Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε μερικό έλεγχο από τις 08:05 σήμερα, τέθηκε η δασική πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε στις 22:05 χθες, στην περιοχή Αλώνια, στη Σαμοθράκη, στο Νομό Έβρου.
Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, κινητοποιήθηκαν αρχικά όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού, τέσσερα οχήματα με 22 πυροσβέστες, καθώς και εννέα υδροφόρες των Ο.Τ.Α.

Οι δυνάμεις αυτές, παρά τις δυσκολίες μετακίνησης, λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα, ενισχύθηκαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες με 13 οχήματα και 28 πυροσβέστες και 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα, τα οποία έφτασαν από Υπηρεσίες της Π.Δ.Π.Υ. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και μεταφέρθηκαν στο νησί από Αλεξανδρούπολη, με έκτακτο δρομολόγιο του πλοίου της γραμμής Νόνα Μαίρη.
Επιπλέον, στο νησί μετέβησαν με ταχύπλοο του Λιμενικού Σώματος από Αλεξανδρούπολη, άλλα 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ άλλα δέκα άτομα έφτασαν με Super Puma, από τη 2η ΕΜΑΚ Θεσ/νίκης.
Επίσης με το πρώτο φως της ημέρας από αέρος επιχείρησαν δύο Α/Φ και ένα Ε/Π.
Τις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, συνέδραμαν επίσης 19 σκαπτικά μηχανήματα των Ο.Τ.Α. από όμορους Δήμους και έξι οχήματα της ΕΛ.ΑΣ.
Οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, σε συνδυασμό με την ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς και το νησιώτικο χαρακτήρα, δυσκόλεψαν αρχικά το έργο της κατάσβεσης. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από την πυρκαγιά κάηκαν περίπου 55 στρέμματα δασικής έκτασης και 20 στρέμματα χορτολιβαδικές εκτάσεις.
Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια του τελευταίου εικοσιτετραώρου από 06:00 έως 06:00, εκδηλώθηκαν συνολικά 59 δασικές πυρκαγιές ανά την επικράτεια.
Οι σημαντικότερες ήταν:
α) Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, στις 12:10 χθες και τέθηκε υπό μερικό έλεγχο στις 21:25 χθες, σε δασική έκταση, στην περιοχή Μάκρη-Καλογερικό, του Δήμου Τρίπολης, στο Νομό Αρκαδίας.
Στο συμβάν έλαβαν μέρος 30 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 14 οχήματα., 61 άτομα πεζοπόρο τμήμα και έξι οχήματα των Ο.Τ.Α., δύο Α/Φ και δύο Ε/Π.
Στο έργο της κατάσβεσης συνέδραμαν και οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. εξασφαλίζοντας την κίνηση των πυρ/κων οχημάτων.
Οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή δυσχαίρεναν το έργο της κατάσβεσης, ενώ από την πυρκαγιά κάηκαν περίπου 250 στρέμματα δασικής έκτασης.
β) Η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε, στις 17:30 χθες και τέθηκε υπό μερικό έλεγχο στις 21:45 χθες, σε δασική έκταση, στην περιοχή Κάτω Νησί, στην Ελαφόνησο.
Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν 18 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με έξι οχήματα, 33 άτομα πεζοπόρο τμήμα (εκ των οποίων τα 10 άτομα από Π.Υ. Τρίπολης και 10 άτομα από την 1η Ε.Μ.ΑΚ. τα οποία και μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας), δύο υδροφόρες των Ο.Τ.Α., ενώ από αέρος επιχείρησαν έξι Α/Φ και δύο Ε/Π.
Από την πυρκαγιά κάηκαν περίπου 200 στρέμματα δασικής έκτασης.

Γραφείο Τύπου Α.Π.Σ., Ριζαρείου 1 και Μ. Ασίας,
Χαλάνδρι, Τ.Κ. 15233
Τηλ.:2108178271-4, Fax: 2108178275-6,
http://www.fireservice.gr/ - e-mail: mailto:ppeaps@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: