Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ "ΔΙΑΒΑΖΩ"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Διαβάζω, μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου (Τεύχος Ιουνίου 2009, Νο 497, σελίδες: 128, τιμή: 6,00 €) Το τεύχος Ιουνίου του περιοδικού Διαβάζω (Νο 497) μόλις κυκλοφόρησε και περιέχει τις λίστες με τις αναλυτικές βαθμολογίες των βιβλίων που τέθηκαν προς κρίση για τα Λογοτεχνικά Βραβεία Διαβάζω 2009, όπως αυτές καταγράφηκαν κατά τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων των δύο κριτικών επιτροπών.
Ακόμα, στο τεύχος αυτό εγκαινιάζονται 3 νέες στήλες: «Με αφορμή ένα βιβλίο» του Μάνου Στεφανίδη, «Ζενερίκ» του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, «Για τα παιδιά» της Μαρίζας Ντεκάστρο. ΑΦΙΕΡΩΜΑ – Φίλιπ Ροθ Διαβάζεις τα βιβλία του Φίλπ Ροθ και νομίζεις ότι αφηγείται τη ζωή του. Αυτή είναι η μισή αλήθεια.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι γράφει για ανθρώπους που έχουν προβλήματα. Μαζί με τους Ντελίλο, ΜακΚάρθυ και Πίντσον είναι ο καθρέφτης της αμερικανικής κοινωνίας του 20ού αιώνα, προσφέροντας ένα λογοτεχνικό υλικό ζωής και σκέψης.
Στο εν λόγω αφιέρωμα θα διαβάσετε, ανάμεσα σε άλλα, αναλυτικό χρονολόγιο του συγγραφέα, καθώς και συνέντευξη που έδωσε στον Λευτέρη Καλοσπύρο για λογαριασμό του περιοδικού.
Επιμέλεια αφιερώματος: Λευτέρης Καλοσπύρος. Γράφουν ακόμα: Κώστας Μποτόπουλος, Κατερίνα Σχινά, Μαρία Ξυλούρη. ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΑΒΑΖΩ 2009 – Η τελετή απονομής Η 12η τελετή απονομής των Λογοτεχνικών Βραβείων Διαβάζω πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαΐου στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς.
Διαβάστε ποιες ήταν οι αντιδράσεις, ποια ήταν τα σχόλια από τον τύπο, ποιοι παρευρέθηκαν, κ.ά. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Ο Μάνος Κοντολέων, με αφορμή το νέο του βιβλίο Λεβάντα της Άτκινσον (εκδόσεις Πατάκη) ανοίγει τους συγγραφικούς του λογαριασμούς με τη φθορά και τον έρωτα, μετουσιώνοντας το θεατρικό έργο Η Τέταρτη Εποχή σε μυθιστόρημα.
Του Γιάννη Κοτσιφού.
Ο Γιώργος Βέης μιλάει στην Πόπη Μουσουράκη για τη νέα ποιητική του συλλογή Ν, όπως Νοσταλγία (εκδόσεις Γαβριηλίδης) και αποκρυπτογραφεί τους νόμους και της εκφραστικούς κώδικες της ποιητικής του δημιουργίας. ΠΡΟΣΩΠΑ Έχοντας ξεπεράσει τα 30 βιβλία και πολλές μεταφράσεις κλασικών και νεότερων συγγραφέων, η Ιωάννα Καρατζαφέρη παρουσιάζει το νέο της βιβλίο, με τίτλο Have a knife day (εκδόσεις Libro), και μιλάει στον Γιάννη Μπασκόζο για τα πολλά πρόσωπα της γυναίκας, τις πολλές διαστάσεις και ψυχολογικές της μεταπτώσεις, τις κοινωνικές της συμπεριφορές και τις πολλαπλές μορφές συνύπαρξης στον κόσμο που ζούμε.
Ο Λεωνίδας Χρηστάκης, θεμελιωτής του εναλλακτικού τύπου, συγγραφέας, επιμελητής εκδόσεων και εκδότης του δεκαπενθήμερου περιοδικού Ιδεοδρόμιο, πέθανε σε ηλικία 81 ετών. Ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης τον θυμάται. Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΗ Ένα νέο συνδυαστικό κατάστημα (δίσκοι – βιβλία – δώρα) άνοιξε, εν μέσω ύφεσης, στο κέντρο της Αθήνας από τη γνωστή αλυσίδα Metropolis.
Ο υπεύθυνος του βιβλιοπωλείου, Γιάννης Βαβουράκης, αναλύει και αιτιολογεί αυτή την κίνηση. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ Ο Νάσος Χριστογιαννόπουλος μας παρουσιάζει την αρχειακή βιβλιοθήκη της Ινδίας, τα «Εθνικά Αρχεία της Ινδίας», όπως ονομάζεται, η οποία καταλαμβάνει προθήκες μήκους… 40 χιλιομέτρων, αν ο υπολογισμός γίνει σε ευθεία γραμμή.
Μια κληρονομιά που καλύπτει γεγονότα και εκδόσεις ήδη από το έτος 1630! Στο τεύχος, τέλος, θα βρείτε όλες τις μόνιμες στήλες: σχόλια, από μήνα σε μήνα, courier, ρεπορτάζ, εκτός γραμμής, κόντρα διάβασμα, χωρίς προϋπηρεσία, κριτικογραφία, ευπώλητα, βιβλία στον κόσμο, περιοδεύων, του δρόμου, πλήθος βιβλιοκριτικών και βιβλιοπαρουσιάσεων από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: