Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΚΤΟΣΕλλάς υπό το μηδέν ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΦΡΕΝΤΥ
Σχήμα: 24X17 Αρ. Σελίδων: 320 ISBN: 00000087 Γλώσσα: Ελληνικά
Φρέντυ Γερμανός
Με καταγωγή από τη Μυτιλήνη, γέννημα όμως της Αθήνας, όπως έλεγε ο ίδιος, με τις πρώτες του εντυπώσεις στα Εξάρχεια και την περίφημη «μπλε πολυκατοικία», κατοικία κατά καιρούς και της Σ. Βέμπο, του Δ. Χορν, του Λ. Κύρκου κ.ά., ο Φρέντυ Γερμανός ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα στο χώρο της δημοσιογραφίας και μαζί πολυδιαβασμένος χρονογράφος και συγγραφέας.
«Βγαίνω και πηγαίνω στα Εξάρχεια και βλέπω την πρώτη πολυκατοικία, εκεί που μεγάλωσα, απέναντι από το Βοξ.
Πάω εκεί γιατί μ’ αρέσει ν’ αναζητώ τα χνάρια της νιότης μου.
Εκεί είναι τα παιδικά μου χρόνια.
Της εφηβείας μου είναι στην Κυψέλη.
Μεγάλωσα στην οδό Ιθάκης.
Εκεί πέρασα την Κατοχή, τα Δεκεμβριανά, τον Εμφύλιο», έλεγε.
Πολύ πριν από την εφηβεία, στα έξι του μόλις χρόνια, μυήθηκε στη λογοτεχνία από τη μητέρα του.
«Στη μάνα μου χρωστάω το παν, το ότι διάβαζα, ότι έγραφα, ότι απέκτησα σε τρία χρόνια δύο βαθμούς μυωπίας», έλεγε χαριτολογώντας, ενώ ένα μόλις χρόνο αργότερα θα έβγαζε και την πρώτη του εφημερίδα!
Η εφηβεία τον βρίσκει μαθητή στο Βαρβάκειο, και τα πρώτα χρόνια μετά την αποφοίτησή του πλασιέ σε υφάσματα, υπάλληλο σε γραφείο οικονομικών ανταλλαγών, ταμία.
Ανήσυχο.
Μέχρι το ’53, όταν μόλις στα 19 του χρόνια κερδίζει στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διηγήματος Νέων της Βραδυνής που οργάνωνε ο Μπάμπης Κλάρας το δεύτερο βραβείο (το πρώτο το είχε πάρει ο Σπύρος Τσακνιάς).
Παραδόξως, μέχρι το 1964 που θα εκδώσει και το πρώτο του βιβλίο, το Με συγχωρείτε, λάθος, δεν θα τον κερδίσει η λογοτεχνία.
Αν και δεν σταματά ποτέ να γράφει λογοτεχνικά κείμενα, στρέφεται στη δημοσιογραφία.
Η δημοσιογραφική του καριέρα ξεκινά το 1954 στην εφημερίδα Ελευθερία, όπου θα εργασθεί ως ελεύθερος ρεπόρτερ μέχρι το 1960.
Από το 1960 έως και το ’67 μετακομίζει στη Μεσημβρινή της Ελένης Βλάχου, όπου αρχίζει πλέον να γράφει χρονογραφήματα.
Ο κύκλος του στις εφημερίδες θα κλείσει με την Ελευθεροτυπία, στα χρόνια 1975 έως 1990, από την οποία θα παραιτηθεί για να αφοσιωθεί στο γράψιμο.
Συνέδεσε το όνομά του με τα πρώτα βήματα της ελληνικής τηλεόρασης, όπου παρουσίασε μερικές από τις πιο επιτυχημένες εκπομπές («Αλάτι και πιπέρι», «Πρώτη σελίδα»).
Την επιτυχημένη δημοσιογραφική του πορεία διαδέχθηκε μια επίσης επιτυχημένη συγγραφική σταδιοδρομία.
Μερικά από τα πιο γνωστά έργα του είναι:
Ακριβή μου Σοφία, Ελλάς υπό το μηδέν, Το δις εξαμαρτείν, Με συγχωρείτε, λάθος, Ένα γελαστό απόγευμα, Έλλη Λαμπέτη, Η Εκτέλεση, Τα ερωτικά της Κορσικής, Γυναίκα από βελούδο, Τερέζα κ.ά.
Δεκάδες ήταν τα διάσημα πρόσωπα που βρέθηκαν σε ένα δημοσιογραφικό τετ-α-τετ με τον Φρέντυ Γερμανό.
Ανάμεσα σε άλλους, ο Τσώρτσιλ, ο Αϊζενχάουερ, ο Ντε Γκωλ, ο Κέννεντυ, ο Νίξον, ο Κάρτερ, ο Μωμ, ο Στάινμπεκ, ο Φώκνερ, η Γκάρμπο, ο Ωνάσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: