Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Μήνυμα του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για την ημέρα του μετανάστη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2009
Η σημερινή παγκόσμια οικονομική ύφεση αποτελεί πηγή κοινωνικών ανισοτήτων, ανεργίας, φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Ταυτόχρονα, οι μεταναστευτικές ροές εγείρουν σημαντικά ανθρωπιστικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που προστίθενται στην ήδη σκληρή πραγματικότητα της ύφεσης που βιώνουν οι δυτικές κοινωνίες.
Η νέα αυτή πραγματικότητα με τη σειρά της γεννά τριβές, εχθρικές συμπεριφορές, ξενοφοβικές ή ρατσιστικές που στοχοποιούν το μετανάστη και τον καθιστούν απόκληρο της κοινωνικής διαδικασίας.
Τα φαινόμενα όμως αυτά δεν προδίδουν μόνο την ύπαρξη στερεοτύπων, αλλά και την ανεπάρκεια ολοκληρωμένων πολιτικών διαχείρισης της μετανάστευσης – νόμιμης και παράνομης. Εδώ και είκοσι χρόνια, η χώρα μας ουσιαστικά έσπρωχνε το πρόβλημα «κάτω από το χαλί». Αυτό που η κοινωνία βιώνει καθημερινά, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, η πολιτική ηγεσία το αντιμετώπισε στην καλύτερη περίπτωση αποσπασματικά, με ημίμετρα και κυρίως, χωρίς να εναρμονίσει τη νομοθεσία της με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Σήμερα, αρκεί ένας περίπατος στο κέντρο της Αθήνας για να διαπιστώσει κανείς το τεράστιο ανθρωπιστικό δράμα που εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς.
Ταυτόχρονα, ο Έλληνας πολίτης βιώνει ένα πολύπλευρο φάσμα ανασφάλειας που εκτείνεται από την εγκληματικότητα μέχρι τη δυσλειτουργία των υποδομών υγείας, πρόνοιας, παιδείας αλλά και των νέων συνθηκών εργασίας.
Με αυτές τις συνθήκες, δημιουργείται ένα μίγμα κοινωνικής δυσφορίας με απρόβλεπτες συνέπειες. Αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι η Ελλάδα είναι το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης. Αντιλαμβάνομαι ότι είμαστε ακρίτες και καλούμαστε καθημερινά να διαχειριστούμε ανθρωπιστικές κρίσεις, με εκατοντάδες απελπισμένους συνανθρώπους μας που αναζητούν πέρασμα στην Ευρώπη, θύματα πρακτικών εκμετάλλευσης και εξευτελισμού. Όμως ήρθε η ώρα να τραβήξουμε μια διακριτή γραμμή με το χθες και να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν.
Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για να σταθούμε απέναντι στο πρόβλημα με ένα νέο πνεύμα ανθρωπισμού, ευθύνης και συνεργασίας εντός και εκτός συνόρων. Σε ό,τι αφορά στο πλαίσιο ευθύνης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, από την πρώτη μέρα δίνουμε έναν πραγματικό αγώνα δρόμου για να αλλάξουμε τα πράγματα. Πέρα από τις δεκάδες πρωτοβουλίες μας, αναφέρω ενδεικτικά ότι σε λίγους μήνες, μια νέα Υπηρεσία Ασύλου που θα συνοδεύεται από νέες υποδομές (Κέντρα Καταγραφής και Διαχείρισης Μη Νόμιμα Εισερχομένων Μεταναστών) και συμπληρωματικές δομές φιλοξενίας , πλήρως ανταποκρινόμενες στα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα θα αντικαταστήσει το σημερινό χαοτικό, γραφειοκρατικό και απάνθρωπο καθεστώς χορήγησης ασύλου σε όλα του τα στάδια. Επίσης, με το νέο έτος τα Σώματα Ασφαλείας θα έχουν στα χέρια τους έναν οδηγό καλής συμπεριφοράς απέναντι σε ευάλωτες και μειονοτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών μεταναστών, αλλά και όσων υφίστανται διακρίσεις λόγω θρησκευτικής ή πολιτιστικής ετερότητας. Δημιουργήσαμε το blog (http://chrisochoidis-metanastes.blogspot.com) από την ανάγκη να δεσμευθούμε δημόσια για τις προθέσεις, αλλά κυρίως για το έργο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την Ημέρα του Μετανάστη.
Στο ιστολόγιο αυτό, θα μπορείτε να ενημερώνεστε συνοπτικά για τις πρωτοβουλίες, τις αποφάσεις, τις προθέσεις μας να αλλάξουμε τα πράγματα ως ένα πρώτο βήμα καλής θέλησης από την πλευρά μας για ουσιαστική επικοινωνία, λογοδοσία και κατανόηση.
Με αφορμή την Ημέρα του Μετανάστη, σας καλώ να πληροφορηθείτε για τα πεπραγμένα των πρώτων 80 ημερών μας στην κυβέρνηση, να μας κρίνετε και να επικοινωνήσετε μαζί μας. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: