Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ

Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΛΑΪΚΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ Υπότιτλος : ΚΩΜΩΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ Συγγραφέας(είς) : ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ ΘΩΜΑΣ Κατηγορία(ες) : ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Γλώσσα Πρωτοτύπου : ΕΛΛΗΝΙΚΑ Χρονολογία έκδοσης: Ιούλιος 2009 Χρονολογία Α' έκδοσης Άγρας: 2009
Χρονολογία έκδοσης Πρωτοτύπου: 2009 Σχήμα βιβλίου : 205x125 χιλ. Αριθμός σελίδων : 104 ISBN : 978-960-325-808-7 Τιμή : 12 Ευρώ
Παρουσίαση
Το έργο Ο Καραγκιόζης λαϊκός τραγουδιστής του Θωμά Κοροβίνη γράφτηκε με σκοπό να διαβάζεται αλλά και να παρουσιάζεται σε ζωντανές θεατρικές παραστάσεις ή παραστάσεις του θεάτρου σκιών.
Αρκεί ο σκηνοθέτης ή ο καραγκιοζοπαίχτης να το τολμήσουν.
Γιατί είναι αυστηρώς ακατάλληλο κι όχι μόνο για ανηλίκους.
Η σκόπιμη και ενορχηστρωμένη περιθωριοποίηση και απαξίωση του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού και η μετάλλαξή του στην εποχή μας σε φτηνό εμπορικό σαχλοτράγουδο είναι τα κίνητρα του συγγραφέα.
Και η διακωμώδηση αυτής της κατάστασης, ο στόχος του. Το σενάριο είναι το εξής: η παντοδύναμη εταιρία ΠΑΛΑΙΟΝ ΜΑΣΤΡΟΠΟΝ, προστατευόμενη από τους ΓΑΜΑΣΤΕΡ ΜΠΟΫΣ, αντιμετωπίζει την κρίση των καιρών με τη διοργάνωση διαγωνισμού τραγουδιού.
Ο διευθυντής ΛΙΝΟΣ ΛΑΤΣΑΣ ΚΑΙ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΣ προτείνει τη δουλειά στον ΧΑΤΖΗΑΒΑΤΗ, ο οποίος την αναθέτει στον πολυμήχανο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ.
Εκείνος με τη βοήθεια του μπερμπάντη ΣΤΑΥΡΑΚΑ αναζητά υποψήφιους σε ποικίλες λαϊκές γειτονιές.
Στο φεστιβάλ, που μετατρέπεται σε ξέφρενο πανηγύρι, παίρνουν μέρος ο ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΩΡΓΟΣ, η ΓΙΩΡΓΑΙΝΑ και ο ΜΟΡΦΟΝΙΟΣ αλλά και νέοι ήρωες, όπως η κατσιβέλα ΛΕΪΛΑ ΚΑΛΤΑΚΑ, η Πόντια ΣΟΥΞΥ ΜΕΛΑ, η τραβεστί ΛΟΥΓΚΡΑ ΜΠΡΑΒΑ, η Κολωνακιώτισσα ΣΤΑΣΑ ΠΟΥΣΤΑΣΑ, η χωριατοπούλα ΛΙΤΑ ΠΕΙΝΑΛΑ, η σουσουράδα ΠΑΣΤΑ ΦΟΛΑ, η συνοικιακή καλλονή ΜΠΙΑ ΧΑΡΧΑΛΑ, η κονφερανσιέ ΚΡΙΣΤΑ ΧΑΛΑΣΤΡΑ, οι λαϊκοί γκόμενοι ΛΑΚΗΣ ΖΗΛΑΡΑΣ και ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΑΜΑΡΑΣ.
Έπειτα από πολλά σπαραξικάρδια επεισόδια, τραγουδίσματα και ξεφαντώματα, διαγωνίζονται οι υποψήφιοι νικητές και το βραβείο μέσα σε γενική αποθέωση απονέμεται στον ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ.
ΟΙ ΑΣΙΚΗΔΕΣ Υπότιτλος : ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ 13ο ΑΙΩΝΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ Συγγραφέας(είς) : ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ ΘΩΜΑΣ Κατηγορία(ες) : ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ Γλώσσα Πρωτοτύπου : ΕΛΛΗΝΙΚΑ Χρονολογία έκδοσης: Μάιος 2003 Χρονολογία Α' έκδοσης Άγρας: 2003 Χρονολογία έκδοσης Πρωτοτύπου: 1992 Σχήμα βιβλίου : 205x140 χιλ. Τύπος βιβλιοδεσίας : ΜΑΛΑΚΗ Αριθμός σελίδων : 352 ISBN : 960-325-471-1 Τιμή : 19 Ευρώ
Παρουσίαση
Το βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη επιχειρεί να προσεγγίσει τον κόσμο των ασίκηδων και να αποκαλύψει τα μυστικά του.
Το πρώτο μέρος, με μορφή μελέτης, ανιχνεύει τις πηγές, την προέλευση, την ιστορία, τα μουσικά όργανα, τη θεματογραφία της ασίκικης μουσικής και ποίησης, ενώ το δεύτερο αποτελεί μια αντιπροσωπευτική ανθολογία του ποιητικού έργου των ασίκηδων από τον 13ο αιώνα μέχρι σήμερα.
Το έργο συνοδεύεται από πλούσιο εικονογραφικό και φωτογραφικό υλικό, βιογραφικά στοιχεία για τους ανθολογούμενους ασίκηδες, γλωσσάρι και βιβλιογραφία. Οι ασίκηδες είναι οι περιπλανώμενοι λαϊκοί καλλιτέχνες της Ανατολίας, που εκπροσωπούν τη γνήσια λαϊκή μουσική και ποίηση του τουρκικού πολιτισμού.
Καταγόμενοι από διάφορες φυλές και προερχόμενοι από τις φτωχότερες τάξεις του λαού διατηρούν πολλά στοιχεία της νομαδικής ζωής, της προϊσλαμικής σαμανιστικής θρησκείας, της μαγείας, της ελευθεριότητας και του πανανθρωπισμού και υμνούν τον έρωτα, τη φιλία, τη φύση, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ταπεινότητα, τον ηρωισμό κ.ά. Με σύντροφο το σάζι περιοδεύουν στα χωριά και τις πόλεις παίζοντας και ερμηνεύοντας τραγούδια της λαϊκής παράδοσης ή αυτοσχεδιάζοντας καινούργια.
Το τραγούδι του ασίκη, που σημαίνει εραστής, ερωτευμένος, παθιασμένος με τη ζωή, ξεκινάει από έναν απλό έρωτα και γίνεται έρωτας της ελεύθερης ζωής και της παγκοσμιότητας.
Οι προομηρικοί ραψωδοί-αοιδοί, οι μεσαιωνικοί τροβαδούροι, οι πλάνητες τσιγγάνοι μελωδοί αλλά ακόμη και οι λυράρηδες της Κρήτης και κάποιοι αυθεντικοί ρεμπέτες, έχουν αρκετά συγγενή καλλιτεχνικά χαρακτηριστικά με τους ασίκηδες.
Όντας οι ασίκηδες τόσο ερωτικοί ποιητές όσο και εκφραστές της κοινωνικής διαμαρτυρίας, υφίστανται την πίεση της λόγιας και της θρησκευτικής λογοτεχνίας αλλά και τις πολλαπλές διώξεις του επίσημου κράτους, από την εμφάνισή τους μέχρι σήμερα.
Βιογραφικά στοιχεία
Ο Θωμάς Κοροβίνης, φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση, έζησε για μια οχταετία στην Κωνσταντινούπολη.
Εδώ και χρόνια ερευνά πτυχές του ελληνικού και του τουρκικού λαϊκού πολιτισμού καθώς και τις σχέσεις μεταξύ τους.
Συνεργάζεται με διάφορα περιοδικά πολιτιστικού προσανατολισμού.
Έγραψε τα βιβλία:
Τουρκικές παροιμίες, Κανάλ ντ' Αμούρ, Τα πρόσωπα της Σωτηρίας Mπέλλου, Φαχισέ Τσίκα, Σκανδαλιστικές και βωμολοχικές ελληνικές παροιμίες, Κωνσταντινούπολη – Λογοτεχνική ανθολογία, Τούρκοι ποιητές υμνούν την Κωνσταντινούπολη, Ο Μάρκος στο χαρέμι, Το χτικιό της Άνω Τού­μπας, Τρία ζεϊμπέκικα και ένα ποί­ημα για τον Γιώργο Κούδα, Οι Ζεϊμπέκοι τής Μικράς Ασίας, Αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη, Θεσσαλονίκη 2005 – Ρεπορτάζ – Στον αδελφό Γιώργο Ιωάννου που λείπει 20 χρόνια στην καταπακτή, Σμύρνη, μια πόλη στην λογοτεχνία, Όμορφη Νύχτα –Χρονογραφία-μυθιστόρημα για 20 χρόνια λαϊκού τραγουδιού στη Θεσσαλονίκη (1985-2005).
Είναι συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής λαϊκών τραγουδιώv.
Δισκογραφία:
Από έβενο κι αχάτη, Φουζούλη: Λεϊλά και Μετζνούν, Τακίμια, To Kελί.
Συχνά παρουσιάζει συναυλίες με το δικό του ρεπερτόριο ή με θέματα του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: