Το εξαιρετικά πρωτότυπο έργο του, «Οι Έμποροι», είναι ένα έργο της εποχής μας που μιλάει για την εποχή μας: για την εργασία και την ανεργία, για την οικογένεια και τη μοναξιά, για το καταφύγιο του ονείρου.
Μια γυναίκα αφηγείται.
Ο πόνος στην πλάτη της, τα όνειρα της γειτόνισσας και φίλης της, το εργοστάσιο της περιοχής που απειλείται με κλείσιμο, οικογένειες στο χείλος της καταστροφής, ένας πιθανός πόλεμος. Πρόκειται απλώς για ένα χρονικό της καθημερινότητας;
Πολύ γρήγορα η πλοκή υπερβαίνει την πρόθεση της αφηγήτριας για ουδετερότητα, το εξωπραγματικό εισβάλλει στο πραγματικό, οι πράξεις των ατόμων αντιφάσκουν με τη συλλογική ρητορεία, η ποίηση των καταστάσεων υπερβαίνει το καθημερινό περιστατικό. Μέσα σ' ένα σύμπαν ειρωνικό και τραγικό, οι δημιουργοί αυτής της θεατρικής παραβολής συνθέτουν μια μαύρη κωμωδία.
«Οι Έμποροι» πρωτοπαίχτηκαν τον Ιανουάριο του 2006 στο Εθνικό Θέατρο του Στρασβούργου, σε σκηνοθεσία του συγγραφέα.
Η παράσταση προσκλήθηκε στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ της Αβινιόν, όπου παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία των Ιούλιο του ίδιου χρόνου.
Joel Pommerat
Συγγραφέας και σκηνοθέτης, ο Pommerat ολοκληρώνει πάντα τα έργα του στη διάρκεια των δοκιμών, με τη συμμετοχή των ηθοποιών του θιάσου του, που έχει τον τίτλο Compagnie Louis Brouillard.
Από το 1990 που ίδρυσε τον θίασο, έχει παρουσιάσει δεκαπέντε έργα.
«Οι Έμποροι» είναι το τρίτο μέρος μιας τριλογίας που ξεκίνησε το 2004 με το «Στον κόσμο» και συνεχίστηκε το 2005 με το «Για ένα χέρι».
Τα τελευταία χρόνια, ο θίασος έχει τακτική συμμετοχή στο Φεστιβάλ της Αβινιόν: το 2006 με τα έργα «Στον κόσμο», «Οι έμποροι» και «Κοκκινοσκουφίτσα», το 2007 με το «Τρέμω-1» και το 2008 με το «Τρέμω-2».
Σημείωμα του συγγραφέα
Οι Έμποροι είναι μια θεατρική παραβολή.
Βασικό χαρακτηριστικό η αφήγηση μιας ιστορίας στους θεατές με δύο τρόπους ταυτόχρονα: με το λόγο της αφηγήτριας και με μια διαδοχή από βωβές σκηνές που συνθέτουν ποικίλες δράσεις των προσώπων του έργου σε πολλούς διαφορετικούς χώρους.
Η γραφή επομένως του έργου παίρνει μορφή ως σύνθεση αυτών των δύο διαστάσεων.
Κι αυτές με τη σειρά τους παίρνουν σάρκα και οστά μόνο κατά την παράσταση.
Η θεατρική δράση που συνοδεύει το λόγο της αφηγήτριας δεν είναι απλώς εικονογράφηση. Συμπληρώνει τον λόγο, ή τον υπονομεύει.
Γιατί ο λόγος αυτός δεν είναι αντικειμενικός, το αντίθετο μάλιστα.
Και οι πράξεις που έρχονται ως αντίλαλος της αφήγησης συμβαίνει συχνά να τη διαψεύδουν. Εναπόκειται στον δέκτη να συμπληρώσει τα κενά με τη βοήθεια της φαντασίας του και να ολοκληρώσει, ή ακόμη να ονειρευτεί, το νόημα αυτού του μύθου.
Joel Pommerat
H Πειραματική Σκηνή της «Tέχνης»
Ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1979, στο πλαίσιο της Mακεδονικής Kαλλιτεχνικής Eταιρείας "Tέχνη", με πρωτοβουλία του θεατρολόγου Nικηφόρου Παπανδρέου.
Ανέβασε από τότε ενενήντα έργα, κλασικά και σύγχρονα, ελληνικά και ξένα, γνωστά και άγνωστα: του Eυριπίδη και του Aριστοφάνη, του Σαίξπηρ και του Mπεν Tζόνσον, του Γκολντόνι και του Mαριβώ, του Ίψεν και του Tσέχοφ, του Λόρκα και του Mπρεχτ, του Mπέκετ και του Iονέσκο, του Πίντερ και του Φρίελ, του Kαπετανάκη και του Ξενόπουλου, του Ποντίκα και της Aναγνωστάκη.
Παρουσίασε σε πανελλήνια "πρώτη" άπαιχτα κείμενα του Iάκωβου Kαμπανέλλη, της Mαργαρίτας Λυμπεράκη, της Στέλλας Mιχαηλίδου, του Άκη Δήμου, της Φωτεινής Φραγκούλη, του Γιάννη Pίτσου, του Oδυσσέα Eλύτη, του Nίκου Mπακόλα, της Πένυς Φυλακτάκη, της Λένας Διβάνη, του Γιώργου Xατζόπουλου, του Σάκη Σερέφα.
Επίσης παρουσίασε για πρώτη φορά στην Eλλάδα σημαντικούς σύγχρονους δραματουργούς: Mισίμα, Nτύλαν Tόμας, Mπέργκμαν, Eρίκ Pομέρ, Γιασμίνα Pεζά, Tιμπερλέικ Γουερτενμπέικερ, Σάρλοτ Kήτλυ, Κατρίν Ανν, Tομ Mέρφυ, Tζορτζ Tαμπόρι, Πέτερ Tουρίνι, Κόνορ Μακφέρσον, Γιον Φόσε, Φρανκ Μακ Γκίνες, Mατέι Bισνιέκ.
Περιόδευσε σε όλη την Eλλάδα και εμφανίστηκε σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού: Aγγλία, Γαλλία, Iταλία, Σουηδία, Nορβηγία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Pουμανία, Aυστραλία, Aίγυπτος.
Eκδίδει το περιοδικό Θεατρικά Tετράδια, του οποίου έχουν κυκλοφορήσει ως τώρα 49 τεύχη.
Eχει σταθερή συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης: επανειλημμένες συμμετοχές στα «Δημήτρια» και τις Γιορτές Aνοιχτού Θεάτρου.
Πρόσφατες συμμετοχές στα «Δημήτρια»: Eκκλησιάζουσες του Aριστοφάνη (σκηνοθεσία: Nίκος Xουρμουζιάδης), Πούντιλα και Mάττι του Mπρεχτ (Nίκος Aρμάος), H νίκη της Λούλας Aναγνωστάκη (Σωτήρης Xατζάκης), Mετά τη βροχή του Σέρτζι Mπελμπέλ (Έρση Bασιλικιώτη), Bρικόλακες του Ίψεν και Γυάλινος κόσμος του Ουίλιαμς (Nίκος Xουρμουζιάδης).
ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ, από το 1996, της Eυρωπαϊκής Θεατρικής Σύμβασης (European Theatre Convention), μιας οργάνωσης 35 κρατικών, δημοτικών και επιχορηγούμενων θεάτρων από 20 χώρες της Eυρώπης.
Έχει τιμηθεί με το βραβείο της Ένωσης Eλλήνων Kριτικών για τη συμβολή της στην καλλιτεχνική ανάπτυξη της περιφέρειας.
Oργανώνει από το 1994 το διεθνές φεστιβάλ «Θεατρική Άνοιξη». Στεγάζεται στο θέατρο «Αμαλία».
Eπιχορηγείται από το Yπουργείο Πολιτισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου