Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ «ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ» 5ος Ραδιομαραθώνιος Ευχών.
Παραμονή Πρωτοχρονίας από τις 08:00 έως τις 22:00.
Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ»
Όθωνος 12
Τ.Κ. 56429
Σταυρούπολη - Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310667891 Fax: 2310608818
ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΑΘΗΝΩΝ Μεγάλη επιτυχία σημείωσε και φέτος ο ετήσιος Χριστουγεννιάτικος χορός της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών που πραγματοποιήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Κάραβελ.
500 και πλέον καλεσμένοι χόρεψαν και τραγούδησαν υπό τη συνοδεία των Γιάννη Θεοδωρίδη στο τραγούδι, Κυριάκου Αντωνιάδη στη λύρα, Βασίλη Φωλίνα στο αγγείο και το χειλιάυρ(λ)ι και Νίκου Χατζηδαυιτίδη στο νταούλι.
Ξεχωριστή στιγμή η παρουσίαση του πανάρχαιου πολεμικού χορού «Σέρα» από χορευτές του Ελληνικού Σωματείου Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς "Οι Μωμόγεροι" καθώς και του χορού «Τονγιαλίδικον» όπως χορεύεται σήμερα στην περιοχή της Τόνγιας από τις γυναίκες του Φάρου Ποντίων Θεσσαλονίκης.Το χορό τίμησαν με την παρουσία τους οι: Κωνσταντίνος Κιλτίδης, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Παπακώστα Αικατερίνη Βουλευτής Β' Αθηνών Ν.Δ., Γιώργος Κασαπίδης Βουλευτής Κοζάνης Ν.Δ., Αναστάσιος Καρυπίδης Βουλευτής Σερρών Ν.Δ., Σταύρος Δαϊλάκης Βουλευτής Δράμας Ν.Δ., Αλέξανδρος Παρίσης Βουλευτής Κεφαλληνίας Ν.Δ., Διαμαντίδης Γιάννης Βουλευτής Β' Πειραιά, Πύρρος Δήμας Ολυμπιονίκης – Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, Παναγιώτης Φωτιάδης Δήμαρχος Αχαρνών, Πασβαντίδης Χάρης Αντινομάρχης Αθηνών, Λάζαρος Βρυζίδης Πρόεδρος Τ.Ε.Ι. Πειραιά και άλλοι.
Ξεχωριστή ήταν η παρουσία του διοικητή του Δ' Σώματος Στρατού, αντιστρατήγου Γιώργου Ταμουρίδη, ο οποίος είναι ενεργό μέλος της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών.
Εύξεινος Λέσχη Αθηνών
Ψαρομηλίγκου 29,
Κεραμεικός, Αθήνα
Προσωρινή Διεύθυνση: Φιλελλήνων 14
Τηλ. 2103316036 Φαξ:2103250421
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΩΜΟΕΡΩΝ ΣΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΠΕΛΛΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΡΩΜΕΝΟΥ ΤΩΝ ΜΩΜΟΓΕΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΥΤΙΚΟ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΙΣ 16:30 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΩΜΟΓΕΡΟΥΣ ΚΟΜΝΗΝΩΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το «Ψωμιάδειον» Πολιτιστικό Κέντρο Ποντιακού Ελληνισμού στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δράσεων, με σκοπό τη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του ποντιακού ελληνισμού, έχει δημιουργήσει θεατρική ομάδα «Μωμόγερων» από μέλη των σωματείων του.
Το δρώμενο των «Μωμόγερων» είναι ένα από τα έθιμα του λαϊκού πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου και παρουσιάζονταν σε πολλές περιοχές του Πόντου την περίοδο του δωδεκαήμερου (Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά – Φώτα).
Είναι αυτοσχέδιος λαϊκός θίασος, που εμφανίζονταν στα σπίτια, στα σταυροδρόμια και τις πλατείες των χωριών και των πόλεων του Πόντου και έστηναν μικρές ή μεγάλες παραστάσεις, έχοντας κατά τόπους διαφορετικές ονομασίες.
Το «Ψωμιάδειον» Πολιτιστικό Κέντρο Ποντιακού Ελληνισμού σε συνεργασία με τη Μουσικοχορευτική & Πνευματική Εστία Ποντίων & Φίλων Αιγάλεω «Ο ΚΑΥΚΑΣΟΣ» και το Σύλλογο Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ», θα παρουσιάσουν το θεατρικό δρώμενο των «Μωμόγερων» στους δρόμους του Νέου Αιγάλεω και της Αγ. Βαρβάρας, την Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009.
Η θεατρική ομάδα των «Μωμόγερων» θα ξεκινήσει στις 11:00 από τη συμβολή των Οδών Οριζομύλων & Νέστωρος (περιοχή Νταμαράκια) στο Νέο Αιγάλεω και διασχίζοντας τους δρόμους της πόλης θα φτάσει στην πλατεία 19ης Μαΐου της Αγ. Βαρβάρας από όπου θα συνεχίσει και θα διασχίσει και τους δρόμους της Αγ. Βαρβάρας, στήνοντας στο πέρασμά της μικρές παραστάσεις, αναβιώνοντας το έθιμο αυτό για πρώτη φορά σε δρόμους της Αθήνας, όπως ακριβώς γίνονταν στις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου.
Με ιδιαίτερη χαρά σας περιμένουμε να αναβιώσουμε μαζί το πανάρχαιο αυτό έθιμο, δίνοντας μια διαφορετική παραδοσιακή νότα στις γιορτινές αυτές μέρες, για να θυμούνται οι μεγαλύτεροι και να γνωρίζουν οι μικρότεροι την ιστορία των προγόνων τους.
Η Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου
Ερμίδου Γεωργία

Δεν υπάρχουν σχόλια: