Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ''Διαδρομές στο παρελθόν, Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής 1887 – 1978'',
Εκδόσεις Δια Βίου (2001),
Σχήμα: 33 cm Χ 25 cm (Σκληρό εξώφυλλο), σελ. 175, χαρτί Velvet 170 gr,
ISBN: 960-87001-0-8, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ: Βασίλης Δούκας
ΚΕΙΜΕΝΑ: Άννα Παπαγιάννη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: Γραμματική Καραβασιλικού
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ - 1η έκδοση Η δημιουργία του βιβλίου Διαδρομές στο παρελθόν έγινε με μεράκι, αγάπη και λαχτάρα να δώσουμε στους νεότερους αλλά και να θυμίσουμε στους παλαιότερους εποχές -σε κάποιους ίσως και ξεχασμένες- όπου πια μόνο ο νους μπορεί να ταξιδέψει και η καρδιά να ακολουθήσει. Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε κι εμείς: να ξυπνήσουμε, μέσα από το φωτογραφικό αρχείο κυρίως του Γιώργου Συμιγδάλη αλλά και άλλων φωτογράφων της Μεγάλης Παναγίας, τις θύμισες του παρελθόντος και να σκιαγραφήσουμε την ιστορία του τόπου μας. Να τη δώσουμε στις επόμενες γενιές όχι έτοιμη, μα σαν σε παζλ, κομμάτι-κομμάτι, φωτογραφία-φωτογραφία, ακριβώς όπως γράφτηκε . Η ιστορία ενός ολόκληρου αιώνα από το 1887 έως το 1978 παρατίθεται μέσα από ένα πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό που με ιδιαίτερο κόπο και μεγάλη ευαισθησία συγκέντρωσε ο σύγχρονός μας φωτογράφος Βασίλης Δούκας.
Άξια λόγου και αναφοράς είναι και η συμβολή των κατοίκων της Μεγάλης Παναγιάς οι οποίοι με χαρά έβγαλαν τις φωτογραφίες από τα οικογενειακά άλμπουμ και μας τις εμπιστεύθηκαν καθιστώντας πολύτιμη τη συμπαράστασή τους στην ολοκλήρωση της παρούσας έκδοσης. Μέσα από το φωτογραφικό φακό θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, στιγμές χαράς και λύπης, μόχθου και διασκέδασης, στιγμές μιας ολόκληρης ζωής που ξεδιπλώνονται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου. Η φωτογραφική συλλογή χωρίζεται σε οκτώ θεματικές ενότητες οι οποίες είναι οι εξής: Όψεις του χωριού Ιερό Προσκύνημα Σχολικές εκδηλώσεις Καφενεία - Γλέντια Καθημερινή ζωή - Ασχολίες Γάμος Πορτραίτα - Προσωπικές στιγμές Γιορτές Το βιβλίο περιλαμβάνει και μικρά κείμενα κυρίως λαογραφικού ενδιαφέροντος τα οποία συμπληρώνουν το εξαιρετικό φωτογραφικό αρχείο.
Το λεύκωμα ολοκληρώνεται με την ιστορική αναδρομή η οποία συνδέει το πλούσιο παρελθόν με το δυναμικό παρών αυτού του τόπου.
Η τριμελή ομάδα που εργάστηκε για την επεξεργασία και έκδοση του βιβλίου και την οποία αποτελούν η φιλόλογος Άννα Παπαγιάννη, ο φωτογράφος Βασίλης Δούκας και η εκδότρια Γραμματική Καραβασιλικού σας παραδίδει το πρώτο της δημιούργημα ευελπιστώντας πως μέσα από το μεγεθυντικό φακό του λευκώματος θα ταξιδέψετε στο παρελθόν και θα έρθετε πιο κοντά στο παρόν... Αφιερώνεται σε όλους τους κατοίκους της Μεγάλης Παναγίας:
Σ΄ εκείνους που πέρασαν απ΄ αυτήν αφήνοντας πίσω τα ίχνη τους,σε όσους με μεράκι προσπαθούν να τα διατηρήσουν καθώς και σ΄ αυτούς πουμε σεβασμό κι αγάπη συνεχίζουν την πορεία του τόπου τους στο χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: