Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Το χορευτικό της Καλλιτεχνικής Στέγης Ποντίων Βορείου Ελλάδος σας προσκαλεί σε μια βραδιά ποντιακού και λαϊκού κεφιού που θα πραγματοποιηθεί στο ποντιακό κέντρο "Παρακάθ" το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009 και ώρα 21.00.
Καλλιτεχνική Στέγη Ποντίων Βορείου Ελλάδος
Βούλγαρη 16Α
Τ.Κ. 54249
Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310330091 Fax 2310330092
stegipontion@mail.gr ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ & ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ «Ανέβζηγος Αροθυμία» από την «Εύξεινο Λέσχη Τρικάλων»Αυτό το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009 η ραδιοφωνική εκπομπή της «Ευξείνου Λέσχης Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων», «Ανέβζηγος Αροθυμία» θα κάνει αφιέρωμα στο χορό «Σέρρα» – «Πυρρίχιο» και το χορό των μαχαιριών «Πιτσάκ».
Φιλοξενούμενος της Λένας Σαββίδου ο γνωστός χοροδιδάσκαλος και ερευνητής κ. Νίκος Ζουρνατζίδης, ο οποίος θα μιλήσει για την ιστορία και την εξέλιξη του χορού στο σήμερα.
Εκτός από το αφιέρωμα «στο χορό των χορών» θα γίνουν αναφορές στο μήνα Φεβρουάριο, στο μύθο του Προμηθέα, στην εορτή του Αγίου Τρύφωνα και τα αμπελουργικά έθιμα της Ανατολικής Ρωμυλίας, ενώ «την ώρα της Λωξάνδρας» θα παρουσιαστεί μια μικρασιάτικη συνταγή.
Η εκπομπή «Ανέβζηγος Αροθυμία» (Άσβεστη Νοσταλγία) η οποία μεταδίδεται από το Ράδιο πρωινός στους 105,3 κάθε Σάββατο 12:00 – 14:00 και από το διαδίκτυο στο http://www.proinosonline.gr/ πραγματεύεται θέματα που άπτονται του πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης και ειδικότερα τα ήθη, τα έθιμα, την ιστορία, τη μουσική, τους χορούς, τους θρύλους και τις παραδόσεις των πολύπαθων αυτών περιοχών.
Εύξεινος Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων
Καλαμπάκας 28
Τ.Κ. 42100
Τρίκαλα
Τηλ. & fax : 2431074588
Κοιν/ση: Δ.Σ. ΠΟΕ Θεσ/νίκη 7/02/2009
Αξιότιμοι κύριοι, δεχθείτε παρακαλώ δια της παρούσης την παραίτησή μου από τη θέση του συμβούλου στο Δ.Σ. του Σ.ΠΟ.Σ. Θεσ/νίκης με την παράκληση η κενή θέση που προκύπτει να πληρωθεί αμέσως από τον επιλαχόντα αναπληρωματικό.
Η παραίτηση αυτή θα είχε κατατεθεί λίαν νωρίτερα πλην όμως λόγοι σεβασμού της βούλησης της πλειοψηφίας των προέδρων του Νομού Θεσσαλονίκης που με τίμησαν με συγκινητικό τρόπο αντιστεκόμενοι σε πιέσεις, απλώς καθυστέρησαν τη πράξη αυτή.
Αφού ζητήσω συγγνώμη από τους 35 προέδρους που με ψήφισαν γιατί δεν δύναμαι να ολοκληρώσω την εντολή τους μέχρι το πέρας της θητείας μου παραθέτω τους λόγους αυτής της παραίτησης – διαφυγής.
ΛΟΓΟΙ – ΑΙΤΙΑ
1. Επαγγελματικοί λόγοι
2. Οικογενειακοι λογοι
3. Λόγοι προστασία της ατομικής μου αξιοπρέπειας Σε ότι αφορά τον τρίτο (3) λόγο έχω να παρατηρήσω το εξής:
Η 15χρονη επαγγελματική μου καριέρα στην τηλεόραση, τον Τύπο και το ραδιόφωνο πλην μιας ατυχούς τελευταίας κρίσης λογοκρισίας υπήρξε γόνιμη συναρπαστική και επωφελής.
Με υπερηφάνεια δύναμαι να πω δημόσια ότι σε κάθε περίπτωση τίμησα την καταγωγή μου με εκατοντάδες τηλεοπτικά ρεπορτάζ, αποστολές στο εξωτερικό με αποκορύφωμα τις 3 ειδησεογραφικές καταγραφές στον Εύξεινο Πόντο, ιδιαιτέρως δε με αυτή των Μωμόγερων στη Λιβερά Ματσούκας.
Η παράλληλη ενασχόλησή μου με τα κοινά των «οργανωμένων Ποντίων» υπήρξε ατυχής. Υπέπεσα σε ποταμό λαθών εξαιτίας της ευπιστίας και του αυθορμητισμού μου.
Διέγνωσα αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, ακατάληπτα δόγματα, νεποτισμούς, κομματοκρατία, δουλικότητες.
Άρχισα να ανησυχώ όταν η με τόσο κόπο και αίμα δημιουργηθείσα επαγγελματική μου ανέλιξη εβλάπτετο σοβαρά από την παράλληλη ενασχόλησή μου με τον «οργανωμένο χώρο».
Άρχισα να παρατηρώ ότι έβλαπτε επίσης σοβαρά και την οικογενειακή μου γαλήνη.
Βάζω τελευταίο το θέμα της οικονομικής αιμορραγίας.
Ανέχθηκα πολλά πράγματα.
Όλοι μπορούσαν να κάνουν ακόμα και εγκλήματα προδοσίας αλλά το δικό μου μικρό ή μεγάλο λάθος μεγιστοποιείτο και τίθετο στο μικροσκόπιο.
Σκεπτόμενος σταθερά και λογικά – αποφάσισα να κόψω την «παράλληλη σχέση».
Να ηρεμήσουν και οι διώκτες μου, να ηρεμήσει και η οικογένεια μου.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η διαπίστωση ότι θα έπρεπε λόγω κοινής φυλετικής καταγωγής να «υπερασπίζομαι – ανέχομαι» ανθρώπους οποίοι σε παλαιότερες εποχές θα ήταν Χίτες, ταγματασφαλίτες, Παοτζήδες, Γεωργαλάδες, Μανιαδάκηδες ότι πιο μαύρο και αντιδραστικό έχει εκβράσει η Άκρα Δεξιά από τον εμφύλιο και μετά.
Αυτό, με συγχωρείτε, εγώ το εγγόνι ενός ΕΑΜΙΤΗ δεν μπορώ να το αποδεχθώ.
Αγαπώ την πατρίδα μου όσο τη ζωή μου και το έχω αποδείξει, εξάλλου κανείς απ’ αυτούς τους λέοντες της Μαύρης Καταστολής και φασισμού δεν έχει πάει κάν στον Πόντο (!), όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα τους επιδοκιμάσω χάριν της όποιας «ΕΝΟΤΗΤΑΣ».
Επιπλέον έχω πεισθεί ακράδαντα ότι το πολιτικό σύστημα γνωρίζει άριστα να κρατά αυτό το χώρο διηρημένο και αδύναμο, οπότε τζάμπα ο κόπος.
Τιμώ και σέβομαι ανυπόκριτα κάθε αγνό πατριώτη που από το απλό μετερίζι του χωριού, της γειτονιάς, της πόλης αναπνέει Πόντο και ζει για Πόντο.
Δεν ζει από τον Πόντο.
Δεν βάζει την καρέκλα πάνω από τις βιασμένες ψυχές.
Δεν βάζει το προσωπικό του πρόβλημα στο κέντρο της συνδιαλλαγής του με τους υπολοίπους. Εγώ θα συνεχίσω από το δικό μου πόστο το οποίο είναι γνωστό.
Είναι αυτό που με απελευθερώνει και με οδηγεί μέχρι τα βουνά του Πόντου όπου λυτρώνομαι. Σε σας που παραμένετε τους «οργανωμενους ανοργανωτους παραγοντες» εύχομαι να κάνετε το μικρότερο Κακό.
Γιατί για Καλό δεν μπορώ να μιλήσω.
Με πνίγει η Δεξιά των «νομιμοφρόνων».
Γιώργος Ι. Γεωργιάδης Δημοσιογράφος ΕΡΤ3 Mουσικό Ταξίδι στις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου Ένα αξέχαστο μουσικό ταξίδι στις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου είχαν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι παρακολούθησαν την επιτυχημένη εκδήλωση με τίτλο «Μνήμη μου σε λένε Πόντο», που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή υπό την αιγίδα του Δήμου Πτολεμαΐδας, του Παλαιοντολογικού και Ιστορικού Μουσείου, του Κέντρου Ποντιακών μελετών, της Πανελλήνιας Ένωσης Σουρμενιτών, του Συλλόγου Ποντίων Πτολεμαΐδας και με την επιμέλεια του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη.
Στην εκδήλωση το παρόν τους έδωσαν σπουδαίοι πόντιοι καλλιτέχνες της Ελλάδας αλλά και μουσικοί από τα Σούρμενα και τον Όφη του Πόντου, οι οποίοι συγκίνησαν με τα τραγούδια τους το κοινό, καθώς τους ξύπνησαν μνήμες του 1922, αποσπώντας το ζεστό χειροκρότημά του.
Σύμφωνα με το καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κων/νο Φωτιάδη το ποντιακό τραγούδι παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ποντιακής μνήμης και στην καταγραφή της ιστορίας του Πόντου:«το κοινό άκουσε τραγούδια που αναφερόντουσαν στο χάσιμο της Τραπεζούντας, στην Οθωμανοκρατία, στους κρυπτοχριστιανούς, στους ελληνόφωνους Μουσουλμάνους, στην γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, στους Βαλκανικούς πολέμους, στον εμφύλιο αλλά και στον κυπριακό αγώνα.
Σήμερα ξεπεράσαμε τις προσδοκίες μας και πήραμε κουράγιο να συνεχίσουμε τον αγώνα που ξεκινήσαμε για την διάσωση και διάδοση της ιστορίας μας και γι’ αυτό ευχαριστούμε θερμά το Δήμαρχο Πτολεμαΐδας Γρηγόρη Τσιούμαρη, το Δημοτικό Συμβούλιο, την Πρόεδρο και την Διοίκηση του Παλαιοντολογικού και Ιστορικού Μουσείου για την άψογη συνεργασία».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πολυθεματικής έκθεσης «Πόντος δικαίωμα στη μνήμη» που λαμβάνει χώρα στο Παλαιοντολογικό και Ιστορικό Μουσείο Πτολεμαΐδας μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου και σκοπό έχει την προβολή, την ενημέρωση και την αφύπνιση των πολιτών για την γενοκτονία των ποντίων, η οποία αριθμεί περισσότερα από 353.000 θύματα και αποτελεί ακόμη μία μεγάλη γενοκτονία του 20ου αιώνα μαζί με την Αρμενική και την Εβραϊκή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συνεχίζονται κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 7 το απόγευμα και μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου στο μουσείο της Πτολεμαΐδας τα σεμινάρια ιστορίας που παραδίδει ο καθηγητής Κων/νος Φωτιάδης και όσοι τα παρακολουθήσουν θα λάβουν ειδικές βεβαιώσεις. ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ & ΦΙΛΩΝ Σας ενημερώνουμε για τις παρακάτω εκδηλώσεις του συλλόγου μας για τον μήνα Φεβρουάριο 2009:
- Στις 6 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί ο ετήσιος χορός του συλλόγου μας στο Rose Garden στο Παλαιόκαστρο.
- Στις 14 Φεβρουαρίου η χορωδία των Ελλαδίτικων τραγουδιών θα εμφανιστεί στη Ραιδεστό της Θεσσαλονίκης.
- Στις 15 Φεβρουαρίου πάλι στο Rose Garden στον χορό του 2ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου θα χορέψει το παιδικό τμήμα του συλλόγου.
- Στις 16 Φεβρουαρίου η χορωδία του συλλόγου θα εμφανιστεί στο κόψιμο της βασιλόπιτας της εκκλησίας της Γαλήνης.
- Στις 19 Φεβρουαρίου όλοι θα είμαστε στο «παρακάθ’» σε χορό «μασκέ» με χορούς Λάτιν και Ποντιακά.
- Στις 22 Φεβρουαρίου το εφηβικό τμήμα παραστάσεων θα εμφανιστεί στον Εύοσμο στις εκεί εκδηλώσεις.
- Στις 28 Φεβρουαρίου το θεατρικό τμήμα του συλλόγου θα παρουσιάσει την ποντιακή παράσταση «Το νερόν εσέβεν σ’ αυλάκ».
ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ & ΦΙΛΩΝ
ΚΟΝΤΑΞΟΠΟΥΛΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟ
ΟΔΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΟΜΟΝΟΙΑΣ & ΚΟΜΝΗΝΩΝ 5
Τ.Κ. 57013
ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ
Τηλέφωνο & FAX: 2310694652

Δεν υπάρχουν σχόλια: