Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Η ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ GERSTMANN

ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣΤου Δρ. Δ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ
Η ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ GERSTMANN ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΠΑΝΙΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ GERSTMANN ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ.
Το σύνδρομο Gerstmann εμφανίζεται όταν ο ασθενής παρουσιάζει δυσκολία στο να ξεχωρίζει τα άκρα του και τα δάχτυλά του.
Δεν μπορεί να κάνει αριθμητικές πράξεις και να γράψει.
Δηλαδή παρουσιάζει αυτό που λέγεται «αναριθμεία» και αγραφία.
Η ανάπτυξη των συμπτωμάτων του συνδρόμου αυτού γίνεται πολύ αργά έτσι ώστε σπάνια γίνονται αντιληπτοί άμεσα από τον ασθενή ή το περιβάλλον του.
Κατά κανόνα χρειάζεται αρκετό χρονικό διάστημα έως να το εντοπίσει ο ειδικός γιατρός.
Στην σκλήρυνση κατά πλάκας της μέσης ηλικίας παρουσιάζονται αρκετές φορές ύστερα από βλάβες (εστίες) στον επικρατούντα βρεγματικό λοβό (αριστερά).
Πρόκειται για το τμήμα εκεί του αριστερού εγκεφαλικού ημισφαιρίου που ρυθμίζει την ικανότητα αριθμών και υπολογισμών.
Η γρήγορη εντόπιση του συνδρόμου Gerstmann είναι ουσιαστικής σημασίας διότι αποτελεί και ευκαιρία της διαφοροδιάγνωσης και της άμεσης χορήγησης θεραπευτικής αγωγής.
Αντίθετα στην περίπτωση συνύπαρξης με την σκλήρυνση κατά πλάκας η καθυστέρηση χορήγησης αγωγής σε μη έγκαιρη διάγνωση συνεπάγεται με επιπλοκές και χειροτέρευση της κλινικής εικόνας με μειωμένες ελπίδες επανόδου. ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΟΦΘΑΛΜΟΦΑΡΥΓΓΙΚΗ ΜΥΟΠΑΘΕΙΑ (ΔΥΣΤΡΟΦΙΑ) Η ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΙΜΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΟΦΘΑΛΜΟΦΑΡΥΓΓΙΚΗΣ ΔΥΣΤΡΟΦΙΑΣ.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας έχει μια «πολυμορφία» κλινικών συμπτωμάτων που πολλές φορές ο συνδυασμός τους οδηγεί τον γιατρό σε άλλες διαγνώσεις και αντίστροφα.
Ιδιαίτερος κίνδυνος να γίνει αυτό είναι όταν η ασθένεια εμφανίζεται στην μέση ηλικία, όταν παρουσιάζεται με συμπτωματολογία μιας μυοπάθειας και συγκεκριμένα της οφθαλμοφαρυγγικής δυστροφίας.
Τα συμπτώματα είναι : πτώση των βλεφάρων, με προσβολή όλων των οφθαλμικών μυών, σιγά-σιγά μέχρι την πλήρη παράλυσή τους, δυσφαγία, πάρεση των μυών του προσώπου και του άνω τμήματος των άνω άκρων.
Η εξέλιξη είναι αργή και δημιουργεί πάντα διαγνωστικά προβλήματα διότι αρκετές φορές και τα αποτελέσματα μερικών εξετάσεων της μαγνητικής τομογραφίας μπορεί να είναι θετικά και στις δύο αρρώστιες.
Εδώ η διάγνωση στα πρώτα στάδια τίθεται κλινικά και απαιτεί ουσιαστική εμπειρία του γιατρού σε αυτές τις παθήσεις.
Η διαφορική διάγνωση πρέπει να γίνεται όμως έγκαιρα για να υπάρχει η δυνατότητα της κατάλληλης φαρμακευτικής αντιμετώπισης. ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΌΣΦΡΗΣΗ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΟΣΦΡΗΣΗΣ.
Η όσφρηση είναι μια περίπλοκη εγκεφαλική λειτουργία, η οποία σε αντίθεση με τις άλλες αισθήσεις δεν έχει ένα τυπικό περιφερικό νεύρο που από την μύτη να οδηγεί στον εγκέφαλο τα ερεθίσματα που προκαλούν την οσμή.
Η διαδικασία προώθησης της όσφρησης γίνεται με την εγκεφαλική συζυγία η οποία μεταδίδει τον ερεθισμό μέσω νευρονικών τόξων ή σχηματισμών του εγκεφάλου, που καταλήγουν στην απιοειδή περιοχή του ιππόκαμπου στον κροταφικό λοβό, όπου γίνεται η τελική επεξεργασία των οσμογόνων ερεθισμάτων.
Η περιοχή αυτή είναι πολύ πλούσια σε λευκή ουσία και νευράξονες και τακτικά προσβάλλεται από απομυελινώσεις, που χαρακτηρίζουν την σκλήρυνση κατά πλάκας.
Το αποτέλεσμα αυτό είναι να παρουσιάζεται σαν πρώτο σύμπτωμα της σκλήρυνσης κατά πλάκας ελάττωση ή διαταραχή της όσφρησης.
Ακριβώς λόγω του ότι πρόκειται για ένα σύμπτωμα που πολλές φορές «χάνεται» μέσα στην καθημερινότητα, δημιουργώντας την εντύπωση ότι είναι κάτι συνηθισμένο πρέπει όταν παρουσιάζεται να αξιολογείται έγκαιρα.
Επειδή όπως αναφέρθηκε αρκετές φορές μπορεί να είναι και το πρώτο σύμπτωμα στην σκλήρυνση κατά πλάκας, χρειάζεται να υπάρχει εμμονή με τις διαγνωστικές εξετάσεις έως ότου πιστοποιηθεί.
Διότι η έγκυρη διάγνωση του, παίζει ουσιαστικό ρόλο για την θεραπεία. ¨ΝΕΑ¨ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΜΕ ¨ΠΑΛΙΟ¨ ΦΑΡΜΑΚΟ. ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΝ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΑΔΡΙΒΙΝΗ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΙΧΑΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΠΡΙΝ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ.
Οι Εγγλέζοι ερευνητές χρησιμοποιώντας το ίδιο φάρμακο (κλαδριβίνη) και τρόπο χορήγησης όπως έκαναν άλλοι πριν 10-15 χρόνια εμφάνισαν καινούρια αποτελέσματα και νέα θεραπεία.Η κλαδριβίνη είναι ένα πολύ ισχυρό ανοσοκατασταλτικό που χρησιμοποιείται σε δόσεις μιας συνεδρίας στους επιθετικούς καρκίνους με σχετικά καλά αποτελέσματα αν και έχει πολύ ισχυρές παρενέργειες (απλασία μυελού οστών, εγκεφαλοπάθειες κ.λ.π.).
Κάποιες ομάδες Πανεπιστημιακών γιατρών στα μέσα του 90 προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα πρωτόκολλο θεραπείας για την σκλήρυνση κατά πλάκας με βάση την κλαδριβίνη.
Τα αποτελέσματα ήταν φτωχά και οι παρενέργειες πάρα πολλές.
Έτσι η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε.
Προφανώς η έλλειψη νέας έμπνευσης και κάποια νέα δυνατή ελπίδα οδηγεί τους Εγγλέζους επιστήμονες να «ανανεώσουν» την παλιά συνταγή σαν νέα «θεραπεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: