Δημοσιεύονται άρθρα γραμμένα από ειδικούς μελετητές, που μιλούν για την κατηγοριοποίηση αυτών των εκδόσεων, για τις παιδαγωγικές προεκτάσεις τους και για την πνευματική εξέλιξη και βελτίωση του χρήστη – παιδιού.
Ταυτόχρονα, δέκα εκδότες, που παράγουν παιδικά βιβλία, συμμετέχουν σε έρευνα για τα κριτήρια επιλογής τους, τις συνθήκες παραγωγής τους και την ανταπόκριση του κοινού σε αυτά.
Επιμέλεια αφιερώματος: Γιώργος Γαλάντης. Γράφουν ακόμα: Καλλιόπη Κύρδη, Αγγελική Γιαννικοπούλου.
Λογοτεχνία για έφηβους αναγνώστες (β’ μέρος)
Η λογοτεχνία που απευθύνεται στον έφηβο αναγνώστη είναι αυτή που του δίνει τη δυνατότητα να τοποθετήσει τον υπόλοιπο κόσμο έναντι του εαυτού του. Γράφουν οι: Μάνος Κοντολέων, Λήδα Τσενέ.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ο Ντενί Γκετζ μιλάει στον Κώστα Αγγελάκη, για τη λογοτεχνία, την τρέλα, τον έρωτα και το πεπρωμένο, μέσα από ένα ταξίδι στον κόσμο των μαθηματικών, με αφορμή το τελευταίο του μυθιστόρημα Στην έπαυλη των ανδρών (εκδόσεις Ψυχογιός).
Ο Κάρλος Μαρία Ντομίνγκες πιστεύει ότι τα βιβλία δεν είναι ακίνδυνα.
Αντίθετα, επηρεάζουν βαθιά τους ανθρώπους, βάζουν τρελές ιδέες στα μυαλά τους και πολλές φορές μπορούν να αλλάξουν το πεπρωμένο τους, όπως εξάλλου συμβαίνει στην Μπλούμα, ηρωίδα του βιβλίου του.
Η Νίκη Ορφανού μίλησε μαζί του περί βιβλίων και βιβλιοφάγων, με αφορμή το μυθιστόρημά του Το χάρτινο σπίτι (εκδόσεις Πατάκη).
Ο Κυριάκος Ντελόπουλος μιλάει στην Σταυρούλα Τσούπρου για Τα παιδικά αναγνώσματα των πάππων μας (εκδόσεις Πατάκη).
Ο Μίλαν Ρίστοβιτς, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου και ιδρυτικό μέλος της σερβικής Επιστημονικής Εταιρείας Κοινωνικής Ιστορίας, μιλάει στον Σπύρο Κακουριώτη, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο Ένα μακρύ ταξίδι (εκδόσεις Επίκεντρο), στο οποίο διερευνά την υπόθεση των παιδιών του ελληνικού εμφυλίου πολέμου που φιλοξενήθηκαν στην Γιουγκοσλαβία.
ΠΡΟΣΩΠΑ
Ο Φοίβος Οικονομίδης, ιστοριογράφος, ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας, μιλάει, με αφορμή την επανέκδοση του βιβλίου του για την Εθνική Αντίσταση Οι προστάτες, για τις αλλαγές στο ιστοριογραφικό τοπίο τα 25 χρόνια που μεσολάβησαν από την πρώτη έκδοσή του.
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ισπανίας είναι μια βιβλιοθήκη με πολλές δραστηριότητες.
Αριθμεί 6 εκατομμύρια βιβλία, 100 και πλέον χιλιάδες εφημερίδες, 30 χιλιάδες χειρόγραφα και 8 εκατομμύρια άλλα έγγραφα που περιμένουν τους ενδιαφερόμενους.
Διαθέτει μουσείο και διοργανώνει εκθέσεις με συγκεκριμένο θέμα κάθε φορά.
Συνολικά, θα λέγαμε ότι αποτελεί έναν πνευματικό φορέα ευρέων δράσεων που απευθύνεται σε κάθε είδους αναγνώστη και ερευνητή.
Τέλος, στο τεύχος θα βρείτε όλες τις μόνιμες στήλες: σχόλια, courier, από μήνα σε μήνα, θερμιδωριανά οξύτονα, στήλη άλατος, κόντρα διάβασμα, χωρίς προϋπηρεσία, βιβλία στον κόσμο, περιοδεύων, a piacere, του δρόμου, διαβάζω θέατρο, κριτικογραφία, νέα από το χώρο και την αγορά του βιβλίου, τα ευπώλητα, κ.ά.
Η διεύθυνση του περιοδικού και οι συνεργάτες σας εύχονται μια πολλή καλή και δημιουργική νέα χρονιά!
Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ
Χαριλάου Τρικούπη 38, 3ος όροφος
τ.κ. 106 80, Αθήνα
Τηλ.: 210 33 88 008
Fax: 210 33 88 006
email: kdiavazo@otenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου