Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΌλες οι μέρες Συγγραφέας: Ιζαμπέλ Αλιέντε Θέμα: Ξένη πεζογραφία Εκδότης: Ωκεανίδα Μετάφραση: Καρατζάς, Λεωνίδας Σελίδες: 523 Ημ. Έκδοσης: 01/10/2008
Η Ιζαμπέλ Αλιέντε απευθύνεται γι άλλη μια φορά στην κόρη της Πάουλα και αφηγείται την ιστορία της οικογένειας της.
Αναμνήσεις, που δεν έχουν σβήσει ποτέ από το μυαλό της, είτε που αντλεί μέσα από τη μακρόχρονη αλληλογραφία με τη μητέρα της, καθημερινές ιστορίες όπου ζωντανεύουν τα πρόσωπα όχι μόνο της δικής της οικογένειας αλλά και του άντρα της, και παράλληλα μ αυτόν τον πολύβουο κόσμο, η περιπέτεια της συγγραφής – όλα μαζί συνθέτουν ένα οικείο, συγκινητικό, τρυφερό και, πάνω απ’ όλα, βαθιά ανθρώπινο χρονικό. Όλες οι μέρες Eνα βιβλίο βαθιά συναισθηματικό και ταυτόχρονα γραμμένο με το ειρωνικό και παθιασμένο ύφος τής Ιζαμπέλ Αλιέντε, όπου κάνει έναν απολογισμό της ζωής της σαν γυναίκα και συγγραφέας. Στις σελίδες αυτού του βιβλίου η Αλιέντε διηγείται με ειλικρίνεια την πρόσφατη ιστορία της ζωής της και της ιδιόρρυθμης οικογένειάς της στην Καλιφόρνια, σ’ ένα σπίτι ανοιχτό, γεμάτο αληθινά αλλά και λογοτεχνικά πρόσωπα, που προστατεύεται από ένα πνεύμα: χαμένες κόρες, εγγόνια και βιβλία που γεννιούνται, εξορίες και βάσανα, ένα ταξίδι στον κόσμο των εξαρτήσεων κι άλλα ταξίδια σε μέρη μακρινά, σε αναζήτηση έμπνευσης, παρ’ ολίγον διαζύγια, συναντήσεις, έρωτες, χωρισμοί, κρίσεις στα ζευγάρια και συμφιλιώσεις. Το βιβλίο αυτό είναι επίσης μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σ’ έναν άντρα και μια γυναίκα, δυο ώριμους ανθρώπους, που πέρασαν μαζί πολλές φουρτούνες χωρίς να χάσουν ούτε το χιούμορ ούτε το πάθος τους, καθώς και η ιστορία μιας σύγχρονης οικογένειας, διχασμένης από τσακωμούς κι ενωμένης, παρ’ όλ’ αυτά, απ’ την αγάπη και την αποφασιστικότητά της να τραβήξει μπροστά.
Είναι η οικογένεια που γνωρίσαμε στην Πάουλα και κατάγεται από τους ήρωες του βιβλίου Το σπίτι των πνευμάτων.
Όλες οι χάρες του ουρανού Συγγραφέας: Ντινάου Μενγκέστου Θέμα: Ξένη πεζογραφία Εκδότης: Πόλις Μετάφραση: Παπαδημητρίου, Χίλντα Σελίδες: 304 Ημ. Έκδοσης: 01/09/2008
Ο Στέφανος, σε ηλικία δεκαέξι ετών, εγκαταλείπει την πατρίδα του την Αιθιοπία κάτω από δραματικές συνθήκες και καταφεύγει στην Ουάσινγκτον, όπου, παρά τη μόρφωσή του, επιβιώνει με δυσκολία, διατηρώντας ένα φτωχικό μίνι μάρκετ σε μια υποβαθμισμένη συνοικία μαύρων.
Νιώθει να αιωρείται ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, αιχμάλωτος ανάμεσα σε δύο χώρες, δύο ζωές, δύο πολιτισμούς.
Μόνη του συντροφιά, δύο Αφρικανοί μετανάστες με τους οποίους μοιράζεται, μαζί με τη γλυκόπικρη νοσταλγία για την πατρίδα, τα αδιέξοδα και τις απογοητεύσεις του αμερικανικού ονείρου. Η γειτονιά αρχίζει να αναβαθμίζεται με την εισβολή εύπορων λευκών· ανάμεσά τους και η Τζούντιθ με την κόρη της τη Ναόμι, που εγκαθίστανται δίπλα στο σπίτι του Στέφανου. Αρχίζουν να αναπτύσσονται δεσμοί αγάπης μεταξύ τους.
Το μικρό κορίτσι γεμίζει τη θλιβερή καθημερινότητα του Στέφανου με γέλιο, φως και ενέργεια, κι εκείνος τολμά σιγά σιγά να ονειρεύεται.Ο Dinaw Mengestu, με χιούμορ, τρυφερότητα και μελαγχολική γραφή που παραπέμπει στο ύφος των τελευταίων βιβλίων του Πωλ Ώστερ, ξεσκεπάζει τις χωρίς αντίκρισμα υποσχέσεις της Αμερικής μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου τελείως αποκομμένου από την ιστορία του.
Με καθαρό και λιτό λόγο καταπιάνεται με το ζήτημα της ταυτότητας, τον εκπατρισμό και τη μοναξιά, επιδεικνύοντας εξαιρετική συγγραφική ικανότητα και ιδιαίτερη ωριμότητα, και επιβάλλεται ευθύς εξαρχής ως μείζων συγγραφέας. Κριτικές: Ο Μενγκέστου δεν προτείνει λύσεις, δεν κάνει θεωρία. Μιλάει για τη μοναξιά, την εξορία, και αφηγείται μια ιστορία ελπίδας με ζωντανά πρόσωπα που έχουν όνειρα και αναμνήσεις.
Χωρίς πυροτεχνήματα, με διακριτικότητα και χαμηλούς τόνους, γράφει ένα αφήγημα αυθεντικό, σοβαρό, νηφάλιο και αιχμηρό. Le Figaro Litteraire Ψευδαισθήσεις, διαψεύσεις, ζωή στο περιθώριο, διαρκής εξορία είναι τα θέματα αυτού του πρώτου μυθιστορήματος, χιουμοριστικού μα και μελαγχολικού, που χαρακτηρίζεται από παράδοξη ηρεμία αλλά και μοιρολατρία. Le Monde Η παγκόσμια ιστορία της εξορίας βρίσκει στο μυθιστόρημα αυτό μια ανθρώπινη μορφή που δίνει επιτέλους ζωή σε όλους όσοι ζουν «σε αναστολή». Le Monde diplomatique Πικρό αλλά ποτέ δακρύβρεχτο, εμπνευσμένο από τον Naipaul και τον Saul Bellow, είναι ένα πολύ συγκινητικό μυθιστόρημα στο οποίο περιγράφονται τα αδιέξοδα του αμερικανικού ονείρου και συναντώνται οι πληγωμένες φωνές όλων των μεταναστών που η βία έδιωξε από τις εστίες τους. Le Temps Ένα εντελώς ολοκληρωμένο πρώτο μυθιστόρημα. The Guardian Ο Ντινάου Μενγκέστου έγραψε ένα μεγάλο μυθιστόρημα για την Αμερική των αποκλεισμένων. Le Nouvel Observateur Εκπληκτικό πρώτο μυθιστόρημα, εξαιρετική απεικόνιση της διαφυλετικής Αμερικής, μιλάει χωρίς φτιασίδια και κλισέ –όχι όμως και χωρίς συναίσθημα– για την ενσωμάτωση και τις ταξικές σχέσεις.
Χρειάζεται να πούμε ότι περιμένουμε πολλά από τον Μενγκέστου; LIRE Το Όλες οι χάρες του ουρανού περικλείει στη μικρή του έκταση μια κωμωδία εξορίας, μια διστακτική ερωτική ιστορία και έναν καθαρό, χωρίς συναισθηματισμούς απολογισμό ζωών ξεριζωμένων και πλασμένων από την αρχή, στον απόηχο της γενοκτονίας. The Observer Ένα αξιοθαύμαστο ντεμπούτο το οποίο μόλις που υψώνει τη φωνή του για να υπαινιχθεί τον εκπατρισμό και τον πόνο στον εσωτερικό κόσμο των χαρακτήρων. The Guardian
Ο κήπος των μυστηρίων Συγγραφέας: Mark Mills Θέμα: Ξένη πεζογραφία Εκδότης: Χαρλένικ Ελλάς Μετάφραση: Γεωργιάδου, Ρηγούλα Σελίδες: 347 Ημ. Έκδοσης: 01/10/2008
Το 1958, ο Άνταμ Στρίκλαντ, φοιτητής του Κέμπριτζ, προσκαλείται στη βίλα Ντότσι στην Τοσκάνη για να γράψει μια μονογραφία για το φημισμένο κήπο της.
Φτιαγμένος το 16ο αιώνα από τον Φεντερίκο Ντότσι στη μνήμη της νεαρής συζύγου του, ο κήπος είναι ένας μυστηριακός, υθποβλητικός κόσμος από αγάλματα, σπηλιές, ρυάκια και κλασικές επιγραφές.
Μέσα στη σιωπηλή ομορφιά αυτού του κόσμου βρίσκεται κρυμμένο ένα μήνυμα.
Ένας γρίφος εκατοντάδων χρόνων, που η λύση του σύντομα γίνεται έμμονη ιδέα στον Άνταμ. Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου
Οι αλήθειες των άλλων Συγγραφέας: Νίκος Θέμελης Θέμα: Ελληνική πεζογραφία Εκδότης: Κέδρος Σελίδες: 504 Ημ. Έκδοσης: 20/10/2008
Το νέο μυθιστόρημα του Νίκου θέμελη κυκλοφορεί στις 20/10/2008.
Κάντε τις προπαραγγελίες σας τώρα και γίνεται από τους πρώτους που θα το διαβάσουν! Η περιπέτεια μιας οικογένειας, ενός χειρογράφου και μιας αποκάλυψης που κρύβει.
Οι αλήθειες του καθένα μας απέναντι στις αλήθειες των άλλων.
Άλλοτε η δύναμη και άλλοτε η αδυναμία μας να τις πλησιάσουμε ή να τις ανεχτούμε.
Οι αντοχές μας απέναντι στον άλλον, στον διαφορετικό και σε ό,τι πιστεύει.
Η διαδρομή από την κατανόηση στη δύσκολη ανοχή, μέχρι την εύκολη βία.
Οι αντικατοπτρισμοί από τον μεγάλο κόσμο στον μικρόκοσμο των ηρώων. Όνειρα και επιδιώξεις που πότε ευδοκιμούν και πότε ανατρέπονται από τη συγκυρία ή τη διαδρομή της Ιστορίας.
Ιδεολογήματα, πάθη, ευαισθησίες, τραύματα που κουβαλιούνται επώδυνα αλλά και καθοδηγούν σε δύσκολους καιρούς.
Η προσπάθεια και η παραίτηση, η νίκη και η ήττα, η διάψευση και ο συμβιβασμός. Από τον εκδότη του βιβλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: