Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Ραντεβού με το Nino Rota

Ραντεβού Με τον Nino Rota - 10/10/2009 έως 11/10/2009 Ώρα: 21.00
Χώρος Εκδήλωσης: Μέγαρο Μουσικής Είδος Εκδήλωσης: Μουσική Vip: 65 € Κανονικό: 50,40,30 € Φοιτητικό: 20 € Λεωφορεία: 5,6,33,78Ραντεβού με το Nino Rota
Ένα μουσικό αφιέρωμα στο βραβευμένο με Όσκαρ, κορυφαίο συνθέτη μουσικής κινηματογράφου στον κόσμο.
Διάσημοι συντελεστές, μια εκπληκτική ορχήστρα, ένας σπουδαίος ηθοποιός και τραγουδιστής, ο «απόλυτος ερμηνευτής του Ρότα» ο Μάουρο Τζόια, και δυο μεγάλες τραγουδίστριες, οι ευρωπαίες ντίβες Κατρίν Ρανζέ και Μαρτίριο, μας κλείνουν ραντεβού με την αξεπέραστη μουσική μεγαλοφυΐα του Νίνο Ρότα, με τις μουσικές που αγαπήσαμε! «Ο Νίνο Ρότα σφράγισε με τη μουσική του τον καιρό μας, μεταχειριζόμενος μνήμες αλλοτινών καιρών. Μόνο το μεγάλο ταλέντο του μπορούσε να πετύχει αυτό το μοναδικό αποτέλεσμα» έλεγε ο φίλος του Μάνος Χατζιδάκις!
Ή όπως έλεγε το καλλιτεχνικό του «alter ego», ο Φεντερίκο Φελίνι για τον αχώριστο και μυστηριώδη Μαγευτικό του Φίλο: «Ο Νίνο σκηνοθετεί μουσικά». Κι όπως θα' γραφε το λεξικό των «Πνευματικών Ηρώων του 20ου αιώνα»: «Νίνο Ρότα θα πει μαγεία, γιορτή και μελωδία της εικόνας»! Διάσημα μοτίβα, παρλάτες και ιστορικά ντουέτα όπως του Μαστρογιάνι και της Έγκμπεργκ, συνθέτουν μια μαγευτική συναυλία-αφιέρωμα, στο λατρεμένο και από το ελληνικό κοινό, Ιταλό δημιουργό.Μελωδίες και τραγούδια από τις «Νύχτες της Καμπίρια», το «Ντόλτσε Βίτα», το «8 ½», το «Λα Στράντα», του Φελίνι.
Από το «Ημερολόγιο» και «Έρωτας και Αναρχία» της Βερτμίλερ, το «Ρόκο» και το «Γατόπαρδος» του Βισκόντι, τα θεατρικά του Γκολντόνι και του Εντουάρντο Ντε Φιλίπο. Φυσικά και από το «Νονό» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, για τον οποίο ο Ρότα τιμήθηκε με Όσκαρ καλύτερης μουσικής το 1975.
Νότες της οικουμενικής τέχνης του Νίνο, που σημάδεψαν ολόκληρες γενιές, παρουσιάζονται σε μια επετειακή παράσταση, αφορμή τα 30 χρόνια από το θάνατό του και το «2009- έτος Ρότα». Σε σύλληψη του Mauro Gioia, σύνθεση σκηνών από τον Chris Shaw, στενό συνεργάτη του Bob Dylan και Lou Reed και ενορχήστρωση του μοναδικού Tonino Esposito.
To «Ραντεβού με το Νίνο Ρότα» είναι απλά ένα ραντεβού με τα φωτεινότερα όνειρά μας, αυτά που είδαμε μέσα στις σκοτεινές αίθουσες. Μια προτροπή να γίνουμε μέρος του κόσμου του, να ονειρευτούμε ξανά σ' αυτό «το νησί που το λένε ζωή». Είναι ένα αφιέρωμα στην πηγαία έμπνευση, στην αληθινή δημιουργία και στην ποιοτική διασκέδαση που τόσο νοσταλγούμε.
Ένα αφιέρωμα στο μεγαλύτερο «σατιρικό τραγουδοποιό» της σύγχρονης εποχής. Στο ταλέντο και την οργιαστική του φαντασία. Στην ιδιαίτερη ικανότητα του να υπογραμμίζει τις κινηματογραφικές σκηνές, μουσικά, μοναδικά και ανεξίτηλα. Με την μαεστρία και την λεπτότητα ενός κορυφαίου χειρούργου, που ένωσε τα σώματα του ήχου και της εικόνας παντοτινά.
Οι συντελεστές
Τραγουδούν: Mauro Gioia, Catherine Ringer, Martirio
Ενορχηστρώσεις: Tonino Esposito
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Mauro Gioia

Δεν υπάρχουν σχόλια: