερμηνεία.
Έτσι μπορεί να είναι στην εκτίμηση του κάθε δασκάλου ή και του κάθε μαθητή αν θα δουλέψει μόνο στο πρώτο ή και στα δύο επίπεδα.
Όπου δε κρίνεται σκόπιμο, μπορούν να γίνονται οι απαραίτητες απλουστεύσεις για να διευκολυνθούν και οι πλέον αρχάριοι.
Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω το Νίκο Θερμό για την υποστήριξή του σε αυτό το εγχείρημα, τη Χρύσα Οικονομάκη, την Αφροδίτη Πουρνάρη και τη Γεωργία Αλεβιζάκη για την πολύτιμη συνεργασία τους καθώς επίσης και τον Γιώργο Χατζιδάκι για το ενδιαφέρον του για την έκδοση αυτή.
Η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι πάντα γοητευτική, παιχνιδιάρικη, τρυφερή, νοσταλγική, μαςπροκαλεί να την ανακαλύπτουμε ξανά μέσα από διαφορετικά πρίσματα και να την προσφέρουμε στις νεότερες γενιές κρατώντας πάντα τη φρεσκάδα της.
Για το λόγο αυτό της αξίζει δικαιωματικά μια σπουδαία θέση στον τομέα της μουσικής εκπαίδευσης στη χώρα μας, μιας και μπορεί να καλλιεργήσει με τρόπο ιδανικό τη μουσική ευαισθησία ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες.
Εύχομαι η έκδοση του βιβλίου αυτού να συνεισφέρει σε μια τέτοια κατεύθυνση και να προσφέρει σε μαθητές και δασκάλους ένα απολαυστικό ταξίδι στα μουσικά τοπία του Μάνου Χατζιδάκι.
ΣXHMA: 22Χ31 - ΣΕΛΙΔΕΣ: 62
ISBN:979-0-801151-16-2