Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

Θα βλέπουν από πριν φωτιές και πλημμύρες

ΑΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΣΤΗ ΣΤΑΜΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ Στη Σταμάτα Αττικής βρίσκει εφαρμογή ένα τεχνολογικό σύστημα πολιτικής προστασίας για πυρκαγιές και πλημμύρες μέσω έγκαιρης πρόγνωσης και εκτίμησης αποτελεσμάτων για έγκαιρη προστασία πολιτών και περιβάλλοντος. Εμπνευστές και δημιουργοί του είναι Ελληνες επιστήμονες από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Τηλεπικοινωνιών & Πληροφορικής (ΕΚΠΑ), το κέντρο GR-ΝΕΤ της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας και το ΕΘΙΑΓΕ του υπουργείου Γεωργίας και άλλοι συνάδελφοί τους από Γαλλία, Ελβετία, Ισπανία, Πορτογαλία, Τσεχία, Ιταλία και Γερμανία.
Θα κοστίσει 3,5 εκατομμύρια ευρώ και παρ' ότι θα ολοκληρωθεί το 2009, βρίσκεται ήδη σε επιχειρησιακή ετοιμότητα στη Σταμάτα Αττικής.
Αισθητήρες
Αισθητήρες θερμοκρασίας και υγρασίας, κατεύθυνσης και ταχύτητας του ανέμου για την περίπτωση δασικής πυρκαγιάς & βροχόμετρα για την περίπτωση πλημμύρας τοποθετούνται στην περιοχή κινδύνου και μετρούν όλες τις σχετικές περιβαλλοντικές παραμέτρους.
Οι μετρήσεις μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο σε ένα κεντρικό υπολογιστικό σύστημα το οποίο αποφασίζει, ανάλογα με την εικόνα που λαμβάνει από το πεδίο, εάν έχουμε πραγματικό κίνδυνο.
«Μιλάμε για το SCIER, Sensing & Computing Infrastructure for Environmental Risks, διαδικτυακή πλατφόρμα περιβαλλοντικών κινδύνων (για πολιτική προστασία), σε ελεύθερη μετάφραση, με κριτήριο τη χρηστικότητα», εξηγεί ο Μάρκος Μποναζούντας (ΕΨΙΛΟΝ), διαχειριστής και συντονιστής του καθηγητής τού τομέα υδατικών πόρων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
«Η πλατφόρμα συνδυάζει: αισθητήρες πεδίου, δορυφορικά στοιχεία/data, τηλεπικοινωνιακή μετάδοση δεδομένων, διασύνδεση με το διαδικτυακό υπολογιστικό κέντρο παράλληλης επεξεργασίας (GRID technology του Ελληνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογίας GR-ΝΕΤ), συστήματα παράλληλης & κατανεμημένης υπολογιστικής επεξεργασίας για μαθηματικά μοντέλα πρόγνωσης για φωτιές και πλημμύρες, κανόνες λήψης αποφάσεων για την αντιμετώπιση φαινομένων.
Επίσης τεχνολογία μετάδοσης ακραίων γεγονότων σε χρήστες ή πελάτες ή κατοίκους περιοχής μέσω φορέων ενημέρωσης και εταίρους παροχής ασφάλειας και προστασίας ή την Αστυνομία και την Πυροσβεστική».
Κοινοπραξία
Διαχειριστής, συντονιστής και συμβασιούχος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η EPSILON International Α.Ε., σε κοινοπραξία με 14 Ευρωπαίους partners.
Το έργο έχει κύριο συνεργάτη τον δρα Σωτήριο Κανελλόπουλο.
Συνεργάτες από την Ελλάδα είναι οι: Ευστάθιος Χατζηευθυμιάδης (ΕΚΠΑ), δρ Ξενοφώντας Τσιλιμπάρης (GR-ΝΕΤ) και δρ Γαβριήλ Ξανθόπουλος. Σύμβουλος είναι ο καθ. Joerg Schaller από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου.
Στο έργο συνεισφέρουν άνω των 30 επιστημόνων από Ελλάδα, Γαλλία, Ελβετία, Ισπανία, Πορτογαλία, Τσεχία, Ιταλία και Γερμανία.
«Οι αισθητήρες μετρούν και τα στοιχεία μεταφέρονται σε ένα κεντρικό υπολογιστικό σύστημα το οποίο αποφασίζει, ανάλογα με την εικόνα που λαμβάνει από το πεδίο, εάν έχουμε πραγματικό κίνδυνο», προσθέτει ο κ. Μποναζούντας.
«Στην περίπτωση που ο κίνδυνος αξιολογείται ως σημαντικός, προσομοιώνει την εξέλιξη του φαινομένου (πυρκαγιάς/πλημμύρας) για τις επόμενες 2-3 ώρες, σύμφωνα με τις αρχικές συνθήκες που αποτυπώνονται από το δίκτυο αισθητήρων.
Η προσομοίωση επιτυγχάνεται βάσει μαθηματικών προγνωστικών μοντέλων που δέχονται σαν είσοδο τις μετρήσεις από τους αισθητήρες και γεωγραφική πληροφορία από το πεδίο ενδιαφέροντος.
Το αποτέλεσμα αποτυπώνεται σε χάρτη.
Ειδοποιούνται ενδιαφερόμενοι και φορείς για να συνδράμουν στην πολιτική προστασία».
Εντός του 2009, θα τεθεί σε χρήση μέσω Consortium που θα εκμεταλλευτεί την τεχνολογία και θα «πωλεί» services μέσω εταιρείας προστασίας όπως η G4S, που είναι και μέλος του πανευρωπαϊκού κονσόρτσιουμ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/10/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: