Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Νέες κυκλοφορίες Ιουνίου 2024


Νέες κυκλοφορίες Ιουνίου 2024

Το άγνωστο ελληνικό μπάσκετ
Θεολογίδης Σωτήρη
Σελίδες: 264
ISBN: 9786182044858
Τιμή: 26,00 € (περιλαμβάνει Φ.Π.Α.)
Το μπά­σκετ στο θυ­μι­κό των Ελ­λή­νων φι­λά­θλων είναι από­λυ­τα συν­δε­δε­μέ­νο με την κα­τά­κτη­ση του χρυ­σού Ευρω­πα­ϊ­κού Κυ­πέλ­λου, το 1987, και του αση­μέ­νιου, δύο χρό­νια αρ­γό­τε­ρα.
Ποι­ος από τους ση­με­ρι­νούς, εκα­το­ντά­δες χι­λι­ά­δες φί­λους του αθλή­μα­τος θα μπο­ρού­σε να φα­ντα­στεί ότι στην δε­κα­ε­τία του ’50 κερ­δί­ζα­με με άνε­ση τους ... Γι­ου­γκοσ­λά­βους; Ότι, πο­λύ νω­ρί­τε­ρα, η φτω­χή, μι­κρή και ολι­γά­ριθ­μη Ελ­λά­δα κέρ­δι­σε, χά­ρη στο μπά­σκετ, την πρώ­τη της δι­ε­θνή δι­ά­κρι­ση στην σκιά των Πυ­ρα­μί­δων;
Πώς επι­τεύ­χθη­κε αυτό το άλ­μα; Πώς και γι­α­τί το ελ­λη­νι­κό μπά­σκετ βρί­σκε­ται σή­με­ρα ανά­με­σα στις με­γά­λες πα­γκό­σμι­ες δυ­νά­μεις σε συλ­λο­γι­κό και εθνι­κό επί­πε­δο; Την απά­ντη­ση επι­δι­ώ­κει να δώ­σει με αυτό το δεύ­τε­ρο βι­βλίο του για την άγνω­στη πο­ρεία και εξέ­λι­ξη του ελ­λη­νι­κού μπά­σκετ, ο δη­μο­σι­ο­γρά­φος Σω­τή­ρης Θε­ο­λο­γί­δης.
Όπως και το πρώ­το (Ιστο­ρί­ες μέ­σα από το Κα­λά­θι) είναι το απο­τέ­λε­σμα πο­λύ­χρο­νης έρευ­νας που βα­σί­στη­κε στις μαρ­τυ­ρί­ες των πρω­τα­γω­νι­στών της πε­ρι­ό­δου 1942-1979, σε πλή­θος τεκ­μη­ρί­ων κα­θώς και στις προ­σω­πι­κές του εμπει­ρί­ες από την πλού­σια επαγ­γελ­μα­τι­κή του δι­α­δρο­μή. Οι συ­νε­ντεύ­ξεις παι­κτών, προ­πο­νη­τών και πα­ρα­γό­ντων, κά­θε πε­ρι­ό­δου, ανα­δει­κνύ­ο­νται με την κα­τα­γρα­φή όλων των δι­ε­θνών αγώ­νων και των συ­να­ντή­σε­ων σε κά­θε είδους πρω­τα­θλή­μα­τα. Το σύ­νο­λο της έρευ­νας, με τις συν­θέ­σεις και τους πό­ντους των παι­κτών, απο­τυ­πώ­νε­ται σε 264 σε­λί­δες και ανα­δει­κνύ­ε­ται με πε­ρισ­σό­τε­ρες από 250 σπά­νι­ες φω­το­γρα­φί­ες.
Ο Σω­τή­ρης Θε­ο­λο­γί­δης είναι δη­μο­σι­ο­γρά­φος, μέ­λος της ΕΣΗ­ΕΜΘ και του ΠΣΑΤ.
Γεν­νή­θη­κε στον Κο­λιν­δρό Πι­ε­ρί­ας και είναι μό­νι­μος κά­τοι­κος Θεσ­σα­λο­νί­κης. Απο­φοί­τη­σε από το Ε Γυ­μνά­σιο και από την Σχο­λή Υπο­μη­χα­νι­κών Ηλε­κτρο­λό­γων και Μη­χα­νο­λό­γων Θεσ­σα­λο­νί­κης. Η δη­μο­σι­ο­γρα­φι­κή του δι­α­δρο­μή ξε­κί­νη­σε από την ημε­ρή­σια απο­γευ­μα­τι­νή εφη­με­ρί­δα «Θεσ­σα­λο­νί­κη» όπου είχε την ευθύ­νη της σε­λι­δο­ποί­η­σης των αθλη­τι­κών σε­λί­δων της (1969-1981).
Πε­ρισ­σό­τε­ρο γνω­στός έγι­νε για τα κεί­με­νά του σχε­τι­κά με το μπά­σκετ. Στη συ­νέ­χεια με­τα­πή­δη­σε στο πο­λι­τι­κό ρε­πορ­τάζ και ανέ­λα­βε (1983) υπεύ­θυ­νος του αντα­πο­κρι­τι­κού Γρα­φείου του Αθη­να­ϊ­κού Πρα­κτο­ρείου Ειδή­σε­ων για πε­ρί­που 20 χρό­νια. Στο με­σο­δι­ά­στη­μα ερ­γά­στη­κε στον Ρ/Σ ΑΝΤ-1 (δι­ευ­θυ­ντής ειδή­σε­ων 1988-91), στις εφη­με­ρί­δες «Εγνα­τία», «Ελεύ­θε­ρη Γνώ­μη», «Ειδή­σεις», «24 Ώρες» και ως πα­ρα­γω­γός εκ­πο­μπών στη Δη­μό­σια Τη­λε­ό­ρα­ση, στο Ρά­διο Πα­ρα­τη­ρη­τής και στο Ρά­διο 105.
Δι­ε­τέ­λε­σε υπεύ­θυ­νος Τύ­που της ΔΕΘ (1993-98) και δι­ε­θνών δι­ορ­γα­νώ­σε­ων. Συ­νε­τέ­λε­σε στην έκ­δο­ση της Εγκυ­κλο­παί­δει­ας «Επι­στή­μη και Ζωή» (1975-77) και συ­νερ­γά­στη­κε με τις εκ­δό­σεις Μαλ­λι­ά­ρης-Παι­δεία. Δι­ε­τέ­λε­σε, επί­σης, μέ­λος της Δ.Ε. της ΕΤ-3 (1993-96). Με την ιδι­ό­τη­τα του αθλη­τι­κού συ­ντά­κτη κά­λυ­ψε πολ­λούς δι­ε­θνείς αγώ­νες των εθνι­κών ομά­δων και των συλ­λό­γων μας.
«Το άγνω­στο ελ­λη­νι­κό μπά­σκετ» είναι το δεύ­τε­ρο βι­βλίο του. Προ­η­γή­θη­κε το «Ιστο­ρί­ες μέ­σα από το κα­λά­θι».
Είναι πα­ντρε­μέ­νος με την Έλ­σα Κο­τσα­νέ­λου και έχουν δύο κό­ρες, τη Μα­ρία και τη Γε­ωρ­γία.

Το αιματηρό συλλαλητήριο της 9ης Δεκεμβρίου 1923
Δασκαρόλης Β. Ιωάννης
Σελίδες: 168
ISBN: 9786182044872
Τιμή: 11,00 € (περιλαμβάνει Φ.Π.Α.)
Ένα αντι­βε­νι­ζε­λι­κό στρα­τι­ω­τι­κό κί­νη­μα συ­ντρί­βε­ται από τους βε­νι­ζε­λι­κούς αξι­ω­μα­τι­κούς, σχε­δόν όλα τα στε­λέ­χη του αντι­βε­νι­ζε­λι­σμού είτε φυ­λα­κί­ζο­νται είτε αντι­με­τω­πί­ζουν βα­ρι­ές κα­τη­γο­ρί­ες για συμ­με­το­χή στο κί­νη­μα, ο Ιω­άν­νης Με­τα­ξάς δρα­πε­τεύει ζη­τώ­ντας πο­λι­τι­κό άσυ­λο στην Ιτα­λία. Οι πε­ρισ­σό­τε­ρες εφη­με­ρί­δες των αντι­βε­νι­ζε­λι­κών παύ­ο­νται, τα αντι­βε­νι­ζε­λι­κά κόμ­μα­τα κη­ρύσ­σουν απο­χή από τις εκλο­γές της 17ης Δε­κεμ­βρίου 1923.
Το ελ­λη­νι­κό στέμ­μα θρυμ­μα­τί­ζε­ται, ο Βα­σι­λι­άς Γε­ώρ­γι­ος Β΄ ένα βή­μα πριν την έξω­σή του από την Ελ­λά­δα, ενώ ο τε­λευ­ταί­ος βε­νι­ζε­λι­κός υπο­στη­ρι­κτής του, ο ίδι­ος ο Βε­νι­ζέ­λος, πα­ρα­μέ­νει πει­σμα­τι­κά αυτο­ε­ξό­ρι­στος στο Πα­ρί­σι.
Οι Βα­σι­λό­φρο­νες αν και απο­καρ­δι­ω­μέ­νοι, συ­σπει­ρώ­νο­νται για μια τε­λευ­ταία προ­σπά­θεια υπε­ρά­σπι­σης της Βα­σι­λεί­ας με το πε­ρί­φη­μο συλ­λα­λη­τή­ριο της 9ης Δε­κεμ­βρίου 1923 στους Στύ­λους του Ολυ­μπίου Δι­ός.
Χι­λι­ά­δες κό­σμου κα­τα­κλύ­ζουν την Πλα­τεία Συ­ντάγ­μα­τος με κα­τεύ­θυν­ση προς τα γρα­φεία της Επα­νά­στα­σης. Φραγ­μός απέ­να­ντι τους, τμή­μα­τα στρα­τι­ω­τών με προ­τε­τα­μέ­να τα όπλα.
Ορ­γή στα συν­θή­μα­τα και στις χει­ρο­νο­μί­ες των δι­α­δη­λω­τών, φό­βος και ιδρώ­τας στα οπλι­σμέ­να χέ­ρια των κλη­ρω­τών.
Ο πρώ­τος πυ­ρο­βο­λι­σμός ακού­στη­κε, άδη­λο από που και από ποι­όν μέ­χρι σή­με­ρα.
Τα όπλα των στρα­τι­ω­τών άδει­α­σαν με­τά από πα­ράγ­γελ­μα αξι­ω­μα­τι­κού.
Το αδελ­φι­κό αιμα­το­κύ­λι­σμα ξε­κί­νη­σε….
O Ιω­άν­νης Β. Δα­σκα­ρό­λης έχει γεν­νη­θεί το 1977 στην Αθή­να και κα­τά­γε­ται από τη Μεσ­σή­νη Μεσ­ση­νί­ας.
Στα επι­στη­μο­νι­κά του εν­δι­α­φέ­ρο­ντά είναι η με­σο­πο­λε­μι­κή πε­ρί­ο­δος και ο αντι­βε­νι­ζε­λι­σμός, ο Εθνι­κός Δι­χα­σμός και η πο­λε­μι­κή εξόρ­μη­ση της δε­κα­ε­τί­ας 1912-1922. Είναι συγ­γρα­φέ­ας της με­λέ­της «Δη­μο­κρα­τι­κά Τάγ­μα­τα – Οι πραι­τω­ρι­α­νοί της Β΄ Ελ­λη­νι­κής Δη­μο­κρα­τί­ας», μι­ας πρω­το­πό­ρας ερ­γα­σί­ας που για πρώ­τη φο­ρά ανα­λύει σε βά­θος και με νέα τεκ­μή­ρια την στρα­τι­ω­τι­κή και πο­λι­τι­κή δρά­ση των στρα­τι­ω­τι­κών αυτών μο­νά­δων.
Είναι ο πρώ­τος βι­ο­γρά­φος του Ιω­άν­νη Γεν­ναίου Κο­λο­κο­τρώ­νη, ενώ πρό­σφα­τα κυ­κλο­φό­ρη­σε η πρω­τό­τυ­πη έρευ­νά του για τον με­σο­πο­λε­μι­κό αντι­βε­νι­ζε­λι­σμό υπό τον τίτ­λο «Με­τα­ξάς ενα­ντί­ον Τσαλ­δά­ρη: η άγνω­στη αντι­βε­νι­ζε­λι­κή σύ­γκρου­ση (1923-1928)» από τις εκ­δό­σεις Επί­κε­ντρο. Κα­τά και­ρούς έχει δη­μο­σι­εύ­σει δε­κά­δες άρ­θρα και ερ­γα­σί­ες του στον ημε­ρή­σιο τύ­πο (Κα­θη­με­ρι­νή, Τα Νέα), στη μη­νι­αία βι­βλι­ο­γρα­φι­κή επι­θε­ώ­ρη­ση Books’ Journal, στο μη­νι­αίο ιστο­ρι­κό πε­ρι­ο­δι­κό Ιστο­ρία Εικο­νο­γρα­φη­μέ­νη και στην ηλε­κτρο­νι­κή εφη­με­ρί­δα Huffington Post.
Είναι Δι­δά­κτωρ Σύγ­χρο­νης Ιστο­ρί­ας του Πα­νε­πι­στη­μίου Νε­ά­πο­λις Πά­φου.

Αναζητώντας Ασφάλεια στην Περίοδο των Κρίσεων
Καρατράντος Τριαντάφυλλος
Σελίδες: 272
ISBN: 9786182044650
Τιμή: 14,00 € (περιλαμβάνει Φ.Π.Α.)
Η ασφά­λεια έχει αλ­λά­ζει ρι­ζι­κά. Η πα­λιά δι­ά­κρι­ση με­τα­ξύ άμυ­νας και δη­μό­σι­ας τά­ξης δεν ισχύει σή­με­ρα. Ο άν­θρω­πος βρί­σκε­ται άλ­λω­στε στο επί­κε­ντρο της ανα­ζή­τη­σης ασφά­λει­ας.
Οι νέ­ες, αλ­λά και οι ανα­δυ­ό­με­νες απει­λές ασφά­λει­ας, κα­θώς και οι προ­κλή­σεις σε δι­ε­θνές επί­πε­δο λει­τουρ­γούν σαν μια γραμ­μή που ενώ­νει τις πα­γκό­σμι­ες απει­λές, όπως είναι η κλι­μα­τι­κή κρί­ση, με τον άν­θρω­πο ως άτο­μο, την αν­θρώ­πι­νη ασφά­λεια. Στην επο­χή των κρί­σε­ων η έν­νοια της προ­στα­σί­ας απο­κτά νέο πε­ρι­ε­χό­με­νο, κα­θο­ρί­ζο­ντας και τον σχε­δι­α­σμό ασφά­λει­ας.
Η πο­λι­τι­κή ασφά­λει­ας στην Ελ­λά­δα είναι κα­τα­κερ­μα­τι­σμέ­νη, απο­σπα­σμα­τι­κή και πολ­λές φο­ρές ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κή. Το ίδιο το Κοι­νω­νι­κό Συμ­βό­λαιο για την ασφά­λεια αμ­φι­σβη­τεί­ται ακό­μη και από κόμ­μα­τα που εκ­προ­σω­πού­νται στο Κοι­νο­βού­λιο. Η Ελ­λά­δα είναι μία χώ­ρα όπου το 2024 συ­ζη­τού­με για τον εκ­δη­μο­κρα­τι­σμό των Σω­μά­των Ασφα­λεί­ας και όχι τη με­ταρ­ρύθ­μι­ση του το­μέα εσω­τε­ρι­κής ασφά­λει­ας. Πώς μπο­ρεί λοι­πόν να εξε­λι­χθεί η Ελ­λά­δα σε ένα σύγ­χρο­νο Κρά­τος Εθνι­κής Ασφά­λει­ας; Τι πρέ­πει να πε­ρι­λαμ­βά­νει το νέο Κοι­νω­νι­κό Συμ­βό­λαιο για την Ασφά­λεια; Αυτά είναι τα δύο κε­ντρι­κά ερω­τή­μα­τα στα οποία προ­σπα­θεί να απα­ντή­σει το βι­βλίο.
Ο Δρ. Τρι­α­ντά­φυλ­λος Κα­ρα­τρά­ντος γεν­νή­θη­κε στην Αθή­να το Νο­έμ­βριο του 1982 και κα­τά­γε­ται από την Ατα­λά­ντη Φθι­ώ­τι­δας. Είναι δι­ε­θνο­λό­γος με ειδι­κό­τη­τα στην ευρω­πα­ϊ­κή ασφά­λεια και στις νέ­ες απει­λές και ειδι­κό­τε­ρα στην ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποί­η­ση που οδη­γεί στον βί­αιο εξ­τρε­μι­σμό και στην τρο­μο­κρα­τία και δι­δά­κτωρ Ευρω­πα­ϊ­κής ασφά­λει­ας και νέ­ων απει­λών του Πα­νε­πι­στη­μίου Αιγαίου. Είναι Κύ­ρι­ος Ερευ­νη­τής σε ζη­τή­μα­τα Ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποί­η­σης, Τρο­μο­κρα­τί­ας, Μο­ντέ­λα Αστυ­νό­μευ­σης, Ασφά­λεια και Εξω­τε­ρι­κή Πο­λι­τι­κή στο Ελ­λη­νι­κό Ίδρυ­μα Ευρω­πα­ϊ­κής και Εξω­τε­ρι­κής Πο­λι­τι­κής (ΕΛΙ­Α­ΜΕΠ). Το Σε­πτέμ­βριο του 2021, με από­φα­ση της Ευρω­πα­ϊ­κής Επι­τρο­πής, ορί­στη­κε μέ­λος της Συμ­βου­λευ­τι­κής Ομά­δας Ερευ­νη­τών Υψη­λού Επι­πέ­δου (Advisory Board of Researchers) για την έρευ­να και την εξέ­λι­ξη της πο­λι­τι­κής για την πρό­λη­ψη της ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποί­η­σης και την αντι­με­τώ­πι­ση του βί­αιου εξ­τρε­μι­σμού που δη­μι­ούρ­γη­σε το Δί­κτυο Ευαι­σθη­το­ποί­η­σης για τη Ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποί­η­ση- Υπο­στή­ρι­ξη Πο­λι­τι­κής της Ευρω­πα­ϊ­κής Επι­τρο­πής. Από τον Σε­πτέμ­βριο του 2023 έχει ορι­στεί Εθνι­κό Εκ­πρό­σω­πος στο High Level Risk Forum του ΟΟ­ΣΑ. Τον Ιού­λιο του 2019 μέ­χρι τον Αύγου­στο του 2021 δι­ε­τέ­λε­σε Σύμ­βου­λος Πο­λι­τι­κής Ασφά­λει­ας του Υπουρ­γού Προ­στα­σί­ας του Πο­λί­τη, ενώ από τον Σε­πτέμ­βριο του 2021 είναι Σύμ­βου­λος Πο­λι­τι­κών Ασφά­λει­ας του Υπουρ­γού Επι­κρα­τεί­ας. Έχει εκ­δώ­σει δύο βι­βλία από τις Εκ­δό­σεις Επί­κε­ντρο και έχει επι­με­λη­θεί ένα με τους Βα­σί­λη Βαμ­βα­κά και Πα­να­γή Πα­να­γι­ω­τό­που­λο, ενώ έχει συμ­με­τά­σχει με εβδο­μή­ντα πέ­ντε (75) κε­φά­λαια σε συλ­λο­γι­κούς τό­μους και πε­ρι­ο­δι­κές επι­θε­ω­ρή­σεις στην Ελ­λά­δα και στο εξω­τε­ρι­κό.

Εμείς και οι Άλλοι
Πασχαλίδης Παναγιώτης
Σελίδες: 208
ISBN: 9786182044674
Τιμή: 14,00 € (περιλαμβάνει Φ.Π.Α.)
Το βι­βλίο αυτό ερευ­νά δι­ε­ξο­δι­κά ένα φαι­νό­με­νο που εντά­θη­κε στη δι­άρ­κεια της δε­κα­ε­τί­ας της ελ­λη­νι­κής οικο­νο­μι­κής κρί­σης και των μνη­μο­νί­ων (2010-2018). Πιο συ­γκε­κρι­μέ­να, εξε­τά­ζει και ανα­λύει ένα με­γά­λο σύ­νο­λο ανα­φο­ρών, άλ­λο­τε σύ­ντο­μων και άλ­λο­τε πιο δι­ε­ξο­δι­κών, που συ­σχέ­τι­ζαν την κα­τά­στα­ση της Ελ­λά­δας με μια άλ­λη χώ­ρα, συ­χνά με φορ­τι­σμέ­νο και αρ­κε­τά αρ­νη­τι­κό τρό­πο. Ο κα­τά­λο­γος αυτών των ανα­φο­ρών κυ­ρι­αρ­χεί­ται από χώ­ρες όπως η Αλ­βα­νία (Θα γί­νου­με Αλ­βα­νία του Χό­τζα/ αλ­βα­νο­ποί­η­ση), η Βουλ­γα­ρία (Θα γί­νου­με Βουλ­γα­ρία/ βουλ­γα­ρο­ποί­η­ση), η πε­ρι­ο­χή των Βαλ­κα­νί­ων (Θα γί­νου­με Βαλ­κά­νια/ βαλ­κα­νο­ποί­η­ση) και η Αρ­γε­ντι­νή (Θα γί­νου­με Αρ­γε­ντι­νή). Ωστό­σο, υπάρ­χει ένα πο­λύ με­γα­λύ­τε­ρο πλή­θος χω­ρών που εντο­πί­ζο­νται σε αντί­στοι­χες φρά­σεις, κά­τι που δεί­χνει το εύρος του φαι­νο­μέ­νου.
Η βα­σι­κή θέ­ση του βι­βλίου είναι πως οι συν­θή­κες της από­λυ­της κρί­σης και ο φό­βος της κα­τα­στρο­φής δη­μι­ούρ­γη­σαν ένα υπό­στρω­μα για υπερ­βο­λι­κές και δυ­σα­νά­λο­γες αντι­λή­ψεις, συ­γκρί­σεις, συ­σχε­τί­σεις και στε­ρε­ό­τυ­πα. Δεν είναι τυ­χαίο πως οι συ­χνό­τε­ρες ανα­φο­ρές αφο­ρούν χώ­ρες των Βαλ­κα­νί­ων και συ­νο­λι­κά τα Βαλ­κά­νια. Η συ­νει­σφο­ρά της με­λέ­της αυτής είναι πως ερ­μη­νεύει αυτά τα στοι­χεία υπό το πρί­σμα της πο­λι­τι­κής επι­κοι­νω­νί­ας. Κα­τα­δει­κνύει με σα­φή τρό­πο την ερ­γα­λει­ο­ποί­η­σή τους και τη λει­τουρ­γία τους ως μη­χα­νι­σμών δι­α­χεί­ρι­σης της πό­λω­σης και του αντα­γω­νι­σμού των ερ­μη­νει­ών σε σχέ­ση με τα μνη­μό­νια.
Ο Πα­να­γι­ώ­της Πα­σχα­λί­δης (1979) είναι δι­δά­κτωρ Επι­κοι­νω­νί­ας και ΜΜΕ του Πα­νε­πι­στη­μίου της Σορ­βόν­νης (Paris III- Sorbonne Nouvelle). Από το 2015 μέ­χρι σή­με­ρα είναι ερευ­νη­τής στο Ελ­λη­νι­κό Ίδρυ­μα Ευρω­πα­ϊ­κής και Εξω­τε­ρι­κής Πο­λι­τι­κής (ΕΛΙ­Α­ΜΕΠ, Αθή­να) και, από το 2018 μέ­χρι σή­με­ρα, ερευ­νη­τής στη Μο­νά­δα Ερευ­νών Κοι­νής Γνώ­μης και Αγο­ράς (Πα­νε­πι­στή­μιο Μα­κε­δο­νί­ας, Θεσ­σα­λο­νί­κη). Δι­δά­σκει Πο­λι­τι­κή Επι­κοι­νω­νία στο τμή­μα Πο­λι­τι­κής Επι­στή­μης του Δη­μο­κρί­τειου Πα­νε­πι­στη­μίου Θρά­κης. Έχει δι­δά­ξει, επί­σης, στο τμή­μα Δη­μο­σι­ο­γρα­φί­ας και Μέ­σων Μα­ζι­κής Επι­κοι­νω­νί­ας του Αρι­στο­τε­λείου Πα­νε­πι­στη­μίου Θεσ­σα­λο­νί­κης, στο τμή­μα Επι­κοι­νω­νί­ας και Ψη­φι­α­κών Μέ­σων του Πα­νε­πι­στη­μίου Δυ­τι­κής Μα­κε­δο­νί­ας και στο τμή­μα Βαλ­κα­νι­κών Σπου­δών του Πα­νε­πι­στη­μίου Μα­κε­δο­νί­ας. Τα βι­βλία του και οι επι­στη­μο­νι­κές δη­μο­σι­εύ­σεις του αφο­ρούν ζη­τή­μα­τα πο­λι­τι­κής επι­κοι­νω­νί­ας, τις ανα­πα­ρα­στά­σεις των βαλ­κα­νι­κών χω­ρών στα ελ­λη­νι­κά και δι­ε­θνή ΜΜΕ και τον πο­λι­τι­κό λό­γο κα­θώς και τις στά­σεις της ελ­λη­νι­κής κοι­νής γνώ­μης ως προς τη δι­ε­θνή πο­λι­τι­κή. Άρ­θρα του δη­μο­σι­εύ­ο­νται συ­χνά στον ελ­λη­νι­κό τύ­πο.

Χρόνης Μπότσογλου
Διαμαντοπούλου Ευαγγελία
Σελίδες: 225
ISBN: 9786182043981
Τιμή: 19,00 € (περιλαμβάνει Φ.Π.Α.)
Ο δι­ά­λο­γος του Χρό­νη Μπό­τσο­γλου με τον έρω­τα και τον θά­να­το, δι­α­κρι­τός στο σύ­νο­λο της ερ­γο­γρα­φί­ας του, εντο­πί­ζε­ται κυ­ρί­ως στην Προ­σω­πι­κή Νέ­κυ­ια, τα Ερω­τι­κά, τις Ανα­φο­ρές και σε πολ­λές αυτο­προ­σω­πο­γρα­φί­ες του.
Η ζω­γρα­φι­κή ανά­κλη­ση των οικεί­ων και γνω­στών του νε­κρών, ο έρω­τας ως ενερ­γο­ποί­η­ση του σω­μα­τι­κού ορ­μέμ­φυ­του, οι καλ­λι­τέ­χνες που λει­τούρ­γη­σαν ως φά­ροι στην τέ­χνη και την κο­σμο­α­ντί­λη­ψή του, όπως και η συ­μπε­ρί­λη­ψη της μορ­φής του στην ζω­γρα­φι­κή του σκη­νο­θε­σία, στοι­χει­ο­θε­τούν την εικα­στι­κή του πα­ρα­κα­τα­θή­κη για την υπαρ­ξι­α­κή τρι­λο­γία «έρω­τας – θά­να­τος – εαυ­τός» που κα­θο­ρί­ζει τον αν­θρώ­πι­νο χω­ρο­χρό­νο.
Με δι­α­κρι­τή την δυ­σκο­λία της δι­α­χεί­ρι­σης του πλού­σιου εικο­νο­γρα­φι­κού υλι­κού και ανα­μέ­τρη­σης με τον απέ­ριτ­το και ουσι­α­στι­κό λό­γο του Χρό­νη Μπό­τσο­γλου, απώ­τε­ρος στό­χος αυτής της με­λέ­της είναι η πα­ρα­κο­λού­θη­ση της εικα­στι­κής του δι­α­δρο­μής σε ζη­τή­μα­τα που αφο­ρούν στον ορι­σμό της ύπαρ­ξης ανά­με­σα στα όρια της ζω­ής και του θα­νά­του, του χρό­νου και της σχέ­σης του με το σώ­μα και την μνή­μη, του σαρ­κι­κού έρω­τα και της ευκαι­ρί­ας για επι­βί­ω­ση του εαυ­τού ως καλ­λι­τέ­χνη που ανα­με­τρι­έ­ται με την λευ­κή επι­φά­νεια και την άμορ­φη ύλη.
Ο πρό­σφα­τος θά­να­τός του το 2022 έδω­σε το έναυ­σμα για την συγ­γρα­φή αυτού του βι­βλίου ως ελά­χι­στη από­δο­ση τι­μής σε έναν καλ­λι­τέ­χνη που μέ­σα από τα έρ­γα του δι­ε­ρεύ­νη­σε σε βά­θος την αν­θρώ­πι­νη ύπαρ­ξη.
H Ευαγ­γε­λία Δι­α­μα­ντο­πού­λου είναι Ανα­πλη­ρώ­τρια Κα­θη­γή­τρια στο Τμή­μα Επι­κοι­νω­νί­ας και ΜΜΕ του Εθνι­κού και Κα­πο­δι­στρι­α­κού Πα­νε­πι­στη­μίου Αθη­νών, με γνω­στι­κό αντι­κεί­με­νο «Νε­ό­τε­ρη Τέ­χνη και Επι­κοι­νω­νία». Τα ερευ­νη­τι­κά της εν­δι­α­φέ­ρο­ντα εστι­ά­ζο­νται στη σχέ­ση τέ­χνης και επι­κοι­νω­νί­ας και στην ευρύ­τε­ρη σχέ­ση της τέ­χνης με τον πο­λι­τι­σμό και τα κοι­νω­νι­κά δρώ­με­να. Το δη­μο­σι­ευ­μέ­νο συγ­γρα­φι­κό της έρ­γο πε­ρι­λαμ­βά­νει 4 μο­νο­γρα­φί­ες (2007: Ο Θε­ό­φι­λος στο Πή­λιο: Ζη­τή­μα­τα ζω­γρα­φι­κής σκη­νο­θε­σί­ας, εκ­δό­σεις Αλε­ξάν­δρεια, 2010: Η τέ­χνη του μπι­λι­άρ­δου: Ένα παι­χνί­δι με εικό­νες, εκ­δό­σεις Τα­ξι­δευ­τής, 2012: Η δι­μέ­τω­πη ταυ­τό­τη­τα του Γι­αν­νού­λη Χα­λε­πά, εκ­δό­σεις Τα­ξι­δευ­τής, 2018: Εκτός οικο­γε­νεί­ας - Επι­κοι­νω­νώ­ντας με την τέ­χνη του ξέ­νου, εκ­δό­σεις Επί­κε­ντρο), κα­θώς και ερευ­νη­τι­κές ερ­γα­σί­ες σε ελ­λη­νι­κά και δι­ε­θνή δι­ε­πι­στη­μο­νι­κά πε­ρι­ο­δι­κά και συλ­λο­γι­κούς τό­μους για θέ­μα­τα τέ­χνης και πο­λι­τι­σμού.


Η ρητορική της διαφήμισης
Πολίτης Περικλής
Σελίδες: 200
ISBN: 9786182044810
Τιμή: 14,00 € (περιλαμβάνει Φ.Π.Α.)
Αν η ρη­το­ρι­κή είναι η τέ­χνη της πει­θούς, τό­τε η δι­α­φή­μι­ση, και μά­λι­στα η εμπο­ρι­κή δι­α­φή­μι­ση, συν­δέ­ε­ται «εσω­τε­ρι­κά» με τη ρη­το­ρι­κή, κα­θώς επι­χει­ρεί να κάμ­ψει τη βού­λη­ση των κα­τα­να­λω­τών και να δι­α­χει­ρι­στεί για λο­γα­ρι­α­σμό τους τις κα­θη­με­ρι­νές ή τις δι­αρ­κέ­στε­ρες ανά­γκες τους. Το θε­ω­ρη­τι­κό πρό­γραμ­μα του βι­βλίου αυτού έχει στην κο­ρυ­φή του την πει­θώ, πρω­τί­στως ως δι­α­δι­κα­σία άσκη­σης γνω­σι­α­κής, συ­ναι­σθη­μα­τι­κής ή προ­τρε­πτι­κής σε δρά­ση επιρ­ρο­ής και δευ­τε­ρευ­ό­ντως ως απο­τύ­πω­μα υπα­γο­ρευ­μέ­νης πρά­ξης, αγο­ρα­στι­κής ή άλ­λης. Η πει­θώ, που ανά­γε­ται στη μυ­θο­λο­γι­κή πα­ρά­δο­ση της ελ­λη­νι­κής αρ­χαι­ό­τη­τας, εξε­τά­ζε­ται ως έν­νοια-γέ­νος που στε­γά­ζει όλες τις θε­μι­τές (και μη) μορ­φές επη­ρε­α­σμού του απο­δέ­κτη στο κύ­κλω­μα της δη­μό­σι­ας επι­κοι­νω­νί­ας. Ακο­λου­θεί η εστί­α­ση στην έντυ­πη και τη­λε­ο­πτι­κή εμπο­ρι­κή δι­α­φή­μι­ση, και συ­γκε­κρι­μέ­να στο τρί­γω­νο «όνο­μα μάρ­κας – σλό­γκαν – τρό­ποι του δι­α­φη­μι­στι­κού μη­νύ­μα­τος», το οποίο ανα­πα­ρι­στά τη γε­ω­με­τρία της πει­θούς στο πε­δίο της κα­τα­να­λω­τι­κής αγο­ράς. Το όνο­μα μάρ­κας (η εμπο­ρι­κή επω­νυ­μία μι­ας εται­ρεί­ας ή ενός προ­ϊ­ό­ντος) ανα­λύ­ε­ται ως ταυ­το­τι­κό στοι­χείο μι­ας πα­ρα­γω­γι­κής μο­νά­δας, ως μη­χα­νι­σμός προ­ώ­θη­σης αγα­θών και υπη­ρε­σι­ών, και ως γλωσ­σι­κό ση­μείο πο­λύ­τρο­πα συν­δε­δε­μέ­νο με το ανα­φε­ρό­με­νό του. Το σλό­γκαν, ο πο­λι­ορ­κη­τι­κός κρι­ός του δι­α­φη­μι­στι­κού μη­νύ­μα­τος, αντι­πα­ρα­βάλ­λε­ται με άλ­λα είδη της «τη­λε­γρα­φι­κής γλώσ­σας»(συν­θή­μα­τα, γνω­μι­κά, εντο­λές κτλ) ενώ, πα­ράλ­λη­λα, πε­ρι­γρά­φε­ται συ­στη­μα­τι­κά η πρω­τε­ϊ­κή γλωσ­σι­κή του λει­τουρ­γία (επα­φι­κή, ψυ­χο­λο­γι­κή, αισθη­τι­κή κτλ). Τέ­λος, ανα­λύ­ε­ται το σώ­μα του δι­α­φη­μι­στι­κού μη­νύ­μα­τος με άξο­να τους κει­με­νι­κούς τύ­πους της επι­χει­ρη­μα­το­λο­γί­ας και της αφή­γη­σης, που στοι­χούν στις δύο δι­α­στά­σεις της πει­θούς, τη γνω­σι­α­κή και τη συ­γκι­νη­σι­α­κή, και τις επι­κρα­τέ­στε­ρες στρα­τη­γι­κές της δι­α­φή­μι­σης, την «αιτι­ο­λο­γι­κή» και την προ­κλη­τι­κή συ­ναι­σθη­μά­των τα οποία πυ­ρο­δο­τούν την αγο­ρα­στι­κή επι­θυ­μία.
Ο Πε­ρι­κλής Πο­λί­της είναι κα­θη­γη­τής του Τμή­μα­τος Δη­μο­σι­ο­γρα­φί­ας ΜΜΕ του Α.Π.Θ. με γνω­στι­κό αντι­κεί­με­νο «Ανά­λυ­ση Λό­γου των ΜΜΕ». Υπήρ­ξε επι­στη­μο­νι­κός συ­νερ­γά­της του Κέ­ντρου Ελ­λη­νι­κής Γλώσ­σας (ερευ­νη­τι­κού φο­ρέα που επο­πτεύ­ε­ται από το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας, Θρη­σκευ­μά­των Αθλη­τι­σμού) και του Ιν­στι­τού­του Νε­ο­ελ­λη­νι­κών Σπου­δών (Ίδρυ­μα Μα­νό­λη Τρι­α­ντα­φυλ­λί­δη). Πε­δία των ερευ­νη­τι­κών εν­δι­α­φε­ρό­ντων του είναι η Ανά­λυ­ση Λό­γου των ΜΜΕ, η Κοι­νω­νι­ο­γλωσ­σο­λο­γία των μέ­σων επι­κοι­νω­νί­ας και η Γλωσ­σο­λο­γία των Σω­μά­των Κει­μέ­νων. Τα δη­μο­σι­εύ­μα­τά του ανα­φέ­ρο­νται, με­τα­ξύ άλ­λων, στις αρ­χές και τε­χνι­κές της σύγ­χρο­νης δη­μο­σι­ο­γρα­φί­ας, στην τυ­πο­λο­γία των ειδών της έντυ­πης και ηλε­κτρο­νι­κής δη­μο­σι­ο­γρα­φί­ας, στα ανα­δυ­ό­με­να ψη­φι­α­κά είδη του δι­α­δι­κτύου και στη γλώσ­σα των εμπο­ρι­κών και πο­λι­τι­κών δι­α­φη­μί­σε­ων.


Η γένεση της νέας Δράμας
Μπακάλη Γεωργία
Σελίδες: 224
ISBN: 9786182044094
Τιμή: 12,00 € (περιλαμβάνει Φ.Π.Α.)
Η εγκα­τά­στα­ση των προ­σφύ­γων του 1922 στον νο­μό Δρά­μας κα­θώς και οι αλ­λα­γές που συ­ντε­λέ­στη­καν σε το­πι­κό επί­πε­δο είναι το θέ­μα αυτού του βι­βλίου. Σκο­πός του είναι να αφη­γη­θεί την επο­ποι­ία της απο­κα­τά­στα­σης και της γό­νι­μης έντα­ξης των χι­λι­ά­δων ξε­ρι­ζω­μέ­νων από τις πα­τρο­γο­νι­κές εστί­ες τους προ­γό­νων μας. Ανα­φέ­ρε­ται επο­μέ­νως στα δύ­σκο­λα χρό­νια της ανέ­χει­ας, της προ­σπά­θει­ας για ρί­ζω­μα αλ­λά και της ελ­πί­δας. Η επι­στρο­φή στο πα­ρελ­θόν εκεί­νο φορ­τί­ζε­ται από τη μνή­μη των αν­θρώ­πων που βί­ω­σαν τη σκλη­ρή εμπει­ρία της προ­σφυ­γι­άς, κα­τά­φε­ραν όμως να μπο­λι­ά­σουν ευερ­γε­τι­κά την το­πι­κή κοι­νω­νία, σφρα­γί­ζο­ντας ανε­ξί­τη­λα τη με­τέ­πει­τα πο­ρεία της.
Στην ιστο­ρι­κή συ­γκυ­ρία που δι­α­μορ­φώ­θη­κε με­τά τη Μι­κρα­σι­α­τι­κή Κα­τα­στρο­φή και τη μα­ζι­κή εισ­ροή προ­σφύ­γων, η πε­ρι­ο­χή τέ­θη­κε στο επί­κε­ντρο εθνι­κών προ­τε­ραι­ο­τή­των ως βο­ρει­ο­ελ­λα­δι­κή, αγρο­τι­κή και πα­ρα­με­θό­ρια επαρ­χία. Συ­γκέ­ντρω­νε μια σει­ρά από πλε­ο­νε­κτή­μα­τα που ευνο­ού­σαν την απορ­ρό­φη­ση του υψη­λό­τε­ρου πο­σο­στού προ­σφύ­γων. Ο εποι­κι­σμός της Δρά­μας απο­τε­λεί μια ιδι­αί­τε­ρη πε­ρί­πτω­ση με­λέ­της όσον αφο­ρά την ορ­γά­νω­ση της προ­σφυ­γι­κής απο­κα­τά­στα­σης, την εν­σω­μά­τω­ση των νέ­ων πλη­θυ­σμών στην το­πι­κή κοι­νω­νία και τις πα­ρεμ­βά­σεις για την ανά­πτυ­ξη της αγρο­τι­κής πα­ρα­γω­γής και οικο­νο­μί­ας. Η Ανταλ­λα­γή των πλη­θυ­σμών στην πε­ρι­ο­χή σή­μαι­νε την απο­δό­μη­ση ενός κό­σμου και την ανά­δυ­ση ενός νέου. Η οθω­μα­νι­κή κλη­ρο­νο­μιά, υλι­κή (τε­μέ­νη, σχο­λεία, πτω­χο­κο­μεία, λου­τρά, χά­νια, κρή­νες, υδρό­μυ­λοι κ.ά) ή άυ­λη (ήθη, κοι­νω­νι­κές και εθι­μι­κές πρα­κτι­κές) απα­λεί­φε­ται, στο πλαί­σιο της εφαρ­μο­γής πο­λι­τι­κών εξελ­λη­νι­σμού και πα­γί­ω­σης της εθνι­κής ταυ­τό­τη­τας. Οι ανα­κα­τα­τά­ξεις που ση­μει­ώ­θη­καν, πλη­θυ­σμι­α­κές, χω­ρο­τα­ξι­κές, κοι­νω­νι­κές, οικο­νο­μι­κές και πο­λι­τι­σμι­κές, δη­μι­ούρ­γη­σαν νέ­ες πραγ­μα­τι­κό­τη­τες. Οι αλ­λα­γές ήταν βα­θι­ές και τε­κτο­νι­κές. Αλ­λα­γές που έχουν αφή­σει ανε­ξί­τη­λα απο­τυ­πώ­μα­τα στον χώ­ρο και τη μνή­μη.
Η Γε­ωρ­γία Μπα­κά­λη είναι δι­δά­κτωρ Νε­ό­τε­ρης και Σύγ­χρο­νης Ιστο­ρί­ας του ΑΠΘ. Έχει συγ­γρά­ψει άρ­θρα για το προ­σφυ­γι­κό και το κα­πνερ­γα­τι­κό ζή­τη­μα που έχουν δη­μο­σι­ευ­τεί σε συλ­λο­γι­κούς τό­μους και επι­στη­μο­νι­κά πε­ρι­ο­δι­κά. Το 2019 εξέ­δω­σε, μα­ζί με τον Δη­μή­τρη Ι. Σφα­κι­α­νά­κη, το ιστο­ρι­κό λεύ­κω­μα Η Δρά­μα των προ­σφύ­γων. Αφι­έ­ρω­μα μνή­μης.
«Η κ. Μπα­κά­λη, γρά­φο­ντας 100 χρό­νια με­τά το γε­γο­νός της ανταλ­λα­γής, ανή­κει σε μια νε­ό­τε­ρη γε­νιά επαγ­γελ­μα­τι­ών ιστο­ρι­κών που είναι απαλ­λαγ­μέ­νη από τις τρο­με­ρές εντά­σεις εκεί­νης της πε­ρα­σμέ­νης επο­χής — πρω­τί­στως από τα βά­ρη του Εθνι­κού Δι­χα­σμού. Εκεί­νες οι εντά­σεις, στο πα­ρελ­θόν, απαι­τού­σαν να εξυ­πη­ρε­τή­σουν τις δι­κές τους ψυ­χο­λο­γι­κές προ­τε­ραι­ό­τη­τες και να επι­βλη­θούν επί της επι­στη­μο­νι­κό­τη­τας. Αλ­λά η κ. Μπα­κά­λη ανή­κει σε μια επι­στη­μο­νι­κή γε­νιά που έχει κα­τα­φέ­ρει να απο­στα­σι­ο­ποι­η­θεί από (και να ξε­πε­ρά­σει) πα­ρό­μοια εμπό­δια, επο­μέ­νως να ανα­ζη­τή­σει απρο­κα­τά­λη­πτα το τι έγι­νε και γι­α­τί έγι­νε. Τού­το είναι απε­λευ­θε­ρω­τι­κό για την έρευ­να. Στο βι­βλίο αυτό, η συγ­γρα­φέ­ας ανα­ζη­τεί όχι τις δε­σμεύ­σεις προ­η­γού­με­νων επο­χών, αλ­λά τις δυ­να­μι­κές και τους τρό­πους με τους οποί­ους δι­α­μορ­φώ­θη­καν και η σύγ­χρο­νη Ελ­λά­δα, αλ­λά και η σύγ­χρο­νη, η ση­με­ρι­νή Δρά­μα, η Δρά­μα όλων μας». — Ευάν­θης Χα­τζη­βα­σι­λείου, Κα­θη­γη­τής ΕΚ­ΠΑ, γε­νι­κός γραμ­μα­τέ­ας του Ιδρύ­μα­τος της Βου­λής για τον Κοι­νο­βου­λευ­τι­σμό και τη Δη­μο­κρα­τία
«Στην απο­γρα­φή του 1928 η Δρά­μα ήταν η πό­λη με τη με­γα­λύ­τε­ρη ανα­λο­γία προ­σφύ­γων (70,2%), ενώ το ίδιο ίσχυε και για το σύ­νο­λο του νο­μού (70,3%). [...] Η αγρο­τι­κή απο­κα­τά­στα­ση στον νο­μό Δρά­μας και γε­νι­κό­τε­ρα η εφαρ­μο­γή της αγρο­τι­κής με­ταρ­ρύθ­μι­σης υπήρ­ξε τό­σο ση­μα­ντι­κή, ώστε με­τέ­βαλ­λε το αγρο­τι­κό το­πίο, τις δο­μές της γε­ωρ­γί­ας, τους όρους ζω­ής των αγρο­τών, προ­σφύ­γων και γη­γε­νών». — Νί­κος Αν­δρι­ώ­της, Ιστο­ρι­κός


Η εθνικοαπελευθερωτική προσπάθεια τυ 16ου Συντάγματος ΕΛΑΣ Βερμίου
Χαρίση Αντωνία
Σελίδες: 248
ISBN: 9786182044735
Τιμή: 20,00 € (περιλαμβάνει Φ.Π.Α.)
Η ιστο­ρι­ο­γρα­φία του Β’ Πα­γκο­σμίου πό­λε­μου, αν και εμπλου­τί­ζε­ται δι­αρ­κώς σε δι­ε­θνές επί­πε­δο, αγνοεί πολ­λά γε­γο­νό­τα που αφο­ρούν στη γερ­μα­νι­κή Κα­το­χή στην Ελ­λά­δα, κα­τά την οποία οι γερ­μα­νι­κές αρ­χές προ­κά­λε­σαν τον θά­να­το χι­λι­ά­δων αν­θρώ­πων και δι­έ­πρα­ξαν λε­η­λα­σί­ες και κα­τα­στρο­φές σε κρα­τι­κές και ιδι­ω­τι­κές πε­ρι­ου­σί­ες, πα­ρα­βι­ά­ζο­ντας τις βα­σι­κές αρ­χές του δι­ε­θνούς δι­καίου.
Σε όλες τις κα­τε­χό­με­νες από τις δυ­νά­μεις του Άξο­να χώ­ρες, κοι­νό στοι­χείο υπήρ­ξε ο σχη­μα­τι­σμός φι­λο­γερ­μα­νι­κών κυ­βερ­νή­σε­ων και το φαι­νό­με­νο της συ­νερ­γα­σί­ας με τον κα­τα­κτη­τή. Σε πολ­λές πε­ρι­πτώ­σεις οι συ­νερ­γά­τες των Γερ­μα­νών επέ­δει­ξαν με­γα­λύ­τε­ρη αγρι­ό­τη­τα από τους ίδι­ους τους Γερ­μα­νούς απέ­να­ντι στον άμα­χο πλη­θυ­σμό και τους κομ­μου­νι­στές αντι­στα­σι­α­κούς.
Η Αντί­στα­ση στην Ελ­λά­δα υπήρ­ξε μα­ζι­κή και ιδι­αί­τε­ρα δρα­στή­ρια, με ση­μα­ντι­κό­τε­ρη αντι­στα­σι­α­κή ορ­γά­νω­ση το ΕΑΜ που δι­έ­θε­τε στη Μα­κε­δο­νία την ΟΜΜ. Στη δύ­να­μή της ανή­κε η Χη Με­ραρ­χία του ΕΛΑΣ και σε αυτήν το 16ο Σύ­νταγ­μα ΕΛΑΣ Βερ­μίου, οι άντρες του οποίου συ­γκρού­στη­καν τό­σο με τους Γερ­μα­νούς όσο και με τους ένο­πλους συ­νερ­γά­τες τους.
Με τη λή­ξη του Β’ Πα­γκο­σμίου πο­λέ­μου και την ήτ­τα του Άξο­να, σε αντί­θε­ση με την υπό­λοι­πη Ευρώ­πη, η Αντί­στα­ση στην Ελ­λά­δα δεν δι­α­μόρ­φω­σε τη νέα με­τα­πο­λε­μι­κή εθνι­κή ταυ­τό­τη­τα, εξαι­τί­ας της σφο­δρής εμ­φύ­λι­ας σύ­γκρου­σης που ξε­κί­νη­σε στη δι­άρ­κεια της Κα­το­χής, συ­νε­χί­στη­κε στον Εμ­φύ­λιο και δι­α­τη­ρή­θη­κε ως πο­λι­τι­κό κα­θε­στώς του­λά­χι­στον ως το 1974. Με­γά­λο μέ­ρος της αντι­στα­σι­α­κής δρά­σης της Αρι­στε­ράς, που τε­λού­σε υπό δι­ωγ­μό, πα­ρέ­μει­νε στην αφά­νεια, μέ­χρι που τη δε­κα­ε­τία του 1980 το ΕΑΜ ανα­γνω­ρί­στη­κε ως αντι­στα­σι­α­κή ορ­γά­νω­ση.
Το βι­βλίο φι­λο­δο­ξεί να κά­νει ευρέ­ως γνω­στά γε­γο­νό­τα και πρό­σω­πα που έδρα­σαν στο το­πι­κό και ευρύ­τε­ρο πε­ρι­βάλ­λον της κα­το­χι­κής Μα­κε­δο­νί­ας, συμ­βάλ­λο­ντας στη δι­α­τή­ρη­ση της μνή­μης και στην ανα­σύν­θε­ση, όσο είναι δυ­να­τό, της με­γά­λης εικό­νας της Κα­το­χής και της Αντί­στα­σης στην Μα­κε­δο­νία.
Η Αντω­νία Χα­ρί­ση γεν­νή­θη­κε στον Τρί­λο­φο Βε­ροί­ας όπου έζη­σε τα παι­δι­κά της χρό­νια. Σπού­δα­σε Παι­δα­γω­γι­κά και ερ­γά­στη­κε από το 1984 έως το 2022 στην Εκ­παί­δευ­ση, αρ­χι­κά ως δα­σκά­λα Γε­νι­κής και Ειδι­κής Αγω­γής και στη συ­νέ­χεια ως δι­ευ­θύ­ντρια σε σχο­λεία της Πρω­το­βάθ­μι­ας και της Δευ­τε­ρο­βάθ­μι­ας Εκ­παί­δευ­σης. Την πε­ρί­ο­δο 2020-2022 ερ­γά­στη­κε ως Συ­ντο­νί­στρια Εκ­παι­δευ­τι­κού Έρ­γου.
Έχει πτυ­χίο Παι­δα­γω­γι­κού Τμή­μα­τος, με­τεκ­παί­δευ­ση στην Ειδι­κή Αγω­γή και MSc στην Ψυ­χο­παι­δα­γω­γι­κή των Παι­δι­ών με Ειδι­κές Ανά­γκες. Είναι δι­δά­κτο­ρας Παι­δα­γω­γι­κής με εξει­δί­κευ­ση στην Ιστο­ρία.
Ερ­γα­σί­ες της έχουν δη­μο­σι­ευ­τεί σε δι­ε­θνή και πα­νελ­λή­νια συ­νέ­δρια, κα­θώς και σε έγκρι­τα επι­στη­μο­νι­κά πε­ρι­ο­δι­κά. Τα ερευ­νη­τι­κά της εν­δι­α­φέ­ρο­ντα αφο­ρούν στην Ειδι­κή Αγω­γή, στην Ιστο­ρία και την Το­πι­κή Ιστο­ρία.
Αρ­θρο­γρα­φεί σε εφη­με­ρί­δες της Ημα­θί­ας και της Αθή­νας και η δρά­ση της στα εκ­παι­δευ­τι­κά, κοι­νω­νι­κά, πο­λι­τι­στι­κά και πο­λι­τι­κά δρώ­με­να της Ημα­θί­ας είναι έντο­νη.
Έχει στο ενερ­γη­τι­κό της τη συγ­γρα­φή δύο βι­βλί­ων:
Η Ρό­ζα Ιμ­βρι­ώ­τη στο Πρό­τυ­πο Ειδι­κό Σχο­λείο Αθη­νών (1937-1940), Επί­κε­ντρο, Θεσ­σα­λο­νί­κη 2013.
Παι­δό­πο­λη «Κα­λή Πα­να­γιά». Εκεί που η Ιστο­ρία συ­νά­ντη­σε τα παι­διά, Εται­ρεία Με­λε­τών Ιστο­ρί­ας Πο­λι­τι­σμού Ν. Ημα­θί­ας, Βέ­ροια 2017.
Εκδόσεις Επίκεντρο,
Πλατεία Ναυαρίνου 9, Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54622
τηλ. 2310-256146
books@epikentro.gr
www.epikentro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: