Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες, με αφορμή τις περισσότερες εκθέσεις στο Τελλόγλειο, σχεδιάζονται κι οργανώνονται για όλες τις σχολικές βαθμίδες από την προσχολική ηλικία μέχρι και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.Οι βασικές αρχές των προγραμμάτων αυτών είναι:
•Η ενεργή συμμετοχή των παιδιών και η διαδραστικότητα.
•Η χρήση ποικίλλων παιδαγωγικών μέσων που αντλούνται, μεταξύ άλλων, από τα εικαστικά, το θέατρο και την κίνηση.
•Η ενεργή εμπλοκή των εκπαιδευτικών σε όσο το δυνατόν περισσότερα στάδια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Δίνονται, ακόμη, υλικό και προτάσεις, που μπορεί να αξιοποιήσει ο/η εκπαιδευτικός πριν ή μετά την επίσκεψη, είτε μέσα από την ιστοσελίδα είτε με τη μορφή εκπαιδευτικού φακέλου.
Στο πλαίσιο της έκθεσης «Κούλα Μπεκιάρη - Άννα Μπεκιάρη» θα λειτουργήσουν στο Τελλόγλειο Ίδρυμα εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις σχολικές βαθμίδες.
Η έκθεση μας μεταφέρει σε μια εποχή, ιδιαίτερα γοητευτική και ενδιαφέρουσα, όταν στις αρχές του 20ου αιώνα η νεοελληνική τέχνη συγχρονίζεται με την ευρωπαϊκή και αντιμετωπίζει ψύχραιμα και συνειδητά πλέον το παρελθόν της –όχι μόνον της αρχαιότητας- με τους Νικόλαο Λύτρα, Κωνσταντίνο Παρθένη, Θεόφραστο Τριανταφυλλίδη, Γιώργο Μπουζιάνη κ.ά.
Στην έκθεση αυτή θα συναντήσουμε μια ζωγραφική εξαιρετικής ποιότητας, με γνώση, ευαισθησία, ταλέντο και άψογη τεχνική από δύο καλλιτέχνιδες την Κούλα Μπεκιάρη και τη μητέρα της Άννα Μπεκιάρη.
Η ζωγραφική της Κούλας Μπεκιάρη διακρίνεται για την απόλυτη σιγουριά στη χρήση των μέσων της, τη δεξιοτεχνική απόδοση του φιλτραρισμένου διάχυτου φωτός και του παλλόμενου χρώματος που μετουσιώνουν τις φόρμες, τα καθημερινά θέματα, τη φύση, τα λουλούδια σε σύμβολα.
Τα τοπία της, οι νεκρές φύσεις, τα πορτρέτα της μεταδίδουν ένα συγκρατημένο λυρισμό, ενώ ο θάνατος του αδελφού της και μετέπειτα της μητέρας της την οδηγούν σε μεγαλύτερη αφαίρεση, σε θέματα θρησκευτικά, που φορτίζονται από έντονα αντιθετικά ως και βίαια χρώματα.
Σημαντικότατη ήταν επίσης η παραγωγή της από το 1929 και εξής στη χαρακτική με θεματολογία αντίστοιχη με αυτή της ζωγραφικής της.
Η Άννα Μπεκιάρη είναι μια προσωπικότητα ιδιότυπη, βαθιά καλλιεργημένη, ποιήτρια, συγγραφέας διηγημάτων και σεναρίων για παιδικό θέατρο.
Κατά τη δεκαετία του 1930, η απώλεια του αγαπημένου της γιου Ναπολέοντα την οδηγεί σε μια στροφή στη γλυπτική, αναδεικνύοντας σε επίκεντρο έκφρασής της τον άνθρωπο, τη μάνα, τις μοίρες, μορφές με έντονη εξπρεσιονιστική απόδοση ενώ και η μετέπειτα στροφή της στη ζωγραφική διακρίνεται από εξπρεσιονιστική διάθεση και αντιρρεαλιστικά χρώματα.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος της έκθεσης στις 2 Νοεμβρίου.
Θα έχουν διάρκεια μία ώρα και θα γίνονται όλες τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης (Δευτέρα: κλειστά, Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 10:00-14:00, Τετάρτη: 10:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο-Κυριακή: 10:00-18:00)
Η συμμετοχή για κάθε μαθητή/α θα είναι 2 ευρώ.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή περαιτέρω ενημέρωση, μπορείτε να επικοινωνείτε με το τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων είτε τηλεφωνικά (2310.991611 / 991615) είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (pliogouv@eled.auth.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: